Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma: 25RESTO
Tunnus: 24RESTO
Kuvaus
Palveluliiketoiminnan ala ja valmistuneiden työelämään sijoittuminen
Restonomit työskentelevät tyypillisesti palveluliiketoiminnan alan (ravitsemis-, matkailu-, majoitus-, puhtaus-, tapahtuma- ja elämystalouden aloilla) esihenkilön ja asiantuntijan tehtävissä yksityisellä ja julkisella sektorilla. TAMKin Restonomien työkenttää ovat erityisesti ravintola- ja ravitsemisala sekä tapahtuma- ja elämysteollisuus. Alan toimintaympäristö on kansainvälinen ja inspiroiva. Palveluliiketoiminnan ala kehittyy juuri nyt valtavaa vauhtia vastaten yhä moninaisempiin asiakastarpeisiin, digitalisaation mahdollisuuksiin ja kestävän kehityksen tavoitteisiin.
Koulutuksen tuoma osaaminen
Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelmassa opit tuottamaan ja johtamaan alan kestävää ja kannattavaa tulevaisuuden innovatiivista liiketoimintaa. Opiskelet itsellesi valmiudet toimia alan radikaalisti muuttuvassa toimintaympäristössä, jossa tarvitset vahvaa liiketoimintaosaamista, palvelujen modernin myynnin ja markkinoinnin osaamista, vuorovaikutustaitoja ja tunneälyä. Toimintaasi ohjaavat asiakasymmärrys ja vieraanvaraisuus. Toimit yhdessä asiakkaan kanssa kehittäen ja ekologista kestävyyttä kunnioittaen. Tutkinto-ohjelma kuljettaa sinut ”minusta meihin ja kansainväliseen johtamiseen” palveluliiketoiminnan kiehtovassa toimintaympäristössä.
Opetuksen toteuttaminen
TAMKin restonomikoulutuksessa oppiminen tapahtuu tiimeissä TAMKin Catering Studio Living Labissa sekä työelämä- tutkimus-, kehitys ja innovaatioprojekteissa yhdessä innostuneiden valmentaja-opettajien ja yrityskumppanien kanssa toimien. Yrittäjyyttä on mahdollista harjoitella esimerkiksi restonomien yritystoimintana. Koulutuksen aikana kasvat alan asiantuntijuuteen ja hankit yksilölliset ammatilliset valmiudet toimia itsenäisesti asiantuntijana, johtotehtävissä tai yrittäjänä. Valmistuttuasi ymmärrät alan teoriat, käsitteet sekä menetelmät ja osaat arvioida niitä kriittisesti. Kykenet johtamaan ja kehittämään alan työyhteisöjä ja toimintoja, myös muutoksessa, unohtamatta itsesi johtamista. Oppiminen on kykyä muuttua, tervetuloa muuttumaan!
Koulutuksen rakenne ja vuositeemat
Ensimmäisen vuoden jälkeen olet hankkinut vankat alalla tarvittavat valmiudet palvelujen tuottamiseksi kannattavasti, kestävästi ja asiakaslähtöisesti. Tunnet itsesi, vahvuutesi, ja alan tarjoaman merkityksellisyyden. Tunnet alan monet mahdollisuudet. Rakennat omaa polkuasi restonomin osaamisalalla. Sinulla on valmiudet tulokselliseen tiimityöskentelyyn.
Toisen vuoden jälkeen tarkastelet ammattimaisesti toimialan kehittämistarpeita ja hyödynnät muotoiluajattelua yhteiskehittäen asiakkaan ja alan sidosryhmien kanssa. Opintosuunnastasi riippuen olet keskittynyt ruokadesigniin tai erityisesti palvelukokemuksen muotoiluun. Olet omaksunut modernin palvelujen myynnin ja markkinoinnin ajattelun asiakkaan kumppanina. Jalostat omaa johtamistyyliäsi, kehityt vuorovaikuttajana ja näet toiminnoissa strategisen tason.
Kolmannen ja neljännen vuoden jälkeen systeemiajattelu ohjaa vastuullista toimintaasi aktiivisena kansainvälisenä ravintola- ja ravitsemisalan kehittäjänä ja johtajana. Osaat johtaa työyhteisön menestymiseen vaikuttavia inhimillisiä, taloudellisia ja toiminnallisia tekijöitä moniammatillisissa ja monikulttuurisissa työyhteisöissä. Luotsaat alaa kohti tulevaisuutta - kohti reilua ja kestävää ruokajärjestelmää ja palvelumuotoilun avulla tuotettua elämyksellistä asiakaskokemusta. Toimit luontevasti vuorovaikutuksessa reflektiivisenä asiantuntijana elinikäisesti oppien.
