Siirry suoraan sisältöön

Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma

Tutkinto:
Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Terveydenhoitaja (AMK)

Laajuus:
240 op

Tutkintonimike ja tutkinnon taso

Terveydenhoitaja,(AMK) EQF6

Yhteystiedot

Ida Nikkola
Osaamispäällikkö
etunimi.sukunimi@tuni.fi
p. 0406473553

Irmeli Nieminen
Opintojenohjaaja
etunimi.sukunimi@tuni.fi
p. 0503119677

Hakukelpoisuus ja hakeminen

Ammattikorkeakoulun yleiset pääsyvaatimukset:
Linkki TAMKin www-sivujen hakuohjeisiin

Aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen

Opiskelijan on mahdollista saada tunnustusta aiemmin suoritetuista korkeakouluopinnoista sekä opintojen ulkopuolella hankitusta osaamisestaan. Katso TAMKin yleiset AHOT/hyväksiluku -ohjeet. Linkki TAMKin yleisiin AHOT-ohjeisiin

Tutkintovaatimukset ja niitä koskevat säännöt

Ammattikorkeakoulun yleiset pääsyvaatimukset:
Linkki TAMKin www-sivujen hakuohjeisiin
Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä

Tutkinnon profiili

Tutkinto on ammatillisesti suuntautunut Bachelor-tason korkeakoulututkinto.
Tutkinto vastaa Suomen kansallisen tutkintojärjestelmän ammattikorkeakoulututkinnolle asettamia kriteereitä sekä tutkintojen ja muun osaamisen eurooppalaisen viitekehystä.
Koulutus täyttää Euroopan unionin direktiivin (2013/55/EU) vaatimukset ammattipätevyyden tunnustamisesta.

Tutkinnon keskeiset osaamistavoitteet ja vuositeemat

Tutkinnon keskeiset osaamistavoitteet ja vuositeemat

Valmistuvan terveydenhoitajan ammatillinen osaaminen perustuu vahvaan sairaanhoitotyön osaamiseen. TAMKin terveydenhoitajakoulutuksen opetussuunnitelma rakentuu yleissairaanhoitajan osaamisvaatimusten (180op) perustalle, ja siihen, että osaaminen syvenee ja laajenee terveydenhoitajatyön omissa ammattiopinnoissa valtakunnallisesti yhteisten terveydenhoitajan ammatillisten osaamisvaatimusten (2022) sisältöihin perustuen.

Päivätoteutuksessa alkuvaiheen opintojen eli ensimmäisen opintovuoden jälkeen opiskelija osaa sairaan ihmisen hoitamisen perusteet ja osaa noudattaa omassa toiminnassaan terveydenhuoltoa koskevaa lainsäädäntöä ja hoitotyön eettisiä ohjeita. Opiskelija osaa tunnistaa ja ennakoida yksilön ja yhteisön terveysongelmia. Opiskelija osaa tarkkailla ihmisen peruselintoimintoja ja tunnistaa potilaan hoitotyön tarpeita sekä osaa käyttää tilanteeseen sopivia hoitotyön auttamismenetelmiä. Opiskelija osaa toteuttaa lääkehoitoa turvallisesti ja hallitsee lääkelaskut sekä osaa toteuttaa ikääntyneiden hoitotyötä. Opiskelija osaa ottaa huomioon moninaisuuden opiskelu- ja työyhteisössä. Opiskelija tietää genomitiedon perusteet.

Keskivaiheen opintojen eli lukukausien 2-5 aikana opiskelija kehittää kliinistä osaamistaan hoitotyön eri alueilla sekä osaa määrittää eri ikäisten potilaiden/asiakkaiden hoitotyön tarpeita sekä suunnitella, toteuttaa ja arvioida näiden hoitotyötä yhteistyössä potilaiden/asiakkaiden ja heidän läheistensä kanssa. Opiskelija osaa tunnistaa ja ennakoida yksilön ja yhteisön terveysongelmia. Opiskelija käyttää eri tieteenalojen tietoa oman toimintansa perustana. Opiskelija osaa ohjata ja tukea potilaita/asiakkaita itsehoidossa sekä hyödyntää asiakaslähtöisiä digitaalisia sosiaali- ja terveyspalveluja. Opiskelija osaa toimia moniammatillisessa yhteistyössä potilaiden/asiakkaiden edun mukaisesti. Opiskelija osaa arvioida kriittisesti omaa työtään.

Lukukausilla 6-8 eli terveydenhoitajatyön ammattiopinnoissa opiskelijan ammatillisuus vahvistuu ja erityisesti terveyttä edistävä osaaminen syvenee ja laajenee. Opiskelija osaa terveydenhoitajana tehdä eettisesti päteviä, tutkittuun tietoon perustuvia päätöksiä ja toimia ammatillisesti. Opiskelija osaa vastata eri-ikäisten asiakkaiden ja perheiden terveydenhoidollisiin tarpeisiin terveydenhoitajan eri työalueilla. Opiskelija osaa toimia omahoitajana yksilövastuisen hoitotyön periaatteiden mukaan asiakkaan, potilaan ja hänen perheensä hoitoprosessin kaikissa vaiheissa. Opiskelija osaa vastuullisesti kehittää terveydenhoitajatyötä ja omaa toimintaansa. Opiskelija syventää osaamistaan valitsemallaan terveydenhoitajatyön alueella opinnäytetyön ja kehittämistehtävän avulla.

Verkkopainotteisessa muuntokoulutuksessa huomioidaan opiskelijan aiempi sairaanhoitajan, kätilön tai ensihoitajan tutkinto. Opiskelija opiskelee lukukausilla 1-2 terveydenhoitajatyön ammattiopintoja, joissa opiskelijan ammatillisuus vahvistuu ja erityisesti terveyttä edistävä osaaminen syvenee ja laajenee. Opiskelija osaa terveydenhoitajana tehdä eettisesti päteviä, tutkittuun tietoon perustuvia päätöksiä ja toimia ammatillisesti. Opiskelija osaa vastata eri-ikäisten asiakkaiden ja perheiden terveydenhoidollisiin tarpeisiin terveydenhoitajan eri työalueilla. Opiskelija osaa vastuullisesti kehittää terveydenhoitajatyötä ja omaa toimintaansa. Opiskelija syventää osaamistaan valitsemallaan terveydenhoitajatyön alueella kehittämistehtävän avulla.

Sijoittuminen työelämään

TAMKista valmistuneena terveydenhoitajana sinulla on hyvät työllistymismahdollisuudet terveydenhoitajatyön eri alueille. Terveydenhoitajat työskentelevät usein erilaisissa hoitotyön asiantuntijatehtävissä, jotka vaativat perus- ja erityisosaamista. Työpaikkoja on perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa, sosiaalihuollossa sekä yksityisen ja kolmannen sektorin palveluissa Suomessa ja ulkomailla.

Jatko-opintomahdollisuudet

Sinulla on mahdollisuus terveydenhoitajatutkinnon suoritettuasi jatkaa opintojasi erilaisin täydennys- ja jatkokoulutuksin.

Terveydenhoitaja voi syventää ja laajentaa osaamistaan suorittamalla erilaisia sosiaali- ja terveydenhuollon täydennyskoulutuksia, erikoistumisopintoja ja ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon. TAMK tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet jatkuvaan oppimiseen. Terveydenhoitajan on mahdollista hakeutua myös yliopistoon suorittamaan kandidaatti- ja maisteriopinnot hoitotieteessä tai terveystieteissä.
Katso TAMKin YAMK-tutkintojen hakuohjeet:
YAMK-tutkinnot

Opintosuoritukset ja niiden arviointi

Terveydenhoitajakoulutuksessa opintosuoritukset arvioidaan numeerisesti (arviointiasteikolla K5-0/hylätty) tai hyväksytty- hylätty asteikolla. Tarkemmat arviointikriteerit löytyvät opintojen toteutussuunnitelmista.

Suoritusten arvioinnissa käytetään pohjana TAMKin yleisiä arviointikriteereitä.
https://www.tuni.fi/opiskelijanopas/kasikirja/tamk?page=2198

Valmistuminen

Terveydenhoitajaksi valmistuminen edellyttää opintojen suorittamista ja osaamistavoitteiden saavuttamista opetussuunnitelman mukaisessa järjestyksessä ja laajuudessa. TAMKista valmistuneena terveydenhoitajana sinulla on vahvat tulevaisuuden työelämätaidot ja taito kehittää terveydenhoitajatyötä.

Opintojen toteuttaminen

Tutkintoon johtava terveydenhoitajakoulutus on laajuudeltaan 240 opintopistettä ja kestää päivätoteutuksessa neljä vuotta ja verkkopainotteisessa muuntokoulutuksessa yhden vuoden.

Terveydenhoitajaopiskelijan osaaminen rakentuu syventyen ja opinnot on jäsennetty sairaanhoitaja -vaiheen opintoihin ja terveydenhoitajatyön ammattiopintoihin, joita toteutuu vähintään 60 opintopistettä. Opintoja suoritetaan noin 60 opintopistettä vuodessa.

Valmistuva terveydenhoitaja saa todistuksen terveydenhoitajan sekä sairaanhoitajan tutkinnoista ja hänet laillistetaan hakemuksesta sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) toimesta sekä terveydenhoitajana että sairaanhoitajana.

Terveydenhoitajakoulutus toteutuu suomenkielisenä päivätoteutuksena sekä suomenkielisenä verkkopainotteisena muuntokoulutuksena. Muuntokoulutuksessa huomioidaan opiskelijan aiempi sairaanhoitajan, kätilön tai ensihoitajan tutkinto. Molemmissa opiskelu on kokopäiväistä.

Päivätoteutuksessa opetus toteutuu mm. koululla tapahtuvana lähiopetuksena, käden taitojen harjoitteluna, simulaatio-opiskeluna, itsenäisenä opiskeluna ja yhdessä tekemisenä. Osa opetuksesta voi tapahtua etäopetuksena ja ilta-aikaan.

Verkkopainotteisessa muuntokoulutuksessa opetus tapahtuu päivätoteutuksen kanssa sisällöllisesti saman suuntaisesti, mutta opetus tapahtuu verkossa virtuaalisia oppimisympäristöjä, erilaisia verkko-oppimismenetelmiä sekä viestintäteknologiaa hyödyntäen. Itsenäinen opiskelu sekä tiimityöskentely verkkoympäristössä ovat keskeisessä roolissa. Reaaliaikainen verkkolähiopetus toteutuu säännöllisesti yhtenä päivänä viikossa koko päivän verkkolähiopetustapaamisena.

Noin kolmasosa oppimisesta tapahtuu erilaisissa hoitotyön ympäristöissä toteutuvassa ammattitaitoa edistävässä ohjatussa harjoittelussa. Opintoihin kuuluu myös 15 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö sekä 5 opintopisteen laajuinen kehittämistyö. Opiskelijan terveydenhoitotyön osaaminen laajenee ja syvenee opintojen ajan.

Opintojen suorittamisessa ja etenemisessä noudatetaan opetussuunnitelmakohtaisia periaatteita. Opetussuunnitelmien tarkemman kuvauksen ja periaatteet löydät opinto-oppaasta opetussuunnitelmat välilehdeltä.

Tutkinnon kehittäminen

Opetussuunnitelmassa on huomioitu Suomen terveyspoliittiset ohjelmat sekä TAMKin strategia. Lisäksi on otettu huomioon terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain ja asetuksen säädösten toteutuminen. Valtakunnallista terveydenhoitajan ammatillisen osaamisen kuvausta ja valtakunnallista sairaanhoitajan (180 op) osaamisvaatimuksia ja niiden sisältöjä on myös huomioitu terveydenhoitaja koulutuksen kehittämisessä ja sisällöissä.

TAMKin terveydenhoitajakoulutuksen neuvottelukunta ja työelämäyhteistyökumppanit ovat olleet mukana opetussuunnitelmatyössä antamalla kommentteja opetussuunnitelman sisällöstä ja rakenteesta.

Tutkinto vastaa Suomen kansallisen tutkintojärjestelmän ammattikorkeakoulututkinnolle asettamia kriteereitä sekä tutkintojen ja muun osaamisen eurooppalaista viitekehystä.

Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
Tunnus
(24THVERKKOKOULUTUS)
Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
Tunnus
(24THVERKKOKOULUTUS)
Ilmoittautumisaika

06.07.2024 - 18.08.2024

Ajoitus

12.08.2024 - 08.09.2024

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sosiaali- ja terveysala

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Maija Korpikoski
  • Riikka Pelkonen
Vastuuhenkilö

Maija Korpikoski

Ryhmät
  • 24THV
    Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma, verkkokoulutus

Tavoitteet (OJ)

- ymmärtää aikuisuuden eri elämänvaiheita ja -tilanteita ja osaa hyödyntää tietoa asiakkaan ohjaamisessa.
- syventää tietojaan aikuisten ja ikäihmisten terveyshaasteista näyttöön perustuvaa ja ajankohtaista tietoa hyödyntäen
- osaa hyödyntää genomitietoa aikuisväestön sairauksien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä, asiakkaan ohjaamisessa sekä omahoidon tukemisessa
- osaa hyödyntää hyvinvointi- ja terveysteknologiaa aikuisten ja ikäihmisten terveydenhoitotyössä ja osana asiakkaan yksilöllistä ohjaamista
- osaa kehittää omaa terveydenhoitotyön osaamistaan muuttuvissa toimintaympäristöissä ja ohjata asiakkaita uudenlaisten palvelujen käytössä
- osaa ohjata aikuisten ja ikäihmisten erilaisia terveyden edistämisen ryhmiä
- osaa hyödyntää moniammatillista osaamista ja eri sektoreiden palveluja aikuisväestön sairauksien hoidossa ja terveyden edistämisessä
- osaa huomioida ja arvioida yhteisön ja ympäristön vaikutuksia yksilön terveydelle

Sisältö (OJ)

Sisältö
- aikuisuuden eri elämänvaiheet ja -tilanteet
- aikuisten ja ikäihmisten ajankohtaiset terveyshaasteet
- genomitiedon hyödyntäminen aikuisväestön sairauksien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä
- polygeenisen riskisumman käyttö yksilöllistetyssä ohjauksessa
- hyvinvointi- ja terveysteknologian hyödyntäminen aikuisten ja ikäihmisten terveysneuvonnon ja ohjauksen tukena
- aikuisten ja ikäihmisten omahoidon tukeminen ja ohjaaminen uudenlaisten palvelujen käytössä
- moniammatillinen osaaminen ja eri sektoreiden palvelut aikuisten ja ikäihmisten sairauksien hoidossa ja terveyden edistämisessä
- ryhmänohjaus aikuisväestön terveyden edistämisen työmuotona
- yhteisön ja ympäristön vaikutus yksilön terveydelle

Esitietovaatimukset (OJ)

Opiskelijalla tulee olla suoritettuna terveydenhoitajatyön perusteet -opintojakso.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

- tunnistaa aikuisuuteen liittyviä eri elämänvaiheita ja -tilanteita
- tietää keskeisiä ikuisten ja ikääntyvien terveyshaasteita
- tietää yksilön perimän vaikutuksen sairauksien syntyyn
- tietää genomitiedon merkityksen terveyden edistämisessä
- ymmärtää hyvinvointi- ja terveysteknologian käytön merkityksen aikuisen ja ikääntyvän terveydenhoitotyössä
- osaa huomioida muuttuvat toimintaympäristöt ja uudenlaiset toimintatavat asiakkaiden ohjaamisessa
- ymmärtää ryhmänohjauksen merkityksen yhtenä aikuisten ja ikäihmisten terveyden edistämisen työmuotona
- ymmärtää moniammatillisen työskentelyn merkityksen aikuisten ja ikäihmisten sairauksien hoidossa ja terveyden edistämisessä
- ymmärtää yhteisön ja ympäristön vaikutuksia yksilön terveydelle

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

- ymmärtää aikuisuuden eri elämänvaiheita ja -tilanteita ja osaa hyödyntää tietoa asiakkaan ohjaamisessa.
- syventää tietämystään aikuisten ja ikäihmisten terveyshaasteista näyttöön perustuvaa ja ajankohtaista tietoa hyödyntäen
- osaa hyödyntää genomitietoa aikuisväestön sairauksien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä, asiakkaan ohjaamisessa sekä omahoidon tukemisessa
- ymmärtää genomitiedon merkityksen terveyden edistämisessä ja tietää PRS:n käytön perusteet.
- osaa hyödyntää hyvinvointi- ja terveysteknologiaa aikuisten ja ikäihmisten terveydenhoitotyössä ja osana asiakkaan yksilöllistä ohjaamista
- osaa kehittää omaa terveydenhoitotyön osaamistaan muuttuvissa toimintaympäristöissä ja ohjata asiakkaita uudenlaisten palvelujen käytössä
- harjaantuu ohjaamaan aikuisten ja ikäihmisten erilaisia terveyden edistämisen ryhmiä
- osaa hyödyntää moniammatillista osaamista ja eri sektoreiden palveluja aikuisväestön sairauksien hoidossa ja terveyden edistämisessä
- osaa huomioida ja arvioida yhteisön ja ympäristön vaikutuksia yksilön terveydelle

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

- ymmärtää aikuisuuden eri elämänvaiheita ja tilanteita ja osaa hyödyntää tietoa yksilöllisesti asiakkaan ohjaamisessa
- syventää tietojaan aikuisten ja ikäihmisten terveyshaasteista näyttöön perustuvaa ja ajankohtaista tietoa käyttäen ja osaa hyödyntää tietämystään ohjaustyössä
- osaa hyödyntää genomitietoa aikuisväestön sairauksien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä, asiakkaan ohjaamisessa sekä omahoidon tukemisessa yksilöllisesti
- osaa hyödyntää hyvinvointi- ja terveysteknologiaa aikuisten ja ikäihmisten terveydenhoitotyössä ja osana asiakkaan yksilöllistä ohjaamista
- osaa kehittää omaa terveydenhoitotyön osaamistaan muuttuvissa toimintaympäristöissä ja ohjata asiakkaita yksilöllisesti uudenlaisten palvelujen käytössä
- osaa ohjata aikuisten ja ikäihmisten erilaisia terveyden edistämisen ryhmiä
- osaa hyödyntää moniammatillista osaamista ja eri sektoreiden palveluja aikuisväestön sairauksien hoidossa ja terveyden edistämisessä asiakkaan tarpeet huomioiden
- osaa huomioida ja arvioida yhteisön ja ympäristön vaikutuksia yksilön terveydelle ja hyödyntää tietämystään ohjaustyössä
- osaa tulkita terveyden edistämisen genomitietoa ja hyödyntää PRS tuloksia terveysneuvonnassa

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Verkkototeutus, toteutus täydentyy orientaatiion mennessä.
Orientaatio videona.

Ilmoittautumisaika

01.08.2024 - 18.10.2024

Ajoitus

21.10.2024 - 22.12.2024

Laajuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Ensihoitaja, kätilö ja terveydenhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Kätilön tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Riika Riihelä
Vastuuhenkilö

Riika Riihelä

Ryhmät
  • 24TH
    Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma, 24TH
  • 24KL
    Kätilön tutkinto-ohjelma, 24KL

Tavoitteet (OJ)

Opintojakson tavoitteena on kehittää perusosaamista verenkierto- ja hengityselimistön rakenteesta ja toiminnasta.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
• tietää peruskudostyyppien rakenteen ja tavan, jolla ne muodostavat elimiä
• osaa veren ja verenkiertoelimistön sekä hengityselimistön rakenteen ja toiminnan.

Sisältö (OJ)

• kudokset
• veren ja verenkiertoelimistön rakenne ja toiminta
• hengityselimistön rakenne ja toiminta

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
• tunnistaa kudostyypit, osaa nimetä ne ja tietää niiden merkityksen pääpiirteissään
• tietää ihmisen verenkierto- ja hengityselimistön rakenteen ja toiminnan perusteet.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
• osaa kudosten rakenteen ja merkityksen
• osaa ihmisen verenkierto- ja hengityselimistön rakenteen ja toiminnan
• osaa kuvata ihmisen elimistön toimintojen suhdetta toisiinsa ja soveltaa oppimaansa tietoa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
• ymmärtää kudosten rakenteen ja merkityksen laajasti koko elimistön toiminnan kannalta
• osaa ihmisen verenkierto- ja hengityselimistön rakenteen ja toiminnan syvällisesti
• osaa soveltaa anatomian ja fysiologian tietojaan, osoittaa kokonaisuuksien hallintaa sekä osaa yhdistää teoreettisen osaamisen ammatilliseen kontekstiin.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Anatomian ja fysiologian tentti tehdään Examissa viikolla 50(ma-pe)
Uusinta 1: vko 2(ma-pe, Exam)
Uusinta 2: vko 5(ma-pe, Exam)
Opiskelijalla on kaksi uusintamahdollisuutta. Tentti tehdään oman toteutusnumerolinkin kautta.

Opiskelijalla on oikeus korottaa hyväksyttyä arvosanaa yhden kerran opintojen aikana pääsääntöisesti toteutuksen uusintaviikkoina. Arvosanan korotus tapahtuu Examissa. Ilmoittautuminen vähintään kaksi viikkoa ennen korotusjakson alkua toteutuksen opettajalle sähköpostitse.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Anatomian ja fysiologian arviointi tapahtuu kirjallisen kuulustelun perusteella. Arviointi 0-5. Arvosana 1 edellyttää 50% maksimipisteistä.
Tavoitteet:
-Opiskelija tuntee ihmisen elinjärjestelmien rakenteen ja toiminnan sekä osaa muodostaa kuvan ihmisestä fyysisenä toiminnallisena kokonaisuutena.
-Hän tuntee anatomian ja fysiologian keskeisimmät termit.
-Opiskelija osaa soveltaa edellä mainittua tietoa sekä opiskellessaan että toteuttaessaan hoitotyötä.
-Opiskelija oppii käyttämään hyödyksi eri lähteitä tiedonhankinnassa sekä omatoimisesti että yhdessä opiskelijatovereidensa kanssa.
-Opiskelija oppii käyttämään tehokkaasti itsenäiseen opiskeluun tarkoitettua aikaa.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luennot, itsenäinen opiskelu, pienryhmätyöskentely, kotitehtävät

Oppimateriaalit

Kirjat, verkkomateriaali, verkkosovellukset
Suositellut kirjat.
Valitse näistä yksi tai useampi:
1. Bjålie, J.G. Haug, E. Sand, O. Sjaastad O.V. & Toverud, K.C. IHMINEN. FYSIOLOGIA JA ANATOMIA. SanomaPro Oy.
2. Leppäluoto Juhani – Kettunen Raimo – Rintamäki Hannu – Vakkuri Olli. ANATOMIA JA FYSIOLOGIA. RAKENTEESTA TOIMINTAAN. SanomaPro Oy.
3. Tortora G.J. & Derrickson B.H. Principles of anatomy and physiology. Wiley-Blackwell
Andorin kautta löytyy e-kirjana (2020)

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

2 op:n kurssi edellyttää opiskelijalta 54 h työtä. Tästä kokonaistuntimäärästä kontaktiopetuksen osuus on 12h.

Lisätietoja opiskelijoille

Ensimmäisellä tunnilla käydään läpi orientaatioasiat, joten läsnäolo orientaatiossa on erittäin suositeltavaa. Mikäli joudut olemaan poissa orientaatiosta, selvitä itse kurssin asiat samalla toteutuksella olevalta kurssitoverilta.

Anatomian ja fysiologian osuus sisältää lähipetusta ja opiskelijan itsenäistä työtä. Lähiopetus on suunniteltu siten, että tunneilla käydään läpi opiskelijan ennalta opiskelema aihealue. Oppimisen edellytyksenä on se, että opiskelija perehtyy tunnin aiheeseen etukäteen mm. opiskelemalla aihepiiriä kirjasta ja tekemällä mahdollisia tehtäviä. Lähiopetuksessa paneudutaan tärkeimpiin ja vaikeimpiin asioihin pohtien, kysellen ja keskustellen.
HUOMAA! Etäopetus on etäopetusta ja lähiopetus on lähiopetusta. Lähiopetusta ei voi seurata etäyhteydellä.

Sisällöt ja sisältökohtaiset tavoitteet:
-Kudokset: Opiskelija ymmärtää peruskudostyyppien rakenteen ja tavan, jolla ne muodostavat elimiä.
-veri ja verenkiertoelimistön rakenne ja toiminta: Opiskelija osaa veren koostumuksen, tuntee sen merkityksen homeostasian ylläpidossa ja erilaisten aineiden ja lämmön kuljetuksessa. Opiskelija ymmärtää veren osuuden elimistön puolustuksessa sekä tuntee veren hyytymistapahtuman. Opiskelija osaa sydämen rakenteen ja sen toimintakierron sekä tuntee suuret verisuonet ja niiden rakenteen. Opiskelija ymmärtää verenpaineen muodostukseen vaikuttavat perustekijät sekä verenpaineen merkityksen hemodynamiikalle. Opiskelija osaa verenpaineeseen liittyvän terminologian sekä ymmärtää verenkierron säätelyn.
-hengityselimistön rakenne ja toiminta: Opiskelija tuntee hengitystiet sekä keuhkojen rakenteen. Opiskelija osaa selittää keuhkotuuletuksen, keuhkorakkuloissa tapahtuvan kaasujenvaihdon, kaasujen kuljetuksen veressä sekä ymmärtää soluhengityksen merkityksen. Opiskelija ymmärtää ventilaation merkityksen homeostasian ylläpidossa, tuntee ventilaation säätelyn ja hengitystilavuudet.

Ilmoittautumisaika

20.07.2024 - 30.09.2024

Ajoitus

19.08.2024 - 13.10.2024

Laajuus

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Ensihoitaja, kätilö ja terveydenhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Kätilön tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Maija Korpikoski
Vastuuhenkilö

Maija Korpikoski

Ryhmät
  • 24TH
    Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma, 24TH
  • 24KL
    Kätilön tutkinto-ohjelma, 24KL

Tavoitteet (OJ)

Opintojaksolla opiskelija oppii ymmärtämään genomitiedon terveydenhuoltoon tuomia uusia sovelluksia.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
• tietää geeni- ja genomitietoon liittyviä keskeisiä käsitteitä
• ymmärtää genomitietoon liittyviä sovelluksia terveydenhuollossa
• tuntee geeni- ja genomitietoon liittyviä eettisiä ja lainsäädännöllisiä periaatteita.

Sisältö (OJ)

• käsitteet
• geeni ja genomitiedon käyttöalueet terveydenhuollossa
• lainsäädäntö ja eettiset periaatteet

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty:

Opiskelija
• tunnistaa keskeisiä käsitteitä
• osaa kuvata genomitiedon käyttöalueita terveydenhuollossa
• osaa nimetä genomitietoon liittyviä eettisiä periaatteita
• suorittaa verkkokurssin tehtävät hyväksytysti.

Hylätty:

Opiskelija
• ei ymmärrä genomitedon käsitteitä
• ei tiedä genomitiedon käytöstä terveydenhuollossa
• ei ymmärrä eettisten periaatteiden merkitystä
• ei suoriudu verkkokurssin tehtävistä.

Aika ja paikka

Moodle-oppimisympäristö.
Opintojakso suoritetaan tehtävineen 26.8.-31.10.2024.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Kurssissa on tehtäviä ja pikkutenttejä, joista pitää hyväksyttävät suoritukset saada kaikista saadakseen kurssisuorituksen. Tentit ja tehtävät voi uusia moodle kurssin ollessa auki. Jos opiskelija ei suorita kurssia toteutussuunnitelmassa annetussa ajassa, on ilmoittauduttava uudelle toteutukselle.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kaikki tehtävät ja tentit tulee olla suoritettuna opintojakson aukioloaikana. Opintojakso arvioidaan hyväksytty /hylätty.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Itseohjautuva Moodle-verkkokurssi. Opiskelija suorittaa kurssin annetun ajanjakson aikana itsenäisesti. Opintojaksolla ei ole opettajan ohjausta lukuun ottamatta teknistä tukea.
Opintojakso suoritetaan tehtävineen 26.8.-31.10.2024.

Oppimateriaalit

Kaikki materiaali on saatavilla verkossa kirjautuneena opiskelijatunnuksilla Moodleen ja kirjaston kautta oppiporttiin.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

1op = 27 tuntia itsenäistä opiskelua.

Sisällön jaksotus

Kurssi suositellaan suorittamaan Moodlen rakenteen mukaisesti.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

-

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

-

Kansainvälisyys

Osa kurssimateriaalista on englanniksi.
Kurssi on saatavilla kokonaan englanniksi.

Lisätietoja opiskelijoille

Kurssin vastuuopettaja lähettää kurssille ilmoittautuneille oppimisympäristön avaamiseksi linkin tai ajoittaa kurssin aukeavaksi toteutuksen aikataulun mukaan.

Ilmoittautumisaika

06.07.2024 - 04.08.2024

Ajoitus

05.08.2024 - 01.09.2024

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sairaanhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 39

Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Kätilön tutkinto-ohjelma
  • Ensihoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Paula Pajunen
  • Maarit Lähteenmäki
Vastuuhenkilö

Paula Pajunen

Pienryhmät
  • Pienryhmä 1 (Koko: 13. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 2 (Koko: 13. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 3 (Koko: 13. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • 23SH2CL
    Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma, 23SH2CL
Pienryhmät
  • Pienryhmä 1
  • Pienryhmä 2
  • Pienryhmä 3

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa arvioida ja dokumentoida asiakkaan hoidon tarpeen
- osaa soveltaa asiakaslähtöisesti terveyden edistämisen ja omahoitoa tukevan ohjauksen menetelmiä digitaalisissa, etä- ja vastaanottotilanteissa
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida asiakkaan hoitotyötä ja ohjausta näyttöön perustuvaa tietoa asiakaan dataa ja genomitietoa ja monialaista yhteistyötä hyödyntäen
- osaa hyödyntää työssään kansallisia terveyspalveluita
- tietää ympäristöterveyden vaarojen ja riskien perusteet sekä toiminnan poikkeustilanteissa
- osaa reflektoida oppimaansa

Sisältö (OJ)

- hoidon tarpeen arvioinnin prosessi erilaisissa asiakaskontakteissa
- kiireellisyys- ja asiakkuusarviointi
- hoitotyön dokumentointi vastaanotolla
- terveyden edistämisen, omahoidon tukemisen, motivoivan haastattelun, valmentava elintapaohjauksen ja ryhmäohjaus menetelmät, sekä moniammatillinen yhteistyö
- hoitotyö ja hoitotyön dokumentointi asiakaslähtöisessä hoitotyön prosessissa
- hyvinvointiteknologian ja genomitiedon hyödyntäminen asiakkaan terveyden edistämisessä ja sairauksien hoidossa
- omaolo, Terveyskylän hoitopolut, 116117, Hoitoketjut
- sairaanhoitajan rooli ja toiminta ympäristöterveyden poikkeustilanteissa
- ravitsemuksen erityiskysymykset

Esitietovaatimukset (OJ)

Ensimmäisen vuoden opinnoista 30 op suoritettuna, sisältäen opintojakson lääkehoito ja lääkelaskut.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- osaa arvioida asiakkaan hoidon tarvetta ja kiireellisyyttä tavanomaisissa tilanteissa
- osaa dokumentoida asiakaskäynnin perusterveydenhuollon dokumentoinnin ohjeita hyödyntäen
- tietää terveyden edistämisen ja omahoidon tukemisen pääperiaatteet ja tunnistaa genomitiedon hyödyntämisen mahdollisuuksia
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida hoitotyötä ja dokumentoida prosessinmukaisesti ohjeita hyödyntäen
- osaa nimetä asiakkaan prosessiin liittyviä ammattiryhmiä ja heidän roolejaan hoidossa ja ohjauksessa
- tietää kansalliset terveyspalvelut
- tietää toimintaperiaatteet ympäristöterveyteen liittyvissä poikkeustilanteissa
- osaa ohjattuna arvioida ohjaustaitojaan ja toimintaansa

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- osaa arvioida asiakkaan hoidon tarpeen ja kiireellisyyden asiakaslähtöisesti, yksilöllisesti ja näyttöön perustuvaa tietoa hyödyntäen
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida hoitotyötä ja dokumentoida hoitotyön asiakaslähtöisesti ja digitaalisia tietolähteitä ja genomitietoa hyödyntäen
- osaa toteuttaa terveyttä edistävää ohjausta ja tukea asiakkaan omahoitoa asiakaslähtöisiä menetelmiä käyttäen huomioiden asiakkaan hoitoon liittyvät monialaiset ammattilaiset
- osaa hyödyntää kansallisia terveyspalveluita ohjauksessa ja hoidossa
- osaa toimintaperiaatteet ympäristöterveyteen liittyvissä poikkeustilanteissa
- osaa arvioida ohjaustaitojaan ja toimintaansa monipuolisesti reflektoiden

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- osaa yhdessä asiakkaan kanssa arvioida asiakkaan hoidon tarpeen ja kiireellisyyden asiakaslähtöisesti, yksilöllisesti ja näyttöön perustuvaa tietoa hyödyntäen
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida hoitotyötä asiakaslähtöisesti ja yksilöllisesti monipuolisia tietolähteitä mm. genomitietoa ja menetelmiä hyödyntäen
- osaa toteuttaa asiakaslähtöisesti terveyttä edistävää ohjausta ja tukea asiakkaan omahoitoa monipuolisesti erilaisia menetelmiä, moniammatillisuutta ja verkostoja hyödyntäen
- osaa soveltaa kansallista terveyspalvelutarjontaa monipuolisesti ja asiakaslähtöisesti asiakkaan ohjauksessa ja hoidossa
- osaa soveltaa toimintaperiaatteita erilaisissa ympäristöterveyteen liittyvissä poikkeustilanteissa
-osaa arvioida ohjaustaitojaan ja toimintaansa ja kehittää niitä luovasti ja asiakaslähtöisesti

Aika ja paikka

Orientaatio 8.8. Pakollinen läsnäolo/ETÄNÄ

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Ryhmätentti pidetään 29.8.2024 (Tamkilla toteutettava paperitentti). Tentissä yksi lääkelasku, joka suoritettava yksilötenttinä hyväksytysti. Tentin arviointi 0-5.


1. uusinta yksilötenttinä viikolla 39 Examissa
2. uusinta yksilötenttinä viikolla 44 Examissa


27 § Opintosuorituksen uusinta ja arvosanan korottaminen

Arvosanan korottamisessa noudatetaan samoja arviointikriteereitä ja -periaatteita kuin varsinaisessa opintosuorituksessa. Korotusmahdollisuus ei koske toteutusten osia, jollei tietoa korotusmahdollisuudesta ole kirjattu opintojakson toteutussuunnitelmaan. Mikäli arviointi perustuu suoritustapaan, jonka arviointimenetelmää ei voida toistaa (esimerkiksi pari- tai ryhmätentti tai harjoittelu), ei opiskelijalla ole mahdollisuutta korottaa arvosanaa. Tutkinnon suorittamisen jälkeen ei ole mahdollista korottaa arvosanoja.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

OSA 1 Sairaanhoitajan vastaanotto (luennot ja teoria): tentti, arviointi 0-5.

OSA 2 case-ryhmätyöskentely, 100% läsnäolo, aktiivinen osallistuminen oman ryhmän tehtäviin, hyväksytty/hylätty.

OSA 3 Itsenäinen työskentely: Kirjallisten tehtävien tekeminen hyväksytysti (hylätty/täydennettävä/hyväksytty). Myöhässä palautetut tehtävät voivat vaikuttaa kurssin numeraaliseen arviointiin.

OSA 4 Hoidon tarpeen arviointi: 100 % läsnäolo, hyväksytty/hylätty.

OSA 5 Rokotukset ja vasta-ainetasoihin liittyvä pistostekniikka: 100 % läsnäolo, hyväksytty/hylätty.
Ennakkkotehtävien tekeminen.

OSA 6 Kliiniset taidot sairaanhoitajan vastaanotolla: 100 % läsnäolo, hyväksytty/hylätty.
Ennakkkotehtävien tekeminen.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luennot etä- ja lähiopetuksena, case-ryhmätyöskentely, HTA-työpaja, itsenäiset tehtävät ja muu itsenäinen työskentely.
Orientoivat harjoittelut.

Oppimateriaalit

Kaikki toteutuksen osiot ovat pakollisia. Läsnäolo myös teoriatunneilla helpottaa huomattavasti asioiden omaksumista ja tenttiin valmistautumista.

OSA 1: sairaanhoitajan vastaanotto (luennot ja tentti).

Tenttimateriaalit:
- Kurssilla esille tullut materiaali (moodle).
- Orava, Kyngäs & Kääriäinen. 2012. Puhelinohjaus hoitotyön menetelmänä: systemaattinen kirjallisuuskatsaus. Osa I: Reaktiivinen puhelinohjaus. Hoitotiede, 2012, Vol. 24 (3), p. 216.
- Orava, Kyngäs & Kääriäinen. 2012. Puhelinohjaus hoitotyön menetelmänä: systemaattinen kirjallisuuskatsaus. Osa II: Proaktiivinen puhelinohjaus. Hoitotiede, 2012, Vol. 24 (3), p. 232.
- Muurinen & Mäntyranta. Asiakasvastaava-toiminta pitkäaikaissairauksien terveyshyötymallissa. STM.
- Routasalo & Pitkälä. Omahoidon tukeminen. Opas terveydenhuollon ammattihenkilöille. Duodecim. 2009.
-Käypähoito-suositukset: Aikuisten lihavuus, liikunta, nielutulehdus, sivuontelotulehdus, alahengitystieinfektiot, monisairas potilas (soveltuvin osin).

Lisämateriaalia luettavaksi:
- Oikarinen, Hukkanen, Oinas-Kukkonen & Savolainen. 2021. Digihoidon mahdollisuudet lihavuuden hoidossa. Lääkärilehti 50-52/2021 vsk 76, 3037-3048.
- Mikkola, Riekki & Sipilä. 2022. Perusterveydenhuollon avovastaanottotoiminnan mallit sote-järjestelmässä, Hyvä käytäntö -konsensussuositus. https://www.terveysportti.fi/apps/dtk/ltk/article/hsu00024/search/Perusterveydenhuollon%20avovastaanottotoiminnan%20mallit%20sote-j%C3%A4rjestelm%C3%A4ss%C3%A4,%20Hyv%C3%A4%20k%C3%A4yt%C3%A4nt%C3%B6%20-konsensussuositus
- Roivainen. 2022. Kiireettömien ensihoitotehtävien hoidon tarpeen arviointi puhelinsairaanhoitajan toteuttamana. Väitöskirja. Oulun yliopisto. http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-3265-2
- Rosenlund & Kinnunen. 2018. Ikäihmisten kokemukset terveydenhuollon sähköisten palvelujen käytöstä ja kokemusten hyödyntäminen palvelujen kehittämisessä - kuvaileva kirjallisuuskatsaus. THL Tieto-osasto. Finnish Journal of eHealth and eWelfare. 10 (2-3), 264-284.
-Liu, Sellgren, Kaila & Koskela. 2021. Sähköisten oirearvioiden käytettävyys. Finnish Journal of eHealth and eWelfare, 2021, Vol.13 (2).
- Urpo, Raassina, Åstedt-Kurki & Palonen. 2020. Asiakkaiden kokemuksia puhelinneuvonnan toteutumisesta perusterveydenhuollossa – kirjallisuuskatsaus. Hoitotiede 32 (2), 110-121.

