Resto Lab (5 op)
Toteutuksen tunnus: 8T00HI92-3002
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
18.08.2025 - 17.10.2025
Ajoitus
22.10.2025 - 11.12.2025
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus
2 op
TKI-osuus
1 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Verkossa tapahtuva opiskelu
Yksikkö
Restonomi
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
10 - 50
Koulutus
- Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Arja Luiro
- Pilvi Torvinen
Vastuuhenkilö
Arja Luiro
Ryhmät
-
25RESTOPalveluliiketoiminta 2025, päivätoteutus
Tavoitteet (OJ)
Opintojaksolla perehdytään turvalliseen ja laadukkaaseen työskentelyyn tai vahvistetaan jo olemassa olevaa osaamista ammattikeittiössä ja ravintolasalissa. Tutustut erilaisiin raaka-aineisiin, laitteisiin, keittiö- ja asiakaspalveluprosesseihin.
Opiskelija:
- osaa toimia ravintolan toimintaympäristössä vastuullisesti ja ammattimaisesti huomioiden alan lainsäädännön.
- tunnistaa raaka-aineet, niiden alkuperän ja osaa käsitellä niitä oikeilla tekniikoilla ja resursseilla.
- ymmärtää asiakaspalveluprosessin ja soveltaa sitä käytännön tilanteissa.
Sisältö (OJ)
MITÄ restonomin tulee ymmärtää ravintolapalvelun kokonaisuudesta?
MIKSI raaka-aineita käsitellään elinkaariajattelun mukaisesti?
MITEN ruokapalveluja tuotetaan vastuullisesti ja ammattimaisesti?
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opiskelija tunnistaa ravintolapalvelun kokonaisuuteen kuuluvia osatekijöitä.
Opiskelija osaa valmistaa ja tarjoilla palvelutuotteita liikeidean mukaiselle asiakassegmentille, mutta tarvitsee paljon tukea ja ohjausta tai ei osaa perustella valintojaan.
Opiskelija toimii ohjeita ja alan lainsäädäntöä noudattaen.
Opiskelija osaa tarkastella ja arvioida asioita omasta näkökulmastaan ja ottaen vastuun vain omasta suoriutumisestaan.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opiskelija jäsentää vastuullisen ravintolapalvelun kokonaisuuteen kuuluvia osatekijöitä.
Opiskelija osaa ohjatusti valita raaka-aineet, menetelmät ja laitteet palvelutuotteen toteuttamiseksi ja tarjoilemiseksi liikeidean mukaiselle asiakassegmentille.
Opiskelija toimii ohjeita ja lainsäädäntöä noudattaen.
Opiskelija toimii yhteistyössä vastuullisesti ja sitoutuen tiimin toimintaan kehittäen vuorovaikutustaitojaan.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opiskelija ymmärtää vastuullisen ravintolapalvelun kokonaisuuteen kuuluvat osatekijät.
Opiskelija toimii ammattimaisesti ja itseohjautuvasti alan lainsäädäntöä noudattaen.
Opiskelija osaa valita oikeat raaka-aineet, menetelmät ja laitteet laadukkaan ruokapalvelutuotteen toteuttamiseksi ja tarjoilemiseksi liikeidean mukaiselle asiakassegmentille.
Opiskelija toimii yhteistyössä vastuullisesti, joustavasti ja rakentavasti kehittäen omaa, tiimin ja sidosryhmien vuorovaikutusta.
Opiskelija reflektoi omaa ja muiden työskentelyä.
Aika ja paikka
Resto Lab, periodissa 2 keskiviikkoisin klo 11.30-14.00 ja torstaisin klo 9.00-16.00, poikkeuksena lauantai 1.11. klo 12-24 (tilaustarjoiluharjoitus Ikaalinen Spa & Resortissa).
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Opintojakson aikana pidetään viikkotestejä x 7 (sis. ennakkomateriaaliin perustuvan lähtötasotestin). Testit tehdään lähituntien yhteydessä ja niitä ei voi tehdä etänä.