Osaamistavoitteet
Opit tuottamaan ja johtamaan kestävää ja kannattavaa tulevaisuuden innovatiivista liiketoimintaa ravintola- ja ravitsemisalalle sekä tapahtuma- ja elämysteollisuuteen. Toimintaasi ohjaavat asiakasymmärrys ja vieraanvaraisuus yhdessä asiakkaan kanssa kehittäen, ekologista kestävyyttä kunnioittaen. Opiskelet itsellesi valmiudet toimia alan radikaalisti muuttuvassa kansainvälisessä toimintaympäristössä, jossa tarvitset vahvaa liiketoimintaosaamista, vuorovaikutustaitoja ja tunneälyä. Tutkinto-ohjelmassa tutustut monipuolisesti palveluliiketoiminnan kiehtovaan toimintaympäristöön.
Koulutuksen aikana kasvat alan asiantuntijuuteen ja hankit yksilölliset ammatilliset valmiudet toimia esimerkiksi esihenkilönä tai yrittäjänä. Valmistuttuasi ymmärrät alan teoriat, käsitteet sekä menetelmät ja osaat arvioida niitä kriittisesti. Kykenet johtamaan ja kehittämään alan työyhteisöjä ja toimintoja, myös muutoksessa, unohtamatta itsesi johtamista.
Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö
Opetussuunnitelmassa noudatetaan eurooppalaista ja kansallista korkeakoulututkintojen viitekehystä (NQF ja EQF). Koulutusta suunnitellaan ja toteutetaan tiiviissä yhteistyössä työelämän kanssa. Huomioon on otettu myös opiskelija- ja alumnipalautekyselyjen tulokset.
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) | 2025-2026 | 2026-2027 | 2027-2028 | 2028-2029 | Syksy 2025 | Kevät 2026 | Syksy 2026 | Kevät 2027 | Syksy 2027 | Kevät 2028 | Syksy 2028 | 1. / 2025 | 2. / 2025 | 3. / 2026 | 4. / 2026 | 1. / 2026 | 2. / 2026 | 3. / 2027 | 4. / 2027 | 1. / 2027 | 2. / 2027 | 3. / 2028 | 4. / 2028 | 1. / 2028 | 2. / 2028 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
24RESTO-1001 |
Perus- ja ammattiopinnot
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 120) |
120 | |||||||||||||||||||||||||
24RESTO-1014 |
Perusopinnot
(Valitaan kaikki ) |
35 | |||||||||||||||||||||||||
8T00GK32 | Kestävää hyvinvointia asiakkaalle | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||
8T00GK34 | Ravitsemus- ja elintarviketurvallisuus | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||
8T00GK36 | Restonomin Catering Studio | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||
8T00GK38 | Restonomin talous | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||
8T00GK40 | Tulevaisuuden liiketoiminta | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||
8T00GK42 | Catering Studio -case | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | |||||||||||||||||||||
3H00GK30 | Tutkimustyön perusteet | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | |||||||||||||||||||||
24RESTO-1002 |
Kieli- ja viestintäopinnot
(Valitaan kaikki ) |
15 | |||||||||||||||||||||||||
8T00GK46 | Viestimällä tuloksiin | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | |||||||||||||||||||||
8T00GK48 | Professional English for the Service Industry | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | |||||||||||||||||||||
8T00GK50 | Yrkessvenska för servicebranschen, Skriftlig | 3 | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | |||||||||||||||||||||
8T00GK52 | Yrkessvenska för servicebranschen, Muntlig | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | |||||||||||||||||||||
24RESTO-1003 |
Palvelujen johtaminen
(Valitaan kaikki ) |
15 | |||||||||||||||||||||||||
3H00GL17 | Minä esihenkilönä | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||
8T00GK56 | Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin johtaminen | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | |||||||||||||||||||||
8T00GK58 | Esihenkilönä restonomin toimintaympäristössä | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||
24RESTO-1005 |
Restonomin asiantuntijuuden kehittyminen
(Valitaan kaikki ) |