OSA 2
Ympäristöterveydenhuollon case-työskentely, pakollinen läsnäolo

OSA 3
Itsenäinen työskentely

OSA 4
Hoidon tarpeen arviointi , pakollinen läsnäolo

OSA 5
Rokotukset ja vasta-ainetasoihin liittyvä pistostekniikka, pakollinen läsnäolo

OSA 6
Kliiniset taidot sairaanhoitajan vastaanotolla, pakollinen läsnäolo

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

3 op = 27 h x 3 = 81 h opiskelijan työtä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

-

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

-

Ilmoittautumisaika

03.08.2024 - 01.09.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 13.10.2024

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sairaanhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 52

Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Kätilön tutkinto-ohjelma
  • Ensihoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Paula Pajunen
  • Maarit Lähteenmäki
Vastuuhenkilö

Paula Pajunen

Pienryhmät
  • Pienryhmä 1 (Koko: 13. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 2 (Koko: 13. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 3 (Koko: 13. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 4 (Koko: 13. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • 23ASH1
    Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma, monimuotototeutus
Pienryhmät
  • Pienryhmä 1
  • Pienryhmä 2
  • Pienryhmä 3
  • Pienryhmä 4

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa arvioida ja dokumentoida asiakkaan hoidon tarpeen
- osaa soveltaa asiakaslähtöisesti terveyden edistämisen ja omahoitoa tukevan ohjauksen menetelmiä digitaalisissa, etä- ja vastaanottotilanteissa
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida asiakkaan hoitotyötä ja ohjausta näyttöön perustuvaa tietoa asiakaan dataa ja genomitietoa ja monialaista yhteistyötä hyödyntäen
- osaa hyödyntää työssään kansallisia terveyspalveluita
- tietää ympäristöterveyden vaarojen ja riskien perusteet sekä toiminnan poikkeustilanteissa
- osaa reflektoida oppimaansa

Sisältö (OJ)

- hoidon tarpeen arvioinnin prosessi erilaisissa asiakaskontakteissa
- kiireellisyys- ja asiakkuusarviointi
- hoitotyön dokumentointi vastaanotolla
- terveyden edistämisen, omahoidon tukemisen, motivoivan haastattelun, valmentava elintapaohjauksen ja ryhmäohjaus menetelmät, sekä moniammatillinen yhteistyö
- hoitotyö ja hoitotyön dokumentointi asiakaslähtöisessä hoitotyön prosessissa
- hyvinvointiteknologian ja genomitiedon hyödyntäminen asiakkaan terveyden edistämisessä ja sairauksien hoidossa
- omaolo, Terveyskylän hoitopolut, 116117, Hoitoketjut
- sairaanhoitajan rooli ja toiminta ympäristöterveyden poikkeustilanteissa
- ravitsemuksen erityiskysymykset

Esitietovaatimukset (OJ)

Ensimmäisen vuoden opinnoista 30 op suoritettuna, sisältäen opintojakson lääkehoito ja lääkelaskut.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- osaa arvioida asiakkaan hoidon tarvetta ja kiireellisyyttä tavanomaisissa tilanteissa
- osaa dokumentoida asiakaskäynnin perusterveydenhuollon dokumentoinnin ohjeita hyödyntäen
- tietää terveyden edistämisen ja omahoidon tukemisen pääperiaatteet ja tunnistaa genomitiedon hyödyntämisen mahdollisuuksia
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida hoitotyötä ja dokumentoida prosessinmukaisesti ohjeita hyödyntäen
- osaa nimetä asiakkaan prosessiin liittyviä ammattiryhmiä ja heidän roolejaan hoidossa ja ohjauksessa
- tietää kansalliset terveyspalvelut
- tietää toimintaperiaatteet ympäristöterveyteen liittyvissä poikkeustilanteissa
- osaa ohjattuna arvioida ohjaustaitojaan ja toimintaansa

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- osaa arvioida asiakkaan hoidon tarpeen ja kiireellisyyden asiakaslähtöisesti, yksilöllisesti ja näyttöön perustuvaa tietoa hyödyntäen
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida hoitotyötä ja dokumentoida hoitotyön asiakaslähtöisesti ja digitaalisia tietolähteitä ja genomitietoa hyödyntäen
- osaa toteuttaa terveyttä edistävää ohjausta ja tukea asiakkaan omahoitoa asiakaslähtöisiä menetelmiä käyttäen huomioiden asiakkaan hoitoon liittyvät monialaiset ammattilaiset
- osaa hyödyntää kansallisia terveyspalveluita ohjauksessa ja hoidossa
- osaa toimintaperiaatteet ympäristöterveyteen liittyvissä poikkeustilanteissa
- osaa arvioida ohjaustaitojaan ja toimintaansa monipuolisesti reflektoiden

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- osaa yhdessä asiakkaan kanssa arvioida asiakkaan hoidon tarpeen ja kiireellisyyden asiakaslähtöisesti, yksilöllisesti ja näyttöön perustuvaa tietoa hyödyntäen
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida hoitotyötä asiakaslähtöisesti ja yksilöllisesti monipuolisia tietolähteitä mm. genomitietoa ja menetelmiä hyödyntäen
- osaa toteuttaa asiakaslähtöisesti terveyttä edistävää ohjausta ja tukea asiakkaan omahoitoa monipuolisesti erilaisia menetelmiä, moniammatillisuutta ja verkostoja hyödyntäen
- osaa soveltaa kansallista terveyspalvelutarjontaa monipuolisesti ja asiakaslähtöisesti asiakkaan ohjauksessa ja hoidossa
- osaa soveltaa toimintaperiaatteita erilaisissa ympäristöterveyteen liittyvissä poikkeustilanteissa
-osaa arvioida ohjaustaitojaan ja toimintaansa ja kehittää niitä luovasti ja asiakaslähtöisesti

Aika ja paikka

Orientaatio 3.9. Pakollinen läsnäolo/ETÄNÄ

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Ryhmätentti pidetään 9.10.2024 (Tamkilla toteutettava paperitentti). Tentissä yksi lääkelasku, joka suoritettava yksilötenttinä hyväksytysti. Tentin arviointi 0-5.


1. uusinta yksilötenttinä viikolla 45 Examissa
2. uusinta yksilötenttinä viikolla 48 Examissa


27 § Opintosuorituksen uusinta ja arvosanan korottaminen

Arvosanan korottamisessa noudatetaan samoja arviointikriteereitä ja -periaatteita kuin varsinaisessa opintosuorituksessa. Korotusmahdollisuus ei koske toteutusten osia, jollei tietoa korotusmahdollisuudesta ole kirjattu opintojakson toteutussuunnitelmaan. Mikäli arviointi perustuu suoritustapaan, jonka arviointimenetelmää ei voida toistaa (esimerkiksi pari- tai ryhmätentti tai harjoittelu), ei opiskelijalla ole mahdollisuutta korottaa arvosanaa. Tutkinnon suorittamisen jälkeen ei ole mahdollista korottaa arvosanoja.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

OSA 1 Sairaanhoitajan vastaanotto (luennot ja teoria): tentti, arviointi 0-5.

OSA 2 case-ryhmätyöskentely, 100% läsnäolo, aktiivinen osallistuminen oman ryhmän tehtäviin, hyväksytty/hylätty.

OSA 3 Itsenäinen työskentely: Kirjallisten tehtävien tekeminen hyväksytysti (hylätty/täydennettävä/hyväksytty). Myöhässä palautetut tehtävät voivat vaikuttaa kurssin numeraaliseen arviointiin.

OSA 4 Hoidon tarpeen arviointi: 100 % läsnäolo, hyväksytty/hylätty.

OSA 5 Rokotukset ja vasta-ainetasoihin liittyvä pistostekniikka: 100 % läsnäolo, hyväksytty/hylätty.
Ennakkkotehtävien tekeminen.

OSA 6 Kliiniset taidot sairaanhoitajan vastaanotolla: 100 % läsnäolo, hyväksytty/hylätty.
Ennakkkotehtävien tekeminen.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luennot etä- ja lähiopetuksena, case-ryhmätyöskentely, HTA-työpaja, itsenäiset tehtävät ja muu itsenäinen työskentely.
Orientoivat harjoittelut.

Oppimateriaalit

Kaikki toteutuksen osiot ovat pakollisia. Läsnäolo myös teoriatunneilla helpottaa huomattavasti asioiden omaksumista ja tenttiin valmistautumista.

OSA 1: sairaanhoitajan vastaanotto (luennot ja tentti).

Tenttimateriaalit:
- Kurssilla esille tullut materiaali (moodle).
- Orava, Kyngäs & Kääriäinen. 2012. Puhelinohjaus hoitotyön menetelmänä: systemaattinen kirjallisuuskatsaus. Osa I: Reaktiivinen puhelinohjaus. Hoitotiede, 2012, Vol. 24 (3), p. 216.
- Orava, Kyngäs & Kääriäinen. 2012. Puhelinohjaus hoitotyön menetelmänä: systemaattinen kirjallisuuskatsaus. Osa II: Proaktiivinen puhelinohjaus. Hoitotiede, 2012, Vol. 24 (3), p. 232.
- Muurinen & Mäntyranta. Asiakasvastaava-toiminta pitkäaikaissairauksien terveyshyötymallissa. STM.
- Routasalo & Pitkälä. Omahoidon tukeminen. Opas terveydenhuollon ammattihenkilöille. Duodecim. 2009.
-Käypähoito-suositukset: Aikuisten lihavuus, liikunta, nielutulehdus, sivuontelotulehdus, alahengitystieinfektiot, monisairas potilas (soveltuvin osin).

Lisämateriaalia luettavaksi:
- Oikarinen, Hukkanen, Oinas-Kukkonen & Savolainen. 2021. Digihoidon mahdollisuudet lihavuuden hoidossa. Lääkärilehti 50-52/2021 vsk 76, 3037-3048.
- Mikkola, Riekki & Sipilä. 2022. Perusterveydenhuollon avovastaanottotoiminnan mallit sote-järjestelmässä, Hyvä käytäntö -konsensussuositus. https://www.terveysportti.fi/apps/dtk/ltk/article/hsu00024/search/Perusterveydenhuollon%20avovastaanottotoiminnan%20mallit%20sote-j%C3%A4rjestelm%C3%A4ss%C3%A4,%20Hyv%C3%A4%20k%C3%A4yt%C3%A4nt%C3%B6%20-konsensussuositus
- Roivainen. 2022. Kiireettömien ensihoitotehtävien hoidon tarpeen arviointi puhelinsairaanhoitajan toteuttamana. Väitöskirja. Oulun yliopisto. http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-3265-2
- Rosenlund & Kinnunen. 2018. Ikäihmisten kokemukset terveydenhuollon sähköisten palvelujen käytöstä ja kokemusten hyödyntäminen palvelujen kehittämisessä - kuvaileva kirjallisuuskatsaus. THL Tieto-osasto. Finnish Journal of eHealth and eWelfare. 10 (2-3), 264-284.
-Liu, Sellgren, Kaila & Koskela. 2021. Sähköisten oirearvioiden käytettävyys. Finnish Journal of eHealth and eWelfare, 2021, Vol.13 (2).
- Urpo, Raassina, Åstedt-Kurki & Palonen. 2020. Asiakkaiden kokemuksia puhelinneuvonnan toteutumisesta perusterveydenhuollossa – kirjallisuuskatsaus. Hoitotiede 32 (2), 110-121.

OSA 2
Ympäristöterveydenhuollon case-työskentely, pakollinen läsnäolo

OSA 3
Itsenäinen työskentely

OSA 4
Hoidon tarpeen arviointi , pakollinen läsnäolo

OSA 5
Rokotukset ja vasta-ainetasoihin liittyvä pistostekniikka, pakollinen läsnäolo

OSA 6
Kliiniset taidot sairaanhoitajan vastaanotolla, pakollinen läsnäolo

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

3 op = 27 h x 3 = 81 h opiskelijan työtä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

-

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

-

Ilmoittautumisaika

01.06.2024 - 07.08.2024

Ajoitus

05.08.2024 - 22.09.2024

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sairaanhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 52

Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Kätilön tutkinto-ohjelma
  • Ensihoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Paula Pajunen
  • Ilona Jylhäsalo
Vastuuhenkilö

Ilona Jylhäsalo

Ryhmät
  • 22SH2B
    Sairaanhoitajan tutkinto-ohjalma 22SH2B

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa arvioida ja dokumentoida asiakkaan hoidon tarpeen
- osaa soveltaa asiakaslähtöisesti terveyden edistämisen ja omahoitoa tukevan ohjauksen menetelmiä digitaalisissa, etä- ja vastaanottotilanteissa
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida asiakkaan hoitotyötä ja ohjausta näyttöön perustuvaa tietoa asiakaan dataa ja genomitietoa ja monialaista yhteistyötä hyödyntäen
- osaa hyödyntää työssään kansallisia terveyspalveluita
- tietää ympäristöterveyden vaarojen ja riskien perusteet sekä toiminnan poikkeustilanteissa
- osaa reflektoida oppimaansa

Sisältö (OJ)

- hoidon tarpeen arvioinnin prosessi erilaisissa asiakaskontakteissa
- kiireellisyys- ja asiakkuusarviointi
- hoitotyön dokumentointi vastaanotolla
- terveyden edistämisen, omahoidon tukemisen, motivoivan haastattelun, valmentava elintapaohjauksen ja ryhmäohjaus menetelmät, sekä moniammatillinen yhteistyö
- hoitotyö ja hoitotyön dokumentointi asiakaslähtöisessä hoitotyön prosessissa
- hyvinvointiteknologian ja genomitiedon hyödyntäminen asiakkaan terveyden edistämisessä ja sairauksien hoidossa
- omaolo, Terveyskylän hoitopolut, 116117, Hoitoketjut
- sairaanhoitajan rooli ja toiminta ympäristöterveyden poikkeustilanteissa
- ravitsemuksen erityiskysymykset

Esitietovaatimukset (OJ)

Ensimmäisen vuoden opinnoista 30 op suoritettuna, sisältäen opintojakson lääkehoito ja lääkelaskut.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- osaa arvioida asiakkaan hoidon tarvetta ja kiireellisyyttä tavanomaisissa tilanteissa
- osaa dokumentoida asiakaskäynnin perusterveydenhuollon dokumentoinnin ohjeita hyödyntäen
- tietää terveyden edistämisen ja omahoidon tukemisen pääperiaatteet ja tunnistaa genomitiedon hyödyntämisen mahdollisuuksia
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida hoitotyötä ja dokumentoida prosessinmukaisesti ohjeita hyödyntäen
- osaa nimetä asiakkaan prosessiin liittyviä ammattiryhmiä ja heidän roolejaan hoidossa ja ohjauksessa
- tietää kansalliset terveyspalvelut
- tietää toimintaperiaatteet ympäristöterveyteen liittyvissä poikkeustilanteissa
- osaa ohjattuna arvioida ohjaustaitojaan ja toimintaansa

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- osaa arvioida asiakkaan hoidon tarpeen ja kiireellisyyden asiakaslähtöisesti, yksilöllisesti ja näyttöön perustuvaa tietoa hyödyntäen
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida hoitotyötä ja dokumentoida hoitotyön asiakaslähtöisesti ja digitaalisia tietolähteitä ja genomitietoa hyödyntäen
- osaa toteuttaa terveyttä edistävää ohjausta ja tukea asiakkaan omahoitoa asiakaslähtöisiä menetelmiä käyttäen huomioiden asiakkaan hoitoon liittyvät monialaiset ammattilaiset
- osaa hyödyntää kansallisia terveyspalveluita ohjauksessa ja hoidossa
- osaa toimintaperiaatteet ympäristöterveyteen liittyvissä poikkeustilanteissa
- osaa arvioida ohjaustaitojaan ja toimintaansa monipuolisesti reflektoiden

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- osaa yhdessä asiakkaan kanssa arvioida asiakkaan hoidon tarpeen ja kiireellisyyden asiakaslähtöisesti, yksilöllisesti ja näyttöön perustuvaa tietoa hyödyntäen
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida hoitotyötä asiakaslähtöisesti ja yksilöllisesti monipuolisia tietolähteitä mm. genomitietoa ja menetelmiä hyödyntäen
- osaa toteuttaa asiakaslähtöisesti terveyttä edistävää ohjausta ja tukea asiakkaan omahoitoa monipuolisesti erilaisia menetelmiä, moniammatillisuutta ja verkostoja hyödyntäen
- osaa soveltaa kansallista terveyspalvelutarjontaa monipuolisesti ja asiakaslähtöisesti asiakkaan ohjauksessa ja hoidossa
- osaa soveltaa toimintaperiaatteita erilaisissa ympäristöterveyteen liittyvissä poikkeustilanteissa
-osaa arvioida ohjaustaitojaan ja toimintaansa ja kehittää niitä luovasti ja asiakaslähtöisesti

Aika ja paikka

Toteutuu aikavälillä 13.8-12.9.2024.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Ryhmätentti pidetään 12.09.2024 (Tamkilla toteutettava paperitentti).
Tentissä yksi lääkelasku, joka suoritettava yksilötenttinä (kesto 15min) hyväksytysti läpi päästäkseen.
Ryhmätentin kesto 90min. Tentin arviointi 0-5.


1. uusinta yksilötenttinä viikolla 41 Examissa
2. uusinta yksilötenttinä viikolla 45 Examissa


27 § Opintosuorituksen uusinta ja arvosanan korottaminen:

Arvosanan korottamisessa noudatetaan samoja arviointikriteereitä ja -periaatteita kuin varsinaisessa opintosuorituksessa. Korotusmahdollisuus ei koske toteutusten osia, jollei tietoa korotusmahdollisuudesta ole kirjattu opintojakson toteutussuunnitelmaan. Mikäli arviointi perustuu suoritustapaan, jonka arviointimenetelmää ei voida toistaa (esimerkiksi pari- tai ryhmätentti tai harjoittelu), ei opiskelijalla ole mahdollisuutta korottaa arvosanaa. Tutkinnon suorittamisen jälkeen ei ole mahdollista korottaa arvosanoja.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

OSA 1 Teoriatentti, (sairaanhoitajan vastaanottotyö), arviointi 0-5.

OSA 2 Lääkelasku, hyväksytty/hylätty

OSA 3 Case-ryhmätyöskentely, 100% läsnäolo, aktiivinen osallistuminen oman ryhmän tehtäviin, hyväksytty/hylätty.

OSA 4 Itsenäinen työskentely: Kirjallisten tehtävien tekeminen hyväksytysti (hylätty/täydennettävä/hyväksytty). Myöhässä palautetut tehtävät voivat vaikuttaa kurssin numeraaliseen arviointiin.

OSA 5 Hoidon tarpeen arviointi: 100 % läsnäolo, hyväksytty/hylätty.

OSA 6 Rokotukset ja vasta-ainetasoihin liittyvä pistostekniikka: 100 % läsnäolo, hyväksytty/hylätty.
Ennakkkotehtävien tekeminen.

OSA 7 Kliiniset taidot sairaanhoitajan vastaanotolla: 100 % läsnäolo, hyväksytty/hylätty.
Ennakkkotehtävien tekeminen.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luennot, case-ryhmätyöskentely, itsenäiset tehtävät ja muu itsenäinen työskentely.
Orientoivat harjoittelut.

Oppimateriaalit

Kaikki toteutuksen osiot ovat pakollisia. Läsnäolo myös teoriatunneilla helpottaa huomattavasti asioiden omaksumista ja tenttiin valmistautumista.



OSA 1: Teoriatentti (sairaanhoitajan vastaanottotyö).

Tenttimateriaalit:
- Kurssilla esille tullut materiaali (moodle).
- Orava, Kyngäs & Kääriäinen. 2012. Puhelinohjaus hoitotyön menetelmänä: systemaattinen kirjallisuuskatsaus. Osa I: Reaktiivinen puhelinohjaus. Hoitotiede, 2012, Vol. 24 (3), p. 216.
- Orava, Kyngäs & Kääriäinen. 2012. Puhelinohjaus hoitotyön menetelmänä: systemaattinen kirjallisuuskatsaus. Osa II: Proaktiivinen puhelinohjaus. Hoitotiede, 2012, Vol. 24 (3), p. 232.
- Muurinen & Mäntyranta. Asiakasvastaava-toiminta pitkäaikaissairauksien terveyshyötymallissa. STM.
- Routasalo & Pitkälä. Omahoidon tukeminen. Opas terveydenhuollon ammattihenkilöille. Duodecim. 2009.
-Käypähoito-suositukset: Aikuisten lihavuus, liikunta, nielutulehdus, sivuontelotulehdus, alahengitystieinfektiot, monisairas potilas (soveltuvin osin).


Lisämateriaalia luettavaksi:
- Oikarinen, Hukkanen, Oinas-Kukkonen & Savolainen. 2021. Digihoidon mahdollisuudet lihavuuden hoidossa. Lääkärilehti 50-52/2021 vsk 76, 3037-3048.
- Mikkola, Riekki & Sipilä. 2022. Perusterveydenhuollon avovastaanottotoiminnan mallit sote-järjestelmässä, Hyvä käytäntö -konsensussuositus. https://www.terveysportti.fi/apps/dtk/ltk/article/hsu00024/search/Perusterveydenhuollon%20avovastaanottotoiminnan%20mallit%20sote-j%C3%A4rjestelm%C3%A4ss%C3%A4,%20Hyv%C3%A4%20k%C3%A4yt%C3%A4nt%C3%B6%20-konsensussuositus
- Roivainen. 2022. Kiireettömien ensihoitotehtävien hoidon tarpeen arviointi puhelinsairaanhoitajan toteuttamana. Väitöskirja. Oulun yliopisto. http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-3265-2
- Rosenlund & Kinnunen. 2018. Ikäihmisten kokemukset terveydenhuollon sähköisten palvelujen käytöstä ja kokemusten hyödyntäminen palvelujen kehittämisessä - kuvaileva kirjallisuuskatsaus. THL Tieto-osasto. Finnish Journal of eHealth and eWelfare. 10 (2-3), 264-284.
-Liu, Sellgren, Kaila & Koskela. 2021. Sähköisten oirearvioiden käytettävyys. Finnish Journal of eHealth and eWelfare, 2021, Vol.13 (2).
- Urpo, Raassina, Åstedt-Kurki & Palonen. 2020. Asiakkaiden kokemuksia puhelinneuvonnan toteutumisesta perusterveydenhuollossa – kirjallisuuskatsaus. Hoitotiede 32 (2), 110-121.

OSA 2
Lääkelasku

OSA 3
Ympäristöterveydenhuollon case-työskentely, pakollinen läsnäolo

OSA 4
Itsenäinen työskentely

OSA 5
Hoidon tarpeen arviointi, pakollinen läsnäolo

OSA 6
Rokotukset ja vasta-ainetasoihin liittyvä pistostekniikka, pakollinen läsnäolo

OSA 7
Kliiniset taidot sairaanhoitajan vastaanotolla, pakollinen läsnäolo

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

3 op = 27 h x 3 = 81 h opiskelijan työtä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

-

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

-

Ilmoittautumisaika

10.06.2024 - 11.08.2024

Ajoitus

05.08.2024 - 27.10.2024

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sairaanhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 60

Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Kätilön tutkinto-ohjelma
  • Ensihoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Paula Pajunen
  • Ilona Jylhäsalo
Vastuuhenkilö

Paula Pajunen

Pienryhmät
  • Pienryhmä 1 (Koko: 13. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 2 (Koko: 13. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 3 (Koko: 13. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 4 (Koko: 13. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 5 (Koko: 13. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • 22SH2C
    Sairaanhoitajan tutkinto-ohjalma 22SH2C
Pienryhmät
  • Pienryhmä 1
  • Pienryhmä 2
  • Pienryhmä 3
  • Pienryhmä 4
  • Pienryhmä 5

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa arvioida ja dokumentoida asiakkaan hoidon tarpeen
- osaa soveltaa asiakaslähtöisesti terveyden edistämisen ja omahoitoa tukevan ohjauksen menetelmiä digitaalisissa, etä- ja vastaanottotilanteissa
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida asiakkaan hoitotyötä ja ohjausta näyttöön perustuvaa tietoa asiakaan dataa ja genomitietoa ja monialaista yhteistyötä hyödyntäen
- osaa hyödyntää työssään kansallisia terveyspalveluita
- tietää ympäristöterveyden vaarojen ja riskien perusteet sekä toiminnan poikkeustilanteissa
- osaa reflektoida oppimaansa

Sisältö (OJ)

- hoidon tarpeen arvioinnin prosessi erilaisissa asiakaskontakteissa
- kiireellisyys- ja asiakkuusarviointi
- hoitotyön dokumentointi vastaanotolla
- terveyden edistämisen, omahoidon tukemisen, motivoivan haastattelun, valmentava elintapaohjauksen ja ryhmäohjaus menetelmät, sekä moniammatillinen yhteistyö
- hoitotyö ja hoitotyön dokumentointi asiakaslähtöisessä hoitotyön prosessissa
- hyvinvointiteknologian ja genomitiedon hyödyntäminen asiakkaan terveyden edistämisessä ja sairauksien hoidossa
- omaolo, Terveyskylän hoitopolut, 116117, Hoitoketjut
- sairaanhoitajan rooli ja toiminta ympäristöterveyden poikkeustilanteissa
- ravitsemuksen erityiskysymykset

Esitietovaatimukset (OJ)

Ensimmäisen vuoden opinnoista 30 op suoritettuna, sisältäen opintojakson lääkehoito ja lääkelaskut.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- osaa arvioida asiakkaan hoidon tarvetta ja kiireellisyyttä tavanomaisissa tilanteissa
- osaa dokumentoida asiakaskäynnin perusterveydenhuollon dokumentoinnin ohjeita hyödyntäen
- tietää terveyden edistämisen ja omahoidon tukemisen pääperiaatteet ja tunnistaa genomitiedon hyödyntämisen mahdollisuuksia
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida hoitotyötä ja dokumentoida prosessinmukaisesti ohjeita hyödyntäen
- osaa nimetä asiakkaan prosessiin liittyviä ammattiryhmiä ja heidän roolejaan hoidossa ja ohjauksessa
- tietää kansalliset terveyspalvelut
- tietää toimintaperiaatteet ympäristöterveyteen liittyvissä poikkeustilanteissa
- osaa ohjattuna arvioida ohjaustaitojaan ja toimintaansa

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- osaa arvioida asiakkaan hoidon tarpeen ja kiireellisyyden asiakaslähtöisesti, yksilöllisesti ja näyttöön perustuvaa tietoa hyödyntäen
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida hoitotyötä ja dokumentoida hoitotyön asiakaslähtöisesti ja digitaalisia tietolähteitä ja genomitietoa hyödyntäen
- osaa toteuttaa terveyttä edistävää ohjausta ja tukea asiakkaan omahoitoa asiakaslähtöisiä menetelmiä käyttäen huomioiden asiakkaan hoitoon liittyvät monialaiset ammattilaiset
- osaa hyödyntää kansallisia terveyspalveluita ohjauksessa ja hoidossa
- osaa toimintaperiaatteet ympäristöterveyteen liittyvissä poikkeustilanteissa
- osaa arvioida ohjaustaitojaan ja toimintaansa monipuolisesti reflektoiden

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- osaa yhdessä asiakkaan kanssa arvioida asiakkaan hoidon tarpeen ja kiireellisyyden asiakaslähtöisesti, yksilöllisesti ja näyttöön perustuvaa tietoa hyödyntäen
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida hoitotyötä asiakaslähtöisesti ja yksilöllisesti monipuolisia tietolähteitä mm. genomitietoa ja menetelmiä hyödyntäen
- osaa toteuttaa asiakaslähtöisesti terveyttä edistävää ohjausta ja tukea asiakkaan omahoitoa monipuolisesti erilaisia menetelmiä, moniammatillisuutta ja verkostoja hyödyntäen
- osaa soveltaa kansallista terveyspalvelutarjontaa monipuolisesti ja asiakaslähtöisesti asiakkaan ohjauksessa ja hoidossa
- osaa soveltaa toimintaperiaatteita erilaisissa ympäristöterveyteen liittyvissä poikkeustilanteissa
-osaa arvioida ohjaustaitojaan ja toimintaansa ja kehittää niitä luovasti ja asiakaslähtöisesti

Aika ja paikka

Orientaatio 16.8. Pakollinen läsnäolo/ETÄNÄ

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Ryhmätentti pidetään 26.9.2024 (Tamkilla toteutettava paperitentti). Kesto 15 min+ 90 min. Tentin arviointi 0-5.
Tentissä yksi lääkelasku, joka suoritettava yksilötenttinä (kesto 15min) hyväksytysti läpi päästäkseen.


1. uusinta yksilötenttinä viikolla 44 Examissa
2. uusinta yksilötenttinä viikolla 48 Examissa


27 § Opintosuorituksen uusinta ja arvosanan korottaminen

Arvosanan korottamisessa noudatetaan samoja arviointikriteereitä ja -periaatteita kuin varsinaisessa opintosuorituksessa. Korotusmahdollisuus ei koske toteutusten osia, jollei tietoa korotusmahdollisuudesta ole kirjattu opintojakson toteutussuunnitelmaan. Mikäli arviointi perustuu suoritustapaan, jonka arviointimenetelmää ei voida toistaa (esimerkiksi pari- tai ryhmätentti tai harjoittelu), ei opiskelijalla ole mahdollisuutta korottaa arvosanaa. Tutkinnon suorittamisen jälkeen ei ole mahdollista korottaa arvosanoja.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

OSA 1 Sairaanhoitajan vastaanotto (luennot ja teoria): tentti, arviointi 0-5.

OSA 2 case-ryhmätyöskentely, 100% läsnäolo, aktiivinen osallistuminen oman ryhmän tehtäviin, hyväksytty/hylätty.

OSA 3 Itsenäinen työskentely: Kirjallisten tehtävien tekeminen hyväksytysti (hylätty/täydennettävä/hyväksytty). Myöhässä palautetut tehtävät voivat vaikuttaa kurssin numeraaliseen arviointiin.

OSA 4 Hoidon tarpeen arviointi: 100 % läsnäolo, hyväksytty/hylätty.

OSA 5 Rokotukset ja vasta-ainetasoihin liittyvä pistostekniikka: 100 % läsnäolo, hyväksytty/hylätty.
Ennakkkotehtävien tekeminen.

OSA 6 Kliiniset taidot sairaanhoitajan vastaanotolla: 100 % läsnäolo, hyväksytty/hylätty.
Ennakkkotehtävien tekeminen.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luennot etä- ja lähiopetuksena, case-ryhmätyöskentely, HTA-työpaja, itsenäiset tehtävät ja muu itsenäinen työskentely.
Orientoivat harjoittelut.

Oppimateriaalit

Kaikki toteutuksen osiot ovat pakollisia. Läsnäolo myös teoriatunneilla helpottaa huomattavasti asioiden omaksumista ja tenttiin valmistautumista.

OSA 1: sairaanhoitajan vastaanotto (luennot ja tentti).

Tenttimateriaalit:
- Kurssilla esille tullut materiaali (moodle).
- Orava, Kyngäs & Kääriäinen. 2012. Puhelinohjaus hoitotyön menetelmänä: systemaattinen kirjallisuuskatsaus. Osa I: Reaktiivinen puhelinohjaus. Hoitotiede, 2012, Vol. 24 (3), p. 216.
- Orava, Kyngäs & Kääriäinen. 2012. Puhelinohjaus hoitotyön menetelmänä: systemaattinen kirjallisuuskatsaus. Osa II: Proaktiivinen puhelinohjaus. Hoitotiede, 2012, Vol. 24 (3), p. 232.
- Muurinen & Mäntyranta. Asiakasvastaava-toiminta pitkäaikaissairauksien terveyshyötymallissa. STM.
- Routasalo & Pitkälä. Omahoidon tukeminen. Opas terveydenhuollon ammattihenkilöille. Duodecim. 2009.
-Käypähoito-suositukset: Aikuisten lihavuus, liikunta, nielutulehdus, sivuontelotulehdus, alahengitystieinfektiot, monisairas potilas (soveltuvin osin).

Lisämateriaalia luettavaksi:
- Oikarinen, Hukkanen, Oinas-Kukkonen & Savolainen. 2021. Digihoidon mahdollisuudet lihavuuden hoidossa. Lääkärilehti 50-52/2021 vsk 76, 3037-3048.
- Mikkola, Riekki & Sipilä. 2022. Perusterveydenhuollon avovastaanottotoiminnan mallit sote-järjestelmässä, Hyvä käytäntö -konsensussuositus. https://www.terveysportti.fi/apps/dtk/ltk/article/hsu00024/search/Perusterveydenhuollon%20avovastaanottotoiminnan%20mallit%20sote-j%C3%A4rjestelm%C3%A4ss%C3%A4,%20Hyv%C3%A4%20k%C3%A4yt%C3%A4nt%C3%B6%20-konsensussuositus
- Roivainen. 2022. Kiireettömien ensihoitotehtävien hoidon tarpeen arviointi puhelinsairaanhoitajan toteuttamana. Väitöskirja. Oulun yliopisto. http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-3265-2
- Rosenlund & Kinnunen. 2018. Ikäihmisten kokemukset terveydenhuollon sähköisten palvelujen käytöstä ja kokemusten hyödyntäminen palvelujen kehittämisessä - kuvaileva kirjallisuuskatsaus. THL Tieto-osasto. Finnish Journal of eHealth and eWelfare. 10 (2-3), 264-284.
-Liu, Sellgren, Kaila & Koskela. 2021. Sähköisten oirearvioiden käytettävyys. Finnish Journal of eHealth and eWelfare, 2021, Vol.13 (2).
- Urpo, Raassina, Åstedt-Kurki & Palonen. 2020. Asiakkaiden kokemuksia puhelinneuvonnan toteutumisesta perusterveydenhuollossa – kirjallisuuskatsaus. Hoitotiede 32 (2), 110-121.

OSA 2
Ympäristöterveydenhuollon case-työskentely, pakollinen läsnäolo

OSA 3
Itsenäinen työskentely

OSA 4
Hoidon tarpeen arviointi , pakollinen läsnäolo

OSA 5
Rokotukset ja vasta-ainetasoihin liittyvä pistostekniikka, pakollinen läsnäolo

OSA 6
Kliiniset taidot sairaanhoitajan vastaanotolla, pakollinen läsnäolo

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

3 op = 27 h x 3 = 81 h opiskelijan työtä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

-

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

-

Ilmoittautumisaika

01.08.2024 - 01.09.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 22.12.2024

Laajuus

2 op

Virtuaaliosuus

2 op

TKI-osuus

2 op

Toteutustapa

Verkossa tapahtuva opiskelu

Yksikkö

Ensihoitaja, kätilö ja terveydenhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Kätilön tutkinto-ohjelma
  • Ensihoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Tuija Rasku
Vastuuhenkilö

Tuija Rasku

Ryhmät
  • 22EH
    Ensihoittajan tutkinto-ohjelma, 22EH
  • 22KL
    Kätilön tutkinto-ohjelma, 22KL

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- Osaa hahmottaa henkilöstön ja toiminnan johtamisen kokonaisuuden
- Ymmärtää laadun ja turvallisuuden merkityksen organisaation toiminnassa
- Tietää keskeiset työyhteisötaidot ja ymmärtää niiden merkityksen
-.Osaa analysoida omia työelämävalmiuksiaan

Sisältö (OJ)

- Strateginen suunnittelu, toteutus ja arviointi
- Henkilöstöjohtamisen keskeiset prosessit
- Laatu ja turvallisuus organisaation toiminnassa
- Työyhteisötaidot ja työyhteisökulttuuri
- Kriittinen ajattelu

Esitietovaatimukset (OJ)

Ohjatut harjoittelut 1-4 suoritettuna.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- tietää peruskäsitteitä johtamisen kokonaisuudesta
- tunnistaa laadun ja turvallisuuden merkitystä organisaation toiminnassa
- tunnistaa joitakin keskeisiä työyhteisötaitoja
- tunnistaa omia työelämävalmiuksiaan

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija:
- tietää ja osaa kuvata peruskäsitteitä johtamisen kokonaisuudesta
- tietää laadun ja turvallisuuden merkityksen organisaation toiminnassa
- tietää keskeiset työyhteisötaidot
- osaa kuvata omia työelämävalmiuksiaan

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- osaa hahmottaa henkilöstön ja toiminnan johtamisen kokonaisuuden
- ymmärtää laadun ja turvallisuuden merkityksen organisaation toiminnassa
- osaa analysoida ja pohtia keskeisiä työyhteisötaitoja ja niiden merkitystä
- osaa analysoida omia työelämävalmiuksiaan

Aika ja paikka

Toteutusaika 1.9.-30.11.2024
Opintojakson suorittaminen tapahtuu Moodlen verkkoympäristössä.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Opintokokonaisuudesta ei ole tenttiä. Opiskelija varmistaa osaamisensa yksilö- ja tiimitehtävien kautta. Uusintamahdollisuus hylätyssä osassa. Arvosanan korottaminen tarkoittaa kaikkien opintojakson tehtävien hyväksytysti suorittamista sovitussa aikataulussa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Yksilötehtävät arvioidaan hyväksytty / hylätty.
Tiimitehtävä arvioidaan arviointiasteikon 0-5 mukaan, josta muodostuu koko opintojakson arvosana.
Vertaispalaute on osa tiimitehtävän arviointia.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Verkko-opinnot.
Tiedolla johtamiseen, itsensä johtamiseen ja työhyvinvointiin liittyvät yksilötehtävät.. Palautus 30.11.2024 mennessä.
Yhteistoiminnallisena oppimisena tiimitehtävä ja toisen ryhmän vertaispalaute.

Oppimateriaalit

Kurssikirja:
- Laaksonen, H. ja Ollila, S. 2017. Lähijohtamisen perusteet terveydenhuollossa. Edita. Helsinki.

Muu kirjallisuus:
- Juuti, P. 2016. Johtamisen kehittäminen. PS-kustannus. Jyväskylä.
- Järvinen, P. 2017. Menestyvän työyhteisön pelisäännöt. WSOYpro Oy. Helsinki
- Järvinen, P. 2018. Ammatillinen käyttäytyminen. Tie onnistumiseen. Alma Talent. Helsinki
- Harmoinen, M. 2014. Arvostava johtaminen terveydenhuollossa Akateeminen väitöskirja Tampereen yliopisto.
- Laaksonen, H. & Salin, S. (toim.) 2019. Iloa ja intoa johtamiseen. Käytännön eväitä sosiaali- ja terveysalan esimiestyöhön. Oppian. Helsinki.
- Laaksonen, H. & Ollila, S. (toim.) 2022. Henkilöstöjohtamisen moninaisuus: ajateltua, koettua, tutkittua. Oppian. Helsinki.

