Siirry suoraan sisältöön

Finnish Cuisine and CustomsLaajuus (5 op)

Tunnus: V387-5

Laajuus

5 op

Sisältö

Tavoite:
Opiskelija ymmärtää suomalaisen ruokakulttuurin merkityksen osana kansanperinnettä. Opiskelija saa valmiuksia suunnitella ja toteuttaa kansanomaisia juhlia asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Opintojakson sisältö:
- Ruoka- ja tapakulttuurin historiaa
- Kansanomaiset juhlat
- Perinneruoat

Opetusmenetelmät:
- luennot
- harjoitukset
- käytännön työskentely

Arviointimenetelmät / kohteet
- harjoitustyöt
- käytännön työskentely
- aktiivinen osallistuminen

Opetuskieli:
Suomi / Englanti

Kirjallisuus:
Sillanpää, M. 2000. Happamasta makeaan. Jyväskylä: Gummerus Kirjapaino Oy.
Mäkelä, J., Palojoki, P. & Sillanpää, M. 2003. Ruisleivästä pestoon. Porvoo: WS Bookweel Oy.
Muu kirjallisuus sovitaan kurssin alussa

Ilmoittautumisaika

02.12.2023 - 11.02.2024

Ajoitus

07.03.2024 - 25.04.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Restonomi

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 20

Opettaja
  • Arja Luiro
Vastuuhenkilö

Arja Luiro

Ryhmät
  • 22RESTO
    Palveluliiketoiminta 2022, päivätoteutus
  • 23RESTO
    Palveluliiketoiminta 2023, päivätoteutus
  • 21RESTO
    Palveluliiketoiminta 2021, päivätoteutus

Sisältö (OJ)

Tavoite:
Opiskelija ymmärtää suomalaisen ruokakulttuurin merkityksen osana kansanperinnettä. Opiskelija saa valmiuksia suunnitella ja toteuttaa kansanomaisia juhlia asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Opintojakson sisältö:
- Ruoka- ja tapakulttuurin historiaa
- Kansanomaiset juhlat
- Perinneruoat

Opetusmenetelmät:
- luennot
- harjoitukset
- käytännön työskentely

Arviointimenetelmät / kohteet
- harjoitustyöt
- käytännön työskentely
- aktiivinen osallistuminen

Opetuskieli:
Suomi / Englanti

Kirjallisuus:
Sillanpää, M. 2000. Happamasta makeaan. Jyväskylä: Gummerus Kirjapaino Oy.
Mäkelä, J., Palojoki, P. & Sillanpää, M. 2003. Ruisleivästä pestoon. Porvoo: WS Bookweel Oy.
Muu kirjallisuus sovitaan kurssin alussa

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Tentti 25.4.2024

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Maakuntatehtävä (tiimi, 0-5, yhteensä 40 %)

Ammatillinen osallistuminen (yksilö, 0-5, yhteensä 30 %)

Tentti (yksilö, 0-5, yhteensä 30 %)

Tehtäväkohtaiset arviointikriteerit löytyvät opintojakson Moodlesta.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

- luennot
- käytännön harjoitukset
- tiimitehtävät
- luontoretki
- tentti

Oppimateriaalit

Sovitaan opintojakson alussa

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Lähiopetus 48 h
Itsenäinen työ ja tiimityö 87 h

Sisällön jaksotus

Tunnit torstaisin (huom! poikkeuksena perjantait 15. ja 22.3.)

Torstai 7.3.2023 at 9.00-15.00 Catering Studio 
Perjantai 15.3.2023 at 9.00-15.00 Catering Studio  
Perjantai 22.3.2023 at 9.00-15.00 Catering Studio 
Torstai 28.3.2023 at 9.00-15.00 Catering Studio
Torstai 4.4.2013 at 9.00-15.00 Catering Studio
Torstai 11.4.2023 at 9.00-15.00 Catering Studio
Torstai 25.4.2023 at 9.00-15.00 Tentti ja luontoretki Ahlmanille

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolle otetaan 10 restonomiopiskelijaa ja 10 vaihto-opiskelijaa ilmoittautumisjärjestyksessä.
Opintojakso alkaa torstaina 7.3.2023 klo 9.00 Catering Studiossa, jolloin pitää olla paikalla. Muuten paikka voidaan antaa seuraavalle ilmoittautumisjonossa olevalle.

