Siirry suoraan sisältöön

Musiikin tutkinto-ohjelma, Musiikkipedagogi

Tutkinto
Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto
Tutkintonimike
Musiikkipedagogi (AMK)
Laajuus
240 op

Tutkintonimike ja tutkinnon taso

Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto, Musiikkipedagogi (AMK)

Yhteystiedot

Osaamispäällikkö Timo Salo, p. 050 441 3243
Turkintovastaava, lehtori Markus Yli-Jokipii, p. 050 3119 589
Opinto-ohjaaja Susanna Vainio susanna.s.vainio(at)tuni.fi p. 0504650668


Sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@tuni.fi

Hakukelpoisuus ja hakeminen

Voit hakea ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin, jos olet suorittanut
- lukion oppimäärän ja/tai ylioppilastutkinnon
- International Baccalaureate -tutkinnon (IB)
- Eurooppalaisen ylioppilastutkinnon (EB)
- Reifeprüfung-tutkinnon (RP)
- 120 opintoviikon tai 180 osaamispisteen laajuisen ammatillisen perustutkinnon tai näitä vastaavat aikaisemmat opinnot
- näyttötutkintona ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon tai niitä vastaavan aikaisemman tutkinnon tai
- ulkomaisen koulutuksen, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin.
Haku koulutukseen on keväällä korkeakoulujen yhteishaussa.

Aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen

Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) opiskelija voi ehdottaa hyväksilukemisia aikaisempien opintojensa ja osaamisensa perusteella.
Opintojen hyväksilukeminen tarkoittaa, että opiskelija voi hyväksilukea korkeakouluissa suoritettuja opintoja opiskelemaansa tutkintoon, mikäli ne vastaavat ao. koulutuksen osaamistavoitteita. Vapaasti valittaviin opintoihin voi sisällyttää mitä tahansa muissa korkeakouluissa suoritettuja opintoja.
Osaamisen hyväksilukeminen tarkoittaa, että opiskelija voi ehdottaa suorittavansa näytöin esim. työkokemuksen, työpaikkaopintojen, kurssien tai harrastusten avulla hankkimaansa osaamista. Näytön antamiseksi opiskelijan tulee ottaa yhteyttä opintojakson vastuuhenkilöön, joka päättää, miten aikaisemmin hankittu osaaminen tunnistetaan ja tunnustetaan.

Tutkintovaatimukset ja niitä koskevat säännöt

Opetussuunnitelman mukaisten opintojen suorittaminen ja niitä vastaavan osaamistavoitteiden saavuttaminen.
Lisätietoja: TAMKin tutkintosääntö ja ammattikorkeakoululaki.
TAMKin tutkintosääntö
Ammattikorkeakoululaki ja asetus ammattikorkeakouluista

Tutkinnon profiili

Tutkinto on ammatillisesti suuntautunut Bachelor-tason korkeakoulututkinto.
Tutkinto vastaa Suomen kansallisen tutkintojärjestelmän ammattikorkeakoulututkinnolle asettamia kriteereitä sekä tutkintojen ja muun osaamisen eurooppalaisen viitekehystä.
Ammattikorkeakoululaki ja asetus ammattikorkeakouluista

Tutkinnon keskeiset osaamistavoitteet ja vuositeemat

Musiikkipedagogin tutkinto-ohjelmassa yhdistyvät vahva muusikon ja pedagogin osaaminen. Taiteellisen osaamisen lisäksi opinnot tuottavat yleisen opettajan kelpoisuuden musiikkipedagogiikkaa painottavien opettajan pedagogisten opintojen kautta.

Musiikkipedagogi (AMK), Musiikkipedagogin tutkinto-ohjelma jakautuu neljään suuntautumiseen:
- instrumenttipedagogi
- musiikin hahmotustaitojen pedagogi, musiikkiteknologia
- musiikin hahmotustaitojen pedagogi, säveltäminen
- kuoron- tai orkesterinjohtaja
Suuntautuminen valitaan koulutuksen alkaessa.

Musiikkipedagogin tutkinto-ohjelman ydin on musiikillisessa ja pedagogisessa osaamisessa. Keskeinen musiikillinen osaaminen jakautuu instrumenttiosaamiseen, yhteismusisointiin, säveltämiseen, kuoron- ja orkesterinjohtoon, musiikin teoriaan ja historiaan sekä musiikkiteknologiaan. Soveltava tutkimus- ja kehittämisosaaminen sekä musiikkipedagogin työelämätaidot kuten viestintä- ja vuorovaikutustaidot, työhyvinvointi, yrittäjyys ja urasuunnittelu kuuluvat tutkinto-ohjelman tavoitteisiin.

