Kestävät ruokavaliotLaajuus (5 op)
Tunnus: 8T00FV63
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija:
- ymmärtää ravitsemuksen merkityksen osana kokonaisvaltaista hyvinvointia
- osaa soveltaa ravitsemussuosituksia ja toteuttaa erityisruokavalioita ruokapalvelujen tuottamisessa
- ymmärtää, miten ruoka rakentaa yksilön identiteettiä
- ymmärtää kestävän ja planetaarisen ruokavalion merkityksen hiilijalanjäljen pienentämisessä ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä
- ennakoi kehittyvän teknologian mahdollistamia tulevaisuuden personoituja ruokavalioita
Sisältö
MITÄ terveyttä edistävä kestävä ruokavalio ja ruokavalinnat tarkoittavat?
MITEN ruokavalinnat rakentavat yksilön identiteettiä ja ovat tärkeitä huomioida toimialalla?
MITEN kestävä ja terveellinen hyvinvointia tukeva ruokavalio toteutetaan osana ilmastotekoja ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä?
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija tunnistaa ja osaa nimetä ravitsemussuosituksia, erilaisia ruokavalioita ja niihin liittyviä käsitteitä.
Opiskelija tunnistaa ruoan merkityksen osana yksilön identiteettiä.
Opiskelija osaa kuvata ruokavalintojen kestävää kehitystä ja hyvinvointia lisäävät vaikutukset.
Opiskelija osaa etsiä ja käyttää ravitsemukseen ja kestäviin ruokavalintoihin liittyvää tietoa.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija osaa jäsentää ja perustella kestävän ja terveellisen ruokavalion merkityksen asiakkaan ravitsemuksessa ja hyvinvoinnissa.
Opiskelija osaa soveltaa ravitsemussuosituksia ja toteuttaa ruokavalioita asiakaslähtöisesti.
Opiskelija osaa kuvata ja arvioida ruokavalintojen kestävää kehitystä ja hyvinvointia lisääviä vaikutuksia.
Opiskelija osaa hankkia, arvioida ja käyttää ravitsemukseen ja kestäviin ruokavalintoihin liittyvää tietoa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija ymmärtää terveellisen ja yksilöllisen ruokavalion merkityksen. Hän osaa suunnitella ja tuottaa niitä osana asiakaslähtöistä ruokapalvelua.
Opiskelija ymmärtää ravitsemuksen, ruokavalioiden ja hyvinvoinnin moninaisuutta ja osaa ennakoida aihealueiden tulevaisuuskuvia kokonaisvaltaisesti.
Opiskelija ymmärtää ruokavalintojen vaikutukset kestävän kehityksen ja hyvinvoinnin näkökulmista, ja osaa toimia niitä edistäen.
Opiskelija osaa hankkia, arvioida ja käyttää ravitsemukseen ja kestäviin ruokavalintoihin liittyvää tietoa monipuolisesti ja kriittisesti.
Ilmoittautumisaika
18.09.2024 - 19.10.2024
Ajoitus
21.10.2024 - 10.12.2024
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Restonomi
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
15 - 20
Koulutus
- Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Jaana Sahlsten
Vastuuhenkilö
Sanna Luoto
Ryhmät
-
23RESTOPalveluliiketoiminta 2023, päivätoteutus
Tavoitteet (OJ)
Opiskelija:
- ymmärtää ravitsemuksen merkityksen osana kokonaisvaltaista hyvinvointia
- osaa soveltaa ravitsemussuosituksia ja toteuttaa erityisruokavalioita ruokapalvelujen tuottamisessa
- ymmärtää, miten ruoka rakentaa yksilön identiteettiä
- ymmärtää kestävän ja planetaarisen ruokavalion merkityksen hiilijalanjäljen pienentämisessä ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä
- ennakoi kehittyvän teknologian mahdollistamia tulevaisuuden personoituja ruokavalioita
Sisältö (OJ)
MITÄ terveyttä edistävä kestävä ruokavalio ja ruokavalinnat tarkoittavat?
MITEN ruokavalinnat rakentavat yksilön identiteettiä ja ovat tärkeitä huomioida toimialalla?
