Siirry suoraan sisältöön

Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma

Tutkintonimike ja tutkinnon taso

Restonomi (AMK), NQF 6

Yhteystiedot

Sanna Luoto, tutkintovastaava päivätotetutus
etunimi.sukunimi@tuni.fi

Eija Reunanen, tutkintovastaava monimuotototetutus
etunimi.sukunimi@tuni.fi

Hakukelpoisuus ja hakeminen

Hakukohteessa on käytössä yleinen hakukelpoisuus korkeakouluopintoihin.

Aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen

Opiskelijalle voidaan hyväksilukea kotimaisissa tai ulkomaisissa korkeakouluissa tai yliopistoissa suoritettuja opintoja tai erillisellä sopimuksella sovittuja korkeakoulutasoisia opintoja sekä muuten saavutettua osaamista, joka vastaa tutkinnon tai sen osan osaamistavoitteita. Osaaminen on aina todennettava ja arvioitava.

Tutkintovaatimukset ja niitä koskevat säännöt

Opetussuunnitelman mukaisten opintojen suorittaminen ja niitä vastaavan osaamistavoitteiden saavuttaminen. Lisätietoja: TAMKin tutkintosääntö ja ammattikorkeakoululaki.
TAMKin tutkintosääntö
Ammattikorkeakoululaki ja asetus ammattikorkeakouluista

Tutkinnon profiili

Tutkinto on ammatillisesti suuntautunut Bachelor-tason korkeakoulututkinto.
Tutkinto vastaa Suomen kansallisen tutkintojärjestelmän ammattikorkeakoulututkinnolle asettamia kriteereitä sekä tutkintojen ja muun osaamisen eurooppalaisen viitekehystä.

Tutkinnon keskeiset osaamistavoitteet ja vuositeemat

Opit tuottamaan ja johtamaan kestävää ja kannattavaa tulevaisuuden innovatiivista liiketoimintaa ravintola- ja ravitsemisalalle sekä tapahtuma- ja elämysteollisuuteen. Toimintaasi ohjaavat asiakasymmärrys ja vieraanvaraisuus yhdessä asiakkaan kanssa kehittäen, ekologista kestävyyttä kunnioittaen. Opiskelet itsellesi valmiudet toimia alan radikaalisti muuttuvassa kansainvälisessä toimintaympäristössä, jossa tarvitset vahvaa liiketoimintaosaamista, vuorovaikutustaitoja ja tunneälyä. Tutkinto-ohjelmassa tutustut monipuolisesti palveluliiketoiminnan kiehtovaan toimintaympäristöön.

Koulutuksen aikana kasvat alan asiantuntijuuteen ja hankit yksilölliset ammatilliset valmiudet toimia esimerkiksi esihenkilönä tai yrittäjänä. Valmistuttuasi ymmärrät alan teoriat, käsitteet sekä menetelmät ja osaat arvioida niitä kriittisesti. Kykenet johtamaan ja kehittämään alan työyhteisöjä ja toimintoja, myös muutoksessa, unohtamatta itsesi johtamista. Oppiminen on kykyä muuttua, tervetuloa muuttumaan!

Ensimmäisen vuoden jälkeen olet hankkinut vankat alalla tarvittavat valmiudet palvelujen tuottamiseksi kannattavasti, kestävästi ja asiakaslähtöisesti. Tunnet itsesi, vahvuutesi, ja alan tarjoaman merkityksellisyyden. Tunnet alan monet mahdollisuudet. Rakennat omaa polkuasi restonomin osaamisalalla. Sinulla on valmiudet tulokselliseen tiimityöskentelyyn.

Toisen vuoden jälkeen tarkastelet ammattimaisesti toimialan kehittämistarpeita ja hyödynnät muotoiluajattelua yhteiskehittäen asiakkaan ja alan sidosryhmien kanssa. Olet omaksunut roolisi asiakkaan kumppanina. Jalostat omaa johtamistyyliäsi, kehityt vuorovaikuttajana ja näet toiminnoissa strategisen tason.

Kolmannen vuoden jälkeen systeemiajattelu ohjaa tulevaisuusorientoitunutta toimintaasi aktiivisena kansainvälisenä ravintola- ja ravitsemisalan kehittäjänä ja johtajana. Osaat johtaa työyhteisön menestymiseen vaikuttavia inhimillisiä, taloudellisia ja toiminnallisia tekijöitä moniammatillisissa ja monikulttuurisissa työyhteisöissä. Luotsaat alaa systemaattisesti kohti reilua ja kestävää ruokajärjestelmää ja palvelumuotoilun avulla tuotettua elämyksellistä asiakaskokemusta. 

