Gastronominen listasuunnittelu (5 op)
Toteutuksen tunnus: 8T00EV82-3009
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
20.05.2024 - 23.08.2024
Ajoitus
30.08.2024 - 05.10.2024
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus
4 op
TKI-osuus
3 op
Toteutustapa
20 % Lähiopetus, 80 % Verkossa tapahtuva opiskelu
Yksikkö
Restonomi
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
15 - 30
Koulutus
- Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Arja Luiro
Vastuuhenkilö
Leena Mäkelä
Ryhmät
-
23MRESTOPalveluliiketoiminta, monimuotototeutus, syksy 2023
Tavoitteet (OJ)
Opiskelija
- osaa suunnitella liikeidean mukaisia ruoka- ja juomalistoja
- osaa hyödyntää kone- ja laiteteknologiaa liiketoiminnassa tarkoituksenmukaisesti
- osaa suunnitella ja johtaa tapahtuma- ja tilaustarjoiluprosessia
Sisältö (OJ)
Sisältö
- KENELLE ruoka- ja juomalistoja suunnitellaan?
- MITÄ suunnittelussa on huomioitava?
- MITEN tapahtumat ja tilaisuudet toteutetaan?
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Tunnistaa erilaiset liikeideat ja listasuunnittelun pääperiaatteet.
Suoriutuu ohjatusti gastronomiapainotteisten tapahtumien ja tilaisuuksien suunnittelusta ja toteuttamisesta.
Osaa käyttää valittuja raaka-aineita koneita ja laitteita hyödyntäen, mutta ei osaa perustella valintojaan.
Osaa antaa ja vastaanottaa palautetta. Tarkastelee ja arvioi asioita pääosin omasta näkökulmastaan. Tunnistaa ergonomian ja työturvallisuuden merkityksen koneiden ja laitteiden käytössä. Ottaa vastuun omasta suoriutumisestaan.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Jäsentää liikeidean merkityksen suhteessa listasuunnittelun periaatteisiin.
Osaa suunnitella ja toteuttaa gastronomiapainotteisia tapahtumia ja tilaisuuksia perustellen omat valintansa.
Osaa käyttää raaka-aineita ja menetelmiä kone- ja laiteteknologian huomioiden.
Osaa antaa ja vastaanottaa palautetta aktiivisesti ja rakentavasti. Osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti ergonomia ja työturvallisuus huomioiden sekä on valmis kehittämään vuorovaikutustaitojaan. Ottaa vastuuta ja sitoutuu oman toiminnan lisäksi ryhmän toimintaan.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Ymmärtää kokonaisvaltaisesti liikeidean merkityksen listasuunnittelussa.
Osaa suunnitella ja johtaa gastronomiapainotteisia tapahtumia ja tilaisuuksia, arvioiden ja yhdistellen erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja.
Osaa valita oikeat raaka-aineet ja menetelmät kone- ja laiteteknologian huomioiden.
Osaa analysoida palautetta ja sitoutuu itsensä sekä työyhteisön kehittämiseen vastuullisesti. Osaa toimia joustavasti ja ennakoiden sekä tuoda palveluprosessiin taloudellisuutta ja hyvinvointia edistävää näkökulmaa yhteisön ja alan vaatimukset huomioiden.
Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)
Joku tehtävä tai suoritus puuttuu.
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Tentti pidetään lauantaina 5.10. lähituntien yhteydessä.
Mahdollinen uusintatentti pidetään Examissa 21.-25.10.2024 (huom! ilmoittautuminen Examiin!)
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
1. Listasuunnittelutehtävä (tiimitehtävä, 0—5, 50 %), arviointi perustuu opintojakson arviointikriteereihin.
2. Listasuunnittelutentti (yksilö, 0—5, 20 %)
3. Ammatillinen osallistuminen: itse- ja vertaisarviointi esihenkilönäkökulmasta + opettajan tekemä arviointi (yksilö, 0—5, 30 %)
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Luennot
Tiimitehtävät
Itse- ja vertaisarviointi
Tentti
Oppimateriaalit
Sovitaan opintojakson aloituksessa (Moodle). Tässä suosituksia:
Berglund, J., Rinta-Huumo, A. & Vahtera, A. 2011. Ruoasta viiniin. Keuruu: Otavan Kirjapaino Oy.
Joutjärvi, M. & Nuutila, J. 2005. Ruokasanasto. Helsinki: WSOY.
Määttälä, S., Nuutila, J. & Saranpää, T. 2008. Juhlapalvelu, suunnittele ja toteuta. Helsinki: WSOY.
Pakarinen, L., Kekäläinen S. & Pasanen, R. 2011. Viinit. Yhdistä ruoka ja juoma. Readme.fi. Hämeenlinna: Kariston Kirjapaino Oy.
Rauha-Puntalo, S. 2019. Suomalaisen ruokakulttuurin kehitys sadan vuoden aikana. http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201904296401
Salmi, M. 2017. Olut! Keuruu: Otavan Kirjapaino Oy.
Sillanpää, M. 2002. Säännöstelty huvi. Keuruu: Otavan Kirjapaino Oy.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakso on laajuudeltaan 5 op, mikä vastaa n. 135 h työkuormaa. Opintojakson kuormittavuus voi kuitenkin vaihdella esimerkiksi ennakko-osaamisestasi riippuen.
Sisällön jaksotus
Perjantai 30.8.2024 klo 8.30-15.00 lähiopetus TAMK Catering Studion ravintolasali
Perjantai 20.9.2024 klo 8.00-14.00 Etä Zoom.
Lauantai 5.10.2024 klo 8.30-14.30 lähiopetus TAMK Catering Studion ravintolasali
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
AHOT
Aiemmin hankitun osaamisen näyttöön liittyvät hakemukset 5.8. mennessä HyväHot-järjestelmään tarvittavine liitteineen (todistukset sekä kuvaus, miten osaaminen on hankittu). Hakemus osoitetaan Arja Luirolle.
Hyväksytyn AHOT-hakemuksen näyttötehtävä tehdään 12.-13.8. välisenä aikana. Tarkemmat ohjeet tehtävän suorittamiseen lähetetään sähköpostitse.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Tiimitehtävien toimeksiantajana on TAMKin Catering Studio Living Lab.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson lähitunneilla EI tarvita työvaatteita, koska emme työskentele keittiössä.