Suositeltava verkkomateriaali:
Hyvinvointialueet vastaavat sote-palvelujen ja pelastustoimen järjestämisestä 1.1.2023 lähtien. Linkki: https://stm.fi/hyvinvointialueet

Asiakas- ja potilasturvallisuusstrategia ja toimeenpanosuunnitelma
2022-2026. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2022:2. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/163858/STM_2022_2.pdf?sequence=1&isAllowed=y


Opiskelijat perehtyvät muuhun Moodlessa olevaan materiaaliin ja tekevät tehtävät itsenäisesti.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

27h x 2op = 54h
Yksilötehtävät 5h
Tiimitehtävä (3-5 opisk.) ja vertaisarviointi 49h.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Valinnaisia suoritustapoja ei ole.
Mikäli jostakin syystä tarvitsee omaan aikatauluun sopivan yksillösuorituksen opintojaksosta, opiskelijan tulee tehdä vapaamuotoinen anomus opetuspäällikölle 10.10.2024 mennessä.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Tehtävät tulee liittää ohjattuihin harjoitteluihin (1-4) tai muuhun kokemukseen työelämästä.

Lisätietoja opiskelijoille

Toteutusaika 1.9.-25.11.2024
Opintojakson suorittaminen tapahtuu itsenäisesti verkko-opintoina Moodle-alustalla.

Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija
- ei tiedä peruskäsitteitä johtamisen kokonaisuudesta
- ei tunnista laadun ja turvallisuuden merkitystä organisaation toiminnassa
- ei tunnistaa joitakin keskeisiä työyhteisötaitoja
- ei tunnistaa omia työelämävalmiuksiaan
- ei suorita annettuja tehtäviä tai niiden osatehtäviä tai tehtäviä ei ole palautettu ajallaan.

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija
- tietää peruskäsitteitä johtamisen kokonaisuudesta
- tunnistaa laadun ja turvallisuuden merkitystä organisaation toiminnassa
- tunnistaa joitakin keskeisiä työyhteisötaitoja
- tunnistaa omia työelämävalmiuksiaan

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija:
- tietää ja osaa kuvata peruskäsitteitä johtamisen kokonaisuudesta
- tietää laadun ja turvallisuuden merkityksen organisaation toiminnassa
- tietää keskeiset työyhteisötaidot
- osaa kuvata omia työelämävalmiuksiaan

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija
- osaa hahmottaa henkilöstön ja toiminnan johtamisen kokonaisuuden
- ymmärtää laadun ja turvallisuuden merkityksen organisaation toiminnassa
- osaa analysoida ja pohtia keskeisiä työyhteisötaitoja ja niiden merkitystä
- osaa analysoida omia työelämävalmiuksiaan

Ilmoittautumisaika

06.07.2024 - 04.08.2024

Ajoitus

05.08.2024 - 27.10.2024

Laajuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sairaanhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 110

Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Kätilön tutkinto-ohjelma
  • Ensihoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Mirva Kolonen
Vastuuhenkilö

Mirva Kolonen

Ryhmät
  • 22SH2A
    Sairaanhoitajan tutkinto-ohjalma 22SH2A
  • 22SH2C
    Sairaanhoitajan tutkinto-ohjalma 22SH2C

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- Osaa hahmottaa henkilöstön ja toiminnan johtamisen kokonaisuuden
- Ymmärtää laadun ja turvallisuuden merkityksen organisaation toiminnassa
- Tietää keskeiset työyhteisötaidot ja ymmärtää niiden merkityksen
-.Osaa analysoida omia työelämävalmiuksiaan

Sisältö (OJ)

- Strateginen suunnittelu, toteutus ja arviointi
- Henkilöstöjohtamisen keskeiset prosessit
- Laatu ja turvallisuus organisaation toiminnassa
- Työyhteisötaidot ja työyhteisökulttuuri
- Kriittinen ajattelu

Esitietovaatimukset (OJ)

Ohjatut harjoittelut 1-4 suoritettuna.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- tietää peruskäsitteitä johtamisen kokonaisuudesta
- tunnistaa laadun ja turvallisuuden merkitystä organisaation toiminnassa
- tunnistaa joitakin keskeisiä työyhteisötaitoja
- tunnistaa omia työelämävalmiuksiaan

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija:
- tietää ja osaa kuvata peruskäsitteitä johtamisen kokonaisuudesta
- tietää laadun ja turvallisuuden merkityksen organisaation toiminnassa
- tietää keskeiset työyhteisötaidot
- osaa kuvata omia työelämävalmiuksiaan

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- osaa hahmottaa henkilöstön ja toiminnan johtamisen kokonaisuuden
- ymmärtää laadun ja turvallisuuden merkityksen organisaation toiminnassa
- osaa analysoida ja pohtia keskeisiä työyhteisötaitoja ja niiden merkitystä
- osaa analysoida omia työelämävalmiuksiaan

Aika ja paikka

Toteutusaika 05.08.2024 - 27.10.2024
Toteutukselle otetaan 40 opiskelijaa ilmoittautumisjärjestyksessä.
Opintojakson suorittaminen tapahtuu Moodlen verkkoympäristössä.
.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Opintokokonaisuudesta ei ole tenttiä. Osaamisen varmistaminen yksilö- ja tiimitehtävien kautta. Uusintamahdollisuus hylätyssä osassa. Arvosanan korottaminen tarkoittaa kaikkien opintojakson tehtävien hyväksytysti suorittamista sovitussa aikataulussa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Yksilötehtävät arvioidaan hyväksytty / hylätty.
Tiimitehtävä arvioidaan arviointiasteikon 0-5 mukaan, josta muodostuu koko opintojakson arvosana.
Vertaisarviointi on osa tiimitehtävän arviointia.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Orientaatiotehtävä, yksilötehtävänä, tehtynä 18.08.2024
Tiimityöskentely, vertaisarviointi tiiminä, opetusvideo, sähköiset verkkomateriaalit, yhteistoiminnallinen oppiminen, itsenäinen työskentely.
Verkko-opinnot.

Oppimateriaalit

Kurssikirja:
- Laaksonen, H. ja Ollila, S. 2017. Lähijohtamisen perusteet terveydenhuollossa. Edita. Helsinki.

Muu kirjallisuus:
- Juuti, P. 2016. Johtamisen kehittäminen. PS-kustannus. Jyväskylä.
- Järvinen, P. 2017. Menestyvän työyhteisön pelisäännöt. WSOYpro Oy. Helsinki
- Järvinen, P. 2018. Ammatillinen käyttäytyminen. Tie onnistumiseen. Alma Talent. Helsinki
- Harmoinen, M. 2014. Arvostava johtaminen terveydenhuollossa Akateeminen väitöskirja Tampereen yliopisto.
- Laaksonen, H. & Salin, S. (toim.) 2019. Iloa ja intoa johtamiseen. Käytännön eväitä sosiaali- ja terveysalan esimiestyöhön. Oppian. Helsinki.
- Laaksonen, H. & Ollila, S. (toim.) 2022. Henkilöstöjohtamisen moninaisuus: ajateltua, koettua, tutkittua. Oppian. Helsinki.

Suositeltava verkkomateriaali:
Hyvinvointialueet vastaavat sote-palvelujen ja pelastustoimen järjestämisestä 1.1.2023 lähtien. Linkki: https://stm.fi/hyvinvointialueet

Asiakas- ja potilasturvallisuusstrategia ja toimeenpanosuunnitelma
2022-2026. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2022:2. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/163858/STM_2022_2.pdf?sequence=1&isAllowed=y


Opiskelijat perehtyvät muuhun Moodlessa olevaan materiaaliin ja tekevät tehtävät itsenäisesti.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

27h x 2op = 54h
Yksilötehtävät 5h
Tiimitehtävä (3-5 opisk.) ja vertaisarviointi 49h.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Valinnaisia suoritustapoja ei ole.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Tehtävät tulee liittää ohjattuihin harjoitteluihin (1-4) tai muuhun kokemukseen työelämästä.

Lisätietoja opiskelijoille

Toteutusaika 05.08.2024 - 27.10.2024
Opintojaksoille opiskelijat otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Toteutukselle otetaan 40 opiskelijaa.
Opiskelijat hyväksytään toteutukselle ilmoittautumisjärjestyksessä viimeistään viikolla 10 Moodle-kurssi avautuu 05.08.24,

Orientaatiodiat ovat valmiina Moodle-alustalla 05.08.2024 lähtien.

Opintojakson suorittaminen tapahtuu itsenäisesti verkko-opintoina Moodle-alustalla.
Opiskelijat jaetaan valmiiksi tiimeihin.
Tiimitehtävän aiheet on annettu valmiiksi.
Vertaisarviointi tehdään ennalta jaetuissa tiimeissä.


Opintojakson tiedot päivittyvät.

Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija
- ei tiedä peruskäsitteitä johtamisen kokonaisuudesta
- ei tunnista laadun ja turvallisuuden merkitystä organisaation toiminnassa
- ei tunnistaa joitakin keskeisiä työyhteisötaitoja
- ei tunnistaa omia työelämävalmiuksiaan
- ei suorita annettuja tehtäviä tai niiden osatehtäviä tai tehtäviä ei ole palautettu ajallaan.

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija
- tietää peruskäsitteitä johtamisen kokonaisuudesta
- tunnistaa laadun ja turvallisuuden merkitystä organisaation toiminnassa
- tunnistaa joitakin keskeisiä työyhteisötaitoja
- tunnistaa omia työelämävalmiuksiaan

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija:
- tietää ja osaa kuvata peruskäsitteitä johtamisen kokonaisuudesta
- tietää laadun ja turvallisuuden merkityksen organisaation toiminnassa
- tietää keskeiset työyhteisötaidot
- osaa kuvata omia työelämävalmiuksiaan

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija
- osaa hahmottaa henkilöstön ja toiminnan johtamisen kokonaisuuden
- ymmärtää laadun ja turvallisuuden merkityksen organisaation toiminnassa
- osaa analysoida ja pohtia keskeisiä työyhteisötaitoja ja niiden merkitystä
- osaa analysoida omia työelämävalmiuksiaan

Ilmoittautumisaika

28.09.2024 - 27.10.2024

Ajoitus

28.10.2024 - 15.12.2024

Laajuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sairaanhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 52

Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Kätilön tutkinto-ohjelma
  • Ensihoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Mirva Kolonen
Vastuuhenkilö

Mirva Kolonen

Ryhmät
  • 22SH2B
    Sairaanhoitajan tutkinto-ohjalma 22SH2B

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- Osaa hahmottaa henkilöstön ja toiminnan johtamisen kokonaisuuden
- Ymmärtää laadun ja turvallisuuden merkityksen organisaation toiminnassa
- Tietää keskeiset työyhteisötaidot ja ymmärtää niiden merkityksen
-.Osaa analysoida omia työelämävalmiuksiaan

Sisältö (OJ)

- Strateginen suunnittelu, toteutus ja arviointi
- Henkilöstöjohtamisen keskeiset prosessit
- Laatu ja turvallisuus organisaation toiminnassa
- Työyhteisötaidot ja työyhteisökulttuuri
- Kriittinen ajattelu

Esitietovaatimukset (OJ)

Ohjatut harjoittelut 1-4 suoritettuna.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- tietää peruskäsitteitä johtamisen kokonaisuudesta
- tunnistaa laadun ja turvallisuuden merkitystä organisaation toiminnassa
- tunnistaa joitakin keskeisiä työyhteisötaitoja
- tunnistaa omia työelämävalmiuksiaan

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija:
- tietää ja osaa kuvata peruskäsitteitä johtamisen kokonaisuudesta
- tietää laadun ja turvallisuuden merkityksen organisaation toiminnassa
- tietää keskeiset työyhteisötaidot
- osaa kuvata omia työelämävalmiuksiaan

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- osaa hahmottaa henkilöstön ja toiminnan johtamisen kokonaisuuden
- ymmärtää laadun ja turvallisuuden merkityksen organisaation toiminnassa
- osaa analysoida ja pohtia keskeisiä työyhteisötaitoja ja niiden merkitystä
- osaa analysoida omia työelämävalmiuksiaan

Aika ja paikka

Toteutusaika 28.10.2024 - 15.12.2024
Toteutukselle otetaan max 52 opiskelijaa opiskelijaa ilmoittautumisjärjestyksessä.
Opintojakson suorittaminen tapahtuu Moodlen verkkoympäristössä.
.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Opintokokonaisuudesta ei ole tenttiä. Osaamisen varmistaminen yksilö- ja tiimitehtävien kautta. Uusintamahdollisuus hylätyssä osassa. Arvosanan korottaminen tarkoittaa kaikkien opintojakson tehtävien hyväksytysti suorittamista sovitussa aikataulussa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Yksilötehtävät arvioidaan hyväksytty / hylätty.
Tiimitehtävä arvioidaan arviointiasteikon 0-5 mukaan, josta muodostuu koko opintojakson arvosana.
Vertaisarviointi on osa tiimitehtävän arviointia.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Orientaatiotehtävä, yksilötehtävänä, tehtynä 12.11.2024
Tiimityöskentely, vertaisarviointi tiiminä, opetusvideo, sähköiset verkkomateriaalit, yhteistoiminnallinen oppiminen, itsenäinen työskentely.
Verkko-opinnot.

Oppimateriaalit

Kurssikirja:
- Laaksonen, H. ja Ollila, S. 2017. Lähijohtamisen perusteet terveydenhuollossa. Edita. Helsinki.

Muu kirjallisuus:
- Juuti, P. 2016. Johtamisen kehittäminen. PS-kustannus. Jyväskylä.
- Järvinen, P. 2017. Menestyvän työyhteisön pelisäännöt. WSOYpro Oy. Helsinki
- Järvinen, P. 2018. Ammatillinen käyttäytyminen. Tie onnistumiseen. Alma Talent. Helsinki
- Harmoinen, M. 2014. Arvostava johtaminen terveydenhuollossa Akateeminen väitöskirja Tampereen yliopisto.
- Laaksonen, H. & Salin, S. (toim.) 2019. Iloa ja intoa johtamiseen. Käytännön eväitä sosiaali- ja terveysalan esimiestyöhön. Oppian. Helsinki.
- Laaksonen, H. & Ollila, S. (toim.) 2022. Henkilöstöjohtamisen moninaisuus: ajateltua, koettua, tutkittua. Oppian. Helsinki.

Suositeltava verkkomateriaali:
Hyvinvointialueet vastaavat sote-palvelujen ja pelastustoimen järjestämisestä 1.1.2023 lähtien. Linkki: https://stm.fi/hyvinvointialueet

Asiakas- ja potilasturvallisuusstrategia ja toimeenpanosuunnitelma
2022-2026. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2022:2. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/163858/STM_2022_2.pdf?sequence=1&isAllowed=y


Opiskelijat perehtyvät muuhun Moodlessa olevaan materiaaliin ja tekevät tehtävät itsenäisesti.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

27h x 2op = 54h
Yksilötehtävät 5h
Tiimitehtävä (3-5 opisk.) ja vertaisarviointi 49h.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Valinnaisia suoritustapoja ei ole.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Tehtävät tulee liittää ohjattuihin harjoitteluihin (1-4) tai muuhun kokemukseen työelämästä.

Lisätietoja opiskelijoille

Toteutusaika 28.10- 15.12.2024
Opintojaksoille opiskelijat otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.
Opiskelijat hyväksytään toteutukselle ilmoittautumisjärjestyksessä viimeistään viikolla 43 Moodle-kurssi avautuu 28.10.2024,

Orientaatiodiat ovat valmiina Moodle-alustalla 28.10.2024 lähtien.

Opintojakson suorittaminen tapahtuu itsenäisesti verkko-opintoina Moodle-alustalla.
Opiskelijat jaetaan valmiiksi tiimeihin.
Tiimitehtävän aiheet on annettu valmiiksi.
Vertaisarviointi tehdään ennalta jaetuissa tiimeissä.


Opintojakson tiedot päivittyvät.

Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija
- ei tiedä peruskäsitteitä johtamisen kokonaisuudesta
- ei tunnista laadun ja turvallisuuden merkitystä organisaation toiminnassa
- ei tunnistaa joitakin keskeisiä työyhteisötaitoja
- ei tunnistaa omia työelämävalmiuksiaan
- ei suorita annettuja tehtäviä tai niiden osatehtäviä tai tehtäviä ei ole palautettu ajallaan.

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija
- tietää peruskäsitteitä johtamisen kokonaisuudesta
- tunnistaa laadun ja turvallisuuden merkitystä organisaation toiminnassa
- tunnistaa joitakin keskeisiä työyhteisötaitoja
- tunnistaa omia työelämävalmiuksiaan

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija:
- tietää ja osaa kuvata peruskäsitteitä johtamisen kokonaisuudesta
- tietää laadun ja turvallisuuden merkityksen organisaation toiminnassa
- tietää keskeiset työyhteisötaidot
- osaa kuvata omia työelämävalmiuksiaan

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija
- osaa hahmottaa henkilöstön ja toiminnan johtamisen kokonaisuuden
- ymmärtää laadun ja turvallisuuden merkityksen organisaation toiminnassa
- osaa analysoida ja pohtia keskeisiä työyhteisötaitoja ja niiden merkitystä
- osaa analysoida omia työelämävalmiuksiaan

Ilmoittautumisaika

20.07.2024 - 18.08.2024

Ajoitus

19.08.2024 - 22.12.2024

Laajuus

9 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Ensihoitaja, kätilö ja terveydenhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Kätilön tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Mervi Juntunen
  • Eveliina Keskinen
  • Anna Aikasalo
  • Tuija Rasku
  • Paula Pajunen
  • Hanneli Sinisalo
  • Milla Salama
  • Maarit Lähteenmäki
  • Hanna Sahinoja
Vastuuhenkilö

Paula Pajunen

Pienryhmät
  • Pienryhmä 1 (Koko: 13. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 2 (Koko: 13. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 3 (Koko: 13. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 4 (Koko: 13. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • 24TH
    Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma, 24TH
  • 24KL
    Kätilön tutkinto-ohjelma, 24KL
Pienryhmät
  • Pienryhmä 1
  • Pienryhmä 2
  • Pienryhmä 3
  • Pienryhmä 4

Tavoitteet (OJ)

Opintojakson aikana hyppäät hoitotyön maailmaan, jossa opit monipuolisesti erilaisia hoitotyön perustaitoja sekä asiakaskohtaamista. Opit kuinka psyykkiset tekijät vaikuttavat eri ikäisten asiakkaiden hyvinvointiin ja kehitykseen. Opintojaksolla saat valmiudet toimia tavallisimmissa ensiapua vaativissa sairaus- ja onnettomuustilanteissa.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija

Hoitotyö 1, 4op
• osaa yksilövastuisen hoitotyön ja omahoitajana toimimisen periaatteet
• osaa työskennellä aseptisten periaatteiden mukaisesti ja ekologisesti
• osaa perustiedot potilaan päivittäisiin toimiin ja auttamismenetelmiin liittyen
• osaa kuntouttavan hoitotyön periaatteet
• osaa ergonomisen työskentelytavan periaatteet hoitotyössä
• osaa terveyttä edistävän ravitsemuksen perusteet
• ymmärtää potilaan seksuaalisuuden huomioimisen merkityksen hoitotyössä
• harjaantuu ohjaustilanteissa
• ottaa vastuun omasta oppimisestaan ja toimii aktiivisesti pienryhmässä.


Hoitotyö 2, 3op
• ymmärtää peruselintoimintojen normaalin toiminnan ja tunnistaa niissä tapahtuvat muutokset
• osaa tarkkailla ja turvata asiakkaan peruselintoiminnot hoitotyön auttamismenetelmillä
• ymmärtää mitä tarkoitetaan ABCDE-, NEWS- ja ISBAR -menetelmillä ja osaa käyttää niitä
• ymmärtää perusasiat kivunhoidosta
• harjaantuu ohjaustilanteissa
• ottaa vastuun omasta oppimisestaan ja toimii aktiivisesti pienryhmässä.


Psykologia, 1 op
• ymmärtää psyykkisten tekijöiden yhteyden asiakkaan hyvinvointiin
• huomioi eri-ikäisten ihmisten psyykkisen kehityksen asiakastyössä.


Ensiapu, 1 op
• osaa toimia näyttöön perustuen oma-aloitteisesti ja antaa ensiapua tavallisimmissa sairaus- ja onnettomuustilanteissa huomioiden turvallisuuden ja henkisen ensiavun tarpeen.

Sisältö (OJ)

Hoitotyö 1, 4 op
• yksilövastuinen hoitotyö ja omahoitajana ohjaamisen vastuut ja periaatteet
• aseptinen ja kestävä työskentely hoitoympäristössä
• yleisen siisteyden ja järjestyksen noudattaminen harjoitustunneilla
• asiakkaan ja hoitajan ergonomian huomioiminen hoitotyössä sekä asiakasta avustaessa
• ihmisen perustarpeiden huomioiminen ja hoitaminen
• kuntouttava hoitotyö työtapana päivittäisissä toimissa
• suomalaiset ravitsemussuositukset
• seksuaalisuuden ja sen monimuotoisuuden huomioiminen hoitotyössä ja sen puheeksi ottamisen menetelmät
• aktiivinen toiminta ja tavoitteellinen ongelmanratkaisu pienryhmässä.


Hoitotyö 2, 3 op
• verenkierron, hengityksen ja lämpötasapainon tarkkailu, mittaaminen ja siihen liittyvät hoitotyön auttamismenetelmät
• ABCDE-, NEWS- ja ISBAR menetelmät potilaan hoidossa ja raportoinnissa
• kivun arviointi, kipu ja sen hoidon perusteet
• kaasulaskujen perusteet
• ohjaaminen erilaisissa hoitotilanteissa
• aktiivinen toiminta ja tavoitteellinen ongelmanratkaisu pienryhmässä.

Psykologia 1 op
• psykologiset reaktiot kriisitilanteissa: sairastuminen, traumaattiset kriisit yksilön ja yhteisön näkökulmasta
• terveyspsykologinen näkökulma asiakkaan hyvinvoinnin edistämisessä: esimerkiksi resilienssi, stressi, vireystilan säätely, psyykkinen itsesäätely
• kehityspsykologinen näkökulma asiakkaan hyvinvoinnin edistämisessä.

Ensiapu 1 op
• hätätilanteen tunnistaminen ja lisäavun hälyttäminen
• tajuttoman ja sairauskohtauksen saaneen henkilön ensiapu
• lapsen ja aikuisen peruselvytys, PPE-D (defibrillaatio)
• tapaturmapotilaan ensiapu
• henkinen ensiapu.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Hoitotyö 1: Opiskelija
• tietää yksilövastuisen hoitotyön ja omahoitajana toimimisen periaatteet
• tietää miten työskennellä aseptisten periaatteiden mukaisesti ja ekologisesti
• tietää perustiedot potilaan päivittäisiin toimiin ja auttamismenetelmiin liittyen
• tietää kuntouttavan hoitotyön periaatteet
• tietää ergonomisen työskentelytavan periaatteet hoitotyössä
• tietää terveyttä edistävän ravitsemuksen perusteet
• tietää potilaan seksuaalisuuden huomioimisen merkityksen hoitotyössä
• tietää ohjaustilanteiden merkityksen
• on osallistunut pienryhmä työskentelyyn.


Hoitotyö 2: Opiskelija
• tietää peruselintoimintojen normaalin toiminnan ja tunnistaa niissä tapahtuvat muutokset
• tietää, miten asiakkaan peruselintoimintoja tarkkaillaan ja turvataan hoitotyön auttamismenetelmillä
• tietää mitä tarkoitetaan ABCDE- ja NEWS -menetelmillä ja tietää miten niitä käytetään
• tietää perusasiat kivunhoidosta
• tietää ohjaustilanteiden merkityksen
• on osallistunut pienryhmä työskentelyyn.

Psykologia: Opiskelija
• tietää psyykkisten tekijöiden yhteydestä asiakkaan hyvinvointiin
• tietää eri-ikäisten ihmisten psyykkisestä kehityksestä asiakastyössä.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Hoitotyö 1: Opiskelija
• osaa toimia yksilövastuisen hoitotyön ja omahoitajuuden periaatteiden mukaisesti
• osaa työskennellä aseptisten periaatteiden mukaisesti ja ekologisesti
• osaa perustiedot potilaan päivittäisiin toimiin ja auttamismenetelmiin liittyen
• osaa kuntouttavan hoitotyön periaatteet
• osaa ergonomisen työskentelytavan periaatteet hoitotyössä
• osaa terveyttä edistävän ravitsemuksen perusteet
• ymmärtää potilaan seksuaalisuuden huomioimisen merkityksen hoitotyössä
• harjaantuu ohjaustilanteissa
• ottaa vastuun omasta oppimisestaan ja toimii aktiivisesti pienryhmässä.


Hoitotyö 2: Opiskelija
• osaa työskennellä aseptisten periaatteiden mukaisesti ja ekologisesti
• ymmärtää peruselintoimintojen normaalin toiminnan ja tunnistaa niissä tapahtuvat muutokset
• osaa tarkkailla ja turvata asiakkaan peruselintoiminnot perushoitotyön auttamismenetelmillä
ymmärtää mitä tarkoitetaan ABCDE-, NEWS- ja ISBAR -menetelmillä ja osaa käyttää niitä
• ymmärtää perusasiat kivunhoidosta, kuten kivun tarkkailusta, arvioinnista ja kivun hoidon perusmenetelmistä
• harjaantuu kasvokkain tapahtuvissa ohjaustilanteissa
• ottaa vastuun omasta oppimisestaan ja toimii aktiivisesti pienryhmässä.

Psykologia: Opiskelija
• osaa tunnistaa psyykkisten tekijöiden yhteyttä asiakkaan hyvinvointiin
• osaa tunnistaa eri-ikäisten ihmisten psyykkisen kehitykseen liittyviä asioita asiakastyössä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Hoitotyö 1: Opiskelija
• toimii erinomaisesti aseptisten periaatteiden mukaisesti ja huomioi kestävän kehityksen
• pohtii, perustelee ja yhdistää teoriassa oppimaansa käytäntöön
• osaa työskennellä kliinisen hoitotyön perustaitoja käyttäen
• osaa huomioida ja noudattaa yksilövastuisen hoitotyön perusperiaatteita
• ottaa aktiivisesti vastuun omasta oppimisestaan ja työskentelystään pienryhmässä ja sitoutuu tavoitteelliseen ongelmanratkaisuprosessiin pienryhmän kanssa.

Hoitotyö 2: Opiskelija
• toimii eriomaisesti aseptisten periaatteiden mukaisesti ja huomioi kestävän kehityksen
• osaa käyttää erilaisia hoitotyön auttamismenetelmiä aikuisen lämmönsäätelyjärjestelmän ja hengitys- ja verenkiertoelimistöön liittyvissä ongelmissa, sekä perustella toimintaansa hoitotyön näkökulmasta
• osaa työskennellä kliinisen hoitotyön perustaitoja käyttäen
• osaa huomioida ja noudattaa yksilövastuisen hoitotyön perusperiaatteita
• ottaa aktiivisesti vastuun omasta oppimisestaan ja työskentelystään pienryhmässä ja sitoutuu tavoitteelliseen ongelmanratkaisuprosessiin pienryhmän kanssa.


Psykologia: Opiskelija
• osaa tunnistaa monipuolisesti psyykkisten tekijöiden yhteyttä asiakkaan hyvinvointiin
• osaa tunnistaa laaja-alaisesti eri-ikäisten ihmisten psyykkisen kehitykseen liittyviä asioita asiakastyössä.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Ensiapu: Hyväksytty / hylätty

Hyväksytty: Opiskelija
• osaa antaa oma-aloitteisesti ensiapua näyttöön perustuen tavallisimmissa sairaus- ja onnettomuustilanteissa
• huomioi ensiapua antaessaan oman ja muiden turvallisuuden
• huomioi henkisen ensiavun tarpeen.

Hylätty: Opiskelija
• ei osaa perustella antamaansa ensiapua näyttöön perustuen
• ei kykene oma-aloitteisesti antamaan ensiapua
• ei huomioi turvallisuus näkökulmia antaessaan ensiapua
• ei huomioi henkisen ensiavun tarvetta.

Aika ja paikka

Hoitotyön orientaatio 20.8.2024 pakollinen läsnäolo

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

HOITOTYÖ 1: Hoitotyön tentti Exam:ssa vko 43 (21-26.10.2024)
1. Uusinta vko 45
2. Uusinta vko 47

HOITOTYÖ 2: Hoitotyön tentti Exam:ssa vko 49-50
1. Uusinta vko 51
2. Uusinta vko 2
Uusinnat Exam:ssa.

PSYKOLOGIA:
Psykologia 1 op. Numeerinen arviointi, yksilötentti Examissa. Orientaatioluennolla läsnäolovelvollisuus.
1. Uusinta (xxx, sovitaan erikseen)
2. Uusinta (xxx, sovitaan erikseen)

ENSIAPU:
Ei tenttiä.

Koko toteutuksen korotuskoe XXXX viikolla XX. Korotuskoe järjestetään pääsääntöisesti Hoitotyö 2 kokeen viimeisen uusinnan yhteydessä, ellei toteutussuunnitelmassa toisin mainita. Ilmoita korottamisesta toteutuksen vastuuopettajalla sähköpostilla viimeistään viikolla X (vähintään kolme viikkoa ennen korotusviikkoa). Tämän jälkeen korottaminen ei ole mahdollista.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

-Hoitotyö
-Opintojakson orientaatioon osallistuminen on pakollista sekä hoitotyössä että ensiavussa.
-Taitopajoissa 100% läsnäolovelvollisuus (poissaolon voi korvata vain samansisältöisessä taitopajassa), aktiivinen osallistuminen tunneilla.
-Valmistautuminen ja sovittujen ennakkotehtävien tekeminen ennen taitopajoja perehtymällä asioihin teoriassa. Tehtävien hyväksytty suoritus annetun aikataulun puitteissa.
-Osaamisen varmistamisessa hyväksytty suorittaminen.
-Psykologian ensimmäisellä tunnilla läsnäolovelvollisuus
-Ensiavun osallistuminen:
-Opintojakson ensiavun orientaatioon osallistuminen on pakollista
-Läsnäolovelvollisuus kaikilla ensiavun tunneilla (poissaolon voi korvata vain
samansisältöisessä tunnissa), aktiivinen osallistuminen tunneilla.
- Oppiportin elvytys kurssin suorittaminen hyväksytysti
Arviointi:
Hoitotyö 1. Tentti. Numeerinen arviointi. Osallistuminen opetukseen. 4 op. Arviointi 0-5.
Hoitotyö 2. Tentti. Numeerinen arviointi. Osallistuminen opetukseen. 3 op. Arviointi 0-5.
Taitopaja, hoitotyö. Pienryhmätyöskentelyssä 100% läsnäolovelvollisuus, aktiivinen osallistuminen ja sovittujen tehtävien tekeminen. Arviointi suoritettu/hylätty.
Taitopaja, ergonomia. Pienryhmätyöskentelyssä 100% läsnäolovelvollisuus, aktiivinen osallistuminen ja sovittujen tehtävien tekeminen. Arviointi suoritettu/hylätty.
Psykologia. Oppimistehtävä tai tentti. 1op. Arviointi 0-5.
Ensiapu 1 op: Arviointi suoritettu/ hylätty
-Ensiavun osallistuminen:
-Opintojakson orientaatioon osallistuminen on pakollista
-Läsnäolovelvollisuus kaikkilla tunneilla (poissaolon voi korvata vain samansisältöisessä tunnissa), aktiivinen osallistuminen tunneilla.
- Oppiportin elvytys kurssin suorittaminen hyväksytysti

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Lähiopetus, itseopiskelu verkossa, flipped learning, taitopajat, ohjattu itsenäinen työskentely, Moodle-verkkotyöskentely, opetuskeskustelut, opetussimulaatio, verkkotestit- ja kurssit.

Oppimateriaalit

Hoitotyö 1:

-Blomqvist, M., Rummukainen, T., Sainio, T., Simola, T. & Tyrisevä-Ryösö, M. 2022. Hoitotyön perusosaaminen. Helsinki: SanomaPro. Noin 92 sivua luettavaa.
19-22 (1.4 Hoitotyön periaatteet)
46-51 (Kuntoutus ja siihen liittyvä palvelut à)
82-88 (4.1 Asiakas- ja potilasturvallisuuden osa-alueet)
92-101 (4.3 Turvallinen hoitoympäristö)
107-111 (5.3 Ergonomia)
147-153 (7.3 Liikunta ja 7.4 Uni ja lepo)
167-174 (8.1. Ihon ja haavan hoito)
181-190 (8.2. Henkilökohtainen hygienia ja pukeutuminen)
196-235 (8.4-8.7: Erittäminen, Ulostaminen, Pahoinvointi ja oksentelu, Hikoilu)
154-158 (7.5 Seksuaalinen hyvinvointi ja terveys)
191-195 (8.3. Ravitsemustila ja nestepaino)

-THL. 2023. Ravitsemussuositus 2023. Sivut: 25-33 ja 38-47. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-343-977-1
-Ryttyläinen K. & Valkama S. 2010. Seksuaalisuus hoitotyössä. Helsinki: Edita. Sivut: 1-157.

Muu tunneilla osoitettu materiaali Moodlessa.


RAVITSEMUS MOODLE-TENTTI HOITOTYÖ 1 -OSASSA:
-THL. 2023. Ravitsemussuositus 2023. Sivut: Sivut: 48-51, 73-83 ja 134-153. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-343-977-1
Muu Moodlessa osoitettu materiaali Moodlessa.


Suositeltava kirjallisuus:
Rautava-Nurmi, H. & Westergård, A. & Henttonen, T. & Ojala, M. & Vuorinen, S. 2019. Hoitotyön taidot ja toiminnot. Helsinki: Sanoma Pro Oy
Sairaanhoitajan käsikirja: Nenämahaletkun käyttö.
Ergonomia: Tamminen-Peter, L.& Wickström, G. 2013. Potilassiirrot - Taitava avustaja aktivoi ja auttaa. Työterveyslaitos.
Painehaavat: Hoitosuositus Painehaavan ehkäisy ja tunnistaminen aikuispotilaan hoitotyössä. 2015. Hoitotyön tutkimussäätiö.wwww.hotus.fi
Estä painehaava -Duodecim Oppiportti -verkkokurssi: http://www.oppiportti.fi/op/dvk00056
Muu tunneilla/Moodlessa osoitettu materiaali.

Hoitotyö 2

-Blomqvist, M., Rummukainen, T., Sainio, T., Simola, T. & Tyrisevä-Ryösö, M. 2022. Hoitotyön perusosaaminen. Helsinki: SanomaPro. Noin 56 sivua luettavaa.
236-289 (9 kappale kokonaisuudessaan)
HUOM! Imuletku vaihdetaan jokaisen imun välissä, kirjassa on virhe!
89-91 (4.2. Vakioitu viestintä, ei CRM -kappaletta)
-Lämpöhalvaus ja auringonpistos (hypertermia): https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00298

Muu tunneilla osoitettu materiaali Moodlessa.

Suositeltava kirjallisuus:
Rautava-Nurmi, H. & Westergård, A. & Henttonen, T. & Ojala, M. & Vuorinen, S. 2019. Hoitotyön taidot ja toiminnot. Helsinki: Sanoma Pro Oy
Kivun hoito -Duodecim Oppiportti -verkkokurssi https://www.oppiportti.fi/op/dvk00063
Muu tunneilla/Moodlessa osoitettu materiaali.

Psykologia
Luentomateriaalit

Nurmi, J-E, Ahonen, T, Lyytinen, H, Lyytinen, P, Pulkkinen, L & Ruoppila, I (2023) Ihmisen psykologinen kehitys. PS-kustannus.
-Osa 1 Ihmisen kehitys ikävaiheittain, Luku 2 Varhaislapsuus, Luku 2 Keskilapsuus.
Kirja on saatavana e-kirjana Tuni-kirjaston kautta.

Ensiapu
Henna Korte ja Kristiina Myllyrinne, 2024. Ensiapu
Elvytys – Duodecim Oppiportti- verkkokurssi https://www.oppiportti.fi/op/dvk00068

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelijalle kokonaistuntimäärä on 9 op x 27 h = 243 h
HOITOTYÖ 1 ja 2, 7 op: 12 h teoriaa, 8 x 4 h orientoivaa harjoittelua, verkkokurssitehtävien ja muiden mahdollisten ennakkotehtävien tekeminen ennen orientoivan harjoittelun tunteja hyväksytysti. Hoitotyö 1:ssä ja 2:ssa itsenäistä työskentelyä on 145 h.
Itsenäinen työskentelyn aikana taitojen harjoittelu mahdollista koululla itseharjoittelutilassa. Itseharjoittelutilan voi varata Pakin tilavarauksen kautta. Itseharjoittelutilan ohjeet löytyvät itseharjoittelutilasta. Noudattakaa itseharjoittelutilan sääntöjä käyttäessänne itseharjoittelutilaa.

PSYKOLOGIA, 1 op:

Koko opintojakson osan (Psykologia) tuntimäärä on opiskelijalle 27 tuntia, josta itsenäistä työskentelyä on 20 tuntia.

Orientaatiotunnit ovat pakollisia.

ENSIAPU, 1op:
Ensiapu osa tuntimäärä on 27 tuntia, josta taitopajaharjoittelua on 8h. Itsenäistä opiskelua on 19h, johon sisältyy Duodecim oppiportti: elvytys.

Sisällön jaksotus

Opintojakso alkaa elokuussa 2024 ja päättyy joulukuussa 2024.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opiskelijat suorittavat kurssin oman ryhmän kanssa normaalisti, ellet ole AHOToinut hoitotyö 1 ja/tai hoitotyö 2 -teoriaosia. Lähihoitaja voi AHOToida teorian (hoitotyö 1 ja 2) AHOT-kokeilla. Tällöin lähihoitajan ei tarvitse tehdä Moodle-tehtäviä ennakkotehtäviä lukuun ottamatta. Kädentaitojen taitopajoissa voi osoittaa osaamisesi tiettyjen tuntien alussa, jolloin taitopaja-tunteja lähihoitaja-opiskelijalla on vähemmän. Tämä taitopajatyöskentely sopii sinulle, jos hoitotyö on sinulle tuttua perus- ja/tai erikoisterveydenhuollossa tai olet suunnannut lähihoitajaopinnoissasi sairaanhoitoon ja huolenpitoon. Jos sinulla on kysymyksiä lähihoitajille suunniteltujen pienryhmien suhteen, keskustele asiasta tuutor-opettajasi kanssa.

