Siirry suoraan sisältöön

Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma

Tutkintonimike ja tutkinnon taso

Fysioterapeutti (AMK), EQF 6

Yhteystiedot

Osaamispäällikkö
Kirsi Mansikkamäki

Tutkintovastaava
Hannu Järvinen

Opinto-ohjaaja
Ina Grönlund

Hakukelpoisuus ja hakeminen

Ammattikorkeakoulun yleiset pääsyvaatimukset, ks. TAMKin www-sivut.

Aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen

Opiskelijan on mahdollista saada tunnustusta aiemmin hankitusta osaamisestaan. Katso TAMKin yleiset AHOT-ohjeet

Tutkintovaatimukset ja niitä koskevat säännöt

Opetussuunnitelman mukaisten opintojen suorittaminen ja niitä vastaavan osaamistavoitteiden saavuttaminen.
Lisätietoja: TAMKin tutkintosääntö ja ammattikorkeakoululaki.
TAMKin tutkintosääntö
Ammattikorkeakoululaki ja asetus ammattikorkeakouluista

Tutkinnon profiili

Tutkinto on ammatillisesti suuntautunut Bachelor-tason korkeakoulututkinto.

Tutkinto vastaa Suomen kansallisen tutkintojärjestelmän ammattikorkeakoulututkinnolle asettamia kriteereitä sekä tutkintojen ja muun osaamisen eurooppalaisen viitekehystä.
Ammattikorkeakoululaki ja asetus ammattikorkeakouluista

Tutkinnon keskeiset osaamistavoitteet ja vuositeemat

Fysioterapeutin tutkinto-ohjelman tuottama osaaminen painottuu ensimmäisen lukuvuoden aikana terveen ihmisen anatomiaan, liikkeiden, liikkumisen sekä toimintakyvyn tutkimiseen ja ohjaamiseen. Opiskelija perehtyy sote -alan ammattieettisiin periaatteisiin ja arvoihin sekä oppii koulutuksen aikana niiden mukaiseen toimintaan. Opiskelija saa lukuvuoden aikana kokemuksia asiakkaan kohtaamisesta, asiakaspalvelusta ja tutustuu fysioterapeutin työhön. Opiskelija saa valmiuksia mm. perusliikkumisen analysoimiseen ja ohjaamiseen, terapeuttiseen harjoitteluun sekä erilaisten muiden ohjaus- ja opetusmenetelmien käyttämiseen. Lisäksi hän perehtyy fysioterapeutin ammatissa tarvittavaan englannin kieleen.

Toisen lukuvuoden aikana opiskelija harjaantuu aikuisväestön fysioterapian toteuttamiseen. Opinnoissa sisältöinä ovat mm. tuki- ja liikuntaelimistön sekä hengitys- ja verenkiertoelimistön sairaudet, neurologiset sairaudet ja mielenterveyden haasteet. Opiskelija tutustuu ammattitaitoa edistävien harjoittelujaksojen aikana erilaisiin terveydenhuollon ja kuntoutuksen toimintaympäristöihin. Lisäksi opiskelija perehtyy fysioterapeutin ammatissa tarvittavaan ruotsin kieleen. Lukuvuoden päätteeksi opiskelija osaa ohjatusti hyödyntää tieteelliseen näyttöön perustuvaa tietoa fysioterapian suunnittelussa ja toteutuksessa. Hän on myös perehtynyt sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmään.

Kolmantena lukuvuonna opiskelija perehtyy lasten ja nuorten samoin kuin ikääntyvien terveyden ja toimintakyvyn erityiskysymyksiin. Lukuvuoden päätteeksi hän osaa suunnitella ja toteuttaa fysioterapiaa sekä arvioida sen vaikutuksia. Kliinisessä päättelyssä painottuvat asiakkaan ja hänen viiteryhmiensä lähtökohdat. Lisäksi kolmannen lukuvuoden aikana hän tutustuu työelämävalmiuksiin ja työhyvinvointiin. Opiskelija suorittaa kaksi ammattitaitoa edistävää harjoittelujaksoa. Fysioterapeuttiopiskelijoilla on mahdollisuus lähteä opiskelijavaihtoon kolmannen tai neljännen lukuvuoden aikana. Omat opiskelijat saavat mahdollisuuksia kotikansainvälistymiseen vaihto-opiskelijoiden opiskelijatutoreina.

Ennen koulutuksen päättymistä opiskelija on saanut valmiuksia projektien toteuttamiseen mm. osallistumalla hankkeiden työskentelyyn. Hän on syventänyt ammatillista osaamistaan valitsemillaan fysioterapian erityisalueilla erityisesti opinnäytetyön sekä valinnaisten opintojen kautta. Lisäksi hän on omaksunut monipuolista kieliosaamista kiinteäksi osaksi omaa ammatillista identiteettiään. Hän on myös perehtynyt moniammatilliseen johtamiseen ja kehittämiseen sote-alalla. Neljäntenä lukuvuonna opiskelija saa valmiuksia myös fysioterapiayrittäjänä toimimiseen.

Opintojaksoja on suunniteltu ja toteutetaan yhteistyössä Tampereen korkeakouluyhteisön toisten tutkinto-ohjelmien kanssa. Fysioterapeuttiopiskelijat opiskelevat myös moniammatillisissa ryhmissä. Lisäksi tutkintoon on mahdollista valita kuntoutuksen alan opintoja muiden ammattikorkeakoulujen yhteisestä opintojaksotarjonnasta.

Sijoittuminen työelämään

Fysioterapeutilla on valmistumisensa jälkeen valmiudet itseohjautuvaan kliinisen päätöksentekoprosessin mukaiseen, asiakaslähtöiseen, tehokkaaseen ja kustannusvaikuttavaan toimintaan. Toiminta on näyttöön perustuvaa, lakeja ja ammattialan eettisiä periaatteita noudattavaa. Hän työskentelee eri-ikäisten ihmisten parissa mm. sote palvelukeskuksissa, tutkimus- ja kuntoutuslaitoksissa, kylpylöissä, yksityisissä fysioterapialaitoksissa, erilaisissa järjestöissä, koulu- ja liikuntatoimessa, yrittäjänä sekä erilaisissa hankkeissa ja markkinoinnissa. Hän osaa toimia erilaisissa ammatillisissa tilanteissa luontevasti myös englannin ja ruotsin kielellä. Fysioterapeutti työskentelee usein työryhmän jäsenenä vaikka vastaakin itsenäisesti työnsä suunnittelusta, toteutuksesta, arvioinnista ja kehittämisestä.

Jatko-opintomahdollisuudet

Tutkinto antaa hakukelpoisuuden ylempään ammattikorkeakoulututkintoon tai maisteriopintoihin yliopistoissa ja muissa korkeakouluissa.

Opintosuoritukset ja niiden arviointi

Suoritusten arvioinnissa käytetään pohjana TAMKin yleisiä arviointikriteereitä
Tarkemmat arviointikriteerit löytyvät opintojen toteutussuunnitelmista. Opiskelijoiden kanssa sovitaan opintojakson alussa opintojakson suoritus- ja arviointitavat.
TAMKin yleisiä arviointikriteereitä

Valmistuminen

Opintojen suorittaminen ja osaamistavoitteiden saavuttaminen opetussuunnitelman mukaisessa laajuudessa.

Opintojen toteuttaminen

Fysioterapian perustana on fysioterapiatiede. Opinnot koostuvat ammattiopinnoista ja opinnäytetyöstä sekä vapaasti valittavista opinnoista. Opintokokonaisuuksiin sisältyy sekä teoreettisia opintoja että käytännön harjoittelua. Eri oppiaineiden tietoa yhdistetään opintojaksojen tavoitteiden mukaisesti opiskelijan ammatillista osaamista kehittäviksi kokonaisuuksiksi, joissa huomioidaan teknologian mahdollisuudet. Ammattiopinnoista 45 opintopisteen osuus toteutuu ammattitaitoa edistävänä harjoitteluna eri harjoittelupaikoissa. Koulutuksen päätteeksi opiskelija tuntee kestävän kehityksen periaatteita fysioterapeutin työssä.

Fysioterapeutin tutkinto-ohjelmassa korostuu kunkin opiskelijan henkilökohtaisen ammatillisen kasvun prosessi. Se vaihtelee yksilöllisesti mm. opiskelijan aikaisemman osaamisen ja oppimisympäristöjen mukaan. Koulutus toteutetaan Tampereen ammattikorkeakoulussa ongelmaperustaisen pedagogiikan (problem based learning = PBL) mukaisesti. Ongelmaperustainen pedagogiikka tukee opiskelijan tiedonhankintataitojen, henkilökohtaisen tiedonmuodostuksen ja ryhmässä tapahtuvan oppimisen kehittymistä koko koulutuksen ajan.

Tutkinnon kehittäminen

Opetussuunnitelmassa on otettu huomioon opetus- ja kulttuuriministeriön linjaukset sekä TAMKin strategia.

Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Tunnus
(24FY)
Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Tunnus
(24FY)

Studies for Exhange Students, Degree Programme in Physiotherapy
Tunnus
(24KVFY)
Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Tunnus
(22FY)
Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Tunnus
(22FY)

Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma, Kenia
Tunnus
(22FYK)

Studies for Exchange Students, Degree Programme in Physiotherapy
Tunnus
(22KVFY)
Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Tunnus
(19FY)

Studies for Exchange Students for Physiotherapists
Tunnus
(21KVFY)

Studies for Exchange Students, Degree Programme in Physiotherapy, Spring
Tunnus
(22KVFYKE)
Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Tunnus
(19FY)

Studies for Exchange Students, Degree Programme in Physiotherapy
Tunnus
(20KVFY)
Ilmoittautumisaika

23.05.2024 - 12.08.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 31.12.2024

Laajuus

8 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Maria Maljanen
  • Ilkka Piiroinen
  • Liisa Mannisenmäki
  • Laura Hilden
Vastuuhenkilö

Laura Hilden

Ryhmät
  • 23FY
    Fysioterapeutit syksy 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa tutkia ja analysoida tuki- ja liikuntaelimistön toimintakykyä ja siinä tapahtuvia muutoksia osana ICF:n periaatteita
- osaa soveltaa tarkoituksenmukaisia ja ajantasaisia fysioterapeuttisen tutkimisen menetelmiä tule- potilaan liikkumis- ja toimintakyvyn määrittämiseksi,
- osaa tehdä johtopäätöksiä tutkimisen perusteella huomioiden potilaan yksilö- ja ympäristötekijät,
- tunnistaa punaiset ja keltaiset liput tuki- ja liikuntaelimistön potilaan tutkimisen perusteella
- tunnistaa oman osaamisensa rajat ja osaa tarvittaessa ohjata potilaan lääkärille tai toiselle terveysalan ammattilaiselle havaitessaan potilaan tuki- ja liikuntaelimistön toimintakyvyssä vaaranmerkkejä
- tietää tule-ongelmien/kipujen vaikutukset ja osaa perustelee tekemänsä valinnat tuki- ja liikuntaelimistön potilaan yksilö- ja ryhmäohjauksessa
- perustaa toimintansa tutkimustietoon, parhaisiin käytänteisiin ja ohjeisiin potilaan yksilö-ja ryhmäohjauksessa
- osaa ohjata fysioterapeuttista liikuntaryhmää tuki- ja liikuntaelinongelmat ja kivut huomioiden
- osaa haastattelun avulla arvioida ja mitata kipua ottaen huomioon potilaan yksilölliset tekijät
- osaa valita ja perustella fysioterapian keinoja kipuun ja tuki-ja liikuntaelinongelmaan vaikuttamisessa
- soveltaa ja perustelee erilaisten fysioterapian keinojen käyttöä asiakkaan tilanteen vaatimalla tavalla
- motivoi ja kannustaa asiakasta harjoitteluun ja harjoitteiden toteuttamiseen tämän toimintaympäristössä
- tietää keinoja ylläpitää omaa ammatillista osaamistaan aktiivisesti tuki- ja liikuntaelimistön alueen kokonaisuudessa

Sisältö (OJ)

- fysioterapeuttinen ryhmän ohjaus
- fysioterapian keinot kipuun vaikuttamisessa
- tule-potilaan erotusdiagnostinen tutkiminen ja fysioterapian suunnittelu
- kliininen päättely
- tule-potilaan terapeuttisen harjoittelun periaatteet
- terapia-altaassa tapahtuvan ohjauksen periaatteet

Esitietovaatimukset (OJ)

Opintojakson suorittamisen edellytyksenä ovat ensimmäisen vuoden fysioterapiasisältöjen sekä anatomian ja fysiologian opintojen hyväksytty suorittaminen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- suoriutuu harjoituksista ja tehtävistä osittain tuettuna ja ohjattuna
- osoittaa niukkaa osaamista tietojen ja taitojen osalta harjoitusten toteutuksessa
- toimii ohjaustilanteissa ulkokohtaisesti ja kaavamaisesti
- perustelee toiminnan puutteellisesti
- valmistautuu tehtäviin puutteellisesti
- toimii epätarkoituksenmukaisesti ja yksipuolisesti

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- osaa soveltaa oppimaansa tilanteen mukaan tarkoituksenmukaisesti
- perustelee toimintaansa pääosin
- osaa määrittää fysioterapeuttisen diagnoosin pääpiirteittäin
- pystyy osittaiseen kliiniseen päättelyyn
- valmistautuu opetustilanteisiin huolellisesti ja järjestelmällisesti
- harjoittelee aktiivisesti hyödyntäen ohjausta

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- osaa soveltaa uutta tutkimustietoa
- hyödyntää aiemmin oppimaansa
- osaa määrittää fysioterapeuttisen diagnoosin ja pystyy kliiniseen päättelyyn
- harjoittelee aktiivisesti, osaa arvioida monipuolisesti harjoitteluaan, oppimistaan sekä osaa perustella toimintaansa
- osaa toimia hyvässä vuorovaikutuksessa ohjattavan / ryhmän kanssa
- valitsee ryhmäohjaukseen tarkoituksenmukaisen ja ryhmän voimavaroihin pohjautuvan sisällön ja suunnittelee toteutuksen etenemisen ja roolit tarkasti

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hylätyssä suorituksessa opiskelija vetäytyy, valikoi tai laiminlyö tehtäviään ja harjoittelua tunneilla sekä ohjaustilanteissa. Hän ei keskity harjoitteluun ja hänellä on poissaoloja harjoitustunneilta. Opiskelijan perustiedot ja -taidot ovat puutteelliset.

Aika ja paikka

Opintojakso toteutuu ajalla 1.8.- 13.12.2024.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Käytännön kokeet pidetään viikoilla 39 (alaraaja ja alaselkä) ja 44 (niska ja yläraaja). Käytännön koe tulee olla hyväksytysti suoritettu ennen ammattitaitoa edistävää harjoittelujaksoa.
Uusintamahdollisuudet sovitaan opettajien kanssa erikseen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Käytännön kokeet arvioidaan asteikolla 0-5.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Harjoittelu yksilöllisesti ja pienryhmässä:
harjoittelu, itsenäinen harjoittelu, tehtävät, ohjaukset eri ohjaustilanteissa

Oppimateriaalit

Sama materiaali kuin opintojakson teoriaosuudessa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

8 x 27 h = 216 h

Lähiopetusta 90 h, itsenäistä työskentelyä 107 h (varalla 19 h)

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Toteutuksessa ei ole valinnaisia suoritustapoja.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojakson ammattitaitoa edistävä harjoittelu toteutuu viikoilla 45-49.

Lisätietoja opiskelijoille

Harjoitustunneille osallistuminen on pakollista!
Opintojakson aikana toteutetaan ryhmänohjauksia altaalla. Lisäksi opiskelijat toteuttavat opintojakson aikana yksilöllisen asiakkaan fysioterapiaprosessin ja laativat tästä kirjallisen raportin.

Opintojakson käytännön kokeeseen osallistumisen edellytyksenä on ensimmäisen opiskeluvuoden fysioterapiasisältöjen ja anatomian ja fysiologian hyväksytty suoritus. Ohjattuun harjoittelujaksoon osallistuminen edellyttää käytännön kokeiden hyväksyttyä suoritusta.

Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Hylätyssä suorituksessa opiskelija vetäytyy, valikoi tai laiminlyö tehtäviään ja harjoittelua tunneilla sekä ohjaustilanteissa. Hän ei keskity harjoitteluun ja hänellä on poissaoloja harjoitustunneilta.
Opiskelijan perustiedot ja -taidot ovat puutteelliset.

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija
- suoriutuu harjoituksista ja tehtävistä osittain tuettuna ja ohjattuna
- osoittaa niukkaa osaamista tietojen ja taitojen osalta harjoitusten toteutuksessa
- toimii ohjaustilanteissa ulkokohtaisesti ja kaavamaisesti
- perustelee toiminnan puutteellisesti
- valmistautuu tehtäviin puutteellisesti
- toimii epätarkoituksenmukaisesti ja yksipuolisesti

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija
- osaa soveltaa oppimaansa tilanteen mukaan tarkoituksenmukaisesti
- perustelee toimintaansa pääosin
- osaa määrittää fysioterapeuttisen diagnoosin pääpiirteittäin
- pystyy osittaiseen kliiniseen päättelyyn
- valmistautuu opetustilanteisiin huolellisesti ja järjestelmällisesti
- harjoittelee aktiivisesti hyödyntäen ohjausta

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija
- hyödyntää aiemmin oppimaansa
- osaa määrittää fysioterapeuttisen diagnoosin ja pystyy kliiniseen päättelyyn
- harjoittelee aktiivisesti, osaa arvioida monipuolisesti harjoitteluaan, oppimistaan sekä osaa perustella toimintaansa
- osaa toimia hyvässä vuorovaikutuksessa ohjattavan/ryhmän kanssa
- valitsee ryhmäohjaukseen tarkoituksenmukaisen ja yksilöllisen asiakkaan voimavaroihin pohjautuvan sisällön ja suunnittelee toteutuksen etenemisen tarkasti
- osaa soveltaa uutta tutkimustietoa

Ilmoittautumisaika

23.05.2024 - 12.08.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 31.12.2024

Laajuus

8 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Pipsa Tuominen
  • Hannu Järvinen
  • Ilkka Piiroinen
  • Hanna Sahinoja
  • Liisa Mannisenmäki
  • Tiina Pystynen
Vastuuhenkilö

Laura Hilden

Ryhmät
  • 23FY
    Fysioterapeutit syksy 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- toimii ammatillisesti fysioterapiatilanteissa,
- arvioi omaa toimintaansa ja ohjauksensa vaikuttavuutta fysioterapiassa,
- perustelee toimintaansa tutkitulla tiedolla,
- toimii eettisten periaatteiden mukaisesti,
- suunnittelee, ohjaa ja arvioi ohjatusti asiakkaan fysioterapiaprosessia,
- kirjaa ohjatusti asiakkaan fysioterapiaprosessin eri vaiheet.

Sisältö (OJ)

- ammatillinen vuorovaikutus
- fysioterapiaprosessin mukainen toiminta
- kirjaaminen
- lainsäädännön ja työelämän pelisäännöt
- ammatillinen kasvu

Esitietovaatimukset (OJ)

Opintokokonaisuuden ohjattuun harjoitteluun voi osallistua sen jälkeen kun kaikki opinto-ohjelman tähänastiset käytönnön kokeet ja opintojakso Sosiaali- ja tervevydehuollon ja kuntoutuksen toimintaympäristö on suoritettu hyväksytysti.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytyssä suorituksessa opiskelija
- osaa tunnistaa ja määritellä pääkohdat fysioterapiaan liittyvistä keskeisistä ilmiöistä
- osaa tunnistaa merkkejä vakavasta sairaudesta (punaiset liput)
- osaa tunnistaa psyko-sosiaalisiin tilanteisiin liittyvät keltaiset liput ja ottaa ne huomioon fysioterapiassa
- suoriutuu annetuista tehtävistä ohjattuna ja osin myös itsenäisesti
- toimii vielä rutiininomaisesti
- valmistautuu tilanteisiin
- osaa antaa ja vastaanottaa palautetta
- osaa toimia yhteistyössä harjoittelupaikan työntekijöiden kanssa
-tunnistaa vuorovaikutustaitojaan
- tuo esille alkavaa ammatillista otettaan

Hylätyssä suorituksessa
- opiskelijan perustiedot ovat puutteelliset
- opiskelija laiminlyö toistuvasti valmistautumisen tehtäviin
- opiskelijalta puuttuu oma-aloitteisuutta
- opiskelijan yhteistyötaidot ovat riittämättömät
- opiskelijan käyttäytyminen ei ole ammatillista
- opiskelijan itsearviointi on epärealistista
Lisäksi opiskelija
- suhtautuu palautteen vastaanottamiseen negatiivisesti tai pitää sitä merkityksettömänä
- ei kunnioita toisen ihmisen intimiteettiä ja yksilöllisyyttä ja käyttäytyy epäasiallisesti
- vaarantaa asiakasturvallisuuden
- ei noudata salassapitovelvollisuutta tai muita fysioterapian eettisiä ohjeita
- on poissa harjoittelusta paljon eikä saavuta tavoitteita

Aika ja paikka

4.11-5.12.2024 määritetyssä työyhteisössä.

Ohjaavien fysioterapeuttien, opettajien ja opiskelijoiden yhteinen ohjaajakokous pidetään 23.10.2024.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Ei tenttejä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointiin osallistuvat opiskelija, harjoitteluohjaaja ja ohjaava opettaja. Opiskelijalla on oikeus saada palautetta jo harjoittelujakson aikana. Harjoittelujakson päätyttyä käydään arviointikeskustelu. Ohjatun harjoittelun arviointi pohjautuu opintojakson tavoitteisiin sekä opiskelijan ohjatulle harjoittelulle asettamiin tavoitteisiin. Arvioinnin taustalla hyödynnetään TAMK:n yhteisiä arviointikriteerejä (https://www.tuni.fi/fi/opiskelijan-opas/kasikirja/tamk/opiskelu-0/opiskeluun-liittyvat-saannot/opintojen-arviointi) ja siinä huomioidaan opiskelijan yleinen toiminta ohjatussa harjoittelussa sekä tietojen ja taitojen käytäntöön soveltaminen. Harjoittelutehtävien hyväksyttävä suorittaminen on osa harjoittelun arviointia.

Harjoittelussa on käytössä digitaalinen Workseed-oppimisympäristö (sis. oppimissuunnitelma- ja arviointilomakkeet, työajan seuranta yms.)

Harjoittelujakso arvioidaan hyväksytty-hylätty.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Käytännön ohjattu harjoittelujakso ajalla 4.11-5.12.2024 työelämässä määritetyssä työyhteisössä.
Kirjalliset tehtävät (asiakasraportti - ohjatun harjoittelun kirjallisen työn ohjeen mukaan + lääkeaineraportti).
Ohjauskeskustelut harjoittelujakson aikana sisältäen ennen harjoittelua pidettävän ohjaavien fysioterapeuttien kokouksen (ohjaajakokous).

Oppimateriaalit

Opintojakson 7F00EB58-3005 (Aikuisten fysioterapia 1, teoria) suositeltu oppimateriaali sekä harjoittelupaikoissa käytössä olevat ja suositellut materiaalit tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapiaan.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

8 x 27 h = 216 h

Ammattitaitoa edistävä ohjattu harjoittelu harjoittelupaikassa 175 h, lisäksi itsenäiseen työskentelyyn 41 h.

Sisällön jaksotus

Opiskelijan työaika harjoittelupaikassa on 35 tuntia viikossa ja keskimäärin 7 tuntia päivässä. Kullekin viikolle on opiskelijalle varattu opintojen laajuudesta (40 tuntia) 5 tuntia itsenäiseen työskentelyyn valitsemassaan paikassa. Työajan joustosta sovitaan erikseen ohjaavan fysioterapeutin ja ohjaavan opettajan kanssa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Toteutukseen ei ole valinnaisia vaihtoehtoja.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojakso toteutuu aidossa työelämän harjoittelupaikassa.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintokokonaisuuden ohjattuun harjoitteluun voi osallistua sen jälkeen, kun kaikki opinto-ohjelman tähänastiset käytännön kokeet ja opintojakso Sosiaali- ja terveydenhuollon ja kuntoutuksen toimintaympäristö on suoritettu hyväksytysti.

Opiskelija maksaa harjoittelusta mahdollisesti aiheutuvat matkakulut, ateriat ja mahdolliset asumiskulut itse.
TAMK:n SOTE AMK-tutkinnon opiskelija voi olla poissa (4-6 viikon) harjoittelusta omalla ilmoituksella (ei sl-todistusta) sairauden (äkillinen oma sairaus/ lapsen sairaus) vuoksi 1-2 päivää.
Opiskelijan tulee ilmoittaa poissaolosta sovitun käytännön mukaisesti harjoittelupaikkaan ja ohjaavalle opettajalle sairastumispäivänä.
1-2 päivää ylittävä poissaolo tulee korvata harjoittelua pidentämällä harjoittelupaikan kanssa sovittavan käytännön mukaisesti.

Ilmoittautumisaika

23.05.2024 - 12.08.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 31.12.2024

Laajuus

9 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Pipsa Tuominen
  • Kirsi Toljamo
  • Hannu Järvinen
  • Ilkka Piiroinen
  • Sami Suhonen
  • Liisa Mannisenmäki
  • Laura Hilden
  • Anna-Riikka Keihäs
Vastuuhenkilö

Laura Hilden

Ryhmät
  • 23FY
    Fysioterapeutit syksy 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- tietää tyypillisimmät tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet ja ymmärtää niiden anatomian, patofysiologian (red flags) ja biomekaniikan potilaan työ- ja toimintakyky ympäristössä,
- osaa analysoida potilaan liikkumis- ja toimintakyvyssä tapahtunutta muutosta,
- tietää tutkimisen periaatteet (erotusdiagnostiikka) ja keinot muiden terveydenhuollon ammattilaisten konsultointimahdollisuuksiin,
- osaa määrittää fysioterapeuttisen diagnoosin tuki- ja liikuntaelimistön potilaan fysioterapiassa
- pystyy kliiniseen päättelyyn ja reflektiiviseen toimintaan määrittäessä tuki- ja liikuntaelimistö potilaan kipua/ongelmaa
- tietää nivelmobilisoinnin periaatteet ja keskeiset käsitteet,
- tietää terapeuttisuuden elementtejä yksilö- ja ryhmäfysioterapiassa,
- tietää eri terapiamuotoja ja tuntee niiden vaikutusten teoreettisia perusteluja,
- ymmärtää kivun eri ilmiöt sekä kykenee arvioimaan kivun luokitukset,
- tietää kipulääkkeiden ja mielialalääkkeiden indikaatiot ja kontraindikaatiot.

Sisältö (OJ)

- tuki- ja liikuntaelinten fysioterapia
- kivun arviointitavat
- fysioterapian periaatteet kivun hallinnassa
- nivelmobilisoinnin periaatteet
- fysikaalinen terapia ja elektroterapia
- fysiikan peruskäsitteet fysikaalisen terapia ja elektroterapian kannalta
- lääketiede
- lääkeaineoppi erikseen määritellyiltä osin
- kuvantaminen
- ICF, International Classification of Functioning

Esitietovaatimukset (OJ)

Opintojakson suorittamisen edellytyksenä ovat ensimmäisen vuoden fysioterapiasisältöjen sekä anatomian ja fysiologian opintojen hyväksytty suorittaminen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija osaa tunnistaa ja määritellä pääkohtia tule-fysioterapiaan ja muiden opintojakson aiheisiin liittyvistä ilmiöistä ja peruskäsitteistä. Opiskelija valmistautuu tilanteisiin vaihtelevasti tai niukasti. Opiskelija osallistuu ryhmän tavoitteelliseen toimintaan. Opiskelija pystyy tunnistamaan vuorovaikutustaitojaan vain osittain .

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija jäsentää tule-fysioterapiaan liittyvien tietojen, ilmiöiden ja käsitteiden välisiä yhteyksiä ja osaa ottaa käyttöön myös aiemmin opittua. Opiskelija osaa soveltaa tietoa erilaisiin tilanteisiin. Opiskelija valmistautuu pääsääntöisesti huolellisesti ja järjestelmällisesti tilanteisiin. Opiskelija osoittaa valmiutta kehittää vuorovaikutustaitojaan. Opiskelija ottaa vastuuta omasta sekä ryhmän toiminnasta.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osaa yhdistellä aiemmin opittua sekä uutta tietoa joustavasti,luovasti ja tarkoituksenmukaisesti erityisesti tule-fysioterapian alueella. Opiskelija osaa arvioida omaa osaamistaan kehittävästi. Opiskelija toimii yhteistyössä vastuullisesti, joustavasti ja rakentavasti.

Aika ja paikka

Opintojakso toteutuu ajalla 1.8. - 13.12.2024.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Tenttien ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin.
- Elektroterapia + UÄ koe
- Fysioterapian teoriavälikokeet (alaraaja ja selkä)
- Numeerisesti arvioitava kirjallinen tuotos yläraajan ja niskan näyttökokeeseen.

Fysiikan näyttö tapahtuu viimeisten oppituntien puitteissa opettajan valitsemalla tavalla.

Hylätyn kokeen voi uusia kaksi kertaa merkittyinä uusintakoepäivinä tai opettajan kanssa sovittuna ajankohtana.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tutortyöskentely (0-5) ja seminaariesitys ryhmässä (hyväksytty-hylätty).
Teoriavälikokeet ja näyttökokeen kirjallinen tuotos (ryhmätehtävä) (0-5).
Fysiikan osaamisen näyttö (hyväksytty-hylätty).
Elektroterapian ja US:n koe (hyväksytty-hylätty).
Itsenäisen työskentelyn viikon tehtävä (kipu) (hyväksytty-hylätty).

