Siirry suoraan sisältöön

Pakkaukset ja uudet tuotteetLaajuus (5 op)

Tunnus: 5P00FQ23

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija
- tietää ja osaa tunnistaa tärkeimmät paperi- ja kartonkijalosteet ja osaa kuvailla niiden valmistustekniikat.
- osaa valita eri jalosteisiin niille sopivimmat raaka-aineet ja perustella niiden käyttöä eri lupputuotteissa
- tuntee sekä asiakas- ja loppukäyttövaatimukset että markkinat Suomessa ja muualla maailmassa
- tuntee biotuoteteollisuuden uudet tuotteet ja mahdollisuudet

Sisältö

Paperi- ja kartonkijalosteet ja näiden raaka-aineet (kuituraaka-aineet, polymeerit, liimat, metallit) ja tuoteominaisuudet. Jalostuksen jälkikäsittelyprosessi.
Biotuoteteollisuuden uudet tuotteet

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija osaa nimetä eri pakkausmateriaalit sekä pakkaamisen osaprosessit, ymmärtää pakkauksen perustehtävät, tuotteiden pakkaukselle asettamat yleiset vaatimukset, pakkaamisen merkityksen tuotteen jakeluketjussa sekä pakkauksiin liittyvät keskeiset ympäristönäkökohdat. Opiskelija osaa nimetä uusia biotuotteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa nimetä eri pakkausmateriaalit sekä pakkaamisen osaprosessit, ymmärtää pakkauksen perustehtävät, tuotteiden pakkaukselle asettamat yleiset vaatimukset, pakkaamisen merkityksen tuotteen jakeluketjussa sekä pakkauksiin liittyvät keskeiset ympäristönäkökohdat. Hän osaa vertailla eri pakkausratkaisuja ja arvioida perustellen niiden soveltuvuutta erilaisten tuotteiden pakkaamiseen. Opiskelija osaa kuvailla uusia biotuotteita. Opiskelija toimii aktiivisesti ryhmässään edistäen harjoitustyöprojektin etenemistä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa kriittisesti vertailla eri pakkausratkaisuja, arvioida perustellen niiden soveltuvuutta erilaisten tuotteiden pakkaamiseen sekä pohtia, miten pakkausta olisi mahdollista kehittää jotta tuotteen toimivuus esimerkiksi jakeluketjussa paranisi. Opiskelija osaa kuvailla laajasti uusia biotuotteita. Opiskelija toimii aktiivisesti ja monipuolisesti ryhmässään tavoitteena harjoitustyöprojektin menestyksekäs loppuunsaattaminen.

Ilmoittautumisaika

03.08.2024 - 01.09.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 20.12.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Rakennettu ympäristö ja biotalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Sanna Auvinen
Vastuuhenkilö

Päivi Viitaharju

Ryhmät
  • 22BIOTA
    Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma, kevät 2022
  • 21BIOTB
    Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma, syksy 2021

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- tietää ja osaa tunnistaa tärkeimmät paperi- ja kartonkijalosteet ja osaa kuvailla niiden valmistustekniikat.
- osaa valita eri jalosteisiin niille sopivimmat raaka-aineet ja perustella niiden käyttöä eri lupputuotteissa
- tuntee sekä asiakas- ja loppukäyttövaatimukset että markkinat Suomessa ja muualla maailmassa
- tuntee biotuoteteollisuuden uudet tuotteet ja mahdollisuudet

Sisältö (OJ)

Paperi- ja kartonkijalosteet ja näiden raaka-aineet (kuituraaka-aineet, polymeerit, liimat, metallit) ja tuoteominaisuudet. Jalostuksen jälkikäsittelyprosessi.
Biotuoteteollisuuden uudet tuotteet