Psykologia
Mikäli opiskelijalla on lukiosta suoritettuna vähintään viisi psykologian kurssia, voit suorittaa psykologian kirjallisella, arvioitavalla tehtävällä. Tehtävästä kerrotaan psykologian osuuden orientaatiossa.

Ensiapu
Ei valinnaisia suoritustapoja.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Ei ole.

Kansainvälisyys

Ei ole.

Lisätietoja opiskelijoille

Taitopajoissa tulee olla hoitotyöhön sopiva työvaatetus ja sisätyökengät sekä asianmukainen hygienia ja ulkoasu. Välttäkää voimakkaiden hajusteiden käyttöä. Toteutussuunnitelma voi päivittyä ennen opintojakson orientaatiota.

Ilmoittautumisaika

08.08.2024 - 01.09.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 22.12.2024

Laajuus

3 op

Virtuaaliosuus

3 op

TKI-osuus

3 op

Toteutustapa

Verkossa tapahtuva opiskelu

Yksikkö

Ensihoitaja, kätilö ja terveydenhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Kätilön tutkinto-ohjelma
  • Ensihoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Tuija Rasku
Vastuuhenkilö

Tuija Rasku

Ryhmät
  • 22EH
    Ensihoittajan tutkinto-ohjelma, 22EH
  • 22KL
    Kätilön tutkinto-ohjelma, 22KL
  • 22TH
    Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma, 22TH

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa kuvata tieteellisen tutkimusprosessin hoitotyön tutkimuksessa
- osaa erottaa määrällisen ja laadullisen tutkimuksen lähestymistavat
- osaa valita tutkimusotteeseen sopivat aineistonkeruu- ja analysointimenetelmät
- osaa arvioida tieteellisen tutkimuksen eettisiä periaatteita
- osaa tilastotieteen peruskäsitteet

Sisältö (OJ)

- viimeaikaiset hoitotieteelliset tutkimukset
- tutkimusetiikka
- tutkimusprosessin vaiheet
- empiirinen tutkimus: määrällinen ja laadullinen
- teoreettinen tutkimus
- tutkimuksen luotettavuus
- tilastotieteen perusteet

Esitietovaatimukset (OJ)

Suorittanut strukturoidun tiedonhankinnan.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- osaa kuvata pinnallisesti tutkimusprosessin vaiheet
- osaa tarkastella rajoittuneesti tutkimuksen luotettavuutta ja tutkimuseettisiä kysymyksiä
- osaa rajoittuneesti kuvata teoreettista, määrällistä ja laadullista tutkimusotetta

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- osaa kuvata hyvin tutkimusprosessin vaiheet
- osaa kuvata tutkimuksen luotettavuutta ja tutkimuseettisiä kysymyksiä
- tuntee teoreettisen, määrällisen ja laadullisen tutkimusotteen periaatteet pääsääntöisesti

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- osaa kuvata tutkimusprosessin monipuolisesti perustellen ja esimerkkejä antaen
- osaa kuvata tutkimuksen luotettavuuteen ja tutkimusetiikkaan liittyviä kysymyksiä monipuolisesti
- tuntee määrällisen ja laadullisen tutkimusotteen periaatteet selkeästi
- kykenee pohtimaan ja arvioimaan eri tilanteisiin soveltuvia tutkimusmenetelmiä

Aika ja paikka

30.9.-1.12.2024

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Exam-uusinta sovitusti

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Itsenäiset ja pienryhmä tehtävät, Exam-tentti.

Oppimateriaalit

Kankkunen, P & Vehviläinen-Julkunen, K. 2017. Tutkimus hoitotieteessä.
Tuomi, J. & Sarajärvi, A. 2018. Laadullinen tutkimus ja sisällönanalyysi.
Vilkka, H. 2021. Näin onnistut opinnäytetyössä: ratkaisut tutkimuksen umpikujiin.
Vilkka, H. 2021. Tutki ja kehitä,

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakso sisältää yhteensä 81h itsenäistä opiskelua.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei ole

Ilmoittautumisaika

13.09.2024 - 22.10.2024

Ajoitus

21.10.2024 - 30.11.2024

Laajuus

4 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Ensihoitaja, kätilö ja terveydenhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Kätilön tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Heidi Valtatie
Vastuuhenkilö

Heidi Valtatie

Ryhmät
  • 24TH
    Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma, 24TH
  • 24KL
    Kätilön tutkinto-ohjelma, 24KL

Tavoitteet (OJ)

Opintojakso kehittää ymmärrystä yksilöllisestä vanhenemisesta ja antaa valmiudet toteuttaa eettistä ja yksilön tarpeet huomioivaa ikääntyneiden hoitotyötä.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
• Tietää vanhenemismuutoksista ja ymmärtää niiden monimuotoisuutta
• Tietää ikääntymiseen liittyvät keskeiset erityispiirteet, sairaudet ja niiden hoidon perusteet
• Tunnistaa toimintakyvyn eri osa-alueita ja niiden arviointimenetelmiä
• Jäsentää ikääntyneen palvelujärjestelmän rakennetta
• Tunnistaa ikääntyneen hoitotyön eettiset periaatteet ja huomioi ne oman työnsä arvoperustana
• Ymmärtää muistisairauden yksilöllisen vaikutuksen sairastuneen ja hänen läheisensä elämään sekä tunnistaa muistisairaan ihmisen hoitotyön erityispiirteitä.

Sisältö (OJ)

• Vanhenemismuutokset
• Toimintakyvyn arviointi
• Ikääntyneen palvelujärjestelmä
• Ikääntyneen hoitotyön arvoperusta
• Ikääntymiseen liittyvät sairaudet ja erityispiirteet
• Ikääntyneen lääkehoidon perusteet
• Muistisairaan ihmisen hoitotyö

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
• tunnistaa joitakin ikääntyneen vanhenemismuutoksia, ikääntymiseen liittyviä erityispiirteitä ja sairauksia
• tunnistaa ikääntyneen toimintakyvyn osa-alueita ja arviointimenetelmien perusasioita
• tietää ikääntyneen palvelujärjestelmän peruasioita
• tunnistaa joitakin ikääntyneen hoitotyöhön liittyviä eettisiä periaatteita
• tunnistaa yleisellä tasolla muistisairauden vaikutuksia sairastuneen ja läheisen elämään ja tietää muistisairaan ihmisen hoitotyön perusteet.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
• tunnistaa vanhenemismuutoksia sekä keskeisiä ikääntymiseen liittyviä erityispiirteitä, sairauksia sekä osaa valita tilanteeseen sopivia hoitotyön menetelmiä
• valitsee toimintakyvyn arviointiin käytettäviä menetelmiä ja tunnistaa ikääntyneen yksilöllisiä avuntarpeita
• jäsentää ikääntyneen palvelujärjestelmän toimintaa sekä tunnistaa siihen liittyvien säädösten ja ohjeiden keskeistä sisältöä
• tunnistaa ikääntyneen hoitotyön eettiset periaatteet ja huomioi oman työnsä arvoperustaa
• ymmärtää muistisairauden yksilöllisen vaikutuksen sairastuneen ja läheisen elämään ja jäsentää muistisairaan ihmisen hoitotyön erityispiirteitä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
• osaa tarkastella vanhenemismuutoksia, ikääntymisen erityispiirteitä sekä sairauksia ja ymmärtää laaja-alaisesti terveyden ja hyvinvoinnin vaikutukset toimintakykyyn
• valitsee tilanteeseen sopivia ja tarkoituksenmukaisia toimintakyvyn arviointimenetelmiä ja vastaa monipuolisesti ikääntyneen yksilöllisiin avuntarpeisiin
• ymmärtää palvelujärjestelmän toimintaa sekä soveltaa säädösten ja ohjeiden sisältöä
• ymmärtää ikääntyneen hoitotyön eettiset periaatteet ja soveltaa niitä toiminnassaan
• ymmärtää laaja-alaisesti muistisairauden vaikutuksia sairastuneen ja hänen läheistensä elämään ja ymmärtää muistisairaan ihmisen hoitotyön erityispiirteitä kokonaisvaltaisesti.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Hoitotyön osuus tentitään examissa. Ajalla 23.11-7.12.2024
Uusinta 1: viikko 1-2 (2025)
Uuusinta 2: viikko 6 (2025)

Ravitsemus sisältyy hoitotyön osuuteen. Perehdy Moodlesta ravitsemuksen materiaaleihin ja tee sen jälkeen Moodle-tentti. Tentistä tulee saada pisteitä vähintään 10/12. Tentti tulee olla tehtynä 23.11 mennessä.

THL:n RAI-verkkokoulut: RAI-arviointi ja RAI-välineistö. Vaatii rekisteröitymisen ja kirjautumisen. https://verkkokoulut.thl.fi/login/index.php
Tallenna todistukset verkkokoulujen suorittamisesta Moodleen 23.11 mennessä.

Geriatrian verkkokurssit oltava tehtynä 23.11 mennessä.

Ryhmätehtävä tehdään 22.11 mennessä.

Opettaja kertoo orientaatiossa myös muut mahdolliset suoritettavat tehtävät.

Muistisairaan hoitotyö tentitään yksilötenttinä Examissa ajalla 11.11-20.11 Tai vaihtoehtoisesti ryhmätentti 11.11 Ilmoittautuminen moodlessa. Opettaja kertoo vaihtoehtoisista tentin suorittamisen tavoista kurssin alkaessa.
Uusinnat aina yksilötenttinä.
Uusinta 1: 49
Uusinta 2: 50

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Orientaatiotunnit ovat läsnäolovelvollisia.

Näköinfo. Kokemusvierailijan puheenvuoro 22.11 klo 8.30-11.45. Tarkempi aika tarkentuu lähempänä. Läsnäolovelvollisuus.
Ryhmätyötunti 22.11 klo 12.30-15.45 on läsnäolovelvollinen.


Ikääntyneiden hoitotyön osuus:
Tentti, joka arvioidaan numeerisesti. Hyväksytyn raja on 50% (T1 -taso).
Ravitsemus -osuuden Moodletentistä hyväksytty suoritus. Hyväksytyn raja 10p/12p.

Geriatrian osuus:
Verkkokurssit hyväksytty/hylätty. Hyväksytyn raja on 70% (H3 -taso).


Muistisairaan ihmisen hoitotyö hyväksytty / hylätty 70% (H3 taso) minimi vaatimus. Läsnäolovelvollisuus 50% osuuden kontaktitunneista. Eli jommalla kummalla kerralla vähintään läsnäolovelvollisuus.
Muistisairaan ihmisen kohtaaminen tunnit:

1. kerta: 6.11 klo 12.30-15.45
2. kerta: 11.11 klo 12.30-15

Läsnäolovelvollisuus 50% tunneista. Suositeltavaa olla kaikilla paikalla.


Opintojakson hyväksytysti suorittaminen edellyttää aktiivista osallistumista lähiopetukseen. Tehtävien hyväksytysti suorittaminen on edellytys opintojakson arviointiin. Myöhässä palautetut tehtävät voivat vaikuttaa arviointiin.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Kontaktiopetustilanteet lähi- tai etäopetuksena, tehtävät itsenäisesti ja ryhmissä, verkkokurssit, sekä ennakkotehtävät oppitunneille.
Kurssikirjallisuuteen perehtyminen, tehtävät ja tentit.

Oppimateriaalit

Hoitotyön osuus, tenttikirjat:

Taina Rantanen, Katja Kokko, Sarianna Sipilä ja Anne Viljanen. 2022. Gerontologia. Saatavilla Duodecim Oppiportista e-kirjana.

Kappaleet:
-Yksilön fyysinen vanheneminen
-Luut
-Kehon koostumus
-Lihasvoima
-Nopeus
-Aistien vanheneminen

Sini Kelo, Helena Launiemi, Matleena Takaluoma ja Hannele Tiittanen. 2015. Ikääntynyt ihminen ja hoitotyö. Sanoma Pro Oy.

Kappaleet:
2. Ikääntyneen toimintakyvyn edellytykset
-Liikunta
-Tapaturmat
-Kipu
-Seksuaaliterveys

3. Ikääntyneen kotona asumisen tukeminen
-Palvelutarpeen arviointi
-Palvelu- ja hoiva kotona
-Omaishoitajuus

4. Ikääntyneen mielenterveys ja toimintakyky
-Ikääntyneen mielenterveyden edistäminen
-Ikääntyneen yksinäisyys
-Ikääntyneen syrjäytyminen
-Ikääntyneen masennusoireilu VAIN osuus ikääntyneen itsemurha ja itsemurhien ehkäisy
-Ikääntyneen kaltoinkohtelu

6. Erilaiset ikääntyneet asiakkaana
-Asiakkaana akuutisti sairastunut ikääntynyt
-Toimintakykyä edistävä ja moniammatillinen lähestymistapa asiakkuuteen
Geriatrian osuuden tenttikirja:

Tilvis, R. Pitkälä, K. Strandberg, T. Sulkava, R & Viitanen, M. 2016. Geriatria. Duodecim. Myös Duodecim Oppiportissa e-kirjana.

Kirjasta seuraavat aiheet:
Vanhusten sairaanhoidon erityispiirteitä (4. osan kappaleet):
-Sydän ja verisuonisairaudet –kappaleesta osat: sydämen vajaatoiminta ja verenpaine
-Ikääntyneiden Parkinsonin tauti
-Vanhusten mielialahäiriöt -kappaleesta: vanhusten masennus
-Infektiotaudit

Geriatria suoritetaan osittain verkkokursseilla. Lisätietoa opintojakson moodlessa.Huomioi, että geriatrian kirjasta mainitut osiot sisältyvät hoitotyön tenttiin.


*Lisäksi tenttiin sisältyy muu mahdollinen opintojaksolla osoitettu materiaali, verkko-opiskelun materiaalit ja tuotokset.

Muistisairaan ihmisen kohtaamisen osuus, tenttikirja:

Hallikainen M, Immonen A, Mönkäre R, Pihlakari P ja Erkinjuntti T.(toim.) Muistisairaan hoito. Duodecim. Saatavana myös verkkojulkaisuna Oppiportista. Kirjasta opintojakson sisältöön soveltuvat osat. Luennoilla ja verkko-oppimisalustalla käyty materiaali on myös tenttimateriaalia.

Muistisairaan hyvä hoito

Muistisairauden yleiset oireet ja käyttäytymisen muutokset

Muistisairauden vaikutukset ihmissuhteisiin ja sosiaaliseen kanssakäymiseen

Muistisairaan oikeudellinen toimintakyky

Muistisairaan kohtaaminen ja ohjaaminen

Muistisairaan toimintakyvyn tukeminen

Muistisairaan lääkehoito

Muistisairauksien ehkäisy ja riskitekijät

Hotus. 2021. Näyttövinkki. Mistä tunnistan ikääntyviin muistisairaisiin kohdistuvan kaltoinkohtelun asumis- ja hoivaympäristöissä?

https://www.hotus.fi/wp-content/uploads/2021/06/nayttovinkki-8-2021.pdf


Muu kurssikirjallisuus:
Parisod ym. 2020. Muistisairaan henkilön päivittäistoiminnoista suoriutumisen tukeminen – Lääkkeettömät menetelmät hoitotyössä. HOITOSUOSITUKSEN LYHENNELMÄ, Hotus. Kts hotuksen www-sivut

Ajankohtaiset artikkelit mm. käypähoito, hoitotyön suositukset, näyttöön perustuvat suositukset, Gerontologia-lehden artikkelit.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelijan kokonaistuntimäärä 108h. Sisältää kontaktiopetuksen ja itsenäisen opiskelun.

Sisällön jaksotus

Osa 1. Hoitotyön osuus
Osa 2. muistisairaan ihmisen hoitotyö
Osa 3. geriatria
Osa 4. ikääntyneiden ravitsemus

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei ole.

Ilmoittautumisaika

20.07.2024 - 18.08.2024

Ajoitus

19.08.2024 - 13.10.2024

Laajuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Ensihoitaja, kätilö ja terveydenhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Kätilön tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Minna Merta
  • Tarja Friman
Vastuuhenkilö

Piia Lavonius-Ylönen

Ryhmät
  • 24TH
    Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma, 24TH
  • 24KL
    Kätilön tutkinto-ohjelma, 24KL

Tavoitteet (OJ)

Opintojakson tavoitteena on kehittää aseptista osaamista ja oppia perusteet mikrobiologiasta infektioiden ehkäisyn näkökulmasta.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
• ymmärtää infektioiden ehkäisyn perusteet laaja-alaisesti erilaisissa hoitotyön toimintaympäristöissä
• osaa terveyden kannalta keskeiset mikrobiryhmät ja osaa soveltaa tietämystään terveyden ylläpitämisessä ja sairauksien ehkäisemisessä
• osaa soveltaa ja arvioida aseptisen työskentelyn periaatteita erilaisissa hoitotyön toimintaympäristöissä sekä perustella toimintaa näyttöön perustuvalla hoitotyöllä.

Sisältö (OJ)

• infektioiden ehkäisyn kannalta keskeiset mikrobit, niiden tartuntatiet ja –tavat
• mikrobien merkitys infektioiden ehkäisyssä ja mikrobien lisääntyminen
• aseptinen työskentely erilaisissa hoitotyön ympäristöissä
• henkilö- ja käsihygienian merkitys aseptisessa työskentelyssä
• erilaisten eristysvarotoimien käyttö hoitotyössä
• infektioiden ehkäisyyn liittyvä kirjaaminen hoitotyössä

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
• tietää keskeiset infektioiden ehkäisyn perusteet
• tunnistaa terveyden kannalta keskeiset mikrobiryhmät ja tietää niiden leviämisen perusteet
• osaa työskennellä aseptisten periaatteiden mukaisesti potilasturvallisuutta vaarantamatta.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
• on jäsentynyt kuva infektioiden ehkäisyn perusteista
• osaa terveyden kannalta keskeiset mikrobiryhmät ja ymmärtää niiden leviämisen merkityksen terveyden ylläpitämisessä ja sairauksien ehkäisemisessä
• osaa työskennellä aseptisen työskentelyn periaatteita noudattaen sekä perustella toimintaansa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
• ymmärtää infektioiden ehkäisyn perusteet laaja-alaisesti erilaisissa hoitotyön toimintaympäristöissä
• osaa terveyden kannalta keskeiset mikrobiryhmät ja osaa soveltaa tietämystään terveyden ylläpitämisessä ja sairauksien ehkäisemisessä
• osaa soveltaa ja arvioida aseptisen työskentelyn periaatteita erilaisissa hoitotyön toimintaympäristöissä sekä perustella toimintaa näyttöön perustuvalla hoitotyöllä.

Aika ja paikka

syksy 2024

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Koe tenttiterraariossa, kokeen tarkastusaika alkaa tentin sulkeuduttua.
Aseptiikan koe Examissa vko 37-38
1. uusinta: vk: 43 Examissa
2. uusinta: vk: 47 Examissa

Mikrobiologian koe Examissa vko 39-41
1. uusintakoe vko 45
2. uusintakoe vko 48


Korotustentti mahdollisuus vko 50. Ole yhteydessä vastuuopettajaan hyvissä ajoin ennen korotustentin ajankohtaa. Korotustentissä uusitaan samassa tentissä sekä aseptiikan että mikrobiologian osat. Molemmista osioista on oltava vähintään 50% oikein ja kokonaisarvosana koostuu yhteispistemäärästä, jossa arviointi hyväksytty alkaa 50%.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Aseptiikka koe, läpipääsyyn 50% oltava oikein
Mikrobiologian koe, läpipääsyyn 50% oltava oikein

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Etäluennot/lähiopetus
Verkkoluennot
Itsenäinen opiskelu

Oppimateriaalit

Aseptiikan koemateriaali

Luennot ja opettajan osoittama muu materiaali esimerkiksi opetusvideot
Aseptiikan koekirjallisuus:

Anttila V-J, Kanerva M, Kuronen M., Kurvinen T., Lyytikäinen O., Rantala A., Vuento R. ja Ylipalosaari P. 2018. Hoitoon liittyvien infektioiden torjunta. Juvenes. Helsinki,

sivut 15-38, 50-59, 69-102, 114-165, 359-381, 410-485, 507-517



Steriilit vai puhtaat tekniikat virtsakatetria asetettaessa? - Hotus - Hoitotyön tutkimussäätio

Duodecim oppiportti: verkkokurssit Infektioiden torjunta ja tavanomaiset varotoimet infektioiden torjunnassa

Mikrobiologian koemateriaali:
Luennot ja muu opettajan osoittama materiaali
Mikrobiologian koekirjallisuus
Karhumäki E., Jonsson A. ja Saros M. 2021 Mikrobit hoitotyön haasteena. Sivut 11-64 ja 110-192

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelijan työmäärä on yhteensä: 2op x 27h = 54h.
Sisältää luennot ja tämän lisäksi itsenäistä opiskelua.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

ei ole.

Lisätietoja opiskelijoille

Toteutuksen orientaatio 22.8.2024. Läsnäolo velvollisuus opintojakson orientaatiotunneilla. Orientaatiotunneilta poissaolijat poistetaan toteutukselta.



Sisältö:
-keskeiset mikrobit ja niiden tartuntatiet ja –tavat
-aseptiikan peruskäsitteet
- aseptiikkaan liittyvä lainsäädäntö
-aseptinen työskentely ja siihen liittyvät toimet
-henkilöhygienia
-käsihygienia
-henkilösuojaimet
- varotoimiluokat

Ilmoittautumisaika

26.10.2024 - 24.11.2024

Ajoitus

25.11.2024 - 20.04.2025

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Ensihoitaja, kätilö ja terveydenhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Elisa Airikkala
  • Irmeli Nieminen
Vastuuhenkilö

Elisa Airikkala

Ryhmät
  • 21TH
    Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma 21TH

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa arvioida, suunnitella ja toteuttaa lasta odottavan ja synnyttäneen perheen terveyttä ja hyvinvointia yhteistyössä perheen kanssa
- osaa seurata ja arvioida odottavan äidin ja sikiön terveyttä sekä tunnistaa raskauteen ja synnytykseen liittyviä riskitekijöitä
- osaa tunnistaa raskaana olevan hoidon tarpeen, osaa tehdä hoitopäätöksiä ja tarvittaessa ohjata jatkohoitoon
- osaa arvioida, tukea ja ohjata perheen vuorovaikutusta ja voimavaroja (parisuhdetta, vanhemmuutta ja varhaista vuorovaikutusta)
- osaa ohjata ja tukea asiakkaita seksuaaliterveyteen ja perhesuunnitteluun liittyvissä asioissa (synnyttäneen naisen raskaudenehkäisy)
- osaa soveltaa teoriatietoa säännöllisen synnytyksen jälkitarkastukseen
- osaa seurata, tukea ja ohjata äidin, vastasyntyneen vauvan ja koko perheen terveyttä ja hyvinvointia synnytyksen jälkeen
- osaa suunnitella, arvioida ja toteuttaa imetysohjausta raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen

Sisältö (OJ)

- lasta odottavan perheen terveydenhoitajatyö
- äitiyshuollon palvelujärjestelmä ja yhteistyö eri tahojen kanssa
- äitiysneuvolatarkastukset ja seulontamenetelmät raskauden eri vaiheissa ja synnytyksen jälkeen
- sikiön seulontamenetelmät ja perimään liittyvät seulonnat
- riskiraskaudet ja äitiyspoliklinikalle lähettämisen kriteerit
- terveyden edistämisen työmenetelmät perheen terveyden ja hyvinvoinnin seurannassa ja
tukemisessa raskaus- ja lapsivuodeaikana
- vanhemmuuden, parisuhteen ja varhaisen vuorovaikutuksen tukeminen
- osaa toteuttaa perhe- ja synnytysvalmennusta
- synnytyksen vaiheet ja kivunlievitys
- synnyttäneen äidin ja vastasyntyneen hoidon ohjaus
- synnytyksen jälkeen käytettävät raskaudenehkäisymenetelmät ja jälkitarkastus

Esitietovaatimukset (OJ)

Opiskelijalla tulee olla suoritettuna sairaanhoitajavaiheen opintoja 135 op sekä osallistuminen terveydenhoitajatyön perusteet -opintojaksolle

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- osaa arvioida raskaana olevan ja synnyttäneen perheen terveyttä ja hyvinvointia
- tietää raskauteen liittyviä riskitekijöitä ja osaa tehdä tarvittavia hoitopäätöksiä
- tietää raskaana olevan ja synnyttäneen perheen työmenetelmiä
- osaa raskaana olevan ja synnyttäneen äidin sekä sikiön hoidon ja hoitoon ohjauksen perusasiat
- ymmärtää parisuhteen ja vanhemmuuden ohjaamisen tärkeyden
- tietää neuvolan moniammatillisen yhteistyön tahot
- osaa imetysohjauksen perusteet

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

- osaa arvioida ja ohjata raskaana olevan ja synnyttäneen perheen kokonaisvaltaista terveyttä ja hyvinvointia
- osaa tunnistaa ja arvioida raskauteen liittyviä riskitekijöitä ja osaa tehdä tarvittavia hoitopäätöksiä
- osaa käyttää raskaana olevan ja synnyttäneen perheen terveydenhoitotyön työmenetelmiä
- osaa tunnistaa, arvioida ja toteuttaa raskaana olevan ja synnyttäneen äidin sekä sikiön hoitoa ja tarvittaessa ohjata jatkohoitoon
- osaa ohjata perhettä sekä tukea parisuhdetta ja vanhemmuutta
- osaa hyödyntää moniammatillisuutta työssään
- osaa ohjata ja tukea imetystä

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

- osaa arvioida ja ohjata raskaana olevan ja synnyttäneen perheen kokonaisvaltaista terveyttä ja hyvinvointia
- osaa tunnistaa ja arvioida yksilöllisesti raskauteen liittyviä riskitekijöitä ja osaa tehdä tarvittavia hoitopäätöksiä
- osaa laajasti soveltaa raskaana olevan ja synnyttäneen perheen terveydenhoitajatyön työmenetelmiä
- osaa tunnistaa, arvioida ja toteuttaa raskaana olevan ja synnyttäneen äidin sekä sikiön hoitoa ja tarvittaessa ohjata jatkohoitoon
- osaa ohjata perhettä yksilöllisesti sekä tukea perhettä parisuhteessa ja vanhemmuudessa
- osaa toimia osana moniammatillista tiimiä
- osaa yksilöllisesti ohjata ja tukea imetyksessä

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Alkutesti suoritettava ennen orientaatiotuntia, hyväksytty/hylätty.
1.koe ennen harjoittelua
2.koe examissa harjoittelun jälkeen
Uusinta-aikataluista sovitaan kurssin aikana.

Tee ennen kurssin orientaatiota alkutesti. Katso ohjeet moodlesta.
Kertaa testiä varten Äitiys- ja naisen hoitotyö -kurssin aiheet: raskaus, synnytys ja lapsivuodeaika. Tee testi ilman, että katsot kokeen aikana muistiinpanoja tai etsit tietoa netistä. Suoritus on hyväksytty, kun vastauksista 75% on oikein (37,5/50p). Voit tehdä testin kaksi kertaa. Alkutestin suorituspisteet eivät vaikuta kurssiarvosanaan. Kertaus ja testi auttavat sinua tulevassa opiskelussa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti 1, numeerinen arviointi 0-5
Tentti 2, numeerinen arviointi 0-5
Kurssiarvosana on tenttien keskiarvo. Kurssista ei voi saada arvosanaa, jos pakolliset tehtävät tai osallistuminen puuttuu.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Alkutesti, luennot, pienryhmätyöskentely, teemapajat, ryhmätyöt, simulaatio, itsenäinen työskentely
Toteutussuunnitelma voi päivittyä ennen kurssin alkua. Moodlessa tarkemmat ohjeet kurssin suoritukseen.

Oppimateriaalit

Alkutesti moodlessa, suoritus ennen orientaatioita, hyväksytty/hylätty
- Moodlessa tarkemmat ohjeet materiaaliin, esim. Eskola & Hytönen (uusin painos) Nainen hoitotyön asiakkaana, (raskaus ja synnytys)

Kurssimateriaali:
Klemetti, Hakulinen-Viitanen (toim.) 2013 Äitiysneuvolaopas, suosituksia äitiysneuvolatoimintaan Opas 29, Thl
Terveysportti/lääkärin tietokanta:
- Raskaushoitoketju Pirkanmaalla (PSHP)
- Äitiysneuvola ja erikoissairaanhoito: konsultaatio,
lähetteet, hoitolinjat /Jukka Uotila
- Äitiysneuvolatarkastukset ja neuvolassa annettu hoito/ Jukka Uotila
- Sikiön kromosomipoikkeavuuksien seulonta/Riitta Salonen ja Pekka Taipale
- Leipälä, Hänninen, Saalahti-Koskinen, Mäkelä.2009 Kuinka kertoa sikiön poikkeavuuksien seulonnasta- opas äitiyshuollon työntekijöille. Yliopistopaino
- Käypähoito: raskausdiabetes
Sinkkonen, Kalland ym (2011) Varhaislapsuuden tunnesiteet ja niiden suojeleminen. Luvut 3-5, 7-12. WSOY
Parisuhteen roolikartta: http://www.vslk.fi/index.php?id=20
Vanhemmuuden roolikartta: http://www.vslk.fi/index.php?id=19
Viinikka A. Toim. 2014. Mentalisaatio perheiden kohtaaminen: Luku 1: kiintymyssuhdeteoria - mentalisaatio ja dialogisuus s.17-23, luvut 2-5.
Ehkäisyyn liittyvää materiaalia: käypähoito
Työpajoissa työstetty materiaali
Luentojen materiaali

Materiaalista tarkemmin moodlessa.

Sisällön jaksotus

Aktiivinen osallistuminen kaikille luennoille erittäin toivottavaa tavoitteiden saavuttamiseksi.
Pienryhmätyöskentelyssä osallistuminen pakollista
Työpajaan ja simulaatioon osallistuminen pakollista
Erityisasiantuntijoiden luennot pakollisia

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaista suoritustapaa

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Kokonaisuuteen liittyy 8 viikon harjoittelu äitiys- ja lastenneuvoloissa

Ilmoittautumisaika

20.07.2024 - 20.08.2024

Ajoitus

19.08.2024 - 03.10.2024

Laajuus

4 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Ensihoitaja, kätilö ja terveydenhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Kätilön tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Pasi Vehniäinen
  • Paula Pajunen
  • Matti Vaarma
Vastuuhenkilö

Pasi Vehniäinen

Ryhmät
  • 24TH
    Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma, 24TH
  • 24KL
    Kätilön tutkinto-ohjelma, 24KL

Tavoitteet (OJ)

Opintojakso antaa valmiudet lääkehoidon ja lääkelaskujen keskeiseen osaamiseen.

Opintojakson jakson suoritettuaan opiskelija
• osoittaa perehtyneisyyttä lääkehoitoa ohjaaviin säädöksiin
• osaa kuvata lääkehoidon prosessin vaiheet
• ymmärtää turvallisen lääkehoidon edellytykset ja niiden merkityksen potilasturvallisuudessa
• osaa toteuttaa ohjattuna potilaan lääkehoitoa turvallisesti ja oikein
• tietää lääkehoidon luotettavat tietokannat ja osaa käyttää niitä
• osaa perusteet lääkehoidon ohjaamisesta
• osaa laskea lääkelaskut oikein.

Sisältö (OJ)

• lääkehoitoa ohjaavat säädökset
• lääkehoidon prosessi
• turvallisuus lääkehoidossa
• lääkemuodot ja lääkkeiden antotavat
• injektioiden antamisen harjoittelu ihonalaiskudokseen ja lihakseen
• lääkehoidon suunnittelun ja toteuttamisen harjoittelu sekä lääkkeiden jakaminen potilaskohtaisiin annoksiin
• lääketietokannat ja niiden käytön harjoittelu
• lääkelaskut

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
• tietää lääkehoitoa ohjaavista säädöksistä perusasiat
• tietää potilaan turvallisen lääkehoidon merkityksen osana potilaan kokonaishoitoa
• osaa toimia vastuullisesti potilaan lääkehoidossa
• osaa perusteet lääkehoidon prosessin vaiheista ja on selvillä sairaanhoitajan lääkehoitoon liittyvistä tehtävistä potilaan hoidossa
• tietää perusasiat eri lääkemuodoista ja lääkkeiden antotavoista
• osaa antaa injektiot ihonalaiskudokseen ja lihakseen turvallisesti
• osaa etsiä ja käyttää tietoa luotettavista lääkehoidon tietokannoista
• osaa toteuttaa potilaan lääkehoitoa turvallisesti ja oikein
• tietää perusteet lääkeaineiden vaiheista ja vaikutuksista elimistössä
• osaa ohjattuna ohjata potilasta lääkehoidossa
• osaa laskea lääkelaskut oikein.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Tyydyttävän tason lisäksi opiskelija
• osaa perustella toimintaansa lääkehoidon prosessin eri vaiheissa
• osaa suunnitella ja toteuttaa potilaan lääkehoidon ohjausta.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Hyvän tason lisäksi opiskelija
• osaa soveltaa osaamistaan lääkehoidon prosessin eri vaiheissa
• tietää lääkehoidosta aiheutuvat seuraukset ja osaa reagoida niihin tilanteen vaatimalla tavalla
• osaa suunnitella ja toteuttaa yksilöllisesti potilaan lääkehoidon ohjausta.

Aika ja paikka

Syksy 2024. Lääkehoidon ja -laskujen toteutusaika vkot 35-40 (sisältää varsinaiset tenttikerrat). Uusinnat ilmoitettu erikseen.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Lääkelaskutentti 4.10.2024. Lääkehoidon tentti Examissa 30.9.-8.10.2024. Uusinnat lääkehoidon osalta Examissa (1. uusinta 14.10.-22.10.2024, 2. uusinta 28.10.-31.10.2024.), lääkelaskujen osalta läsnäolotentteinä opettajan valvonnassa (1. uusinta 7.10.2024, 2. uusinta 23.10.2024). Mikäli opiskelija ei läpäise kahdella uusinnalla lääkehoidon tenttejä, on hänen ilmoittauduttava uudelle toteutukselle. Lääkelaskujen osalta kahden uusintasuorituksen jälkeen opiskelija voi ilmoittautua Lääkelaskupajoihin, tällöin yhteys opettaja Rami Yli-Villamoon.
Käytännöllisen pienryhmäharjoittelun osalta uusinnat/korvaavuudet katsotaan opiskelijakohtaisesti.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Lääkehoito ja lääkelaskut muodostavat yhdessä numeerisen kokonaisarvosanan. Opintojakso tulee olla hyväksytysti suoritettu ennen sisätautiharjoittelua.
******************************
Lääkehoito: kirjallinen koe, jossa alin hyväksytty arvosana edellyttää 75% pisteistä. Arviointiasteikko numeerinen, 0-5.
******************************
Lääkelaskut: kirjallinen koe, jonka hyväksytty suoritus edellyttää 100% oikein. Opiskelijalla on halutessaan oikeus käyttää nelilaskinta, tämä opiskelijan on hankittava itse. Muun kaltaisia laskimia/puhelinta ei saa käyttää. Arviointiasteikko hyväksytty / hylätty.
******************************
Pienryhmätyöskentely: Läsnäolo tunneilla ja aktiivinen osallistuminen opetukseen. Arviointiasteikko hyväksytty/hylätty.
******************************
Matematiikka: Jokainen opiskelija osallistuu opintojakson alussa matematiikan lähtötasotestiin. Hyväksytty testisuoritus oikeuttaa matematiikan suoritusmerkintään. Testiä ei voi uusia. Mikäli opiskelija ei pääse testistä läpi, hän suorittaa peruslaskutoimituksiin liittyvän tehtäväpaketin. Tällöin matematiikan suoritusmerkinnän saa, kun tehtäväpaketti on laskettu 100% oikein kurssin Moodle-alustalla asetettuun aikarajaan mennessä. Tehtävien asiakokonaisuuksiin liittyen järjestetään matematiikan opetusta, jonka yhteydessä opiskelija saa myös tarvittaessa ohjausta tehtäviin. Arviointiasteikko hyväksytty / hylätty

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luennot, ennakkotehtävät, itsenäinen opiskelu, ryhmätyöt, muut harjoitukset.Teoriaokonaisuus sisältää pienryhmätyöskentelyä 3 h/pienryhmä - tämän toteutustapa ilmoitetaan orientaatiotunnilla. Lisäksi käytännön harjoittelua: pistokset s.c., i.m. näyttökoe, muut tehtävät.

Oppimateriaalit

Saano & Taam-Ukkonen (2014). Lääkehoidon käsikirja. Osa 1 kokonaan, pl. kappale 12. Uudemmassa versiossa pl. kpl 7 (laskimonsis.lääkehoito).
Diat + muu tunnilla mahdollisesti jaettava materiaali (monisteet ym.)
Nikkola, R. Nurkka, N. & Paloposki S. 2016. Annos oivallusta Harjoittelemalla lääkelaskennan osaajaksi. SanomaPro Oy. Saatavilla myös e-kirjana: https://andor.tuni.fi/permalink/358FIN_TAMPO/hb336c/alma9911251180205973
Laukkanen, E. & Ruokoniemi, P. ( toim.) 2021. Turvallinen lääkehoito. Opas lääkehoitosuunnitelman laatimiseen. Saatavilla www-osoitteessa https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/162847

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

4 op = 108 h opiskelijan työtä. Sisältää kontaktiopetuksen (matematiikan, lääkehoidon ja -laskujen opetuksen, tentit, pienryhmätyöskentelyn) .

Sisällön jaksotus

Lääkehoito ja -laskut vuorottelevat opetuksessa.
Pienryhmätyöskentelyn tunnit aikaisintaan Lääkkeiden antaminen-luennon jälkeen (luento II).
Matematiikan tunnit pyritään pitämään ennen 1. lääkehoidon ja -laskujen luentoa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei ole.

Lisätietoja opiskelijoille

Lääkehoidon ja -laskujen opintojaksoa voi korottaa hyväksytyn suorituksen jälkeen opintojakson uusintakerroilla. Molemmat osiot, eli lääkehoito ja -laskut on oltava suoritettuna hyväksytysti ennen korotukseen ilmoittautumista. Korotuskokeissa korotetaan koko opintojaksoa eli sekä lääkelaskut, että lääkehoito. Korotuskokeisiin on ilmoittauduttava opintojakson vastuuopettajalle viimeistään viikko ennen korotuspäivää (= uusintapäivää).

Orientaatiotunnilla läsnäolopakko, samoin viimeisillä kertaustunneilla. Orientaatiosta poissaolevia ei hyväksytä opintojaksolle mukaan.

Opiskelijan tulee kirjautua ja luoda itselleen tunnukset Lääkehoitopassiin.
https://www.laakehoitopassi.fi/
Ohjeistus passin käyttöön annetaan orientaatiotunnilla.