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Aikuisten fysioterapia 1 -opintojakso alkaa 5.8.2024, viikko 31 (1. - 4.8.2023) on itsenäisen työskentelyn viikko, tehtävä on ohjeistettu toukokuussa 2024 ja on luettavissa opintojakson verkko-oppimisympäristössä Tuni Moodlessa.

Lähiopetus alkaa 5.8.2024.
Opetusmenetelmät: PBL-tutortyöskentely (sekä omassa tutkinto-ohjelmassa sekä yhteistyössä lääketieteen lisensiaatin tutkinto-ohjelman kanssa), luennot, ryhmätyöt, itsenäinen työskentely verkko-opiskelu mukaan lukien, seminaarit, tentit ja kirjalliset tehtävät. Opetus tapahtuu lähiopetuksena.

Oppimateriaalit

Verkkomateriaali Moodlessa.
Erikseen opintojakson alkaessa/aikana ilmoitettavat ajankohtaiset tutkimusartikkelit ja tarkennettu kirjallisuus.
Kirjallisuutta seuraavasti:

Hertling, Kessler, 2006, Management of Common Musculoskeletal Disorders. Physical therapy. Principles and Methods.
Magee DJ. Orthopedic Physical Assessment. 5. painos (tai uudempi). St. Louis: Saunders, 2008.​
Luomajoki H. ym. 2020. Ammattilaisen kipukirja. VK-Kustannus Oy.
Luomajoki H. 2018. Liikkeen ja liikekontrollin häiriöt. Testit ja harjoitteet selän, niskan, olkapään sekä alaraajan toiminnallisiin ongelmiin. VK-Kustannus Oy.

Lääketiede ja lääkehoito: luentomateriaalit Moodlessa sekä erikseen ilmoitetut oppikirjojen osat (tarkentuvat myöhemmin).
Arokoski J.(toim.) 2009. Fysiatria. Duodecim.

Hyödyllisiä lisämateriaaleja:

Kaltenborn, 1986, Lahtinen-Suopanki Tiina (suom.) Raajojen nivelten manuaalinen mobilisointi peruskoulutuksessa. SOMTY.
Kaltenborn, 2003, Manual Mobilisation of the Joints the Kaltenborn method of joint examination and treatment 2: the spine
Kaltenborn, 2008. Manual Mobilization of the Joints. Volume III Traction-Manipulation of the Extremities and Spine. Basic thrust techniques. Norli:Oslo, Norway.
Kapandji I.A. 1997. Kinesiologia III. Selkärangan, rintakehän ja lantion nivelten toiminta.
Kalso & Vainio. 2009. Kipu. Duodecim.
Kauranen Kari 2017. Fysioterapeutin käsikirja. Sanoma Pro Oy. Helsinki.
Kauranen, Nurkka.2010. Biomekaniikkaa liikunnan ja terveydenhuollon ammattilaisille. Liikuntatieteellisen Seuran julkaisu nro 166.
Koistinen ym. (toim.) 1998, Selän rakenne, toiminta ja kuntoutus. VK-kustannus Oy.
Kitchen, Bazin , 1996, Clayton´s electrotherapy. WB Saunders Company Ltd.
Kitchen Sheila (toim.) 2002. Electrotherapy evidence-based practice.
Leirisalo-Repo, Hämäläinen, Moilanen (toim.), 2002, Reumataudit, Duodecim.
Lindgren (toim.) 2005, TULES. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Duodecim. Jyväskylä.
Liukkonen, Saarikoski (toim.) 2004, Jalat ja terveys. Duodecim.
Luomajoki H. 2010. Movement Control Impairment as a Sub-group of Non-specific Low Back Pain. Evaluation of Movement Control Test Battery as a Practical Tool in the Diagnosis of Movement Control Impairment and Treatment of this Dysfunction.
Miranda, 2016, Ota kipu haltuun. Otava Oy.
Richardson, Hodges, Hides 2005. Terapeuttinen harjoittelu ja keskivartalon hallinta. VK-Kustannus Oy.
Sandström, Ahonen 2011. Liikkuva ihminen - aivot, liikuntafysiologia ja sovellettu biomekaniikka. VK-Kustannus Oy.
Sandström, Metsola, Hoogland, Lundberg, van der Eshc, ver Hoeven, 1991, Fysikaaliset syvälämpö- ja sähköhoidot – fysiologia ja käytännön toteutus. Gummerus.
Sandström Marita, 2010, Psyyke ja aivotoiminta: neurofysiologinen näkökulma.
Shacklock Michael 2005. Clinical neurodynamics. A new system of musculoskeletal treatment. Elsevier Limited.
Sharman A. Shirley, 2002, Diagnosis and treatment of movement impairment syndroms.
Taimela ym.,2002. Niska-ja yläraajavaivojen ennaltaehkäisy, hoito ja kuntoutus. VK-Kustannus Oy.
Vastamäki, Vilkki, Raatikainen, Viljakka, Jaroma, Göransson, Jokiranta (toim.) 2000, Käsikirurgia. Duodecim.
Duodecim-lehden teemanumerot
Fysioterapia-lehden artikkelit ja erityisesti teemanumerot:
Fysioterapia-lehti 6/2016: Liikunta & toimintakyky
Fysioterapia-lehti 2/2014: Kipu
Fysioterapia-lehti 1/2011: Selkä-teemanumero
Fysioterapia-lehti 2/2008: Niska-teemanumero
Fysioterapia-lehti 2/2009: Yläraaja-teemanumero
Hyvä fysioterapiakäytäntö suositus 13.2.2013: Polven ja lonkan nivelrikon fysioterapia
Käypähoito-suositukset www.duodecim.fi/kh:
Aikuisten alaselkäsairaudet
Polvi- ja lonkkanivelrikko
Käden ja kyynärvarren rasitussairaudet
Aikuisten liikunta
Niskakipu
Migreeni

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

9 op x 27 h = 243 h opiskelijan työtä

Kontaktiopetusta 76 h, itsenäistä työskentelyä 167 h.

Sisällön jaksotus

Tutortyöskentely 50 h
Luennot 39 h
Fysiikka 12 h
Teoriakokeet 30 h
Seminaari 12 h
Kiputehtävä 27 h
Yläraajan ja niskan fysioterapian tehtävä 27 h
Lääketieteellisen tutorit + oppimispäiväkirja 46 h
Em. yhteensä 243 h

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaisia suoritustapoja.
Opintojakso on pakollinen kaikille fysioterapian tutkinto-ohjelman opiskelijoille.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon liittyvä ammattitaitoa edistävä harjoittelujakso on 4.11.-5.12.2024.

Ohjaajien, opettajien ja opiskelijoiden yhteistyökokous (Ohjaajakokous) Zoomissa - aktiivinen osallistuminen 23.10.2024.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakson suorittamisen edellytyksenä on ensimmäisen opiskeluvuoden fysioterapiasisältöjen sekä anatomian ja fysiologian hyväksytty suorittaminen.

Tutoristunnot ja harjoitustunnit ovat pakollisia, poissaolo korvataan itsenäisellä erikseen opettajan kanssa sovitulla tehtävällä. Seminaari on kaikille pakollinen ja poissaolo korvataan seminaariraportilla, jonka ohje on PBL-oppaassa.

Opintojakson lukujärjestys löytyy lukkarikoneesta 23FY haulla.
Opintojaksolta kerätään sähköinen opintojaksopalaute jakson lopulla.
Muutokset toteutuksessa ja lukujärjestyksessä voivat olla mahdollisia jakson aikana.

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija:
- osaa tunnistaa ja määritellä pääkohtia tule-fysioterapiaan ja muiden opintojakson aiheisiin liittyvistä ilmiöistä ja peruskäsitteistä
- valmistautuu tilanteisiin vaihtelevasti tai niukasti
- osallistuu ryhmän tavoitteelliseen toimintaan
- pystyy tunnistamaan vuorovaikutustaitojaan vain osittain

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija:
- jäsentää tule-fysioterapiaan liittyvien tietojen, ilmiöiden ja käsitteiden välisiä yhteyksiä ja osaa ottaa käyttöön myös aiemmin opittua
- osaa soveltaa tietoa erilaisiin tilanteisiin
- valmistautuu pääsääntöisesti huolellisesti ja järjestelmällisesti tilanteisiin
- osoittaa valmiutta kehittää vuorovaikutustaitojaan
- ottaa vastuuta omasta sekä ryhmän toiminnasta.

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija:
- osaa yhdistellä aiemmin opittua sekä uutta tietoa joustavasti,luovasti ja tarkoituksenmukaisesti erityisesti tule-fysioterapian alueella
- osaa arvioida omaa osaamistaan kehittävästi
- toimii yhteistyössä vastuullisesti, joustavasti ja rakentavasti

Ilmoittautumisaika

18.11.2024 - 10.01.2025

Ajoitus

02.01.2025 - 30.05.2025

Laajuus

8 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Hannu Järvinen
  • Maria Maljanen
  • Liisa Mannisenmäki
  • Hanna Sahinoja
  • Tiina Pystynen
Vastuuhenkilö

Hanna Sahinoja

Ryhmät
  • 23FY
    Fysioterapeutit syksy 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa tutkia ja arvioida hengitystoiminnan muutoksia ja niiden aiheuttamia vaikutuksia liikkumis- ja toimintakyvyssä
- osaa ohjata hengitystoimintaa potilaan voimavarat huomioon ottaen
- osaa tutkia ja arvioida sydän- ja verenkiertoelimistön muutoksia ja niiden aiheuttamia vaikutuksia liikkumis- ja toimintakyvyssä
- osaa ohjata sydänkuntoutujaa voimavaralähtöisesti
- osaa toteuttaa pre- ja postoperatiivista fysioterapiaa perustellen toimintansa
- osaa tutkia ja arvioida neurologisen kuntoutujan liikkumis- ja toimintakykyä ja toteuttaa neurologisen kuntoutujan fysioterapiaa
- kehittyy omassa kehontuntemuksessa ja kehontuntemusten tiedostamisessa
- osaa ohjata asiakkaalle kehontuntemusta
- osaa valita ja ohjata potilaalle sopivan liikkumisen ja päivittäisen toiminnan apuvälineen käyttöä
- osaa ohjata erilaisia fysioterapiaryhmiä
- toimii kaikessa yleisten ja oman alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- osaa tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa
- osaa ohjata kuntoutujaa ja perustella tekemänsä valinnat
- perustaa toimintansa tutkimustietoon ja parhaisiin käytänteisiin
- tunnistaa punaiset ja keltaiset liput
- tunnistaa oman ammatillisen osaamisensa rajat moniammatillisessa tiimissä

Sisältö (OJ)

- terapia-altaassa tapahtuvan ohjauksen sovellukset
- aikuisten ryhmän ohjaus
- hengitysfysioterapia: hengitysresurssien arviointi ja hengitystoiminnan tutkiminen
- sydänfysioterapia: sydänpotilaan voimavarojen ja ongelmien arviointi
- neurologisen kuntoutujan liikkumisen ja toimintakyvyn tutkiminen
- neurologisen kuntoutujan motoristen taitojen uudelleen oppimisen ohjaaminen
- kehontuntemus
- voimavaralähtöisyys

Esitietovaatimukset (OJ)

Opintokokonaisuudelle osallistuminen edellyttää osallistumista edellisen opintokokonaisuuden teoriaopetukseen sekä harjoitustunneille.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- suoriutuu harjoituksista osittain tuettuna ja ohjattuna
- toimii mekaanisesti ja ulkokohtaisesti sekä perustelut toiminnalle ovat niukkoja
- valmistautuu tehtäviin niukasti
- toteuttaa ohjausta epätarkoituksenmukaisesti

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- osaa soveltaa oppimaansa tilanteen mukaan tarkoituksenmukaisesti ja perustelee toimintaansa pääosin olemassa olevaan tietopohjaansa nojautuen
- osaa määrittää fysioterapeuttisen diagnoosin pääpiirteittäin ja pystyy osittaiseen kliiniseen päättelyyn
- valmistautuu huolellisesti ja järjestelmällisesti tilanteisiin
- harjoittelee aktiivisesti ja osaa hyödyntää ohjausta

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- osaa soveltaa uutta tietoa ja yhdistellä aiemmin oppimaansa opittavaan taitoon
- osaa määrittää fysioterapeuttisen diagnoosin ja pystyy kliiniseen päättelyyn
- harjoittelee aktiivisesti
- osaa arvioida harjoitteluaan ja oppimistaan
- tunnistaa ja kuvaa oman ammatillisen osaamisensa rajat moniammatillisesti
- perustella toimintaansa monipuolisesti
- osaa toimia hyvässä vuorovaikutuksessa asiakkaan kanssa

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hylätyssä suorituksessa opiskelija vetäytyy, valikoi tai laiminlyö tehtäviään ja harjoittelua tunneilla sekä ohjaustilanteissa. Opiskelija ei keskity harjoitteluun. Opiskelijalla on poissaoloja harjoittelutunneilta. Opiskelijan perustiedot ja -taidot ovat erittäin puutteelliset.

Aika ja paikka

Opintojakso rytmittyy aikuisten fysioterapia 2 teoriatuntien kanssa lomittain.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Käytännön koe 1: Hengityspotilaan ja kirurgisen potilaan fysioterapia 4.2. ja 7.2.2025.
Käytännön koe 2: neurologisen potilaan fysioterapia 10.3. ja 11.3.2025.
Käytännön koe 3: psyfyn käytännön koe 19.-20.3.2025.

Yhteinen käytännön kokeen uusintapäivä 31.3.2025.
HUOM! Käytännön kokeet 1,2 ja 3 pitää olla hyväksytysti suoritettuna, jotta voi lähteä ohjattuun harjoitteluun kentälle.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Käytännön kokeet arvioidaan numeerisesti (0-5) ja osallistuminen harjoitustunteihin on pakollista. HUOM. Käytännön kokeet tulee olla hyväksytysti suoritetut ennen ohjattuun harjoitteluun menoa.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Harjoitukset, ryhmänohjaukset, itsenäinen harjoittelu, mahdolliset ohjatut IT-tunnit (opettajina vanhemman ft-kurssin opiskelijat).

Oppimateriaalit

Opetusmateriaali ja kirjallisuus löytyy Moodlesta jakson teoriaosuuden 7F00EB68 kohdalta.
Eri opettajat tarkistavat materiaalia ja kirjallisuutta jakson kuluessa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Tämä opintojakso on pakollinen. Harjoitustunnit linkittyvät kiinteästi opintojakson 7F00EB68 teoriaopetukseen.
Harjoitustunneille osallistuminen on pakollista. Opintojakson suorittamisen (osallistuminen käytännön kokeeseen) edellytyksenä on 1. opintovuoden opintojen hyväksytty suorittaminen. Aikuisten fysioterapia 2 opintokokonaisuudelle osallistumiseen suositellaan osallistumista edellisen opintokokonaisuuden, aikuisten fysioterapia 1, teoriaopetukseen sekä harjoitustunneille.

Ilmoittautumisaika

18.11.2024 - 10.01.2025

Ajoitus

07.04.2025 - 09.05.2025

Laajuus

7 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Hannu Järvinen
  • Marietta Loven
  • Hanna Sahinoja
  • Fysioterapia Virtuaalihenkilö
  • Laura Hilden
  • Tiina Pystynen
Vastuuhenkilö

Hanna Sahinoja

Ryhmät
  • 23FY
    Fysioterapeutit syksy 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- ymmärtää fysioterapeutin roolin moniammatillisen työryhmän jäsenenä
- osaa toimia aktiivisesti moniammatillisessa työyhteisössä
- osaa arvioida oman toimintansa ja fysioterapian vaikuttavuutta kriittisesti
- osaa toteuttaa neurologisen kuntoutujan fysioterapiaa perustellusti
- osaa ohjata sydänkuntoutujaa voimavaralähtöisesti
- osaa toteuttaa hengitysfysioterapiaa perustellusti
- osaa toteuttaa pre- ja postoperatiivista fysioterapiaa perustellusti
- tietää erilaisista vuorovaikutuksellisia lähestymistapoja ja osaa ohjata potilasta itse oivaltamaan, löytämään ratkaisuja ja löytämään voimavarojaan (myös ruumiillisia)
- tietää erilaisia motivoivan lähestymisen keinoja sekä osaa ottaa niitä käyttöön
- ottaa vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista
- toimii kaikessa yleisten ja oman alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti

Sisältö (OJ)

- moniammatillinen yhteistyö
- fysioterapian vaikuttavuus
- tutkittuun tietoon perustuva fysioterapia
- vuorovaikutukselliset lähestymistavat
- motivoiva työote
- lääkeaineoppi

Esitietovaatimukset (OJ)

Opintojaksolle osallistumisen edellytyksenä on aikuisten 1 ja 2 kokonaisuuksiin kuuluvien käytännön kokeiden ja hermoanatomian kokeen hyväksyttyä suorittamista.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytyssä suorituksessa opiskelija
- osaa hahmottaa potilaan lähtötilanteen usein toistuvissa potilastapauksissa
- osaa tunnistaa merkkejä vakavasta sairaudesta (punaiset liput)
- osaa tunnistaa psyko-sosiaalisiin tilanteisiin liittyvät keltaiset liput ja ottaa ne huomioon fysioterapiassa
- suoriutuu annetuista tehtävistä aluksi ohjattuna ja myöhemmin itsenäisesti
- huomioi potilaan yksilöllisesti
- valmistautuu huolellisesti fysioterapiatilanteisiin
- osaa antaa ja vastaanottaa palautetta
- osaa toimia yhteistyössä harjoittelupaikan muiden työntekijöiden kanssa ja tiedottaa suullisesti ja kirjallisesti potilaidensa tilanteesta muille
- tunnistaa ja arvioi vuorovaikutustaitojensa toimivuutta
- vastaa omasta toiminnastaan
- ammatillinen toiminta näyttäytyy fysioterapiatilanteissa

Hylätyssä suorituksessa opiskelija
- toimii puutteellisten tietojen varassa
- valmistautuu fysioterapiatilanteisiin riittämättömästi
- vetäytyy joistakin fysioterapiatilanteista
- toimii yhteistyössä puutteelisesti
- käyttäytyy epäammatillisesti (myöhästymisiä, verbaalisesti epäsopivaa)
- arvioi omaa osaamistaan niukasti
- unohtaa ajoittain kunnioittaa toisen ihmisen intimiteettiä ja yksilöllisyyttä
- vaarantaa asiakasturvallisuuden
- unohtaa fysioterapeutin eettiset ohjeet
- ei saavuta oppimistavoitteita poissaoloista johtuen

Aika ja paikka

Ohjatun harjoittelun ajankohta on 7.4-9.5 2025.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Ohjattu harjoittelu arvioidaan hyväksytty/hylätty periaatteella.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Raportti/ työselostus/ päiväkirjatyöskentely
Harjoitustyöt
Opetuskeskustelut

Oppimateriaalit

Teoriaosuuden 7F00EB68 kirjallisuus sekä harjoitustuntien 7F00EB70 materiaalit ovat käytössä, lisäksi kentällä oleva fysioterapian oheismateriaali.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Tämä opintokokonaisuus on pakollinen.

Lisätietoja opiskelijoille

Edeltävyydet
Opintojaksolle osallistumisen edellytyksenä on 1. opintovuoden opintojen hyväksytty suorittaminen, edeltävän harjoittelun osasuoritusten (raportit ja tehtävät) hyväksytyt suoritukset sekä aikuisten 2 kokonaisuuteen kuuluvien käytännön kokeiden hyväksytyt suorittamiset.

Ilmoittautumisaika

18.11.2024 - 10.01.2025

Ajoitus

02.01.2025 - 30.05.2025

Laajuus

12 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Kirsi Toljamo
  • Hannu Järvinen
  • Jaana Sahlsten
  • Maria Maljanen
  • Tuija Laakso
  • Mervi Kauppila
  • Anne-Marie Lehtonen
  • Liisa Mannisenmäki
  • Hanna Sahinoja
  • Tiina Pystynen
Vastuuhenkilö

Hanna Sahinoja

Ryhmät
  • 23FY
    Fysioterapeutit syksy 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- on selvillä tyypillisimmistä sydän- ja verenkiertoelinten sairauksista ja niiden aiheuttamista muutoksista ihmisen liikkumiseen ja toimintaan,
- tietää sydänpotilaan suorituskyvyn arvioinnin sekä konservatiivisen ja postoperatiivisen kuntoutuksen periaatteet,
- osaa pre- ja postoperatiivisen fysioterapian periaatteet,
- osaa arvioida potilaan voimavaroja ja ongelmia fysioterapiassa,
- tuntee keskeiset hengityselinsairaudet ja hengitykseen liittyvät ongelmat sekä tietää muuttuneen hengitystoiminnan piirteet,
- tietää tyypillisimpien neurologisten sairauksien syntymekanismit ja patofysiologian,
- tietää neurologisen potilaan liikkumis- ja toimintakyvyn arviointikeinoja ja osaa neurologisen fysioterapian periaatteet,
- ymmärtää mielenterveysongelmien vaikutuksia arjen toimintaan,
- osaa määrittää fysioterapeuttisen diagnoosin edellä mainittuihin toimintakyvyn haasteisiin liittyen
- tietää erilaisista vuorovaikutuksellisia lähestymistapoja ja osaa ohjata potilasta itse oivaltamaan, löytämään ratkaisuja ja löytämään voimavarojaan,
- tuntee erilaisia motivoivia lähestymiskeinoja sekä osaa ottaa niitä käyttöön,
- tietää lääkkeiden vaikutukset tavallisissa aikuisten sairauksissa.
- osaa hyödyntää työssään ICF:n ja GAS:n periaatteita
- osaa hyödyntää reflektiivistä toimintaa ja kliinistä päättelyä
- ymmärtää aktiivisen osaamisen ylläpitämisen merkityksen
- ottaa huomioon erilaiset näkökulmat työskentelyssään
- osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa oman alansa opiskelussa

Sisältö (OJ)

- sydänfysioterapia
- leikkauspotilaan pre- ja postoperatiivinen fysioterapia
- hengitysfysioterapia
- neurologinen fysioterapia
- lääketieteelliset kysymykset aikuisen ihmisen kannalta
- traumaattinen kriisi ja vaikeasti sairaan ihmisen kohtaaminen
- erilaiset mielenterveyden ongelmat
- hyperventilaatio
- ruumiillisen voimavaratutkimisen periaatteet
- psykosomaattiset oireet
- erilaisten olotilojen ilmeneminen kehossa
- ratkaisukeskeinen lähestymistapa
- motivaatioteoria
- lääkeaineoppi erikseen määritellyiltä osin
- sosiaaliturvajärjestelmä
- ravitsemus ja diabetes, sepelvaltimotauti ja metabolinen oireyhtymä
- painonhallinnan ohjaus

Esitietovaatimukset (OJ)

Opintojaksolle osallistuminen edellyttää osallistumista edellisen opintokokonaisuuden teoriaopetukseen sekä harjoitustunneille.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- osaa tunnistaa ja määrittelee pääkohtia sydän- ja hengitysfysioterapiasta, neurologisen kuntoutujan fysioterapiasta, mielenterveysongelmaisten fysioterapiasta ja muiden opintojakson aiheisiin liittyvistä ilmiöistä ja peruskäsitteistä, mutta tiedon aktiivinen jäsentäminen on vaikeaa.
- tiedon aktiivinen jäsentäminen on vaikeaa
- kuvaa niukasti yhteyksiä ICF:n periaatteiden ja kuntoutujan toimintakyvyn välillä
- valmistautuu opiskelutilanteisiin niukasti
- osallistuu ryhmän tavoitteelliseen toimintaan
- tunnistaa vuorovaikutustaitojaan ja kuvaa ammatillista osaamistaan vain osittain.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- jäsentää fysioterapiaan liittyvien tietojen, ilmiöiden ja käsitteiden välisiä yhteyksiä
- kuvaa kuntoutujien toimintakykyä ICF:n periaatteiden mukaisesti
- osaa käyttää aiemmin opittua, uutta tutkimustietoa ja parhaita käytänteitä sydän-, hengitys-, neurologian ja mielenterveysongelmaisten kuntoutujien fysioterapian alueilla
- valmistautuu opiskelutilanteisiin huolellisesti ja järjestelmällisesti
- osoittaa valmiutta kehittää vuorovaikutustaitojaan
- ottaa vastuuta omasta sekä ryhmän oppimisesta

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- osaa yhdistellä aiemmin opittua sekä uutta tutkimustietoa ja parhaita käytänteitä joustavasti, luovasti ja tarkoituksenmukaisesti sydän-, hengitys-, neurologian ja mielenterveysongelmaisten fysioterapian alueilla
- kuvaa kuntoutujien toimintakykyä kattavasti ICF:n periaatteisiin nojautuen
- osaa arvioida omaa osaamistaan kehittävästi ja osoittaa toiminnallaan aktiivista ammattitaitonsa kehittämistä
- toimii yhteistyössä vastuullisesti, joustavasti ja rakentavasti
- kehittää vastuullisesti omaa ja ryhmän oppimista
- ymmärtää oman fysioterapeuttisen osaamisensa rajat moniammatillisessa yhteistyössä.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hylätyssä suorituksessa opiskelijan perustiedoissa on puutteita ja tietojen soveltaminen on virheellistä.
Opiskelija laiminlyö tilanteisiin valmistautumisen, eikä hyödynnä saamaansa palautetta. Opiskelija välttää aktiivista osallistumista oppimistilanteissa.

Aika ja paikka

Opinnot alkavat 2.1.2025 itsenäisellä tehtävällä, kontaktiopetus alkaa 7.1.2025 ja jatkuu 30.5.2025 saakka.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Sydän tentti netissä on 17.1.2025
Hengitys teoriakoe on 27.1.2025.
Neurologisen potilaan fysioterapiteorian alkukoe on 23.1.2025 ja teoriakoe 21.2.2025.
Psyfyn teoriakoe on 14.3.2025.

Teoriakokeiden yhteinen uusintakoepäivä 2.4.2025.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tutoristunnot ovat pakollisia, poissaolo korvataan itsenäisellä tehtävällä. Tutortyöskentely sisältäen seminaarin arvioidaan numeerisesti. Seminaari on pakollinen ja poissaolo korvataan seminaariraportilla.
Aikuisten fysioterapian teoriasta on neljä välikoetta 1) nettikoe; sydän, 2) teoriavälikoe; neurologinen fysioterapia, 3) teoriavälikoe; hengitys ja 4) teoriavälikoe; psyfy, jotka kaikki arvioidaan numeerisesti.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Lähiopetus, etäopetus, itsenäinen työskentely verkko-opiskelu mukaan lukien, tutorit, seminaari, opetuskeskustelut ja reflektio, tentit ja kirjalliset tehtävät, kansainväliset luennot. Ongelmaperustainen opiskelu (PBL).

Oppimateriaalit

Opettajat jakavat tarkemmat materiaalit opetukseen liittyen Moodle alustalla.

Sydänfysioterapia
Sydänliiton julkaisut.
Pollock-Smith: Heart disease and rehabilitation. Human kinetics. ISBN 0-87322-977-0
Durstine, Moore . 2003. ACSM´s Exercise Management for Persons with Chronic Diseases and Disabilities

Hengitysfysioterapia:
https://www.hengitysliitto.fi/
Terveyskirjaston verkkosivut
Terveyskylän verkkosivut
Pryor-Prasad. 4 painos 2008. Physiotherapy for respiratory and cardiac problems. Adults and pediatric. Churchill Livingstone.

Neurologinen fysioterapia:
Käypähoitosuositukset
Terveyskirjaston verkkosivut
https://www.aivoliitto.fi/
https://neuroliitto.fi/
https://www.invalidiliitto.fi/
https://harvinaiset.fi/
Forsbom ym. 2001. Aivovauriopotilaan kuntoutus. Tammer-Paino Oy Tampere.
Gjelsvik B. 2016. The Bobath Concept in Adult Neurology.
Soinila ym. 2015. Neurologia.
Stokes. 2022. Neurological physiotherapy.
Stokes. 2004. Physical Management in Neurological Rehabilitation.
Jehkonen. 2019. Kliininen neuropsykologia.

Kirurginen fysioterapia:
Liukkonen, Saarikoski (toim.) Jalat ja terveys. Duodecim.
Lehto, Telaranta (toim) 2002. Tekonivelpotilaan hoito uudistuu. PIRAMK:n julkaisusarja.
Lehto, Telaranta (toim) 2003. Tekonivelpotilaan hoito uudistuu osa 2. PIRAMK:n
julkaisusarja.
Hankela (toim.) 2007. Tekonivelpotilaan hoidon kehittäminen on tuottanut tulosta. PIRAMK-julkaisusarja.
Kalso & Vainio. 2002. Kipu.
Sailo & Vartti (toim.) 2000. Kivunhoito.
Wall. 2000. Kivun anatomia.

Psykofyysinen fysioterapia:
Ogden, P, Minton, K & Pain C. 2009: Trauma ja keho: sensorimotorinen psykoterapia. Oulu: Traumaterapiakeskus.
Kolk, van der B. 2017: Jäljet kehossa, trauman parantaminen aivojen, mielen ja kehon avulla. Viisaselämä, Helsinki
Herrala, H. Kahrola, T & Sandström. M. 2009. Psykofyysinen ihminen. WSOYpro.
Bunkan, B. 1996. Kropp, respirasjon og kroppsbilde. Ressurorientert kroppsundersokelse og behandling
Stubbs, B. & Rosenbaum S. 2018. Exercise-based interventions for mental illness. Physical activity as part of clinical treatment.
Probst, M. & Skjaerven L. 2018. Physiotherapy in mental health and psychiatry. Elsevier
Lönnqvist J. ym (toim.) 2017 tai aiempi painos: Psykiatria.
Siira, J. & Palomäki K. 2016. Kehon viisaat viestit. Vapaaksi kivusta, stressistä ja kuormittavista tunteista. Kirjapaja.
Miranda, Helena. 2016: Ota kipu haltuun. Otava, Keuruu
Butler, D. & Moseley, G. 2013: Explain pain. 2nd edn.
Martin, Minna. 2016. Hengitys virtaa, Kohti kehon ja mielen tasapainoa.
Martin, Minna, Seppä, Maila, Lehtinen, Päivi, Törö, Tiina. 2014. Hengitys itsesäätelyn ja vuorovaikutuksen tukena. Mediapinta oy.