Ilmoittautumisaika

19.09.2023 - 09.10.2023

Ajoitus

25.10.2023 - 15.12.2023

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Restonomi

Toimipiste

TAMK Mediapolis

Opetuskielet
  • Englanti
Paikat

15 - 20

Koulutus
  • Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Riitta Brännare
  • Marika Kukkonen
Vastuuhenkilö

Leila Kakko

Ryhmät
  • 23KVRN2
    Exchange Students Hospitality Management Autumn 2023

Sisältö (OJ)

Tavoite:
Opiskelija ymmärtää suomalaisen ruokakulttuurin merkityksen osana kansanperinnettä. Opiskelija saa valmiuksia suunnitella ja toteuttaa kansanomaisia juhlia asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Opintojakson sisältö:
- Ruoka- ja tapakulttuurin historiaa
- Kansanomaiset juhlat
- Perinneruoat

Opetusmenetelmät:
- luennot
- harjoitukset
- käytännön työskentely

Arviointimenetelmät / kohteet
- harjoitustyöt
- käytännön työskentely
- aktiivinen osallistuminen

Opetuskieli:
Suomi / Englanti

Kirjallisuus:
Sillanpää, M. 2000. Happamasta makeaan. Jyväskylä: Gummerus Kirjapaino Oy.
Mäkelä, J., Palojoki, P. & Sillanpää, M. 2003. Ruisleivästä pestoon. Porvoo: WS Bookweel Oy.
Muu kirjallisuus sovitaan kurssin alussa

Aika ja paikka

Opintojakson lähiopetus toteutetaan Ravintola Catering Studiossa 2. periodissa.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luennot
Käytännön harjoitukset (Catering Studio)
Tiimityö

Oppimateriaalit

Kurssimateriaalit
Muu materiaali sovitaan opintojakson alussa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Lähiopetus 40 h
Itsenäinen työ ja tiimityö 95 h

Sisällön jaksotus

Lähiopetuspäivät pääosin Catering Studiolla :

Keskiviikko 25.10.2023 klo 12-17
Keskiviikko 1.11.2023 klo 12-18
Keskiviikko 8.11.2023 klo 15 - 20
Keskiviikko 15.11.2023 klo 12 - 18
Keskiviikko 22.11.2023 klo 12 - 18
Keskiviikko 29.11.2023 klo 12-18
Keskiviikko 13.12.2023 klo 14-20

Kansainvälisyys

Opintojaksolla on mukana kansainvälisiä vaihto-opiskelijoita.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolle otetaan 25 opiskelijaa: puolet restonomiopiskelijoita ja puolet vaihto-opiskelijoita ilmoittautumisjärjestyksessä.
Opintojakso alkaa keskviikkona 25.10. klo 12.00 (Catering Studio G0-08), jolloin pitää olla paikalla. Muuten paikka voidaan antaa seuraavalle ilmoittautumisjonossa olevalle.

Opintojaksolla tarvitaan keittiötyöhön soveltuvat vaatteet ja työkengät.