Lääkelaskujen osalta opiskelijalla on oikeus käyttää nelilaskinta laskuja tehdessään. Muunlaisia laskimia ei ole sallittua käyttää. Nelilaskimen hankinta on opiskelijan vastuulla.

Ilmoittautumisaika

02.07.2024 - 12.09.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 22.12.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Verkossa tapahtuva opiskelu

Yksikkö

Sairaanhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 670

Koulutus
  • Bioanalyytikon tutkinto-ohjelma
  • Suuhygienistin tutkinto-ohjelma
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Röntgenhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Kätilön tutkinto-ohjelma
  • Fysioterapeutin tutkinto-ohjelma
  • Ensihoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Piia Jokiranta
  • Marjut Murtosaari
  • Kati Borg
  • Kirsi Mattila
  • Maria Maljanen
  • Jonna Levonen
  • Minna Nurminen
  • Sara Sternberg
  • Milla Salama
  • Maija Koivunen
  • Sanna Keskikuru
  • Heli Hilander
  • Johanna Vilppola
  • Tiina Ketola
  • Anssi-Pekka Udd
  • Maarit Lähteenmäki
  • Irmeli Nieminen
  • Hanna-Kaisa Korpikoski
Vastuuhenkilö

Milla Salama

Ryhmät
  • 24SHG
    Suuhygienistin tutkinto-ohjelma, 24SHG
  • 24SH2B
    Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma, 24SH2B
  • 24ASH2B
    Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma, monimuotototeutus
  • 24EH
    Ensihoitajan tutkinto-ohjelma, 24EH
  • 24ASH2A
    Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma, monimuotototeutus
  • 24BA1
    Bioanalyytikot syksy 2024
  • 24SO
    Sosionomin tutkinto-ohjelma, päivätoteutus
  • 24TH
    Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma, 24TH
  • 24RH1
    Röntgenhoitajat syksy 2024
  • 24KL
    Kätilön tutkinto-ohjelma, 24KL
  • 24FY
    Fysioterapeutit syksy 2024
  • 24SH2C
    Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma, 24SH2C
  • 24RH2
    Röntgenhoitajat syksy 2024
  • 24SH2A
    Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma, 24SH2A
  • 24BA2
    Bioanalyytikot syksy 2024
  • 24SH2D
    Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma, 24SH2D

Tavoitteet (OJ)

Tämän kurssin avulla tutustut monialaisesti tulevaisuuden sosiaali- ja terveysalan työkenttään ja saat työkaluja ammatillisen kasvun ja opintojen tueksi.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
• ymmärtää ammatillisen kasvun yksilöllisen ja monialaisen merkityksen oppimisprosessissa
• ymmärtää resilienssin ja sosiaalisen kestävyyden merkityksen sosiaali- ja terveysalalla ja tunnistaa omia vahvuuksiaan sekä kehittämiskohteitaan oppijana
• huomioi turvallisuuden opiskelussa ja opiskeluyhteisössä
• työskentelee ryhmässä aktiivisesti ja muut huomioiden sekä ymmärtää vuorovaikutusosaamisen merkityksen monialaisessa opiskelu- ja työyhteisössä
• tuntee sosiaali- ja terveysalan arvot ja eettiset periaatteet.

Sisältö (OJ)

• monialaiset opiskelu-, ryhmä- ja tiimityöskentelytaidot sosiaali- ja terveysalalla
• reflektointi, palautteen vastaanottaminen ja palautteen antaminen opiskelijana ja työntekijänä
• itsesäätely- ja stressinhallintakeinot sekä palautuminen
• tunnetaidot ja tunteiden säätely
• minäpystyvyys ja itsemyötätunto
• itsensä johtaminen
• itseohjautuvuus, vastuunottaminen ja ongelmanratkaisutaidot
• psyykkinen, fyysinen ja sosiaalinen turvallisuus opiskelussa ja opiskeluyhteisössä
• sosiaali- ja terveysalan arvot ja ammattieettiset periaatteet
• moninaisuuden huomiointi opiskelu- ja työyhteisössä

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty:

Opiskelija
• Ymmärtää ammatillisen kasvun yksilöllisen ja monialaisen merkityksen oppimisprosessissa. Tietää palautteen antamisen ja vastaanottamisen merkityksen opiskelijana ja työntekijänä.
• Tietää resilienssin ja sosiaalisen kestävyyden merkityksen sosiaali- ja terveysalalla. Tunnistaa omia vahvuuksiaan sekä kehittämiskohteitaan oppijana, ja osaa hyödyntää tietoa omassa oppimisessaan.
• Osaa huomioida turvallisuuden opiskelussa ja opiskeluyhteisössä. Osaa toimia turvallisuutta edistäen ja moninaisuutta huomioiden.
• Osaa työskennellä ryhmässä aktiivisesti ja ottaa muut huomioon. Ymmärtää vuorovaikutusosaamisen merkityksen monialaisessa opiskelu- ja työyhteisössä.
• Tietää oman alansa arvot ja eettiset periaatteet sekä tunnistaa muiden sosiaali- ja terveysalojen arvoja ja eettisiä periaatteita.

Hylätty:

Opiskelija
• Ei ymmärrä ammatillisen kasvun yksilöllistä ja monialaista merkitystä oppimisprosessissa. Ei ymmärrä palautteen antamisen ja vastaanottamisen merkitystä opiskelijana ja työntekijänä.
• Ei ymmärrä resilienssin ja sosiaalisen kestävyyden merkitystä sosiaali- ja terveysalalla. Ei tunnista omia vahvuuksiaan sekä kehittämiskohteitaan oppijana, eikä hyödynnä tietoa omassa oppimisessaan.
• Ei huomioi turvallisuuden merkitystä opiskeluyhteisössä. Ei osaa toimia turvallisuutta edistäen ja moninaisuutta huomioiden.
• On passiivinen ja välttää osallistumista ryhmän työskentelyyn. Muiden huomioiminen on puutteellista. Ei ymmärrä vuorovaikutusosaamisen merkitystä monialaisessa opiskelu- ja työyhteisössä.
• Ei tiedä oman alansa arvoja ja eettisiä periaatteita, eikä tunnista muiden sosiaali- ja terveysalojen arvoja ja eettisiä periaatteita.

Aika ja paikka

Kurssin kesto viikot: 36-50

Pakollinen orientaatio etänä 5.9. klo 10.15-11.45

Pakollinen pienryhmätyöskentely keskiviikkoisin tai torstaisin viikoilla 38, 41, 44, 47 ja 50

Itsenäinen työskentely Moodlessa edellä viikoilla 36-50.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Posterin palautus Moodlen palautuskansioon ennen viimeistä pienryhmätapaamista.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Itsenäinen työskentely Moodlessa ennen jokaista pienryhmätapaamista.

Itsenäinen valmistautuminen Moodlen tehtävien avulla ennen jokaista pienryhmätapaamista.

Aktiivinen osallistuminen pakollisissa pienryhmätapaamisissa.

Posterin tekeminen ja palauttaminen pienryhmässä.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Itsenäinen verkkotyöskentely, pienryhmätyöskentely lähiopetuksena, omassa pienryhmässä itsenäinen työskentely.

Oppimateriaalit

Kaikki materiaali löytyy kurssin Moodlesta.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

5 op x 27 h = 135 h opiskelijan työtä

Orientaatio: 2 h

Pienryhmätapaamiset 2 op, 5 x 4h = 20 h

Itsenäinen työskentely Moodlessa ja omassa pienryhmässä 3 op, 113 h

Sisällön jaksotus

Kurssi koostuu seuraavista osista:
1. Orientaatio
2. Minä oppijana -pienryhmätapaaminen
3. Oletko tiimipelaaja? -pienryhmätapaaminen
4. Tunnetaidot hallussa -pienryhmätapaaminen
5. Omaan ja muiden SOTE-alaan ammattiryhmään tutustuminen -pienryhmätapaaminen
6. Ammatillinen kasvu – voiko se alkaa jo nyt? -pienryhmätapaaminen

Moodle-tehtävät ja posterin palautus

Teemat sisältävät itsenäistä työskentelyä Moodlessa sekä pienryhmätyöskentelyä koululla.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei ole.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Ei ole.

Kansainvälisyys

Kurssi on mahdollista suorittaa englannin kielellä englanninkielisellä toteutuksella. Muista ilmoittautua englanninkieliselle toteutukselle heti orientaation jälkeen

Lisätietoja opiskelijoille

Kurssi toteutetaan monialaisesti. Pienryhmät rakentuvat eri sote-alan opiskelijoista, joka harjaannuttaa monialaiseen työskentelyyn jo opintojen aikana.

Ensimmäisellä ja viimeisellä pienryhmätapaamiselle on 100% läsnäolopakko. Muissa pienryhmätapaamisissa on 80% läsnäolopakko. Jos opiskelija on pois pienryhmätapaamisista, hän voi korvata poissaolon toisen ryhmän tunnilla. Korvaaminen pitää aina sopia etukäteen pienryhmän opettajan kanssa. Poissaolo voidaan korvata tarvittaessa myös englanninkielisellä toteutuksella. Jos et osallistu kurssille edellä mainittujen ohjeiden mukaisesti, voit suorittaa kurssin uudelleen seuraavalla lukukaudella.

Toteutussuunnitelma voi päivittyä ennen opintojakson orientaatiota.

Ilmoittautumisaika

20.07.2024 - 06.10.2024

Ajoitus

19.08.2024 - 22.12.2024

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Ensihoitaja, kätilö ja terveydenhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Kätilön tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Maija Koivunen
  • Maija Korpikoski
  • Maiju Paldán
Vastuuhenkilö

Maija Koivunen

Ryhmät
  • 24TH
    Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma, 24TH
  • 24KL
    Kätilön tutkinto-ohjelma, 24KL

Tavoitteet (OJ)

Opintojaksolla harjaannut ammatillisessa vuorovaikutuksessa ja kohtaamisessa. Lisäksi opit reflektoimaan omaa osaamistasi monipuolisin keinoin.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
• toimii vastuullisesti harjoitteluympäristössä ja noudattaa harjoittelun ohjeistuksia
• harjaantuu toimimaan ammatillisesti ja kollegiaalisesti työyhteisössä
• harjaantuu ammatillisessa vuorovaikutuksessa ja kohtaamisessa eri-ikäisten, eri kulttuureista tulevien ja eri taustaisten asiakkaiden/potilaiden kanssa
• harjaantuu tunnistamaan asiakkaan voimavaroja ja hyvinvointia lisääviä tekijöitä
• kykenee reflektoiden tunnistamaan omaan ammatilliseen vuorovaikutukseen liittyviä vahvuuksia ja kehittämiskohteita sekä tunnistaa eettisiä ongelmia
• tuntee sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen keskeisimmät lait ja asetukset
• osaa kirjoittaa asiatyylisen ongelmaperustaisen tekstin TAMKin raportointiohjeen pääperiaatteita noudattaen.

Sisältö (OJ)

• vastuullisuus ja ammatillinen toiminta opinnoissa ja sairaanhoitajan työssä
• ammatillinen toiminta työyhteisössä, kollegiaalisuus ja työntekijyysosaaminen
• eri kulttuureista tulevat asiakkaat ja haavoittuvat asiakasryhmät
• omien vuorovaikutustaitojen tunnistaminen ja arviointi
• oman toiminnan reflektointi ja eettisten ongelmien käsittely
• sosiaali- ja terveysalan keskeiset lait ja asetukset
• lähteisiin perustuva kirjoittaminen, ongelmaperustaisen tekstin rakenne

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty: Opiskelija
• toimii vastuullisesti harjoitteluympäristössä ja noudattaa harjoittelun ohjeistuksia
• harjaantuu toimimaan hyvien työyhteisötaitojen mukaisesti
• harjaantuu ammatilliseen ja hoidolliseen vuorovaikutukseen eri-ikäisten ja eri taustaisten asiakkaiden/potilaiden kanssa
• harjaantuu huomio oman toiminnan suunnittelun asiakkaan voimavarat huomioiden
• osaa reflektoida ja tunnistaa omaan ammatilliseen vuorovaikutukseen liittyviä vahvuuksia ja kehittämiskohteita sekä eettisiä ongelmia
• tuntee sosiaali- ja terveysalan ammattien toimintaa ohjaavia keskeisimpiä lakeja sekä viranomaisvalvonnan periaatteita
• osaa noudattaa opintoihin liittyvän kirjoittamisen perusperiaatteita TAMKin raportointiohjeen mukaisesti.


Hylätty: Opiskelija
• ei toimi vastuullisesti harjoitteluympäristössä ja jättää noudattamatta harjoittelun ohjeistuksia
• ei osaa toimia hyvien työyhteistaitojen mukaisesti
• ei kykene ammatilliseen tai hoidolliseen vuorovaikutukseen eri-ikäisten tai eri taustaisten asiakkaiden/ potilaiden kanssa
• ei harjaannu huomioimaan oman toiminnan suunnittelua asiakkaan voimavarat huomioiden
• ei osaa reflektoida ja tunnistaa omaan ammatilliseen vuorovaikutukseen liittyviä vahvuuksia ja kehittämiskohteita sekä eettisiä ongelmia
• ei tunne hoitotyön ammattilaisen toimintaa ohjaavaa lainsäädäntöä eikä tunne sosiaali- ja terveysalan ammattien viranomaisvalvontaa
• ei osaa noudattaa opintoihin liittyvän kirjoittamisen perusperiaatteita TAMKin raportointiohjeen mukaisesti.

Aika ja paikka

19.08.2024 - 22.12.2024

Harjoitteluviikko on vko 48.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Ei ole.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Ohjattu harjoittelu 1 sisältää 1. lukukaudella yhden viikon käytännön harjoittelua eri ikäisten ihmisten parissa, opetusta, oppimistilanteiden reflektiota ja ryhmätyöskentelyä lähiopiskeluna.

Oppimateriaalit

Abdrbo, A. 2017. Assessment of Nursing Students’ Communication Skills. Nursing Education Perspectives. 38 (3), 149-151.

Crawford, R., McGrath, B., Christiansen, A., Roach,D., Salamonson, Y., Wall. P. & Ramjan, L. 2020. First year nursing students’ perceptions of learning interpersonal communication skills in their paid work: A multi-site Australasian study. Nursing Eduction in Practice. 48, 1-7.

Laki potilaan asemasta ja oikeuksista 785/1992 

Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä 559/1994 (sis. vaitiolovelvollisuus, salassapito)

Leino-Kilpi H. & Välimäki M. 2014. Etiikka hoitotyössä. 8., uudistettu painos. Helsinki: Sanoma Pro.

Mäkisalo-Ropponen, M. 2012. Vuorovaikutustaidot sosiaali- ja terveysalalla. 2. painos. Helsinki: SanomaPro.

Sairaanhoitajaliiton sosiaalisen median ohjeet https://sairaanhoitajat.fi/wp-content/uploads/2020/01/Sairaanhoitajien-sosiaalisen-median-ohjeet.pdf

TAMKin kirjallisen raportoinnin –ohjeet

Valvira https://www.valvira.fi/

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Laajuus 81 h. Kokonaistuntimäärään sisältyy harjoittelujakson oppitunnit, kirjoitusviestinnän tunnit, ryhmätyöskentely ja harjoitteluyksikössä suoritettavat 36 tuntia.

Kokonaislaajuus 3 opintopistettä eli 81 h. (yksi opintopiste on 27 h opiskelijan työtä)

Kokonaistuntimäärään sisältyy:

Harjoittelujakson orientaatiotunti 4h

Ammatillista toimintaa ohjaava lainsäädäntö (4 h)

Harjoittelujakson reflektiot 8 h (esimerkiksi 4+4)

Kv-viikon tai Hoitotyön päivän tms. ohjelmaa 6 h (keväisin) tai Järjestöpäivä tms. syksyisin.

Harkkapaikan etsintä sekä arviointilomakkeen täyttö 5 h

Harjoitteluyksikössä suoritettava tuntimäärä on 36 h (yksi kokonainen viikko)

Kirjoitusviestintä 2 h + 2 h + 2 h pajat

Tehtävän tekemiseen 14 h (kansilehti, sisällysluettelo, 4 sivua asiatekstiä, lähdeluettelo) + todiste osallistumisesta Järjestöpäivään/KV-viikkoon.

Eli yhteensä 81 tuntia.

Sisällön jaksotus

Ohjattu harjoittelu 1 harjoittelun tarkoituksena on tutustua erilaisiin sosiaali- ja terveysalan toimintayksikköihin ja harjaantua ammatillisessa vuorovaikutuksessa. Harjoittelu sisältää yhden viikon/36 h käytännön harjoittelua erikseen sovittuna aikana. Harjoitteluiden puuttuvat tunnit korvataan tunti tunnista.

Tunneilla on 100 % läsnäolovelvollisuus.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opiskelijalla on mahdollisuus AHOToida opintojakso, jos hänellä on tavoitteisiin soveltuva lähihoitajan tutkinto tai työkokemusta lähihoitajana tai vastaavana ja hän voi saavuttaa ko. opintojakson tavoitteet aiemmin hankkimallaan osaamisella. Opiskelija osoittaa aiemman hankitun osaamisensa hänelle osoitetulla kirjallisella tehtävällä, jonka hän toteuttaa TAMKin kirjallisten ohjeiden mukaisesti. Opiskelija osallistuu myös kirjoistuviestinnän tunneille. Lisäksi opiskelija osallistuu joko järjestöpäivään syksyllä tai keväällä kv-viikkolle yhtenä sovittuna päivänä.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Tehdään yksin tai pariharjoitteluna esimerkiksi julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin työelämäyhteistyökumppaneiden kanssa. Harjoittelupaikkoja ei varata Jobiilista vaan opiskelija hankkii harjoittelupaikan itse.

Kansainvälisyys

Ei ole.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolla harjaannut ammatillisessa vuorovaikutuksessa ja kohtaamisessa. Lisäksi opit reflektoimaan omaa osaamistasi monipuolisin keinoin.

Ilmoittautumisaika

10.06.2024 - 21.08.2024

Ajoitus

16.09.2024 - 24.11.2024

Laajuus

6 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Ensihoitaja, kätilö ja terveydenhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Maija Korpikoski
  • Anne Silvan
Vastuuhenkilö

Anne Silvan

Ryhmät
  • 21TH
    Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma 21TH

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa tehdä yhdessä opiskelijan kanssa terveyttä, hyvinvointia ja opiskelukykyä arvioivia terveystarkastuksia ja seulontatutkimuksia ja lähettää tarvittaessa jatkohoitoon
- tunnistaa opiskelijan terveyden tukemisen tarpeita ja osaa soveltaa asiakaslähtöisesti terveyttä edistäviä työmenetelmiä opiskeluympäristössä
- osaa kohdata erilaisista elämäntilanteista ja kulttuureista lähtöisin olevia opiskelijoita sekä heidän läheisiään ja syventää taitojaan terveyttä vahvistavassa terveyskeskustelussa
- osaa ohjata ja tukea opiskelijaa opiskelukyvyn ylläpitämisessä
- ymmärtää terveydenhoitajan roolin toimia opiskeluyhteisössä ja moniammatillisissa verkostoissa terveyden edistämisen asiantuntijana
- osaa soveltaa tietojaan ja taitojaan opiskelijoiden yleisimmissä sairaanhoidollisissa tarpeissa
- osaa rokottaa ja antaa tartuntatauteihin ja rokotuksiin liittyvää ohjausta opiskelijoille

Sisältö (OJ)

Ohjattu harjoittelu opiskelijan terveydenhoitajatyössä

Esitietovaatimukset (OJ)

Osallistunut opintojaksolle opiskelijan terveydenhoitajatyö

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty:
- osaa kohdata opiskelijan ja hänen läheisensä asiallisesti, kunnioittavasti ja ammatillisesti
- osaa toteuttaa yhdessä opiskelijan kanssa terveyttä, hyvinvointia ja opiskelukykyä arvioivia terveystarkastuksia ja seulontatutkimuksia ja lähettää tarvittaessa jatkohoitoon
- osaa tulkita terveystarkastusten ja seulontatutkimusten tuloksia ja havaitsee mahdollisia opiskelijan terveyden tukemisen tarpeita
- osaa soveltaa asiakaslähtöisesti terveyttä edistäviä työmenetelmiä opiskeluympäristössä
- ymmärtää terveydenhoitajan roolin terveyden edistämisen asiantuntijana opiskeluyhteisössä ja moniammatillisissa verkostoissa
- osaa soveltaa tietojaan ja taitojaan opiskelijoiden yleisimmissä sairaanhoidollisissa tarpeissa
- osaa rokottaa ja antaa tartuntatauteihin ja rokotuksiin liittyvää ohjausta opiskelijoille
- osaa toimia vastuullisesti tunnistaen osaamisensa rajat
- noudattaa salassapitovelvoitetta ja tietosuojaohjeistusta
- noudattaa omassa toiminnassaan sovittuja ohjatun harjoittelun pelisääntöjä
- tarkastelee ja arvioi omaa toimintaansa realistisesti
- osaa antaa ja vastaanottaa palautetta

Hylätty:
- opiskelijan ja hänen läheisensä asiallinen, kunnioittava ja ammatillinen kohtaaminen on puutteellista
- ei kykene toteuttamaan yhdessä opiskelijan kanssa terveyttä, hyvinvointia ja opiskelukykyä arvioivia terveystarkastuksia ja seulontatutkimuksia tai tarvitsee suoriutuakseen ohjaajan vahvaa tukea
- ei osaa tulkita terveystarkastusten ja seulontatutkimusten tuloksia ja eikä havaitse mahdollisia opiskelijan terveyden tukemisen tarpeita
- ei osaa soveltaa asiakaslähtöisesti terveyttä edistäviä työmenetelmiä opiskeluympäristössä
- ei tunnista terveydenhoitajan roolin terveyden edistämisen asiantuntijana opiskeluyhteisössä ja moniammatillisissa verkostoissa
- ei osaa soveltaa tietojaan ja taitojaan opiskelijoiden yleisimmissä sairaanhoidollisissa tarpeissa
- ei osaa rokottaa ja antaa tartuntatauteihin ja rokotuksiin liittyvää ohjausta opiskelijoille
- rikkoo salassapitovelvollisuutta tai asiakkaan tietosuojan
- ei tunnista osaamisensa rajoja vaarantaen toiminnallaan asiakasturvallisuuden
- jättää noudattamatta sovittuja ohjatun harjoittelun pelisääntöjä (esim. ei ota vastuuta omasta oppimisestaan; tavoitteet puuttuvat, ei noudata työaikoja, ei ilmoita poissaoloistaan, jakson tuntimäärä ei täyty.)
- arvioi omaa osaamistaan epärealistisesti
-ei pysty vastaanottamaan palautetta

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Osallistuminen ohjattuun harjoitteluun määrätyn tuntimäärän mukaisesti.
Läsnäolovelvollisuus harjoittelun orientaatiossa ja reflektiossa.
Harjoittelun tavoitteiden, itsearviointien sekä kirjallisten tehtävien tekeminen ohjeiden mukaan. Soveltuvin osin lääkehoidon passin täyttäminen.

Oppimateriaalit

Teoriaopetuksen oppimateriaali, opettajan osoittamat materiaalit, harjoittelupaikkojen perehtymismateriaali, ohjatun harjoittelun perehtymiskäsikirja.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Laajuus 6op eli 6 x 27h = 162h
Harjoittelun kokonaistuntimäärä sisältää: orientaation 1h, reflektion 2h, tehtävät 6h sekä arvioinnit harjoittelupaikassa.
Harjoittelupaikassa tehtävä tuntimäärä on 153h; 38h 15min/viikko

Harjoittelun orientaatiossa ja reflektiossa on läsnäolovelvollisuus.

Ajankäyttötiedot voivat tarkentua orientaatiossa.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Harjoittelu ajoittuu syksylle 2024: pääsääntöisesti vk 38-41 tai vk 44-47

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskelija kirjaa alustavat tavoitteet arviointilomakkeelle, keskustelee tavoitteistaan ohjaajan kanssa ja lähettää ne sähköpostitse opettajalle ja kopiona ohjaajilleen ensimmäisen harjoitteluviikon aikana.
Työvuorot suunnitellaan ohjaajan työvuorojen mukaan. Ne kirjataan työvuorolomakkeelle ja lähetetään opettajalle ja ohjaajalle yhdessä tavoitteiden kanssa.

Harjoittelun tehtävistä tarkemmat tiedot harjoittelun orientaatiossa.

Lisätiedot voivat täydentyä orientaatiossa.

Ilmoittautumisaika

06.07.2024 - 15.09.2024

Ajoitus

16.09.2024 - 24.11.2024

Laajuus

6 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Ensihoitaja, kätilö ja terveydenhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Maija Korpikoski
  • Riikka Pelkonen
Vastuuhenkilö

Riikka Pelkonen

Ryhmät
  • 21TH
    Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma 21TH

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa soveltaa työterveyshuoltoa ohjaavat lakeja ja asetuksia asiakastyössä noudattaen hyvän työterveyshuoltokäytännön periaatteita
- osaa arvioida työn ja työolojen sekä ympäristön terveydellistä merkitystä yhteistyössä eri toimijoiden kesken
- osaa käyttää työterveyshuollon ja yrityksen yhteistyössä laadittua toimintasuunnitelmaa työskennellessään asiakkaan ja yritysten kanssa
- osaa tunnistaa työntekijöiden kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä ja osaa ottaa niitä puheeksi terveystarkastustilanteissa
- osaa tehdä ohjatusti työikäisten terveystarkastuksia ja huomio genomitiedon merkityksen sairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa
- osaa antaa tietoa, neuvontaa ja ohjausta työn terveellisyydestä ja turvallisuudesta sekä työntekijöiden terveyttä edistävissä asioissa
- osaa toteuttaa sairaanhoitoa työterveyshuollon ennalta ehkäisevien periaatteiden mukaisesti
- osaa noudattaa salassapitovelvoitetta ja tietosuojaohjeistusta ja työskentelee luottamuksellisesti työntekijöiden ja yhteistyökumppaneitten kanssa.
- osaa toimia työssään eettisesti ja tasapuolisesti asiakkaan ja yritysten autonomiaan luottaen
- toimii vastuullisesti tunnistaen osaamisensa rajat ja pyytä tarvittaessa ohjausta
- noudattaa omassa toiminnassaan sovittuja ohjatun harjoittelun pelisääntöjä
- tarkastelee ja arvioi omaa toimintaansa realistisesti sekä osaa antaa ja vastaanottaa palautetta
- kykenee itsenäiseen päätöksentekoon ja suunnitelmalliseen työskentelyyn sekä osaa dokumentoida rakenteisen kirjaamisen mukaisesti

Sisältö (OJ)

Ohjattu harjoittelu työterveyshuollossa

Esitietovaatimukset (OJ)

Osallistuminen opintojaksolle Työterveyshuollon terveydenhoitajatyö

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty
Opiskelija
- osaa soveltaa työterveyshuoltoa ohjaavia lakeja ja asetuksia asiakastyössä noudattaen hyvän työterveyshuoltokäytännön periaatteita
- osaa arvioida työn ja työolojen sekä ympäristön terveydellistä merkitystä yhteistyössä eri toimijoiden kesken
- osaa käyttää työterveyshuollon ja yrityksen yhteistyössä laadittua toimintasuunnitelmaa työskennellessään asiakkaan ja yritysten kanssa
- osaa tunnistaa työntekijöiden kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä ja osaa ottaa niitä puheeksi terveystarkastustilanteissa ja hyödyntää erilaisia terveyden edistämisen menetelmiä
- osaa tehdä ohjatusti työikäisten terveystarkastuksia ja huomio genomitiedon merkityksen sairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa
- osaa antaa tietoa, neuvontaa ja ohjausta työn terveellisyydestä ja turvallisuudesta sekä työntekijöiden terveyttä edistävissä asioissa
- osaa toteuttaa sairaanhoitoa työterveyshuollon ennalta ehkäisevien periaatteiden mukaisesti
- noudattaa salassapitovelvoitetta ja tietosuojaohjeistusta ja työskentelee luottamuksellisesti työntekijöiden ja yhteistyökumppaneitten kanssa.
- osaa toimia työssään eettisesti ja tasapuolisesti asiakkaan ja yritysten autonomiaan luottaen
- toimii vastuullisesti tunnistaen osaamisensa rajat ja pyytä tarvittaessa ohjausta
- osaa huomioida kestävän kehityksen periaatteet hyvän työterveyshuollon käytännön mukaisesti
- osaa suunnitella työskentelyään ja osoittaa kykenevänsä itsenäiseen päätöksentekoon ja kirjaamiseen
- osaa toimia vastuullisesti tunnistaen osaamisensa rajat
- noudattaa salassapitovelvoitetta ja tietosuojaohjeistusta
- noudattaa omassa toiminnassaan sovittuja ohjatun harjoittelun pelisääntöjä
- tarkastelee ja arvioi omaa toimintaansa realistisesti
- osaa antaa ja vastaanottaa palautetta

Hylätty:
Opiskelija
- ei osaa arvioida työntekijän työkykyä eikä toteuttaa itsenäisesti terveystarkastuksia eikä osaa toteuttaa valmentavaa elintapaohjausta
- ei osaa toteuttaa itsenäisesti sairaanhoidon vastaanottoa työterveyshuollossa
- ei osaa antaa tietoja, neuvoa ja ohjata asiakasta sekä yritystä työn terveellisyyden ja turvallisuuden vahvistamiseksi
- ei osaa käyttää joustavasti ja yksilöllisesti terveyden edistämisen työmenetelmiä
- ei osaa toimia eettisesti suhteessa asiakkaisiin ja työyhteisöihin
- ei osaa huomioida työn ja työolojen sekä työympäristön merkitystä työpaikkaselvityksen toteuttamisessa
- ei osaa huomioida kestävän kehityksen periaatteet työterveyshuollossa
- ei osaa toimia vastuullisesti tunnistaen osaamisensa rajat ja pyytä tarvittaessa ohjausta
- osoittaa kykenemättömyyttä suunnitelmalliseen työskentelyyn ja itsenäiseen päätöksentekoon ja kirjaamiseen
- rikkoo salassapitovelvollisuutta tai asiakkaan tietosuojan
- ei tunnista osaamisensa rajoja vaarantaen toiminnallaan asiakasturvallisuuden
- jättää noudattamatta sovittuja ohjatun harjoittelun pelisääntöjä (esim. ei ota vastuuta omasta oppimisestaan; tavoitteet puuttuvat, ei noudata työaikoja, ei ilmoita poissaoloistaan, jakson tuntimäärä ei täyty.)
- arvioi omaa osaamistaan epärealistisesti
- ei pysty vastaanottamaan palautetta

Aika ja paikka

Harjoittelun orientaatiossa ja reflektiossa on läsnäolovelvoite. Harjoittelun reflektio TAMKilla. Harjoittelu 6 op (4 vkoa) suoritetaan pääsääntöisesti viikoilla 38-41 tai 44-47, tai muuten sovitun mukaisesti.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Harjoittelu arvioidaan hyväksytty/hylätty.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Ohjattu harjoittelu työterveyshuollossa.

Oppimateriaalit

Työterveyshuollon luennot ja muu opettajan osoittama materiaali.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

6 op x 27 h = 162 h, josta harjoittelun orientaatio ja reflektio 4 h, varsinaista harjoittelua 153 h, itsenäinen tehtävä 5 h.

Sisällön jaksotus

Harjoittelu suoritetaan syksyn 2024 aikana. Edellytyksenä harjoittelulle on osallistuminen opintojaksolle Työterveyshuollon terveydenhoitajatyö.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaista suoritustapaa.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Harjoittelu suoritetaan työelämäyhteistyössä.

Lisätietoja opiskelijoille

Harjoittelun orientaatiossa ja reflektiossa pakollinen läsnäolo.

Ilmoittautumisaika

23.10.2024 - 05.01.2025

Ajoitus

06.01.2025 - 02.02.2025

Laajuus

6 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Ensihoitaja, kätilö ja terveydenhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 65

Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Kätilön tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Maija Koivunen
  • Maija Korpikoski
  • Anna Aikasalo
  • Marika Mettälä
  • Tuija Rasku
Vastuuhenkilö

Maija Koivunen

Ryhmät
  • 24TH
    Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma, 24TH
  • 24KL
    Kätilön tutkinto-ohjelma, 24KL

Tavoitteet (OJ)

Opintojakso vahvistaa ja kehittää perushoitotyön osaamista käytännön harjoittelussa.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
· osaa toimia ammatillisesti, eettisesti ja asiakaslähtöisesti hoitotyössä
· osaa kommunikoida ja toimia moniammatillisesti hyödyntäen informaatioteknologiaa
· harjaantuu kirjaamaan hoitotyön prosessin mukaisesti
· osaa toteuttaa turvallisesti potilas- ja asiakastyötä
· ymmärtää itsensä johtamisen ja työntekijyysosaamisen, kehittämisen sekä laadun varmistuksen merkityksen hoitotyössä
· ymmärtää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän osana potilaan hoitoa
· harjaantuu edistämään potilaan / asiakkaan terveyttä
· harjaantuu ohjaus- ja opetusosaamisessa sekä omahoidon tukemisessa
· osaa toteuttaa potilaan / asiakkaan perushoitotyötä
· toteuttaa näyttöön perustuvaa hoitotyötä sekä hyödyntää tutkimustietoa päätöksenteossa.

Sisältö (OJ)

Potilaan kokonaisvaltaisen perushoitotyön harjoittelu.

Esitietovaatimukset (OJ)

Osallistunut ensimmäisen lukukauden opinnoista vähintään: Hoitotyön perusosaaminen, Infektioiden ehkäisy, Lääkehoito ja lääkelaskut opintojaksoon, Ikääntyneiden hoitotyö sekä Ohjattu harjoittelu 1.

Lisätiedot (OJ)

Sairaanhoitajakoulutuksen ohjattujen harjoitteluiden 2-9 harjoittelupaikkoja valitessa tulee huomioida harjoitteluiden sijoittuminen laaja-alaisesti ja monipuolisesti hoitotyön eri alueille EU-direktiivin mukaisesti. Harjoitteluja tulee tehdä eri-ikäisten potilaiden parissa perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa, vuodeosastolla ja avoterveydenhuollossa, huolehtien somatiikan ja mielenterveys- ja päihdehoitotyön osaamisen kehittymisestä. Harjoittelupaikat voivat olla julkisessa tai yksityisessä terveydenhuollossa tai kolmannella sektorilla.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty: Opiskelija
• noudattaa hoitotyön lainsäädäntöä, eettisiä ohjeita ja periaatteita sekä harjoittelun ja työpaikan ohjeistuksia
• kohtaa asiakkaan ja työyhteisön jäsenet asiallisesti ja kunnioittavasti ja kykenee ammatilliseen vuorovaikutukseen heidän kanssaan
• arvostaa asiakasta ja tunnistaa hänen omia yksilöllisiä voimavarojaan eri elämänvaiheissa
• arvioi omaa osaamistaan ja kehittymistään sairaanhoitajaksi realistisesti sekä osaa antaa ja vastaanottaa palautetta
• tunnistaa hoitoon osallistuvien ammattilaisten tehtävät asiakkaan hoidossa ja osallistuu asiakkaan hoitoon moniammatillisen tiimin jäsenenä
• tutustuu harjoittelupaikan sähköisiin järjestelmiin ja harjaantuu käyttämään niitä turvallisesti ja tietoturvallisesti
• osaa raportoida toteuttamaansa hoitotyötä hoitotyön eri vaiheissa kirjallisesti ja suullisesti
• edistää potilasturvallisuutta hoitoprosessin kaikissa vaiheissa ja tietää, miten työpaikalla toimitaan haitta/vaaratapahtumien jälkeen
• harjaantuu ergonomisessa työskentelyssä
• toimii vastuullisesti työryhmän jäsenenä noudattaen työpaikan ohjeita ja tunnistaen osaamisensa rajat, osaa hyödyntää työyhteisöä ja luotettavaa tietoa laadun varmistamiseksi
• toimii taloudellisesti ja kestävän kehityksen periaatteita noudattaen
• osallistuu aktiivisesti ja oma-aloitteisesti harjoittelupaikan toimintaan ja hakeutuu oppimistilanteisiin kehittyäkseen ammatillisesti, harjaantuu oman työnsä organisoinnissa
• tunnistaa oman ja toisten terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten vastuut sekä työnjaon merkityksen asiakkaan kokonaishoidon toteuttamisessa; perehtyy oman harjoittelupaikan yhteistyötahoihin
• tunnistaa harjoittelupaikkansa merkityksen ja aseman sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmässä
• osaa ohjattuna osallistua yksilöllisen hoidon suunnitteluun ja arviointiin asiakkaan terveyden edistämiseksi
• osaa auttaa potilasta päivittäisissä perustoiminnoissa asiakaslähtöisesti ja kuntouttavan työotteen mukaisesti
• harjaantuu potilaan toimintakyvyn arvioinnissa
• harjaantuu peruselintoimintojen mittaamisessa ja osaa ohjattuna toteuttaa niihin liittyviä hoitotyön toimintoja
• harjaantuu potilaan ohjauksessa
• tietää infektioiden ehkäisyn periaatteet ja toimii aseptisesti; toteuttaa käsihygieniaa, hallitsee suojainten käytön ja toimii aseptisen työjärjestyksen mukaisesti
• osaa toteuttaa ohjattuna potilaan lääkehoitoa turvallisesti ja oikein
• harjaantuu käyttämään alan yleisimpiä, näyttöön perustuvia tiedon lähteitä ja hyödyntää niitä hoitotyötä tehdessään
• tutustuu yksikön oppimateriaaleihin ja hoitosuosituksiin sekä toimii niiden mukaisesti
• oppii perustelemaan toimintaansa ja päätöksiään luotettavasti.



