Siirry suoraan sisältöön

Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka

Tutkinto
Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto
Tutkintonimike
Insinööri (AMK)
Laajuus
240 op

Tutkintonimike ja tutkinnon taso

Insinööri (AMK), EQF 6

Yhteystiedot

Tutkintovastaava
Aki Kortetmäki
aki.kortetmaki@tuni.fi

Hakukelpoisuus ja hakeminen

Ammattikorkeakoulun yleiset pääsyvaatimukset.

Aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen

Opiskelijan on mahdollista saada tunnistusta aiemmin hankitusta osaamisestaan.

Tutkintovaatimukset ja niitä koskevat säännöt

Opetussuunnitelman mukaisten opintojen suorittaminen ja niitä vastaavan osaamistavoitteiden saavuttaminen.

Tutkinnon profiili

Tutkinto on ammatillisesti suuntautunut bachelor-tason korkeakoulututkinto.
Tutkinto vastaa Suomen kansallisen tutkintojärjestelmän ammattikorkeakoulututkinnolle asettamia kriteereitä sekä tutkintojen ja muun osaamisen eurooppalaisen viitekehystä.

Tutkinnon keskeiset osaamistavoitteet ja vuositeemat

Sähköisen talotekniikan koulutuksessa opitaan hallitsemaan laaja-alaisesti kiinteistöjen sähköteknisiä järjestelmiä. Näihin kuuluu sähköenergiajärjestelmän lisäksi valaistus ja kiinteistön tietojärjestelmät mukaan lukien kiinteistöautomaatio.

Opintojen kokonaislaajuus on 240 opintopistettä, jotka jakautuvat tasaisesti neljälle lukuvuodelle. Opinnot täyttävät kaikille sähköpätevyyksille asetetut koulutusvaatimukset.
Yhteisissä opinnoissa LVI-talotekniikan koulutuksen kanssa opitaan tekemään taloteknisiä kokonaisratkaisuja, jotka ovat energiatehokkaita, turvallisia, terveellisiä ja toimivia. Kaikkina opintovuosina LVI-talotekniikan ja sähköisen talotekniikan opinnot liittyvät toisiinsa kiinteästi yhteistoimintaa ja kokonaisratkaisuja tukien. Työelämävalmiuksia kehittävissä projektiopinnoissa tehdään yhteistyötä muiden koulutuksien, kuten rakennusarkkitehtikoulutuksen ja rakennustekniikan opiskelijoiden kanssa.

Tutkintoon kuuluu 15 opintopistettä valinnaisia ammattiopintoja, joiden kohdalla opiskelija voi täydentää osaamistaan muiden tutkintojen ammattiopintoja suorittamalla. Lisäksi tutkintoon kuuluu 15 opintopistettä vapaasti valittavia opintojaksoja, joihin opiskelija voi vapaasti valita itseään kiinnostavia korkeakoulutasoisia opintojaksoja omiin kiinnostuksen kohteisiin ja osaamistarpeisiinsa pohjautuen. Nämä valinnaiset ja vapaasti valittavat opintojaksot voi suorittaa missä tahansa vaiheessa opintojen aikana.

Opetussuunnitelman opintojaksot on ajoitettu niin, että opinnäytetyötä lukuunottamatta kaikki talotekniikan omat opinnot on suoritettuna 3,5 vuoden jälkeen. Tämä antaa mahdollisuuden nopeammin edenneille valmistua etuajassa ja tarjoaa joustavuutta viimeisenä keväänä valita omaa opintopolkuaan parhaiten täydentäviä valinnaisia ja vapaasti valittavia opintojaksoja.

Sijoittuminen työelämään

Talotekniikan asiantuntemusta tarvitaan niin uudis- kuin korjausrakentamishankkeissa. Yhä suurempana työalueena ovat kiinteistöjen käytön ja ylläpidon tehtävät. Koulutuksesta valmistuneet työskentelevät talotekniikan suunnittelijoina, urakoinnissa esihenkilö- tai asiantuntijatehtävissä, laitevalmistuksessa ja -myynnissä, valvonta- ja viranomaistehtävissä sekä kiinteistöjen ylläpitotehtävissä. Alalla voi joko syventyä yhteen osa-alueeseen tai kehittyä laaja-alaiseksi asiantuntijaksi. Talotekniikan osaaja voi löytää työpaikan joko pienestä tai suuresta yrityksestä tai ryhtyä yrittäjäksi.

Jatko-opintomahdollisuudet

Tutkinto antaa hakukelpoisuuden ylempään ammattikorkeakoulututkintoon tai maisteriopintoihin yliopistoissa ja muissa korkeakouluissa.

Opintosuoritukset ja niiden arviointi

Opintojaksojen arviointikriteerit on kuvattu tutkinnon opetussuunnitelmassa.
Tarkemmat kriteerit, arviointimenetelmät ja suoritustavat kuvataan opintojakson toteutussuunnitelmassa.

Valmistuminen

Opintojen suorittaminen ja osaamistavoitteiden saavuttaminen opetussuunnitelman mukaisessa laajuudessa. Valmistuakseen opiskelijan tulee hakea tutkintotodistusta, kun valmistumisen edellyttämä määrä opintoja on suoritettu.

Opintojen toteuttaminen

Tutkintoon johtava päiväkoulutus (240 op) toteutetaan kokopäiväopintoina.

Tutkinnon kehittäminen

Sähköisen talotekniikan tutkinto-ohjelman koulutus on sähkö- ja automaatiotekniikan koulutusvastuuseen kuuluva osa. Opetussuunitelman lähtökohtana on pitkaaikainen alan koulutuksen kehitystyö yrityshteistyössä alan elinkeinoelämän kanssa.
Opintojen sisältöjä ja rakennetta uudistetaan alan muuttuvien säädösten ja vaatimusten mukaisesti vuosittain.
Koulutuksessa on otettu huomioon opetus- ja kulttuuriministeriön linjaukset sekä TAMKin strategia.

Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka

Opetussuunitelman tunnus
(25AI254)

Talotekniikan tutkinto-ohjelma, sähköinen talotekniikka

Opetussuunitelman tunnus
(20AI256)

Opintosuuntien ajoitukset



Siirry alkuun