Ilmoittautumisaika

30.01.2023 - 06.03.2023

Ajoitus

01.03.2023 - 26.05.2023

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Restonomi

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Englanti
Paikat

15 - 25

Opettaja
  • Arja Luiro
  • Leila Kakko
  • Marika Kukkonen
Vastuuhenkilö

Leena Mäkelä

Ryhmät
  • 20RESTO
    Restonomi 2020, päivätoteutus
  • 21RESTO
    Palveluliiketoiminta 2021, päivätoteutus
  • 23KVRN1
    Exchange Students Hospitality Management S2023

Sisältö (OJ)

Tavoite:
Opiskelija ymmärtää suomalaisen ruokakulttuurin merkityksen osana kansanperinnettä. Opiskelija saa valmiuksia suunnitella ja toteuttaa kansanomaisia juhlia asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Opintojakson sisältö:
- Ruoka- ja tapakulttuurin historiaa
- Kansanomaiset juhlat
- Perinneruoat

Opetusmenetelmät:
- luennot
- harjoitukset
- käytännön työskentely

Arviointimenetelmät / kohteet
- harjoitustyöt
- käytännön työskentely
- aktiivinen osallistuminen

Opetuskieli:
Suomi / Englanti

Kirjallisuus:
Sillanpää, M. 2000. Happamasta makeaan. Jyväskylä: Gummerus Kirjapaino Oy.
Mäkelä, J., Palojoki, P. & Sillanpää, M. 2003. Ruisleivästä pestoon. Porvoo: WS Bookweel Oy.
Muu kirjallisuus sovitaan kurssin alussa

Aika ja paikka

Opintojakson lähiopetus toteutetaan Ravintola Catering Studiossa 4. periodissa.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luennot
Käytännön harjoitukset (Catering Studio)
Tiimityö

Oppimateriaalit

Kurssimateriaalit
Muu materiaali sovitaan opintojakson alussa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Lähiopetus 41 h
Itsenäinen työ ja tiimityö 94 h

Sisällön jaksotus

Lähiopetuspäivät pääosin Catering Studiolla :

Torstai 9.3.2023 klo 13-17
Perjantai 17.3.2023 klo 12-18
Perjantai 31.3.2023 klo 14 - 18
Perjantai 14.4.2023 klo 12 - 18
Perjantai 21.4.2023 klo 9 - 14 ( Huom! Luokka H4-07 )
Perjantai 28.4.2023 klo 9 - 14
Perjantai 5.5.2023 klo 9 - 15

Kansainvälisyys

Opintojaksolla on mukana kansainvälisiä vaihto-opiskelijoita.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolle otetaan 25 opiskelijaa: puolet restonomiopiskelijoita ja puolet vaihto-opiskelijoita ilmoittautumisjärjestyksessä.
Opintojakso alkaa torstaina 9.3. klo 13.00 (Catering Studio G0-08), jolloin pitää olla paikalla. Muuten paikka voidaan antaa seuraavalle ilmoittautumisjonossa olevalle.

Opintojaksolla tarvitaan keittiötyöhön soveltuvat vaatteet ja työkengät.

Ilmoittautumisaika

28.08.2022 - 21.10.2022

Ajoitus

28.10.2022 - 21.12.2022

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Liiketalous ja media

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Englanti
Paikat

10 - 25

Opettaja
  • Arja Luiro
  • Leila Kakko
  • Marika Kukkonen
Vastuuhenkilö

Leena Mäkelä

Ryhmät
  • 22KVRN2
    Exchange Students Hospitality Management S2022

Sisältö (OJ)

Tavoite:
Opiskelija ymmärtää suomalaisen ruokakulttuurin merkityksen osana kansanperinnettä. Opiskelija saa valmiuksia suunnitella ja toteuttaa kansanomaisia juhlia asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Opintojakson sisältö:
- Ruoka- ja tapakulttuurin historiaa
- Kansanomaiset juhlat
- Perinneruoat

Opetusmenetelmät:
- luennot
- harjoitukset
- käytännön työskentely

Arviointimenetelmät / kohteet
- harjoitustyöt
- käytännön työskentely
- aktiivinen osallistuminen

