Siirry suoraan sisältöön

Kestävät ruokavaliotLaajuus (5 op)

Tunnus: 8T00FV63

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija:  
- ymmärtää ravitsemuksen merkityksen osana kokonaisvaltaista hyvinvointia 
- osaa soveltaa ravitsemussuosituksia ja toteuttaa erityisruokavalioita ruokapalvelujen tuottamisessa 
- ymmärtää, miten ruoka rakentaa yksilön identiteettiä 
- ymmärtää kestävän ja planetaarisen ruokavalion merkityksen hiilijalanjäljen pienentämisessä ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä 
- ennakoi kehittyvän teknologian mahdollistamia tulevaisuuden personoituja ruokavalioita 

Sisältö

MITÄ terveyttä edistävä kestävä ruokavalio ja ruokavalinnat tarkoittavat?  
MITEN ruokavalinnat rakentavat yksilön identiteettiä ja ovat tärkeitä huomioida toimialalla? 
MITEN kestävä ja terveellinen hyvinvointia tukeva ruokavalio toteutetaan osana ilmastotekoja ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä? 

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tunnistaa ja osaa nimetä ravitsemussuosituksia, erilaisia ruokavalioita ja niihin liittyviä käsitteitä. 
Opiskelija tunnistaa ruoan merkityksen osana yksilön identiteettiä. 
Opiskelija osaa kuvata ruokavalintojen kestävää kehitystä ja hyvinvointia lisäävät vaikutukset.  
Opiskelija osaa etsiä ja käyttää ravitsemukseen ja kestäviin ruokavalintoihin liittyvää tietoa. 

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa jäsentää ja perustella kestävän ja terveellisen ruokavalion merkityksen asiakkaan ravitsemuksessa ja hyvinvoinnissa. 
Opiskelija osaa soveltaa ravitsemussuosituksia ja toteuttaa ruokavalioita asiakaslähtöisesti.  
Opiskelija osaa kuvata ja arvioida ruokavalintojen kestävää kehitystä ja hyvinvointia lisääviä vaikutuksia. 
Opiskelija osaa hankkia, arvioida ja käyttää ravitsemukseen ja kestäviin ruokavalintoihin liittyvää tietoa. 

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija ymmärtää terveellisen ja yksilöllisen ruokavalion merkityksen. Hän osaa suunnitella ja tuottaa niitä osana asiakaslähtöistä ruokapalvelua. 
Opiskelija ymmärtää ravitsemuksen, ruokavalioiden ja hyvinvoinnin moninaisuutta ja osaa ennakoida aihealueiden tulevaisuuskuvia kokonaisvaltaisesti.  
Opiskelija ymmärtää ruokavalintojen vaikutukset kestävän kehityksen ja hyvinvoinnin näkökulmista, ja osaa toimia niitä edistäen. 
Opiskelija osaa hankkia, arvioida ja käyttää ravitsemukseen ja kestäviin ruokavalintoihin liittyvää tietoa monipuolisesti ja kriittisesti. 

Ilmoittautumisaika

18.09.2024 - 19.10.2024

Ajoitus

21.10.2024 - 10.12.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Restonomi

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 20

Koulutus
  • Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Jaana Sahlsten
Vastuuhenkilö

Sanna Luoto

Ryhmät
  • 23RESTO
    Palveluliiketoiminta 2023, päivätoteutus

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:  
- ymmärtää ravitsemuksen merkityksen osana kokonaisvaltaista hyvinvointia 
- osaa soveltaa ravitsemussuosituksia ja toteuttaa erityisruokavalioita ruokapalvelujen tuottamisessa 
- ymmärtää, miten ruoka rakentaa yksilön identiteettiä 
- ymmärtää kestävän ja planetaarisen ruokavalion merkityksen hiilijalanjäljen pienentämisessä ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä 
- ennakoi kehittyvän teknologian mahdollistamia tulevaisuuden personoituja ruokavalioita 

Sisältö (OJ)

MITÄ terveyttä edistävä kestävä ruokavalio ja ruokavalinnat tarkoittavat?  
MITEN ruokavalinnat rakentavat yksilön identiteettiä ja ovat tärkeitä huomioida toimialalla? 
MITEN kestävä ja terveellinen hyvinvointia tukeva ruokavalio toteutetaan osana ilmastotekoja ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä? 

