Siirry suoraan sisältöön

Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma, monimuoto: 25MRESTO

Tunnus: 24MRESTO

Tutkinto:
Matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Restonomi (AMK)

Laajuus:
210 op

Kesto:
3.5 vuotta (210 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2025

Kuvaus

Restonomina työskentelet palveluliiketoiminnan asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä esimerkiksi palvelupäällikkönä, palveluesihenkilönä, palvelusuunnittelijana, ravintolapäällikkönä, tapahtuma- tai elämysmuotoilijana. Voit sijoittua hyvin monenlaisiin yrityksiin, yrittäjäksi tai julkiselle sektorille.

Opintojen teemoja ovat alan toimintaympäristö, palvelukokemus, työyhteisö ja hyvinvointi. Omaksut teemoja suunnittelun, kehittämisen ja johtamisen näkökulmista ja aina kestävän kehityksen periaatteiden pohjalta. Tehtävien ja projektien avulla syvennät osaamistasi sinua kiinnostaviin palveluliiketoiminnan alan osa-alueisiin. Pääset mukaan kehittämään ja uudistamaan alaa jo opintojen aikana yhdessä opiskelijakollegoidesi ja alalla jo toimivien asiantuntijoiden kanssa.

TAMKin palveluliiketoiminnan monimuoto-opinnot sopivat erinomaisesti työn ohessa suoritettavaksi. Voit suunnitella ja aikatauluttaa opintoja omaan elämäntilanteesi soveltuen. Lähitapaamisia on 1–2 kertaa vuodessa ja etätapaamisia 1–2 kertaa kuukaudessa. Tapaamiset sisältävät esimerkiksi luentoja, ohjausta ja yhteistä työskentelyä. Lisäksi työskentelet itsenäisesti ja oman tiimisi kanssa yhdessä sovittujen aikataulujen mukaisesti esimerkiksi iltaisin ja viikonloppuisin.

Saat valita jo opiskelun aikana omannäköisen yhdistelmän monialaisia opintoja tulevaisuuden työelämää varten. TAMKin Restonomina sinulla on hyvät työllistymismahdollisuudet niin kotimaassa kuin kansainvälisillä työmarkkinoilla. Oppiminen on kykyä muuttua, tervetuloa muuttumaan!

Osaamistavoitteet

Opit tuottamaan ja johtamaan kestävää ja kannattavaa tulevaisuuden innovatiivista liiketoimintaa ravitsemis- ja puhtausalalle sekä tapahtuma- ja elämysteollisuuteen. Toimintaasi ohjaavat asiakasymmärrys ja vieraanvaraisuus yhdessä asiakkaan kanssa kehittäen, ekologista kestävyyttä kunnioittaen. Opiskelet itsellesi valmiudet toimia alan radikaalisti muuttuvassa kansainvälisessä toimintaympäristössä, jossa tarvitset vahvaa liiketoimintaosaamista, vuorovaikutustaitoja ja tunneälyä. Tutkinto-ohjelmassa tutustut monipuolisesti palveluliiketoiminnan kiehtovaan toimintaympäristöön.

Koulutuksen aikana kasvat alan asiantuntijuuteen ja hankit yksilölliset ammatilliset valmiudet toimia itsenäisesti asiantuntijana, johtotehtävissä tai yrittäjänä. Valmistuttuasi ymmärrät alan teoriat, käsitteet sekä menetelmät ja osaat arvioida niitä kriittisesti. Kykenet johtamaan ja kehittämään alan työyhteisöjä ja toimintoja, myös muutoksessa, unohtamatta itsesi johtamista.

Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö

Opetussuunnitelmassa noudatetaan eurooppalaista ja kansallista korkeakoulututkintojen viitekehystä (NQF ja EQF). Koulutusta suunnitellaan ja toteutetaan tiiviissä yhteistyössä työelämän kanssa. Opiskelija- ja alumnipalautekyselyjen tulokset on otettu huomioon opetussuunnitelman kehittämisessä.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2025-2026 2026-2027 2027-2028 2028-2029 Syksy 2025 Kevät 2026 Syksy 2026 Kevät 2027 Syksy 2027 Kevät 2028 Syksy 2028 1. / 2025 2. / 2025 3. / 2026 4. / 2026 1. / 2026 2. / 2026 3. / 2027 4. / 2027 1. / 2027 2. / 2027 3. / 2028 4. / 2028 1. / 2028 2. / 2028
24MRESTO-1001
Perus- ja ammattiopinnot

(Valitaan kaikki )

120
24MRESTO-1007
Palvelukokemus

(Valitaan kaikki )

25
8T00GK32 Kestävää hyvinvointia asiakkaalle 5 5 5 5
8T00GK86 Palvelumuotoiluprosessi vieraanvaraisuusalalla 5 5 5 5
8T00GK90 Palvelu- ja elämänlaatuliiketoiminnan muotoilu 5 5 5 5
3H00GK30 Tutkimustyön perusteet 5 5 5 5
8T00GK98 Palveluliiketoiminnan skenaariot 5 5 5 5
24MRESTO-1008
Toimintaympäristö

(Valitaan kaikki )

40
NN00GU79 Opintojen ohjaus 1 1 0.7 0.3 0.3 0.3 0.3
8T00GL14 Asiantuntijana kehittyminen 4 5 2.5 2.5 1.3 1.3 1.3 1.3
8T00GK38 Restonomin talous 5 5 5 5
8T00GK34 Ravitsemus- ja elintarviketurvallisuus 5 5 5 5
8T00GK92 Vastuulliset tapahtumat 5 5 5 5
8T00GK40 Tulevaisuuden liiketoiminta 5 5 5 5
8T00GL48 Palvelumaiseman suunnittelu 5 5 5 5
8T00GK94 Digitaaliset ratkaisut palveluliiketoiminnassa 5 5 5 5
8T00GL49 Vastuulliset hankinnat kilpailuetuna 5 5 5 5
24MRESTO-1006
Kieli- ja viestintäopinnot

(Valitaan kaikki )

15
8T00GK46 Viestimällä tuloksiin 5 5 5 5
8T00GK48 Professional English for the Service Industry 5 5 5 5
8T00GK50 Yrkessvenska för servicebranschen, Skriftlig 3 3 3 3
8T00GK52 Yrkessvenska för servicebranschen, Muntlig 2 2 2 2
24MRESTO-1009
Työyhteisö

(Valitaan kaikki )

20
3H00GL17 Minä esihenkilönä 5 5 5 5
8T00GK56 Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin johtaminen 5 5 5 5
8T00GK58 Esihenkilönä restonomin toimintaympäristössä 5 5 5 5
8T00GL50 Työyhteisön kehittämisprojekti 5 5 5 5
24MRESTO-1010
Hyvinvointi

(Valitaan kaikki )

20
8T00GL52 Ruoasta hyvinvointia 5 5 5 5
8T00GL51 Terveysturvalliset tilat 5 5 5 5
8T00GK88 Possibilities of Cross-Sectoral Services 5 5 5 5
8T00GL53 Restonomi muutoksentekijänä 5 5 5 5
24MRESTO-1002
Valinnaiset ammattiopinnot

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
24MRESTO-1003
Harjoittelu

(Valitaan kaikki )

30
8T00GL04 Harjoittelu 1 15 15 15 15
8T00GL06 Harjoittelu 2 15 15 15 15
24MRESTO-1004
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
24MRESTO-1005
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki )

15 15 15 15
NN00HA83 Opinnäytetyön suunnittelu 5 5 5 2.5 2.5
NN00HA84 Opinnäytetyön toteutus 5 5 5 2.5 2.5
NN00HA85 Opinnäytetyön raportointi 5 5 5 2.5 2.5
Yhteensä 210 61 40 55 10 23.2 37.8 20 20 20 35 10 11.6 11.6 11.6 26.3 10 10 10 10 10 10 12.5 22.5 5 5

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Kestävyys ja vastuullisuus -jäsentely

Kestävä tulevaisuus on yksi TAMKin pedagogisista periaatteista. Kestävän tulevaisuuden tärkeitä osatekijöitä ovat ekologinen, sosiaalinen, kulttuurinen ja taloudellinen kestävyys sekä tulevaisuusorientaatio. Kaikkia näkökulmia voidaan tarkastella yksilön, toimialan, yhteiskunnan tai globaalin näkökulman mittakaavoissa.

