Siirry suoraan sisältöön

Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma

Tutkinto
Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto
Tutkintonimike
Sairaanhoitaja (AMK)
Laajuus
210 op

Tutkintonimike ja tutkinnon taso

Sairaanhoitaja (AMK), EQF 6

Yhteystiedot

Opinto-ohjaaja Ina Grönlund, ina.gronlund@tuni.fi +358 505238851
Osaamispäällikkö Päivi Hautaviita, paivi.hautaviita@tuni.fi
Tutkintovastaava Sanna Laiho, sanna.laiho@tuni.fi

Hakukelpoisuus ja hakeminen

Ammattikorkeakoulun yleiset pääsyvaatimukset:
Linkki TAMKin www-sivujen hakuohjeisiin

Aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen

Opiskelijalla on mahdollisuus hyväksilukea suomalaisissa tai ulkomaisissa korkeakouluissa suoritettuja opetussuunnitelman mukaisia opintoja ja muuten saavutettua osaamista, joka vastaa tutkinnon tai sen osan osaamistavoitteita.
Katso https://www.tuni.fi/fi/opiskelijan-opas/kasikirja/tamk

Tutkintovaatimukset ja niitä koskevat säännöt

Ammattikorkeakoulun yleiset pääsyvaatimukset:
http://www.tamk.fi/cms/tamk.nsf/$all/2826159E9C1FEC86C225755A0061178A" TARGET="_BLANK"> Linkki TAMKin www-sivujen hakuohjeisiin
Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä

Toiminnallisesti kaksikielisen sairaanhoitajakoulutuksen tutkinto-ohjelma on suunnattu muuta kieltä kuin suomea äidinkielenään puhuville ja maahanmuuttajille. Koulutuksessa ei ole suomen kielen kielitaitotasovaatimusta, englannin kielen kielitaitotasovaatimus on B2. Opinnoissa on oltava motivoitunut ja sitouduttava opiskelemaan suomen kieltä.

Tutkinnon profiili

Tutkinto on ammatillisesti suuntautunut Bachelor-tason korkeakoulututkinto.
Tutkinto vastaa Suomen kansallisen tutkintojärjestelmän ammattikorkeakoulututkinnolle asettamia kriteereitä sekä tutkintojen ja muun osaamisen eurooppalaisen viitekehystä.
Koulutus täyttää Euroopan unionin direktiivin (2013/55/EU) vaatimukset ammattipätevyyden tunnustamisesta.
TAMKin sairaanhoitajakoulutus on profiloitunut vaativaan kliiniseen hoitotyön ja yksilöllistettyyn terveyden edistämiseen.

Tutkinnon keskeiset osaamistavoitteet ja vuositeemat

Tutkinto toteutetaan toiminnallisesti kaksikielisenä niin, että opetuskielinä ovat englanti ja suomi. Englanninkieliseen opetukseen integroidaan opintojen alusta lähtien suomenkielistä hoitotyön opetusta. Englanninkielisen opetuksen osuus pienenee vähitellen, ja suomen kielellä opiskelu lisääntyy. Tämän lisäksi koulutus sisältää suomi toisena kielenä -opintoja 19–22 opintopistettä. Tavoitteena on, ammatillisen osaamisen kehittymisen lisäksi, että opintojen aikana saavutetaan terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävien edellyttämä riittävä suullinen ja kirjallinen kielitaitotaso.

Sairaanhoitajan tutkintoon johtavan koulutuksen päätyttyä opiskelijalla on laaja-alaiset ja näyttöön perustuvat tiedot ihmisestä, terveydestä, ympäristöstä ja hoitamisesta. Opiskelija osaa toimia yksilövastuisen hoitotyön periaatteiden mukaan potilaan ja hänen perheensä hoitoprosessin kaikissa vaiheissa. Opiskelija osaa hyödyntää monipuolisesti ohjausmenetelmiä hoitotyössä. Opiskelijalla on vahva sairaanhoitajan ammatti-identiteetti, eettinen osaaminen ja kyky reflektion kautta kehittää ja arvioida omaa toimintaansa.

