Ravitsemus- ja elintarviketurvallisuus (5 op)
Toteutuksen tunnus: 8T00GK34-3002
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
24.09.2024 - 20.10.2024
Ajoitus
21.10.2024 - 15.12.2024
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Restonomi
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
45 - 60
Koulutus
- Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Arja Luiro
- Leila Kakko
- Jaana Sahlsten
- Sanna Luoto
Vastuuhenkilö
Jaana Sahlsten
Ryhmät
-
24RESTOPalveluliiketoiminta 2024, päivätoteutus
Tavoitteet (OJ)
Restonomien tehtäväkenttää ovat ammattikeittiötyöskentely, sen johtaminen, sekä ravitsemispalvelujen hankinta esimerkiksi erilaisiin tapahtumiin. Ruokapalvelun toteuttaminen asiakasturvallisesti edellyttää ravitsemuksen ja elintarvikehygienian perusteiden hyvää hallintaa.
Opiskelija:
− ymmärtää elintarvikelainsäädännön merkityksen ruoan turvallisuuden varmistajana.
− osaa selittää omavalvonnan kokonaisuuden ja sen merkityksen asiakasturvallisuudelle.
− osaa soveltaa asiakasturvallisen työskentelyn ja hygienian periaatteita ammattikeittiöllä.
− ymmärtää ruoan ravitsemuksellisen laadun vaatimukset ja sen yhteyden ruoan turvallisuuteen
- osaa soveltaa ravitsemussuosituksia ammatillisesti.
Sisältö (OJ)
MITEN ravitsemussuositukset ohjaavat ruokapalveluliiketoimintaa?
MITEN elintarvikelainsäädäntö säätelee ravintola- ja ruokapalveluliiketoimintaa?
MITEN omavalvonta ohjaa työntekijän ja esihenkilön toimintaa?
MIKSI hygienia- ja allergeeniosaaminen on tärkeää restonomin toimintaympäristössä?
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opiskelija osaa määritellä omavalvontaan liittyvät ilmiöt ja peruskäsitteistön.
Opiskelija tunnistaa elintarvikelainsäädännön ja ravitsemussuositusten merkityksen.
Opiskelija tuntee erilaisia omavalvontaan liittyviä menettelytapoja ja suoriutuu annetuista tehtävistä ohjattuna.
Opiskelija toimii tiimin jäsenenä. Hän osaa tarkastella ja arvioida asioita omasta näkökulmastaan ja ottaen vastuun omasta suoriutumisestaan.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opiskelija osaa soveltaa, vertailla ja jäsentää omavalvontaan liittyviä käsitteitä ja ymmärtää sitä ohjaavaa lainsäädäntöä.
Opiskelija osaa arvioida omavalvontaan liittyviä ongelmia lainsäädännön pohjalta. Hän osaa valita eri vaihtoehdoista sopivimman menettelytavan ja perustella valintansa.
Opiskelija osaa soveltaa ja jäsentää ravitsemukselliseen laatuun liittyviä käsitteitä ja ymmärtää niitä ohjaavia suosituksia.
Opiskelija osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti ja sitoutuen tiimin toimintaan kehittäen vuorovaikutustaitojaan.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opiskelija ymmärtää elintarvikelainsäädännön merkityksen asiakasturvallisen työskentelyn johtamisessa.
Opiskelija osaa analysoida omavalvontaan liittyviä ongelmia käytännön tilanteissa. Hän osaa etsiä ja arvioida erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja ja toimintatapoja perustellusti.
Opiskelija osaa soveltaa ja analysoida ravitsemukselliseen laatuun liittyviä käsitteitä käytännössä ja ymmärtää niitä ohjaavia suosituksia käytännön tasolla.
Opiskelija osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti, joustavasti ja rakentavasti kehittäen omaa ja tiimin vuorovaikutusta.
Aika ja paikka
21.10.-20.12.2024 TAMK Pääkampus
Maanantaisin klo 12.30-15.00
Torstaisin klo 9.00-11.30
Mahdollinen tiimityöskentely erikseen sovittavana ajankohtana.
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Tentin ajankohta ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Oppimistehtävät:
1. Hygieniapassi (hyväksytty/täydennettävä)
2. Videointitehtävä tiiminä (0-5) / 30 % kokonaisarvosanasta
3. Pintapuhtauden laadunvalvonta tiiminä (hyväksytty/täydennettävä)
4. Ravitsemuksen case-tehtävä (0-5) / 30 % kokonaisarvosanasta
5. Tentti (0-5) / 40 % kokonaisarvosanasta
Tehtäväkohtaiset arviointikriteerit löytyvät opintojakson Moodle-työtilasta.
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Oppiminen tapahtuu itsenäisenä opiskeluna, vuorovaikutteisilla luennoilla ja/tai webinaareissa ja yhteisöllisenä tiimityöskentelynä.
Oppimateriaalit
Kurssikirjat:
Koskinen, M. ym. Keittiöiden siivous- ja hygieniaopas : ruoan valmistus- ja tarjoilutilat. 2. uudistettu painos. Pori: Ympäristökustannus Oy, 2021. Print.
Voutilainen, E. ym. Ravitsemustaito. 1. p. Helsinki: Sanoma Pro, 2015. Print.
- Elintarvikelainsäädäntö
- TAMK Catering Studion omavalvontasuunnitelma
- Ravitsemussuositukset
Lisäksi muu opintojaksolla osoitettava (verkko)materiaali.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson on laajuudeltaan 5 op., mikä vastaa n. 135 h työkuormaa. Kuormittavuus voi vaihdella yksilöllisesti ennakko-osaamisesta riippuen.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
AHOT
Hakemus AHOT-näyttöön tulee tehdä 23.9.2024 mennessä HyväHot -järjestelmään. Hakemuksen käsittelijäksi osoitetaan Jaana Sahlsten.
AHOT-näyttöön osallistumisen edellytys on voimassaoleva hygieniaosaamistodistus (hygieniapassi). Näytä hygieniaosaamistodistus Jaana Sahlstenille Minä esihenkilönä -opintojakson lähikerralla 23.9.2024 tuntien jälkeen.
AHOT-näyttö on mahdollista suorittaa 7.-13.10.2024 EXAM-järjestelmässä.