Musiikkipedagogi (AMK) -tutkintoon sisältyvät yleisen opettajan kelpoisuuden tuottavat 60 op:n laajuiset opettajan pedagogiset opinnot, jotka toteutetaan yhteistyössä Tampereen ammattikorkeakoulun ammatillisen opettajankoulutuksen (TAOK) kanssa. Pedagogisissa opinnoissa yhdistyvät sekä oppimiseen liittyvät yleiset periaatteet että oman substanssin erityisosaaminen mm. opetusharjoittelun kautta.

Tutkinto-ohjelma vastaa musiikkipedagogin tehtäväkentällä lisääntyvään laaja-alaisen osaamisen tarpeeseen, mutta toisaalta mahdollistaa opiskelijan keskittyminen johonkin musiikilliseen substanssiin. Osassa alan tehtäviä riittävä substanssiosaaminen on alalle sijoittumisen vahva edellytys.

oulutuksen rakenne

Perusopinnot ja ammattiopinnot 162 op
Harjoittelu 30 op
Valinnaiset ammattiopinnot 18 op
Vapaasti valittavat opinnot 15 op
Opinnäytetyö 15 op
Yhteensä 240 op

Opintojen valinnaisuus

Musiikkipedagogin tutkinto-ohjelma sisältää vaihtoehtoisia ammattiopintoja ja vapaasti valittavia opintoja, joihin voi liittää syventäviä musiikkialan opintoja tai muiden alojen opintoja TAMKin muista tutkinto-ohjelmista tai muista korkeakouluista. Opiskelija voi näin laajentaa ja profiloida osaamistaan oman kiinnostuksensa ja suuntautumisensa mukaan.

Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää kansainvälisessä opiskelijavaihdossa suorittamiaan opintoja tai harjoittelua tutkintoonsa. Kansainvälinen opiskelijavaihto on mahdollinen toisena tai kolmantena opiskeluvuotena. Saapuvilla vaihto-opiskelijoilla on joustavat mahdollisuudet opiskella instrumentti- ja yhteismusisointiopintoja sekä muita musiikillisia opintoja.

Opiskelijan osaamisen kehittymistä voidaan kuvata seuraavilla vuositeemoilla:
1. opiskeluvuosi: Perusosaaminen ja orientoituminen ammatillisiin opintoihin
2. opiskeluvuosi: Ammatillisen osaamisperustan rakentuminen
3. opiskeluvuosi: Osaamisen profiloituminen ja syventyminen
4. opiskeluvuosi: Ammatillisen identiteetin (professioidentiteetin) vahvistuminen sekä tutkivan ja kehittävän työotteen hahmottuminen

Ammattikorkeakoulututkintojen yhteiset kompetenssit integroituvat musiikin tutkinto-ohjelman opintojaksoihin ja painottuvat tutkinto-ohjelman vuositeemoissa seuraavasti:
Oppimaan oppiminen, 1.-4. opiskeluvuosi
Eettisyys, 1.-4. opiskeluvuosi
Kestävä kehitys, 1.-4. opiskeluvuosi
Kansainvälisyys ja monikuttuurisuus, 1.-3. opiskeluvuosi
Työelämässä toimiminen, 3.-4. opiskeluvuosi
Ennakoiva kehittäminen, 3.-4 opiskeluvuosi

Sijoittuminen työelämään

Musiikkipedagogi toimii eri ikäisten oppijoiden opetus- ja ohjaustehtävissä taiteen perusopetusta antavissa musiikkioppilaitoksissa, taidekouluissa, musiikkialan ammatillisella toisella asteella sekä vapaan sivistystyön sektorilla tai itsenäisenä yrittäjänä. Päätyönantajia ovat valtakunnallinen musiikkioppilaitos- ja konservatorioverkosto sekä yksityinen musiikinopetuskenttä, ammattilaisorkesterit (Puolustusvoimien sotilassoittokunnat sekä sinfoniaorkesterit), kuorot, seurakunnat sekä musiikin freelance-kenttä.  