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija osaa nimetä eri pakkausmateriaalit sekä pakkaamisen osaprosessit, ymmärtää pakkauksen perustehtävät, tuotteiden pakkaukselle asettamat yleiset vaatimukset, pakkaamisen merkityksen tuotteen jakeluketjussa sekä pakkauksiin liittyvät keskeiset ympäristönäkökohdat. Opiskelija osaa nimetä uusia biotuotteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa nimetä eri pakkausmateriaalit sekä pakkaamisen osaprosessit, ymmärtää pakkauksen perustehtävät, tuotteiden pakkaukselle asettamat yleiset vaatimukset, pakkaamisen merkityksen tuotteen jakeluketjussa sekä pakkauksiin liittyvät keskeiset ympäristönäkökohdat. Hän osaa vertailla eri pakkausratkaisuja ja arvioida perustellen niiden soveltuvuutta erilaisten tuotteiden pakkaamiseen. Opiskelija osaa kuvailla uusia biotuotteita. Opiskelija toimii aktiivisesti ryhmässään edistäen harjoitustyöprojektin etenemistä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osaa kriittisesti vertailla eri pakkausratkaisuja, arvioida perustellen niiden soveltuvuutta erilaisten tuotteiden pakkaamiseen sekä pohtia, miten pakkausta olisi mahdollista kehittää jotta tuotteen toimivuus esimerkiksi jakeluketjussa paranisi. Opiskelija osaa kuvailla laajasti uusia biotuotteita. Opiskelija toimii aktiivisesti ja monipuolisesti ryhmässään tavoitteena harjoitustyöprojektin menestyksekäs loppuunsaattaminen.

Aika ja paikka

syyskuu-joulukuu 2024

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Sähköinen tentti EXAMissa 7.12.-17.12.2024

1. uusintatentti EXAMissa 13.-19.1.2025, mahdolliset korotukset tässä tentissä

2. uusintantentti tarvittaessa viikolla 9 2025

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi koostuu opiskelijan aktiivisuudesta, tentistä, sekä itsenäisistä ja ryhmätehtävistä

Arvioinnin perusta.
-ennakkotehtävät 20 %
-tuntitehtävät 20 % (läsnäolo + aktiivinen osallistuminen)
-pakkausportfoliotyö 20 %
-tentti 40 %

Tuntitehtävien tekemiseen ei ole minimi hyväksymisrajaa.
Muissa osa-alueissa hyväksytty suoritus edellyttää vähintään puolta pisteistä ja hyväksyttyyn opintojaksosuoritukseen vaaditaan 50% kaikista pisteistä.
Pakollinen läsnäolo laboratorioharjoituksessa, Logistinen tehokkuus -työpajassa ja mahdollisella yritysvierailulla

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Lähiopetus, etäopetus, laboratoriotyöskentely (yritysvierailu)

Oppimateriaalit

Opintojaksolla käytetään oppikirjaa, joka on myös tenttimateriaalia

Kestävä pakkaus
Päätoimittaja: Liisa Lehtinen
Julkaisuvuosi: 2021
1. painos
Painopaikka: Punamusta, Forssa
Kustantaja: Suomen Pakkausyhdistys ry
ISBN 978-951-96936-2-0
Sivumäärä: 456

Kirja saatavana kirjastosta sekä verkkoversiona Ellibs -palvelustahttps://www.ellibslibrary.com/book/9789519693644 (Ellibsin käyttöohjeet https://libguides.tuni.fi/e-aineisto-opas/ellibs)

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

5 op = 5 x 27 h = 135 tuntia opiskelijan työtä

Kontaktiopetus (sisältäen laboratoriotyöskentelyn) 50 tuntia
Tentti 3 tuntia
Itsenäinen/ryhmätyöskentely 82 tuntia

Sisällön jaksotus

Intro
Mikä on pakkaus
Pakkaus trendit
Pakkausmateriaalit
Pakkausten muodostus
Pakkaustekniikat
Laboratorioharjoitus (Hervannan Kampus)
Asiakkaan ja loppukäyttäjän pakkaukselle asettamat vaatimukset
Logistiikka ja logistiikan vaatimukset
Logistinen tehokkuus -työpaja
Pakkaukset ja ympäristö
Reflektio

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaisia suoritustapoja

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Mahdollinen yritysvierailu

Ilmoittautumisaika

07.06.2023 - 30.08.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 17.12.2023

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Biotuotetekniikka

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Sanna Auvinen
  • Nina Kukkasniemi
Vastuuhenkilö

Päivi Viitaharju

Ryhmät
  • 21BIOTA
    Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma, kevät 2021
  • 20BIOTB
    Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma, syksy 2020

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- tietää ja osaa tunnistaa tärkeimmät paperi- ja kartonkijalosteet ja osaa kuvailla niiden valmistustekniikat.
- osaa valita eri jalosteisiin niille sopivimmat raaka-aineet ja perustella niiden käyttöä eri lupputuotteissa
- tuntee sekä asiakas- ja loppukäyttövaatimukset että markkinat Suomessa ja muualla maailmassa
- tuntee biotuoteteollisuuden uudet tuotteet ja mahdollisuudet