Muut:
Tuominen Pipsa 2008. Musiikki fysioterapeutin työvälineenä Opinnäytetyö. Piramk.
Lääkehoito lähihoitajan työssä 2009. Edita
Turvallinen lääkehoito. WSOY

Sisällön jaksotus

Kontaktiopetus alkaa ti 7.1.2025 ja jatkuu pe 30.5.2025. Vapaajakso on viikolla 9.
Ohjattu harjoittelu alkaa ma 7.4.2025 ja jatkuu 5 viikkoa aina pe 9.5.2025 saakka. Opetus jatkuu taas ma 12.5.2025.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojakso on pakollinen kaikille opiskelijoille. Opiskelijoiden tulee osallistua orientaatio tunnille opintojakson alussa. Opintojakson suorittamisen (osallistuminen teoriakokeeseen) edellytyksenä on 1. opintovuoden opintojen hyväksytty suorittaminen. Aikuisten fysioterapia 2 opintokokonaisuudelle osallistumiseen suositellaan osallistumista edellisen opintokokonaisuuden, aikuisten fysioterapia 1, teoriaopetukseen sekä harjoitustunneille.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Ohjaajakokous on ennen harjoittelun alkua. Kokous on pakollinen kaikille opiskelijoille, jotka aloittavat harjoittelun 7.4.2025.

Kansainvälisyys

Eye on TAMK toteutuu 11.-13.3.2025.

Ilmoittautumisaika

02.07.2024 - 12.08.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 31.12.2024

Laajuus

8 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Ilkka Piiroinen
Vastuuhenkilö

Maria Maljanen

Ryhmät
  • 22FYKEN
    Degree Programme in Physiotherapy

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa tutkia, analysoida ja tehdä päätelmiä lapsen ja nuoren liikkumis- ja toimintakyvyn ongelmista ja voimavaroista huomioiden lapsi ja nuori psyko-fyysis-sosiaalisena kokonaisuutena,
- pystyy ammatilliseen yhteistyöhön muiden lapsen ja nuoren kuntoutumiseen osallistuvien kanssa,
- kykenee ammatilliseen vuorovaikutukseen kuntoutukseen osallistuvien eri tahojen kanssa,
- osaa suunnitella ja toteuttaa fysioterapiaa lapsi-, nuori- ja perhekeskeisesti,
- osaa kirjata fysioterapian,
- osaa tarkastella kriittisesti omaa ammatillista kasvuaan.

Sisältö (OJ)

- ammatillinen vuorovaikutus
- ammatillinen yhteistyö
- kirjaaminen fysioterapiassa
- fysioterapeuttinen tutkiminen ja ohjaus lapsen ja nuoren ehdoilla

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Suomeksi
Hyväksytyssä suorituksessa opiskelija
- jäsentää fysioterapiaan liittyvien ilmiöiden ja käsitteiden välisiä syy- ja seuraussuhteita
- osaa soveltaa fysioterapeuttista tietoa tilanteiden vaatimalla tavalla
- osaa tunnistaa merkkejä vakavasta sairaudesta (punaiset liput)
- osaa tunnistaa psyko-sosiaalisiin tilanteisiin liittyvät keltaiset liput ja ottaa ne huomioon fysioterapiassa
- osaa perustella toimintaansa
- valmistautuu huolellisesti ja järjestelmällisesti tilanteisiin
- antaa ja vastaanottaa palautetta aktiivisesti ja rakentavasti
- tarkastelee ja arvioi asioita asiakkaan ja hänen viiteryhmiensä näkökulmasta
- osaa toimia vastuullisesti
- osoittaa valmiutta kehittää vuorovaikutustaitojaan
- käyttäytyy työpaikan sääntöjen mukaisesti ja asiakkaita kunnioittaen
- osaa toimia eettisesti, taloudellisesti ja kestävän kehityksen mukaisesti
- tarkastelee ja arvioi omaa ammatillista kehittymistään

Hylätyssä suorituksessa opiskelijan
- toiminta on puutteellistaja tapahtuu virheellisten tietojen varassa
- tietojen käyttäminen on suppeaa ja kriittinen ote puuttuu
- toiminta ei juurikaan muutu palautteesta huolimatta
- valmistautuminen tilanteisiin on heikkoa eikä hän pysty perustelemaan riittävästi toimintaansa
- vastuulle annettuja tehtäviä jää tekemättä tai ne ovat puutteellisia
- oma-aloitteisuus, kiinnostus työtehtävistä tai motivaatio ovat alhaiset
- yhteistyötaidot ovat puutteelliset
- itsearvioiti on pinnallista
- on vaikea ottaa vastaan palautetta
- toiminnassa vaarantuu potilas- ja asiakasturvallisuus
- toiminnassa on epäeettisiä piirteitä
- käyttäytyminen on epäammaillista

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

18.11.2024 - 05.01.2025

Ajoitus

20.01.2025 - 21.02.2025

Laajuus

7 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Tiina Pystynen
Vastuuhenkilö

Tiina Pystynen

Ryhmät
  • 22FYKEN
    Degree Programme in Physiotherapy

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
- ottaa ihmisen elämänkokemuksen huomioon ja kunnioittaa sitä fysioterapiassa,
- osaa tehdä johtopäätöksiä fysioterapeuttisen tutkimisen perusteella,
- osaa soveltaa näyttöön perustavaa fysioterapiaa ikääntyneen ihmisen toimintakyvyn tukemisessa ja edistämisessä ja osaa perustella tekemänsä valinnat,
- osaa toteuttaa ja kehittää fysioterapiapalveluja ikääntyneiden tarpeisiin omassa harjoitteluympäristössään,
- ottaa vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista sekä tunnistaa oman osaamisensa rajat,
- kykenee luomaan henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimimaan verkostoissa,
- osallistuu mahdollisuuksien mukaan tutkimus- ja kehittämishankkeisiin monialaisissa työryhmissä soveltaen oppimaansa tietoa ja menetelmiä,
- tuntee ICF mallin ikääntyneen ihmisen näkökulmasta,
- osaa määrittää fysioterapeuttisen diagnoosin ikääntyneen näkökulmasta.

Sisältö (OJ)

- ikääntyneiden fysioterapiapalvelut
- ihmisen elämänkokemus
- kokonaisvaltainen, biopsykososiaalinen lähestymistapa

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty: Opiskelija
- osaa soveltaa oppimaansa tilanteiden vaatimalla tavalla
- osaa perustella toimintansa
- antaa ja vastaanottaa palautetta aktiivisesti ja rakentavasti
- tarkastelee ja arvioi asioita sekä asiakkaan / ryhmän / työyhteisön näkökulmasta
- osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti ja toiset ryhmäläiset huomioiden

Hylätty:
- Tiedoissa on puutteita ja virheellisyyksiä
- Tietojen käyttäminen on suppeaa ja kriittinen ote puuttuu
- Toiminta ei juurikaan muutu palautteesta huolimatta
- Valmistautuu huonosti tilanteisiin tai ei pysty perustelemaan riittävästi toimintaansa
- Annettuja tehtäviä jää tekemättä tai ne ovat puutteellisia
- Ei ole oma-aloitteinen, kiinnostunut työtehtävistä tai motivaatio on alhainen
- Yhteistyötaidot ovat puutteelliset
- Itsearvioi toimintaansa pinnallisesti
- On vaikea ottaa vastaan palautetta
- Vaarantaa potilas- / asiakasturvallisuuden
- Toiminnassa on epäeettisiä piirteitä
- Käyttäytyy sopimattomasti
- ei noudata salassapitovelvollisuutta

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

02.07.2024 - 31.08.2024

Ajoitus

13.08.2024 - 31.12.2027

Laajuus

4 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Pipsa Tuominen
  • Hannu Järvinen
  • Ilkka Piiroinen
  • Tapio Yrjölä
  • Päivi Lukin
  • Liisa Mannisenmäki
  • Laura Hilden
  • Tiina Pystynen
Vastuuhenkilö

Pipsa Tuominen

Ryhmät
  • 24FY
    Fysioterapeutit syksy 2024

Tavoitteet (OJ)

Opintojakso ajoittuu koko opiskelun ajalle. Tärkeässä roolissa on opiskelijan oman toiminnan reflektointi.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija

• osaa laatia henkilökohtaisen opiskelu- ja kehittymissuunnitelman koulutuksen ajalle ja hän päivittää sitä säännöllisin väliajoin opettajatutorinsa tukemana,
• reflektoi omaa oppimistaan ja ammatillista kehitystään ammattiin kasvun portfoliotehtävien avulla,
• seuraa omia opintosuorituksiaan ja tarvittaessa esittää realistisen suunnitelman puuttuvien opintojensa suorittamisesta,
• suunnittelee vapaasti valittavien opintojen toteuttamisen,
• pystyy kuvaamaan opiskelu- ja urasuunnittelun merkityksen oman ammatillisen kasvunsa kannalta,
• laatii ammatillista kasvuaan kuvaavan portfolion jatkuvan ammatillisen kehityksensä tueksi,
• tuntee kestävän kehityksen periaatteita fysioterapeutin työssä ja arvioi niitä omassa toiminnassaan.

Sisältö (OJ)

• portfolio
• oman osaamisen reflektio
• ammatillisuus
• ammattiin kasvu
• ammatti-identiteetti

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty suoritus edellyttää, että opiskelija suunnittelee ja seuraa oman opinto-ohjelmansa ja oppimisensa edistymistä. Hän osallistuu henkilökohtaisiin ja ryhmän kanssa toteutuviin opintojen etenemistä tarkasteleviin keskusteluihin ja laatii portfolion.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

14.07.2024 - 12.08.2024

Ajoitus

13.08.2024 - 31.07.2025

Laajuus

60 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 6

Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Ryhmät
  • AVOINAMK
    Avoin amk

Sisältö (OJ)

Opinnot koostuvat tutkinto-ohjelman ensimmäisen vuoden opinnoista. Löydät opintosuunnitelmat TAMKin opinto-oppaasta, https://opinto-opas-ops.tamk.fi/.

Opiskelu on kokopäiväopiskelua tutkinto-opiskelijoiden ryhmässä. Paikkoja avoimen AMKin opiskelijoille on 6.

Ilmoittautuminen alkaa 1.8.2024 klo 9.00 ja päättyy 2.8.2024 klo 23.59. Mikäli paikkoja on tämän jälkeen vapaana, ilmoittautumisaikaa voidaan pidentää. Ilmoittautumislomake julkaistaan tällä sivulla ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen on verkkokauppailmoittautuminen ja opintomaksu 300 € maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä.

Opinnoissa menestyminen edellyttää hyvää suullista ja kirjallista suomen kielen taitoa.

Haku ja valinta tutkinto-opiskelijaksi
Polkuopintojen perusteella voit hakeutua tutkinto-opiskelijaksi. Haku tutkinto-opiskelijaksi tapahtuu avoimen väylän erillishaussa toukokuun alussa 2025 opintopolku.fi -palvelussa.

Tutkinto-opiskelijaksi valintaan vaikuttavat avoimessa suoritettu opintopistemäärä, opintomenestys, opintojen vastaavuus TAMKin opetussuunnitelmaan sekä mahdollinen haastattelu. Hakijat asetetaan tarvittaessa paremmuusjärjestykseen keskiarvon perusteella. Valintaan vaadittu opintopistemäärä TAMKin AMK-tutkinnoissa on 50 opintopistettä ja se pitää olla suoritettuna 31.7.2025 mennessä.

Opintososiaaliset edut
Avoimen AMKin opintoihin ei saa opintotukea, eikä muita opintososiaalisia etuuksia. Mikäli olet TE-toimiston asiakas, varmista alustava osallistumisoikeutesi opintoihin TE-toimistosta ennen ilmoittautumista polkuopiskelijaksi.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

02.07.2024 - 30.09.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 18.12.2024

Laajuus

12 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Hannu Järvinen
  • Mari Touronen
  • Ilkka Piiroinen
  • Hannu Tuhkanen
  • Liisa Mannisenmäki
  • Tiina Pystynen
Vastuuhenkilö

Kirsi Mansikkamäki

Ryhmät
  • 24FY
    Fysioterapeutit syksy 2024

Tavoitteet (OJ)

Opintojakson tavoitteena on antaa valmiuksia fysioterapeuttiseen tutkimiseen.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija

• osaa käyttää erilaisia fysioterapeuttisen tutkimisen menetelmiä (mm. haastattelu, havainnointi, mittaaminen ja manuaalinen tutkiminen) osana fysioterapiaprosessia
• tutustuu ICF- luokituksen (International Classification of Functioning, Disability and Health) periaatteisiin, Maailman terveysjärjestön (WHO) toimintakyvyn, toimintarajoitteiden ja terveyden kansainvälinen luokitus
• ymmärtää motorisen kontrollin merkityksen liikkeiden säätelyssä
• ymmärtää ja osaa perustella kirjaamisen merkityksen, sen eettiset periaatteet ja vastuullisuuden fysioterapiassa
• osaa kirjata tekstiä jäsentyneesti ja ymmärrettävästi TAMK:n ohjeistuksen mukaan
• osaa toimia pienryhmässä ja hyödyntää sitä omassa oppimisessaan
• perehtyy veden elementtien hyödyntämiseen fysioterapiassa
• osaa toimia ensiavun perusteiden mukaisesti ja tietää ensiaputaitojen päivittämisen merkityksen

Sisältö (OJ)

• fysioterapeuttisen tutkimisen keinoja mm. haastattelu, havainnointi, mittaaminen ja manuaalinen tutkiminen
• tuki- ja liikuntaelimistön toiminnan mittaamista ja analysointia
• motorinen kontrolli
• ICF (International Classification of Functioning, Disability and Health)
• dokumentointi osana fysioterapiaprosessia
• TAMKin kirjallisen viestinnän ohjeet
• allasharjoitukset
• ensiapuvalmiudet

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty, opiskelija

• osallistuu aktiivisesti käsiteltävän asian tarkastelemiseen aiheen käsittelyä edistävällä tavalla käyttäen lähteitä monipuolisesti
• käyttää fysioterapeuttisen tutkimisen menetelmiä ohjeiden mukaisesti arvioidessaan asentojen, liikkeiden ja liikkumisen luonnetta ja laatua
• osaa kuvata tuki- ja liikuntaelimistön toimintaa eri liikesuorituksissa lihastyön kannalta
• tekee fysioterapeuttiseen tutkimiseen liittyvät tehtävät ohjeiden mukaisesti sekä palauttaa ne sovitussa ajassa.
• osaa laatia rakenteellisesti ehjän, havainnollisen, asiatyylisen ja ymmärrettävän kirjallisen viestinnän ohjeistuksen mukaisen tekstin
• toimii aktiivisesti kaikkien ryhmän jäsenten kanssa
• vastaanottaa palautetta rakentavasti ja omaa toimintaansa kehittäen
• osoittaa osaavansa toimia ensiavun perusteiden mukaisesti ja osaa toimia ensiapua vaativissa tilanteissa

Aika ja paikka

21.10-17.12.2024

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Jakson teoriaan liittyvä tentti 13.12.2024. Uusintamahdollisuus 1 / 2025

Kirjoitusviestintä: ei tenttiä, arvioidaan esseen perusteella
Käytönnön kokeet 2.-3.12.2024
Uusinnat sovitusti

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Teoria:
Ongelmaperusteinen opiskelu,tutortyöskentely,itsenäinen opiskelu,luennot,seminaari
Kirjoitusviestintä: lähiopetus, verkkotehtävät, kirjoittamispajat
Harjoitukset:
Käytännön harjoitustunnit
Ensiapu: Teorialuennot, harjoittelutunnit, itsenäinen verkkomateriaalin opiskelu (ensiaputilanteen valmistelu), Käytännön koe
Allasharjoittelu

Oppimateriaalit

LÖYTYY MOODLESTA!
esim.
HELEN J. HISLOP : DANIELS AND WORTHINGHAM'S TESTING : TECHNIQUES OF MANUAL EXAMINATION - MUSCLE TESTING.
To-Mi https://hoito-ohjeet.fi/OhjepankkiVSSHP/Toimintakyvyn%20mittarit.pdf
Whittle's Gait Analysis Jim Richards, David Levine, Michael W. Whittle

ENSIAPU: Korte H., Myllyrinne K. Ensiapu 2016. Kurssimateriaali ja tunneilla läpi käydyt asiatMoodlen materiaali ja sieltä löytyvää materiaalia

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

12 op = 27 x 12 = 324 h

Sisältää itsenäistä työskentelyä!

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

-
Ensiapu: Voimassa olevalla SPR:n EA1- tai EA2- kortilla voi saada osittaisen hyväksilukemisen. Osoittaakseen taitonsa täytyy tehdä kirjallinen tehtävä hyväksytysti ja antaa elvytysnäyttö ensiapuopettajalle.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Fysioterapeutin työhön tutustuminen kahden päivän ajan

Lisätietoja opiskelijoille

KAIKESSA OPETUKSESSA ON LÄSNÄOLOVELVOITE

Osallistuminen orientaatiotunnille on edellytys

Teorialuentoihin, tutoristuntoihin ja seminaariin osallistuminen sekä kirjallisen viestinnän suorittaminen hyväksytysti ovat edellytys koko opintojakson suorittamiselle hyväksytysti.

Ilmoittautumisaika

18.11.2024 - 05.01.2025

Ajoitus

02.01.2025 - 31.05.2025

Laajuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Liisa Mannisenmäki
Vastuuhenkilö

Liisa Mannisenmäki

Ryhmät
  • 24FY
    Fysioterapeutit syksy 2024

Tavoitteet (OJ)

Opintojakson tavoitteena on hankkia käytännön kokemusta terapeuttisen harjoittelun suunnittelusta ja toteutuksesta.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija

• suunnittelee, ohjaa ja arvioi ohjatusti asiakkaan terapeuttista harjoittelua
• kirjaa asiakkaan terapeuttista harjoittelua sovitulla tavalla
• arvioi omaa toimintaansa työympäristössään ja määrittelee kehittämistarpeitaan
• toimii asiakkaan ja työyhteisön kanssa vuorovaikutteisesti
• toimii eettisten periaatteiden mukaisesti

Sisältö (OJ)

• terapeuttinen harjoittelu asiakkaan tavoitteiden mukaisesti
• ammatillinen vuorovaikutus asiakkaan ja työyhteisön kanssa
• dokumentointi
• ammatillinen kasvu

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty, opiskelija

• osaa soveltaa oppimaansa tilanteiden vaatimalla tavalla perustellusti
• tekee sovitut tehtävät
• antaa ja vastaanottaa palautetta aktiivisesti ja rakentavasti
• osaa toimia yhteistyössä
• ottaa vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista sekä tunnistaa oman osaamisensa rajat
• palauttaa ohjeiden mukaisen oppimispäiväkirjan sovittuun ajankohtaan mennessä

Hylätty, opiskelija

• käyttää tietoja virheellisesti ja perusteettomasti
• jättää tekemättä annettuja tehtäviä
• suhtautuu palautteen vastaanottamiseen negatiivisesti
• vaarantaa asiakasturvallisuuden
• osoittaa heikkoja yhteistyötaitoja
• ei noudata salassapitovelvollisuutta
• ei ota toiminnassaan huomioon eettisiä ohjeita
• ei palauta oppimispäiväkirjaa ajoissa tai se on puutteellinen

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

02.07.2024 - 31.08.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 11.10.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Verkossa tapahtuva opiskelu

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 44

Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Hannu Järvinen
  • Maria Maljanen
  • Tuija Laakso
  • Ilkka Piiroinen
  • Liisa Mannisenmäki
  • Tiina Pystynen
Vastuuhenkilö

Kirsi Mansikkamäki

Ryhmät
  • 24FY
    Fysioterapeutit syksy 2024

Tavoitteet (OJ)

Opintojaksolla opitaan havainnoimaan ja analysoimaan ihmisen liikkumista fysioterapian ammattisanastoa käyttäen! Lisäksi perehdytään motorisen kehityksen perusteisiin ja motoristen taitojen kehittymisen edellytyksiin.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija

• osaa kuvata ihmistä psyko-fyysissosiaalisena kokonaisuutena elämänkulun eri vaiheissa
• osaa havainnoida ja kuvata ihmisen psykomotoriikkaa
• osaa kuvata ja tunnistaa itseään liikkujana ja toimijana
• osaa havainnoida ja nimetä asentoja, liikkeitä ja liikkumista biomekaanista käsitteistöä käyttäen
• pystyy yhteistyöhön toisten opiskelijoiden kanssa

Sisältö (OJ)

• motorinen kehitys
• oikaisu-, tasapaino- ja suojareaktiot
• asento, liike, liikkuminen ja toimintakyky
• biomekaniikan perusteet
• asennon, liikkeen ja liikkumisen havainnointi
• liikunta oman itsensä tunnistamisessa
• psykologinen ja yhteiskuntatieteellinen näkökulma ihmisen kehitykseen

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty

• Opiskelija osallistuu aktiivisesti käsiteltävän asian tarkastelemiseen aiheeseen liittyviä lähteitä käyttäen.
• Opiskelija osoittaa omaksuneensa keskeiset opintojaksolla käsitellyt asiasisällöt.
• Opiskelija määrittelee nivelten asennot ja liikkeet eritellen liiketasot ja akselit perusliikkumisen eri vaiheissa.
• Opiskelija käyttää liikkeitä eritellessään biomekaanisia käsitteitä.
• Opiskelija osaa kuvata eri ikäisten henkilöiden ikäkauden mukaista perusliikkumista lähteisiin perustuen.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Käytännön koe lukujärjestyksen mukaan.
Liikkumista kuvaavat raportit Moodleen --- mennessä.
Yhteiskuntatiede, opettaja sopii.
Psykologia, opettaja sopii.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

1. Ongelmaperustaisessa opiskelussa on keskeistä toteuttaa kaikissa tutoristunnoissa arviointia tutortyöskentelystä. Viimeisen tutoristunnon päätteeksi opiskelijat arvioivat ryhmäläisten toimintaa kirjallisesti hyväksytty-hylätty periaatteella annettujen kriteerien mukaisesti. (kriteerit moodlessa)
2. Seminaariraportit ja esitykset arvioidaan hyväksytty/hylätty ohjeen mukaan
3. Käytännön koe arvioidaan hyväksytty-hylätty.
4. Lapsen ja ikäihmisen liikkumista kuvailevat tehtävät arvioidaan hyväksytty/hylätty.
5. Psykologia ja yhteiskuntatiede hyväksytty/hylätty.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Tutortyöskentely, luennot, harjoitukset, vierailut ja itsenäinen työskentely

Oppimateriaalit

Cech.D. & Martin. S. 2012 (uudempi painos). Functional movement development across the life span.
Hamill.J. & Knutzen. K.M. 1995 (uudempi painos). Biomachanical Basis of Human Movement. Baltimore: Williams & Wilkins.
Sandström.M, Ahonen.J 2011. Liikkuva Ihminen- aivot,liikuntafysiologia ja sovellettu biomekaniikka. VK-kustannus.
Kauranen K. Biomekaniikka liikunnan ja terveydenhuollon ammattilaisille. Liikuntatieteellinen Seura 2011.
Moodlessa oleva materiaali.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Tutorit ja seminaari
Kontaktitunnit
Itsenäinen työskentely !
27t=1op

Sisällön jaksotus

Katso lukujärjestys

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

2 pvä päiväkodissa
2 pvä ikäihmisen luona

Lisätietoja opiskelijoille

Orientaatiotunnilla läsnäolo on edellytys opintojaksolle pääsylle.Tutorryhmissä, seminaarissa ja harjoitustunneilla on läsnäolovelvollisuus.

Ilmoittautumisaika

02.07.2024 - 30.10.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 21.02.2025

Laajuus

7 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Ilkka Piiroinen
Vastuuhenkilö

Ilkka Piiroinen

Ryhmät
  • 24FY
    Fysioterapeutit syksy 2024

Tavoitteet (OJ)

Opintojakso antaa keskeiset, fysioterapeutin tarvitsemat tiedot, tuki- ja liikuntaelimistön anatomiasta.

Opintojakson suoritettuaan

• opiskelija osaa nimetä ihmisen tuki- ja liikuntaelimistön keskeiset rakenteet suomeksi ja latinaksi
• opiskelija ymmärtää ja osaa kuvata, ammattikieltä käyttäen, keskeisten tuki- ja liikuntaelimistön rakenteiden perustehtävät

Sisältö (OJ)

Ihmisen luiden, nivelten ja lihasten anatomia

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty: Opiskelija osoittaa omaksuneensa keskeiset tiedot tuki- ja liikuntaelimistön anatomiasta.

Hylätty: Opiskelijalla on riittämättömät tiedot tuki- ja liikuntaelimistön anatomiasta.

Aika ja paikka

Opintojakso alkaa syyslukukauden alussa ja kestää kevätlukukaudelle viikolle 9 asti.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Ensimmäinen Exam-tentti avautuu viimeistään opintojakson alussa. Anatomia on tentittävä hyväksytysti ennen opetussuunnitelman mukaisen toisen lukuvuoden opintoja.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytty suoritus vaatii vähintään 70 % oikeita vastauksia jokaisesta Exam tentistä. Lisäksi opiskelijan tulee osallitua aktiivisesti loppuseminaarityöskentelyyn pienryhmässä.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luento-opetus, anatomisiin malleihin tutustuminen pienryhmissä ja Moodlessa olevan oppimateriaalin itseopiskelu. Itseopiskelu muodostaa suurimman osan opiskelijan kuormituksesta.
Tenttiminen Exam-järjestelmässä.
Osallistuminen seminaarityöskentelyyn.

Oppimateriaalit

Exam tentit pohjautuvat pelkästään Moodlessa olevaan tenttimateriaaliin. Tenttimateriaalin termit pohjautuvat kirjaan Hokkanen, M. & Vierimaa, H. 2019. Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia. Opiskelukirja. Sanoma Pro Oy. Tästä käsitellään muut luvut paitsi luku 3 eli pään alue.

Moodle materiaalin kuvissa on käytetty muun muassa kirjaa Platzer, Werner. 2014. Color Atlas of Human Anatomy, Vol 1. Locomotor System, Thieme Medical Publishers, Incorporated. Tämä kirja löytyy myös e-kirjana TAMKin kirjastosta.

Lisäksi hyviä tukikirjoja ovat VK-kustannuksen "Reittiopas ihmiskehoon" ja "Reittiopas ihmiskehoon- Opiskelijan työkirja".

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson laajuus on 7 op, eli laskennallisesti 189 tuntia. Tästä 6 op muodostuu Exam tenteistä ja 1 op opintojakson loppuseminaarista ja sen valmistelusta.

Ilmoittautumisaika

18.11.2024 - 05.01.2025

Ajoitus

02.01.2025 - 31.05.2025

Laajuus

7 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Hannu Järvinen
  • Marietta Loven
  • Hanna Kuivanen
  • Hanna Sahinoja
  • Tiina Pystynen
  • Laura Hilden
Vastuuhenkilö

Hannu Järvinen

Ryhmät
  • 22FY
    Fysioterapeutit syksy 2022

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
- ottaa ihmisen elämänkokemuksen huomioon ja kunnioittaa sitä fysioterapiassa,
- osaa tehdä johtopäätöksiä fysioterapeuttisen tutkimisen perusteella,
- osaa soveltaa näyttöön perustavaa fysioterapiaa ikääntyneen ihmisen toimintakyvyn tukemisessa ja edistämisessä ja osaa perustella tekemänsä valinnat,
- osaa toteuttaa ja kehittää fysioterapiapalveluja ikääntyneiden tarpeisiin omassa harjoitteluympäristössään,
- ottaa vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista sekä tunnistaa oman osaamisensa rajat,
- kykenee luomaan henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimimaan verkostoissa,
- osallistuu mahdollisuuksien mukaan tutkimus- ja kehittämishankkeisiin monialaisissa työryhmissä soveltaen oppimaansa tietoa ja menetelmiä,
- tuntee ICF mallin ikääntyneen ihmisen näkökulmasta,
- osaa määrittää fysioterapeuttisen diagnoosin ikääntyneen näkökulmasta.

Sisältö (OJ)

- ikääntyneiden fysioterapiapalvelut
- ihmisen elämänkokemus
- kokonaisvaltainen, biopsykososiaalinen lähestymistapa

Esitietovaatimukset (OJ)

Osallistuminen ohjatuun harjoitteluun edellyttää kaikkien tähänastisten käytännön kokeiden hyväksyttyä suorittamista.