Hylätty: Opiskelija
• ei noudata hoitotyön lakeja, eettisiä ohjeita tai periaatteita, toimii vastuuttomasti työryhmän jäsenenä tai ei noudata harjoittelun ohjeistuksia tai toimii vilpillisesti (esim. tavoitteet tai työvuorot puuttuvat, ei noudata työaikoja, ei ilmoita poissaoloistaan sovitulla tavalla tai jakson tuntimäärä ei täyty)
• ei kohtaa asiakasta ja työyhteisön jäseniä asiallisesti ja kunnioittavasti eikä kykene ammatilliseen vuorovaikutukseen heidän kanssaan
• ei arvosta asiakasta eikä tunnistaa hänen yksilöllisiä voimavarojaan eri elämänvaiheissa
• ei osaa arvioida omaa osaamistaan ja kehittymistään sairaanhoitajaksi realistisesti eikä osaa antaa ja vastaanottaa palautetta
• ei tunnista hoitoon osallistuvien ammattilaisten merkitystä asiakkaan hoidossa eikä osallistu asiakkaan hoitoon moniammatillisen tiimin jäsenenä
• ei tunne harjoittelupaikan sähköisiä järjestelmiä eikä käytä niitä turvallisesti, ei huolehdi tietoturvasta
• ei osaa raportoida toteuttamaansa hoitotyötä hoitotyön eri vaiheissa kirjallisesti tai suullisesti
• ei osaa edistää potilasturvallisuutta hoitoprosessin eri vaiheissa eikä tiedä, miten työpaikalla toimitaan haitta/vaaratapahtumien jälkeen
• ei ymmärrä ergonomisen työskentelyn merkitystä
• ei toimi vastuullisesti työryhmän jäsenenä, ei noudata työpaikan ohjeita, ei tunnista osaamisensa rajoja, ei osaa hyödyntää työyhteisöä ja luotettavaa tietoa laadun varmistamiseksi
• ei osaa toimia taloudellisesti ja kestävän kehityksen periaatteita noudattaen
• ei osallistu aktiivisesti ja oma-aloitteisesti harjoittelupaikan toimintaan ja eikä hakeudu oppimistilanteisiin kehittyäkseen ammatillisesti, ei osaa organisoida omaa työtään
• ei tunnista omaa tai toisten terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten vastuuta eikä työnjaon merkitystä asiakkaan kokonaishoidon toteuttamisessa; ei tunnista oman harjoittelupaikan yhteistyötahoja
• ei tunnista harjoittelupaikan merkitystä ja asemaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmässä
• ei osaa ohjattuna osallistua potilaan hoidon suunnitteluun ja arviointiin asiakkaan terveyden edistämiseksi
• ei osaa auttaa potilasta päivittäisissä toiminnoissa asiakaslähtöisesti ja kuntouttavan työotteen mukaisesti
• ei osaa arvioida potilaan toimintakykyä
• ei osaa mitata peruselintoimintoja eikä osaa toteuttaa niihin liittyviä hoitotyön toimintoja ohjattuna
• ei kykene potilaan ohjaukseen
• ei tiedä infektioiden ehkäisyn periaatteita eikä toimi aseptisesti; ei toteuta käsihygieniaa, hallitse suojainten käyttöä eikä toimi aseptisen työjärjestyksen mukaisesti
• ei osaa toteuttaa ohjattuna potilaan lääkehoitoa potilasturvallisuutta vaarantamatta
• ei käytä alan yleisimpiä, näyttöön perustuvia tiedon lähteitä ja eikä hyödynnä niitä hoitotyötä tehdessään
• ei ole tutustunut yksikön oppimateriaaleihin ja hoitosuosituksiin tai ei toimi niiden mukaisesti
• ei pysty perustelemaan toimintaansa ja päätöksiään luotettavasti.

Aika ja paikka

Orientaatiotunti 31.10.2024 klo 10.15-11.45 Pakollinen läsnäolo.
Pienryhmä, kuoleman kohtaaminen, 3.12. klo 12.30-14 (ryhmät B, C ja D) ja Ryhmä A: 21.11.2024 08.30 - 10.00 Pakollinen läsnäolo.
Harjoitteluaika viikot 2-5/2025 (6.1.- 2.2.2025).

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

ei ole

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Lähiopetus. Orientaatio harjoitteluun. Orientaatio kuolevan potilaan kohtaamiseen. Ohjattu harjoittelu, osallistuminen ohjattuun harjoitteluun määrätyn tuntimäärän mukaisesti. Reflektiokeskustelut. Kirjallinen tehtävä. Lääkehoitopassin näyttäminen.

Oppimateriaalit

Aikaisempaan opiskeluun liittyvä materiaali, opettajan osoittama materiaali, harjoittelupaikkojen perehtymismateriaali, ohjatun harjoittelun perehtymiskäsikirja Moodlessa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

6op = 162 h

2h = orientaatio opintojaksoon. Läsnäolovelvollisuus

2h = johdatus kuolevan potilaan kohtaamiseen pitkäaikaishoidossa. Läsnäolovelvollisuus

6h = tehtävä

2h = loppureflektio. Läsnäolovelvollisuus

150 h = harjoittelussa tehtävä tuntimääräJos harjoittelun ajankohtaan ajoittuu arkipyhä, harjoittelussa tehtävä tuntimäärä vähenee 7.5 tuntia/ arkipyhä.

Sisällön jaksotus

Osa 1 Orientaatio ja kuolevan potilaan kohtaaminen, 0 op. osallistuminen kliinisen harjoittelun pienryhmätunnille lukujärjestyksen mukaisesti. Hyväksytty/Hylätty.

Osa 2 Harjoittelu, 6 op. Orientaatiotunneille osallistuminen, tavoitteiden ja työvuorojen tekeminen ajallaan, lääkehoitopassin täyttäminen, harjoittelutuntien suorittaminen, reflektioon osallistuminen, arviointikeskustelut, harjoittelun dokumenttien palauttaminen ajallaan. Hyväksytty/Hylätty.

Osa 3 Harjoittelun tehtävä, 0 op Tehtävän palautus määräpäivään mennessä. Hyväksytty/Hylätty.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ohjattu harjoittelu 2 on mahdollista ahotoida lähihoitajan työkokemuksella tai lähihoitajan tutkintotodistuksella, mikäli harjoittelun osaamistavoitteet täyttyvät.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Harjoittelu suoritetaan työelämäyhteydessä.Opiskelija on varannut harjoittelupaikan Jobiilista tai Jobiilin ulkopuolelta. Harjoittelupaikka tulee olla vahvistettu ennen harjoittelun alkamista. Opiskelija on yhteydessä harjoittelupaikkaan Jobiilissa olevien harjoittelupaikan ohjeiden mukaisesti ennen harjoittelun alkamista.

Kansainvälisyys

ei ole

Lisätietoja opiskelijoille

Sairaanhoitajakoulutuksen harjoittelujaksojen harjoittelupaikkoja valittaessa on huomioitava harjoittelujaksojen sijoittuminen laaja-alaisesti hoitotyön eri osa- alueille. Kaikille alueille ei ole mahdollisuus mennä harjoittelupaikkojen rajallisuuden vuoksi harjoitteluun, jolloin opiskelijan pitäisi omaa harjoittelupolkua suunnitellessaan huomioida puuttuvien alueiden tavoitteiden liittämisen toteutuvien harjoittelujaksojen tavoitteisiin. Ennen kunkin harjoittelujakson alkua tulee opiskelijan olla osallistunut ko. harjoitteluympäristössä toteutettavan hoitotyön teoriaopintoihin. Harjoitteluja tehdään eri-ikäisten potilaiden parissa sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa huolehtien monipuolisen osaamisen kehittymisestä.

Ohjattu harjoittelu 2 on perushoitotyön harjoittelu ja harjoittelupaikat löytyvät Jobiilista tai sen ulkopuolelta. Ohjattu harjoittelu 2:n harjoittelupaikat löytyvät pääosin Jobiilista valitsemalla luokitteluksi ikääntyneiden hoitotyö, pitkäaikaishoitotyö tai kotihoito. Lue tarkasti Jobiilissa olevat tiedot, äläkä valitse paikkoja, jotka soveltuvat keskivaiheen viimeisimpiin harjoitteluihin tai loppuvaiheen opintoihin.

Ilmoittautumisaika

20.11.2024 - 02.02.2025

Ajoitus

03.02.2025 - 02.03.2025

Laajuus

6 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Ensihoitaja, kätilö ja terveydenhoitaja

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 60

Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Kätilön tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Mervi Juntunen
  • Marika Mettälä
  • Paula Pajunen
  • Raakel Viheroksa
  • Milla Hiitti
Ryhmät
  • 23TH
    Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma, 23 TH
  • 23KL
    Kätilön tutkinto-ohjelma, 23KL

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- kohtaa potilaan, hänen läheisensä ja työyhteisön jäsenet asiallisesti ja kunnioittavasti, osaa luoda ja ylläpitää ammatillisen vuorovaikutussuhteen potilaiden kanssa ja osaa toimia hyvien työyhteisötaitojen mukaisesti toimintaympäristössä
- arvostaa asiakasta/potilasta ja kohtaa hänet oman elämänsä asiantuntijana ja toimijana
- osaa ohjatusti vastata potilaan tarpeisiin suunnittelemalla, toteuttamalla ja arvioimalla sopivan ja yksilöllisen hoidon asiakaslähtöisesti ja terveyttä edistävästi yhteistyössä potilaan, läheisten ja muiden terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten kanssa ja osaa kirjata tiedot rakenteisesti
- saa kokemusta potilaan koko hoitopolusta, kotiutumisesta ja jatkohoidon suunnittelusta
- osaa soveltaa substanssialueen keskeisiä hoitotyön tietoja ja taitoja potilaan hoitotyössä eettisesti korkeatasoisesti ja näyttöön perustuen
- osaa arvioida potilaan peruselintoimintoja ja tilaa, osaa tarkkailla sekä osaa toimia tilanteen vaatimalla tavalla
- osaa edistää potilasturvallisuutta ja ehkäistä vaaratapahtumia potilaan hoitoprosessin kaikissa vaiheissa
- hallitse infektioiden ehkäisyn periaatteet ja toimii aseptisesti
- osaa toteuttaa potilaan lääke- ja nestehoitoa turvallisesti ohjattuna
- tunnistaa potilaidensa terveydellisiä riskitekijöitä ja osaa tuoda ne osaksi potilaiden terveyden edistämistä ja osaa ohjata potilasta omahoidossa ja hoitoon sitoutumisessa
- noudattaa hoitotyön eettisiä ohjeita ja periaatteita, toimii vastuullisesti työryhmän jäsenenä ja noudattaa harjoittelun ohjeistuksia
- osaa arvioida omaa osaamistaan ja kehittymistään sairaanhoitajaksi realistisesti ja osaa antaa ja vastaanottaa palautetta

Sisältö (OJ)

- potilaan kokonaisvaltaisen hoitotyön harjoittelu

Esitietovaatimukset (OJ)

Ohjatut harjoittelut 1- 3 ovat suoritettuna ja osallistunut ohjattu harjoittelu 4:een. Osallistunut harjoitteluympäristössä toteutettavan hoitotyön teoriaopintoihin.

Lisätiedot (OJ)

Sairaanhoitajakoulutuksen harjoittelujaksojen 2-9 harjoittelupaikkoja valittaessa on huomioitava harjoittelujaksojen sijoittuminen laaja-alaisesti hoitotyön eri osa- alueille. EU-direktiivin edellyttämät yleissairaanhoidosta vastaavan sairaanhoitajan ammatillisen osaamisen alueet ovat Sisätautipotilaan hoitotyö, Kirurgisen potilaan hoitotyö, Lasten, nuorten ja perheiden hoitotyö, Äitiyshuolto, Mielenterveys- ja päihdetyö, Gerontologinen hoitotyö ja kotisairaanhoito, Akuutti hoito, Palliatiivinen hoitotyö ja elämän loppuvaihe sekä Vammaisuus ja vammaisten hoito. Kaikille alueille ei ole mahdollisuus mennä harjoittelupaikkojen rajallisuuden vuoksi harjoitteluun, jolloin opiskelijan pitäisi omaa harjoittelupolkua suunnitellessaan huomioida puuttuvien alueiden tavoitteiden liittämisen toteutuvien harjoittelujaksojen tavoitteisiin. Ennen kunkin harjoittelujakson alkua tulee opiskelijan olla osallistunut ko. harjoitteluympäristössä toteutettavan hoitotyön teoriaopintoihin. Harjoitteluja tehdään eri-ikäisten potilaiden parissa sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa huolehtien monipuolisen osaamisen kehittymisestä.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty

Opiskelija
- kohtaa potilaan, hänen läheisensä ja työyhteisön jäsenet asiallisesti ja kunnioittavasti ja osaa luoda ja ylläpitää ammatillisen vuorovaikutussuhteen potilaiden kanssa ja toimia hyvien työyhteisötaitojen mukaisesti toimintaympäristössä
- arvostaa asiakasta/potilasta ja kohtaa hänet oman elämänsä asiantuntijana ja toimijana
- osaa ohjatusti vastata potilaan tarpeisiin suunnittelemalla, toteuttamalla ja arvioimalla sopivan ja yksilöllisen hoidon asiakaslähtöisesti ja terveyttä edistävästi yhteistyössä potilaan, läheisten ja muiden terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten kanssa ja osaa kirjata tiedot rakenteisesti
- saa kokemusta potilaan koko hoitopolusta, kotiutumisesta ja jatkohoidon suunnittelusta
- osaa soveltaa substanssialueen keskeisiä hoitotyön tietoja ja taitoja potilaan hoitotyössä eettisesti korkeatasoisesti ja näyttöön perustuen, tunnistaa itsessään tiedon puutteita ja etsii aktiivisesti tietoa
- osaa tarkkailla potilaan peruselintoimintoja ja tilaa, harjaantuu siihen liittyvään päätöksentekoon
- osaa edistää potilasturvallisuutta ja ehkäistä vaaratapahtumia potilaan hoitoprosessin kaikissa vaiheissa
- hallitse infektioiden ehkäisyn periaatteet ja toimii aseptisesti
- osaa toteuttaa potilaan lääke- ja nestehoitoa turvallisesti ohjattuna
- tunnistaa potilaidensa terveydellisiä riskitekijöitä ja osaa tuoda ne osaksi potilaiden terveyden edistämistä ja osaa ohjata potilasta omahoidossa ja hoitoon sitoutumisessa
- noudattaa hoitotyön eettisiä ohjeita ja periaatteita, toimii vastuullisesti työryhmän jäsenenä ja noudattaa harjoittelun ohjeistuksia
- noudattaa salassapitovelvoitetta ja tietosuojaohjeistusta
- osaa arvioida omaa osaamistaan ja kehittymistään sairaanhoitajaksi realistisesti ja osaa antaa ja vastaanottaa palautetta

Hylätty

Opiskelija
- ymmärrys ammatillisesta kohtaamisesta puuttuu: kohtelee potilaita tai heidän läheisiään tai työyhteisön jäseniä epäasiallisesti ja epäkunnioittavasti eikä kykene ammatilliseen vuorovaikutukseen heidän kanssaan, työyhteisötaidot ovat puutteelliset
- substanssialan perustiedoissa on selviä puutteita, tietojen etsiminen ja hyödyntäminen on puutteellista ja väärinymmärryksiä teoriatiedoissa on vielä ohjauskeskusteluiden jälkeenkin
- ei suoriudu keskeisistä kliinisistä taidoista ohjattuna
- ei vastaa potilaan tarpeisiin, hoidon suunnittelu, toteutus ja arviointi jäävät puutteellisiksi ja potilaan hoitopolku ei hahmotu
- ei osaa tarkkailla potilaan peruselintoimintoja ja vointia luotettavasti eikä hallitse niihin liittyvää päätöksentekoa.
- ei tunnista osaamisensa rajoja vaarantaen toiminnallaan potilasturvallisuuden
- ei hallitse infektioiden ehkäisyn periaatteita ja aseptinen toiminta pettää
- tekee virheitä potilaan lääke- ja nestehoidossa ohjauksesta huolimatta, ei ole täyttänyt lääkehoidon passia
- ei osaa tunnistaa potilaidensa terveydellisiä riskitekijöitä eikä ohjata potilasta omahoidossa eikä hoitoon sitoutumisessa
- rikkoo salassapitovelvollisuutta tai potilaan tietosuojan
- jättää noudattamatta sovittuja ohjatun harjoittelun ohjeistuksia (esim. ei ota vastuuta omasta oppimisestaan; tavoitteet puuttuvat, ei noudata työaikoja, ei ilmoita poissaoloistaan, jakson tuntimäärä ei täyty.)
- arvioi omaa osaamistaan epärealistisesti eikä pysty vastaanottamaan palautetta

Aika ja paikka

Orientaatio keväällä 2025:
Harjoittelu etenemissuunnitelman mukaisesti viikoilla 6-9, yksilöllisisesti erillisen sopimuksen/HOPS:n mukaan
Loppureflektiot oman ohjaavan opettajan lukkarimerkinnän mukaisesti.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Ei tenttejä. Mutta läsnäolopakolliset orientaatio ja reflektiotunnit. Harjoitteluun liittyvien tehtävien suorittaminen ajallaan. Harjoittelun poissaolot korvataan TAMK:n ohjatun harjoittelun ohjeistuksen mukaisesti. Orientaatio-ja reflektiotunnit ovat läsnäolopakollisia, mahdollisen poissaolon yllättäessä korvataan poissaolot vastaavalla toteutuksella, jos tämä on mahdollista.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osa 1 Harjoittelu, 6 op

· Orientaatiotunnille osallistuminen, tavoitteiden ja työvuorojen tekeminen ajallaan, harjoittelutuntien suorittaminen, lääkehoitopassin täyttäminen, reflektioon osallistuminen, arviointikeskustelut, harjoittelun dokumenttien palauttaminen ajallaan

· Arviointi: hyväksytty/hylätty

Osa 2 Harjoittelun tehtävä, 0 op

· Tehtävän palauttaminen xx.xx.xxxx mennessä

· Arviointi: hyväksytty/hylätty

Toteutussuunnitelma täydentyy tältä osin joulukuussa 2024.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Ohjattu harjoittelu, osallistuminen ohjattuun harjoitteluun määrätyn tuntimäärän mukaisesti. Reflektiokeskustelut. Kirjallinen tehtävä. Lääkehoitopassin täyttäminen ja näyttäminen.

Oppimateriaalit

Harjoittelun substanssiin liittyvien opintojaksojen materiaali, opettajan osoittama materiaali, harjoittelupaikkojen perehtymismateriaali, Hoitotyön ohjattujen harjoittelujen Moodle (https://moodle.tuni.fi/course/view.php?id=8976).

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

6 op Ohjattu harjoittelu (4 viikkoa).
Harjoittelun kokonaistuntimäärä on 162 h ja se sisältää 5 h tehtävän tekemiseen varattua aikaa ja orientaatiota + loppureflektiota 4h.
Harjoittelussa tehtävä tuntimäärä on 153 h.

Sisällön jaksotus

OH5: potilaan kokonaisvaltaisen hoitotyön harjoittelu

Osa 1 Harjoittelu, 6 op

Osa 2 Harjoittelun tehtävä, 0 op

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei ole mahdollisuutta valinnaisiin suoritustapoihin.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Ennen kunkin harjoittelujakson alkua tulee opiskelijan olla osallistunut ko. harjoitteluympäristössä toteutettavan hoitotyön teoriaopintoihin. Opiskelija on varannut harjoittelupaikan Hoitotyön ohjattujen harjoittelujen Moodlen ohjeiden mukaisesti Jobiilista tai Jobiilin ulkopuolelta. Moodlessa lisätietoa ohjattu harjoittelu 5:een sopivista paikoista. Harjoittelupaikka tulee olla vahvistettu ennen harjoittelun alkamista.

Opiskelija on yhteydessä harjoittelupaikkaan Jobiilissa olevien harjoittelupaikan ohjeiden mukaisesti ennen harjoittelun alkamista.

Kansainvälisyys

Ei ole.

Lisätietoja opiskelijoille

Ennen ohjattuja harjoitteluita 3-7 opiskelijan tulee osallistua ohjatussa harjoittelussa toteutettavan hoitotyön alueen opintojaksoon (esim. ennen kirurgian harjoittelua tulee opiskelija osallistua kirurgisen potilaan hoitotyön opinjaksolle). Varmistathan, että harjoitteluun osallistumisen esitietovaatimukset täyttyvät.

Ohjattu harjoittelu 5 on kliinisen hoitotyön harjoittelu (mi/pä, sis/ kir) ja harjoittelupaikat löytyvät pääosin Jobiilista valitsemalla luokitteluksi käymiesi hoitotyön opintojaksojen substanssi. Harjoittelupaikkoja on erikoissairaanhoidossa (vuodeosastoilla ja poliklinikoilla) ja perusterveydenhuollossa esim. terveyskeskusten akuutit vuodeosastot ja perusterveydenhuollon sairaalapalvelut ovat hyviä harjoittelupaikkoja. Huomioithan, että perusterveydenhuollon sairaanhoitajan vastaanottotoiminta vaatii Hoitotyö sosiaali- ja terveyskeskuksessa opinnot. Katso lisää tietoja harjoitteluista Hoitotyön ohjattujen harjoittelujen Moodlesta.

Varatessasi harjoittelupaikkaa lue myös tarkasti Jobiilin ilmoitukset! Jos Jobiili-ilmoituksessa kerrotaan, että paikassa harjoittelu toteutetaan moduuliharjoitteluna ja soveltuu keskivaiheen viimeisimpiin harjoitteluihin, silloin paikkaan voi hakea harjoittelusta 5 eteenpäin.

Sairaanhoitajakoulutuksen harjoittelujaksojen 2-7 harjoittelupaikkoja valittaessa on huomioitava harjoittelujaksojen sijoittuminen laaja-alaisesti hoitotyön eri osa- alueille. EU-direktiivin edellyttämät yleissairaanhoidosta vastaavan sairaanhoitajan ammatillisen osaamisen alueet ovat Sisätautipotilaan hoitotyö, Kirurgisen potilaan hoitotyö, Lasten, nuorten ja perheiden hoitotyö, Äitiyshuolto, Mielenterveys- ja päihdetyö, Gerontologinen hoitotyö ja kotisairaanhoito, Akuutti hoito, Palliatiivinen hoitotyö ja elämän loppuvaihe sekä Vammaisuus ja vammaisten hoito. Kaikille alueille ei ole mahdollisuus mennä harjoittelupaikkojen rajallisuuden vuoksi harjoitteluun, jolloin opiskelijan pitäisi omaa harjoittelupolkua suunnitellessaan huomioida puuttuvien alueiden tavoitteiden liittämisen toteutuvien harjoittelujaksojen tavoitteisiin.

Ennen kunkin harjoittelujakson alkua tulee opiskelijan olla osallistunut ko. harjoitteluympäristössä toteutettavan hoitotyön teoriaopintoihin. Harjoitteluja tehdään eri-ikäisten potilaiden parissa sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa huolehtien monipuolisen osaamisen kehittymisestä. Vaihtoehtoisten ammattiopintojen harjoitteluiden menestymisessä on eduksi, että opiskelija on tehnyt keskivaiheen harjoittelussa ko. substanssialueen harjoittelun.

Ilmoittautumisaika

10.06.2024 - 11.08.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 08.12.2024

Laajuus

6 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Ensihoitaja, kätilö ja terveydenhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Anna Aikasalo
  • Anne Silvan
  • Elisa Airikkala
Vastuuhenkilö

Anne Silvan

Ryhmät
  • 22TH
    Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma, 22TH

Tavoitteet (OJ)

- osaa arvioida eri-ikäisen lapsipotilaan ja perheen hoitotyön tarpeen, suunnitella, toteuttaa ja arvioida hoitoa ja saa kokemusta potilaan ja perheen koko hoitopolusta, kotiutuksesta ja kotona selviytymisen ja jatkohoidon suunnittelusta
- osaa soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa lasten hoitotyössä ja työskennellä eettisesti ja vastuullisesti perheen kulttuuritaustan huomioiden
- osaa kohdata ammatillisesti ja olla vuorovaikutuksessa lapsen ja perheen kanssa
- osaa tunnistaa, ohjata ja tukea potilasta ja perhettä lapsen kasvussa ja kehityksessä, terveyden edistämisessä, voimavarojen tukemisessa ja ylläpitämisessä
- osaa ohjatusti ja turvallisesti toteuttaa lasten lääke- ja nestehoitoa
- osaa tarkkailla lasta ja osaa perustaidot hoitotyön auttamismenetelmistä
- osaa toimia tarkoituksenmukaisesti lapsen elvytystilanteessa
- osaa tarkkailla vastasyntynyttä ja tunnistaa tavallisimmat häiriöt
- osaa ohjata vanhempia vastasyntyneen perushoidossa ja imetyksessä
- osaa havainnoida ja tukea vanhempia varhaisessa vuorovaikutuksessa
- osaa tarkkailla synnyttäneen äidin synnytyksen jälkeistä palautumista ja vointia ja tunnistaa häiriötilanteita
- osaa arvioida omaa osaamistaan ja kehittymistään

Esitietovaatimukset (OJ)

Ohjatut harjoittelut 1-4 suoritettuna. Osallistunut harjoitteluympäristössä toteutettavan hoitotyön teoriaopintoihin.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty

- osaa hoitotyön perustiedot sekä syventää ko substanssin erityisosaamista, tunnistaa itsessään tiedon puutteita ja etsii aktiivisesti tietoa
- hahmottaa potilaan hoitopolun ko substanssissa
- osaa keskeiset potilaan hoitotyön kliiniset taidot
- hallitse infektioiden torjunnan periaatteet ja toimii aseptisesti
- osaa toteuttaa potilaan lääke- ja nestehoitoa turvallisesti ohjattuna
- osaa tarkkailla potilaan peruselintoimintoja ja harjaantuu siihen liittyvään päätöksentekoon
- kohtaa potilaan ja hänen läheisensä ja työyhteisön jäsenet asiallisesti ja kunnioittavasti ja osaa luoda ja ylläpitää ammatillisen vuorovaikutussuhteen heidän kanssaan
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida oman potilaan hoitoa asiakaslähtöisesti
- osaa tehdä hoitotyön suunnitelman ja yhteenvedon omalle potilaalle
- huomioi terveyden edistämisen näkökulman potilaan hoidossa
- suoriutuu eri ikäisten ohjauksesta ja osaa käyttää erilaisia ohjausmenetelmiä
- edistää potilasturvallisuutta hoitoprosessin kaikissa vaiheissa
- toimii vastuullisesti tunnistaen osaamisensa rajat
- noudattaa salassapitovelvoitetta ja tietosuojaohjeistusta
- noudattaa omassa toiminnassaan sovittuja ohjatun harjoittelun pelisääntöjä
- tarkastelee ja arvioi omaa toimintaansa realistisesti sekä osaa antaa ja vastaanottaa palautetta

Hylätty
Opiskelija
- substanssialueen perustiedoissa ja taidoissa on selviä puutteita, tietojen etsiminen ja hyödyntäminen on puutteellista ja väärinymmärryksiä teoriatiedoissa ja taidoissa vielä ohjauskeskusteluiden jälkeenkin
- ei hahmota potilaan hoitopolkua
- ei osaa keskeisiä kliinisisiä taitoja ohjattunakaan
- ei hallitse infektioiden torjunnan periaatteita ja eikä aseptista toimintaa
- tekee virheitä potilaan lääke- ja nestehoidossa ohjauksesta huolimatta, ei ole täyttänyt lääkehoidon passia
- ei osaa tarkkailla potilaan peruselintoimintoja ja vointia eikä hallitse niihin liittyvää päätöksentekoa
- hoidon suunnittelu, toteutus ja arviointi ovat puutteellista
- omapotilaan hoitotyön suunnitelmasta ja yhteenvedosta ei ilmene potilaan kokonaistilanne
- ymmärrys ammatillisesta kohtaamisesta puuttuu: kohtelee potilaita, heidän läheisiään ja työyhteisön jäseniä epäasiallisesti ja epäkunnioittavasti eikä kykene ammatilliseen vuorovaikutukseen heidän kanssaan
- ei osoita kiinnostusta potilaan tai hänen läheistensä ohjaukseen
- rikkoo salassapitovelvollisuutta tai potilaan tietosuojan
- ei tunnista osaamisensa rajoja vaarantaen toiminnallaan potilasturvallisuuden
- jättää noudattamatta sovittuja ohjatun harjoittelun pelisääntöjä (esim. ei ota vastuuta omasta oppimisestaan; tavoitteet puuttuvat, ei noudata työaikoja, ei ilmoita poissaoloistaan, jakson tuntimäärä ei täyty.)
- arvioi omaa osaamistaan epärealistisesti eikä pysty vastaanottamaan palautetta

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Osallistuminen ohjattuun harjoitteluun määrätyn tuntimäärän mukaisesti.
Läsnäolovelvollisuus harjoittelun orientaatiossa.
Harjoittelun tavoitteiden, itsearviointien sekä kirjallisten tehtävien tekeminen ohjeiden mukaan. Lääkehoidon passin täyttäminen.

Oppimateriaalit

Teoriaopetuksen oppimateriaali, opettajan osoittamat materiaalit, harjoittelupaikkojen perehtymismateriaali, ohjatun harjoittelun perehtymiskäsikirja.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Laajuus 6op eli 6 x 27h = 162h : 2 = 81h/harjoitteluosasto. Harjoittelussa tehdään osastokohtaisesti vähintään 76,5h/2vk (38h 15min/vk), jolloin harjoitteluosastoilla tehtävä yhteistuntimäärä on 153h. Kokonaistuntimäärä sisältää arvioinnit osastolla.

Harjoittelun orientaatiossa läsnäolovelvollisuus.
Mahdolliset loppureflektiot koululla opettajan kanssa sopimuksen mukaan.

Harjoittelu lastenosastolla: 3 op
Harjoittelu lapsivuodeosastolla: 3 op

Ajankäyttötiedot tarkentuvat infossa.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Harjoittelu ajoittuu syksylle 2024 tutoropettajan tekemän ryhmäjaon mukaisesti tai oman erillisen ohjeen mukaan.
Kaksi viikkoa harjoittelua synnyttäneiden osastolla ja kaksi viikkoa lasten osastolla, yhteensä 4 viikon harjoittelujakso.

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskelija kirjaa Workseediin kummastakin harjoittelupaikasta erikseen alustavat tavoitteet ja keskustelee tavoitteistaan ohjaajan kanssa ensimmäisen harjoitteluviikon keskiviikkoon mennessä.
Työvuorot suunnitellaan mahdollisuuksien mukaan ohjaajan työvuorojen mukaan. Ne kirjataan Workseediin ohjeiden mukaisesti.
Opiskelija täyttää harjoittelujaksolla lääkehoitopassia.

Harjoittelun tehtävistä tarkemmat tiedot harjoittelun orientaatiossa.
Lisätiedot voivat täydentyä orientaatiossa.

Toteutuksen tietoja päivitetään tarvittaessa.

Ilmoittautumisaika

03.06.2024 - 12.08.2024

Ajoitus

25.11.2024 - 22.12.2024

Laajuus

8 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Ensihoitaja, kätilö ja terveydenhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Anna Aikasalo
  • Elisa Airikkala
Vastuuhenkilö

Anna Aikasalo

Ryhmät
  • 22TH
    Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma, 22TH

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- kohtaa potilaan, hänen läheisensä ja työyhteisön jäsenet asiallisesti ja kunnioittavasti ja osaa luoda ja ylläpitää ammatillisen vuorovaikutussuhteen potilaan kanssa
- arvostaa asiakasta/potilasta ja kohtaa hänet oman elämänsä asiantuntijana ja toimijana
- osaa ohjatusti vastata potilaan tarpeisiin suunnittelemalla, toteuttamalla ja arvioimalla sopivan ja yksilöllisen hoidon asiakaslähtöisesti ja terveyttä edistävästi yhteistyössä potilaan, läheisten ja muiden terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten kanssa ja osaa kirjata tiedot rakenteisesti
- tuntee potilaan koko hoitopolun ja osaa palveluohjaamisen perusteet.
- osaa soveltaa substanssialueen keskeisiä hoitotyön tietoja ja taitoja potilaan hoitotyössä eettisesti korkeatasoisesti ja näyttöön perustuen
- osaa tarkkailla luotettavasti potilaan peruselintoimintoja ja harjaantuu siihen liittyvään päätöksentekoon
- osaa edistää potilasturvallisuutta ja ehkäistä vaaratapahtumia potilaan hoitoprosessin kaikissa vaiheissa
- hallitse infektioiden ehkäisyn periaatteet ja toimii aseptisesti
- osaa toteuttaa potilaan lääke- ja nestehoitoa turvallisesti ohjattuna
- tunnistaa potilaidensa terveydellisiä riskitekijöitä ja osaa tuoda ne osaksi potilaiden terveyden edistämistä ja osaa ohjata potilasta omahoidossa ja hoitoon sitoutumisessa
- harjaantuu työtehtävien priorisoinnissa tilanteen mukaan ja osaa työskennellä kustannustietoisesti, ympäristön huomioiden ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti
- noudattaa hoitotyön eettisiä ohjeita ja periaatteita, toimii vastuullisesti työryhmän jäsenenä ja noudattaa harjoittelun ohjeistuksia
- osaa arvioida omaa osaamistaan ja kehittymistään sairaanhoitajaksi realistisesti

Sisältö (OJ)

- potilaan kokonaisvaltaisen hoitotyön harjoittelu

Esitietovaatimukset (OJ)

Ohjatut harjoittelut 1-5 suoritettuna. Osallistunut harjoitteluympäristössä toteutettavan hoitotyön teoriaopintoihin.

Lisätiedot (OJ)

Ohjattu harjoittelu voidaan tehdä suunnitellusti palkallisena harjoitteluna sairaanhoitajan työsuhteessa 140 op jälkeen.​

Sairaanhoitajakoulutuksen harjoittelujaksojen 2-7 harjoittelupaikkoja valittaessa on huomioitava harjoittelujaksojen sijoittuminen laaja-alaisesti hoitotyön eri osa- alueille. EU-direktiivin edellyttämät yleissairaanhoidosta vastaavan sairaanhoitajan ammatillisen osaamisen alueet ovat Sisätautipotilaan hoitotyö, Kirurgisen potilaan hoitotyö, Lasten, nuorten ja perheiden hoitotyö, Äitiyshuolto, Mielenterveys- ja päihdetyö, Gerontologinen hoitotyö ja kotisairaanhoito, Akuutti hoito, Palliatiivinen hoitotyö ja elämän loppuvaihe sekä Vammaisuus ja vammaisten hoito. Kaikille alueille ei ole mahdollisuus mennä harjoittelupaikkojen rajallisuuden vuoksi harjoitteluun, jolloin opiskelijan pitäisi omaa harjoittelupolkua suunnitellessaan huomioida puuttuvien alueiden tavoitteiden liittämisen toteutuvien harjoittelujaksojen tavoitteisiin. Ennen kunkin harjoittelujakson alkua tulee opiskelijan olla osallistunut ko. harjoitteluympäristössä toteutettavan hoitotyön teoriaopintoihin. Harjoitteluja tehdään eri-ikäisten potilaiden parissa sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa huolehtien monipuolisen osaamisen kehittymisestä.
Ohjattu harjoittelu voidaan tehdä suunnitellusti palkallisena harjoitteluna sairaanhoitajan työsuhteessa 140 op jälkeen.​

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty
Opiskelija
- kohtaa potilaan, hänen läheisensä ja työyhteisön jäsenet asiallisesti ja kunnioittavasti ja osaa luoda ja ylläpitää ammatillisen vuorovaikutussuhteen potilaan kanssa
- arvostaa asiakasta/potilasta ja kohtaa hänet oman elämänsä asiantuntijana ja toimijana
- osaa ohjatusti vastata potilaan tarpeisiin suunnittelemalla, toteuttamalla ja arvioimalla sopivan ja yksilöllisen hoidon asiakaslähtöisesti ja terveyttä edistävästi yhteistyössä potilaan, läheisten ja muiden terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten kanssa ja osaa kirjata tiedot rakenteisesti
- tuntee potilaan koko hoitopolun ja osaa palveluohjaamisen perusteet.
- osaa soveltaa substanssialueen keskeisiä hoitotyön tietoja ja taitoja potilaan hoitotyössä eettisesti korkeatasoisesti ja näyttöön perustuen
- osaa tarkkailla luotettavasti potilaan peruselintoimintoja ja harjaantuu siihen liittyvään päätöksentekoon
- osaa edistää potilasturvallisuutta ja ehkäistä vaaratapahtumia potilaan hoitoprosessin kaikissa vaiheissa
- hallitse infektioiden ehkäisyn periaatteet ja toimii aseptisesti
- osaa toteuttaa potilaan lääke- ja nestehoitoa turvallisesti ohjattuna
- tunnistaa potilaidensa terveydellisiä riskitekijöitä ja osaa tuoda ne osaksi potilaiden terveyden edistämistä ja osaa ohjata potilasta omahoidossa ja hoitoon sitoutumisessa
- harjaantuu työtehtävien priorisoinnissa tilanteen mukaan ja osaa työskennellä kustannustietoisesti, ympäristön huomioiden ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti
- noudattaa hoitotyön eettisiä ohjeita ja periaatteita, toimii vastuullisesti työryhmän jäsenenä ja noudattaa harjoittelun ohjeistuksia
- osaa arvioida omaa osaamistaan ja kehittymistään sairaanhoitajaksi realistisesti

Hylätty

Opiskelija
- ymmärrys ammatillisesta kohtaamisesta puuttuu: kohtelee potilaita tai heidän läheisiään tai työyhteisön jäseniä epäasiallisesti ja epäkunnioittavasti eikä kykene ammatilliseen vuorovaikutukseen heidän kanssaan, työyhteisötaidot ovat puutteelliset
- substanssialan perustiedoissa on selviä puutteita, tietojen etsiminen ja hyödyntäminen on puutteellista ja väärinymmärryksiä teoriatiedoissa on vielä ohjauskeskusteluiden jälkeenkin
- ei suoriudu keskeisistä kliinisistä taidoista ohjattuna
- ei vastaa potilaan tarpeisiin, hoidon suunnittelu, toteutus ja arviointi jäävät puutteellisiksi ja potilaan hoitopolku ei hahmotu
- ei osaa tarkkailla potilaan peruselintoimintoja ja vointia luotettavasti eikä hallitse niihin liittyvää päätöksentekoa.
- ei tunnista osaamisensa rajoja vaarantaen toiminnallaan potilasturvallisuuden
- ei hallitse infektioiden ehkäisyn periaatteita ja aseptinen toiminta pettää
- tekee virheitä potilaan lääke- ja nestehoidossa ohjauksesta huolimatta, ei ole täyttänyt lääkehoidon passia
- ei osaa tunnistaa potilaidensa terveydellisiä riskitekijöitä eikä ohjata potilasta omahoidossa eikä hoitoon sitoutumisessa
- omien työtehtävien priorisointi on vaikeaa, kustannustietoisuus unohtuu
- rikkoo salassapitovelvollisuutta tai potilaan tietosuojan
- jättää noudattamatta sovittuja ohjatun harjoittelun ohjeistuksia(esim. ei ota vastuuta omasta oppimisestaan; tavoitteet puuttuvat, ei noudata työaikoja, ei ilmoita poissaoloistaan, jakson tuntimäärä ei täyty.)
- arvioi omaa osaamistaan epärealistisesti eikä pysty vastaanottamaan palautetta

Aika ja paikka

Orientaatiotunti 12.8.24, pakollinen läsnäolo.
Reflektiotunti ilmoitetaan myöhemmin.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

-

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Ohjattu harjoittelu arvioidaan hyväksytty / hylätty.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Ohjattu harjoittelu, johon kuuluu harjoittelun lisäksi orientaatiotunti, tehtäviä ja loppureflektio.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Harjoittelu on yhteensä 8op, mikä tarkoittaa 216h opiskelijan työaikaa.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojakso toteutuu yhteistyössä käytännön työelämän kanssa.