10 | |||||||||||||||||||||||||
NN00GU79 | Opintojen ohjaus | 1 | 1 | 0.7 | 0.3 | 0.3 | 0.3 | 0.3 | |||||||||||||||||||
8T00GK64 | Asiantuntijana kehittyminen 1 | 4 | 5 | 2.5 | 2.5 | 1.3 | 1.3 | 1.3 | 1.3 | ||||||||||||||||||
8T00GK66 | Asiantuntijana kehittyminen 2 | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | 0.8 | 0.8 | 0.8 | 0.8 | ||||||||||||||||||
8T00GK68 | Asiantuntijana kehittyminen 3 | 2 | 2 | 1 | 1 | 0.5 | 0.5 | 0.5 | 0.5 | ||||||||||||||||||
24RESTO-1013 |
Ammatillisesti suuntaavat opinnot
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 30) |
30 | |||||||||||||||||||||||||
24RESTO-1006 |
Eating Design
(Valitaan kaikki ) |
30 | |||||||||||||||||||||||||
8T00GK72 | Gastronominen menusuunnittelu | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||
8T00GK70 | Kestävät ruokavaliot | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||
8T00GK74 | Juomatuotteiden gastronomia | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||
8T00GK76 | Vastuullinen palvelutuoteketjun logistiikka | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||
8T00GZ10 | Eating Business and Event Design | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||
8T00GK84 | Food is Art and Experience | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||
24RESTO-1007 |
Services & Wellbeing
(Valitaan kaikki ) |
30 | |||||||||||||||||||||||||
8T00GK86 | Palvelumuotoiluprosessi vieraanvaraisuusalalla | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||
8T00HC35 | Sustainable Events | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||
8T00GK88 | Possibilities of Cross-Sectoral Services | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | |||||||||||||||||||||
8T00GK90 | Palvelu- ja elämänlaatuliiketoiminnan muotoilu | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | |||||||||||||||||||||
8T00GK94 | Digitaaliset ratkaisut palveluliiketoiminnassa | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||
8T00GK96 | Elämys- ja muutostalouden mahdollisuudet | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||
24RESTO-1008 |
Tulevaisuuden tekijät
(Valitaan kaikki ) |
15 | 15 | 15 | 15 | ||||||||||||||||||||||
8T00GK98 | Palveluliiketoiminnan skenaariot | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||
8T00GL00 | Yhteiskehittäminen living labissa | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||
8T00GL02 | Tulevaisuudentila-foorumi | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||
24RESTO-1009 |
Valinnaiset ammattiopinnot
(Valitaan opintopisteitä: 30) |
30 | |||||||||||||||||||||||||
24RESTO-1010 |
Vapaasti valittavat opinnot
(Valitaan opintopisteitä: 15) |
15 | |||||||||||||||||||||||||
24RESTO-1011 |
Harjoittelu
(Valitaan kaikki ) |
30 | |||||||||||||||||||||||||
8T00GL04 | Harjoittelu 1 | 15 | 15 | 15 | 15 | ||||||||||||||||||||||
8T00GL06 | Harjoittelu 2 | 15 | 15 | 15 | 15 | ||||||||||||||||||||||
24RESTO-1012 |
Opinnäytetyö
(Valitaan kaikki ) |
15 | |||||||||||||||||||||||||
NN00HA83 | Opinnäytetyön suunnittelu | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||
NN00HA84 | Opinnäytetyön toteutus | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | |||||||||||||||||||||
NN00HA85 | Opinnäytetyön raportointi | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | |||||||||||||||||||||
Yhteensä | 210 | 66 | 68 | 47 | 15 | 28.2 | 37.8 | 36.5 | 31.5 | 31 | 16 | 15 | 14.1 | 14.1 | 11.6 | 26.3 | 18.3 | 18.3 | 8.3 | 23.3 | 18 | 13 | 10.5 | 5.5 | 10 | 5 |
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
Todistusjäsentely - amk-tutkinto (EQF 6)
Jäsentely, jossa voidaan tuoda näkyväksi opintojaksojen jakautuminen asetuksen mukaisesti perus- tai ammattiopintoihin, harjoitteluun, opinnäytetyöhön tai vapaasti valittaviin opintoihin.