Lisätiedot (OJ)

Kahdella opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa harjoittelujakso Espanjan aurinkorannikolla Benalmadenan Suomalaiset ry:n tarjoamissa toimintaympäristöissä.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty: Opiskelija
- osaa soveltaa oppimaansa tilanteiden vaatimalla tavalla
- osaa perustella toimintansa
- antaa ja vastaanottaa palautetta aktiivisesti ja rakentavasti
- tarkastelee ja arvioi asioita sekä asiakkaan / ryhmän / työyhteisön näkökulmasta
- osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti ja toiset ryhmäläiset huomioiden

Hylätty:
- Tiedoissa on puutteita ja virheellisyyksiä
- Tietojen käyttäminen on suppeaa ja kriittinen ote puuttuu
- Toiminta ei juurikaan muutu palautteesta huolimatta
- Valmistautuu huonosti tilanteisiin tai ei pysty perustelemaan riittävästi toimintaansa
- Annettuja tehtäviä jää tekemättä tai ne ovat puutteellisia
- Ei ole oma-aloitteinen, kiinnostunut työtehtävistä tai motivaatio on alhainen
- Yhteistyötaidot ovat puutteelliset
- Itsearvioi toimintaansa pinnallisesti
- On vaikea ottaa vastaan palautetta
- Vaarantaa potilas- / asiakasturvallisuuden
- Toiminnassa on epäeettisiä piirteitä
- Käyttäytyy sopimattomasti
- ei noudata salassapitovelvollisuutta

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

06.11.2024 - 05.01.2025

Ajoitus

02.01.2025 - 31.05.2025

Laajuus

9 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Kirsi Toljamo
  • Hannu Järvinen
  • Heidi Valtatie
  • Minna Törnävä
  • Marietta Loven
  • Tuija Laakso
  • Hanna Sahinoja
  • Liisa Mannisenmäki
Vastuuhenkilö

Hannu Järvinen

Ryhmät
  • 22FY
    Fysioterapeutit syksy 2022

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- tietää pitkäikäisyyden merkityksen vanhenevalle ihmiselle ja yhteiskunnalle,
- tietää iän myötä tapahtuvat muutokset elinjärjestelmissä ja kudoksissa sekä niiden yhteydet rappeutumissairauksiin ja toimintakykyyn,
- tietää keinoja terveyden ja toimintakyvyn edistämiseen ikääntyvillä,
- tuntee liikkumisen, ravitsemuksen ja nautintoaineiden merkityksen ikääntyvän ihmisen hyvinvoinnille ja toimintakyvylle,
- tietää yleisimmät ikääntyneiden sairaudet ja niiden vaikutukset toimintakykyyn,
- tietää tyypillisten ikääntyneiden sairauksien lääkehoidon,
- tuntee ikääntyneille suunnatut palvelut ja niiden sisällöt yhteiskunnan palvelujärjestelmässä,
- tietää hyvinvointiteknologian ja apuvälineiden mahdollisuudet ikääntyneen itsenäisen suoriutumisen tukena,
- on tietoinen vanhusten tarvitseman hoivan ja hoidon tarpeesta.
- osaa suunnitella ja valita ikääntyneelle sopivia harjoitteita ja kuntoutusta
- tuntee ICF mallin ikääntyneen ihmisen näkökulmasta
- perustaa toimintansa tutkimustietoon
- osaa määrittää fysioterapeuttisen diagnoosin ikääntyneen näkökulmasta
- pystyy kliiniseen päättelyyn ja reflektoimaan omaa toimintaa

Sisältö (OJ)

- ikääntyneen toimintakyky
- yleisimmät ikääntyneiden sairaudet
- hyvinvointiteknologia
- esteettömyys, apuvälineet ja apuvälinepalveluprosessi
- ikääntyneille suunnatut palvelut yhteiskunnan palvelujärjestelmässä
- muistihäiriöinen vanhus
- kuoleva potilas – saattohoito
- näyttöön perustuva fysioterapia harjoitteiden valinnassa

Esitietovaatimukset (OJ)

Opintojaksolle osallistuminen edellyttää osallistumista aiemmille opintokokonaisuuksille.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty: Opiskelija
- osaa tunnistaa ja määritellä yleisimmät ikääntyneiden sairaudet ja keskeiset ikääntymisen tuomat muutokset toimintakyvyssä
- osaa tunnistaa, määritellä ja jäsentää iän myötä tapahtuvia muutoksia elinjärjestelmissä ja kudoksissa
- osaa käyttää ja soveltaa erilaisia toimintatapoja ikääntyneiden liikunnan lisäämiseksi
- osallistuu aktiivisesti tunneille
- osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti ja toiset ryhmäläiset huomioiden

Hylätty: Opiskelija
- ei tiedä väestön vanhenemiseen ja ikääntyneiden elämänkulkuun liittyviä tekijöitä
- ei tiedä iän myötä tapahtuvista muutoksista elinjärjestelmille ja kudoksille
- ei tiedä liikunnan, ravitsemuksen ja nautintoaineiden merkitystä ikääntyvän ihmisen hyvinvoinnille ja toimintakyvylle
- ei tiedä yleisimpiä ikääntyneiden sairauksia
- vetäytyy, valikoi tai laiminlyö tehtäviään ja harjoittelua tunneilla
- annettuja tehtäviä jää tekemättä tai ne ovat puutteellisia

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

18.11.2024 - 05.01.2025

Ajoitus

01.01.2025 - 31.05.2025

Laajuus

9 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Kirsi Toljamo
  • Heidi Valtatie
  • Tuija Laakso
  • Marietta Loven
  • Hanna Sahinoja
Vastuuhenkilö

Hannu Järvinen

Ryhmät
  • 22FYKEN
    Degree Programme in Physiotherapy

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- tietää pitkäikäisyyden merkityksen vanhenevalle ihmiselle ja yhteiskunnalle,
- tietää iän myötä tapahtuvat muutokset elinjärjestelmissä ja kudoksissa sekä niiden yhteydet rappeutumissairauksiin ja toimintakykyyn,
- tietää keinoja terveyden ja toimintakyvyn edistämiseen ikääntyvillä,
- tuntee liikkumisen, ravitsemuksen ja nautintoaineiden merkityksen ikääntyvän ihmisen hyvinvoinnille ja toimintakyvylle,
- tietää yleisimmät ikääntyneiden sairaudet ja niiden vaikutukset toimintakykyyn,
- tietää tyypillisten ikääntyneiden sairauksien lääkehoidon,
- tuntee ikääntyneille suunnatut palvelut ja niiden sisällöt yhteiskunnan palvelujärjestelmässä,
- tietää hyvinvointiteknologian ja apuvälineiden mahdollisuudet ikääntyneen itsenäisen suoriutumisen tukena,
- on tietoinen vanhusten tarvitseman hoivan ja hoidon tarpeesta.
- osaa suunnitella ja valita ikääntyneelle sopivia harjoitteita ja kuntoutusta
- tuntee ICF mallin ikääntyneen ihmisen näkökulmasta
- perustaa toimintansa tutkimustietoon
- osaa määrittää fysioterapeuttisen diagnoosin ikääntyneen näkökulmasta
- pystyy kliiniseen päättelyyn ja reflektoimaan omaa toimintaa

Sisältö (OJ)

- ikääntyneen toimintakyky
- yleisimmät ikääntyneiden sairaudet
- hyvinvointiteknologia
- esteettömyys, apuvälineet ja apuvälinepalveluprosessi
- ikääntyneille suunnatut palvelut yhteiskunnan palvelujärjestelmässä
- muistihäiriöinen vanhus
- kuoleva potilas – saattohoito
- näyttöön perustuva fysioterapia harjoitteiden valinnassa

Esitietovaatimukset (OJ)

Opintojaksolle osallistuminen edellyttää osallistumista aiemmille opintokokonaisuuksille.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty: Opiskelija
- osaa tunnistaa ja määritellä yleisimmät ikääntyneiden sairaudet ja keskeiset ikääntymisen tuomat muutokset toimintakyvyssä
- osaa tunnistaa, määritellä ja jäsentää iän myötä tapahtuvia muutoksia elinjärjestelmissä ja kudoksissa
- osaa käyttää ja soveltaa erilaisia toimintatapoja ikääntyneiden liikunnan lisäämiseksi
- osallistuu aktiivisesti tunneille
- osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti ja toiset ryhmäläiset huomioiden

Hylätty: Opiskelija
- ei tiedä väestön vanhenemiseen ja ikääntyneiden elämänkulkuun liittyviä tekijöitä
- ei tiedä iän myötä tapahtuvista muutoksista elinjärjestelmille ja kudoksille
- ei tiedä liikunnan, ravitsemuksen ja nautintoaineiden merkitystä ikääntyvän ihmisen hyvinvoinnille ja toimintakyvylle
- ei tiedä yleisimpiä ikääntyneiden sairauksia
- vetäytyy, valikoi tai laiminlyö tehtäviään ja harjoittelua tunneilla
- annettuja tehtäviä jää tekemättä tai ne ovat puutteellisia

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

23.05.2024 - 12.08.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 06.10.2024

Laajuus

3 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

67 % Lähiopetus, 33 % Verkossa tapahtuva opiskelu

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Englanti
Paikat

0 - 45

Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Maria Maljanen
  • FYSIO Luennoitsija
  • Tiina Pystynen
Vastuuhenkilö

Tiina Pystynen

Ryhmät
  • 21FY
    Fysioterapeutit syksy 2021

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- ymmärtää kansainvälisyyden merkityksen yhteiskunnassa
- ymmärtää fysioterapian globaalina terveysalan ammattina
- saa valmiuksia työskennellä ennakkoluulottomasti monikulttuurisessa ympäristössä

Sisältö (OJ)

- kulttuurierot
- eri kulttuuria edustavan ihmisen kohtaaminen
- kulttuurishokki
- fysioterapia kansainvälisenä ammattina

Esitietovaatimukset (OJ)

Kaikki TAMKin opiskelijat voivat hakeutua opintojakson opiskelijaksi.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Jakson hyväksytty suoritus kun opiskelija on aktiivisesti läsnä orientaatiossa, tutoreissa, luennoilla ja seminaarissa lukujärjestyksen mukaan.
Opiskelija osallistuu aktiivisesti ryhmätyöskentelyyn sekä semiaariesityksen laatimiseen ja esittämiseen.

Aika ja paikka

Viikko 39 kv- esitykset ja seminaari läsnä.
Viikko 40 Paloma tehtävä itsenäisesti.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytty/hylätty.
Jakson hyväksytty suoritus: opiskelija laatii kirjalliset tehtävät noudattaen tehtävänannossa annettuja ohjeita.
Opiskelija osallistuu aktiivisesti lähiviikon esityksiiin lukujärjestyksen mukaisesti. Opiskelija osallistuu aktiivisesti seminaariesityset laatimiseen ja esittämiseen.
Hyväksytyn/hylätyn seminaariesitysten kriteerit löytyvät moodlesta

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Aktiivinen osallistuminen ja läsnäolo lähi- viikon luennoilla ja esityksissä.
Seminaariesityksen valmistaminen ja esittäminen.
Itsenäinen opiskelu Paloma kurssin (1op) materiaalia hyväksikäyttäen sekä sen mukaisen kirjallisen tehtävän teko. Linkki, ohjeet ja palautus Moodlessa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

3op= 81t
39-viikolla esityksiin osallistuminen, seminaariesityksen valmistelu ja esittäminen. 2op.
Itsenäinen työskentely ja kirjallinen raportti kansainvälisyydestä ja monikulttuurisuudesta (Paloma)annetun ohjeen mukaisesti 1op

Sisällön jaksotus

Viikko 39: Lukujärjestyksen mukainen ohjelma.
Viikko 40: Itsenäinen tehtävä.

Lisätietoja opiskelijoille

Orientaatiossa pakollinen läsnäolo opintojakson suorittamiseksi.

Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija ei suoriudu Palomatehtävästä annettujen ohjeiden mukaisesti.
Opiskelija ei ole läsnä lähi viikon esityksissä.
Opiskelija ei osallistu seminaarityön tekemiseen eikä esittämiseen.

Ilmoittautumisaika

02.07.2024 - 31.08.2024

Ajoitus

01.09.2024 - 23.02.2025

Laajuus

3 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

Verkossa tapahtuva opiskelu

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 200

Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Pipsa Tuominen
Vastuuhenkilö

Kirsi Mansikkamäki

Tavoitteet (OJ)

Opintojakso antaa valmiudet hyvinvointiteknologian hyödyntämiseen eri ikäisillä henkilöillä.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija

• osaa kuvata ja arvioida hyvinvointi- ja terveysteknologian mahdollisuuksia hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja terveyden edistämisessä.
• osaa selvittää erilaisten käyttäjäryhmien tarpeita ja käyttökokemuksia erilaisille hyvinvointi- ja terveysteknologisille ratkaisuille.
• tietää menetelmiä, joilla kehitetään erilaisten käyttäjäryhmien tarpeisiin hyvinvointi- ja terveysteknologioita.
• tietää eettisyyden periaatteet hyvinvointi- ja terveysteknologioiden käyttäjäkontekstissa.
• tietää ja ymmärtää tietosuojan merkityksen hyvinvointi- ja terveysteknologioiden käyttäjäkontekstissa.

Sisältö (OJ)

• hyvinvoinnin ylläpitäminen ja terveyden edistäminen käsitteinä
• hyvinvointi- ja terveysteknologioiden keskeiset käsitteet ja sisällöt
• teknologioiden hyödyntämisen mahdollisuudet hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja terveyden edistämisessä
• käyttäjäkeskeisen suunnittelun keskeiset sisällöt ja käsitteet
• menetelmiä käyttäjien tarpeiden selvittämiseksi
• menetelmiä tarve- ja käyttäjälähtöisten teknologioiden yhteiskehittelyyn
• eettisyys ja tietosuoja hyvinvointi- ja terveysteknologian käyttäjäkontekstissa

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija

• osaa kuvata ja selittää hyvinvointi- ja terveysteknologioiden sekä käyttäjäkeskeisen suunnittelun keskeiset käsitteet, sisällöt ja menetelmät
• osaa kuvailla menetelmiä käyttäjien tarpeiden selvittämiseksi ja tarve- ja käyttäjälähtöisten teknologioiden yhteiskehittelyyn ja on kokeillut joitakin näistä
• ei ole aktiivinen keskustelija eettisistä ja tietosuoja-asioista hyvinvointi- ja terveysteknologian kontekstissa

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija

• osaa käyttää hyvinvointi- ja terveysteknologioiden sekä käyttäjäkeskeisen suunnittelun keskeisiä käsitteitä oikein ja valita menetelmiä kehitysprosessin tilanteisiin
• osaa käyttää menetelmiä käyttäjien tarpeiden selvittämisessä ja teknologioiden yhteiskehittelyssä
• osallistuu keskusteluun eettisistä ja tietosuoja-asioista hyvinvointi- ja terveysteknologian kontekstissa

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija

• osaa soveltaa ja yhdistää menetelmiä käyttäjien tarpeiden selvittämiseksi ja tarve- ja käyttäjälähtöisten teknologioiden yhteiskehittelyssä
• osaa analysoida ja dokumentoida sekä arvioida kriittisesti tutkimustuloksia
• osaa osallistua rakentavasti keskusteluun eettisistä ja tietosuoja-asioista hyvinvointi- ja terveysteknologian kontekstissa ja perustella esittämänsä näkökulmat

Aika ja paikka

1.9.2024-12.1.2025

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Kurssin päätteeksi oppimisalustalla (Moodle) suoritetaan lopputentti, jonka perusteella muodostuu kurssin numeraalinen arvosana (0-5).

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssin hyväksytty suorittaminen edellyttää, että olet tehnyt kaikki tehtävät ja kirjoittanut ohjeistetun määrän vertaispalautteita, osallistunut vaadittavan määrään keskusteluja sekä suorittanut loppukokeen hyväksytysti.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Verkkototeutus. Kurssi suoritetaan oppimisalustalla (Moodle) täysin itsenäisesti ja sen voi suorittaa omaan tahtiin. Kurssi sisältää kuusi moduulia, joissa jokaisessa on oma aihepiirinsä, sisältönsä sekä tehtävät moduulin suorittamiseksi.

Oppimateriaalit

Tarvittava materiaali ja linkit löytyvät oppimisalustalta.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

3 op vastaa 81 tuntia opiskelijan työtä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei ole.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Ei ole.

Kansainvälisyys

Ei ole.

Lisätietoja opiskelijoille

Kurssi on mahdollista suorittaa vain suomeksi.

Ilmoittautumisaika

02.07.2024 - 11.11.2024

Ajoitus

19.08.2024 - 16.12.2024

Laajuus

3 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

Verkossa tapahtuva opiskelu

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 100

Koulutus
  • Sosionomin tutkinto-ohjelma
  • Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Kätilön tutkinto-ohjelma
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
  • Ensihoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Pipsa Tuominen
Vastuuhenkilö

Pipsa Tuominen

Ryhmät
  • 24CAMPUSONLINE
    CAMPUSONLINE
  • VAPAA
    Vapaasti valittavat opinnot

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa kuvata ja arvioida hyvinvointi- ja terveysteknologian mahdollisuuksia hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja terveyden edistämisessä.
- osaa selvittää erilaisten käyttäjäryhmien tarpeita ja käyttökokemuksia erilaisille hyvinvointi- ja terveysteknologisille ratkaisuille.
- tietää menetelmiä, joilla kehitetään erilaisten käyttäjäryhmien tarpeisiin hyvinvointi- ja terveysteknologioita.
- tietää eettisyyden periaatteet hyvinvointi- ja terveysteknologioiden käyttäjäkontekstissa.
- tietää ja ymmärtää tietosuojan merkityksen hyvinvointi- ja terveysteknologioiden käyttäjäkontekstissa.

Sisältö (OJ)

- hyvinvoinnin ylläpitäminen ja terveyden edistäminen käsitteinä
- hyvinvointi- ja terveysteknologioiden keskeiset käsitteet ja sisällöt
- teknologioiden hyödyntämisen mahdollisuudet hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja terveyden edistämisessä
- käyttäjäkeskeisen suunnittelun keskeiset sisällöt ja käsitteet
- menetelmiä käyttäjien tarpeiden selvittämiseksi
- menetelmiä tarve- ja käyttäjälähtöisten teknologioiden yhteiskehittelyyn
- eettisyys ja tietosuoja hyvinvointi- ja terveysteknologian käyttäjäkontekstissa

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- osaa kuvata ja selittää hyvinvointi- ja terveysteknologioiden sekä käyttäjäkeskeisen suunnittelun keskeiset käsitteet, sisällöt ja menetelmät
- osaa kuvailla menetelmiä käyttäjien tarpeiden selvittämiseksi ja tarve- ja käyttäjälähtöisten teknologioiden yhteiskehittelyyn ja on kokeillut joitakin näistä
- ei ole aktiivinen keskustelija eettisistä ja tietosuoja-asioista hyvinvointi- ja terveysteknologian kontekstissa

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- osaa käyttää hyvinvointi- ja terveysteknologioiden sekä käyttäjäkeskeisen suunnittelun keskeisiä käsitteitä oikein ja valita menetelmiä kehitysprosessin tilanteisiin
- osaa käyttää menetelmiä käyttäjien tarpeiden selvittämisessä ja teknologioiden yhteiskehittelyssä
- osallistuu keskusteluun eettisistä ja tietosuoja-asioista hyvinvointi- ja terveysteknologian kontekstissa

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- osaa soveltaa ja yhdistää menetelmiä käyttäjien tarpeiden selvittämiseksi ja tarve- ja käyttäjälähtöisten teknologioiden yhteiskehittelyssä
- osaa analysoida ja dokumentoida sekä arvioida kriittisesti tutkimustuloksia
- osaa osallistua rakentavasti keskusteluun eettisistä ja tietosuoja-asioista hyvinvointi- ja terveysteknologian kontekstissa ja perustella esittämänsä näkökulmat

Aika ja paikka

Non-stop-toteutus, 19.8.-16.12.2024

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Numeraalisesti arvioitava tentti, jossa kaksi suoritusmahdollisuutta.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

1. Itsenäiset tehtävät: arviointi hyväksytty/hylätty
2. Numeraalistesti arvioitava tentti (0-5)

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

100 % verkkototeutus Moodle-oppimisalustalla (https://moodle.tuni.fi), itsenäisesti toteutettava kokonaisuus.

Kurssi sisältää itsenäisiä luku- ja kirjoitustehtäviä sekä lopputentin Moodlessa. Kurssin toteutus tapahtuu suomeksi, mutta materiaalit saattavat sisältää joitakin englanninkielisiä lähteitä.

Kurssi on jaettu moduuleihin. Kaikkine moduulien hyväksytty suorittaminen on edellytys kurssin suorittamiseksi.

Oppimateriaalit

Moodle-artikkelit ja muu kurssialustalla esitetty materiaali.
Opiskelijan itse etsimä materiaali ja kirjallisuus.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

3op = Opiskelijan työtä 3 x 27h (81h)

Sisällön jaksotus

1. Kurssimateriaaleihin perehtyminen ja itsenäisten tehtävien suoritus
2. Moduulien 1-6 itsenäinen suorittaminen
3. Lopputentti
4. Kurssipalaute

Lisätietoja opiskelijoille

Kurssin toteutus tapahtuu suomeksi.

Ilmoittautumisaika

02.12.2024 - 30.04.2025

Ajoitus

13.01.2025 - 30.05.2025

Laajuus

3 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

Verkossa tapahtuva opiskelu

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 200

Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Pipsa Tuominen
  • Marietta Loven
Vastuuhenkilö

Hannu Järvinen

Ryhmät
  • VAPAA
    Vapaasti valittavat opinnot

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa kuvata ja arvioida hyvinvointi- ja terveysteknologian mahdollisuuksia hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja terveyden edistämisessä.
- osaa selvittää erilaisten käyttäjäryhmien tarpeita ja käyttökokemuksia erilaisille hyvinvointi- ja terveysteknologisille ratkaisuille.
- tietää menetelmiä, joilla kehitetään erilaisten käyttäjäryhmien tarpeisiin hyvinvointi- ja terveysteknologioita.
- tietää eettisyyden periaatteet hyvinvointi- ja terveysteknologioiden käyttäjäkontekstissa.
- tietää ja ymmärtää tietosuojan merkityksen hyvinvointi- ja terveysteknologioiden käyttäjäkontekstissa.

Sisältö (OJ)

- hyvinvoinnin ylläpitäminen ja terveyden edistäminen käsitteinä
- hyvinvointi- ja terveysteknologioiden keskeiset käsitteet ja sisällöt
- teknologioiden hyödyntämisen mahdollisuudet hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja terveyden edistämisessä
- käyttäjäkeskeisen suunnittelun keskeiset sisällöt ja käsitteet
- menetelmiä käyttäjien tarpeiden selvittämiseksi
- menetelmiä tarve- ja käyttäjälähtöisten teknologioiden yhteiskehittelyyn
- eettisyys ja tietosuoja hyvinvointi- ja terveysteknologian käyttäjäkontekstissa

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- osaa kuvata ja selittää hyvinvointi- ja terveysteknologioiden sekä käyttäjäkeskeisen suunnittelun keskeiset käsitteet, sisällöt ja menetelmät
- osaa kuvailla menetelmiä käyttäjien tarpeiden selvittämiseksi ja tarve- ja käyttäjälähtöisten teknologioiden yhteiskehittelyyn ja on kokeillut joitakin näistä
- ei ole aktiivinen keskustelija eettisistä ja tietosuoja-asioista hyvinvointi- ja terveysteknologian kontekstissa

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- osaa käyttää hyvinvointi- ja terveysteknologioiden sekä käyttäjäkeskeisen suunnittelun keskeisiä käsitteitä oikein ja valita menetelmiä kehitysprosessin tilanteisiin
- osaa käyttää menetelmiä käyttäjien tarpeiden selvittämisessä ja teknologioiden yhteiskehittelyssä
- osallistuu keskusteluun eettisistä ja tietosuoja-asioista hyvinvointi- ja terveysteknologian kontekstissa

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- osaa soveltaa ja yhdistää menetelmiä käyttäjien tarpeiden selvittämiseksi ja tarve- ja käyttäjälähtöisten teknologioiden yhteiskehittelyssä
- osaa analysoida ja dokumentoida sekä arvioida kriittisesti tutkimustuloksia
- osaa osallistua rakentavasti keskusteluun eettisistä ja tietosuoja-asioista hyvinvointi- ja terveysteknologian kontekstissa ja perustella esittämänsä näkökulmat

Aika ja paikka

Non-stop-toteutus, 13.1.-30.5.2025

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Numeraalisesti arvioitava tentti, jossa kaksi suoritusmahdollisuutta.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

1. Itsenäiset tehtävät: arviointi hyväksytty/hylätty
2. Numeraalistesti arvioitava tentti (0-5)

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

100 % verkkototeutus Moodle-oppimisalustalla (https://moodle.tuni.fi), itsenäisesti toteutettava kokonaisuus.

Kurssi sisältää itsenäisiä luku- ja kirjoitustehtäviä sekä lopputentin Moodlessa. Kurssin toteutus tapahtuu suomeksi, mutta materiaalit saattavat sisältää joitakin englanninkielisiä lähteitä.

Kurssi on jaettu moduuleihin. Kaikkien moduulien hyväksytty suorittaminen on edellytys kurssin suorittamiseksi.

Oppimateriaalit

Moodle-artikkelit ja muu kurssialustalla esitetty materiaali.
Opiskelijan itse etsimä materiaali ja kirjallisuus.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

3 op = Opiskelijan työtä 3 x 27 h (81 h)

Sisällön jaksotus

1. Kurssimateriaaleihin perehtyminen ja itsenäisten tehtävien suoritus
2. Moduulien 1-6 itsenäinen suorittaminen
3. Lopputentti
4. Kurssipalaute

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaisia suoritustapoja.

Lisätietoja opiskelijoille

Kurssin toteutus tapahtuu suomeksi.

Ilmoittautumisaika

02.06.2024 - 31.07.2024

Ajoitus

22.10.2024 - 15.12.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Verkossa tapahtuva opiskelu

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 60

Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Niina Koskela
  • Laura Hilden

Tavoitteet (OJ)

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
• Ymmärtää monialaisen työkyvyn säilymisen, arvioinnin ja edistämisen merkityksen omassa roolissaan ja tunnistaa keskeisiä työkykyriskejä
• Hallitsee osallisuutta ja toimijuutta edistäviä lähestymistapoja tavoitteiden asettamisessa
• Osaa valita menetelmiä työllistymisen ja työkyvyn tukemiseksi
• Osaa ohjata ja koordinoida erilaisia työkyvyn prosesseja
• Pystyy toimimaan verkostoissa tukeakseen työntekijää, esimiestä ja työyhteisöä
• Kykenee kehittämään työllistymisen ja työkyvyn edistämistä eri yhdyspinnoilla

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

02.11.2024 - 31.12.2024

Ajoitus

01.04.2025 - 13.05.2025

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Verkossa tapahtuva opiskelu

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 40

Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Niina Koskela
  • Laura Hilden
Ryhmät
  • AVOINAMK
    Avoin amk

Tavoitteet (OJ)

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
• Ymmärtää monialaisen työkyvyn säilymisen, arvioinnin ja edistämisen merkityksen omassa roolissaan ja tunnistaa keskeisiä työkykyriskejä
• Hallitsee osallisuutta ja toimijuutta edistäviä lähestymistapoja tavoitteiden asettamisessa
• Osaa valita menetelmiä työllistymisen ja työkyvyn tukemiseksi
• Osaa ohjata ja koordinoida erilaisia työkyvyn prosesseja
• Pystyy toimimaan verkostoissa tukeakseen työntekijää, esimiestä ja työyhteisöä
• Kykenee kehittämään työllistymisen ja työkyvyn edistämistä eri yhdyspinnoilla

Aika ja paikka

TAMK Moodle, kevät 2025

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Osaamisen varmistaminen tapahtuu yksilötehtävänä toteutuvan kokoavan tehtävän ja opetuskertojen yhteydessä tehtyjen tehtävien avulla. Opintojaksolla on tarkoituksenmukaisesti tehtäväpalautuksissa käytössä Turnitin- työkalu. Erillistä tenttiä ei järjestetä.

Uusintamahdollisuudet toteutuvat arvioitavan tehtävävien täydennysmahdollisuutena, siinä tapauksessa, jos tehtävävien palautettu versio ei yllä hyväksytyn tasolle. Täydennysten palautus sovitaan tehtävän arvioijan kanssa. Täydennysmahdollisuuksia on kaksi.

Muutoin uusintamahdollisuudessa menetellään tutkintosäännön mukaisesti.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Opintojaksolla on kaksi etäopetuskertaa ja niiden välissä tehtäviin liittyvä koko ryhmän ohjaustapaaminen. Opiskelu tapahtuu pääosin verkossa itsenäsesti opintotehtävien parissa. Tämä toteutuu opintojakson luentojen, työelämävieraiden, materiaalien, oman tiedonhankinnan ja tiimityön tukemana yhteistoiminnallisin menetelmin.

Oppimateriaalit

Opintojakson Moodlessa on esillä opintojakson materiaali sekä artikkeli- ja kirjallisuusehdotuksia tehtävien tueksi.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

5 op =135h

Sisällön jaksotus

Koko opintojakso on kerralla auki. Arviointiin otetaan Moodlessa ilmoitettuun palautuspäivämäärään mennessä palautetut tehtävät. Poissaolon korvaavat tehtävät tulevat näkyviin opetuspäivänä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

-

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla on työelämävierailu ja tähän liittyvä reflektoiva keskustelu.