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tunnistaa ja osaa nimetä ravitsemussuosituksia, erilaisia ruokavalioita ja niihin liittyviä käsitteitä. 
Opiskelija tunnistaa ruoan merkityksen osana yksilön identiteettiä. 
Opiskelija osaa kuvata ruokavalintojen kestävää kehitystä ja hyvinvointia lisäävät vaikutukset.  
Opiskelija osaa etsiä ja käyttää ravitsemukseen ja kestäviin ruokavalintoihin liittyvää tietoa. 

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa jäsentää ja perustella kestävän ja terveellisen ruokavalion merkityksen asiakkaan ravitsemuksessa ja hyvinvoinnissa. 
Opiskelija osaa soveltaa ravitsemussuosituksia ja toteuttaa ruokavalioita asiakaslähtöisesti.  
Opiskelija osaa kuvata ja arvioida ruokavalintojen kestävää kehitystä ja hyvinvointia lisääviä vaikutuksia. 
Opiskelija osaa hankkia, arvioida ja käyttää ravitsemukseen ja kestäviin ruokavalintoihin liittyvää tietoa. 

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija ymmärtää terveellisen ja yksilöllisen ruokavalion merkityksen. Hän osaa suunnitella ja tuottaa niitä osana asiakaslähtöistä ruokapalvelua. 
Opiskelija ymmärtää ravitsemuksen, ruokavalioiden ja hyvinvoinnin moninaisuutta ja osaa ennakoida aihealueiden tulevaisuuskuvia kokonaisvaltaisesti.  
Opiskelija ymmärtää ruokavalintojen vaikutukset kestävän kehityksen ja hyvinvoinnin näkökulmista, ja osaa toimia niitä edistäen. 
Opiskelija osaa hankkia, arvioida ja käyttää ravitsemukseen ja kestäviin ruokavalintoihin liittyvää tietoa monipuolisesti ja kriittisesti. 

Aika ja paikka

21.10-10.12. 2024 TAMK pääkampus.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Sovitaan opintojakson aloituskerralla.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luennot/aihealustukset
Problem-based learning
Tiimityöskentely
Tapahtuman suunnittelu ja toteutus

Oppimateriaalit

Haveri, H., Soisalo S., & Voutilainen, E. 2023. Planetaarinen ruokavalio & elämäntapa. 1. painos. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.

Muu kirjallisuus ja verkkomateriaalit ilmoitetaan opintojakson alussa/opintojakson Moodle-työtilassa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson laajuus on 5 op, joka tarkoittaa 135 h opiskelijan työtä. Opintojakson kuormittavuus voi kuitenkin vaihdella, esimerkiksi ennakko-osaamisestasi riippuen.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Aiemmin hankitun osaamisen näyttöön liittyvät hakemukset ke 2.10.2024 mennessä HyväHot-järjestelmään tarvittavine liitteineen (todistukset sekä kuvaus, miten osaaminen on hankittu). Hakemus osoitetaan Jaana Sahlstenille.

Hyväksytyn AHOT-hakemuksen saaneet kutsutaan näyttötilaisuuteen, joka järjestetään tiistaina 8.10. klo 9-10.30 TAMK Pääkampuksella.

Ilmoittautumisaika

07.06.2023 - 18.08.2023

Ajoitus

22.08.2023 - 12.12.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

TKI-osuus

5 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Verkossa tapahtuva opiskelu

Yksikkö

Restonomi

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 30

Koulutus
  • Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Jaana Sahlsten
  • Sanna Luoto
Vastuuhenkilö

Jaana Sahlsten

Ryhmät
  • 22RESTO
    Palveluliiketoiminta 2022, päivätoteutus

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:  
- ymmärtää ravitsemuksen merkityksen osana kokonaisvaltaista hyvinvointia 
- osaa soveltaa ravitsemussuosituksia ja toteuttaa erityisruokavalioita ruokapalvelujen tuottamisessa 
- ymmärtää, miten ruoka rakentaa yksilön identiteettiä 
- ymmärtää kestävän ja planetaarisen ruokavalion merkityksen hiilijalanjäljen pienentämisessä ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä 
- ennakoi kehittyvän teknologian mahdollistamia tulevaisuuden personoituja ruokavalioita 

