Gastronominen menusuunnittelu (5 op)
Toteutuksen tunnus: 8T00GK72-3001
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
22.05.2025 - 21.08.2025
Ajoitus
25.08.2025 - 06.10.2025
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus
3 op
TKI-osuus
3 op
Toteutustapa
40 % Lähiopetus, 60 % Verkossa tapahtuva opiskelu
Yksikkö
Restonomi
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
10 - 20
Koulutus
- Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Arja Luiro
Vastuuhenkilö
Arja Luiro
Ryhmät
-
24RESTOPalveluliiketoiminta 2024, päivätoteutus
Tavoitteet (OJ)
Gastronomisen menusuunnittelun perustana on kannattava liikeidea ja kestävä kehitys. Opintojaksolla innovoidaan, suunnitellaan, hinnoitellaan ja toteutetaan asiakaslähtöisiä menuja.
Opiskelija:
- osaa analysoida menuja kehittämisen, kannattavuuden ja kestävän kehityksen näkökulmasta
- suunnittelee gastronomisia ja liikeidean tavoitteiden mukaisia ruoka- ja juomalistoja
- osaa suunnitella ja johtaa tilaustarjoiluprosessia
- osaa hyödyntää tuotekehitysprosessia ja aistinvaraista arviointia menusuunnittelussa
- soveltaa kehittämisessä alan olemassa olevaa tietoa ja kehittämismenetelmiä osana kehitystiimiä
- osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja oman alansa tulevaisuutta ennakoiden
Sisältö (OJ)
MITÄ liikeidealähtöinen gastronominen menusuunnittelu tarkoittaa?
MIKSI gastronomian tuntemus ja kannattavuus on tärkeää menusuunnittelussa ja tilaisuuksien toteuttamisessa?
MITEN kestävän kehityksen tavoitteita huomioidaan menusuunnittelussa?
MITEN tuotekehitysprosessia ja aistinvaraista arviointia voi hyödyntää menusuunnittelussa?
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opiskelija tunnistaa erilaiset liikeideat ja vastuullisen menusuunnittelun pääperiaatteet ja vaiheet, ja tunnistaa niihin liittyvät käsitteet.
Opiskelija suoriutuu tilaisuuden tai toimeksiannon toteuttamisesta ohjatusti yhdessä tiiminsä kanssa.
Opiskelija toimii ryhmässä ja tunnistaa vuorovaikutustaitonsa. Opiskelija osaa tarkastella ja arvioida asioita omasta näkökulmastaan ja ottaen vastuun omasta suoriutumisestaan.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opiskelija jäsentää liikeidean merkityksen suhteessa gastronomisen listasuunnittelun periaatteisiin, kannattavuuden huomioiden. Opiskelija suunnittelee ja toteuttaa gastronomiapainotteisia tilaisuuksia tai toimeksiantoja perustellen omat valintansa prosessin eri vaiheissa.
Opiskelija soveltaa kestävän kehityksen tavoitteita menusuunnittelussa tarkoituksenmukaisesti.
Opiskelija toimii yhteistyössä vastuullisesti ja on valmis kehittämään vuorovaikutustaitojaan. Opiskelija arvioi ryhmänsä kehittämisprosessia ja sen lähtökohtia.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opiskelija ymmärtää gastronomian ja liikeidean merkityksen ruokalistasuunnittelun ja tuotekehityksen kokonaisuudessa. Opiskelija suunnittelee ja johtaa prosessia gastronomiapainotteisissa tilaisuuksissa tai toimeksiannoissa, yhdistellen erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja liiketoiminnan kannattavuuden huomioiden.
Opiskelija osaa arvioida erilaisten tietolähteiden laatua ja soveltuvuutta. Opiskelija osaa hyödyntää luovasti ja kekseliäästi menetelmiä ja työkaluja ongelman haltuun ottamisessa ja ratkaisemisessa.
Opiskelija soveltaa kestävän kehityksen tavoitteita menusuunnittelussa tarkoituksenmukaisesti ruokajärjestelmään linkittyen ja perustelee ratkaisunsa.
Opiskelija toimii yhteistyössä vastuullisesti, joustavasti ja rakentavasti kehittäen sekä omaa että sidosryhmien vuorovaikutusta. Opiskelija arvioi kriittisesti ryhmänsä työskentelyä, antaa siihen rakentavia kehitysehdotuksia sekä tekee tarvittavia muutoksia siihen prosessin aikana.
Aika ja paikka
Periodi 1. Maanantaisin klo 11.30-16.45 Resto Lab, lisäksi tiistai 23.9. klo 8-16 EU:n Luomupäivän pop up
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Luennot
Tuotekehitys
Tilaustarjoiluharjoitus (EU:n Luomupäivän pop up)
Tentti
Oppimateriaalit
Sovitaan opintojakson aloituksessa. Materiaali ja suositeltava kirjallisuus Moodleen.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson laajuus on 5 op, mikä tarkoittaa 135 h opiskelijan työtä. Opintojakson kuormittavuus voi vaihdella ennakko-osaamisestasi riippuen.
Lähiopetus noin 50 h, itsenäinen työ 85 h.
Sisällön jaksotus
Lähiopetus toteutetaan 1. periodissa 25.8.-6.10.2025
- maanantaisin klo 11.30-16.45
HUOM! lisäksi tiistai 23.9. klo 8-16 EU:n Luomupäivän pop up
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
AHOT
Aiemmin hankitun osaamisen näyttöön liittyvät hakemukset 4.8. mennessä HyväHot-järjestelmään tarvittavine liitteineen (todistukset sekä kuvaus, miten osaaminen on hankittu). Hakemus osoitetaan Arja Luirolle.
Hyväksytyn AHOT-hakemuksen näyttötehtävä tehdään maanantaina 11.8. klo 9.00-11.00 välisenä aikana TAMKin kampuksella (paikka ilmoitetaan myöhemmin). Oma tietokone ja laskin mukaan.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Toimeksiannot Saarioinen Oy ja Resto Lab.