Kansainvälisyys

-

Ilmoittautumisaika

22.06.2024

Ajoitus

21.08.2024 - 30.09.2024

Laajuus

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Maria Maljanen

Tavoitteet (OJ)

Tavoitteet
o Opiskelija osaa arvioida muuttunutta asentoa sekä liikkumis- ja toimintakykyä ryhdin osalta. Opiskelija tietää syömishäiriöön sairastumisen aiheuttamaa merkitystä perheelle ja lapselle tai nuorelle sekä tietää sairastumisen vaikutuksia liikkumis- ja toimintakykyyn ja kokonaiskehitykseen.
o Osaa toteuttaa tarkoituksenmukaisia ja tavoitteellisia kehonkuvan tutkimisen ja kehonkuvan harjoittelun tapoja

Sisältö (OJ)

Sisällöt:
o ryhti ja ryhdin tutkinen
o syömishäiriöt ja kehonkuva
o kehonkuvan harjoittamisen eri tavat

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Arviointi ja arviointikriteerit
o Opintojakso arvioidaan suoritus -merkinnällä
o Hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan läsnäolo tutoristunnoissa, luennoilla ja harjoitustöissä sekä määräaikaan palautetut AMK-tasoiset (NQF6) kirjalliset työt: oppimistehtävä ja materiaalipakettiin perustuva kirjallinen tehtävä.
o Hyväksytyssä suorituksessa opiskelija osaa määritellä ryhtiä ja ryhdin tutkimisen keinoja
o osaa kuvata syömishäiriösairauksia ja kehonkuvan tutkimisen ja harjoittamisen tapoja

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

01.05.2024 - 11.08.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 31.12.2024

Laajuus

5 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 50

Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Hannu Järvinen
  • Maria Maljanen
  • Hanna Sahinoja
  • Laura Hilden
Vastuuhenkilö

Maria Maljanen

Ryhmät
  • 22FY
    Fysioterapeutit syksy 2022

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa tutkia, arvioida ja tehdä päätelmiä lapsen motorisesta kehityksestä sekä liikkumis-, ja toimintakyvystä,
- osaa tukea eri-ikäisten lasten ja nuorten kehitystä erilaisissa liikunta- ja fysioterapiatilanteissa,
- osaa toteuttaa tarkoituksenmukaisia ja tavoitteellisia lasten ja nuorten fysioterapiakeinoja ja osaa arvioida muutosta lapsen ja nuoren liikkumis- ja toimintakyvyssä
- osaa suunnitella ja ohjata lasten ja nuorten fysioterapiaryhmiä.

Sisältö (OJ)

- lasten ja nuorten fysioterapeuttiset ryhmät
- fysioterapeuttinen tutkiminen ja ohjaus lapsen ja nuoren ehdoilla
- liikkumisen apuvälineet lapsilla ja nuorilla

Esitietovaatimukset (OJ)

Opintojaksolle osallistuminen edellyttää osallistumista aikuisten fysioterapian opintokokonaisuuksille.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- suoriutuu harjoituksista ja tehtävistä osittain tuettuna ja ohjattuna
- osoittaa niukkaa osaamista tietojen ja taitojen osalta harjoitusten toteutuksessa
- toimii ohjaustilanteissa ulkokohtaisesti ja kaavamaisesti
- perustelee toiminnan puutteellisesti
- valmistautuu tehtäviin puutteellisesti
- toimii epätarkoituksenmukaisesti ja yksipuolisesti

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- osaa soveltaa oppimaansa tilanteen mukaan tarkoituksenmukaisesti
- perustelee toimintaansa pääosin
- osaa määrittää fysioterapeuttisen diagnoosin pääpiirteittäin
- pystyy osittaiseen kliiniseen päättelyyn
- valmistautuu opetustilanteisiin huolellisesti ja järjestelmällisesti
- harjoittelee aktiivisesti hyödyntäen ohjausta

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- osaa soveltaa uutta tutkimustietoa
- hyödyntää aiemmin oppimaansa
- osaa määrittää fysioterapeuttisen diagnoosin ja pystyy kliiniseen päättelyyn
- harjoittelee aktiivisesti, osaa arvioida monipuolisesti harjoitteluaan, oppimistaan sekä osaa perustella toimintaansa
- osaa toimia hyvässä vuorovaikutuksessa ohjattavan/ryhmän kanssa ja toimii aktiivisesti avustajan roolissa
- valitsee ryhmäohjaukseen tarkoituksenmukaisen ja lapsiryhmän voimavaroihin pohjautuvan sisällön ja suunnittelee toteutuksen etenemisen ja roolit tarkasti
- tunnistaa ja osaa kuvata oman ammatillisen osaamisensa rajat moniammatillisessa yhteistyössä

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hylätyssä suorituksessa opiskelija vetäytyy, valikoi tai laiminlyö tehtäviään ja harjoittelua tunneilla sekä ohjaustilanteissa. Hän ei keskity harjoitteluun ja hänellä on poissaoloja harjoitustunneilta. Opiskelijan perustiedot ja -taidot ovat puutteelliset.

Aika ja paikka

Harjoitustunnit ovat pakollisia kaikille jaksolle osallistuville!

Lähiopetuksen harjoitustunnit koululla toteutuvat 5.8.2024 alkaen Harjoitustunnit jatkuvat maanantaina 4.11.2024 ohjatun harjoittelu-opintojakson jälkeen.

Ryhtitutkimisia toteutetaan yhteistyössä Ilves ry:n jääkiekkojunnujen kanssa klo 16.00 jälkeen yhtenä arki-iltana.

Soveltavan liikunnan ohjaukset toteutuvat Puistokoululla jaettujen ohjausvuorojen mukaan torstaisin.

Lasten apuvälineiden esittely toteutetaan koululla (ulkopuolinen firma esittelemässä)

Toimintavälinekoulutuksen (verkkokurssi) jälkeen toiminnallinen iltapäivä yhdessä Malikkeen kanssa.

Lapset ja vauvat koululla päivä Kauppi Sport Centerillä.

5-luokkalaisten MOVE-mittaukset Tesoman palloiluhallilla.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Käytännönkokeet ma 16.9.2024. Käytännönkoe tulee olla hyväksytysti suoritettu ennen ohjattuun harjoitteluun lähtöä. Uusintamahdollisuudesta keskustellaan vastuuopettajan kanssa henkilökohtaisesti.

Puistokoulun ohjaus tulee olla suoritettu hyväksytysti.

Ryhtitutkiminen tulee olla suoritettu hyväksytysti.

MOVE-mittauspäivä tulee olla suoritettu hyväksytysti.

Malike toimintailtapäivään osallistuminen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Käytännön kokeet (0-5) - käytännön koe oltava ennen ohjattua harjoitelua hyväksytysti suoritettuna.

Liikunnan ohjaukset Puistokoululla (hyväksytty/hylätty). Suunnitelma ohjauksesta lähetetään etukäteen sähköpostitse Puistokoulun fysioterapeutille sekä ohjaavalle opettajalle.

Muut ohjaustilanteet hyväksytysti suoritetut (ryhtitutkimiset, lasten/nuorten apuväline esittely, toimintavälinetutustumispäivä, MOVE-mittaukset)

Arvioinnissa sovelletaan fysioterapeuttikoulutuksen yleisiä arviointikriteerejä.

Opintojaksosta kirjataan yksi numeroarvosana: käytännönkoe (1-5)

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Harjoittelua yksilöllisesti ja pienryhmässä sekä itsenäisesti.
Ohjaustehtävät eri ohjaustilanteissa.

Oppimateriaalit

Jaksolla tarvittava kirjallisuus ja artikkelit löytyvät Moodlesta jakson oppimisympäristöstä

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

5op x 27 h = 135 h

Sisällön jaksotus

HUOM!
Harjoitustunteja on sekä ennen ohjattua harjoittelua että ohjatun harjoittelun jälkeen

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Lasten ryhtitutkimukset Kauppi Sport Centerissä yhteistyössä Ilves ry:n kanssa elo- syyskuussa.
Lapsiryhmien ohjaukset erityiskoululla (Puistokoulu) torstaisin.
Lasten/nuorten puväline-esittely toteutetaan koululla.
Malike toimintavälinekokeiluiltapäivä yhdessä asiakkaiden kanssa Sorsapuistossa.
5-luokkalaisten MOVE-mittaukset Tesoman palloiluhallissa.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolle osallistuminen edellyttää, että ensimmäisen vuoden opinnot ovat hyväksytysti suoritettu. Harjoitustunneille osallistuminen on pakollista!

Ilmoittautumisaika

01.05.2024 - 12.08.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 31.12.2024

Laajuus

5 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 10

Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Hannu Järvinen
  • Maria Maljanen
  • Hanna Sahinoja
  • Laura Hilden
Vastuuhenkilö

Maria Maljanen

Ryhmät
  • 22FYKEN
    Degree Programme in Physiotherapy

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa tutkia, arvioida ja tehdä päätelmiä lapsen motorisesta kehityksestä sekä liikkumis-, ja toimintakyvystä,
- osaa tukea eri-ikäisten lasten ja nuorten kehitystä erilaisissa liikunta- ja fysioterapiatilanteissa,
- osaa toteuttaa tarkoituksenmukaisia ja tavoitteellisia lasten ja nuorten fysioterapiakeinoja ja osaa arvioida muutosta lapsen ja nuoren liikkumis- ja toimintakyvyssä
- osaa suunnitella ja ohjata lasten ja nuorten fysioterapiaryhmiä.

Sisältö (OJ)

- lasten ja nuorten fysioterapeuttiset ryhmät
- fysioterapeuttinen tutkiminen ja ohjaus lapsen ja nuoren ehdoilla
- liikkumisen apuvälineet lapsilla ja nuorilla

Esitietovaatimukset (OJ)

Opintojaksolle osallistuminen edellyttää osallistumista aikuisten fysioterapian opintokokonaisuuksille.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- suoriutuu harjoituksista ja tehtävistä osittain tuettuna ja ohjattuna
- osoittaa niukkaa osaamista tietojen ja taitojen osalta harjoitusten toteutuksessa
- toimii ohjaustilanteissa ulkokohtaisesti ja kaavamaisesti
- perustelee toiminnan puutteellisesti
- valmistautuu tehtäviin puutteellisesti
- toimii epätarkoituksenmukaisesti ja yksipuolisesti

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- osaa soveltaa oppimaansa tilanteen mukaan tarkoituksenmukaisesti
- perustelee toimintaansa pääosin
- osaa määrittää fysioterapeuttisen diagnoosin pääpiirteittäin
- pystyy osittaiseen kliiniseen päättelyyn
- valmistautuu opetustilanteisiin huolellisesti ja järjestelmällisesti
- harjoittelee aktiivisesti hyödyntäen ohjausta

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- osaa soveltaa uutta tutkimustietoa
- hyödyntää aiemmin oppimaansa
- osaa määrittää fysioterapeuttisen diagnoosin ja pystyy kliiniseen päättelyyn
- harjoittelee aktiivisesti, osaa arvioida monipuolisesti harjoitteluaan, oppimistaan sekä osaa perustella toimintaansa
- osaa toimia hyvässä vuorovaikutuksessa ohjattavan/ryhmän kanssa ja toimii aktiivisesti avustajan roolissa
- valitsee ryhmäohjaukseen tarkoituksenmukaisen ja lapsiryhmän voimavaroihin pohjautuvan sisällön ja suunnittelee toteutuksen etenemisen ja roolit tarkasti
- tunnistaa ja osaa kuvata oman ammatillisen osaamisensa rajat moniammatillisessa yhteistyössä

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hylätyssä suorituksessa opiskelija vetäytyy, valikoi tai laiminlyö tehtäviään ja harjoittelua tunneilla sekä ohjaustilanteissa. Hän ei keskity harjoitteluun ja hänellä on poissaoloja harjoitustunneilta. Opiskelijan perustiedot ja -taidot ovat puutteelliset.

Aika ja paikka

Harjoitustunnit ovat pakollisia kaikille jaksolle osallistuville!

Lähiopetuksen harjoitustunnit koululla toteutuvat 5.8.2024 alkaen Harjoitustunnit jatkuvat maanantaina 4.11.2024 ohjatun harjoittelu-opintojakson jälkeen.

Ryhtitutkimisia toteutetaan yhteistyössä Ilves ry:n jääkiekkojunnujen kanssa klo 16.00 jälkeen yhtenä arki-iltana.

Soveltavan liikunnan ohjaukset toteutuvat Puistokoululla jaettujen ohjausvuorojen mukaan torstaisin.

Apuväline esittely toteutetaan koululla yksityisen apuvälinefirman toimesta.

Toiminnallinen iltapäivä pe 6.9 yhdessä Malikkeen kanssa Sorsapuistossa (toimintavälineet, pisteet)

Lapset ja vauvat koululla päivä Kauppi Sport Centerillä.

5-luokkalaisten MOVE-mittaukset Tesoman palloiluhallilla.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Käytännönkokeet. Käytännönkoe tulee olla hyväksytysti suoritettu ennen ohjattuun harjoitteluun lähtöä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Käytännön kokeet (0-5) - käytännön koe oltava ennen ohjattua harjoitelua hyväksytysti suoritettuna.

Liikunnan ohjaukset Puistokoululla (hyväksytty/hylätty). Suunnitelma ohjauksesta lähetetään etukäteen sähköpostitse Puistokoulun fysioterapeutille sekä ohjaavalle opettajalle.

Muut ohjaustilanteet hyväksytysti suoritetut (ryhtitutkimiset, apuväline esittely, toimintavälinetutustumispäivä, MOVE-mittaukset)

Arvioinnissa sovelletaan fysioterapeuttikoulutuksen yleisiä arviointikriteerejä.

Opintojaksosta kirjataan yksi numeroarvosana: käytännönkoe (1-5)

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Harjoittelua yksilöllisesti ja pienryhmässä sekä itsenäisesti.
Ohjaustehtävät eri ohjaustilanteissa.

Oppimateriaalit

Jaksolla tarvittava kirjallisuus ja artikkelit löytyvät Moodlesta jakson oppimisympäristöstä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

5op x 27 h = 135 h

Sisällön jaksotus

Harjoitustunteja on sekä ennen ohjattua harjoittelua että ohjatun harjoittelun jälkeen.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Lasten ryhtitutkimukset Kauppi Sport Centerissä yhteistyössä Ilves ry:n kanssa elo- syyskuussa.
Lapsiryhmien ohjaukset erityiskoululla (Puistokoulu) torstaisin.
Apuväline-esittely toteutetaan koululla.
Malike toimintavälinekokeiluiltapäivä yhdessä asiakkaiden kanssa Sorsapuistossa.
5-luokkalaisten MOVE-mittaukset Tesoman palloiluhallissa.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolle osallistuminen edellyttää, että ensimmäisen vuoden opinnot ovat hyväksytysti suoritettu. Harjoitustunneille osallistuminen on pakollista!

Ilmoittautumisaika

01.05.2024 - 12.08.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 31.12.2024

Laajuus

8 op

TKI-osuus

8 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 45

Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Pipsa Tuominen
  • Hannu Järvinen
  • Ilkka Piiroinen
  • Liisa Mannisenmäki
  • Tiina Pystynen
  • Laura Hilden
Vastuuhenkilö

Maria Maljanen

Ryhmät
  • 22FY
    Fysioterapeutit syksy 2022

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa tutkia, analysoida ja tehdä päätelmiä lapsen ja nuoren liikkumis- ja toimintakyvyn ongelmista ja voimavaroista huomioiden lapsi ja nuori psyko-fyysis-sosiaalisena kokonaisuutena,
- pystyy ammatilliseen yhteistyöhön muiden lapsen ja nuoren kuntoutumiseen osallistuvien kanssa,
- kykenee ammatilliseen vuorovaikutukseen kuntoutukseen osallistuvien eri tahojen kanssa,
- osaa suunnitella ja toteuttaa fysioterapiaa lapsi-, nuori- ja perhekeskeisesti,
- osaa kirjata fysioterapian,
- osaa tarkastella kriittisesti omaa ammatillista kasvuaan.

Sisältö (OJ)

- ammatillinen vuorovaikutus
- ammatillinen yhteistyö
- kirjaaminen fysioterapiassa
- fysioterapeuttinen tutkiminen ja ohjaus lapsen ja nuoren ehdoilla

Esitietovaatimukset (OJ)

Opintojaksolle osallistumisen edellyttää kaikkien aiempien käytännön kokeiden hyväksyttyä suorittamista.

Lisätiedot (OJ)

Kahdella opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa harjoittelujakso Espanjan aurinkorannikolla Benalmadenan Suomalaiset ry:n tarjoamissa toimintaympäristöissä.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytyssä suorituksessa opiskelija
- jäsentää fysioterapiaan liittyvien ilmiöiden ja käsitteiden välisiä syy- ja seuraussuhteita
- osaa soveltaa fysioterapeuttista tietoa tilanteiden vaatimalla tavalla
- osaa tunnistaa merkkejä vakavasta sairaudesta (punaiset liput)
- osaa tunnistaa psyko-sosiaalisiin tilanteisiin liittyvät keltaiset liput ja ottaa ne huomioon fysioterapiassa
- osaa perustella toimintaansa
- valmistautuu huolellisesti ja järjestelmällisesti tilanteisiin
- antaa ja vastaanottaa palautetta aktiivisesti ja rakentavasti
- tarkastelee ja arvioi asioita asiakkaan ja hänen viiteryhmiensä näkökulmasta
- osaa toimia vastuullisesti
- osoittaa valmiutta kehittää vuorovaikutustaitojaan
- käyttäytyy työpaikan sääntöjen mukaisesti ja asiakkaita kunnioittaen
- osaa toimia eettisesti, taloudellisesti ja kestävän kehityksen mukaisesti
- tarkastelee ja arvioi omaa ammatillista kehittymistään

Hylätyssä suorituksessa opiskelijan
- toiminta on puutteellistaja tapahtuu virheellisten tietojen varassa
- tietojen käyttäminen on suppeaa ja kriittinen ote puuttuu
- toiminta ei juurikaan muutu palautteesta huolimatta
- valmistautuminen tilanteisiin on heikkoa eikä hän pysty perustelemaan riittävästi toimintaansa
- vastuulle annettuja tehtäviä jää tekemättä tai ne ovat puutteellisia
- oma-aloitteisuus, kiinnostus työtehtävistä tai motivaatio ovat alhaiset
- yhteistyötaidot ovat puutteelliset
- itsearvioiti on pinnallista
- on vaikea ottaa vastaan palautetta
- toiminnassa vaarantuu potilas- ja asiakasturvallisuus
- toiminnassa on epäeettisiä piirteitä
- käyttäytyminen on epäammaillista

Aika ja paikka

Ohjattu harjoittelu toteutuu 23.9-1.11.2024 (viikot 39-44) välisenä aikana harjoittelupaikkalistan mukaan, yhteensä viisi viikkoa.

Ohjaajakokous pidetään etänä maanantaina 9.9.2024 klo 10-11.30

Itsenäisen työn viikko sijoittuu viikolle 42 tai sen voi sopia harjoittelupaikan ja ohjaavan opettajan kanssa erikseen sovittuun ajankohtaan.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Ei tenttejä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Ohjattu harjoittelu arvioidaan sen perusteella, miten opiskelija toimii käytännön kentällä, miten soveltaa tietojaan ja taitojaan käytäntöön.

Arviointiin osallistuvat opiskelija, harjoitteluohjaaja ja ohjaava opettaja. Opiskelijalla on oikeus saada palautetta jo harjoittelujakson aikana. Harjoittelujakson päätyttyä käydään arviointikeskustelu. Ohjatun harjoittelun arviointi pohjautuu opiskelijan ohjatulle harjoittelulle asettamiin tavoitteisiin. Arvioinnin taustalla hyödynnetään TAMK:n yhteisiä arviointikriteerejä (https://www.tuni.fi/fi/opiskelijan-opas/kasikirja/tamk/opiskelu-0/opiskeluun-liittyvat-saannot/opintojen-arviointi) ja siinä huomioidaan opiskelijan yleinen toiminta ohjatussa harjoittelussa sekä tietojen ja taitojen käytäntöön soveltaminen. Harjoittelutehtävien hyväksyttävä suorittaminen on osa harjoittelun arviointia.

Harjoittelussa on käytössä digitaalinen Workseed-oppimisympäristö (sis. oppimissuunnitelma- ja arviointilomakkeet, työajan seuranta yms.)

Harjoittelujakso arvioidaan hyväksytty-hylätty.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Käytännönharjoittelu ohjatussa harjoittelussa työelämässä.
Raportti (Asiakasraportti - ohjatun harjoittelun kirjallisen työn ohjeen mukaan + lääkeaineraportti)
Ohjauskeskustelut sisältävät ohjaavien fysioterapeuttien kokouksen (ohjaajakokous).

Oppimateriaalit

Teoria- ja harjoitteluopintojaksojen kirjallisuus ja muu ohjatussa harjoittelussa tarpeellinen tai osoitettu/suositeltu kirjallisuus ym. lähteet.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

8 x 27 h = 216 h

Ammattitaitoa edistävä ohjattu harjoittelu harjoittelupaikassa 175 h, lisäksi itsenäiseen työskentelyyn 41 h.

Opiskelijan työaika harjoittelupaikassa on 35 tuntia viikossa ja keskimäärin 7 tuntia päivässä. Kullekin viikolle on opiskelijalle varattu opintojen laajuudesta (40 tuntia) 5 tuntia itsenäiseen työskentelyyn valitsemassaan paikassa. Työajan joustosta sovitaan erikseen ohjaavan fysioterapeutin ja ohjaavan opettajan kanssa.

Sisällön jaksotus

Ohjaavien etäkokous ma 9.9.2024 klo 10-11.30 jossa ovat paikalla myös opiskelijat. Opiskelijat keskustelevat ohjaajiensa kanssa kentälle valmistautumisesta.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Toteutukseen ei ole valinnaisia vaihtoehtoja.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojakso toteutuu aidossa työelämän harjoittelupaikassa.

Kansainvälisyys

Osalla opiskelijoista harjoittelu voi toteutua myös ulkomailla, tähän on erillinen kv-haku

Lisätietoja opiskelijoille

Ohjattuun harjoitteluun osallistuminen edellyttää, että ensimmäisen vuoden opinnot ovat hyväksytysti suoritettu sekä hyväksytysti suoritettu lasten ja nuorten fysioterapian käytännön koe.

Opiskelija maksaa harjoittelusta mahdollisesti aiheutuvat matkakulut, ateriat ja mahdolliset asumiskulut itse.
TAMK:n SOTE AMK-tutkinnon opiskelija voi olla poissa (4-6 viikon) harjoittelusta omalla ilmoituksella (ei sl-todistusta) sairauden (äkillinen oma sairaus/ lapsen sairaus) vuoksi 1-2 päivää.
Opiskelijan tulee ilmoittaa poissaolosta sovitun käytännön mukaisesti harjoittelupaikkaan ja ohjaavalle opettajalle sairastumispäivänä.
1-2 päivää ylittävä poissaolo tulee korvata harjoittelua pidentämällä harjoittelupaikan kanssa sovittavan käytännön mukaisesti.

Ilmoittautumisaika

01.05.2024 - 09.08.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 31.12.2024

Laajuus

7 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

86 % Lähiopetus, 14 % Verkossa tapahtuva opiskelu

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 50

Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Hannu Järvinen
  • Maria Maljanen
  • Tuija Laakso
  • Ilkka Piiroinen
  • FYSIO Luennoitsija
  • Anne-Marja Hammar
  • Hanna Sahinoja
  • Laura Hilden
Vastuuhenkilö

Maria Maljanen

Ryhmät
  • 22FY
    Fysioterapeutit syksy 2022

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- tietää yhteiskunnan muutosten vaikutuksia perheeseen,
- tietää lapsen sairastumisen merkityksen perheelle ja lapselle,
- tietää tyypillisten lasten ja nuorten sairauksien vaikutuksia liikkumis- ja toimintakykyyn ja kokonaiskehitykseen,
- osaa etsiä tutkittua ja käytännössä hyväksi koettua tietoa lasten ja nuorten fysioterapiasta hyödyntäen niitä toiminnassaan,
- osaa valita lapsen ja nuoren liikkumis- ja toimintakyvyn arviointikeinoja ja suunnitella johtopäätösten perusteella tavoitteellista fysioterapiaa,
- tietää lääkkeiden vaikutukset tavallisissa lastensairauksissa.

Sisältö (OJ)

- ICF:n periaatteet lapsen ja nuoren toimintakyvyssä
- lasten ja nuorten sosioemotionaaliset ja psyykkiset häiriöt ja psykofyysinen näkökulma fysioterapiassa
- lasten ja nuorten neuropsykiatriset häiriöt ja fysioterapia
- tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapia lasten ja nuorten kohdalla
- neurologisen sairauksien fysioterapia lapsilla ja nuorilla
- lasten ja nuorten fysioterapian erityiskysymyksiä
- tyypillisimmät lääkkeet lasten sairauksissa

Esitietovaatimukset (OJ)

Opintojaksolle osallistuminen edellyttää osallistumista aikuisten fysioterapian opintokokonaisuuksille.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- tunnistaa ja osaa määritellä ydinkohdat lasten ja nuorten fysioterapian sisällöistä, peruskäsitteistä ja ilmiöistä, mutta tiedon aktiivinen jäsentäminen on vaikeaa
- tunnistaa ja kuvaa heikosti ICF:n periaatteet lapsen ja nuoren toimintakyvyssä
- valmistautuu niukasti opiskelutilanteisiin
- osallistuu ryhmän tavoitteelliseen toimintaan
- tunnistaa ja erittelee vain osittain vuorovaikutustaitojaan ja ammatillista toimintaansa

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- osaa kuvata kirjallisesti lasten ja nuorten fysioterapiaan liittyvien tietojen, ilmiöiden ja käsitteiden välisiä yhteyksiä
- tietää pääsääntöisesti ICF:n periaatteet lapsen ja nuoren toimintakyvyssä
- osaa käyttää aiemmin opittua, uutta tutkimustietoa ja parhaita käytänteitä lasten ja nuorten fysioterapian alueella
- valmistautuu huolellisesti ja järjestelmällisesti opiskelutilanteisiin
- kehittää vuorovaikutustaitojaan ja ottaa vastuuta opiskeluun liittyvistä asioista.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- osaa yhdistää aiemmin opittua, uutta tutkimustietoa ja parhaita käytänteitä joustavasti, luovasti ja tarkoituksenmukaisesti lasten ja nuorten fysioterapian alueella
- tietää ja osaa määritellä ICF:n periaatteet lapsen ja nuoren toimintakyvyssä.
- osaa arvioida omaa osaamistaan kehittävästi ja osoittaa toiminnallaan ammattitaitonsa aktiivista kehittämistä
- toimii yhteistyössä vastuullisesti, joustavasti ja rakentavasti sekä ymmärtää oman fysioterapeuttisen osaamisensa rajat moniammatillisessa yhteistyössä

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hylätyssä suorituksessa opiskelijan perustiedoissa on puutteita ja tietojen soveltaminen on virheellistä. Opiskelija välttää aktiivista osallistumista oppimistilanteissa. Opiskelija laiminlyö valmistautumista eikä hyödynnä saamaansa palautetta.

Aika ja paikka

Itsenäinen työskentely 1-4.8.2024
Lähiopetus alkaa 5.8.2024
Jakson oppimisympäristönä toimii Tuni Moodle (pääsy avataan toukokuussa 2024).

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Teoriakoe pidetään ennen ohjattua harjoittelua 18.9.2024.
Uusintakokeeseen osallistuminen on mahdollista yhden kerran jakson aikana.

Tutortyöskentely arvioidaan viikolla 38 viimeisen tuutoristunnon jälkeen (sis. itsearviointi, vertaisarviointi ja opettajan arviointi) ja seminaariesitykset esitetään tutorryhmittäin pe 20.9.2024. Tutortyöskentely on pakollista läsnä tapahtuvaa ryhmätoimintaa!

Kirjallinen lopputyö lasten ja nuorten fysioterapian itsevalitusta aiheesta, oman työn esittäminen (10min) ryhmälle marraskuussa 2024 sekä kirjallinen vertaisarvioiti toisen opiskelijan tekemästä kirjallisesta työstä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Teoriavälikoe (1-5)
Tutortyöskentely (1-5) ja seminaariesitys ryhmässä (hyväksytty-hylätty)
Kirjallinen lopputyö ja esitys (1-5) + vertaisarviointi (hyväksytty/hylätty)
Toimintavälineverkkokurssi (hyväksytty-hylätty)

Opintojaksosta tulee yksi numero. Keskiarvo: teoriakoe (33%), tutortyöskentely (33%) sekä kirjallinen lopputyö (33%)

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Lasten ja nuorten fysioterapia alkaa 1.8.2024 alkaen, viikko 31 (1-4.8.2024) on itsenäistä työskentelyä ja tehtävä annetaan toukokuussa 2024. Tehtävä liittyy soveltavan liikunnan ohjaamiseen lapsilla ja nuorilla. Tehtävä löytyvät myös Tuni Moodlesta, jonne pääsy avataan toukokuussa 2024.

Lähiopetus alkaa ma 5.8.2024 orientaatiolla klo:10.15 joka pakollinen kaikille jaksoon osallistuville.

Opetusmenetelmät: PBL, luennot, opetuskeskustelut, ryhmätyöt, itsenäinen työskentely, PBL tutorointi, seminaarit, verkko-opetus

Oppimateriaalit

Jaksolla tarvittava kirjallisuus ja artikkelit löytyvät Moodlesta jakson oppimisympäristöstä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Teoriaosuus yht. 7op eli 189h.

Sisällön jaksotus

Itsenäiset tehtävät viikko 31 : 1-4.8.2024.

Tutoristunnot toteutuvat kerran viikossa lukujärjestyksen mukaisesti. Ensimmäinen tuutoristunto ma 5.8 klo: 12.30 yhteisesti.

Sisällöllisten teemojen eteneminen:
tule-fysioterapia ja hengitysfysioterapia, neurologinen fysioterapia, psykofyysinen näkökulma ja psykiatrinen fysioterapia ennen harjoittelua & psykiatrinen hoitotyö harjoittelun jälkeen.

Kehollisuus ja kokemuksellisuus kulkevat koko jakson ajan.

Opintojaksolle osallistuva opiskelija osallistuu kaikkiin pakollisiin orientaatioihin myös neuro ja tule- fysioterapian orientaatioihin.

Soveltavaa liikuntaa ja toimintavälineitä opiskellaan teoriassa verkkokurssin avulla ja mahdollisuuksien mukaan käytännössä.

Teoriaopetus jatkuu vielä ohjatun harjoittelun jälkeen.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Malikkeen Ulos talosta, pois pihasta -toimintavälinekoulutuksen verkkokurssi sisältyy opintojaksoon.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolle osallistuminen edellyttää ensimmäisen vuoden opintojen hyväksytysti suorittamista!