Huom! kaikkien viikkotestien tulosten keskiarvosta tulee lopullinen arvosana 0-5, hylätty suoritus > uusintatentti). Mahdollisen uusintatentin ajankohta sovitaan opintojakson aikana.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Ammatillinen osallistuminen (ope), 60 %, 3 op
(0—5)
Tilaustarjoilucase Ikaalinen Spa & Resort hyväksytty/täydennettävä
Itse- ja vertaisarviointi (tiimi), 10 %, 0,5 op
(0—5)
Viikkotesti x 7 sis. lähtötasotestin. (Huom! kaikkien testien tulosten keskiarvosta tulee lopullinen arvosana 0-5, hylätty suoritus > uusintatentti) 30 %, 1,5 op
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Luennot
Henkilökohtaiset tehtävät
Käytännön harjoitukset (sis. tilaustarjoilutyökeikan Ikaalisten kylpylässä 1.11.)
Viikkotestit
Oppimateriaalit
Sovitaan opintojakson alussa.
Materiaalit ja suositeltava kirjallisuus löytyy Moodlesta, joka avataan opintojakson aloituskerralla.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakso on laajuudeltaan 5 op, mikä vastaa n. 135 h työkuormaa. Opintojakson kuormittavuus voi kuitenkin vaihdella esimerkiksi opiskelijan ennakko-osaamisesta riippuen.
Lähiopetusta on h ja itsenäistä työskentelyä h
Sisällön jaksotus
Lähiopetus toteutetaan 2. periodissa 22.10.-11.12.2025 keskiviikkoiltapäivisin klo 11.30-16.45 ja torstaisin klo 9.00-15.00.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Hyväksiluku
Jos opiskelija on suorittanut vastaavat opinnot korkeakoulussa, hän voi hakea koko tämän kurssin täysimääräistä hyväksilukua HyväHot-järjestelmän kautta.
AHOT
Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen. Jos opiskelijalla on ko. kurssin tavoitteiden mukaista osaamista esim. työkokemuksen ja/tai suoritettujen opintojen puolesta, hän voi näyttää osaamisensa järjestetyllä näyttösuorituksella ennen kurssin alkamista.
AHOT-hakemukset lähetetään HyväHot -järjestelmän kautta viimeistään 29.9.2025. Osoita hakemus Arja Luirolle.
Liitä AHOT-hakemuksen liitteeksi:
- tutkinto- ja työtodistukset
- selvitys osaamisesta suhteessa opintojakson tavoitteisiin ja sisältöön
AHOT-näyttötehtävä tehdään PERJANTAINA 3.10.2024 klo 12.00-15.00 Resto Labin ravintolasalissa G0-09 ja G0-08. Huom! Käsinkirjoitettava tehtävä! Kynä ja laskin mukaan.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Työelämäyhteistyötä tehdään Resto Labin, Ikaalinen Spa & Resortin ja Pirkanmaan Keittiömestarit ry:n kanssa.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson aikana tarvitaan ammattityövaatteet ja -jalkineet keittiö- ja salityöskentelyyn. Keittiövaatteet saa lainata kuittausta ja palauttamista vastaan opintojakson alussa (kokkitakki, -housut, esiliina, keittiöpäähine). Työturvallisuuslain ja -asetuksen mukaiset työkengät jokainen hankkii itse. Keittiössä EI työskennellä muuten kuin ammattiasussa. Jokainen on velvollinen huolehtimaan siitä, että ammattityövaatteet huolletaan ja pidetään koululla siten, että ne ovat aina keittiötunneilla käytettävissä.
Salityövaatteet jokainen hankkii itse. Niitä pidetään aina silloin, kun ollaan salin puolella työtehtävissä.
Ammatillisessa osallistumisessa arvioidaan myös ammattipukeutumista ja -hygieniaa.