Matkailu- ja palveluliiketoiminta
Tampere3 yhteiset osaamiset
Etiikka
Opiskelija: |
Tutkimustyön perusteet |
Tulevaisuudentila-foorumi |
Opinnäytetyön suunnittelu |
Opinnäytetyön toteutus |
Opinnäytetyön raportointi |
Kansainvälisyys ja globaali vastuu
Opiskelija: |
Kestävää hyvinvointia asiakkaalle |
Ravitsemus- ja elintarviketurvallisuus |
Restonomin Catering Studio |
Gastronominen menusuunnittelu |
Kestävät ruokavaliot |
Juomatuotteiden gastronomia |
Vastuullinen palvelutuoteketjun logistiikka |
Food is Art and Experience |
Palvelumuotoiluprosessi vieraanvaraisuusalalla |
Sustainable Events |
Possibilities of Cross-Sectoral Services |
Palvelu- ja elämänlaatuliiketoiminnan muotoilu |
Digitaaliset ratkaisut palveluliiketoiminnassa |
Elämys- ja muutostalouden mahdollisuudet |
Yhteiskehittäminen living labissa |
Oppimisen taidot ja kriittinen ajattelu
Opiskelija: |
Asiantuntijana kehittyminen 1 |
Asiantuntijana kehittyminen 2 |
Asiantuntijana kehittyminen 3 |
Palveluliiketoiminnan skenaariot |
Yhteiskehittäminen living labissa |
Tulevaisuudentila-foorumi |
Opinnäytetyön suunnittelu |
Opinnäytetyön toteutus |
Opinnäytetyön raportointi |
Talous- ja johtamistaidot sekä yhteiskunnallinen ymmärrys
Opiskelija: |
Restonomin talous |
Tulevaisuuden liiketoiminta |
Minä esihenkilönä |
Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin johtaminen |
Esihenkilönä restonomin toimintaympäristössä |
Tulevaisuudentila-foorumi |
Tietotekniikka- ja digitaidot
Opiskelija: |
Restonomin talous |
Asiantuntijana kehittyminen 1 |
Asiantuntijana kehittyminen 2 |
Asiantuntijana kehittyminen 3 |
Vastuullinen palvelutuoteketjun logistiikka |
Digitaaliset ratkaisut palveluliiketoiminnassa |
Työyhteisötaidot
Opiskelija: |
Catering Studio -case |
Asiantuntijana kehittyminen 1 |
Asiantuntijana kehittyminen 2 |
Asiantuntijana kehittyminen 3 |
Yhteiskehittäminen living labissa |
Tulevaisuudentila-foorumi |
Harjoittelu 1 |
Harjoittelu 2 |
Uuden kehittäminen ja innovointi
Opiskelija: |
Tulevaisuuden liiketoiminta |
Gastronominen menusuunnittelu |
Eating Business and Event Design |
Food is Art and Experience |
Palvelumuotoiluprosessi vieraanvaraisuusalalla |
Sustainable Events |
Possibilities of Cross-Sectoral Services |
Palvelu- ja elämänlaatuliiketoiminnan muotoilu |
Digitaaliset ratkaisut palveluliiketoiminnassa |
Elämys- ja muutostalouden mahdollisuudet |
Palveluliiketoiminnan skenaariot |
Yhteiskehittäminen living labissa |
Tulevaisuudentila-foorumi |
Opinnäytetyön suunnittelu |
Opinnäytetyön toteutus |
Opinnäytetyön raportointi |
Vuorovaikutus- ja viestintätaidot
Opiskelija: |
Catering Studio -case |
Viestimällä tuloksiin |
Professional English for the Service Industry |
Yrkessvenska för servicebranschen, Skriftlig |
Yrkessvenska för servicebranschen, Muntlig |
Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin johtaminen |
Esihenkilönä restonomin toimintaympäristössä |
Asiantuntijana kehittyminen 1 |
Asiantuntijana kehittyminen 2 |
Asiantuntijana kehittyminen 3 |
Yhteiskehittäminen living labissa |
Tulevaisuudentila-foorumi |
Harjoittelu 1 |
Harjoittelu 2 |
Luokittelemattomat |
Opintojen ohjaus |
Kestävyys ja vastuullisuus -jäsentely
Kestävä tulevaisuus on yksi TAMKin pedagogisista periaatteista. Kestävän tulevaisuuden tärkeitä osatekijöitä ovat ekologinen, sosiaalinen, kulttuurinen ja taloudellinen kestävyys sekä tulevaisuusorientaatio. Kaikkia näkökulmia voidaan tarkastella yksilön, toimialan, yhteiskunnan tai globaalin näkökulman mittakaavoissa.