Ilmoittautumisaika

02.07.2024 - 12.08.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 31.12.2024

Laajuus

7 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

4 - 9

Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Tuija Laakso
  • Ilkka Piiroinen
  • FYSIO Luennoitsija
  • Hanna Sahinoja
  • Anne-Marja Hammar
  • Laura Hilden
  • Tiina Pystynen
Vastuuhenkilö

Maria Maljanen

Ryhmät
  • 22FYKEN
    Degree Programme in Physiotherapy

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- tietää yhteiskunnan muutosten vaikutuksia perheeseen,
- tietää lapsen sairastumisen merkityksen perheelle ja lapselle,
- tietää tyypillisten lasten ja nuorten sairauksien vaikutuksia liikkumis- ja toimintakykyyn ja kokonaiskehitykseen,
- osaa etsiä tutkittua ja käytännössä hyväksi koettua tietoa lasten ja nuorten fysioterapiasta hyödyntäen niitä toiminnassaan,
- osaa valita lapsen ja nuoren liikkumis- ja toimintakyvyn arviointikeinoja ja suunnitella johtopäätösten perusteella tavoitteellista fysioterapiaa,
- tietää lääkkeiden vaikutukset tavallisissa lastensairauksissa.

Sisältö (OJ)

- ICF:n periaatteet lapsen ja nuoren toimintakyvyssä
- lasten ja nuorten sosioemotionaaliset ja psyykkiset häiriöt ja psykofyysinen näkökulma fysioterapiassa
- lasten ja nuorten neuropsykiatriset häiriöt ja fysioterapia
- tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapia lasten ja nuorten kohdalla
- neurologisen sairauksien fysioterapia lapsilla ja nuorilla
- lasten ja nuorten fysioterapian erityiskysymyksiä
- tyypillisimmät lääkkeet lasten sairauksissa

Esitietovaatimukset (OJ)

Opintojaksolle osallistuminen edellyttää osallistumista aikuisten fysioterapian opintokokonaisuuksille.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- tunnistaa ja osaa määritellä ydinkohdat lasten ja nuorten fysioterapian sisällöistä, peruskäsitteistä ja ilmiöistä, mutta tiedon aktiivinen jäsentäminen on vaikeaa
- tunnistaa ja kuvaa heikosti ICF:n periaatteet lapsen ja nuoren toimintakyvyssä
- valmistautuu niukasti opiskelutilanteisiin
- osallistuu ryhmän tavoitteelliseen toimintaan
- tunnistaa ja erittelee vain osittain vuorovaikutustaitojaan ja ammatillista toimintaansa

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- osaa kuvata kirjallisesti lasten ja nuorten fysioterapiaan liittyvien tietojen, ilmiöiden ja käsitteiden välisiä yhteyksiä
- tietää pääsääntöisesti ICF:n periaatteet lapsen ja nuoren toimintakyvyssä
- osaa käyttää aiemmin opittua, uutta tutkimustietoa ja parhaita käytänteitä lasten ja nuorten fysioterapian alueella
- valmistautuu huolellisesti ja järjestelmällisesti opiskelutilanteisiin
- kehittää vuorovaikutustaitojaan ja ottaa vastuuta opiskeluun liittyvistä asioista.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- osaa yhdistää aiemmin opittua, uutta tutkimustietoa ja parhaita käytänteitä joustavasti, luovasti ja tarkoituksenmukaisesti lasten ja nuorten fysioterapian alueella
- tietää ja osaa määritellä ICF:n periaatteet lapsen ja nuoren toimintakyvyssä.
- osaa arvioida omaa osaamistaan kehittävästi ja osoittaa toiminnallaan ammattitaitonsa aktiivista kehittämistä
- toimii yhteistyössä vastuullisesti, joustavasti ja rakentavasti sekä ymmärtää oman fysioterapeuttisen osaamisensa rajat moniammatillisessa yhteistyössä

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hylätyssä suorituksessa opiskelijan perustiedoissa on puutteita ja tietojen soveltaminen on virheellistä. Opiskelija välttää aktiivista osallistumista oppimistilanteissa. Opiskelija laiminlyö valmistautumista eikä hyödynnä saamaansa palautetta.

Aika ja paikka

Itsenäinen työskentely 1-4.8.2024
Lähiopetus alkaa 5.8.2024
Jakson oppimisympäristönä toimii Tuni Moodle (pääsy avataan toukokuussa 2024).

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Teoriakoe pidetään ennen ohjattua harjoittelua 18.9.2024.
Uusintakokeeseen osallistuminen on mahdollista yhden kerran jakson aikana.

Tutortyöskentely arvioidaan viikolla 38 viimeisen tuutoristunnon jälkeen (sis. itsearviointi, vertaisarviointi ja opettajan arviointi) ja seminaariesitykset esitetään tutorryhmittäin pe 20.9.2024. Tutortyöskentely on pakollista läsnä tapahtuvaa ryhmätoimintaa!

Kirjallinen lopputyö lasten ja nuorten fysioterapian itsevalitusta aiheesta, oman työn esittäminen (10min) ryhmälle marraskuussa 2024 sekä kirjallinen vertaisarvioiti toisen opiskelijan tekemästä kirjallisesta työstä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Teoriavälikoe (1-5)
Tutortyöskentely (1-5) ja seminaariesitys ryhmässä (hyväksytty-hylätty)
Kirjallinen lopputyö ja esitys (1-5) + vertaisarviointi (hyväksytty/hylätty)
Toimintavälineverkkokurssi (hyväksytty-hylätty)

Opintojaksosta tulee yksi numero. Keskiarvo: teoriakoe (33%), tutortyöskentely (33%) sekä kirjallinen lopputyö (33%)

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Lasten ja nuorten fysioterapia alkaa 1.8.2024 alkaen, viikko 31 (1-4.8.2024) on itsenäistä työskentelyä ja tehtävä annetaan toukokuussa 2024. Tehtävä liittyy soveltavan liikunnan ohjaamiseen lapsilla ja nuorilla. Tehtävä löytyvät myös Tuni Moodlesta, jonne pääsy avataan toukokuussa 2024.

Lähiopetus alkaa ma 5.8.2024 orientaatiolla klo:10.15 joka pakollinen kaikille jaksoon osallistuville.

Opetusmenetelmät: PBL, luennot, opetuskeskustelut, ryhmätyöt, itsenäinen työskentely, PBL tutorointi, seminaarit, verkko-opetus

Oppimateriaalit

Jaksolla tarvittava kirjallisuus ja artikkelit löytyvät Moodlesta jakson oppimisympäristöstä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Teoriaosuus yht. 7op eli 189h.

Sisällön jaksotus

Itsenäiset tehtävät viikko 31 : 1-4.8.2024.

Tutoristunnot toteutuvat kerran viikossa lukujärjestyksen mukaisesti. Ensimmäinen tuutoristunto ma 5.8 klo: 12.30 yhteisesti.

Sisällöllisten teemojen eteneminen:
tule-fysioterapia ja hengitysfysioterapia, neurologinen fysioterapia, psykofyysinen näkökulma ja psykiatrinen fysioterapia ennen harjoittelua & psykiatrinen hoitotyö harjoittelun jälkeen.

Kehollisuus ja kokemuksellisuus kulkevat koko jakson ajan.

Opintojaksolle osallistuva opiskelija osallistuu kaikkiin pakollisiin orientaatioihin myös neuro ja tule- fysioterapian orientaatioihin.

Soveltavaa liikuntaa ja toimintavälineitä opiskellaan teoriassa verkkokurssin avulla ja mahdollisuuksien mukaan käytännössä.

Teoriaopetus jatkuu vielä ohjatun harjoittelun jälkeen.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Malikkeen Ulos talosta, pois pihasta -toimintavälinekoulutuksen verkkokurssi sisältyy opintojaksoon.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolle osallistuminen edellyttää ensimmäisen vuoden opintojen hyväksytysti suorittamista!

Ilmoittautumisaika

18.11.2024 - 05.01.2025

Ajoitus

02.01.2025 - 31.05.2025

Laajuus

13 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Pipsa Tuominen
  • Gitte Taulo
  • Maria Maljanen
  • Mari Touronen
  • Liisa Mannisenmäki
  • Tiina Pystynen
  • Laura Hilden
Vastuuhenkilö

Laura Hilden

Ryhmät
  • 24FY
    Fysioterapeutit syksy 2024

Tavoitteet (OJ)

Opintojakson tavoitteena on kehittää perusliikkumisen havainnointia ja tukemista sekä fysioterapeuttista ohjaamista.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija

• osaa kuvata motorisen oppimisen vaiheet ja tuntee niiden teoreettista taustaa
• osaa perusliikkumisen ja fysioterapeuttisen ohjaamisen perusteet yksilö- ja ryhmätilanteissa
• tuntee tavallisimmat liikkumisen apuvälineet ja osaa hyödyntää niitä asiakkaan toimintakyvyn tukemisessa
• tietää musiikin terapeuttisia vaikutuksia
• tietää suullisen viestinnän merkityksen erilaisissa vuorovaikutustilanteissa
• tietää hengitys- ja verenkiertoelimistön keskeiset rakenteet ja toiminnot sekä niiden säätelymekanismeista ja yhteistyöstä
• osaa ohjata ja tukea hengitystoimintaa
• tunnistaa elimistön stressireaktiot, tuntee rentoutumisen ja hyvän unen merkityksen
• tietää autonomisen hermoston toiminnan
• osaa klassisen hieronnan perusotteet ja tuntee niiden vaikutusmekanismit
• tietää aseptiikan ja hygienian merkityksen fysioterapiassa

Sisältö (OJ)

• motorinen oppiminen
• yksilön ja ryhmän fysioterapeuttisen ohjaamisen periaatteet
• perusliikkuminen ja sen tukeminen
• suullinen viestintä
• hengitys- ja verenkiertoelimistö
• stressireaktio ja rentoutuminen
• autonominen hermosto
• tasapaino
• klassisen hieronnan perusteet
• nukkumisergonomia ja unihygienia
• musiikin mahdollisuudet fysioterapiassa
• aseptiikka

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty suoritus:

• Opiskelija osallistuu aktiivisesti käsiteltävän asian tarkastelemiseen aiheen käsittelyä edistävällä tavalla käyttäen monipuolisesti lähdemateriaalia.
• Opiskelija esittää perustellusti opintojakson asiasisältöjä yhdessä muiden ryhmäläisten kanssa.
• Opiskelija osaa kuvata ja analysoida liikettä, liikkumista ja ihmisen perusliikkumisen vaiheita ohjauksen kannalta.
• Opiskelija palauttaa liikunnan didaktiikan ja puheviestinnän tehtävät sekä fysioterapiasisältöjä käsittelevän oppimispäiväkirjan sovitussa ajassa ja annettuja kirjaamisohjeita noudattaen.
• Opiskelija suorittaa fysiologian kokeen hyväksytysti.

Aika ja paikka

Opintojakso toteutuu ajalla 7.1.-14.3.2025 pääosin TAMK:n kampuksella.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Fysiologiasta on kirjallinen koe. Läpipääsyraja on 70 %. Sen ajankohta ja suoritustapa ilmoitetaan myöhemmin.
Käytännön kokeet, ajankohta täsmentyy opintojakson aikana.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Ongelmaperustainen opiskelu, tutortyöskentely, itsenäinen tiedonhankinta ja opiskelu, luennot, seminaari, harjoitustunnit. Opintojakson teemat kootaan yhteen opiskelijan henkilökohtaisessa oppimispäiväkirjassa.

Oppimateriaalit

Opintojakson Moodleen liitetty ja linkattu materiaali sekä muu ajankohtainen oppitunneilla esille tuleva materiaali.

Kirjallisuutta mm.:
Arponen R. & Airaksinen O. 2001. Hoitava hieronta. WS Bookwell Oy. Porvoo. (tai uudempi painos)
Pihlman M., Heiskanen J., Luomala T. & Kaaretsalo A. 2017. Hieronnan käsikirja. Sanoma Pro Oy, Helsinki.
Kukkonen S. & Piirainen A. 1990. Ihmisen perusliikkuminen ja sen edistäminen. Kirjayhtymä, Helsinki.
Kauranen K. & Nurkka N. 2010. Biomekaniikkaa liikunnan ja terveydenhuollon ammattilaisille. Liikuntatieteellisen Seuran julkaisu nro 166. Tammerprint Oy, Tampere.
Kauranen K. 2011. Motoriikan säätely ja motorinen oppiminen. Liikuntatieteellisen Seuran julkaisu nro 167. Tammerprint Oy. Tampere.
Kauranen K. 2017. Fysioterapeutin käsikirja. Sanoma Pro Oy. Helsinki. (tai uudempi painos)
Sandström M. & Ahonen J. 2011. Liikkuva ihminen - aivot, liikuntafysiologia ja sovellettu biomekaniikka. VK-Kustannus Oy. Otavan Kirjapaino Oy. Keuruu.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

13 op = 13 x 27 h opiskelijan työtä, koostuu sekä lähiopetuksesta että opiskelijan itsenäisestä työstä.

Sisällön jaksotus

Opintojakson orientaatioluento ilmoitetaan myöhemmin lukujärjestyksessä
Tutoristunnot, luennot, harjoitustunnit ja seminaari lukujärjestyksen mukaan.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaisia suoritustapoja.

Kansainvälisyys

Opintojaksolla voi olla mukana KV-opiskelijoita.

Lisätietoja opiskelijoille

Edeltävyydet:
Osallistuminen opintokokonaisuuksiin Ihminen toimivana kokonaisuutena ja Fysioterapeuttinen tutkiminen.

Osallistuminen orientaatiotunnille on edellytys opintojaksolle osallistumiselle.
Kaikessa opetuksessa on läsnäolovelvoite. Tutortyöskentelyn mahdolliset poissaolot korvataan erikseen oman ryhmän ja ryhmän valmentajan kanssa sovitulla tavalla. Mahdolliset poissaolot muilta tunneilta korvataan erikseen opettajan kanssa sovittavalla tavalla.

Opintojakson lukujärjestys löytyy lukkarikoneesta ryhmän tunnuksella 24FY.
Opintojaksolta kerätään sähköinen opintojaksopalaute jakson lopulla.
Muutokset toteutuksessa ja lukujärjestyksessä voivat olla mahdollisia jakson aikana.

Ilmoittautumisaika

02.07.2024 - 12.09.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 22.12.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Verkossa tapahtuva opiskelu

Yksikkö

Sairaanhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 670

Koulutus
  • Bioanalyytikon tutkinto-ohjelma
  • Suuhygienistin tutkinto-ohjelma
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Röntgenhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Kätilön tutkinto-ohjelma
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
  • Ensihoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Piia Jokiranta
  • Marjut Murtosaari
  • Kati Borg
  • Kirsi Mattila
  • Maria Maljanen
  • Jonna Levonen
  • Minna Nurminen
  • Sara Sternberg
  • Milla Salama
  • Maija Koivunen
  • Sanna Keskikuru
  • Heli Hilander
  • Johanna Vilppola
  • Tiina Ketola
  • Anssi-Pekka Udd
  • Maarit Lähteenmäki
  • Irmeli Nieminen
  • Hanna-Kaisa Korpikoski
Vastuuhenkilö

Milla Salama

Ryhmät
  • 24SHG
    Suuhygienistin tutkinto-ohjelma, 24SHG
  • 24SH2B
    Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma, 24SH2B
  • 24ASH2B
    Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma, monimuotototeutus
  • 24EH
    Ensihoitajan tutkinto-ohjelma, 24EH
  • 24ASH2A
    Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma, monimuotototeutus
  • 24BA1
    Bioanalyytikot syksy 2024
  • 24SO
    Sosionomin tutkinto-ohjelma, päivätoteutus
  • 24TH
    Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma, 24TH
  • 24RH1
    Röntgenhoitajat syksy 2024
  • 24KL
    Kätilön tutkinto-ohjelma, 24KL
  • 24FY
    Fysioterapeutit syksy 2024
  • 24SH2C
    Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma, 24SH2C
  • 24RH2
    Röntgenhoitajat syksy 2024
  • 24SH2A
    Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma, 24SH2A
  • 24BA2
    Bioanalyytikot syksy 2024
  • 24SH2D
    Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma, 24SH2D

Tavoitteet (OJ)

Tämän kurssin avulla tutustut monialaisesti tulevaisuuden sosiaali- ja terveysalan työkenttään ja saat työkaluja ammatillisen kasvun ja opintojen tueksi.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
• ymmärtää ammatillisen kasvun yksilöllisen ja monialaisen merkityksen oppimisprosessissa
• ymmärtää resilienssin ja sosiaalisen kestävyyden merkityksen sosiaali- ja terveysalalla ja tunnistaa omia vahvuuksiaan sekä kehittämiskohteitaan oppijana
• huomioi turvallisuuden opiskelussa ja opiskeluyhteisössä
• työskentelee ryhmässä aktiivisesti ja muut huomioiden sekä ymmärtää vuorovaikutusosaamisen merkityksen monialaisessa opiskelu- ja työyhteisössä
• tuntee sosiaali- ja terveysalan arvot ja eettiset periaatteet.

Sisältö (OJ)

• monialaiset opiskelu-, ryhmä- ja tiimityöskentelytaidot sosiaali- ja terveysalalla
• reflektointi, palautteen vastaanottaminen ja palautteen antaminen opiskelijana ja työntekijänä
• itsesäätely- ja stressinhallintakeinot sekä palautuminen
• tunnetaidot ja tunteiden säätely
• minäpystyvyys ja itsemyötätunto
• itsensä johtaminen
• itseohjautuvuus, vastuunottaminen ja ongelmanratkaisutaidot
• psyykkinen, fyysinen ja sosiaalinen turvallisuus opiskelussa ja opiskeluyhteisössä
• sosiaali- ja terveysalan arvot ja ammattieettiset periaatteet
• moninaisuuden huomiointi opiskelu- ja työyhteisössä

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty:

Opiskelija
• Ymmärtää ammatillisen kasvun yksilöllisen ja monialaisen merkityksen oppimisprosessissa. Tietää palautteen antamisen ja vastaanottamisen merkityksen opiskelijana ja työntekijänä.
• Tietää resilienssin ja sosiaalisen kestävyyden merkityksen sosiaali- ja terveysalalla. Tunnistaa omia vahvuuksiaan sekä kehittämiskohteitaan oppijana, ja osaa hyödyntää tietoa omassa oppimisessaan.
• Osaa huomioida turvallisuuden opiskelussa ja opiskeluyhteisössä. Osaa toimia turvallisuutta edistäen ja moninaisuutta huomioiden.
• Osaa työskennellä ryhmässä aktiivisesti ja ottaa muut huomioon. Ymmärtää vuorovaikutusosaamisen merkityksen monialaisessa opiskelu- ja työyhteisössä.
• Tietää oman alansa arvot ja eettiset periaatteet sekä tunnistaa muiden sosiaali- ja terveysalojen arvoja ja eettisiä periaatteita.

Hylätty:

Opiskelija
• Ei ymmärrä ammatillisen kasvun yksilöllistä ja monialaista merkitystä oppimisprosessissa. Ei ymmärrä palautteen antamisen ja vastaanottamisen merkitystä opiskelijana ja työntekijänä.
• Ei ymmärrä resilienssin ja sosiaalisen kestävyyden merkitystä sosiaali- ja terveysalalla. Ei tunnista omia vahvuuksiaan sekä kehittämiskohteitaan oppijana, eikä hyödynnä tietoa omassa oppimisessaan.
• Ei huomioi turvallisuuden merkitystä opiskeluyhteisössä. Ei osaa toimia turvallisuutta edistäen ja moninaisuutta huomioiden.
• On passiivinen ja välttää osallistumista ryhmän työskentelyyn. Muiden huomioiminen on puutteellista. Ei ymmärrä vuorovaikutusosaamisen merkitystä monialaisessa opiskelu- ja työyhteisössä.
• Ei tiedä oman alansa arvoja ja eettisiä periaatteita, eikä tunnista muiden sosiaali- ja terveysalojen arvoja ja eettisiä periaatteita.

Aika ja paikka

Kurssin kesto viikot: 36-50

Pakollinen orientaatio etänä 5.9. klo 10.15-11.45

Pakollinen pienryhmätyöskentely keskiviikkoisin tai torstaisin viikoilla 38, 41, 44, 47 ja 50

Itsenäinen työskentely Moodlessa edellä viikoilla 36-50.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Posterin palautus Moodlen palautuskansioon ennen viimeistä pienryhmätapaamista.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Itsenäinen työskentely Moodlessa ennen jokaista pienryhmätapaamista.

Itsenäinen valmistautuminen Moodlen tehtävien avulla ennen jokaista pienryhmätapaamista.

Aktiivinen osallistuminen pakollisissa pienryhmätapaamisissa.

Posterin tekeminen ja palauttaminen pienryhmässä.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Itsenäinen verkkotyöskentely, pienryhmätyöskentely lähiopetuksena, omassa pienryhmässä itsenäinen työskentely.

Oppimateriaalit

Kaikki materiaali löytyy kurssin Moodlesta.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

5 op x 27 h = 135 h opiskelijan työtä

Orientaatio: 2 h

Pienryhmätapaamiset 2 op, 5 x 4h = 20 h

Itsenäinen työskentely Moodlessa ja omassa pienryhmässä 3 op, 113 h

Sisällön jaksotus

Kurssi koostuu seuraavista osista:
1. Orientaatio
2. Minä oppijana -pienryhmätapaaminen
3. Oletko tiimipelaaja? -pienryhmätapaaminen
4. Tunnetaidot hallussa -pienryhmätapaaminen
5. Omaan ja muiden SOTE-alaan ammattiryhmään tutustuminen -pienryhmätapaaminen
6. Ammatillinen kasvu – voiko se alkaa jo nyt? -pienryhmätapaaminen

Moodle-tehtävät ja posterin palautus

Teemat sisältävät itsenäistä työskentelyä Moodlessa sekä pienryhmätyöskentelyä koululla.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei ole.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Ei ole.

Kansainvälisyys

Kurssi on mahdollista suorittaa englannin kielellä englanninkielisellä toteutuksella. Muista ilmoittautua englanninkieliselle toteutukselle heti orientaation jälkeen

Lisätietoja opiskelijoille

Kurssi toteutetaan monialaisesti. Pienryhmät rakentuvat eri sote-alan opiskelijoista, joka harjaannuttaa monialaiseen työskentelyyn jo opintojen aikana.

Ensimmäisellä ja viimeisellä pienryhmätapaamiselle on 100% läsnäolopakko. Muissa pienryhmätapaamisissa on 80% läsnäolopakko. Jos opiskelija on pois pienryhmätapaamisista, hän voi korvata poissaolon toisen ryhmän tunnilla. Korvaaminen pitää aina sopia etukäteen pienryhmän opettajan kanssa. Poissaolo voidaan korvata tarvittaessa myös englanninkielisellä toteutuksella. Jos et osallistu kurssille edellä mainittujen ohjeiden mukaisesti, voit suorittaa kurssin uudelleen seuraavalla lukukaudella.

Toteutussuunnitelma voi päivittyä ennen opintojakson orientaatiota.

Ilmoittautumisaika

23.05.2024 - 12.08.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 31.12.2024

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Emmanuel Abruquah
  • Pipsa Tuominen
  • Hannu Järvinen
  • Annina Korpela
  • Laura Hilden
  • Tiina Pystynen
Vastuuhenkilö

Pipsa Tuominen

Ryhmät
  • 21FY
    Fysioterapeutit syksy 2021

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- tuottaa ulkoasultaan ja tyyliltään huolitellun opinnäytetyöraportin ja opinnäytetyöhön liittyvän muuan materiaalin,
- raportoi, perustelee ja arvioi opinnäytetyössä soveltamiaan fysioterapia tutkimuksellisia menetelmiä, toteutusta ja tuloksia selkeästi,
- antaa rakentavaa palautetta vertaisarvioijana.

Sisältö (OJ)

- opinnäytetyön sekä kirjallinen että suullinen raportointi
- posterijulkaisu
- opinnäytetyöprosessin ja -raportin vertaisarviointi
- kypsyysnäyte
- opinnäytetyön julkaiseminen

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Opinnäytetyön kokonaisarviointi merkitään opintorekisterissä opinnäytetyön arvosanaksi. Arviointikriteerit ovat opinto-oppaassa opinnäytetyöohjeen liitteenä https://intra.tamk.fi/fi/web/tutkinto-opinto-opas/arviointikriteerit?p_p_id=56_INSTANCE_ZpTAbQ4OaHF8&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-3&p_p_col_count=1.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

02.07.2024 - 12.08.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 31.12.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Pipsa Tuominen
  • Päivi Lukin
Vastuuhenkilö

Pipsa Tuominen

Ryhmät
  • 22FYKEN
    Degree Programme in Physiotherapy

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa käyttää kansallisia ja kansainvälisiä tietolähteitä oman opinnäytetyönsä suunnittelussa,
- osaa käyttää sovellettavissa olevaa tietoa kriittisesti,
- tuntee tekijänoikeudet ja osaa kunnioittaa niitä,
- osaa ottaa huomioon sekä tutkimuseettiset että oman alansa eettiset periaatteet,
- osaa valita ja rajata omaa oppimista tukevan ja työelämälähtöisen opinnäytetyöaiheen,
- osaa tehdä TAMKin opinnäytetyöohjeiden mukaisen opinnäytetyösuunnitelman ja perustella tekemänsä valinnat,
- tuntee erilaisia omalle koulutusalalle soveltuvia tutkimuksellisia opinnäytetyön tekemisen tapoja
- osaa valita opinnäytetyöhönsä sopivat aineistonkeruu- ja analysointimenetelmät
- tietää näyttöön perustuvan toiminnan merkityksen oman koulutusalansa kannalta

Sisältö (OJ)

Hyväksytty opinnäytetyösuunnitelma ja opinnäytetyösopimus tai -lupa ovat edellytyksenä opintojakson suorittamiselle tutkinto-ohjelmakohtaisten suoritusten lisäksi.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opinnäytetyön arviointikriteerit löytyvät opinnäytetyöohjeiden yhteydestä. Ks. https://intra.tuni.fi/handbook?page=3104
Numeerinen arviointi annetaan opinnäytetyön valmistuttua.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opinnäytetyön arviointikriteerit löytyvät opinnäytetyöohjeiden yhteydestä. Ks. https://intra.tuni.fi/handbook?page=3104
Numeerinen arviointi annetaan opinnäytetyön valmistuttua.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opinnäytetyön arviointikriteerit löytyvät opinnäytetyöohjeiden yhteydestä. Ks. https://intra.tuni.fi/handbook?page=3104
Numeerinen arviointi annetaan opinnäytetyön valmistuttua.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

18.11.2024 - 05.01.2025

Ajoitus

02.01.2025 - 31.12.2025

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Pipsa Tuominen
  • Hannu Järvinen
  • Päivi Lukin
  • Tiina Pystynen
  • Laura Hilden
Vastuuhenkilö

Pipsa Tuominen

Ryhmät
  • 23FY
    Fysioterapeutit syksy 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa käyttää kansallisia ja kansainvälisiä tietolähteitä oman opinnäytetyönsä suunnittelussa,
- osaa käyttää sovellettavissa olevaa tietoa kriittisesti,
- tuntee tekijänoikeudet ja osaa kunnioittaa niitä,
- osaa ottaa huomioon sekä tutkimuseettiset että oman alansa eettiset periaatteet,
- osaa valita ja rajata omaa oppimista tukevan ja työelämälähtöisen opinnäytetyöaiheen,
- osaa tehdä TAMKin opinnäytetyöohjeiden mukaisen opinnäytetyösuunnitelman ja perustella tekemänsä valinnat,
- tuntee erilaisia omalle koulutusalalle soveltuvia tutkimuksellisia opinnäytetyön tekemisen tapoja
- osaa valita opinnäytetyöhönsä sopivat aineistonkeruu- ja analysointimenetelmät
- tietää näyttöön perustuvan toiminnan merkityksen oman koulutusalansa kannalta

Sisältö (OJ)

Hyväksytty opinnäytetyösuunnitelma ja opinnäytetyösopimus tai -lupa ovat edellytyksenä opintojakson suorittamiselle tutkinto-ohjelmakohtaisten suoritusten lisäksi.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opinnäytetyön arviointikriteerit löytyvät opinnäytetyöohjeiden yhteydestä. Ks. https://intra.tuni.fi/handbook?page=3104
Numeerinen arviointi annetaan opinnäytetyön valmistuttua.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opinnäytetyön arviointikriteerit löytyvät opinnäytetyöohjeiden yhteydestä. Ks. https://intra.tuni.fi/handbook?page=3104
Numeerinen arviointi annetaan opinnäytetyön valmistuttua.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opinnäytetyön arviointikriteerit löytyvät opinnäytetyöohjeiden yhteydestä. Ks. https://intra.tuni.fi/handbook?page=3104
Numeerinen arviointi annetaan opinnäytetyön valmistuttua.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

23.05.2024 - 12.08.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 31.08.2025

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Pipsa Tuominen
  • Hannu Järvinen
  • Tiina Pystynen
  • Laura Hilden
Vastuuhenkilö

Pipsa Tuominen

Ryhmät
  • 22FY
    Fysioterapeutit syksy 2022

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa soveltaa opinnäytetyössään asianmukaista tutkimuksellista lähestymistapaa,
- osaa toteuttaa oman opinnäytetyönsä suunnitelman mukaisesti,
- osaa hyödyntää ohjausta oman opinnäytetyönsä tekemisessä,
- osaa toimia opinnäytetyötä tehdessään eettisten periaatteiden mukaisesti.