Ekologinen kestävyys

Ekologinen kestävyys voi liittyä luonnon monimuotoisuuteen ja ekosysteemien toimivuuteen, luonnonvarojen kestävään ja oikeudenmukaiseen käyttöön (mm. kiertotalous) ja ihmisen toiminnan sopeuttamiseen luonnon sietokykyyn (esim. ilmastonmuutos).

Kestävää hyvinvointia asiakkaalle
Palvelumuotoiluprosessi vieraanvaraisuusalalla
Palvelu- ja elämänlaatuliiketoiminnan muotoilu
Palveluliiketoiminnan skenaariot
Ravitsemus- ja elintarviketurvallisuus
Vastuulliset tapahtumat
Digitaaliset ratkaisut palveluliiketoiminnassa
Vastuulliset hankinnat kilpailuetuna
Ruoasta hyvinvointia
Terveysturvalliset tilat
Possibilities of Cross-Sectoral Services
Harjoittelu 2
Kulttuurinen kestävyys

Kulttuurinen kestävyys voi liittyä kulttuurin tuntemukseen, moniarvoisuuteen, suvaitsevaisuuteen, kulttuurien monimuotoisuuden arvostamiseen sekä kulttuurien keskinäisen vuorovaikutuksen edistämiseen.

Kestävää hyvinvointia asiakkaalle
Palvelumuotoiluprosessi vieraanvaraisuusalalla
Tutkimustyön perusteet
Palveluliiketoiminnan skenaariot
Opintojen ohjaus
Asiantuntijana kehittyminen
Vastuulliset tapahtumat
Palvelumaiseman suunnittelu
Vastuulliset hankinnat kilpailuetuna
Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin johtaminen
Esihenkilönä restonomin toimintaympäristössä
Ruoasta hyvinvointia
Possibilities of Cross-Sectoral Services
Harjoittelu 1
Harjoittelu 2
Sosiaalinen kestävyys

Sosiaalinen kestävyys voi liittyä hyvinvoinnin tasapuoliseen jakautumiseen, perusoikeuksien toteutumiseen, osallistumiseen yhteiskunnalliseen toimintaan ja päätöksentekoon sekä elämänhallintaan, vastuunottoon ja kestävien elämäntapojen tavoitteluun.

Kestävää hyvinvointia asiakkaalle
Palvelumuotoiluprosessi vieraanvaraisuusalalla
Palvelu- ja elämänlaatuliiketoiminnan muotoilu
Tutkimustyön perusteet
Palveluliiketoiminnan skenaariot
Opintojen ohjaus
Asiantuntijana kehittyminen
Ravitsemus- ja elintarviketurvallisuus
Vastuulliset tapahtumat
Palvelumaiseman suunnittelu
Digitaaliset ratkaisut palveluliiketoiminnassa
Vastuulliset hankinnat kilpailuetuna
Minä esihenkilönä
Esihenkilönä restonomin toimintaympäristössä
Työyhteisön kehittämisprojekti
Ruoasta hyvinvointia
Terveysturvalliset tilat
Possibilities of Cross-Sectoral Services
Restonomi muutoksentekijänä
Harjoittelu 1
Harjoittelu 2
Taloudellinen kestävyys

Taloudellinen kestävyys voi ilmetä ympäristön ja talouden näkökulmien yhdistämisenä vaihtoehtojen punninnassa, vastuullisen kuluttamisen tai vastuullisen liiketoiminnan käsittelynä tai velkaantumisen (taloudellinen, luonnonvaroihin liittyvä) eri muotojen käsittelynä.

Kestävää hyvinvointia asiakkaalle
Palvelumuotoiluprosessi vieraanvaraisuusalalla
Palvelu- ja elämänlaatuliiketoiminnan muotoilu
Palveluliiketoiminnan skenaariot
Restonomin talous
Ravitsemus- ja elintarviketurvallisuus
Vastuulliset tapahtumat
Tulevaisuuden liiketoiminta
Palvelumaiseman suunnittelu
Digitaaliset ratkaisut palveluliiketoiminnassa
Vastuulliset hankinnat kilpailuetuna
Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin johtaminen
Esihenkilönä restonomin toimintaympäristössä
Työyhteisön kehittämisprojekti
Ruoasta hyvinvointia
Terveysturvalliset tilat
Possibilities of Cross-Sectoral Services
Harjoittelu 2
Tulevaisuusorientaatio

Tulevaisuusorientaatio voi ilmetä esimerkiksi megatrendien tai omaan alaan liittyvien muutosvoimien ja alan tulevaisuusskenaarioiden tarkastelemisena tai rakentamisena tai opiskelijan työuraan liittyvänä valmentamisena.