Sisältö (OJ)

MITÄ terveyttä edistävä kestävä ruokavalio ja ruokavalinnat tarkoittavat?  
MITEN ruokavalinnat rakentavat yksilön identiteettiä ja ovat tärkeitä huomioida toimialalla? 
MITEN kestävä ja terveellinen hyvinvointia tukeva ruokavalio toteutetaan osana ilmastotekoja ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä? 

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tunnistaa ja osaa nimetä ravitsemussuosituksia, erilaisia ruokavalioita ja niihin liittyviä käsitteitä. 
Opiskelija tunnistaa ruoan merkityksen osana yksilön identiteettiä. 
Opiskelija osaa kuvata ruokavalintojen kestävää kehitystä ja hyvinvointia lisäävät vaikutukset.  
Opiskelija osaa etsiä ja käyttää ravitsemukseen ja kestäviin ruokavalintoihin liittyvää tietoa. 

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa jäsentää ja perustella kestävän ja terveellisen ruokavalion merkityksen asiakkaan ravitsemuksessa ja hyvinvoinnissa. 
Opiskelija osaa soveltaa ravitsemussuosituksia ja toteuttaa ruokavalioita asiakaslähtöisesti.  
Opiskelija osaa kuvata ja arvioida ruokavalintojen kestävää kehitystä ja hyvinvointia lisääviä vaikutuksia. 
Opiskelija osaa hankkia, arvioida ja käyttää ravitsemukseen ja kestäviin ruokavalintoihin liittyvää tietoa. 

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija ymmärtää terveellisen ja yksilöllisen ruokavalion merkityksen. Hän osaa suunnitella ja tuottaa niitä osana asiakaslähtöistä ruokapalvelua. 
Opiskelija ymmärtää ravitsemuksen, ruokavalioiden ja hyvinvoinnin moninaisuutta ja osaa ennakoida aihealueiden tulevaisuuskuvia kokonaisvaltaisesti.  
Opiskelija ymmärtää ruokavalintojen vaikutukset kestävän kehityksen ja hyvinvoinnin näkökulmista, ja osaa toimia niitä edistäen. 
Opiskelija osaa hankkia, arvioida ja käyttää ravitsemukseen ja kestäviin ruokavalintoihin liittyvää tietoa monipuolisesti ja kriittisesti. 

Aika ja paikka

22.8.-12.12.2023
TAMK Pääkampus, kummiyritys Bistro Vilja, lisäksi yritysvierailu(t)

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luennot
Problem-based learning
Yritysvierailut
Tiimityöskentely

Oppimateriaalit

Haveri, H., Soisalo  S., & Voutilainen, E. 2023. Planetaarinen ruokavalio & elämäntapa. 1. painos. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.

Lisäksi verkkomateriaalit opintojakson Moodle-työtilassa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson laajuus on 5 op, joka tarkoittaa 135 h opiskelijan työtä. Opintojakson kuormittavuus voi kuitenkin vaihdella, esimerkiksi ennakko-osaamisestasi riippuen.

Sisällön jaksotus

Opintojakson aikana tehdään yhteistyötä Gastronominen menusuunnittelu -opintojakson kanssa. Tarkemmat aikataulut jaetaan opintojaksojen aloituksessa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Aiemmin hankitun osaamisen näyttöön liittyvät hakemukset ke 9.8.2023 mennessä HyväHot-järjestelmään tarvittavine liitteineen (todistukset sekä kuvaus, miten osaaminen on hankittu). Hakemus osoitetaan Jaana Sahlstenille.

Hyväksytyn AHOT-hakemuksen saaneet kutsutaan näyttötilaisuuteen, joka järjestetään 15.8. klo 9-11 TAMK Pääkampuksella.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojakson tehtävät suoritetaan kummiyritys Bistro Viljassa ja TAMK Catering Studiolla (osuuskunta).