Siirry suoraan sisältöön

Korkeakouluopintoihin valmentava koulutus maahanmuuttaneille: syksy24

Tunnus: 23MAVA

Kesto:
0.5 vuotta (30 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2024

Kuvaus

Korkeakouluopintoihin valmentava koulutus maahanmuuttaneille on tarkoitettu korkeakouluvalmiuksien kehittämiseen. Koulutuksen sisällössä painottuvat suomen kieli ja korkeakouluopiskeluun valmentavat opinnot. Suomen kielen osalta lähtötaitotaso on eurooppalaisen viitekehyksen taso B1 ja tavoitetaso B2. Tavoitteena on kehittää myös muita suomalaisissa korkeakouluopinnoissa tarvittavia valmiuksia kuten IT-taitoja, matematiikkaa ja englantia.

Koulutuksen yleisiä tavoitteita ovat suomalaisen korkeakoulujärjestelmän ja -toimintatapojen tuntemus sekä yhteisöllisten toimintatapojen ja ryhmätyötaitojen kehittyminen. Koulutuksessa harjoittelemme itseohjautuvuutta ja vastuullisuutta opinnoissa. Perehdymme tiedonhakuun ja lähdekritiikkiin sekä kehitämme erilaisia luku- ja opiskelutekniikoita. Opiskelu tapahtuu suomen kielellä, ja näiden sisältöjen lisäksi opitaan suomen kielen rakenteita ja laajennetaan sanavarastoa. Matematiikan opinnoissa tavoitteena on peruslaskutoimitusten hallinta suomen kielellä. Englannin opintojen tavoitteena on taito ymmärtää ja hyödyntää englanninkielistä materiaalia sekä kommunikoida englanniksi erilaisissa kirjallisissa ja suullisissa viestintätilanteissa.

Osaamistavoitteet

Koulutuksen jälkeen opiskelijalla on hyvät valmiudet hakeutua opiskelemaan korkeakouluun suomeksi. Opiskelija kehittää suomen kielen taitotasoaan niin, että hänellä on realistiset mahdollisuudet pärjätä pääsykokeissa ja korkeakouluopinnoissa. Suomen kielen opintojen taitotason alkuvaatimuksena on B1; kielitaitotasoa kehitetään koulutuksen aikana johdonmukaisesti ja intensiivisesti kohti akateemista kielitaitotasoa B2.

Opiskelija tunnistaa omia vahvuuksiaan ja voimavarojaan opintojen suunnittelussa. Opiskelija tietää, millaisia suomen kielen taitoja ja opiskelu- ja digitaitoja korkeakouluopinnoissa tarvitaan. Opiskelija tunnistaa kehittämistarpeita näissä taidoissa omalla kohdallaan ja osaa viestiä niistä.

Opiskelija tuntee ja ymmärtää korkeakouluopiskeluun liittyvää sanastoa. Lisäksi hän tutustuu omaan alaansa liittyvään sanastoon koulutuksen aikana ja omaksuu alan olennaista sanastoa. Hän kehittää kielitaitoaan kokonaisvaltaisesti sekä kirjallisesti että suullisesti.

Koulutuksen käytyään opiskelija tuntee korkeakouluopiskeluun liittyviä digitaalisia ympäristöjä ja osaa toimia niissä. Opiskelija osaa käyttää pilvipalveluita tiedon työstämisessä ja jakamisessa. Opiskelija osaa etsiä pääkohdat erilaisista korkeakouluun liittyvistä tekstisisällöistä ja osaa tehdä muistiinpanoja niistä. Opiskelija pystyy ymmärtämään ja kirjaamaan muistiin pääkohdat myös puhutusta kielestä.

Opiskelija suoriutuu reaalilukujen peruslaskutoimituksista, erityisesti prosenttilaskentaan keskittyen. Opiskelija ratkaisee sekä sanallisia että numeerisia matemaattisia ongelmia ja yhtälöitä. Opiskelija on perehtynyt tilastomatematiikan perusteisiin ja osaa määritellä tyypillisimmät tilastolliset tunnusluvut.

Opiskelija pystyy kommunikoimaan ymmärrettävästi valitsemansa alan englanninkielisissä kirjallisissa ja suullisissa viestintätilanteissa. Opiskelija kartuttaa omaan englannin kielen osaamistasoaan ja pystyy hyödyntämään englanninkielistä materiaalia itseään kiinnostavalla korkeakouluopintojen alalla.

Lisätiedot

Valmentava koulutus ei anna suoraa pääsyä tutkinto-opiskelijaksi.

Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2024-2025 Syksy 2024 1. / 2024 2. / 2024
TK00GJ24 Valmiudet korkeakouluopintoihin 5
TK00GJ25 Korkeakouluopinnot ja suomi toisena kielenä 1 (B1) 5
TK00GJ26 Korkeakouluopinnot ja suomi toisena kielenä 2 (B1) 5
TK00GJ27 Korkeakouluopinnot ja suomi toisena kielenä 3 (B2) 5
TK00GJ28 Matematiikan valmentavat opinnot 5
TK00GJ29 Englannin kielen ja viestinnän valmentavat opinnot 5
Yhteensä 30 0 0 0 0

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.