Siirry suoraan sisältöön

Ohjattu harjoittelu 12: Lasta odottavan, lapsen ja lapsiperheen terveydenhoitajatyöLaajuus (10 op)

Tunnus: 7K00GJ17

Laajuus

10 op

Osaamistavoitteet

Opintojakson tavoitteena on antaa valmiuksia toimia itsenäisesti äitiys- ja lastenneuvolassa.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija 
• osaa toteuttaa itsenäisesti säännöllisen raskauden ajan seurantaa ja tunnistaa epäsäännöllisen raskauden piirteet sekä osaa ohjata jatkohoitoon.
• osaa toteuttaa perhekeskeistä neuvolatyötä huomioiden erilaiset perheet
• osaa arvioida synnyttäneen palautumista ja vastasyntyneen hyvinvointia
• osaa toteuttaa itsenäisesti terveen lapsen kasvun ja kehityksen seurantaa ja arviointia
• osaa tunnistaa ne tilanteet ja perheet, joissa lapsen kehitys on vaarassa häiriintyä ja osaa käyttää erilaisia puheeksi oton työmenetelmiä
• osaa ohjata lastenneuvola-asiakkaan tarvittaessa jatkohoitoon
• hallitsee lapsen turvallisen rokottamisen ja siihen liittyvän ohjauksen
• osaa arvioida perheen sisäistä vuorovaikutusta ja harjaantuu tukemaan sitä
• osaa käyttää monipuolisesti terveydenhoitajatyön työmuotoja ja työmenetelmiä perheen tarpeet huomioiden
• osaa toteuttaa yksilöllistä ja voimavaralähtöistä elintapa- ja imetysohjausta
• harjaantuu keskustelemaan vanhemmuudesta, parisuhteesta ja seksuaaliterveydestä

Sisältö

Raskaana olevan, synnyttäneen, lapsen ja lapsiperheen terveydenhoitajatyön ohjattu harjoittelu.

Esitietovaatimukset

Osallistunut opintojaksoille lasta odottavan ja synnyttäneen perheen terveydenhoitajatyö ja lapsen ja perheen terveydenhoitajatyö.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty:
•Opiskelija osaa toteuttaa säännöllisen raskauden ajan seurantaa ja tunnistaa epäsäännöllisen raskauden piirteet. Osaa arvioida jatkohoidon tarvetta. Osaa toteuttaa perhekeskeistä neuvolatyötä huomioiden erilaiset perheet. Osaa arvioida synnyttäneen palautumista ja vastasyntyneen hyvinvointia. Osaa toteuttaa terveen lapsen kasvun ja kehityksen seurantaa ja arviointia. Osaa tunnistaa tilanteita, joissa lapsen kehitys on vaarassa häiriintyä. Osaa arvioida lastenneuvola-asiakkaan jatkohoidon tarvetta. Osaa rokottaa lapsen turvallisesti ja antaa siihen liittyvää ohjausta. Osaa havainnoida ja arvioida perheen sisäistä vuorovaikutusta. Osaa hyödyntää monipuolisesti terveydenhoitajatyön työmuotoja ja työmenetelmiä perheen tarpeet huomioiden. Osaa toteuttaa yksilöllistä ja voimavaralähtöistä elintapa- ja imetysohjausta, sekä harjaantuu keskustelemaan vanhemmuudesta, parisuhteesta ja seksuaaliterveydestä.

Hylätty:
• Opiskelija osaa heikosti toteuttaa säännöllisen raskauden ajan seurantaa. Ei tunnista epäsäännöllisen raskauden piirteitä. Ei osaa arvioida jatkohoidon tarvetta. Opiskelija ei työskentele perhekeskeisesti, eikä osaa huomioida erilaisia perheitä. Osaa arvioida synnyttäneen palautumista ja vastasyntyneen hyvinvointia heikosti. Osaa heikosti toteuttaa terveen lapsen kasvun ja kehityksen seurantaa ja arviointia. Ei tunnista tilanteita, joissa lapsen kehitys on vaarassa häiriintyä. Ei osaa arvioida lastenneuvola-asiakkaan jatkohoidon tarvetta. Rokotusosaamisessa ja ohjauksessa on isoja puutteita. Ei havainnoi perheen sisäistä vuorovaikutusta. Osaa hyödyntää vain yksittäisiä terveydenhoitajatyön työmuotoja ja työmenetelmiä. Osaa heikosti toteuttaa yksilöllistä ja voimavaralähtöistä elintapa- ja imetysohjausta. Ei harjoittele oma-aloitteisesti keskustelua perheen kanssa vanhemmuudesta, parisuhteesta ja seksuaaliterveydestä.