Siirry suoraan sisältöön

Musiikin hahmottaminen ja historia 2Laajuus (15 op)

Tunnus: 2X00ER48

Laajuus

15 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija on laajentanut tiedollista, analyyttista ja käytännöllistä musiikin tietotekniikan, musiikin historian, sovittamisen, musiikkianalyysin ja säveltapailun osaamistaan ja käytännön soveltamistaitojaan.

Musiikin tietotekniikka, 3 op
Opiskelija osaa hyödyntää musiikkiteknologian työvälineitä tulevassa ammatissaan. Näitä ovat musiikin komponointiin liittyvät työkalut, kuten nuotinkirjoitus-, sekvensseri- ja muut moniraitatyöskentelyyn liityvät ohjelmat. Erityisesti kiinnitetään huomiota musiikin julkaisun eri kanavien mahdollisuuksiin.

Musiikin historia, 3 op
Opiskelija tuntee länsimaisen taidemusiikin historian päälinjat romantiikasta aikamme musiikkiin, tunnistaa aikakausille ominaisia tyylipiirteitä sekä hahmottaa tyylikausien kokonaisuuksia ja kehityslinjoja.

Sovittaminen, 3 op
Opiskelija tuntee eri soittimien ja lauluäänen ominaisuuksia sekä niille kirjoittamisen käytäntöjä. Opiskelija tuntee sovittamisen periaatteita ja käytäntöjä ja osaa soveltaa niitä musiikkia kirjoittaessaan.

Säveltapailu, 3 op
Opiskelija hahmottaa musisoiden ja kuullun perusteella kirjoittaen musiikkia vanhasta musiikista myöhäisromantiikkaan sekä hallitsee perusrytmiikan poikkeusjakoisine rytmikuvioineen.

Musiikkipedagogi: Musiikkianalyysi, 3 op
Opiskelija osaa analysoida ja kuvata laajamuotoisia länsimaisen taidemusiikin rakenteita eri tyylikausilta.

Musiikkiteatteri: Ohjelmistopraktikum, 3 op
Opiskelija tuntee keskeisimmän musiikkiteatteriohjelmiston eri tyylikausilta, keskiössä erityisesti angloamerikkalainen musiikkiteatteriperinne. Opiskelija tuntee laajasti musiikkiteatterin teknisiä-, tyylillisiä-, ja tulkinnallisia kysymyksiä. Opiskelija ymmärtää ja osaa hyödyntää kirjallisuutta musiikkiteatterin alueelta, analysoida ja sekä itsenäisesti laajentaa ja syventää omaa musiikkianalyyttistä tuntemustaan ja ohjelmistotuntemustaan.

Sisältö

Musiikin tietotekniikka
- nuotinkirjoitus tietokoneella
- sekvensseri- ja muut tallennusohjelmat
- jakelukanavat ja julkaisu musiikkiyhteisöissä
- ilmaiset verkkotyökalut musiikin tekemisessä

Musiikin historia
- romantiikan ajan musiikki
- 1900-2000-luvun musiikki

Sovittaminen ja soitinnuksen perusteet
- yleisesti käytössä olevien soittimien ominaisuudet ja niille kirjoittamisen käytännöt
- sovitusharjoituksia yhtyeille ja kuorolle
Sisältö voidaan painottaa klassisen tai pop-jazz-musiikin mukaisiin käytäntöihin. Sävellysopintojen pohjaosaamisvaatimuksena on klassiseen musiikkiin painottunut sisältö.

Säveltapailu
Melodian hahmottaminen
- tonaalisia, muunnesäveliä ja -sointuja sekä modulaatioita sisältäviä ja kirkkosävellajeihin pohjautuvia melodioita laulaen
- tonaalisen 2-äänisen musiikin hahmottaminen kirjoittaen
- tonaalisia ja modaalisia melodioita laulaen ja kirjoittaen
- asteikkojen ja sointujen hahmottaminen laulaen ja kuulonvaraisesti
- transponointia
Harmonian hahmottaminen
- tonaalisen muunnesointuja monipuolisesti sisältävän harmonian hahmottaminen sointudiktaateista ja musiikkiesimerkeistä
Rytmin hahmottaminen
- perusrytmiikan ja poikkeusjakoisten rytmikuvioiden hahmottaminen musisoiden ja kirjoittaen