Sisältö (OJ)

Opintojakso on hyväksytty kun opinnäytetyön empiirinen, teoreettinen ja / tai toiminnallinen osuus on toteutettu.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opinnäytetyön arviointikriteerit löytyvät opinnäytetyöohjeiden yhteydestä. Ks. https://intra.tuni.fi/handbook?page=3104
Numeerinen arviointi annetaan opinnäytetyön valmistuttua.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opinnäytetyön arviointikriteerit löytyvät opinnäytetyöohjeiden yhteydestä. Ks. https://intra.tuni.fi/handbook?page=3104
Numeerinen arviointi annetaan opinnäytetyön valmistuttua.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opinnäytetyön arviointikriteerit löytyvät opinnäytetyöohjeiden yhteydestä. Ks. https://intra.tuni.fi/handbook?page=3104
Numeerinen arviointi annetaan opinnäytetyön valmistuttua.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

18.11.2024 - 05.01.2025

Ajoitus

02.01.2025 - 31.08.2025

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Pipsa Tuominen
Vastuuhenkilö

Pipsa Tuominen

Ryhmät
  • 22FYKEN
    Degree Programme in Physiotherapy

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa soveltaa opinnäytetyössään asianmukaista tutkimuksellista lähestymistapaa,
- osaa toteuttaa oman opinnäytetyönsä suunnitelman mukaisesti,
- osaa hyödyntää ohjausta oman opinnäytetyönsä tekemisessä,
- osaa toimia opinnäytetyötä tehdessään eettisten periaatteiden mukaisesti.

Sisältö (OJ)

Opintojakso on hyväksytty kun opinnäytetyön empiirinen, teoreettinen ja / tai toiminnallinen osuus on toteutettu.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opinnäytetyön arviointikriteerit löytyvät opinnäytetyöohjeiden yhteydestä. Ks. https://intra.tuni.fi/handbook?page=3104
Numeerinen arviointi annetaan opinnäytetyön valmistuttua.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opinnäytetyön arviointikriteerit löytyvät opinnäytetyöohjeiden yhteydestä. Ks. https://intra.tuni.fi/handbook?page=3104
Numeerinen arviointi annetaan opinnäytetyön valmistuttua.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opinnäytetyön arviointikriteerit löytyvät opinnäytetyöohjeiden yhteydestä. Ks. https://intra.tuni.fi/handbook?page=3104
Numeerinen arviointi annetaan opinnäytetyön valmistuttua.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

02.07.2024 - 30.08.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 31.05.2025

Laajuus

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Hannu Järvinen
  • Laura Hilden
Vastuuhenkilö

Kirsi Mansikkamäki

Ryhmät
  • 24FY
    Fysioterapeutit syksy 2024

Tavoitteet (OJ)

Tällä opintojaksolla opit opiskelun käytäntöjä ja pääset osaksi opiskeluyhteisöä.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
• kokee kuuluvansa osaksi korkeakoulua, tutkinto-ohjelmaa ja opiskelijaryhmää
• saa ohjausta opintoihinsa ja osaa suunnitella opintonsa
• tuntee TAMKin käytänteet ja palvelut
• tuntee TAMKin oppimista- ja hyvinvointia tukevat palvelut
• tuntee keskeisten sidosryhmien oppimista ja hyvinvointia tukevat palvelut

Sisältö (OJ)

• Kiinnittyminen korkeakouluopintoihin
• Orientaatio TAMKiin ja tutkinto-ohjelmaan
• Tutkinto-ohjelman opetussuunnitelma ja HOPSin laatiminen
• Opintotarjonta ja ristiinopiskelu
• Harjoittelu osana ammattikorkeakoulututkintoa
• TAMKin tarjoamat palvelut
• Opintojen edistymisen seuranta
• Orientoituminen seuraavaan lukuvuoteen

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Opintojakso on hyväksytty, kun opiskelija
- todentaa osaavansa suunnitella opintojaan TAMKissa ja tuntevansa tutkinto-ohjelmansa opetussuunnitelman
- tietää, mitä tukea opintoihin on saatavissa
- ymmärtää ryhmän merkityksen osana opiskeluympäristöä.

Opintojakso on hylätty, jos opiskelijalla ei ole näyttöä opintojakson tavoitteisiin pääsemisestä.

Aika ja paikka

Ensimmäisen lukuvuoden aikana TAMKissa ja verkko-opintoina.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytyn suorituksen edellytyksenä on, että opiskelija

osallistuu ryhmän yhteisiin tapaamisiin (mm. yleistuutorointi)
suorittaa vaaditut aktiviteetit Moodle oppimisalustalla

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Ryhmätapaamiset opettaja- ja opiskelijatuutoreiden kanssa
Verkkokontakti
Itsenäinen perehtyminen/työskentely

Oppimateriaalit

Verkko-oppimisalusta Moodleen liitetty materiaali

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

27 tuntia opiskelijan työtä = 1op

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaisia toteutustapoja.

Ilmoittautumisaika

18.11.2024 - 31.01.2025

Ajoitus

02.01.2025 - 31.05.2025

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

TAMK Kielet ja viestintä

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Minna Metsäportti
Vastuuhenkilö

Minna Metsäportti

Ryhmät
  • 24FY
    Fysioterapeutit syksy 2024

Tavoitteet (OJ)

Opintojakson keskeinen tavoite on, että opiskelija

• ymmärtää englannin kielen taidon, vuorovaikutuksen ja viestinnän merkityksen osana ammattitaitoa.
• tiedostaa oman roolinsa terveysalan ja fysioterapia-alan viestijänä potilas- ja asiakastilanteissa.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija

• osaa haastattelussa kysyä henkilön nykyiseen ja aiempaan toimintakykyyn ja hyvinvointiin liittyviä tietoja hoidon ja tutkimusten onnistumiseksi.
• osaa ohjata erilaisia asiakkaita keskeisissä terapeuttisissa harjoitteissa.
• pystyy viestimään suullisesti ja kirjallisesti englannin kielellä moniammatillisessa työyhteisössä fysioterapeutille tyypillisissä työtehtävissä.
• ymmärtää ja osaa hyödyntää fysioterapiaan liittyviä asiatekstejä ja artikkeleita.
• pystyy edelleen kehittämään oman erikoisalansa kielitaitoa eri oppimisvälineitä hyväksikäyttäen.

Sisältö (OJ)

• haastattelu
• ohjaus- ja neuvontatilanteet
• keskeinen fysioterapian sanasto
• keskeinen anatomian sanasto
• keskeinen lääketieteen sanasto

Esitietovaatimukset (OJ)

Lukion englannin oppimäärä tai vastaava taso. Eurooppalaisen viitekehyksen taitotaso B2.1.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija

• pystyy viestimään ymmärrettävästi yksinkertaisissa, rutiiniluonteisissa vuorovaikutustilanteissa.
• pystyy antamaan yksinkertaisia, suullisia ja tarvittaessa myös kirjallisia ohjeita asiakkaille.
• osaa kysyä asiakkaalta tämän nykyiseen ja aiempaan terveydentilaan ja elämäntilanteeseen liittyviä, välttämättömiä tietoja.
• osaa käyttää fysioterapian perussanastoa.
• ymmärtää sanakirjaa käyttäen pääasiat omiin työtehtäviinsä liittyvistä fysioterapia-alan teksteistä.

Muuta
Opiskelija
• ymmärtää ammattienglannin osaamisen tärkeyden ja työskentelee erikoisalan kielitaitonsa kartuttamiseksi oman tason ja omien kielenoppimistarpeiden mukaan.
• on edistynyt opintojakson aikana omat lähtökohdat huomioon ottaen.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija

• pystyy viestimään selkeästi keskeisissä moniammatillisissa ja -kulttuurisissa. vuorovaikutustilanteissa (esim. puhelinkeskustelut, suullinen ja kirjallinen raportointi, dokumentointi).
• osaa antaa ja perustella yksilöllisiä ohjeita tavallisimmissa ohjaustilanteissa.
• selvittää asiakkaan tämänhetkistä ja aiempaa terveydentilaa, elämäntilannetta, elintapoja ja tekee tarvittaessa tarkentavia kysymyksiä.
• osaa käyttää keskeistä fysioterapia-alan sanastoa ja käsitteitä.
• hankkii tietoa fysioterapia-alan julkaisuista, raporteista ja suosituksista ammattitaitonsa päivittämiseksi.
• ymmärtää pääasiat ja useimmat yksityiskohdat fysioterapia-alan tekstistä ilman apuvälineitä.
• osaa arvioida lähteitä ja materiaaleja kriittisesti ja soveltaa lukemaansa.
• ymmärtää ja pystyy soveltamaan lukemaansa.
• välittää viestin kuulijalle tai lukijalle ymmärrettävästi ilman väärinkäsityksiä ja lähes idiomaattisesti (H4).
• välittää viestin kuulijalle tai lukijalle ymmärrettävästi ilman väärinkäsityksiä, mutta tuotoksessa on jonkin verran suomen kielen vaikutusta (H3).

Muuta
• opiskelija työskentelee itseohjautuvasti ja aktiivisesti erikoisalan kielitaitonsa kartuttamiseksi oman tason, omien kielenoppimistarpeiden ja oman mielenkiinnon mukaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija

• pystyy viestimään taitavasti vaativissakin moniammatillisissa ja -kulttuurisissa. vuorovaikutustilanteissa (esim. raportointi, dokumentointi, palaverit, neuvottelut, palautekeskustelut).
• haastattelee ja ohjaa asiakkaita taitavasti mukauttaen viestintätyyliään tilanteen ja asiakkaan mukaan, myös haastavissa ja odottamattomissa asiakastilanteissa.
• osaa käyttää vaativaakin fysioterapia-alan sanastoa ja käsitteitä.
• hyödyntää fysioterapia-alan artikkeleita ja muita alan julkaisuja oman työnsä kehittämisessä.
• lukee sujuvasti vaativaakin fysioterapia-alan tekstiä sekä osaa arvioida lähteitä ja materiaaleja kriittisesti.
• ymmärtää sekä pääasiat että yksityiskohdat tekstistä ja pystyy soveltamaan ja selittämään lukemaansa.
• kommunikoi sujuvasti, idiomaattisesti ja tilanteen edellyttämällä tyylillä.

Muuta
Opiskelija
• työskentelee itseohjautuvasti ja aktiivisesti erikoisalan kielitaitonsa kartuttamiseksi oman tason ja mielenkiinnon mukaan.
• kehittää edelleen kielitaitoaan opintojakson aikana.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

18.11.2024 - 05.01.2025

Ajoitus

02.01.2025 - 31.05.2025

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Hanna Kuivanen
Vastuuhenkilö

Pipsa Tuominen

Ryhmät
  • 23FY
    Fysioterapeutit syksy 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa selittää projektin elinkaaren ja projektityön peruskäsitteet
- tunnistaa projektiorganisaation vastuut ja roolit
- osaa selittää projektisuunnitelman merkityksen projektin elinkaaren näkökulmasta
- tietää viestinnän ja dokumentoinnin merkityksen projektityössä
- tietää projektin seurannan, arvioinnin ja laadun varmistamisen merkityksen osana projektin toteutusta
- tietää projektin eri rahoitusmuodot sekä rahoitukseen liittyvän prosessin

Sisältö (OJ)

Projektin elinkaari ja projektityön peruskäsitteet
Projektiorganisaatio, projektijohtaminen ja roolit
Projektisuunnitelman tavoitteet, rakenne ja sisältö
Viestintä ja dokumentointi projektityössä
Projektin seuranta, arviointi ja laadun varmistaminen
Projektin rahoitus

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- osaa määritellä projektin elinkaaren ja projektityön peruskäsitteet
- tietää projektiorganisaation vastuut ja roolit
- tietää projektisuunnitelman merkityksen projektin elinkaaren näkökulmasta
- tietää viestinnän ja dokumentoinnin merkityksen projektityössä
- tietää projektin seurannan, arvioinnin ja laadun varmistamisen merkityksen osana projektin toteutusta
- tietää projektin eri rahoitusmuodot sekä rahoitukseen liittyvän prosessin

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- osaa soveltaa projektin projektityön peruskäsitteitä
- osaa jäsentää projektiorganisaation rooleja ja vastuita
- tietää projektisuunnitelman merkityksen projektin elinkaaren näkökulmasta
- osaa jäsentää viestinnän ja dokumentoinnin merkityksen projektityössä
- tietää projektin seurannan, arvioinnin ja laadun varmistamisen merkityksen osana projektin toteutusta
- osaa vertailla projektin eri rahoitusmuotoja sekä rahoituksiin liittyviä prosesseja

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- osaa analysoida projektin elinkaaren ja projektityön peruskäsitteitä, projektiorganisaation vastuita ja rooleja suhteessa kehittävään ammatilliseen osaamiseen
- osaa kuvata ja analysoida projektisuunnitelman merkityksen projektin elinkaaren näkökulmasta
- osaa jäsentää ja analysoida viestinnän ja dokumentoinnin merkityksen projektityössä laaja-alaisessa kontekstissa
- osaa analysoida ja kehittää projektin seurantaa, arviointia ja laatua osana projektityötä
- osaa vertailla laaja-alaisesti projektin eri rahoitusmuotoja sekä rahoituksiin liittyviä prosesseja

Aika ja paikka

8.1.-30.4.2024

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytty suoritus vastaa vähintään arvosanaa hyvä (3).

Hyväksytyssä suorituksessa opiskelija
- osaa soveltaa projektin projektityön peruskäsitteitä
- osaa jäsentää projektiorganisaation rooleja ja vastuita
- tietää projektisuunnitelman merkityksen projektin elinkaaren näkökulmasta
- osaa jäsentää viestinnän ja dokumentoinnin merkityksen projektityössä
- tietää projektin seurannan, arvioinnin ja laadun varmistamisen merkityksen osana projektin toteutusta
- osaa vertailla projektin eri rahoitusmuotoja sekä rahoituksiin liittyviä prosesseja

Hylätyssä suorituksessa
- projektityön peruskäsitteiden määrittelyssä on suuria puutteita
- projektiorganisaation roolit ja vastuut ovat jäsentymättömiä
- projektisuunnitelman merkitys projektin elinkaaren näkökulmasta on puutteellinen
- viestinnän ja dokumentoinnin merkitys ei ole jäsentynyt
- projektin seurannan, arvioinnin ja laadunvarmistamisen merkitys osana projektin toteutusta on heikko
- opiskelija ei kykene arvioimaan projektin mahdollisia rahoituksiin liittyviä kysymyksiä

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Pareittain tai 3 henkilön ryhmissä projektin suunnittelu ja raportointi ohjeiden mukaan (ohjeistus Moodlessa).

Ilmoittautumisaika

18.11.2024 - 05.01.2025

Ajoitus

02.01.2025 - 31.05.2025

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Hanna Kuivanen
Vastuuhenkilö

Pipsa Tuominen

Ryhmät
  • 22FYKEN
    Degree Programme in Physiotherapy

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa selittää projektin elinkaaren ja projektityön peruskäsitteet
- tunnistaa projektiorganisaation vastuut ja roolit
- osaa selittää projektisuunnitelman merkityksen projektin elinkaaren näkökulmasta
- tietää viestinnän ja dokumentoinnin merkityksen projektityössä
- tietää projektin seurannan, arvioinnin ja laadun varmistamisen merkityksen osana projektin toteutusta
- tietää projektin eri rahoitusmuodot sekä rahoitukseen liittyvän prosessin

Sisältö (OJ)

Projektin elinkaari ja projektityön peruskäsitteet
Projektiorganisaatio, projektijohtaminen ja roolit
Projektisuunnitelman tavoitteet, rakenne ja sisältö
Viestintä ja dokumentointi projektityössä
Projektin seuranta, arviointi ja laadun varmistaminen
Projektin rahoitus

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- osaa määritellä projektin elinkaaren ja projektityön peruskäsitteet
- tietää projektiorganisaation vastuut ja roolit
- tietää projektisuunnitelman merkityksen projektin elinkaaren näkökulmasta
- tietää viestinnän ja dokumentoinnin merkityksen projektityössä
- tietää projektin seurannan, arvioinnin ja laadun varmistamisen merkityksen osana projektin toteutusta
- tietää projektin eri rahoitusmuodot sekä rahoitukseen liittyvän prosessin

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- osaa soveltaa projektin projektityön peruskäsitteitä
- osaa jäsentää projektiorganisaation rooleja ja vastuita
- tietää projektisuunnitelman merkityksen projektin elinkaaren näkökulmasta
- osaa jäsentää viestinnän ja dokumentoinnin merkityksen projektityössä
- tietää projektin seurannan, arvioinnin ja laadun varmistamisen merkityksen osana projektin toteutusta
- osaa vertailla projektin eri rahoitusmuotoja sekä rahoituksiin liittyviä prosesseja

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- osaa analysoida projektin elinkaaren ja projektityön peruskäsitteitä, projektiorganisaation vastuita ja rooleja suhteessa kehittävään ammatilliseen osaamiseen
- osaa kuvata ja analysoida projektisuunnitelman merkityksen projektin elinkaaren näkökulmasta
- osaa jäsentää ja analysoida viestinnän ja dokumentoinnin merkityksen projektityössä laaja-alaisessa kontekstissa
- osaa analysoida ja kehittää projektin seurantaa, arviointia ja laatua osana projektityötä
- osaa vertailla laaja-alaisesti projektin eri rahoitusmuotoja sekä rahoituksiin liittyviä prosesseja

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

18.11.2024 - 05.01.2025

Ajoitus

02.01.2025 - 31.12.2025

Laajuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Laura Hilden
Vastuuhenkilö

Laura Hilden

Ryhmät
  • 22FYKEN
    Degree Programme in Physiotherapy

Tavoitteet (OJ)

Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on tutkimukseen perustuva kokonaiskäsitys sosiaali- ja terveydenhuollon sekä kuntoutuksen toimintajärjestelmistä politiikan, käytännön ja käyttäjän tasoilla.
Opiskelija tuntee hyvinvointivaltion toimintaperiaatteet sekä sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalvelujärjestelmää ohjaavan lainsäädännön ja poliittisen ohjauksen keskeiset periaatteet.
Opiskelijalla on perusymmärrys sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalvelujärjestelmästä muuttuvassa toimintaympäristössä. Hän tietää erilaiset palvelujen tuottamisen tavat ja niitä säätelevät talouden reunaehdot. Opiskelijalla on ymmärrys erilaisista sosiaali- ja terveydenhuollon ja kuntoutuksen ammateista ja näiden monialaisesta työskentelystä asiakkaiden hyväksi.
Opiskelija osaa tarkastella palvelujärjestelmän toimintaa asiakkaan näkökulmasta.

Sisältö (OJ)

- sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalvelujärjestelmän kokonaisuus
- kansallinen ja EU-tason säätely ja ohjaus
- palveluiden tuottaminen ja järjestäminen
- palvelujen integraatio ja monialainen työskentely
- asiakkaan rooli ja asema

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija osaa nimetä sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalvelujärjestelmän käsitteitä ja osaa kuvata järjestelmän toiminnan pääperiaatteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa eritellä sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalvelujärjestelmän palvelujen järjestämistä ja vastuita organisaatioiden näkökulmasta.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelijan osaa kuvata ja eritellä sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalvelujärjestelmän palvelujen soveltuvuutta ja järjestämisen tapaa asiakkaan yksilöllisiä tarpeita vastaavasti.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

18.11.2024 - 05.01.2025

Ajoitus

02.01.2025 - 31.05.2025

Laajuus

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Hannu Järvinen
  • Jaana Sahlsten
  • Marietta Loven
  • Ilkka Piiroinen
  • Päivi Lukin
  • FYSIO Luennoitsija
  • Liisa Mannisenmäki
  • Laura Hilden
  • Tiina Pystynen
Vastuuhenkilö

Liisa Mannisenmäki

Ryhmät
  • 24FY
    Fysioterapeutit syksy 2024

Tavoitteet (OJ)

Opintojakson tavoitteena on antaa valmiuksia terapeuttisen harjoittelun suunnitteluun ja toteutukseen.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija

• osaa määritellä terveyskunnon, terveysliikunnan ja terapeuttisen harjoittelun sekä tuntee niiden perusteet
• osaa mitata fyysistä kuntoa ja laatia tulosten perusteella harjoitusohjelman
• osaa käyttää erilaisia terapeuttisen harjoittelun menetelmiä yksilön terveyden edistämiseksi
• osaa arvioida ja analysoida terapeuttisen harjoittelun vaikutuksia
• osaa perustiedot terveellisestä ravitsemuksesta
• tietää virtsaneritys- ja umpieritysjärjestelmän merkityksen koko elimistön toiminnassa
• osaa hakea tutkittua tietoa monipuolisesti ja kykenee kriittisesti arvioimaan eri tieteellisten tietokantojen tutkimusraportteja
• osaa käyttää näyttöön perustuvaa tietoa ammatin perusteiden opiskelussa

Sisältö (OJ)

• terapeuttisen harjoittelun suunnittelua, menetelmiä ja toteuttamista
• lihasvoima- ja liikkuvuusharjoittelun periaatteita, suunnittelua ja toteuttamista
• terveyskunnon ja terveysliikunnan mittauksia sekä niiden toteutusta
• tutkimustyön perusteet
• virtsan- ja umpieritys
• kuormitusfysiologian perusteet

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty, opiskelija

• osaa määritellä keskeiset terveysliikuntaan liittyvät käsitteet
• jäsentää terveysliikuntaan ja terapeuttiseen harjoitteluun liittyviä ilmiöitä sekä käsitteiden välisiä suhteita
• osaa valikoida terapeuttisen harjoittelun menetelmiä ja arvioida niiden soveltuvuutta yksilön terveyden edistämisessä
• mittaa asiakkaan fyysistä kuntoa omatoimisesti, laatii mittaustulosten perusteella yksilöllisen harjoitusohjelman ja palauttaa sen sovitusti.
• palauttaa sovitusti kirjalliset tehtävät, joissa hän osoittaa tietävänsä perustiedot terveellisestä ravitsemuksesta ja tutkimustyön perusteista
• palauttaa opintojakson tavoitteiden mukaista teoreettista tietoa kokoavan ja jäsentävän luentopäiväkirjan sovitussa ajassa annettujen ohjeiden mukaisesti
• osaa hankkia opiskeluun liittyvää tutkittu tietoa eri tietolähteistä ja hän osaa käyttää löytämäänsä tietoa kriittisesti oppimisen tukena
• osallistuu aktiivisesti ryhmässä käsiteltävien asioiden tarkastelemiseen kyeten vastaanottamaan ja antamaan rakentavaa palautetta
• suorittaa virtsa ja umpieritysjärjestelmän kokeen hyväksytysti

Aika ja paikka

Viikot 12-22
Työelämässä harjoittelu viikot 19-20

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Terapeuttinen harjoittelu, teoria Voimaluennot: Opiskelija kirjoittaa ohjeistuksen mukaisen luentopäiväkirjan, jonka palauttaa sovittuna aikana.

- Fysiologia: Tentin ajankohta löytyy lukujärjestyksestä viimeistään jakson alkaessa
Uusintatentit sovitaan tehtäväksi ennen ohjatun harjoittelun alkamista.
- Käytännön koe lukujärjestyksen mukaisesti (ennen ohjatun harjoittelun alkamista). Kokeen suorittaminen hyväksytysti on edellytys ohjattuun harjoitteluun pääsylle. Arviointi hyväksytty / hylätty

- Oma yksilöasiakas -tehtävä, raportti palautettava Moodleen ohjeistuksen yhteydessä ilmoitettuun päivämäärään mennessä. Yksilöasiakkaaseen liittyvä raportti arvioidaan hyväksytty / hylätty

- Kahden viikoin harjoittelu arvioidaan hyväksytty / hylätty ja kirjallisena työnä harjoittelusta on oppimispäiväkirja, joka palautetaan sovittuun päivämäärään mennessä. Lisäksi opiskelija palauttaa allekirjoitetun työvuorotaulukon

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

- Kaikessa opetuksessa läsnäolovaelvoite
- Ongelmaperustainen opiskelu,tutortyöskentely,itsenäinen tiedonhankinta ja opiskelu, luennot, seminaari.

- Harjoitukset, pienryhmä työskentely, oman asiakkaan testaus, harjoitusohjelman laadinta ja ohjaus.
-
- Työelämässä harjoittelu.

Oppimateriaalit

Moodlen materiaali linkkeineen.
Erikseen opintojakson alkaessa ilmoitettavat ajankohtaiset tutkimusartikkelit ja tarkennettu kirjallisuus.
Kirjallisuutta seuraavasti:
.Mero & kumpp.Vk-kustannus Oy 2016. Huippu-urheiluvalmmennus
Ahonen Jarmo & Sandström Marita. Liikkuva ihminen. VK-kustannus. 2011.
Rieger & kumpp. Futra Oy 2016. Liikuntafysiologian perusteet
Calais-Germain B. Anatomy of Breathing. Eastland Press.
Delavier Frederik. Lihaskuntoharjoittelu ja venyttely. VK-kustannus. 4. painos. 2013.
Fogelholm M, Vuori I, Vasankari T, toim. Terveysliikunta .Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2011.
Frontera WR (toim.).Exercise in rehabilitation medicine. Champaign, IL: Human Kinetics. 2. painos. 2006.
Huber F & Weels C. Therapeutic exercise. Treatment palnning for progression. Saunders Elsevier. 2005
Jaakkola Kaisa. Hormonitasapaino. Kustannusosakeyhtiö Tammi. 2012.
Jaakkola Kaisa & Kortesuo Katriina. Taikinasta teräkseksi. 2013.
Kauranen Kari. Lihas- rakenne, toiminta ja voimaharjoittelu. LTS-julkaisu nro 171. 2014.
Keskinen Kari, Häkkinen Keijo & Kallinen Mauri. Kuntotestauksen käsikirja 3. painos 2015 tai. LTS-julkaisu nro 161. 2.painos 2007.
Myers Thomas. Anatomy trains. VK-kustannus. 2. painos.2013.
Richardson Carolyn. Terapeuttinen harjoittelu ja keskivartalon hallinta. VK-kustannus. 2005.
Saari Mika, Lumio Marko, Asmussen Peter D. ja Montag Hans-Jürgen. Käytännön lihashuolto. 2. painos.2013.
Shumway-Cook A & Woollacot M. Motor control: theory and practical application.. Philadelphia, PA: Lippincott Williams and Wilkins. 2.painos 2007.
Sundell Jan. Hanki lihasta, polta rasvaa. Kustannusosakeyhtiö Tammi. 2013.
Sundell Jan. Ikiliikkujan lihaskunto- ja ravitsemusopas.
Kustannusosakeyhtiö Tammi. 2014.
Suni J, Taulaniemi A, toim. Terveyskunnon testaus. Helsinki: Kustannus Oy Sanoma Pro Oy.2012.
Vilkka H. Tutki ja Kehitä.Kustannusosakeyhtiö Tammi. 2009.
Ylinen Jari. Venytystekniikat: lihas-jännesysteemi. Medirehabook. 2.painos. 2010.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Lähiopetus + itsenäinen työskentely
Harjoitustunnit ja itsenäinen työskentely
Ohjattu harjoittelu
= 10 op.= 270 h työtä

Sisällön jaksotus

Opintojakson orientaatioluento ilmoitetaan lukujärjestyksessä
Tutoristunnot ja seminaari lukujärjestyksen mukaan.
Luennot lukujärjestyksen mukaan.Harjoittelujakso ajoittuu viikoille 19 - 20 (harjoittelun reflektio viikolla 21)

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Sovitaan tarvittaessa opiskelijakohtaisesti

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

- Tutustuminen UKK-instituutilla suoritettavaan suoraan aerobisen terveyskunnon testaukseen.
- Opiskelija saa ensihoidon opiskelijan, jolle suorittaa UKK:n terveyskuntotestit. Testien tulosten perusteella opiskelija laatii ja ohjaa yksilöllisen terapeuttisen harjoitusohjelman huomioiden asiakkaan kokonaiskuormituksen. (Tehtävä ohjeistetaan tarkemmmin opintojakson alussa Hannu Järvisen toimesta. Tehtävä palautetaan Moodleen ennen ohjatun harjoittelun alkamista.)
- Tehtävän palautus hyväksytysti on edellytys ohjattuun harjoitteluun pääsylle.
- Jokainen opiskelija hankkii itse harjoittelupaikan viikoille 19-20 (Opiskelija ilmoittaa harjoittelupaikan yhteyshenkilön ja -tiedot sovittuun aikaan mennessä opintojakson vastuuopettajalle.)
- Harjoitteluun liittyvä opiskelijoiden infoaika löytyy lukujärjestyksestä viimeistään jakson alkaessa.

Lisätietoja opiskelijoille

Tutkimustyön perusteet: Kaksi kirjallista tehtävää, jotka ohjeistetaan luennoilla.
Ravitsemus: Case- tehtävä hyväksytysti. Opettaja ohjeistaa tehtävän luennolla.
Opintojakson lukujärjestys löytyy lukkarikoneesta 24FY haulla.
Opintojaksolta kerätään sähköinen palaute jakson lopulla.
Muutokset toteutuksessa ja lukujärjestyksessä voivat olla mahdollisia jakson aikana.
Harjoitustunneille osallistuminen ja harjoitustöiden hyväksytty suorittaminen ovat edellytyksenä ohjattuun harjoitteluun

Ilmoittautumisaika

23.05.2024 - 12.08.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 31.12.2024

Laajuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Tapio Yrjölä
Vastuuhenkilö

Tapio Yrjölä

Ryhmät
  • 22FY
    Fysioterapeutit syksy 2022

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa valita oikeat määrällisen tutkimuksen analysointimenetelmät suhteessa tutkimustavoitteisiin,
- osaa tilastotieteen perusanalyysit,
- osaa jonkin tilasto-ohjelman käytön perusteet,
- osaa tehdä vaikuttavuusanalyysejä tilastotieteen menetelmiä hyödyntäen,
- osaa tulkita määrällisiä aineistoja sisältävien tutkimus- ja kehittämisraporttien tuloksia tilastotieteen näkökulmasta.