Sisältö (OJ)

Paperi- ja kartonkijalosteet ja näiden raaka-aineet (kuituraaka-aineet, polymeerit, liimat, metallit) ja tuoteominaisuudet. Jalostuksen jälkikäsittelyprosessi.
Biotuoteteollisuuden uudet tuotteet

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija osaa nimetä eri pakkausmateriaalit sekä pakkaamisen osaprosessit, ymmärtää pakkauksen perustehtävät, tuotteiden pakkaukselle asettamat yleiset vaatimukset, pakkaamisen merkityksen tuotteen jakeluketjussa sekä pakkauksiin liittyvät keskeiset ympäristönäkökohdat. Opiskelija osaa nimetä uusia biotuotteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa nimetä eri pakkausmateriaalit sekä pakkaamisen osaprosessit, ymmärtää pakkauksen perustehtävät, tuotteiden pakkaukselle asettamat yleiset vaatimukset, pakkaamisen merkityksen tuotteen jakeluketjussa sekä pakkauksiin liittyvät keskeiset ympäristönäkökohdat. Hän osaa vertailla eri pakkausratkaisuja ja arvioida perustellen niiden soveltuvuutta erilaisten tuotteiden pakkaamiseen. Opiskelija osaa kuvailla uusia biotuotteita. Opiskelija toimii aktiivisesti ryhmässään edistäen harjoitustyöprojektin etenemistä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osaa kriittisesti vertailla eri pakkausratkaisuja, arvioida perustellen niiden soveltuvuutta erilaisten tuotteiden pakkaamiseen sekä pohtia, miten pakkausta olisi mahdollista kehittää jotta tuotteen toimivuus esimerkiksi jakeluketjussa paranisi. Opiskelija osaa kuvailla laajasti uusia biotuotteita. Opiskelija toimii aktiivisesti ja monipuolisesti ryhmässään tavoitteena harjoitustyöprojektin menestyksekäs loppuunsaattaminen.

Aika ja paikka

syyskuu 2023-joulukuu 2023

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Tentti avoinna EXAMissa 7.12.2023-17.12.2023


HUOM! uusinta ja korotukset mahdollisia vain tentin osalta. Määritetyt harjoitus- ja koitehtävät tulee olla hyväksytysti suoritettuna ja ajoissa palautettuna.

Mahdolliset korotukset ensimmäisessä uusinnassa 25.1.2024-1.2.2024 (EXAM)
Toinen uusinta tarvittaessa maaliskuulla 2024

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi koostuu opiskelijan aktiivisuudesta, tentistä, sekä itsenäisistä ja ryhmätehtävistä

Arvioinnin perusta.
-labra- ja kotitehtävät 30 %
-tuntitehtävät 20 % (läsnäolo + aktiivinen osallistuminen)
-pakkausportfolio 20 %
-tentti 30 %

Tuntitehtävien tekemiseen ei ole minimi hyväksymisrajaa. Muissa osa-alueissa tulee suorittaa vähintään puolet hyväksytysti. Huomioithan kokonaisuuden; 50 % tulee olla suoritettuna hyväksytysti! Pakollinen läsnäolo labroissa ja erikseen ilmoittettavissa tilaisuuksissa.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Lähiopetus, etäopetus, laboratorioharjoitukset, (ekskursio)

Oppimateriaalit

Kestävä pakkaus
Päätoimittaja: Liisa Lehtinen
Julkaisuvuosi: 2021
1. painos
Painopaikka: Punamusta, Forssa
Kustantaja: Suomen Pakkausyhdistys ry
ISBN 978-951-96936-2-0
Sivumäärä: 456

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

5 op = 27 h x 5 =135 h opiskelijan työtä
n. 50 h kontakti opetus sisältäen labrat ja mahdolliset tehdasvierailut

Sisällön jaksotus

Intro
Mikä on pakkaus?
Pakkaus trendit
Primääripakkaukset
Primääripakkausten laboratorioharjoitus (Hervannan Kampus)
Kuljetuspakkausten pakkausten laboratoriodemo
Asiakkaan ja loppukäyttäjän pakkaukselle asettamat vaatimukset
Kartonkikotelot ja aaltopahvin valmistus ja jalostus tekniikat
Pakkauskoneet
Logistiikka ja logistiikan vaatimukset
Reflektio

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaisia suoritustapoja

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Oppimateriaaleissa mm. asiantuntija haastattelu + mahdollisuuksien mukaan tehdasvierailu