MITEN kestävä ja terveellinen hyvinvointia tukeva ruokavalio toteutetaan osana ilmastotekoja ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä?
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opiskelija tunnistaa ja osaa nimetä ravitsemussuosituksia, erilaisia ruokavalioita ja niihin liittyviä käsitteitä.
Opiskelija tunnistaa ruoan merkityksen osana yksilön identiteettiä.
Opiskelija osaa kuvata ruokavalintojen kestävää kehitystä ja hyvinvointia lisäävät vaikutukset.
Opiskelija osaa etsiä ja käyttää ravitsemukseen ja kestäviin ruokavalintoihin liittyvää tietoa.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opiskelija osaa jäsentää ja perustella kestävän ja terveellisen ruokavalion merkityksen asiakkaan ravitsemuksessa ja hyvinvoinnissa.
Opiskelija osaa soveltaa ravitsemussuosituksia ja toteuttaa ruokavalioita asiakaslähtöisesti.
Opiskelija osaa kuvata ja arvioida ruokavalintojen kestävää kehitystä ja hyvinvointia lisääviä vaikutuksia.
Opiskelija osaa hankkia, arvioida ja käyttää ravitsemukseen ja kestäviin ruokavalintoihin liittyvää tietoa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opiskelija ymmärtää terveellisen ja yksilöllisen ruokavalion merkityksen. Hän osaa suunnitella ja tuottaa niitä osana asiakaslähtöistä ruokapalvelua.
Opiskelija ymmärtää ravitsemuksen, ruokavalioiden ja hyvinvoinnin moninaisuutta ja osaa ennakoida aihealueiden tulevaisuuskuvia kokonaisvaltaisesti.
Opiskelija ymmärtää ruokavalintojen vaikutukset kestävän kehityksen ja hyvinvoinnin näkökulmista, ja osaa toimia niitä edistäen.
Opiskelija osaa hankkia, arvioida ja käyttää ravitsemukseen ja kestäviin ruokavalintoihin liittyvää tietoa monipuolisesti ja kriittisesti.
Aika ja paikka
21.10-10.12. 2024 TAMK pääkampus.
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Sovitaan opintojakson aloituskerralla.
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Luennot/aihealustukset
Problem-based learning
Tiimityöskentely
Tapahtuman suunnittelu ja toteutus
Oppimateriaalit
Haveri, H., Soisalo S., & Voutilainen, E. 2023. Planetaarinen ruokavalio & elämäntapa. 1. painos. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.
Muu kirjallisuus ja verkkomateriaalit ilmoitetaan opintojakson alussa/opintojakson Moodle-työtilassa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson laajuus on 5 op, joka tarkoittaa 135 h opiskelijan työtä. Opintojakson kuormittavuus voi kuitenkin vaihdella, esimerkiksi ennakko-osaamisestasi riippuen.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Aiemmin hankitun osaamisen näyttöön liittyvät hakemukset ke 2.10.2024 mennessä HyväHot-järjestelmään tarvittavine liitteineen (todistukset sekä kuvaus, miten osaaminen on hankittu). Hakemus osoitetaan Jaana Sahlstenille.
Hyväksytyn AHOT-hakemuksen saaneet kutsutaan näyttötilaisuuteen, joka järjestetään tiistaina 8.10. klo 9-10.30 TAMK Pääkampuksella.
Ilmoittautumisaika
07.06.2023 - 18.08.2023
Ajoitus
22.08.2023 - 12.12.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus
2 op
TKI-osuus
5 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Verkossa tapahtuva opiskelu
Yksikkö
Restonomi
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
15 - 30
Koulutus
- Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Jaana Sahlsten
- Sanna Luoto
Vastuuhenkilö
Jaana Sahlsten
Ryhmät
-
22RESTOPalveluliiketoiminta 2022, päivätoteutus
Tavoitteet (OJ)
Opiskelija:
- ymmärtää ravitsemuksen merkityksen osana kokonaisvaltaista hyvinvointia
- osaa soveltaa ravitsemussuosituksia ja toteuttaa erityisruokavalioita ruokapalvelujen tuottamisessa
- ymmärtää, miten ruoka rakentaa yksilön identiteettiä
- ymmärtää kestävän ja planetaarisen ruokavalion merkityksen hiilijalanjäljen pienentämisessä ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä
- ennakoi kehittyvän teknologian mahdollistamia tulevaisuuden personoituja ruokavalioita
Sisältö (OJ)
MITÄ terveyttä edistävä kestävä ruokavalio ja ruokavalinnat tarkoittavat?
