Kestävät ruokavaliot (5 op)
Toteutuksen tunnus: 8T00FV63-3002
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
18.09.2024 - 19.10.2024
Ajoitus
21.10.2024 - 10.12.2024
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Restonomi
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
15 - 20
Koulutus
- Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Jaana Sahlsten
Vastuuhenkilö
Sanna Luoto
Ryhmät
-
23RESTOPalveluliiketoiminta 2023, päivätoteutus
Tavoitteet (OJ)
Opiskelija:
- ymmärtää ravitsemuksen merkityksen osana kokonaisvaltaista hyvinvointia
- osaa soveltaa ravitsemussuosituksia ja toteuttaa erityisruokavalioita ruokapalvelujen tuottamisessa
- ymmärtää, miten ruoka rakentaa yksilön identiteettiä
- ymmärtää kestävän ja planetaarisen ruokavalion merkityksen hiilijalanjäljen pienentämisessä ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä
- ennakoi kehittyvän teknologian mahdollistamia tulevaisuuden personoituja ruokavalioita
Sisältö (OJ)
MITÄ terveyttä edistävä kestävä ruokavalio ja ruokavalinnat tarkoittavat?
MITEN ruokavalinnat rakentavat yksilön identiteettiä ja ovat tärkeitä huomioida toimialalla?
MITEN kestävä ja terveellinen hyvinvointia tukeva ruokavalio toteutetaan osana ilmastotekoja ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä?
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opiskelija tunnistaa ja osaa nimetä ravitsemussuosituksia, erilaisia ruokavalioita ja niihin liittyviä käsitteitä.
Opiskelija tunnistaa ruoan merkityksen osana yksilön identiteettiä.
Opiskelija osaa kuvata ruokavalintojen kestävää kehitystä ja hyvinvointia lisäävät vaikutukset.
Opiskelija osaa etsiä ja käyttää ravitsemukseen ja kestäviin ruokavalintoihin liittyvää tietoa.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opiskelija osaa jäsentää ja perustella kestävän ja terveellisen ruokavalion merkityksen asiakkaan ravitsemuksessa ja hyvinvoinnissa.
Opiskelija osaa soveltaa ravitsemussuosituksia ja toteuttaa ruokavalioita asiakaslähtöisesti.
Opiskelija osaa kuvata ja arvioida ruokavalintojen kestävää kehitystä ja hyvinvointia lisääviä vaikutuksia.
Opiskelija osaa hankkia, arvioida ja käyttää ravitsemukseen ja kestäviin ruokavalintoihin liittyvää tietoa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opiskelija ymmärtää terveellisen ja yksilöllisen ruokavalion merkityksen. Hän osaa suunnitella ja tuottaa niitä osana asiakaslähtöistä ruokapalvelua.
Opiskelija ymmärtää ravitsemuksen, ruokavalioiden ja hyvinvoinnin moninaisuutta ja osaa ennakoida aihealueiden tulevaisuuskuvia kokonaisvaltaisesti.
Opiskelija ymmärtää ruokavalintojen vaikutukset kestävän kehityksen ja hyvinvoinnin näkökulmista, ja osaa toimia niitä edistäen.
Opiskelija osaa hankkia, arvioida ja käyttää ravitsemukseen ja kestäviin ruokavalintoihin liittyvää tietoa monipuolisesti ja kriittisesti.
Aika ja paikka
21.10-10.12. 2024 TAMK pääkampus.
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Sovitaan opintojakson aloituskerralla.
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Luennot/aihealustukset
Problem-based learning
Tiimityöskentely
Tapahtuman suunnittelu ja toteutus
Oppimateriaalit
Haveri, H., Soisalo S., & Voutilainen, E. 2023. Planetaarinen ruokavalio & elämäntapa. 1. painos. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.
Muu kirjallisuus ja verkkomateriaalit ilmoitetaan opintojakson alussa/opintojakson Moodle-työtilassa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson laajuus on 5 op, joka tarkoittaa 135 h opiskelijan työtä. Opintojakson kuormittavuus voi kuitenkin vaihdella, esimerkiksi ennakko-osaamisestasi riippuen.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Aiemmin hankitun osaamisen näyttöön liittyvät hakemukset ke 2.10.2024 mennessä HyväHot-järjestelmään tarvittavine liitteineen (todistukset sekä kuvaus, miten osaaminen on hankittu). Hakemus osoitetaan Jaana Sahlstenille.
Hyväksytyn AHOT-hakemuksen saaneet kutsutaan näyttötilaisuuteen, joka järjestetään tiistaina 8.10. klo 9-10.30 TAMK Pääkampuksella.