Sisältö (OJ)

Tilasto-ohjelman perusteet ja käyttö
Digitaalisen kyselylomakkeen laatiminen
Havaintomatriisin luominen ja aineiston tallentaminen tilasto-ohjelmaan
- Mitta-asteikot
- Aineiston käsittely, muuntaminen, lajittelu, ryhmittely
- Mittausmenetelmiä
- Tilastoaineiston kuvaaminen – tunnuslukuja ja kaavioita
- Ristiintaulukot
- Tilastojen raportointi
- Tilastollinen testaaminen
- Vaikuttavuuden arviointiin sopivat tilastomenetelmät

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytyssä suorituksessa opiskelija
- osaa kuvata kvantitatiivisen tutkimuksen perusperiaatteet
- käyttää hyvin tilastollisia analyysityökaluja
- hyödyntää tilastollisia menetelmiä ja ohjelmistoja hyvällä tasolla
- osaa toteuttaa lomakekyselytutkimuksen ja esittää havainnollisesti sen tulokset

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

18.11.2024 - 05.01.2025

Ajoitus

02.01.2025 - 31.12.2026

Laajuus

6 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Ilkka Piiroinen
  • Tiina Pystynen
Vastuuhenkilö

Tiina Pystynen

Ryhmät
  • 23FY
    Fysioterapeutit syksy 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa toimia käytännön projektissa vastuullisesti osana projektiryhmää
- osaa arvioida projektin onnistumista suhteessa projektityön tavoitteisiin sekä oman alan teoreettisiin lähtökohtiin
- osaa suunnitella, tuottaa ja arvioida kriittisesti projektin eri vaiheissa tapahtuvaa raportointia ja dokumentointia.

Sisältö (OJ)

Opiskelija osallistuu oman alan keskeisiin tavoitteisiin liittyvän työelämälähtöisen projektin toteuttamiseen yhtenä projektiryhmän jäsenenä. Opiskelija dokumentoi ja raportoi toimintaansa projektin eri vaiheissa.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytyssä suorituksessa opiskelija
- osoittaa ilmiön monipuolista ja perusteltua hallintaa ja yhdistää tietoa joustavasti ammatillisiin yhteyksiin
- osaa yhdistellä aikaisemmin oppimaansa monipuolisesti ja luovasti
- toteuttaa fysioterapiaa laadukkaasti
- osaa arvioida rakentavasti muiden toimintaa ja arvioi omaa toimintaansa aktiivisesti ja monipuolisesti
- osaa arvioida omaa osaamistaan kehittävästi suhteessa työyhteisön tai työryhmän toimintaan
- käyttää saamaansa palautetta oman ammatillisen kasvunsa välineenä
- perustelee toimintaansa tai ammatillisen näkökulmansa vakuuttavasti, teoreettisesti ja näyttöön perustuen
- toimii yhteistyössä vastuullisesti, aktiivisesti, joustavasti ja rakentavasti kehittäen sekä omaa että ryhmän vuorovaikutusta
- ymmärtää toimintansa taloudelliset ja hyvinvointia edistävät vaikutukset


Hylätyssä suorituksessa opiskelija
- tiedoissa on puutteita tai ne ovat liian pinnallisia tai riittämättömiä
- tietojen käytössä korostuu kritiikin puute
- ei valmistaudu tilanteisiin ja tehtäviin riittävästi
- laiminlyö hänelle annettuja tehtäviä
- ei ole oma-aloitteinen
- yhteistyötaidot ovat puutteelliset
- käyttäytyminen ei ole ammatillista, motivaatiotaso alhainen, kiinnostus toimintaa kohtaa puuttuu
- ei hyödynnä saamaansa palautetta tehtävien suorittamisessa
- itsearviointikyky ei ole kehittynyt riittävästi tai itsearviointi ei ole realistista
- suhtautuu palautteen antamiseen välinpitämättömästi
- ei kunnioita toisten ihmisten tai ryhmän mielipiteitä tai sopimuksia
- vaarantaa mahdollisesti potilas- / asiakasturvallisuutta tai ei ennakoi riittävästi vaaratilanteiden mahdollisuutta
- ei ota toiminnassaan huomioon fysioterapian eettisiä ohjeita
- poissaolot haittaavat opiskelijan tavoitteiden saavuttamista tai projektin toteutumista

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

23.05.2024 - 30.09.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 28.11.2024

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Pipsa Tuominen
  • Hannu Järvinen
  • Mari Touronen
  • Lea Saarni
Vastuuhenkilö

Pipsa Tuominen

Ryhmät
  • 21FY
    Fysioterapeutit syksy 2021

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- tietää työelämään siirtymiseen liittyviä tärkeitä ja ajankohtaisia asioita
- tekee moniammatillista innovatiivista yhteistyötä

Sisältö (OJ)

- työnhaku
- työsopimus
- ammattijärjestötoiminta
- työlainsäädäntö
- tietoa työelämän pelisäännöistä
- työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia
- tietoa ammattihenkilönä toimimisesta
- työelämän tarpeista nouseva kehittämistyö
- kokous ja neuvottelukäytännöt

Esitietovaatimukset (OJ)

Kaikki sosiaali- ja terveysalan opiskelijat voivat hakeutua opintojakson opiskelijaksi.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty suoritus vaatii, että opiskelija osallistuu InnoEvent-viikkoon, luentoihin ja harjoituksiin kokous- ja neuvottelutaidoissa sekä luentoihin, joiden aiheena on työelämän pelisäännöt, CV ja työhaastattelu ja tutkintoon johtavat jatkokoulutusmahdollisuudet. Opintojaksolla on myös fysioterapeutti kertomassa omasta urapolustaan, johon opiskelija osallistuu kuulijana.

Aika ja paikka

2.10.-10.11.2024

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Uusintamahdollisuudet toteutuvat opintojakson tehtävien täydennysmahdollisuutena, siinä tapauksessa, jos tehtävän ensimmäinen palautettu versio ei yllä hyväksytyn tasolle. Täydennysten palautus marraskuun 17. pvä (1.täydennys) ja joulukuun 15. pvä (2.täydennys) 2024 mennessä. Huomioi, että toinen täydennys siirtää tutkintotodistuksen hakumahdollisuuden myöhäisempään ajankohtaan.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytty / Hylätty. Hyväksytty suoritus edellyttää, että opiskelija osallistuu Inno Event -viikkoon, luentoihin ja harjoituksiin kokous- ja neuvottelutaidoissa sekä luentoihin, joiden aiheena on työelämän pelisäännöt, CV ja työhaastattelu ja tutkintoon johtavat jatkokoulutusmahdollisuudet. Lisäksi opiskelijan tulee tehdä hyväksytysti opintojaksolla annetut tehtävät ja palauttaa ne määräaikaan mennessä.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Lähiopetus, luennot, itsenäiset ja ryhmissä toteuttavat tehtävät, työelämäyhteistyö.

Oppimateriaalit

Ilmoitetaan erikseen Moodle-oppimisalustalla.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

3 op vastaa 81 h opiskelijan työtä.

Sisällön jaksotus

Työelämävalmiudet (3 op) muodostuu kahdesta kokonaisuudesta:

1 op työelämävalmiudet sisältää kokous- ja neuvottelutaidot (luennot ja tehtävät), jatko-opintomahdollisuudet (luennot), ansioluetteloon (CV) ja työhakemuksiin liittyviä asioita (webinaari / itsenäinen tiedonhaku + oman CV:n päivitys) sekä ammattijärjestötoimintaa koskevat osuudet (Suomen Fysioterapeutit, Tehy, alumnitoiminta esittelyt, nämä lisätään lukujärjestykseen päivämäärien valmistuttua). 
2 op Sprint Innovation Week / Inno Event Week toteutetaan syksyllä 2024 fysioterapian omana toteutuksena yhteistyössä Premiuksen kanssa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaisia suoritustapoja.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Sprint Innovation Week / Inno Event Week toteutetaan yhteistyössä Premiuksen kanssa.

Kansainvälisyys

Ei ole.

Ilmoittautumisaika

23.05.2024 - 12.08.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 31.12.2024

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Riikka Pelkonen
  • Terttu Roivas
  • Jussi Savolainen
  • Laura Hilden
Vastuuhenkilö

Laura Hilden

Ryhmät
  • 21FY
    Fysioterapeutit syksy 2021

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- seuraa ja tunnistaa yhteiskunnassa ja työelämässä tapahtuvia muutoksia ja niiden vaikutuksia työikäisen väestön hyvinvointiin ja työkykyyn
- ymmärtää työsuojelun ja työterveyshuollon yhteistoiminnan
- osaa arvioida työn, työolojen ja työympäristön terveydellistä merkitystä eri tieteenalojen tiedon ja osallistavan työpaikkaselvitystoiminnan avulla
- osaa arvioida työntekijän terveyttä ja toimintakykyä osana työkykyä
- osaa suunnitella ja toteuttaa työkykyä ja työyhteisön hyvinvointia ylläpitävää ja edistävää toimintaa työpaikoilla yhdessä yrityksen henkilöstön ja eri ammattiryhmien kanssa
- osaa ohjata asiantuntevasti työntekijää työhyvinvointiin vaikuttavissa elämäntavoissa
-osaa toimia työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa

Sisältö (OJ)

- työelämän muutos ja haasteet sekä muutoksen vaikutus työelämään
- työsuojelu, työterveyshuolto ja työpaikka- yhteistoiminta
- työn kuormittavuuden arviointi
- työkyky
- työkykyä ylläpitävä toiminta
- työ ja hyvinvointi, työhyvinvointi
- hyvinvointianalyysi
- työhyvinvointia tukevat elämäntavat
- kuntoutuksen palvelujärjestelmien tilanne

Esitietovaatimukset (OJ)

Kaikki TAMKin opiskelijat voivat hakeutua opintojakson opiskelijaksi.

Lisätiedot (OJ)

Opintojakso ei välttämättä toteudu joka vuosi.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty
- Opiskelija osaa kuvata ja eritellä työhyvinvoinnin osatekijöitä ja työterveyshuollon palvelujen järjestämistä ja vastuita
- Opiskelijan osaaminen on jäsentynyttä, arvioivaa ja soveltavaa ammatillista osaamista
- Opiskelija osaa perustella toimintaansa
- Opiskelija on valmistautunut huolellisesti ja järjestelmällisesti tilanteisiin
- Kirjallisessa tuotoksessa opiskelija esittää asiat tutkittuun tietoon perustuen
- Kirjallisessa tuotoksessa ja esityksessä ilmenee kehittävä ote
- Opiskelija osallistuu aktiivisesti opintojakson opetukseen

Hylätty
- Opiskelija ei ole osallistunut opintojakson opetukseen ja/tai hänellä on poissaoloja tunneilta.
- Opiskelijan perustiedot ja -taidot ovat puutteelliset tai virheelliset.
- Opiskelija laiminlyö tehtäviään.

Aika ja paikka

Opintojakson orientaatio 8.10.2024.
Opetusta ja itsenäisen tehtävän tekoa viikoilla 43-44 ja 46-47.
Itsenäisten tehtävien esitykset viikolla 47.
Huom. aikataulut varmistuvat keskitetyn lukujärjestyssuunnittelun julkaistua syksyn -24 lukujärjestykset!

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Ei tenttejä.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luennot ja itsenäinen työskentely

Oppimateriaalit

Opintojakson materiaalit Moodlessa sekä muu ajankohtainen ja esille tuleva materiaali.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson laajuus 3 op eli 3 x 27 h=81 h opiskelijan työtä.
Kontaktiopetusta 28 h, itsenäistä työskentelyä 53 h. Kontaktiopetuksessa läsnäolovelvoite.

Sisällön jaksotus

Orientaatio
Työterveyshuolto 0,5 op
Työsuojelu 0,5 op
Työfysioterapia
Työn fyysinen kuormittavuus (työfysioterapia + työn fyys. kuorm. yht. 1,5 op)
Psyykkinen hyvinvointi 0,5 op

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaisia suoritustapoja.
Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen AHOT-prosessin mukaan.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojakson aikana opiskelijat toteuttavat yksilöllisen työergonomiakartoituksen asiakkaalle tämän työpisteellä.

Arviointikriteerit - hyväksytty/hylätty (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Hyväksytty:
- Opiskelija osaa kuvata ja eritellä työhyvinvoinnin osatekijöitä ja työterveyshuollon palvelujen järjestämistä ja vastuita
- Opiskelijan osaaminen on jäsentynyttä, arvioivaa ja soveltavaa ammatillista osaamista
- Opiskelija osaa perustella toimintaansa
- Opiskelija on valmistautunut huolellisesti ja järjestelmällisesti tilanteisiin
- Kirjallisessa tuotoksessa opiskelija esittää asiat tutkittuun tietoon perustuen
- Kirjallisessa tuotoksessa ja esityksessä ilmenee kehittävä ote
- Opiskelija osallistuu aktiivisesti opintojakson opetukseen

Hylätty
- Opiskelija ei ole osallistunut opintojakson opetukseen ja/tai hänellä on poissaoloja tunneilta.
- Opiskelijan perustiedot ja -taidot ovat puutteelliset tai virheelliset.
- Opiskelija laiminlyö tehtäviään.

Ilmoittautumisaika

02.06.2024 - 31.07.2024

Ajoitus

13.08.2024 - 08.10.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Verkossa tapahtuva opiskelu

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 60

Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Niina Koskela
  • Laura Hilden

Tavoitteet (OJ)

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
• Ymmärtää työkyvyn säilymisen, arvioinnin ja edistämisen merkityksen yksilön, organisaation ja yhteiskunnan näkökulmasta
• Tuntee työllistymisen ja työkyvyn tuen toimijoiden roolit, verkoston ja toimintaa ohjaavan lainsäädännön
• Osaa toimia osana monialaista verkostoa ja järjestelmää työroolistaan käsin
• Tuntee kolmannen sektorin tarjoamat palvelut työssä jatkamisen ja työllistymisen edistämiseksi
• Ymmärtää työhön liittyvän murroksen sekä sen vaikutukset suomalaiseen työelämään
• Tuntee työikäisten työllistymisen ja työkyvyn haasteita

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

02.11.2024 - 31.12.2024

Ajoitus

09.01.2025 - 10.03.2025

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

Verkossa tapahtuva opiskelu

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 40

Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Niina Koskela
  • Laura Hilden
Ryhmät
  • AVOINAMK
    Avoin amk

Tavoitteet (OJ)

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
• Ymmärtää työkyvyn säilymisen, arvioinnin ja edistämisen merkityksen yksilön, organisaation ja yhteiskunnan näkökulmasta
• Tuntee työllistymisen ja työkyvyn tuen toimijoiden roolit, verkoston ja toimintaa ohjaavan lainsäädännön
• Osaa toimia osana monialaista verkostoa ja järjestelmää työroolistaan käsin
• Tuntee kolmannen sektorin tarjoamat palvelut työssä jatkamisen ja työllistymisen edistämiseksi
• Ymmärtää työhön liittyvän murroksen sekä sen vaikutukset suomalaiseen työelämään
• Tuntee työikäisten työllistymisen ja työkyvyn haasteita

Aika ja paikka

Tuni Moodle, kevät 2025

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Osaamisen varmistaminen tapahtuu yksilö - ja tiimitehtävien kautta. Opintojaksolla on tarkoituksenmukaisesti käytössä tehtäväpalautuksen Turnitin- tarkistus. Erillistä tenttiä ei järjestetä.

Uusintamahdollisuudet toteutuvat arvioitavan tehtävien täydennysmahdollisuutena, siinä tapauksessa, jos tehtävävien palautettu versio ei yllä hyväksytyn tasolle. Täydennysten palautus sovitaan tehtävän arvioijan kanssa. Täydennysmahdollisuuksia on kaksi.

Muutoin uusintamahdollisuudessa menetellään tutkintosäännön mukaisesti.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Opintojaksolla on halukkaille orientaatio, jossa käydään läpi etäyhteyksien tekniikkaa ja toimintaa sekä oppimisympäristön käyttöä.

Opettajat jakavat opiskelijat pienryhmäehdotuksella n. 4 henkilön tiimeihin. Opintojaksolla on kaksi etäopetuskertaa ja niiden välissä tehtäviin liittyvä koko ryhmän ohjaustapaaminen. Opiskelu tapahtuu pääosin verkossa itsenäsesti opintotehtävien parissa. Tämä toteutuu opintojakson luentojen, työelämävieraiden, materiaalien, oman tiedonhankinnan ja tiimityön tukemana yhteistoiminnallisin menetelmin.

Oppimateriaalit

Opintojakson Moodlessa on esillä opintojakson materiaali sekä artikkeli- ja kirjallisuusehdotuksia tehtävien tueksi.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

5 op = 135 h työtä. Opintojakson suorittaminen edellyttää oman ajankäytön suunnittelua.

Sisällön jaksotus

Koko opintojakso on kerralla auki. Arviointiin otetaan Moodlessa ilmoitettuun palautuspäivään mennessä palautetut tehtävät. Poissaolojen korvaavat tehtävät tulevat näkyviin opetuspäivänä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaisia suoritustapoja.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla on työelämävieraita.

Kansainvälisyys

Materiaaleissa on joitakin kv- lähteitä esim. motivoiva haastattelu.

Ilmoittautumisaika

18.11.2024 - 05.01.2025

Ajoitus

03.03.2025 - 19.09.2025

Laajuus

7 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Fysioterapeutti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Hannu Järvinen
  • Tiina Pystynen
Vastuuhenkilö

Hannu Järvinen

Ryhmät
  • 22FY
    Fysioterapeutit syksy 2022

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- tarkastelee asiakasta bio- psyko- sosiaalisena kokonaisuutena,
- osaa toimia fysioterapian asiantuntijana moniammatillisissa yhteyksissä,
- osaa toimia itseohjautuvasti ammattitaitoa edistävässä harjoittelussa,
- valitsee ja toteuttaa näyttöön perustuvaa fysioterapiaa erilaisissa toimintaympäristöissä.

Esitietovaatimukset (OJ)

Valinnaisen ohjatun harjoittelun edellytyksenä on kaikkien opinto-ohjelman mukaisten käytännön kokeiden hyväksytty suorittaminen ja neljän edellisen viiden viikon pituisen harjoittelujakson hyväksytty suorittaminen.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytyssä suorituksessa opiskelija
- osoittaa fysioterapian monipuolista hallintaa ja yhdistää tietoa joustavasti erilaisiin ammatillisiin yhteyksiin ja tilanteisiin
- perustelee toimintaansa teoreettisesti ja näyttöön perustuen
- osaa yhdistellä aikaisemmin oppimiaan asioita monipuolisesti ja luovasti
- toteuttaa fysioterapiaa laadukkaasti ja asiakaskeskeisesti
- on motivoitunut ja innostunut toteuttamaan fysioterapiaa
- arvioi omaa toimintaansa aktiivisesti ja monipuolisesti ja esimerkiksi opiskelijatoverin toimintaa rakentavasti
- hyödyntää saamaansa palautetta oman ammatillisen kasvun välineenä
- toimii yhteistyössä vastuullisesti ja joustavasti
- vuorovaikutustaidot ovat hyvät ja edesauttavat fysioterapian toteuttamista
- ymmärtää fysioterapian taloudelliset ja hyvinvointia edistävät vaikutukset sekä yksilö- että yhteiskunnan tasolla


Hylätyssä suorituksessa opiskelija
- tiedoissa on puutteita tai ne ovat pinnallisia tai riittämättömiä tai kritiikittömiä
- ei valmistaudu tilanteisiin tai tehtäviin riittävästi
- toiminta on epäluotettavaa
- oma-aloitteellisuus on vähäistä
- yhteistyötaidot ovat puutteelliset
- käyttäytyminen on toistuvasti epäammatillista
- ei hyödynnä saamaansa palautetta
- motivaatiotaso on alhainen
- ei kunnioita toisten ihmisten mielipiteitä
- vaarantaa potilas- /asiakasturvallisuutta
- ei ota toiminnassaan huomioon fysioterapian eettisiä periaatteita
- poissaoloja on paljon ja opiskelijan tavoitteet jäävät ainakin osin toteutumatta

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

18.11.2024 - 05.01.2025

Ajoitus

02.01.2025 - 31.05.2025

Laajuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

TAMK Kielet ja viestintä

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Sari Myllymäki
Vastuuhenkilö

Sari Myllymäki

Ryhmät
  • 23FY
    Fysioterapeutit syksy 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
- osaa haastattelussa kysyä henkilön nykyiseen ja aiempaan toimintakykyyn ja hyvinvointiin liittyviä tietoja fysioterapian ja tutkimusten onnistumiseksi,
- osaa ohjata erilaisia asiakkaita keskeisissä terapeuttisissa harjoitteissa,
- pystyy viestimään suullisesti moniammatillisessa työyhteisössä fysioterapeutille tyypillisissä työtehtävissä,
- hallitsee oman alansa keskeisen ammattitermistön,
- osaa hankkia tietoa ammatti- ja tutkimuslähteistä ja hyödyntää sitä oman asiantuntijuutensa kehittämisessä,
- osaa ylläpitää, kehittää ja arvioida omaa kielitaitoaan ja kielen oppimisen taitojaan sekä omaksuu kielitaidon osaksi ammatillista identiteettiään.

Sisältö (OJ)

- haastattelu
- ohjaus- ja neuvontatilanteet
- kivun ja eri vaivojen oireet ja hoito
- keskeinen fysioterapian sanasto
- keskeinen anatomian sanasto
- autenttiset oman ammattialan tekstit

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Taitotaso B1.1
TYÖYHTEISÖVIESTINTÄ:
- Osaa viestiä lyhyesti ja pääosin ymmärrettävästi yksinkertaisissa vuorovaikutustilanteissa.
- Osaa raportoida lyhyesti potilaan/asiakkaan tilasta muistiinpanojen ja tukisanojen avulla.
- Osaa viestiä yksinkertaisesti työyhteisölle tyypillisissä tilanteissa (suulliset potilasohjeet).
OHJAAMINEN JA NEUVONTA:
- Osaa antaa yksinkertaisia ohjeita potilaan/asiakkaan ohjaustilanteissa.
- Osaa kysyä haastattelutilanteissa yksinkertaisia kysymyksiä, mutta vastauksen ymmärtäminen saattaa tuottaa vaikeuksia (haastattelut).
- Osaa käyttää fysioterapian perussanastoa.
AMMATILLINEN TIEDONHANKINTA:
- Ymmärtää pääasiat fysioterapiaan liittyvistä teksteistä sanakirjaa apuna käyttäen.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Taitotaso B1.2
TYÖYHTEISÖVIESTINTÄ:
- Osaa viestiä melko hyvin potilaaseen/asiakkaaseen liittyvistä toimenpiteistä eri tahojen kanssa.
- Osaa raportoida selkeästi ja ymmärrettävästi potilaan/asiakkaan tilasta.
- Osaa viestiä riittävän selkeästi työyhteisölle tyypillisissä tilanteissa (suulliset potilasohjeet).
OHJAAMINEN JA NEUVONTA:
- Osaa kertoa keskeisimmät ohjeet potilaan/asiakkaan ohjaustilanteissa.
- Osaa esittää haastattelutilanteissa tarkentavia kysymyksiä ja vastata ennakoimattomiin kysymyksiin (haastattelut).
- Osaa käyttää keskeistä fysioterapian sanastoa ja käsitteitä.
AMMATILLINEN TIEDONHANKINTA:
- Ymmärtää pääasioiden lisäksi myös yksityiskohtia fysioterapiaan liittyvistä teksteistä ilman apuvälineitä
- Hankkii tietoa erilaisista alan julkaisuista ja raporteista.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

TYÖYHTEISÖVIESTINTÄ:
- Osaa viestiä itsenäisesti, monipuolisesti ja selkeästi potilaaseen/asiakkaaseen liittyvistä toimenpiteistä eri tahojen kanssa.
- Osaa raportoida sujuvasti ja monipuolisesti potilaan/asiakkaan tilasta.
- Osaa viestiä sujuvasti työyhteisölle tyypillisissä tilanteissa (hoitoneuvottelut, suulliset potilasohjeet).
OHJAAAMINEN JA NEUVONTA:
- Opiskelija osaa viestiä sujuvasti potilaan/asiakkaan ohjaustilanteissa.
- Opiskelija osaa esittää haastattelutilanteissa laajempia vastauksia vaativia lisäkysymyksiä ja vastata tavallisiin kysymyksiin ilman suurempia vaikeuksia (haastattelut).
- Osaa käyttää sujuvasti keskeistä fysioterapian sanastoa ja käsitteitä.
AMMATILLINEN TIEDONHANKINTA:
- Ymmärtää pääasioiden lisäksi useimmat yksityiskohdat fysioterapiaan liittyvistä teksteistä ilman apuvälineitä
- Hankkii tietoa sujuvasti erilaisista alan julkaisuista ja raporteista.
- Ymmärtää ja pystyy soveltamaan lukemaansa.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

18.11.2024 - 05.01.2025

Ajoitus

02.01.2025 - 31.05.2025

Laajuus

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

TAMK Kielet ja viestintä

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Sari Myllymäki
Vastuuhenkilö

Sari Myllymäki

Ryhmät
  • 23FY
    Fysioterapeutit syksy 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
- osaa haastattelussa kirjata henkilön nykyiseen ja aiempaan toimintakykyyn ja hyvinvointiin liittyviä tietoja,
- osaa ohjeistaa erilaisia asiakkaita kirjallisesti keskeisissä terapeuttisissa harjoitteissa,
- pystyy viestimään kirjallisesti moniammatillisessa työyhteisössä fysioterapeutille tyypillisissä työtehtävissä,
- hallitsee oman alansa keskeisen ammattitermistön,
- osaa hankkia tietoa ammatti- ja tutkimuslähteistä ja hyödyntää sitä oman asiantuntijuutensa kehittämisessä,
- osaa ylläpitää, kehittää ja arvioida omaa kielitaitoaan ja kielen oppimisen taitojaan sekä omaksuu kielitaidon osaksi ammatillista identiteettiään.

Sisältö (OJ)

- haastattelu
- ohjaus- ja neuvontatilanteet
- kivun ja eri vaivojen oireet ja hoito
- keskeinen fysioterapian sanasto
- keskeinen anatomian sanasto
- autenttiset oman ammattialan tekstit

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Taitotaso B1.1
TYÖYHTEISÖVIESTINTÄ:
- Osaa viestiä lyhyesti ja pääosin ymmärrettävästi yksinkertaisissa vuorovaikutustilanteissa.
- Osaa raportoida lyhyesti potilaan/asiakkaan tilasta muistiinpanojen ja tukisanojen avulla.
- Osaa viestiä yksinkertaisesti työyhteisölle tyypillisissä tilanteissa (kirjalliset potilasohjeet).
OHJAAMINEN JA NEUVONTA:
- Osaa antaa yksinkertaisia ohjeita potilaan ohjaustilanteissa.
- Osaa kysyä haastattelutilanteissa yksinkertaisia kysymyksiä, mutta vastauksen ymmärtäminen saattaa tuottaa vaikeuksia (haastattelut).
- Osaa käyttää fysioterapian perussanastoa.
AMMATILLINEN TIEDONHANKINTA:
- Ymmärtää pääasiat fysioterapiaan liittyvistä teksteistä sanakirjaa apuna käyttäen.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Taitotaso B1.2
TYÖYHTEISÖVIESTINTÄ:
- Osaa viestiä melko hyvin potilaaseen/asiakkaaseen liittyvistä toimenpiteistä eri tahojen kanssa.
- Osaa raportoida selkeästi ja ymmärrettävästi potilaan/asiakkaan tilasta.
- Osaa viestiä riittävän selkeästi työyhteisölle tyypillisissä tilanteissa (kirjalliset potilasohjeet).
OHJAAMINEN JA NEUVONTA:
- Osaa kertoa keskeisimmät ohjeet potilaan/asiakkaan ohjaustilanteissa.
- Osaa esittää haastattelutilanteissa tarkentavia kysymyksiä ja vastata ennakoimattomiin kysymyksiin (haastattelut).
- Osaa käyttää keskeistä fysioterapian sanastoa ja käsitteitä.
AMMATILLINEN TIEDONHANKINTA:
- Ymmärtää pääasioiden lisäksi myös yksityiskohtia fysioterapiaan liittyvistä teksteistä ilman apuvälineitä
- Hankkii tietoa erilaisista alan julkaisuista ja raporteista.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Taitotaso B2.2-C1
TYÖYHTEISÖVIESTINTÄ:
- Osaa viestiä itsenäisesti, monipuolisesti ja selkeästi potilaaseen/asiakkaaseen liittyvistä toimenpiteistä eri tahojen kanssa.
- Osaa raportoida sujuvasti ja monipuolisesti potilaan/asiakkaan tilasta.
- Osaa viestiä sujuvasti työyhteisölle tyypillisissä tilanteissa (hoitoneuvottelut, kirjalliset potilasohjeet).
OHJAAAMINEN JA NEUVONTA:
- Opiskelija osaa viestiä sujuvasti potilaan/asiakkaan ohjaustilanteissa.
- Opiskelija osaa esittää haastattelutilanteissa laajempia vastauksia vaativia lisäkysymyksiä ja vastata tavallisiin kysymyksiin ilman suurempia vaikeuksia (haastattelut).
- Osaa käyttää sujuvasti keskeistä fysioterapian sanastoa ja käsitteitä.
AMMATILLINEN TIEDONHANKINTA:
- Ymmärtää pääasioiden lisäksi useimmat yksityiskohdat fysioterapiaan liittyvistä teksteistä ilman apuvälineitä
- Hankkii tietoa sujuvasti erilaisista alan julkaisuista ja raporteista.
- Ymmärtää ja pystyy soveltamaan lukemaansa.

Arviointiasteikko

0-5