Opetuskieli:
Suomi / Englanti

Kirjallisuus:
Sillanpää, M. 2000. Happamasta makeaan. Jyväskylä: Gummerus Kirjapaino Oy.
Mäkelä, J., Palojoki, P. & Sillanpää, M. 2003. Ruisleivästä pestoon. Porvoo: WS Bookweel Oy.
Muu kirjallisuus sovitaan kurssin alussa

Aika ja paikka

Opintojakson lähiopetus toteutetaan Ravintola Catering Studiossa 2. periodissa perjantaisin.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luennot
Käytännön harjoitukset (Catering Studio)
Tiimityö

Oppimateriaalit

Kurssimateriaalit
Muu materiaali sovitaan opintojakson alussa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Lähiopetus 41 h
Itsenäinen työ ja tiimityö 94 h

Sisällön jaksotus

Lähiopetuspäivät Catering Studiolla

Perjantai 28.10.2022 klo 9-15
Perjantai 4.11.2022 klo 9-15
Perjantai 11.11.2022 klo 9-15 ( Huom!: luokka B2-20)
Perjantai 18.11.2022 klo 9-15
Perjantai 25.11.2022 klo 9-15
Perjantai 2.12.2022 klo 9-15
Perjantai 9.12.2022 klo 9-15

Kansainvälisyys

Opintojaksolla on mukana kansainvälisiä vaihto-opiskelijoita.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolle otetaan 25 opiskelijaa: puolet restonomiopiskelijoita ja puolet vaihto-opiskelijoita ilmoittautumisjärjestyksessä.
Opintojakso alkaa perjantaina 28.10. klo 9.00, jolloin pitää olla paikalla. Muuten paikka voidaan antaa seuraavalle ilmoittautumisjonossa olevalle.

Opintojaksolla tarvitaan keittiötyöhön soveltuvat vaatteet ja työkengät.

Ilmoittautumisaika

16.01.2022 - 03.04.2022

Ajoitus

04.04.2022 - 13.05.2022

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus

4 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Restonomi

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Englanti
Opettaja
  • Leila Kakko
  • Arto Lappalainen
Vastuuhenkilö

Leena Mäkelä

Ryhmät
  • VAPAA
    Vapaasti valittavat opinnot

Sisältö (OJ)

Tavoite:
Opiskelija ymmärtää suomalaisen ruokakulttuurin merkityksen osana kansanperinnettä. Opiskelija saa valmiuksia suunnitella ja toteuttaa kansanomaisia juhlia asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Opintojakson sisältö:
- Ruoka- ja tapakulttuurin historiaa
- Kansanomaiset juhlat
- Perinneruoat

Opetusmenetelmät:
- luennot
- harjoitukset
- käytännön työskentely

Arviointimenetelmät / kohteet
- harjoitustyöt
- käytännön työskentely
- aktiivinen osallistuminen

Opetuskieli:
Suomi / Englanti

Kirjallisuus:
Sillanpää, M. 2000. Happamasta makeaan. Jyväskylä: Gummerus Kirjapaino Oy.
Mäkelä, J., Palojoki, P. & Sillanpää, M. 2003. Ruisleivästä pestoon. Porvoo: WS Bookweel Oy.
Muu kirjallisuus sovitaan kurssin alussa

Aika ja paikka

4.4. 2022 Start on Moodle
2.5. 2022 Kitchen lessons at 15-20

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Assessment methods:
- exercises
- active participation

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Teaching methods:
- lectures
- exercises

Oppimateriaalit

In the Moodle

Hill, A. & Brigdale, M. 2007. Food & cooking of Finland. London: Aquamarine.

Ojakangas, B. 2001. Scandinavian Feasts : Celebrating Traditions throughout the Year. Minneapolis: University of Minnesota Press. (available as an e-book through Andor)

Swallow, D. 2011. CultureShock! Finland : A Survival Guide to Customs and Etiquette. Tarrytown, N.Y.: Marshall Cavendish. (available as an e-book through Andor)

Tanttu, A-M. & Hicks, M. 2007. Northern flavours: food from Finland. Helsinki: Otava.