Musiikkipedagogien tehtäviä ovat soitonopettajan, laulunopettajan, musiikin hahmotustaitojen opettajan, kuoronjohtajan tai kapellimestarin (sinfoniaorkesteri, puhallinorkesteri tai teatterikapellimestari) tehtävät. Opiskelija keskittyy yhteen näistä, mutta voi laajentaa osaamistaan myös eri opetusalueille monipuolistaen työllistymismahdollisuuksiaan. Koulutus antaa valmiudet toimia musiikkialan asiantuntija- ja kehittämistehtävissä sekä monipuolisissa muusikon tehtävissä esittävänä muusikkona tai säveltäjänä.

Jatko-opintomahdollisuudet

Kahden vuoden vuoden työelämäjakson jälkeen tutkinnon suorittaneilla on mahdollisuus hakea soveltuviin ylempään AMK-tutkintoon johtaviin koulutuksiin. Tutkinto antaa hakukelpoisuuden myös soveltuviin yliopiston maisteriohjelmiin.

Opintosuoritukset ja niiden arviointi

Suoritusten arvioinnissa käytetään pohjana TAMKin yleisiä arviointikriteereitä
Tarkemmat arviointikriteerit löytyvät opetussuunnitelmista. Opiskelijoiden kanssa sovitaan opintojakson alussa opintojakson suoritus- ja arviointitavat.
TAMKin tutkintosääntö

Valmistuminen

Opintojen suorittaminen ja osaamistavoitteiden saavuttaminen opetussuunnitelman mukaisessa laajuudessa.

Opintojen toteuttaminen

Musiikin tutkinto-ohjelmassa painotetaan teoreettiseen tietoon tukeutuvaa käytännön oppimistyöskentelyä ja taitojen harjaannuttamista. Musiikin oppimistavat noudattelevat alan korkeakoulutuksen kansainvälisiä käytäntöjä. Osa opintojaksoista toteutetaan yksilöopetuksena. Merkittävä osa opinnoista toteutuu ryhmäopetuksena, joka koostuu pienryhmäopetuksesta, suurryhmäopetuksesta tai opiskelijan toimimisesta jonkin musiikillisen kokoonpanon - laajimmillaan sinfoniaorkesterin tai kuoron - jäsenenä. Suuri osa taitoja harjaannuttavista musiikillisista opinnoista edellyttää pääsääntöisesti lähiopetusta. Tietyissä teoreettisissa opinnoissa etäopetus ja soveltuvin osin myös itseopiskelu verkossa on mahdollista. Nopeat videoyhteydet (LowLatency) mahdollistavat soittamiseen ja laulamiseen liittyvien opintojen toteuttamisen erityistilanteissa (esim. kansainväliset mestarikurssit tai korkeakoulujen välinen opetusvaihto) etäopetuksena.

Taitojen oppimisen vaatima pitkäjänteinen opiskelu edellyttää säännöllistä, pitkälle aikavälille jakautuvaa opetusta, jossa taitojen omaksumiselle ja itsenäiselle työskentelylle jää riittävästi aikaa. Tällaiset opinnot (instrumenttiosaaminen, yhteismusisointiosaaminen, kuoronjohto, orkesterinjohto, säveltäminen ja pedagoginen osaaminen) muodostavat useita vuosia kestäviä juonteita. Opintoja, joiden sisältö ja luonne mahdollistaa intensiivisen opiskelun lyhyellä aikavälillä, toteutetaan myös periodiopetuksena. Teoreettinen tieto liittyy vahvasti käytännön tekemisen kautta saavutettavaan oppimiseen, jota reflektoidaan opintojen kuluessa

Koulutuksessa olennaista on opiskelijoiden mahdollisuus itsenäiseen soiton ja laulun harjoitteluun korkeakoulun tiloissa.

Osallistuminen yhteistyössä työelämän kanssa toteutettaviin produktioihin, projekteihin ja harjoitteluun ovat keskeinen osa oppimisprosessia. 30 opintopisteen laajuinen harjoittelu toteutuu projekteina koulutuksen kestäessä.

Tutkinnon kehittäminen

Opetussuunnitelmassa on otettu huomioon opetus- ja kulttuuriministeriön linjaukset sekä TAMKin strategia.

Musiikin tutkinto-ohjelma, Musiikkipedagogi (AMK)

Opetussuunitelman tunnus
(19MP)

Musiikin tutkinto-ohjelma, Musiikkipedagogi (AMK)

Opetussuunitelman tunnus
(19MP)

Musiikin tutkinto-ohjelma, Musiikkipedagogi (AMK)

Opetussuunitelman tunnus
(19MP)

Musiikin tutkinto-ohjelma, Musiikkipedagogi (AMK)

Opetussuunitelman tunnus
(19MP)


Siirry alkuun