Siirry suoraan sisältöön

Pakkaukset ja uudet tuotteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: 5P00FQ23-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.08.2025 - 31.08.2025

Ajoitus

01.09.2025 - 19.12.2025

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Rakennettu ympäristö ja biotalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Nina Kukkasniemi

Vastuuhenkilö

Päivi Viitaharju

Ryhmät

  • 22BIOTB
    Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma, syksy 2022
  • 23BIOTA
    Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma, kevät 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- tietää ja osaa tunnistaa tärkeimmät paperi- ja kartonkijalosteet ja osaa kuvailla niiden valmistustekniikat.
- osaa valita eri jalosteisiin niille sopivimmat raaka-aineet ja perustella niiden käyttöä eri lupputuotteissa
- tuntee sekä asiakas- ja loppukäyttövaatimukset että markkinat Suomessa ja muualla maailmassa
- tuntee biotuoteteollisuuden uudet tuotteet ja mahdollisuudet

Sisältö (OJ)

Paperi- ja kartonkijalosteet ja näiden raaka-aineet (kuituraaka-aineet, polymeerit, liimat, metallit) ja tuoteominaisuudet. Jalostuksen jälkikäsittelyprosessi.
Biotuoteteollisuuden uudet tuotteet

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija osaa nimetä eri pakkausmateriaalit sekä pakkaamisen osaprosessit, ymmärtää pakkauksen perustehtävät, tuotteiden pakkaukselle asettamat yleiset vaatimukset, pakkaamisen merkityksen tuotteen jakeluketjussa sekä pakkauksiin liittyvät keskeiset ympäristönäkökohdat. Opiskelija osaa nimetä uusia biotuotteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa nimetä eri pakkausmateriaalit sekä pakkaamisen osaprosessit, ymmärtää pakkauksen perustehtävät, tuotteiden pakkaukselle asettamat yleiset vaatimukset, pakkaamisen merkityksen tuotteen jakeluketjussa sekä pakkauksiin liittyvät keskeiset ympäristönäkökohdat. Hän osaa vertailla eri pakkausratkaisuja ja arvioida perustellen niiden soveltuvuutta erilaisten tuotteiden pakkaamiseen. Opiskelija osaa kuvailla uusia biotuotteita. Opiskelija toimii aktiivisesti ryhmässään edistäen harjoitustyöprojektin etenemistä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osaa kriittisesti vertailla eri pakkausratkaisuja, arvioida perustellen niiden soveltuvuutta erilaisten tuotteiden pakkaamiseen sekä pohtia, miten pakkausta olisi mahdollista kehittää jotta tuotteen toimivuus esimerkiksi jakeluketjussa paranisi. Opiskelija osaa kuvailla laajasti uusia biotuotteita. Opiskelija toimii aktiivisesti ja monipuolisesti ryhmässään tavoitteena harjoitustyöprojektin menestyksekäs loppuunsaattaminen.

Aika ja paikka

syyskuu 2025-joulukuu 2025

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

moodletentit

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Yksilö-, ryhmätehtävät, tentit. Arvioinnista löytyy erikseen Moodlesta.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

lähiopetus, etäopetus, itsenäinen verkko-opiskelu (yritysvierailu)

Oppimateriaalit

Kestävä pakkaus
Päätoimittaja: Liisa Lehtinen
Julkaisuvuosi: 2021
1. painos
Painopaikka: Punamusta, Forssa
Kustantaja: Suomen Pakkausyhdistys ry
ISBN 978-951-96936-2-0
Sivumäärä: 456

Hyppönen, J. et al. (2024) Aaltopahvi : aaltopahvin valmistus ja jalostus.
Helsinki: Books on Demand.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

5 op = 27 h x 5 =135 h opiskelijan työtä

Sisällön jaksotus

•Mikä on pakkaus?
•Paperi- ja kartonkijalosteet
•Jalostusprosessit primääripakkauksille
•Senkundääripakkaaminen: Aaltopahvin valmistus ja jalostus
•Asiakas ja loppukäyttövaatimukset
•Biotuoteteollisuuden uudet tuotteet ja mahdollisuudet

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

-

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

mahdollisuuksien mukaan tehdasvierailu