Sijoittuminen työelämään

TAMKin palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelmassa hankit yksilölliset ammatilliset valmiudet toimia itsenäisesti asiantuntijana, johtotehtävissä tai yrittäjänä. Restonomit työskentelevät tyypillisesti esimerkiksi palveluesihenkilönä, ravintolapäällikkönä, tapahtuma- tai elämysmuotoilijana. Restonomit sijoittuvat työelämässä monenlaisiin yrityksiin, ravitsemis- ja puhtausalalle tai esimerkiksi tapahtuma- ja elämysteollisuuteen, sekä julkisen sektorin tehtäviin.

Jatko-opintomahdollisuudet

Tutkinto antaa hakukelpoisuuden ylempään ammattikorkeakoulututkintoon tai maisteriopintoihin yliopistoissa ja muissa korkeakouluissa.

Opintosuoritukset ja niiden arviointi

Suoritusten arvioinnissa käytetään pohjana TAMKin yleisiä arviointikriteereitä.
Tarkemmat arviointikriteerit löytyvät opintojen toteutussuunnitelmista. Opiskelijoiden kanssa sovitaan opintojakson alussa opintojakson suoritus- ja arviointitavat.

Valmistuminen

Opintojen suorittaminen ja osaamistavoitteiden saavuttaminen opetussuunnitelman mukaisessa laajuudessa.

Opintojen toteuttaminen

Päivätoteutus

AMKin restonomikoulutuksessa oppiminen tapahtuu tiimeissä yhdessä valmentaja-opettajien ja yrityskumppanien kanssa toimien. Oppimisympäristöjä ovat TAMKin Catering Studio Living Lab, alan yrityksen sekä projektit. Yrittäjyyttä on mahdollista harjoitella esimerkiksi restonomien osuuskuntayritystoimintana. Opintojaksot toteutetaan pääsääntöisesti lähiopetuksena TAMK Pääkampuksella, mutta tutkinto sisältää myös itsenäistä ja verkko-opiskelua. Päivätoteutuksessa valitset opintosuunnan, jossa keskityt ruokadesigniin tai palvelukokemuksen muotoiluun.

Monimuotototeutus

Voit suunnittella ja aikatauluttaa opintoja omaan elämäntilanteesi soveltuen. Lähitapaamisia on 1–2 kertaa vuodessa; etätapaamisia on 1–2 kertaa kuukaudessa. Tapaamiset sisältävät esimerkiksi luentoja, ohjausta ja yhteistä työskentelyä. Lisäksi työskentelet itsenäisesti ja oman tiimisi kanssa yhdessä sovittujen aikataulujen mukaisesti esimerkiksi iltaisin ja viikonloppuisin.

Tutkinnon kehittäminen

Tulevaisuuden osaamistarpeiden ennakointi ja niihin vastaaminen ovat TAMKin palveluliiketoiminnan koulutuksen kehittämisen perusta ja lähtökohta. Ennakointitiedon lähteinä käytetään nykyisen tutkinto-ohjelman saamaa palautetta, työelämäyhteyksiä ja muita ennakointitiedon lähteitä. Ennakointi- ja kehittämistyö on jatkuvaa.

Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma

Opetussuunitelman tunnus
(24RESTO)

Ajoitus ja rakenne:


Studies for Exchange Students, Hospitality Management, Autumn 2025

Opetussuunitelman tunnus
(25KVRESTOA)

Ajoitus ja rakenne:

Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma

Opetussuunitelman tunnus
(24RESTO)

Ajoitus ja rakenne:

Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma

Opetussuunitelman tunnus
(22RESTO)

Ajoitus ja rakenne:


Studies for Exchange Students, Hospitality Management

Opetussuunitelman tunnus
(22KVRESTO)

Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma

Opetussuunitelman tunnus
(22RESTO)

Ajoitus ja rakenne:


Studies for Exchange Students, Hospitality Management

Opetussuunitelman tunnus
(22KVRESTO)

Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma

Opetussuunitelman tunnus
(21RESTO)

Studies for Exchange Students, Hospitality Management

Opetussuunitelman tunnus
(21KVRESTO)

Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma

Opetussuunitelman tunnus
(19RESTO)

Studies for Exchange Students, Hospitality Management

Opetussuunitelman tunnus
(20KVRESTO)


Siirry alkuun