Kestävää hyvinvointia asiakkaalle
Palvelumuotoiluprosessi vieraanvaraisuusalalla
Palvelu- ja elämänlaatuliiketoiminnan muotoilu
Palveluliiketoiminnan skenaariot
Opintojen ohjaus
Asiantuntijana kehittyminen
Tulevaisuuden liiketoiminta
Palvelumaiseman suunnittelu
Vastuulliset hankinnat kilpailuetuna
Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin johtaminen
Esihenkilönä restonomin toimintaympäristössä
Työyhteisön kehittämisprojekti
Ruoasta hyvinvointia
Terveysturvalliset tilat
Possibilities of Cross-Sectoral Services
Restonomi muutoksentekijänä
Harjoittelu 2
Opinnäytetyön suunnittelu
Opinnäytetyön toteutus
Opinnäytetyön raportointi
Luokittelemattomat
Viestimällä tuloksiin
Professional English for the Service Industry
Yrkessvenska för servicebranschen, Skriftlig
Yrkessvenska för servicebranschen, Muntlig

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
24MRESTO-1001
Perus- ja ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

120
24MRESTO-1007
Palvelukokemus

(Valitaan kaikki)

25
8T00GK32 Kestävää hyvinvointia asiakkaalle 5
8T00GK86 Palvelumuotoiluprosessi vieraanvaraisuusalalla 5
8T00GK90 Palvelu- ja elämänlaatuliiketoiminnan muotoilu 5
3H00GK30 Tutkimustyön perusteet 5
8T00GK98 Palveluliiketoiminnan skenaariot 5
24MRESTO-1008
Toimintaympäristö

(Valitaan kaikki)

40
NN00GU79 Opintojen ohjaus 1
8T00GL14 Asiantuntijana kehittyminen 4
8T00GK38 Restonomin talous 5
8T00GK34 Ravitsemus- ja elintarviketurvallisuus 5
8T00GK92 Vastuulliset tapahtumat 5
8T00GK40 Tulevaisuuden liiketoiminta 5
8T00GL48 Palvelumaiseman suunnittelu 5
8T00GK94 Digitaaliset ratkaisut palveluliiketoiminnassa 5
8T00GL49 Vastuulliset hankinnat kilpailuetuna 5
24MRESTO-1006
Kieli- ja viestintäopinnot

(Valitaan kaikki)

15
8T00GK46 Viestimällä tuloksiin 5
8T00GK48 Professional English for the Service Industry 5
8T00GK50 Yrkessvenska för servicebranschen, Skriftlig 3
8T00GK52 Yrkessvenska för servicebranschen, Muntlig 2
24MRESTO-1009
Työyhteisö

(Valitaan kaikki)

20
3H00GL17 Minä esihenkilönä 5
8T00GK56 Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin johtaminen 5
8T00GK58 Esihenkilönä restonomin toimintaympäristössä 5
8T00GL50 Työyhteisön kehittämisprojekti 5
24MRESTO-1010
Hyvinvointi

(Valitaan kaikki)

20
8T00GL52 Ruoasta hyvinvointia 5
8T00GL51 Terveysturvalliset tilat 5
8T00GK88 Possibilities of Cross-Sectoral Services 5
8T00GL53 Restonomi muutoksentekijänä 5
24MRESTO-1002
Valinnaiset ammattiopinnot

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
24MRESTO-1003
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
8T00GL04 Harjoittelu 1 15
8T00GL06 Harjoittelu 2 15
24MRESTO-1004
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
24MRESTO-1005
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
NN00HA83 Opinnäytetyön suunnittelu 5
NN00HA84 Opinnäytetyön toteutus 5
NN00HA85 Opinnäytetyön raportointi 5