Pakkaukset ja uudet tuotteet (5 op)
Toteutuksen tunnus: 5P00FQ23-3004
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
02.08.2025 - 31.08.2025
Ajoitus
01.09.2025 - 19.12.2025
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Rakennettu ympäristö ja biotalous
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Nina Kukkasniemi
Vastuuhenkilö
Päivi Viitaharju
Ryhmät
-
22BIOTBBiotuotetekniikan tutkinto-ohjelma, syksy 2022
-
23BIOTABiotuotetekniikan tutkinto-ohjelma, kevät 2023
Tavoitteet (OJ)
Opiskelija
- tietää ja osaa tunnistaa tärkeimmät paperi- ja kartonkijalosteet ja osaa kuvailla niiden valmistustekniikat.
- osaa valita eri jalosteisiin niille sopivimmat raaka-aineet ja perustella niiden käyttöä eri lupputuotteissa
- tuntee sekä asiakas- ja loppukäyttövaatimukset että markkinat Suomessa ja muualla maailmassa
- tuntee biotuoteteollisuuden uudet tuotteet ja mahdollisuudet
Sisältö (OJ)
Paperi- ja kartonkijalosteet ja näiden raaka-aineet (kuituraaka-aineet, polymeerit, liimat, metallit) ja tuoteominaisuudet. Jalostuksen jälkikäsittelyprosessi.
Biotuoteteollisuuden uudet tuotteet
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opiskelija osaa nimetä eri pakkausmateriaalit sekä pakkaamisen osaprosessit, ymmärtää pakkauksen perustehtävät, tuotteiden pakkaukselle asettamat yleiset vaatimukset, pakkaamisen merkityksen tuotteen jakeluketjussa sekä pakkauksiin liittyvät keskeiset ympäristönäkökohdat. Opiskelija osaa nimetä uusia biotuotteita.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opiskelija osaa nimetä eri pakkausmateriaalit sekä pakkaamisen osaprosessit, ymmärtää pakkauksen perustehtävät, tuotteiden pakkaukselle asettamat yleiset vaatimukset, pakkaamisen merkityksen tuotteen jakeluketjussa sekä pakkauksiin liittyvät keskeiset ympäristönäkökohdat. Hän osaa vertailla eri pakkausratkaisuja ja arvioida perustellen niiden soveltuvuutta erilaisten tuotteiden pakkaamiseen. Opiskelija osaa kuvailla uusia biotuotteita. Opiskelija toimii aktiivisesti ryhmässään edistäen harjoitustyöprojektin etenemistä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opiskelija osaa kriittisesti vertailla eri pakkausratkaisuja, arvioida perustellen niiden soveltuvuutta erilaisten tuotteiden pakkaamiseen sekä pohtia, miten pakkausta olisi mahdollista kehittää jotta tuotteen toimivuus esimerkiksi jakeluketjussa paranisi. Opiskelija osaa kuvailla laajasti uusia biotuotteita. Opiskelija toimii aktiivisesti ja monipuolisesti ryhmässään tavoitteena harjoitustyöprojektin menestyksekäs loppuunsaattaminen.
Aika ja paikka
syyskuu 2025-joulukuu 2025
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
moodletentit
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Yksilö-, ryhmätehtävät, tentit. Arvioinnista löytyy erikseen Moodlesta.
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
lähiopetus, etäopetus, itsenäinen verkko-opiskelu (yritysvierailu)
Oppimateriaalit
Kestävä pakkaus
Päätoimittaja: Liisa Lehtinen
Julkaisuvuosi: 2021
1. painos
Painopaikka: Punamusta, Forssa
Kustantaja: Suomen Pakkausyhdistys ry
ISBN 978-951-96936-2-0
Sivumäärä: 456
Hyppönen, J. et al. (2024) Aaltopahvi : aaltopahvin valmistus ja jalostus.
Helsinki: Books on Demand.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
5 op = 27 h x 5 =135 h opiskelijan työtä
Sisällön jaksotus
•Mikä on pakkaus?
•Paperi- ja kartonkijalosteet
•Jalostusprosessit primääripakkauksille
•Senkundääripakkaaminen: Aaltopahvin valmistus ja jalostus
•Asiakas ja loppukäyttövaatimukset
•Biotuoteteollisuuden uudet tuotteet ja mahdollisuudet
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
-
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
mahdollisuuksien mukaan tehdasvierailu