Ensimmäisen opintovuoden jälkeen opiskelija osaa sairaan ihmisen hoitamisen perusteet. Opiskelija osaa noudattaa omassa toiminnassaan terveydenhuoltoa koskevaa lainsäädäntöä ja hoitotyön eettisiä ohjeita. Opiskelija osaa tunnistaa ja ennakoida yksilön ja yhteisön terveysongelmia. Opiskelija osaa tarkkailla ihmisen peruselintoimintoja ja tunnistaa potilaan hoitotyön tarpeita ja osaa käyttää turvallisesti tilanteeseen sopivia hoitotyön auttamismenetelmiä. Opiskelija osaa toteuttaa lääkehoitoa turvallisesti ja hallitsee lääkelaskut. Opiskelija osaa antaa ensiapua hätätilanteissa. Opiskelija osaa ottaa huomioon erilaisten kulttuurien merkityksen hoitotyössä.


Keskivaiheen opintojen aikana opiskelija kehittää kliinistä osaamistaan hoitotyön eri alueilla sekä osaa määrittää eri-ikäisten potilaiden / asiakkaiden hoitotyön tarpeita sekä suunnitella, toteuttaa ja arvioida näiden hoitotyötä yhteistyössä potilaiden / asiakkaiden ja heidän läheistensä kanssa. Opiskelija käyttää eri tieteenalojen tietoa oman toimintansa perustana. Opiskelija osaa ohjata ja tukea potilaita / asiakkaita itsehoidossa. Opiskelija osaa toimia moniammatillisessa yhteistyössä potilaiden / asiakkaiden edun mukaisesti. Opiskelija osaa arvioida kriittisesti omaa työtään.


Ammattiopinnoissa opintojen loppuvaiheessa opiskelijan osaaminen vahvistuu ja syvenee. Opiskelija osaa tehdä eettisesti päteviä, näyttöön perustuvia päätöksiä ja toimia ammatillisesti. Opiskelija osaa vastata eri-ikäisten potilaiden ja perheiden hoidollisiin tarpeisiin omalla hoitotyön erityisalallaan. Opiskelija osaa toimia omahoitajana yksilövastuisen hoitotyön periaatteiden mukaan potilaan ja hänen perheensä hoitoprosessin kaikissa vaiheissa.

Sijoittuminen työelämään

TAMKista valmistuneena sairaanhoitajana sinulla on hyvät työllistymismahdollisuudet hoitotyön eri alueille. Sairaanhoitajana sinulla on mahdollisuus toimia eri- ikäisten ihmisten kanssa erilaisissa hoitoympäristöissä. Työpaikkoja on perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa, sosiaalihuollossa sekä yksityisen ja kolmannen sektorin palveluissa, Suomessa ja ulkomailla.
Työpaikka voi olla esim. sairaalan vuodeosastolla, päivystys- ja ajanvarauspoliklinikalla tai leikkausosastolla. Se voi löytyä myös kotisairaanhoidosta, erilaisista kuntoutus- ja hoitokodeista, lääkäriasemilta tai digitaalisesta terveydenhuollosta. Näiden lisäksi sairaanhoitajatutkinto mahdollistaa työskentelyn asiantuntija- ja konsulttitehtävissä, yrittäjänä, vapaaehtoisjärjestöjen palveluksessa tai kansainvälisissä tehtävissä.

Jatko-opintomahdollisuudet

Sinulla on mahdollisuus sairaanhoitajatutkinnon suoritettuasi jatkaa opintojasi eteenpäin erilaisin täydennys- ja jatkokoulutuksin.

Sairaanhoitaja voi syventää ja laajentaa osaamistaan suorittamalla erilaisia sosiaali- ja terveydenhuollon täydennyskoulutuksia, erikoistumisopintoja ja ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon. TAMK tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet jatkuvaan oppimiseen. Sairaanhoitajan on mahdollista hakeutua myös yliopistoon suorittamaan kandi- ja maisteriopinnot hoitotieteessä tai terveystieteissä.