MITEN ruokavalinnat rakentavat yksilön identiteettiä ja ovat tärkeitä huomioida toimialalla?
MITEN kestävä ja terveellinen hyvinvointia tukeva ruokavalio toteutetaan osana ilmastotekoja ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä?
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opiskelija tunnistaa ja osaa nimetä ravitsemussuosituksia, erilaisia ruokavalioita ja niihin liittyviä käsitteitä.
Opiskelija tunnistaa ruoan merkityksen osana yksilön identiteettiä.
Opiskelija osaa kuvata ruokavalintojen kestävää kehitystä ja hyvinvointia lisäävät vaikutukset.
Opiskelija osaa etsiä ja käyttää ravitsemukseen ja kestäviin ruokavalintoihin liittyvää tietoa.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opiskelija osaa jäsentää ja perustella kestävän ja terveellisen ruokavalion merkityksen asiakkaan ravitsemuksessa ja hyvinvoinnissa.
Opiskelija osaa soveltaa ravitsemussuosituksia ja toteuttaa ruokavalioita asiakaslähtöisesti.
Opiskelija osaa kuvata ja arvioida ruokavalintojen kestävää kehitystä ja hyvinvointia lisääviä vaikutuksia.
Opiskelija osaa hankkia, arvioida ja käyttää ravitsemukseen ja kestäviin ruokavalintoihin liittyvää tietoa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opiskelija ymmärtää terveellisen ja yksilöllisen ruokavalion merkityksen. Hän osaa suunnitella ja tuottaa niitä osana asiakaslähtöistä ruokapalvelua.
Opiskelija ymmärtää ravitsemuksen, ruokavalioiden ja hyvinvoinnin moninaisuutta ja osaa ennakoida aihealueiden tulevaisuuskuvia kokonaisvaltaisesti.
Opiskelija ymmärtää ruokavalintojen vaikutukset kestävän kehityksen ja hyvinvoinnin näkökulmista, ja osaa toimia niitä edistäen.
Opiskelija osaa hankkia, arvioida ja käyttää ravitsemukseen ja kestäviin ruokavalintoihin liittyvää tietoa monipuolisesti ja kriittisesti.
Aika ja paikka
22.8.-12.12.2023
TAMK Pääkampus, kummiyritys Bistro Vilja, lisäksi yritysvierailu(t)
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Luennot
Problem-based learning
Yritysvierailut
Tiimityöskentely
Oppimateriaalit
Haveri, H., Soisalo S., & Voutilainen, E. 2023. Planetaarinen ruokavalio & elämäntapa. 1. painos. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.
Lisäksi verkkomateriaalit opintojakson Moodle-työtilassa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson laajuus on 5 op, joka tarkoittaa 135 h opiskelijan työtä. Opintojakson kuormittavuus voi kuitenkin vaihdella, esimerkiksi ennakko-osaamisestasi riippuen.
Sisällön jaksotus
Opintojakson aikana tehdään yhteistyötä Gastronominen menusuunnittelu -opintojakson kanssa. Tarkemmat aikataulut jaetaan opintojaksojen aloituksessa.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Aiemmin hankitun osaamisen näyttöön liittyvät hakemukset ke 9.8.2023 mennessä HyväHot-järjestelmään tarvittavine liitteineen (todistukset sekä kuvaus, miten osaaminen on hankittu). Hakemus osoitetaan Jaana Sahlstenille.
Hyväksytyn AHOT-hakemuksen saaneet kutsutaan näyttötilaisuuteen, joka järjestetään 15.8. klo 9-11 TAMK Pääkampuksella.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opintojakson tehtävät suoritetaan kummiyritys Bistro Viljassa ja TAMK Catering Studiolla (osuuskunta).