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) |
---|---|---|
24RESTO-1001 |
Perus- ja ammattiopinnot
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 120) |
120 |
24RESTO-1014 |
Perusopinnot
(Valitaan kaikki) |
35 |
8T00GK32 | Kestävää hyvinvointia asiakkaalle | 5 |
8T00GK34 | Ravitsemus- ja elintarviketurvallisuus | 5 |
8T00GK36 | Restonomin Catering Studio | 5 |
8T00GK38 | Restonomin talous | 5 |
8T00GK40 | Tulevaisuuden liiketoiminta | 5 |
8T00GK42 | Catering Studio -case | 5 |
3H00GK30 | Tutkimustyön perusteet | 5 |
24RESTO-1002 |
Kieli- ja viestintäopinnot
(Valitaan kaikki) |
15 |
8T00GK46 | Viestimällä tuloksiin | 5 |
8T00GK48 | Professional English for the Service Industry | 5 |
8T00GK50 | Yrkessvenska för servicebranschen, Skriftlig | 3 |
8T00GK52 | Yrkessvenska för servicebranschen, Muntlig | 2 |
24RESTO-1003 |
Palvelujen johtaminen
(Valitaan kaikki) |
15 |
3H00GL17 | Minä esihenkilönä | 5 |
8T00GK56 | Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin johtaminen | 5 |
8T00GK58 | Esihenkilönä restonomin toimintaympäristössä | 5 |
24RESTO-1005 |
Restonomin asiantuntijuuden kehittyminen
(Valitaan kaikki) |
10 |
NN00GU79 | Opintojen ohjaus | 1 |
8T00GK64 | Asiantuntijana kehittyminen 1 | 4 |
8T00GK66 | Asiantuntijana kehittyminen 2 | 3 |
8T00GK68 | Asiantuntijana kehittyminen 3 | 2 |
24RESTO-1013 |
Ammatillisesti suuntaavat opinnot
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 30) |
30 |
24RESTO-1006 |
Eating Design
(Valitaan kaikki) |
30 |
8T00GK72 | Gastronominen menusuunnittelu | 5 |
8T00GK70 | Kestävät ruokavaliot | 5 |
8T00GK74 | Juomatuotteiden gastronomia | 5 |
8T00GK76 | Vastuullinen palvelutuoteketjun logistiikka | 5 |
8T00GZ10 | Eating Business and Event Design | 5 |
8T00GK84 | Food is Art and Experience | 5 |
24RESTO-1007 |
Services & Wellbeing
(Valitaan kaikki) |
30 |
8T00GK86 | Palvelumuotoiluprosessi vieraanvaraisuusalalla | 5 |
8T00HC35 | Sustainable Events | 5 |
8T00GK88 | Possibilities of Cross-Sectoral Services | 5 |
8T00GK90 | Palvelu- ja elämänlaatuliiketoiminnan muotoilu | 5 |
8T00GK94 | Digitaaliset ratkaisut palveluliiketoiminnassa | 5 |
8T00GK96 | Elämys- ja muutostalouden mahdollisuudet | 5 |
24RESTO-1008 |
Tulevaisuuden tekijät
(Valitaan kaikki) |
15 |
8T00GK98 | Palveluliiketoiminnan skenaariot | 5 |
8T00GL00 | Yhteiskehittäminen living labissa | 5 |
8T00GL02 | Tulevaisuudentila-foorumi | 5 |
24RESTO-1009 |
Valinnaiset ammattiopinnot
(Valitaan opintopisteitä: 30) |
30 |
24RESTO-1010 |
Vapaasti valittavat opinnot
(Valitaan opintopisteitä: 15) |
15 |
24RESTO-1011 |
Harjoittelu
(Valitaan kaikki) |
30 |
8T00GL04 | Harjoittelu 1 | 15 |
8T00GL06 | Harjoittelu 2 | 15 |
24RESTO-1012 |
Opinnäytetyö
(Valitaan kaikki) |
15 |
NN00HA83 | Opinnäytetyön suunnittelu | 5 |
NN00HA84 | Opinnäytetyön toteutus | 5 |
NN00HA85 | Opinnäytetyön raportointi | 5 |