Katso TAMKin YAMK-tutkintojen hakuohjeet:
YAMK-tutkinnot

Opintosuoritukset ja niiden arviointi

Sairaanhoitajakoulutuksessa opintosuoritukset arvioidaan numeerisesti (arviointiasteikolla K5-0/hylätty) tai hyväksytty- hylätty asteikolla. Tarkemmat arviointikriteerit löytyvät kunkin opintojakson kuvauksesta.

Suoritusten arvioinnissa käytetään pohjana TAMKin yleisiä arviointikriteereitä.
https://www.tuni.fi/opiskelijanopas/kasikirja/tamk?page=2198

Valmistuminen

Sairaanhoitajaksi valmistuminen edellyttää opintojen suorittamista ja osaamistavoitteiden saavuttamista opetussuunnitelman mukaisessa järjestyksessä ja laajuudessa. TAMKista valmistuneena sairaanhoitajana sinulla on vahvat tulevaisuuden työelämätaidot ja taito kehittää hoitotyötä.

Opintojen toteuttaminen

Tutkintoon johtava sairaanhoitajakoulutus on laajuudeltaan 210 op ja kestää 3,5 vuotta. Opetus toteutuu päiväopintoina mm. koululla tapahtuvana lähiopetuksena, käden taitojen harjoitteluna, simulaatio-opiskeluna, itsenäisenä opiskeluna ja yhdessä tekemisenä. Osa opetuksesta voi tapahtua etäopetuksena ja ilta-aikaan. Sairaanhoitajakoulutus sisältää erilaisissa hoitoympäristöissä tapahtuvaa ammattitaitoa edistävää ohjattua harjoittelua 75 opintopistettä. Opintoihin kuuluu myös 15 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö. Opiskelijan hoitotyön osaaminen laajenee ja syvenee opintojen ajan.

Sairaanhoitajatutkinnon voi suorittaa sekä suomen että osittain englanninkielisenä kokopäiväopiskeluna.

Opintojen suorittamisessa ja etenemisessä noudatetaan opetussuunnitelmakohtaisia periaatteita. Opetussuunnitelmien tarkemman kuvauksen ja periaatteet löydät opinto-oppaasta opetussuunnitelmat välilehdeltä.

Tutkinnon kehittäminen

Opetussuunnitelmassa on huomioitu Suomen terveyspoliittiset ohjelmat sekä TAMKin strategia. Lisäksi on otettu huomioon terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain ja asetuksen säädösten toteutuminen. Valtakunnalliset sairaanhoitajan (180 op) osaamisvaatimukset ja niiden sisällöt on myös huomioitu sairaanhoitajakoulutuksen kehittämisessä ja sisällöissä.

TAMKin sairaanhoitajakoulutuksen neuvottelukunta ja työelämäyhteistyökumppanit ovat olleet mukana opetussuunnitelmatyössä antamalla kommentteja opetussuunnitelman sisällöstä ja rakenteesta.

Tutkinto vastaa Suomen kansallisen tutkintojärjestelmän ammattikorkeakoulututkinnolle asettamia kriteereitä sekä tutkintojen ja muun osaamisen eurooppalaista viitekehystä.

Kaksikielinen sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma

Opetussuunitelman tunnus
(24TOKASA)

Kaksikielinen sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma

Opetussuunitelman tunnus
(24TOKASA)

Ajoitus ja rakenne:

Kaksikielinen sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma

Opetussuunitelman tunnus
(24TOKASA)

Ajoitus ja rakenne:

Nursing (aimed at immigrants)

Opetussuunitelman tunnus
(22TOKASA)

Ajoitus ja rakenne:

Nursing (aimed at immigrants)

Opetussuunitelman tunnus
(22TOKASA)

Ajoitus ja rakenne:



Siirry alkuun