Kansainvälisyys

Harjoittelu on mahdollista suorittaa kv-vaihdossa.

Ilmoittautumisaika

07.06.2024 - 27.10.2024

Ajoitus

28.10.2024 - 24.11.2024

Laajuus

6 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sosiaali- ja terveysala

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Anne Silvan
  • Elisa Airikkala
  • Terveydenhoitotyö Tiimihenkilö
  • Irmeli Nieminen
Vastuuhenkilö

Anne Silvan

Ryhmät
  • 24THV
    Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma, verkkokoulutus

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- syventää terveydenhoitajan asiantuntijuutta ja oman persoonan käyttöä työvälineenä
- omaksuu työssään käyttäjälähtöisen kehittämistavan
- osaa arvioida kriittisesti työtään ja käyttämiään työmenetelmiä sekä kehittää työtä innovatiivisesti näyttöön perustuvaa tietoa hyödyntäen
- osaa huomioida terveydenhoitajatyön kehittämisessä terveydenhoitajan eettiset suositukset
- osaa arvioida terveydenhoitajatyön vaikuttavuutta
- osaa huomioida terveydenhoitajatyön kehittämisessä kestävän kehityksen näkökulmaa
- omaksuu jatkuvan työssä kehittymisen orientaation
- sisäistää yhteisöllisyyden ja terveyttä edistävän työskentelytavan terveydenhoitajatyön kehittämisessä ja osaa hyödyntää kehittämisessä monialaista yhteistyötä

Sisältö (OJ)

Terveydenhoitajatyön syventävä harjoittelu ja harjoitteluun integroitu kehittämistehtävä.

Esitietovaatimukset (OJ)

Pääsääntöisesti muut terveydenhoitajan ammattiopinnot hyväksytysti suoritettu.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty
- osaa reflektoida osaamistaan ja oman persoonan käyttöä työvälineenä
- osoittaa työssään omaksuneensa käyttäjälähtöisen kehittämistavan
- osaa arvioida rakentavasti työskentelytapojaan ja työmenetelmiä
- on omaksunut terveydenhoitajatyön kehittämisessä terveydenhoitajan eettiset suositukset
- osaa huomioida terveydenhoitajatyön kehittämisessä terveydenhoitajan eettiset suositukset
- osoittaa kehittävänsä terveydenhoitajatyötä näyttöön perustuvaa tietoa hyödyntäen
- pohtii terveydenhoitajatyön vaikuttavuutta
- osaa huomioida terveydenhoitajatyön kehittämisessä kestävän kehityksen näkökulmaa
- osaa kuvata omia kehittämishaasteitaan
- osoittaa kehittämistyössään terveyttä edistävää, yhteisöllistä ja monialaista työskentelyotetta
- osaa toimia vastuullisesti tunnistaen osaamisensa rajat
- noudattaa salassapitovelvoitetta ja tietosuojaohjeistusta
- noudattaa omassa toiminnassaan sovittuja ohjatun harjoittelun pelisääntöjä
- tarkastelee ja arvioi omaa toimintaansa realistisesti
- osaa antaa ja vastaanottaa palautetta

Hylätty
- ei osaa reflektoida osaamistaan. Omien kehittämishaasteiden esittäminen on opiskelijalle haasteellista
- ei osoita työssään käyttäjälähtöistä kehittämistapaa
- ei osaa arvioida työskentelyään ja käyttämiään työmenetelmiä
- ei ole sisäistänyt työssään terveydenhoitajan eettisiä suosituksia
- ei käytä näyttöön perustuvaa tietoa työskennellessään
- terveydenhoitajatyön vaikuttavuuden pohdinta niukkaa
- ei osoita huomioivansa kestävää kehitystä terveydenhoitajatyön kehittämisessä
- omien kehittymishaasteiden tunnistaminen on niukkaa
- ei osoita terveyttä edistävää, yhteisöllistä tai monialaista työskentelytapaa
- rikkoo salassapitovelvollisuutta tai asiakkaan tietosuojan
- ei tunnista osaamisensa rajoja vaarantaen toiminnallaan asiakasturvallisuuden
- jättää noudattamatta sovittuja ohjatun harjoittelun pelisääntöjä (esim. ei ota vastuuta omasta oppimisestaan; tavoitteet puuttuvat, ei noudata työaikoja, ei ilmoita poissaoloistaan, jakson tuntimäärä ei täyty.)
- arvioi omaa osaamistaan epärealistisesti
- ei pysty vastaanottamaan palautetta

Aika ja paikka

Toteutuu pääsääntöisesti opintojen loppuvaiheessa.
Syventävän harjoittelun harjoittelupaikan opiskelija hankkii itse ottamalla yhteyttä työpaikkaan tai hankkeisiin

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Syventävän harjoittelun ja kehittämistehtävän kirjallisen toteuttamissuunnitelman laatiminen. Suunnitelman hyväksyy ohjaava opettaja
Syventävän harjoittelun toteutuminen sekä harjoittelun ja kehittämistehtävän toteutuminen raportoidaan näyte/prosessiportfoliona ohjeiden mukaan.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Osallistuminen syventävään harjoitteluun sekä tähän harjoitteluun integroidun kehittämistehtävän tekeminen määrätyn kokonaistuntimäärän mukaisesti.
Läsnäolovelvollisuus orientaatiossa.
Syventävän harjoittelun ja kehittämistehtävän kirjallisen toteuttamissuunnitelman laatiminen.
Syventävän harjoittelun toteutuminen sekä harjoittelun ja kehittämistehtävän toteutumisen raportoiminen näyte/prosessiportfoliona ohjeiden mukaan.

Oppimateriaalit

Teoriaopetuksen oppimateriaalit, opettajan osoittamat materiaalit, harjoittelupaikkojen perehtymismateriaali

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintokokonaisuus on 6op eli 6 x 27h =162h
Syventävä harjoittelu: laajuus 3/6op
Kehittämistehtävä: laajuus 3/6op
Syventävän harjoittelun ja kehittämistehtävän kirjallinen suunnitelma
Syventävän harjoittelun ja kehittämistehtävän toteutumisen raportointi näyte/prosessiportfoliona

Läsnäolovelvollisuus orientaatiossa.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Harjoittelu ajoittuu opintojen loppuvaiheeseen
Syventävän harjoittelun harjoittelupaikan opiskelija hankkii itse ottamalla yhteyttä työpaikkaan tai hankkeisiin
Harjoittelu + kehittämistehtävä tulee nivoutua yhteen

Lisätietoja opiskelijoille

Kehittämistehtävän aiheen/teeman opiskelija voi tunnistaa itse aikaisemmissa harjoitteluissa tai haastatella harjoittelupaikkojen työntekijöitä.
Kehittämistehtävän aiheen tulee liittyä terveydenhoitajan työhön ja sisältää terveyden edistämisen näkökulman.
Kehittämistehtävä voi olla esim. työmenetelmän kehittämistä tai hiomista, ohjausaineiston tekemistä, monialaisen työskentelyn edistämistä tai tapahtuman järjestämista.
Harjoittelu + kehittämistehtävä tulee nivoutua yhteen

Näyte/prosessiportfoliosta erillinen ohje Moodlessa. Ohje sisältää portfolion arviointikriteerit

Ilmoittautumisaika

06.08.2024 - 08.09.2024

Ajoitus

03.09.2024 - 27.10.2024

Laajuus

9 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sosiaali- ja terveysala

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Maija Korpikoski
  • Riikka Pelkonen
Vastuuhenkilö

Riikka Pelkonen

Ryhmät
  • 24THV
    Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma, verkkokoulutus

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa arvioida työ- ja/tai toimintaympäristön erityispiirteitä ja terveydellistä merkitystä
- osaa tunnistaa työikäisen ja/tai ikääntyneen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä ja ottaa keskustellen niitä puheeksi terveystarkastustilanteissa
- osaa antaa tietoa, neuvontaa ja ohjausta työikäisen ja/tai ikääntyneen terveyttä edistävissä asioissa ja tukea asiakkaan työ- ja/tai toimintakykyä
- osaa soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa ja/tai raportointitietoa asiakaslähtöisen toiminnan suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa yksilö-, ryhmä- ja yhteisötasolla
- ymmärtää roolinsa työikäisen ja/tai ikääntyneen terveydenhoitajatyössä ja osaa toimia moniammatillisessa tiimityössä
- osaa työskennellä suunnitelmallisesti ja yhteistyössä asiakkaan kanssa yhdessä laadittujen tavoitteiden mukaisesti
- osaa toteuttaa työikäisen ja/tai ikääntyneen sairaanhoitoa ennaltaehkäisevien periaatteiden mukaisesti
- osaa toimia työssään eettisesti, tasapuolisesti ja luottamuksellisesti

Sisältö (OJ)

ohjattu harjoittelu ja pitkäkestoinen ryhmänohjaus

Esitietovaatimukset (OJ)

Osallistuminen opintojaksolle aikuisväestön terveydenhoitajatyö

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty

Opiskelija
- osaa arvioida työ- ja/tai toimintaympäristön erityispiirteitä ja terveydellistä merkitystä yhteistyössä eri toimijoiden kesken
- osaa toteuttaa itsenäisesti terveystarkastuksia sekä tunnistaa asiakkaan hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä ottaen niitä keskustellen puheeksi
- osaa antaa tietoa, neuvontaa ja ohjausta terveyttä edistävissä asioissa ja tunnistaa keskeiset asiakkaan työ- ja/tai toimintakyvyn tukemisen tarpeet
- osaa soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa ja/tai raportointitietoa asiakaslähtöisen toiminnan suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa
- ymmärtää roolinsa työikäisen ja/tai ikääntyneen terveydenhoitajatyössä ja osaa toimia moniammatillisen tiimin jäsenenä
- osaa työskennellä suunnitelmallisesti ja luoda tavoitteet yhdessä asiakkaan kanssa
- osaa toteuttaa työikäisen ja/tai ikääntyneen sairaanhoitoa itsenäisesti ennaltaehkäisevien periaatteiden mukaisesti
- osaa toimia työssään eettisesti, tasapuolisesti ja luottamuksellisesti
- tarkastelee ja arvioi omaa toimintaansa realistisesti


Hylätty

Opiskelija
- ei osaa arvioida työ- ja/tai toimintaympäristön erityispiirteitä ja terveydellistä merkitystä ohjatusti
- ei kykene toteuttamaan itsenäisesti terveystarkastuksia tai tunnistamaan asiakkaan hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä
- ei osaa antaa tietoa, neuvontaa ja ohjausta terveyttä edistävissä asioissa tai tunnistaa asiakkaan työ- ja/tai toimintakyvyn tukemisen tarpeita
- ei osaa soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa ja/tai raportointitietoa toiminnan suunnittelussa tai toimia asiakaslähtöisesti
- ei tunnista rooliaan työikäisen ja/tai ikääntyneen terveydenhoitajatyössä tai osaa toimia moniammatillisen tiimin jäsenenä
- ei osaa työskennellä suunnitelmallisesti luoden tavoitteita yhdessä asiakkaan kanssa
- ei osaa toteuttaa työikäisen ja/tai ikääntyneen sairaanhoitoa itsenäisesti ennaltaehkäisevien periaatteiden mukaisesti
- ei osaa toimia työssään eettisesti, tasapuolisesti ja luottamuksellisesti
- ei tunnista osaamisensa rajoja vaarantaen toiminnallaan asiakasturvallisuuden

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

20.07.2024 - 18.08.2024

Ajoitus

19.08.2024 - 22.12.2024

Laajuus

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Ensihoitaja, kätilö ja terveydenhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
  • Englanti
Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Maija Korpikoski
  • Taina Peltonen
Vastuuhenkilö

Maija Korpikoski

Ryhmät
  • 24TH
    Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma, 24TH

Tavoitteet (OJ)

Tällä opintojaksolla opit opiskelun käytäntöjä ja pääset osaksi opiskeluyhteisöä.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
• kokee kuuluvansa osaksi korkeakoulua, tutkinto-ohjelmaa ja opiskelijaryhmää
• saa ohjausta opintoihinsa ja osaa suunnitella opintonsa
• tuntee TAMKin käytänteet ja palvelut
• tuntee TAMKin oppimista- ja hyvinvointia tukevat palvelut
• tuntee keskeisten sidosryhmien oppimista ja hyvinvointia tukevat palvelut

Sisältö (OJ)

• Kiinnittyminen korkeakouluopintoihin
• Orientaatio TAMKiin ja tutkinto-ohjelmaan
• Tutkinto-ohjelman opetussuunnitelma ja HOPSin laatiminen
• Opintotarjonta ja ristiinopiskelu
• Harjoittelu osana ammattikorkeakoulututkintoa
• TAMKin tarjoamat palvelut
• Opintojen edistymisen seuranta
• Orientoituminen seuraavaan lukuvuoteen

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Opintojakso on hyväksytty, kun opiskelija
- todentaa osaavansa suunnitella opintojaan TAMKissa ja tuntevansa tutkinto-ohjelmansa opetussuunnitelman
- tietää, mitä tukea opintoihin on saatavissa
- ymmärtää ryhmän merkityksen osana opiskeluympäristöä.

Opintojakso on hylätty, jos opiskelijalla ei ole näyttöä opintojakson tavoitteisiin pääsemisestä.

Aika ja paikka

1. lukuvuosi

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osallistuminen pakollisille opetustunneille ja tuutor-tunneille, infoihin sekä tiedonhaun tunnille. Lisäksi opiskelija käy hops -keskustelun yhdessä tuutor-opettajan kanssa yksin, parin kanssa tai ryhmässä.

Opintojakso arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Lähiopetus, orientaatioviikko, opettaja-tuutortunnit, opiskelija-tuutortapaamiset, yksilölliset ja/tai ryhmämuotoiset HOPS -keskustelut, infot ja opetus.

Oppimateriaalit

-Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelman (24TH) opetussuunnitelma 

-Yleissairaanhoitajan (180 op) osaamisvaatimukset.  https://blogi.savonia.fi/ylesharviointi/2019/01/31/yleissairaanhoitajan-180-op-osaamisvaatimuslauseet-ja-sisallot-julkaistu/

-Sekä muu opettajan osoittama kirjallisuus ja materiaali.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

1 op = 1 x 27 h = 27 h

Orientaatioviikko

Tuutor-opettajatunnit 

HOPS -keskustelu

Tiedonhaku 2 h (pakollinen läsnäolo).

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei ole.

Ilmoittautumisaika

06.07.2024 - 16.08.2024

Ajoitus

05.08.2024 - 15.09.2024

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Ensihoitaja, kätilö ja terveydenhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Maija Korpikoski
  • Anne Silvan
  • Mari Vikman
Vastuuhenkilö

Maija Korpikoski

Ryhmät
  • 21TH
    Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma 21TH

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida opiskelijan terveyden, hyvinvoinnin ja opiskelukyvyn seurantaa yhteistyössä opiskelijan ja tarvittaessa hänen läheistensä kanssa
- osaa ohjata ja tukea opiskelijaa terveyttä edistäviin valintoihin ja elämänhallintaan
- osaa ohjata ja tukea opiskelijaa opiskelukyvyn ylläpitämisessä
- osaa vastata opiskelijoiden yleisimpiin sairaanhoidollisiin tarpeisiin
- osaa arvioida opiskelijan erityisen tuen ja jatkohoidon tarpeen yhteistyössä opiskelijan ja tarvittaessa monialaisen opiskeluhuoltoryhmän kanssa
- osaa ylläpitää ja edistää yhteistyössä opiskelijoiden, heidän läheistensä ja muiden toimijoiden kanssa opiskeluympäristön terveellisyyttä ja hyvinvointia

Sisältö (OJ)

- opiskelijan terveydenhoitajatyö
- opiskelijoiden määräaikaiset terveystarkastukset
- opiskelijan terveysohjaus (yksilö- ja ryhmätasolla)
- opiskelijan opiskelukyvyn arviointi ja tukeminen
- opiskelijoiden yleisimmät terveysongelmat (nuorisolääketiede)
- opiskelijoiden mielenterveyshäiriöiden varhainen toteaminen, hoito ja jatkohoitoon ohjaus
- opiskelijoiden päihdeongelmien varhainen toteaminen, hoito ja jatkohoitoon ohjaus
- opiskelijan seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistäminen
- opiskeluhuolto osana terveydenhoitajatyötä
- opiskeluympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden monialainen tarkastus
- oppilaitosyhteisön hyvinvoinnin edistäminen
- työmenetelmät: mini-interventio, ennakointidialogit (monialainen työskentely)

Esitietovaatimukset (OJ)

Opiskelijalla tulee olla suoritettuna sairaanhoitajavaiheen opintoja 135 op sekä osallistuminen terveydenhoitajatyön perusteet -opintojaksolle

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija:
- osaa toteuttaa opiskelijan terveyden, hyvinvoinnin ja opiskelukyvyn seurantaa yhteistyössä opiskelijan ja tarvittaessa hänen läheistensä kanssa
- osaa tunnistaa opiskelijan terveyden edistämisen tarpeita ja tuntee opiskelijan ohjauksen perusteet
- ymmärtää opiskelukyvyn merkityksen opiskelijan hyvinvoinnin kannalta
- tietää opiskelijoiden yleisimmät sairaanhoidolliset tarpeet
- osaa tunnistaa opiskelijan erityistuen tarpeen
- tunnistaa kasvuyhteisön ja -ympäristön merkityksen opiskelijan hyvinvoinnin kannalta

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija:
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida opiskelijan terveyden, hyvinvoinnin ja opiskelukyvyn seurantaa yhteistyössä opiskelijan ja tarvittaessa hänen läheistensä kanssa
- osaa käyttää tutkittua tietoa opiskelijan ohjaamisen tukena ja osaa perustella terveyttä ja elämänhallintaa tukevia valintoja
- osaa ohjata opiskelijaa opiskelukyvyn ylläpitämisessä
- osaa vastata opiskelijoiden yleisimpiin sairaanhoidollisiin tarpeisiin
- osaa tukea opiskelijaa erityistuen tarpeessa yhteistyössä opiskelijan ja tarvittaessa monialaisen opiskeluhuoltoryhmän kanssa
- osaa edistää yhteistyössä opiskelijoiden, heidän läheistensä ja muiden toimijoiden kanssa opiskeluympäristön terveellisyyttä ja hyvinvointia

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija:
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida opiskelijan yksilöllistä terveyden, hyvinvoinnin ja opiskelukyvyn seurantaa yhteistyössä opiskelijan ja tarvittaessa hänen läheistensä kanssa
- hallitsee yksilöllisen ohjauksen opiskelijan terveyttä ja elämänhallintaa edistävissä valinnoissa
- osaa tukea opiskelijaa opiskelukyvyn ylläpitämisessä
- osaa vastata opiskelijoiden yleisimpiin sairaanhoidollisiin tarpeisiin yksilöllisesti ja ohjata tarvittaessa jatkohoitoon
- osaa ohjata opiskelijaa erityistarpeissa ja osoittaa valmiuksia erityistarpeiden seurannassa ja jatkohoidossa
- osaa ylläpitää yhteistyössä opiskelijoiden, heidän läheistensä ja muiden toimijoiden kanssa opiskeluympäristön terveellisyyttä ja hyvinvointia

Aika ja paikka

Orientaatio 16.8.24, läsnäolovelvoite. Orinetaatiossa käydään läpi opintojakson aikataulu ja suoritustapa.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Ryhmätentti. Uusintatentti examissa.
Tarkentuu orientaatioon mennessä.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Opintojaksolla käytetään erilaisia oppimismenetelmiä. Luento-opetus, ryhmätehtävät, itsenäiset tehtävät, vierailukäynnit, asiantuntijaluennot.
Menetelmät ja toteutus tarkentuu orientaatioon mennessä.

Oppimateriaalit

*Tuovila, Seilo, Kunttu 2021. Opiskeluterveydenhuollon opas. STM:n julkaisuja 2021:14. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/162957 LUVUT 2-7 ja 9

* Haravuori ym. 2016. Mielenterveys- ja päihdetyön menetelmät opiskeluterveydenhuollossa. Opas arviointiin, hoitoon ja käytäntöihin. THL Ohjaus 20 http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/131873/URN_ISBN_978-952-302-722-0.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Opiskeluhuollon lait
Opintojaksolla jaettava materiaali ja luennot

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

3x 27 h

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

-

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Alumnitoiminta. Opintojaksolla vierailemassa alumni, jolla myös työkokemusta opiskeluterveydenhuollon sektorista.
Mahdollisesti tutustumiskäyntejä.

Ilmoittautumisaika

14.06.2024 - 04.08.2024

Ajoitus

05.08.2024 - 01.09.2024

Laajuus

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Ensihoitaja, kätilö ja terveydenhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Sanna Eironen
  • Gitte Taulo
  • Lasse Tervajärvi
  • Riikka Lehtinen
Vastuuhenkilö

Lasse Tervajärvi

Ryhmät
  • 22TH
    Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma, 22TH

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa tutkia potilaan ABCDE-protokollaa noudattaen
- osaa informoida potilaan tilanteesta ISBAR- menetelmää käyttäen
- osaa toimia hätätilanteissa eri-ikäisten potilaiden kanssa
- osaa turvallisen lääke- ja nestehoidon perusteet
- osaa toimia potilasturvallisuuden huomioiden

Sisältö (OJ)

- vitaalielintoiminnat eri-ikäisillä potilailla
- toiminta akuuteissa tilanteissa
- hoitoelvytys
- tiimityöskentelyosaaminen
- lääke- ja nestehoito eri-ikäisillä potilailla
- potilasturvallisuusosaaminen

Esitietovaatimukset (OJ)

Osallistuminen ko. simulaation mukaiselle opintojaksoille ennen simulaatiota.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty
Opiskelija
- toimii aktiivisesti simulaatiossa eri rooleissa
- osaa toimia hätätilanteissa
- tunnistaa potilaan tilaa uhkaavat tilanteet
- osaa selvittää potilaan nykytilanteesta keskeiset asiat
- osaa informoida potilaan tilaa ja tilan muutoksia koskevat asiat

Hylätty
Opiskelija
- ei osallistu simulaatioihin aktiivisesti
- hätätilanteissa toimiminen vaarantaa potilaan hengen
- ei tunnista potilaan tilassa tapahtuvia henkeä uhkaavia tilanteita
- toimii tilanteessa epäasiallisesti
- ei osaa informoida potilaan tilaan liittyviä asioita.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Täydentyy kesäkuun aikana.

Ilmoittautumisaika

03.06.2024 - 05.08.2024

Ajoitus

05.08.2024 - 27.10.2024

Laajuus

2 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

Verkossa tapahtuva opiskelu

Yksikkö

Ensihoitaja, kätilö ja terveydenhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Kätilön tutkinto-ohjelma
  • Ensihoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Anna Aikasalo
Vastuuhenkilö

Anna Aikasalo

Ryhmät
  • 23TH
    Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma, 23 TH
  • 23KL
    Kätilön tutkinto-ohjelma, 23KL

Tavoitteet (OJ)

- Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on tutkimukseen perustuva kokonaiskäsitys sosiaali- ja terveydenhuollon toimintajärjestelmästä politiikan, käytännön ja käyttäjän tasoilla.
- Opiskelija tuntee hyvinvointivaltion toimintaperiaatteet sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää ohjaavan lainsäädännön ja poliittisen ohjauksen keskeiset periaatteet.
- Opiskelijalla on perusymmärrys sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmästä muuttuvassa toimintaympäristössä. Hän tietää erilaiset palvelujen tuottamisen tavat ja niitä säätelevät talouden reunaehdot.
- Opiskelijalla on ymmärrys erilaisista sosiaali- ja terveydenhuollon ammateista ja näiden monialaisesta työskentelystä asiakkaiden hyväksi.
- Opiskelija osaa tarkastella palvelujärjestelmän toimintaa asiakkaan näkökulmasta.

Sisältö (OJ)

- sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän kokonaisuus
- kansallinen ja EU-tason säätely ja ohjaus
- palveluiden tuottaminen ja järjestäminen
- palvelujen integraatio ja monialainen työskentely
- asiakkaan rooli ja asema

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija osaa nimetä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän käsitteitä ja osaa kuvata järjestelmän toiminnan pääperiaatteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa eritellä sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän palvelujen järjestämistä ja vastuita organisaatioiden näkökulmasta

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelijan osaa kuvata ja eritellä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän palvelujen soveltuvuutta ja järjestämisen tapaa asiakkaan yksilöllisiä tarpeita vastaavasti.

Aika ja paikka

Opintojakso toteutetaan ajalla 8.8.24-31.10.24
Orientaatio (läsnäolovelvollisuus) on etänä: to 8.8. klo 12.30-14.00

Moduulien suoritusajankohdat:

Moduuli 1. Avoinna: Ma xx – Ke xx. SOTE-uudistus (Ryhmätehtävä 1)
Moduuli 2. Avoinna: Ma xx – Ke xx. Hyvinvointivaltion synty ja kehitys (Ryhmätehtävä 2)
Moduuli 3. Avoinna: Ma xx– Ke xx Sosiaali- ja terveyspolitiikan perusteet - Tavoitteena terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen (Ryhmätehtävä 3, Itsenäinen tehtävä 1 ja yhden keskustelun kommentointi)
Moduuli 4. Avoinna: Ma xx – Ke xx Sote-uudistus: Pirkanmaan hyvinvointialue (Itsenäinen tehtävä 2 ja kahden keskustelun kommentointi)

Moduuli 5. Avoinna: Ma xx– Ke xx Sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaminen ja rahoitus (Itsenäinen tehtävä 3 ja 4)
Moduuli 6. Avoinna: Ma xx – Kexx Sosiaali- ja terveysalan ammattien erityispiirteet ja ammattien viranomaisvalvonta (Itsenäinen tehtävä 5)
Moduuli 7. Avoinna: Ma xx – Ke xx. Suomalainen digiasioijana (Itsenäinen tehtävä 6)
Moduuli 8. Avoinna: Maxx– Ke xx. Mitä opit? (Itsenäinen tehtävä 7, Essee)

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Opintojaksolla ei ole tenttiä.
Opintojakson suoritus koostuu itsenäisten ja pienryhmätehtävien tekemisestä (S) ja arvioitavasta reflektoivasta esseestä (1-5).
Opintojakson tehtävät on suoritettava moduulien aukioloajan aikana ja lopputehtävä palautettava xxxx klo 20.00 mennessä.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmä -opintojakso toteutetaan verkkokurssina. Kurssiin liittyy orientaatioluento, joka on etänä ja on kurssin osallistujille läsnäolovelvollinen. Orientaatioluennolta poissaolleita ei hyväksytä osallistujiksi kurssille.

HUOM! opintojakso muodostuu 8 moduulista, jotka ovat avoinna tietyn ajanjakson (ks. alla Aika ja paikka) ja sulkeutuvat aikataulun mukaan klo 20.00. Moduuleita ei avata uudelleen niiden sulkeuduttua. Huomioithan oman tilanteesi ja ajankäyttösi mahdollisuudet, jotta pystyt opiskelemaan kurssin moduulit annetuissa aikarajoissa.

Opintojaksoon sisältyy pienryhmätehtäviä, itsenäisiä tehtäviä ja muiden tehtävien kommentointeja. Moduuleihin liittyvien tehtävien menetelmät ovat näkyvillä Aika ja paikka -osiossa.

HUOM! Mikäli ilmoittaudut tälle toteutukselle korvaamaan puuttuvia suorituksia, ota sähköpostitse yhteyttä kurssin opettajaan, anna.aikasalo@tuni.fi, ennen kurssin orientaatiota. Näin mm. ryhmäjaot voidaan tehdä ennen kurssin aloitusta oikein.

Oppimateriaalit

Opintojakson oppimismateriaali löytyy Moodle-alustalta, joka avautuu orientaatioon mennessä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson 2 op koostuvat opiskelijan itsenäisestä aineistoihin perehtymisestä, ryhmätehtävien ja itsenäisten tehtävien tekemisestä. 2 op = 54h opiskelijan työtä.

Sisällön jaksotus

Osa 1. Ryhmätehtävät moduuleissa 1-3.
Osa 2. Itsenäiset tehtävät moduuleissa 3-8
Osa 3. Essee, moduuli 8

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakso toteutetaan verkko-opintoina. Orientaatio toteutetaan etäopetuksena (läsnäolovelvollisuus).
Lue huolellisesti Opetusmenetelmät-osio ja pohdi henkilökohtaista opetussuunnitelmaasi, jotta pystyt suorittamaan kurssin moduulit annetuissa aikarajoissa.

Toteutussuunnitelma saattaa täydentyä vielä ennen kurssin alkua.

Ilmoittautumisaika

07.06.2024 - 16.09.2024

Ajoitus

16.09.2024 - 15.12.2024

Laajuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sairaanhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 52

Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Kätilön tutkinto-ohjelma
  • Ensihoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Nina Smolander
Vastuuhenkilö

Nina Smolander

Ryhmät
  • 23SH1B
    Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma, 23SH1B
  • 23SH2B
    Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma, 23SH2B
  • 23SH2A
    Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma, 23SH2A

Tavoitteet (OJ)

- Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on tutkimukseen perustuva kokonaiskäsitys sosiaali- ja terveydenhuollon toimintajärjestelmästä politiikan, käytännön ja käyttäjän tasoilla.
- Opiskelija tuntee hyvinvointivaltion toimintaperiaatteet sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää ohjaavan lainsäädännön ja poliittisen ohjauksen keskeiset periaatteet.
- Opiskelijalla on perusymmärrys sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmästä muuttuvassa toimintaympäristössä. Hän tietää erilaiset palvelujen tuottamisen tavat ja niitä säätelevät talouden reunaehdot.
- Opiskelijalla on ymmärrys erilaisista sosiaali- ja terveydenhuollon ammateista ja näiden monialaisesta työskentelystä asiakkaiden hyväksi.
- Opiskelija osaa tarkastella palvelujärjestelmän toimintaa asiakkaan näkökulmasta.

Sisältö (OJ)

- sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän kokonaisuus
- kansallinen ja EU-tason säätely ja ohjaus
- palveluiden tuottaminen ja järjestäminen
- palvelujen integraatio ja monialainen työskentely
- asiakkaan rooli ja asema

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija osaa nimetä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän käsitteitä ja osaa kuvata järjestelmän toiminnan pääperiaatteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa eritellä sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän palvelujen järjestämistä ja vastuita organisaatioiden näkökulmasta

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelijan osaa kuvata ja eritellä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän palvelujen soveltuvuutta ja järjestämisen tapaa asiakkaan yksilöllisiä tarpeita vastaavasti.

Aika ja paikka

Opintojakso toteutetaan ajalla 16.09.2024 - 15.12.2024
Orientaatio (läsnäolovelvollisuus) on etänä:
Orientaatio A: Ke 18.09.2024 14.15 - 15.45
Orientaatio B: Ke 18.09.2024 16.00 - 17.30
Orientaatiot A ja B ovat samansisältöisiä. Jokaisen tulee osallistua yhteen orientaatioon. Orientaatiosta poissaolleita ei hyväksytä kurssille.

Moduulien suoritusajankohdat:

Moduuli 1. Avoinna: ke 18.9 – to 26.09.2024. SOTE-uudistus (Ryhmätehtävä 1)

Moduuli 2. Avoinna: ke 25.9 – to 10.10.2024. Hyvinvointivaltion synty ja kehitys (Ryhmätehtävä 2)

Moduuli 3. Avoinna: ke 2.10 – to 24.10.2024 (vapaajakso välissä)
Sosiaali- ja terveyspolitiikan perusteet - Tavoitteena terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen (Ryhmätehtävä 3, Itsenäinen tehtävä 1 ja yhden tehtävän kommentointi)

Moduuli 4. Avoinna: ke 23.10 – to 31.10.2024. Sote-uudistus: Pirkanmaan hyvinvointialue (Itsenäinen tehtävä 2 ja kahden keskustelun kommentointi)

Moduuli 5. Avoinna: ke 6.11 – to 14.11.2024. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaminen ja rahoitus (Itsenäinen tehtävä 3 ja 4)

Moduuli 6. Avoinna: ke 13.11 – to 21.11.2024. Sosiaali- ja terveysalan ammattien erityispiirteet ja ammattien viranomaisvalvonta (Itsenäinen tehtävä 5)

Moduuli 7. Avoinna: ke 20.11 – to 28.11.2024. Suomalainen digiasioijana (Itsenäinen tehtävä 6)

Moduuli 8. Avoinna: ke 20.11 - to 12.12.2024. Mitä opit? (Itsenäinen tehtävä 7)

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Opintojaksolla ei ole tenttiä.
Opintojakson suoritus koostuu itsenäisten ja pienryhmätehtävien tekemisestä (S) ja arvioitavasta reflektoivasta esseestä (1-5).
Opintojakson tehtävät on suoritettava moduulien tehtävien aukioloajan aikana ja lopputehtävä palautettava To 12.12.2024 klo 20.00 mennessä.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmä -opintojakso toteutetaan verkkokurssina. Kurssiin liittyy orientaatioluento, joka on etänä ja on kurssin osallistujille läsnäolovelvollinen. Orientaatioluennolta poissaolleita ei hyväksytä osallistujiksi kurssille.

HUOM! opintojakso muodostuu 8 moduulista, joiden tehtävät ovat avoinna tietyn ajanjakson (ks. alla Aika ja paikka) ja sulkeutuvat aikataulun mukaan klo 20.00. Moduulien tehtäviä ei avata uudelleen niiden sulkeuduttua eikä niitä voi korvata tällä kurssilla. Jos moduulien suoritus jää kesken, sinun tulee ilmoittautua seuraavalle toteutukselle.

Opintojaksoon sisältyy pienryhmätehtäviä, itsenäisiä tehtäviä ja muiden tehtävien kommentointeja. Moduuleihin liittyvien tehtävien menetelmät ovat näkyvillä Aika ja paikka -osiossa.

HUOM! Mikäli ilmoittaudut tälle toteutukselle korvaamaan puuttuvia suorituksia, ota sähköpostitse yhteyttä kurssin opettajaan, nina.smolander@tuni.fi, ennen kurssin orientaatiota. Näin mm. ryhmäjaot voidaan tehdä ennen kurssin aloitusta oikein.

Muutokset mahdollisia

Oppimateriaalit

Opintojakson oppimismateriaali löytyy Moodle-alustalta, joka avautuu orientaatioon mennessä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson 2 op koostuvat opiskelijan itsenäisestä aineistoihin perehtymisestä, ryhmätehtävien ja itsenäisten tehtävien tekemisestä. 2 op = 54h opiskelijan työtä.

Sisällön jaksotus

Osa 1. Ryhmätehtävät moduuleissa 1-3.
Osa 2. Itsenäiset tehtävät moduuleissa 3-8
Osa 3. Essee, moduuli 8

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakso toteutetaan verkko-opintoina. Orientaatio toteutetaan etäopetuksena (läsnäolovelvollisuus).
Lue huolellisesti Opetusmenetelmät-osio ja pohdi henkilökohtaista opetussuunnitelmaasi, jotta pystyt suorittamaan kurssin moduulit annetuissa aikarajoissa.

Toteutussuunnitelma saattaa täydentyä vielä ennen kurssin alkua.

Ilmoittautumisaika

02.06.2024 - 31.07.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 31.07.2025

Laajuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Kätilön tutkinto-ohjelma
  • Ensihoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Johanna Kangaspunta
  • Virva Vasari
  • Johanna Granlund
  • Nancy Kamau
  • Marita Mäki
Vastuuhenkilö

Virva Vasari

Ryhmät
  • 24JSAILA1
    SAILA-Sairaanhoitajan laillistaminen Suomessa

Tavoitteet (OJ)

- Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on tutkimukseen perustuva kokonaiskäsitys sosiaali- ja terveydenhuollon toimintajärjestelmästä politiikan, käytännön ja käyttäjän tasoilla.
- Opiskelija tuntee hyvinvointivaltion toimintaperiaatteet sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää ohjaavan lainsäädännön ja poliittisen ohjauksen keskeiset periaatteet.
- Opiskelijalla on perusymmärrys sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmästä muuttuvassa toimintaympäristössä. Hän tietää erilaiset palvelujen tuottamisen tavat ja niitä säätelevät talouden reunaehdot.
- Opiskelijalla on ymmärrys erilaisista sosiaali- ja terveydenhuollon ammateista ja näiden monialaisesta työskentelystä asiakkaiden hyväksi.
- Opiskelija osaa tarkastella palvelujärjestelmän toimintaa asiakkaan näkökulmasta.

Sisältö (OJ)

- sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän kokonaisuus
- kansallinen ja EU-tason säätely ja ohjaus
- palveluiden tuottaminen ja järjestäminen
- palvelujen integraatio ja monialainen työskentely
- asiakkaan rooli ja asema

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija osaa nimetä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän käsitteitä ja osaa kuvata järjestelmän toiminnan pääperiaatteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa eritellä sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän palvelujen järjestämistä ja vastuita organisaatioiden näkökulmasta

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelijan osaa kuvata ja eritellä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän palvelujen soveltuvuutta ja järjestämisen tapaa asiakkaan yksilöllisiä tarpeita vastaavasti.

Aika ja paikka

kevät 2025

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Tämä toteutus on vain SAILA Sairaanhoitajan laillistamisväylän opiskelijoille.

Suoritetaan Laurean MOOCIssa verkko-opintoina

Ilmoittautumisaika

14.07.2024 - 12.08.2024

Ajoitus

13.08.2024 - 31.07.2025

Laajuus

60 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 2

Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
Ryhmät
  • AVOINAMK
    Avoin amk

Sisältö (OJ)

Opinnot koostuvat tutkinto-ohjelman ensimmäisen vuoden opinnoista. Löydät opintosuunnitelmat TAMKin opinto-oppaasta, https://opinto-opas-ops.tamk.fi/.

Opiskelu on kokopäiväopiskelua tutkinto-opiskelijoiden ryhmässä. Paikkoja avoimen AMKin opiskelijoille on 2.
Opiskelet pääsääntöisesti ma-pe klo 8-16, mutta ajoittain opetusta on myös tästä poikkeavina ajankohtina. Opetus sisältää sekä lähi- että etäopetusta, joka tapahtuu pääosin Teams- ja Zoom-yhteyksin.

Ilmoittautuminen alkaa 1.8.2024 klo 9.00 ja päättyy 2.8.2024 klo 23.59. Mikäli paikkoja on tämän jälkeen vapaana, ilmoittautumisaikaa voidaan pidentää. Ilmoittautumislomake julkaistaan tällä sivulla ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen on verkkokauppailmoittautuminen ja opintomaksu 300 € maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä.

Opinnoissa menestyminen edellyttää hyvää suullista ja kirjallista suomen kielen taitoa.

Haku ja valinta tutkinto-opiskelijaksi
Polkuopintojen perusteella voit hakeutua tutkinto-opiskelijaksi. Haku tutkinto-opiskelijaksi tapahtuu avoimen väylän erillishaussa toukokuun alussa 2025 opintopolku.fi -palvelussa.

Tutkinto-opiskelijaksi valintaan vaikuttavat avoimessa suoritettu opintopistemäärä, opintomenestys, opintojen vastaavuus TAMKin opetussuunnitelmaan sekä mahdollinen haastattelu. Hakijat asetetaan tarvittaessa paremmuusjärjestykseen keskiarvon perusteella. Valintaan vaadittu opintopistemäärä TAMKin AMK-tutkinnoissa on 50 opintopistettä ja se pitää olla suoritettuna 31.7.2025 mennessä.
Sairaanhoitajan, ensihoitajan, kätilön ja terveydenhoitajan tutkinto-ohjelmaan haettaessa lääkehoidon, lääkelaskujen sekä anatomian ja fysiologian opintojen tulee olla suoritettu.

Opintososiaaliset edut
Avoimen AMKin opintoihin ei saa opintotukea, eikä muita opintososiaalisia etuuksia. Mikäli olet TE-toimiston asiakas, varmista alustava osallistumisoikeutesi opintoihin TE-toimistosta ennen ilmoittautumista polkuopiskelijaksi.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

09.12.2024 - 07.01.2025

Ajoitus

08.01.2025 - 31.12.2025

Laajuus

25 - 60

Toteutustapa

Lähiopetus

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 2

Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
Ryhmät
  • AVOINAMK
    Avoin amk

Sisältö (OJ)

Opinnot koostuvat tutkinto-ohjelman ensimmäisen vuoden opinnoista. Löydät opintosuunnitelmat TAMKin opinto-oppaasta, https://opinto-opas-ops.tamk.fi/.

Opiskelu on monimuoto-opiskelua tutkinto-opiskelijoiden ryhmässä. Paikkoja avoimen AMKin opiskelijoille on 2.

Koulutus on verkkopainotteinen eikä sisällä lähiopetusta koululla.
Laskennallisesti opiskelu vastaa noin 40 viikkotunnin työtä koko opintojen ajan. Teoriaopinnot sisältävät itsenäistä opiskelua, tiimityöskentelyä verkkoympäristössä ja reaaliaikaista verkkolähiopetusta. Opintoihin kuuluu kerran viikossa keskiviikkoisin säännöllinen koko päivän verkkolähiopetustapaaminen, joissa on pääsääntöisesti läsnäolovelvollisuus. On tärkeää, että varaat tapaamisten lisäksi riittävästi aikaa itsenäiseen opiskeluun ja tiimeissä tehtäviin aikataulutettuihin oppimistehtäviin.
Ohjattu harjoittelu voi toteutua eri puolilla Suomea. Keväälle 2025 on suunniteltu yksi seitsemän viikon harjoittelujakso (vk 10–16). Syksyllä 2025 toteutuu kaksi 7 viikon ohjattua harjoittelujaksoa.
Opiskelu verkkopainotteisessa terveydenhoitajakoulutuksessa edellyttää sinulta itseohjautuvuutta, suunnitelmallisuutta ja kykyä aikatauluttaa opinnot omaan elämään sopiviksi.

Ilmoittautuminen alkaa 9.12.2024 klo 9.00 ja päättyy 10.12.2024 klo 23.59. Mikäli paikkoja on tämän jälkeen vapaana, ilmoittautumisaikaa voidaan pidentää. Ilmoittautumislomake julkaistaan tällä sivulla ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen on verkkokauppailmoittautuminen ja opintomaksu 300 € maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä.

Opinnoissa menestyminen edellyttää hyvää suullista ja kirjallista suomen kielen taitoa.

Haku ja valinta tutkinto-opiskelijaksi

Polkuopintojen perusteella voit hakeutua tutkinto-opiskelijaksi. Haku tutkinto-opiskelijaksi tapahtuu avoimen väylän erillishaussa toukokuussa 2025 opintopolku.fi -palvelussa.
Jotta voit tulla valituksi, opintoja tulee olla suoritettuna 25 opintopistettä kevään avoimen väylän erillishaussa 31.7.2025 mennessä

Opintososiaaliset edut
Avoimen AMKin opintoihin ei saa opintotukea, eikä muita opintososiaalisia etuuksia. Mikäli olet TE-toimiston asiakas, varmista alustava osallistumisoikeutesi opintoihin TE-toimistosta ennen ilmoittautumista polkuopiskelijaksi.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

25.09.2024 - 06.10.2024

Ajoitus

07.10.2024 - 31.10.2024

Laajuus

3 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

Verkossa tapahtuva opiskelu

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 500

Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Mari Laaksonen
  • Paula Pajunen
Vastuuhenkilö

Paula Pajunen

Ryhmät
  • AVOINAMK
    Avoin amk

Tavoitteet (OJ)

- osaa työskennellä terveydenhoitajan arvojen, periaatteiden ja eettisten ohjeiden mukaan
- ymmärtää terveyden edistämisen merkityksen terveydenhoitajatyössä
- osaa käyttää työskennellessään ajankohtaista näyttöön perustuvaa tietoa ja ottaa vastuun oman osaamisen ylläpitämisestä ja kehittymisestä
- osaa käyttää ja soveltaa monipuolisesti terveydenhoitajatyön eri menetelmiä
- osaa tunnistaa yhteiskunnassa tapahtuvia muutoksia ja ymmärtää terveydenhoitajan aktiivisen yhteiskunnallisen tehtävän väestön terveyden edistämisessä
- osaa tunnistaa genomitiedon käytön eettiset näkökulmat yksilöllistetyssä terveyden edistämisessä
- osaa toimia tavoitteellisesti ja organisoida toimintaa kestävää kehitystä edistävien ratkaisujen löytämiseksi ja toteuttamiseksi.

Sisältö (OJ)

- terveydenhoitajan historia, työn periaatteet, arvot ja eettiset ohjeet
- terveyden edistäminen terveydenhoitajatyössä, terveyden tasa-arvo, terveyserot
- terveydenhoitajatyön menetelmät ja työmuodot yksilö, yhteisö ja yhteiskuntatasoilla
- moniammatillisuus, perhekeskeisyys, asiakaslähtöisyys ja tarvelähtöisyys terveydenhoitajan työssä
- ammatillisen kasvun prosessi
- genomitiedon käytön eettiset kysymykset ja periaatteet terveyden edistämisessä
- tietoon perustuva suostumus
- kestävän kehityksen näkökulmat ja ratkaisut terveydenhoitajan työssä

Esitietovaatimukset (OJ)

Opiskelijalla tulee olla sairaanhoitajan tutkinto suoritettuna.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

- tietää keskeisimmät terveydenhoitajan työtä ohjaavat periaatteet, arvot ja eettiset ohjeet
- ymmärtää suppeasti terveyden edistämisen merkityksen terveydenhoitajatyössä
- tietää näyttöön perustuvan tiedon merkityksen terveydenhoitajatyössä ja tietää vastuunsa oman osaamisensa ylläpitämisessä ja kehittymisessä
- tietää keskeisimmät terveydenhoitajatyön työmenetelmät ja työmuodot ja osaa soveltaa niitä osittain harjoitustilanteissa
- osaa tunnistaa joitakin yhteiskunnassa tapahtuvia muutoksia ja ymmärtää terveydenhoitajan yhteiskunnallisen tehtävän väestön terveyden edistämisessä
- tietää genomitiedon keskeisimmät eettiset periaatteet yksilöllistetyssä terveyden edistämisessä
- tietää miten toimia tavoitteellisesti ja organisoida toimintaa kestävää kehitystä edistävien ratkaisujen löytämiseksi ja toteuttamiseksi.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Ymmärtää ja tunnistaa keskeisimmät terveydenhoitajan työtä ohjaavat periaatteet, arvot ja eettiset ohjeet ja osaa työskennellä niiden mukaisesti
- ymmärtää terveyden edistämisen merkityksen terveydenhoitajatyössä
- osaa työskennellessään käyttää näyttöön perustuvaa tietoa ja ottaa vastuun oman osaamisen ylläpitämisestä ja kehittymisestä
- tietää keskeisimmät terveydenhoitajatyön työmenetelmät ja työmuodot ja osaa soveltaa niitä harjoitustilanteissa
- osaa tunnistaa yhteiskunnassa tapahtuvia muutoksia ja ymmärtää terveydenhoitajan aktiivisen yhteiskunnallisen tehtävän väestön terveyden edistämisessä
- ymmärtää ja tunnistaa yksilöllistetyssä terveyden edistämisessä genomitiedon keskeisimpiä eettisiä periaatteita
- osaa toimia tavoitteellisesti ja organisoida toimintaa kestävää kehitystä edistävien ratkaisujen löytämiseksi ja toteuttamiseksi.
i

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

- ymmärtää syvällisesti terveydenhoitajan työtä ohjaavat periaatteet, arvot ja eettiset ohjeet ja osaa työskennellä niiden mukaisesti
- ymmärtää laaja-alaisesti terveyden edistämisen merkityksen terveydenhoitajatyössä
- osaa työskennellessään käyttää ajankohtaista näyttöön perustuvaa tietoa monipuolisesti ja ottaa vastuun oman osaamisen ylläpitämisestä ja kehittymisestä
- tietää keskeiset terveydenhoitajatyön työmenetelmät ja työmuodot ja osaa soveltaa niitä monipuolisesti harjoitustilanteissa
- osaa tunnistaa laaja-alaisesti yhteiskunnassa tapahtuvia muutoksia ja ymmärtää terveydenhoitajan aktiivisen yhteiskunnallisen tehtävän väestön terveyden edistämisessä
- osaa käyttää ja soveltaa genomitiedon eettistä osaamistaan yksilöllistetyssä terveyden edistämisessä
- osaa toimia tavoitteellisesti ja organisoida toimintaa kestävää kehitystä edistävien ratkaisujen löytämiseksi ja toteuttamiseksi innovatiivisesti.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Lopputentti on auki vain 31.10.2024 klo 9-10
Lopputehtävät ovat auki vain 31.10.2024 klo 10-12

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Itsenäinen työskentely verkossa annetun aikataulun mukaisesti
Välitehtävien tekeminen hyväksytysti
Lopputentti ja -tehtävät arvioidaan numeraalisesti 0-5, lisäksi annetaan pistemäärä, jonka perusteella suoritetaan valinta terveydenhoitajan muuntokoulutukseen.
Koulutuksen valitaan 28 parhaan pistemäärän saanutta opiskelijaa. Tasapistetilanteessa hakijoiden välillä suoritetaan arvonta.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Opintojakso toteutetaan kokonaisuudessaan verkossa.
Itsenäinen työskentely, välitehtävät, lopputentti ja lopputehtävät.
Verkkokurssi avautuu 7.10.2024 klo 8.00 ja sulkeutuu 31.10.2024 klo 16.00
Kurssin lopuksi on tentti ja kaksi tehtävää Moodlessa:
Tentti on auki vain 31.10.2024 klo 9-10
Lopputehtävät ovat auki vain 31.10.2024 klo 10-12

Oppimateriaalit

Tenttikirjallisuus:
Terveydenhoitajan ammatillinen osaaminen
Haarala P., Honkonen H.,Mellin O., Tervaskanto-Mäentausta T. 2014. Terveydenhoitajan osaaminen Edita
Eriksson E., Arnkil T. 2012. Huoli puheeksi. Opas varhaisista dialogeista. https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/90845/URN_ISBN_978-951-33-1792-8.pdf?sequence=1
Teoksesta: Kristiina Patja, Pilvikki Absetz ja Päivi Rautava. 2022. Terveyden edistäminen. Duodecim. https://www.oppiportti.fi/op/opk04647 kappaleet:
Johdatus terveyden edistämiseen (koko kappale)
Terveyden moniulotteisuus (koko kappale)
Terveyttä määrittäviä tekijöitä
Elintavat ja terveys
Terveyden edistämisen suunnittelu ja arviointi
Terveyden edistämisen toiminnan tasot
Terveyden edistämisen toimijat
Ammattilaiset terveyttä edistämässä
Terveyden edistämisen käytännön keinoja (koko kappale)
Lisäksi kaikki muu verkkokurssin sisältämä materiaali

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakso on laajuudeltaan 3 op, 3 x 27 h= 81 h itsenäistä työskentelyä verkossa
Tuntimäärä pitää sisällään osoitetun oppimateriaalin lukemisen, välitehtävien tekemisen, lopputenttiin valmistautumisen sekä tentin ja tehtävien tekemisen.

Sisällön jaksotus

Verkkototeutus alkaa 7.10.2024 klo 8.00 ja päättyy 31.10.2024 klo 16.00

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaisia suoritustapoja.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Ei ole.

Kansainvälisyys

Ei ole.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakso suoritetaan kokonaisuudessan itsenäisesti verkossa. Opintojakso toimii myös valintakokeena tammikuussa alkavalle terveydenhoitajatutkinnon verkkopainotteiselle muuntokoulutukselle.

Ilmoittautumisaika

06.07.2024 - 04.08.2024

Ajoitus

05.08.2024 - 15.09.2024

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Ensihoitaja, kätilö ja terveydenhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Maija Korpikoski
  • Riikka Pelkonen
  • Hoitotyö Luennoitsija
  • Laura Hilden
Vastuuhenkilö

Riikka Pelkonen

Pienryhmät
  • Pienryhmä 1 (Koko: 13. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 2 (Koko: 13. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • 21TH
    Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma 21TH
Pienryhmät
  • Pienryhmä 1
  • Pienryhmä 2

Tavoitteet (OJ)

- osaa työterveyshuollon ydinprosessit ja osaa toteuttaa niitä muuttuvaa työelämää vastaaviksi
- osaa soveltaa keskeiset työterveyshuoltoon ja työkyvyn ylläpitoon liittyvät lait, ohjeet ja toimintatavat työhönsä
- osaa toimia hyvän työterveyshuoltokäytännön ja eettisten periaatteiden mukaisesti sekä työterveyspainotteisen sairaanhoidon periaatteiden mukaisesti
- osaa arvioida työhygieenisten altisteiden, työn kuormitustekijöiden ja työhyvinvoinnin vaikutukset yksilöön ja yhteisöön
- osaa toimia monialaisissa yhteistyöryhmissä oman asiantuntijuutensa edustajana
- osaa soveltaa terveyden edistämisen uusia, ajankohtaisia asiakaslähtöisiä toimintatapoja asiakastyössä
- osaa perustella toimintaansa näyttöön perustuvasti ja arvioida yhteistyössä muiden ammattihenkilöiden ja asiantuntijoiden kanssa työterveyshuollon vaikuttavuutta

Sisältö (OJ)

-työterveyshuollon palvelujärjestelmä ja ydinprosessit
- työikäisen terveydenhoitotyö
. Hyvän työterveyshuoltokäytännön ja työterveyshuollon eettiset periaatteet
- työterveyshuollon toiminta, työhyvinvointi, työkyky- ja voimavaralähtöisyys
- työlääketiede ja työhygienia
- toimintaa ohjaava lainsäädäntö ja eettiset periaatteet
- työkyvyn tukeminen, syrjäytymisen ehkäisy ja kestävä kehitys
- monialainen yhteistyö eri yhteistyökumppaneiden ja eri ammattiryhmien kanssa
- terveyden edistämisen hyvät käytännöt työterveyshuollossa

Esitietovaatimukset (OJ)

Opiskelijalla tulee olla suoritettuna sairaanhoitajavaiheen opintoja 135 op sekä osallistuminen terveydenhoitajatyön perusteet -opintojaksolle

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- tietää keskeiset työterveyshuoltoon ja työkyvyn ylläpitoon liittyvät lait, ohjeet ja toimintatavat työhönsä
- hahmottaa hyvän työterveyshuoltokäytännön sekä työterveyspainotteisen sairaanhoidon periaatteet
- tietää työhygieenisten altisteiden, työn kuormitustekijöiden ja työhyvinvoinnin vaikutukset yksilöön ja yhteisöön
- hahmottaa monialaisen yhteistyön merkityksen ja oman asiantuntijuutensa yhteistyössä
- tietää terveyden edistämisen hyviä käytäntöjä asiakastyöhön

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- tietää keskeiset työterveyshuoltoon ja työkyvyn ylläpitoon liittyvät lait, ohjeet ja toimintatavat työhönsä
- osaa suunnitella hyvän työterveyshuoltokäytännön sekä työterveyspainotteisen sairaanhoidon periaatteiden mukaista työterveyshuoltoa
- tietää työhygieenisten altisteiden, työn kuormitustekijöiden ja työhyvinvoinnin vaikutukset yksilöön ja yhteisöön
- osaa toimia monialaisissa yhteistyöryhmissä oman asiantuntijuutensa edustajana
- osaa soveltaa terveyden edistämisen hyviä käytäntöjä asiakastyössä

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- ymmärtää keskeiset työterveyshuoltoon ja työkyvyn ylläpitoon liittyvät lait, ohjeet ja toimintatavat ja osaa soveltaa niitä työhönsä
- osaa toimia hyvän työterveyshuoltokäytännön sekä työterveyspainotteisen sairaanhoidon periaatteiden mukaisesti
- osaa arvioida työhygieenisten altisteiden, työn kuormitustekijöiden ja työhyvinvoinnin vaikutukset yksilöön ja yhteisöön
- osaa toimia monialaisissa yhteistyöryhmissä oman asiantuntijuutensa edustajana
- osaa soveltaa terveyden edistämisen hyviä käytäntöjä asiakastyössä

Aika ja paikka

Orientaatiotunnilla on läsnäolovelvoite.

Pienryhmätyöskentelyn yhteinen aloitus ryhmille orientaation yhteydessä, läsnäolovelvoite.
Asiantuntijaluennoilla (vierailijat) läsnäolovelvoite.
Pienryhmätyöskentelyn purut omassa pienryhmässä, läsnäolovelvoite.

Toteutussuunnitelma voi täydentyä.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Ryhmätentti vk 37 (lähi TAMKilla).
Uusinnat Examissa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

1. osa: Työikäisen terveydenhoitajatyö, tentti, arviointi 0-5
2. osa: Työhygienia, työlääketiede ja työergonomia, 100% läsnäolo, aktiivinen osallistuminen ja reflektoivan oppimispäiväkirjan tekeminen luennoista, arviointi hyväksytty/täydennettävä/hylätty
3. osa: Pienryhmätyöskentely, 100% läsnäolo, aktiivinen osallistuminen ja tehtävien tekeminen pienryhmissä sekä pareittain, hyväksytty/täydennettävä/hylätty

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luennot, luentopäiväkirjan tekeminen, työpaikkaselvityksen toteuttaminen, pari- ja pienryhmätyöskentely, itsenäinen työskentely ja tehtävät.

Muutokset ovat mahdollisia.

Oppimateriaalit

Kirjallisuus:
- Martimo, Uitti & Antti-Poika. (toim.) 2018. Työstä Terveyttä. Duodecim.
- Karvala, Leino & Oksa. (toim.) 2019. Altistelähtöinen työterveysseuranta. Duodecim.
- Uitti. (toim.) 2014. Hyvä työterveyshuoltokäytäntö. TTL.

Työterveyshuoltoa ohjaavat lait ja asetukset:
- Työterveyshuoltolaki 1383/2001
- Työturvallisuuslaki 738/2002
- Valtioneuvoston asetus hyvän työterveyshuoltokäytännön periaatteista, työterveyshuollon sisällöstä sekä ammattihenkilöiden ja asiantuntijoiden koulutuksesta 708/2013
- Valtioneuvoston asetus terveystarkastuksista erityistä sairastumisen vaaraa aiheuttavissa töissä 1485/2001

Työkuormituksen arviointimenetelmät:
- Ahola, Aminoff & Hannonen. 2015. Työkuormituksen arviointimenetelmä tikka. TTL.

Muu sähköinen materiaali:
- Työterveys ja kuntoutus -tietokanta. Duodecim Terveysportti.

Tenttikirjallisuus tarkennettuna Moodlessa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kokonaisuus 3 op, 3 x 27 h = 81 h opiskelijan työtä sisältäen luennot, pienryhmät, tentti ja itsenäinen työskentely.

Sisällön jaksotus

1 osa: Työikäisen terveydenhoitajatyö
2 osa: Työhygienia ja työlääketiede sekä työergonomia (asiantuntijaluennot)
3 osa: Pienryhmätyöskentely (työkyky, työhyvinvointi ja työpaikkaselvitys)

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Toisella toteutuksella. Ei vaihtoehtoista suoritustapaa.

Lisätietoja opiskelijoille

Orientaatiossa, pienryhmätyöskentelyssä (aloitus + purut) sekä asiantuntijaluennoilla läsnäolovelvollisuus. Kurssin tehtävät pakollisia. Myöhässä palautetut tehtävät voivat vaikuttaa kurssin numeraaliseen arviointiin.

Tehtävät tulee olla palautettuna ennen kurssin varsinaiseen tenttiin osallistumista.

Ilmoittautumisaika

13.07.2024 - 11.08.2024

Ajoitus

12.08.2024 - 08.09.2024

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sosiaali- ja terveysala

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Riikka Pelkonen
Vastuuhenkilö

Riikka Pelkonen

Ryhmät
  • 24THV
    Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma, verkkokoulutus

Tavoitteet (OJ)

- osaa työterveyshuollon ydinprosessit ja osaa toteuttaa niitä muuttuvaa työelämää vastaaviksi
- osaa soveltaa keskeiset työterveyshuoltoon ja työkyvyn ylläpitoon liittyvät lait, ohjeet ja toimintatavat työhönsä
- osaa toimia hyvän työterveyshuoltokäytännön ja eettisten periaatteiden mukaisesti sekä työterveyspainotteisen sairaanhoidon periaatteiden mukaisesti
- osaa arvioida työhygieenisten altisteiden, työn kuormitustekijöiden ja työhyvinvoinnin vaikutukset yksilöön ja yhteisöön
- osaa toimia monialaisissa yhteistyöryhmissä oman asiantuntijuutensa edustajana
- osaa soveltaa terveyden edistämisen uusia, ajankohtaisia asiakaslähtöisiä toimintatapoja asiakastyössä
- osaa perustella toimintaansa näyttöön perustuvasti ja arvioida yhteistyössä muiden ammattihenkilöiden ja asiantuntijoiden kanssa työterveyshuollon vaikuttavuutta

Sisältö (OJ)

-työterveyshuollon palvelujärjestelmä ja ydinprosessit
- työikäisen terveydenhoitotyö
. Hyvän työterveyshuoltokäytännön ja työterveyshuollon eettiset periaatteet
- työterveyshuollon toiminta, työhyvinvointi, työkyky- ja voimavaralähtöisyys
- työlääketiede ja työhygienia
- toimintaa ohjaava lainsäädäntö ja eettiset periaatteet
- työkyvyn tukeminen, syrjäytymisen ehkäisy ja kestävä kehitys
- monialainen yhteistyö eri yhteistyökumppaneiden ja eri ammattiryhmien kanssa
- terveyden edistämisen hyvät käytännöt työterveyshuollossa

Esitietovaatimukset (OJ)

Opiskelijalla tulee olla suoritettuna terveydenhoitajatyön perusteet -opintojakso.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- tietää keskeiset työterveyshuoltoon ja työkyvyn ylläpitoon liittyvät lait, ohjeet ja toimintatavat työhönsä
- hahmottaa hyvän työterveyshuoltokäytännön sekä työterveyspainotteisen sairaanhoidon periaatteet
- tietää työhygieenisten altisteiden, työn kuormitustekijöiden ja työhyvinvoinnin vaikutukset yksilöön ja yhteisöön
- hahmottaa monialaisen yhteistyön merkityksen ja oman asiantuntijuutensa yhteistyössä
- tietää terveyden edistämisen hyviä käytäntöjä asiakastyöhön

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- tietää keskeiset työterveyshuoltoon ja työkyvyn ylläpitoon liittyvät lait, ohjeet ja toimintatavat työhönsä
- osaa suunnitella hyvän työterveyshuoltokäytännön sekä työterveyspainotteisen sairaanhoidon periaatteiden mukaista työterveyshuoltoa
- tietää työhygieenisten altisteiden, työn kuormitustekijöiden ja työhyvinvoinnin vaikutukset yksilöön ja yhteisöön
- osaa toimia monialaisissa yhteistyöryhmissä oman asiantuntijuutensa edustajana
- osaa soveltaa terveyden edistämisen hyviä käytäntöjä asiakastyössä

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- ymmärtää keskeiset työterveyshuoltoon ja työkyvyn ylläpitoon liittyvät lait, ohjeet ja toimintatavat ja osaa soveltaa niitä työhönsä
- osaa toimia hyvän työterveyshuoltokäytännön sekä työterveyspainotteisen sairaanhoidon periaatteiden mukaisesti
- osaa arvioida työhygieenisten altisteiden, työn kuormitustekijöiden ja työhyvinvoinnin vaikutukset yksilöön ja yhteisöön
- osaa toimia monialaisissa yhteistyöryhmissä oman asiantuntijuutensa edustajana
- osaa soveltaa terveyden edistämisen hyviä käytäntöjä asiakastyössä

Aika ja paikka

Teoriaopinnot verkossa vkot 33-36.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Tentti avoinna kurssin Moodlessa 4.9.-6.9. välisenä aikana. Moodlessa tentin osalta tarkemmat tiedot.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssilla on teoriakoe, josta numeraalinen arviointi 0-5.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Verkossa: Luennot, pari- ja pienryhmätyöskentely, itsenäinen työskentely ja tehtävät. Lisäksi työpaikkaselvityksen toteuttaminen,

Toteutussuunnitelma täydentyy. Muutokset ovat mahdollisia.

Oppimateriaalit

Kirjallisuus:
- Martimo, Uitti & Antti-Poika. (toim.) 2018. Työstä Terveyttä. Duodecim.
- Karvala, Leino & Oksa. (toim.) 2019. Altistelähtöinen työterveysseuranta. Duodecim.
- Uitti. (toim.) 2014. Hyvä työterveyshuoltokäytäntö. TTL.

Työterveyshuoltoa ohjaavat lait ja asetukset:
- Työterveyshuoltolaki 1383/2001
- Työturvallisuuslaki 738/2002
- Valtioneuvoston asetus hyvän työterveyshuoltokäytännön periaatteista, työterveyshuollon sisällöstä sekä ammattihenkilöiden ja asiantuntijoiden koulutuksesta 708/2013
- Valtioneuvoston asetus terveystarkastuksista erityistä sairastumisen vaaraa aiheuttavissa töissä 1485/2001

Työkuormituksen arviointimenetelmät:
- Ahola, Aminoff & Hannonen. 2015. Työkuormituksen arviointimenetelmä tikka. TTL.

Muu sähköinen materiaali:
- Työterveys ja kuntoutus -tietokanta. Duodecim Terveysportti.

Tenttikirjallisuus tarkennettuna Moodlessa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

3 x 27h verkossa työskentelyä, luentoja, tehtäviä ja itsenäistä opiskelua

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaista suoritustapaa.

Lisätietoja opiskelijoille

Tarkemmat tiedot kurssin sisällöstä ja toteutustavoista kurssin Moodlessa. Sisällöt ja toteutustavat käydään yhteisesti läpi orientaatiossa.

Ilmoittautumisaika

08.02.2025 - 09.03.2025

Ajoitus

10.03.2025 - 01.06.2025

Laajuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Ensihoitaja, kätilö ja terveydenhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 40

Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Anne Kerttula
Vastuuhenkilö

Anne Kerttula

Ryhmät
  • 23TH
    Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma, 23 TH

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa potilaan/asiakkaan haastattelussa kysyä tämän terveydentilaan ja/tai elämäntilanteeseen liittyviä tietoja hoidon onnistumiseksi
- osaa kertoa erilaisille potilaille/asiakkaille keskeiset hoito-ohjeet, selittää tyypilliset toimenpiteet ja rutiinit
- pystyy kommunikoimaan ruotsin kielellä moniammatillisessa työyhteisössä
- ymmärtää ja osaa hyödyntää keskeisesti omaan työhönsä liittyviä artikkeleita
- pystyy edelleen kehittämään oman erikoisalansa kielitaitoa eri oppimisvälineitä hyväksi käyttäen
- saavuttaa ammattikorkeakoululainsäädännön edellyttämän, oman alan työtehtävissä tarvittavan toisen kotimaisen kielen suullisen taidon

Sisältö (OJ)

- potilaan/asiakkaan haastattelu ja omaisen huomioiminen
- potilaan/asiakkaan ohjaus ammattialalle tyypillisissä vuorovaikutustilanteissa
- muiden alalle tyypillisten viestintätilanteiden harjoittelu
- keskeinen ammattialakohtainen sanasto
- keskeinen anatomian sanasto
- autenttiset oman ammattialan tekstit

Esitietovaatimukset (OJ)

Toisen kotimaisen kielen (ruotsin) lähtötasoksi edellytetään ylioppilastutkinnon hyväksytty suoritus (lukion B-kielen oppimäärä) tai sitä vastaavat tiedot. Lähtötaso vastaa Eurooppalaisen viitekehyksen taitotasoa B1

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

AMMATILLISEN OSAAMISEN ESITTELY JA TIEDONHANKINTA:
Opiskelija
- osaa kertoa pääosin ymmärrettävästi ja lyhyesti harjoittelustaan ja työkokemuksestaan
- osaa selvittää pääsisällön työhönsä liittyvistä helppolukuisista ammattijulkaisuista
TYÖYHTEISÖN VIESTINTÄ:
Opiskelija
- osaa viestiä pääosin ymmärrettävästi, mutta lyhyesti asiakkaaseen/potilaaseen liittyvistä toimenpiteistä eri tahojen (laboratorio, leikkaussali) kanssa
- osaa raportoida ja kirjata lyhyesti asiakkaan/potilaan tilasta muistiinpanojen ja tukisanojen avulla
- osaa viestiä yksinkertaisesti työyhteisölle tyypillisissä tilanteissa (potilasohjeet)
OHJAUS:
Opiskelija
- osaa antaa yksinkertaisia ohjeita asiakkaan/potilaan ohjaustilanteissa
- osaa kysyä haastattelutilanteissa yksinkertaisia kysymyksiä, mutta vastauksen ymmärtäminen saattaa tuottaa vaikeuksia (haastattelut, lomakkeet)
- osaa kertoa yksinkertaisesti omaisille asiakkaan/potilaan tilaan liittyvistä asioista

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

AMMATILLISEN OSAAMISEN ESITTELY JA TIEDONHANKINTA:
Opiskelija
- osaa kertoa selkeästi harjoittelustaan, työkokemuksestaan ja osaamisestaan
- osaa etsiä ja hyödyntää keskeisimpiä työhönsä liittyviä ammattijulkaisuja.
TYÖYHTEISÖN VIESTINTÄ:
Opiskelija
- osaa viestiä melko hyvin asiakkaaseen/potilaaseen liittyvistä toimenpiteistä eri tahojen (laboratorio, leikkaussali) kanssa.
- osaa raportoida ja kirjata selkeästi ja ymmärrettävästi asiakkaan/potilaan tilasta.
- osaa viestiä riittävän selkeästi työyhteisölle tyypillisissä tilanteissa (potilasohjeet).
OHJAUS:
Opiskelija
- osaa kertoa keskeisimmät ohjeet asiakkaan/potilaan ohjaustilanteissa.
- osaa esittää haastattelutilanteissa tarkentavia kysymyksiä ja vastata ennakoimattomiin kysymyksiin (haastattelut, lomakkeet).
- osaa keskustella melko hyvin omaisten kanssa asiakkaan/potilaan tilasta.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

HYVÄ 5 (taitotaso B2.2-C1)
AMMATILLISEN OSAAMISEN ESITTELY JA TIEDONHANKINTA:
- Opiskelija osaa kertoa sujuvasti ja monipuolisesti harjoittelustaan, työkokemuksestaan ja osaamisestaan.
- Opiskelija osaa etsiä, hyödyntää ja soveltaa työhönsä liittyviä suhteellisen vaativiakin ammattijulkaisuja.
TYÖYHTEISÖN VIESTINTÄ:
Opiskelija
- osaa viestiä itsenäisesti ja monipuolisesti asiakkaaseen/potilaaseen liittyvistä toimenpiteistä eri tahojen (laboratorio, leikkaussali) kanssa.
- osaa raportoida ja kirjata sujuvasti ja monipuolisesti asiakkaan/potilaan tilasta.
- osaa viestiä sujuvasti työyhteisölle tyypillisissä tilanteissa (hoitoneuvottelut, potilasohjeet).
OHJAUS:
Opiskelija
- osaa viestiä sujuvasti asiakkaan/potilaan ohjaustilanteissa.
- osaa esittää haastattelutilanteissa laajempia vastauksia vaativia lisäkysymyksiä ja vastata tavallisiin kysymyksiin ilman suurempia vaikeuksia (haastattelut, lomakkeet).
- osaa keskustella melko hyvin omaisten kanssa asiakkaan/potilaan tilasta.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

08.02.2025 - 09.03.2025

Ajoitus

10.03.2025 - 01.06.2025

Laajuus

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Ensihoitaja, kätilö ja terveydenhoitaja

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 40

Koulutus
  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Anne Kerttula
Vastuuhenkilö

Anne Kerttula

Ryhmät
  • 23TH
    Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma, 23 TH

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa potilaan/asiakkaan haastattelussa kirjata tämän terveydentilaan ja/tai elämäntilanteeseen liittyviä tietoja hoidon onnistumiseksi
- osaa ohjeistaa potilaita/asiakkaita kirjallisesti keskeisissä hoito-ohjeissa ja toimenpiteissä
- ymmärtää ja osaa hyödyntää hoitotyöhön liittyviä artikkeleita
- pystyy edelleen kehittämään oman erikoisalansa kielitaitoa eri oppimisvälineitä hyväksi käyttäen
- saavuttaa ammattikorkeakoululainsäädännön edellyttämän, oman alan työtehtävissä tarvittavan toisen kotimaisen kielen kirjallisen taidon

Sisältö (OJ)

- potilaan/asiakkaan haastattelun kirjaaminen
- potilaan/asiakkaan ohjaus kirjallisesti
- muiden hoitoalalle tyypillisten viestintätilanteiden harjoittelu
- keskeinen ammattialakohtainen sanasto
- keskeinen anatomian sanasto
- autenttiset oman ammattialan tekstit

Esitietovaatimukset (OJ)

Toisen kotimaisen kielen (ruotsin) lähtötasoksi edellytetään ylioppilastutkinnon hyväksytty suoritus (lukion B-kielen oppimäärä) tai sitä vastaavat tiedot. Lähtötaso vastaa Eurooppalaisen viitekehyksen taitotasoa B1.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

AMMATILLISEN OSAAMISEN ESITTELY JA TIEDONHANKINTA:
- Opiskelija osaa kertoa pääosin ymmärrettävästi ja lyhyesti harjoittelustaan ja työkokemuksestaan.
- Opiskelija osaa selvittää pääsisällön työhönsä liittyvistä helppolukuisista ammattijulkaisuista.
TYÖYHTEISÖN VIESTINTÄ:
- Opiskelija osaa viestiä pääosin ymmärrettävästi, mutta lyhyesti asiakkaaseen/potilaaseen liittyvistä toimenpiteistä eri tahojen (laboratorio, leikkaussali) kanssa.
- Opiskelija osaa raportoida ja kirjata lyhyesti asiakkaan/potilaan tilasta muistiinpanojen ja tukisanojen avulla.
- Opiskelija osaa viestiä yksinkertaisesti työyhteisölle tyypillisissä tilanteissa (potilasohjeet).
OHJAUS:
- Opiskelija osaa antaa yksinkertaisia ohjeita asiakkaan/potilaan ohjaustilanteissa.
- Opiskelija osaa kysyä haastattelutilanteissa yksinkertaisia kysymyksiä, mutta vastauksen ymmärtäminen saattaa tuottaa vaikeuksia (haastattelut, lomakkeet).
- Opiskelija osaa kertoa yksinkertaisesti omaisille asiakkaan/potilaan tilaan liittyvistä asioista.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

HYVÄ (3-4)
TYYDYTTÄVÄ 3 (taitotaso B1.2)
AMMATILLISEN OSAAMISEN ESITTELY JA TIEDONHANKINTA:
- Opiskelija osaa kertoa selkeästi harjoittelustaan, työkokemuksestaan ja osaamisestaan.
- Opiskelija osaa etsiä ja hyödyntää keskeisimpiä työhönsä liittyviä ammattijulkaisuja.
TYÖYHTEISÖN VIESTINTÄ:
- Opiskelija osaa viestiä melko hyvin asiakkaaseen/potilaaseen liittyvistä toimenpiteistä eri tahojen (laboratorio, leikkaussali) kanssa.
- Opiskelija osaa raportoida ja kirjata selkeästi ja ymmärrettävästi asiakkaan/potilaan tilasta.
- Opiskelija osaa viestiä riittävän selkeästi työyhteisölle tyypillisissä tilanteissa (potilasohjeet).
OHJAUS:
- Opiskelija osaa kertoa keskeisimmät ohjeet asiakkaan/potilaan ohjaustilanteissa.
- Opiskelija osaa esittää haastattelutilanteissa tarkentavia kysymyksiä ja vastata ennakoimattomiin kysymyksiin (haastattelut, lomakkeet).
- Opiskelija osaa keskustella melko hyvin omaisten kanssa asiakkaan/potilaan tilasta.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

HYVÄ 5 (taitotaso B2.2-C1)
AMMATILLISEN OSAAMISEN ESITTELY JA TIEDONHANKINTA:
- Opiskelija osaa kertoa sujuvasti ja monipuolisesti harjoittelustaan, työkokemuksestaan ja osaamisestaan.
- Opiskelija osaa etsiä, hyödyntää ja soveltaa työhönsä liittyviä suhteellisen vaativiakin ammattijulkaisuja.
TYÖYHTEISÖN VIESTINTÄ:
- Opiskelija osaa viestiä itsenäisesti ja monipuolisesti asiakkaaseen/potilaaseen liittyvistä toimenpiteistä eri tahojen (laboratorio, leikkaussali) kanssa.
- Opiskelija osaa raportoida ja kirjata sujuvasti ja monipuolisesti asiakkaan/potilaan tilasta.
- Opiskelija osaa viestiä sujuvasti työyhteisölle tyypillisissä tilanteissa (hoitoneuvottelut, potilasohjeet).
OHJAUS:
- Opiskelija osaa viestiä sujuvasti asiakkaan/potilaan ohjaustilanteissa.
- Opiskelija osaa esittää haastattelutilanteissa laajempia vastauksia vaativia lisäkysymyksiä ja vastata tavallisiin kysymyksiin ilman suurempia vaikeuksia (haastattelut, lomakkeet).
- Opiskelija osaa keskustella melko hyvin omaisten kanssa asiakkaan/potilaan tilasta.

Arviointiasteikko

0-5