Musiikkipedagogi: Musiikkianalyysi
- analyysiharjoituksia
- musiikkianalyyttista kirjalisuutta

Musiikkiteatteri: Ohjelmistopraktikum
- musiikkiteatterin ohjelmistotuntemuksen kartuttaminen ja syventäminen
- analyysi harjoituksia musiikkiteatteriohjelmistosta
- harjoitustyö (esitelmä tms.) johonkin musiikkiteatterin osa-alueeseen syventyen

Esitietovaatimukset

Musiikin hahmottaminen ja historia 1 tai vastaava osaaminen

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.

Musiikin tietotekniikka
Opiskelija osaa välttävästi käyttää musiikin tietotekniikkaa oman ammattiosaamisensa apuna.

Musiikin historia
Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet tyydyttävästi, mutta musiikinhistoriallisten asiakokonaisuuksien johdonmukaisessa käsittelemisessä on puutteita. Opiskelijan kirjallinen ilmaisu on heikkoa.

Sovittaminen ja soitinnuksen perusteet
Opiskelijan tuntemus soitinten ominaisuuksista ja tyypillisisitä käyttötavoista on vaatimatonta. Opiskelija osaa pääpiirteittäin lukea orkesteripartituuria. Harjoitustehtävät noudattavat perusratkaisuja eivätkä kaikilta osin ota huomioon soitinten ominaisuuksia. Esitysmerkinnät ovat puutteellisia.

Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät kutakuinkin sujuvasti. Virheitä esiintyy, mutta suoritus muodostaa silti tyydyttävän kokonaisuuden (mm. tempo pysyy, toonika on tunnistettavissa).

Musiikkianalyysi ja ohjelmistopraktikum
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata joitakin musiikillisia rakenteita ja jossain määrin soveltaa musiikinteorian käsitteitä analyyttisiin havaintoihinsa. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat jossain määrin hajanaisia ja muodostavat puutteellisen kokonaisuuden.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.

Musiikin tietotekniikka
Opiskelija osaa käyttää nuotinkirjoitus- ja äänitysohjelmia oman ammattiosaamisensa tukena. Hän osaa julkaista musiikillista materiaalia sähköisesti.

Musiikin historia
Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet ja niiden yksityiskohtia ja osaa käsitellä kriittisesti historiankirjoitusta. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikin historian tutkimuksen näkökulmien kautta.

Sovittaminen ja soitinnuksen perusteet
Opiskelija tuntee yleisesti käytössä olevien soitinten ominaisuuksia ja tyypillisiä käyttötapoja. Opiskelija osaa lukea orkesteripartituuria ja tuntee niissä yleisimmin esiintyviä lyhenteitä ja merkintöjä. Harjoitustehtävät osoittavat erilaisten soitinnus- ja sovitusratkaisujen tuntemusta. Esitysmerkinnöissä ei ole merkittäviä puutteita ja nuottikuva on selkeä.

Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät sujuvasti. Virheitä esiintyy, mutta suoritus muodostaa silti yhtenäisen kokonaisuuden.

Musiikkianalyysi ja ohjelmistopraktikum
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa perustella analyyttisia ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat pääosin relevantteja ja muodostavat kokonaisuuden.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.

Musiikin tietotekniikka
Opiskelija osaa käyttää erinomaisesti nuotinkirjoitus- ja äänitysohjelmia oman ammattiosaamisensa tukena. Hän osaa julkaista musiikillista materiaalia, eri kanavia käyttäen sähköisesti.

Musiikin historia
Opiskelija osoittaa erinomaista asiakokonaisuuksien ja niiden yksityiskohtien hallintaa. Hän osaa käsitellä historiallista tietoa kriittisesti ja monipuolisesti omaan ammatilliseen substanssiosaamiseensa soveltaen. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikin historian tutkimuksen näkökulmien kautta.

Sovittaminen ja soitinnuksen perusteet
Opiskelija tuntee yleisesti käytössä olevien soitinten ominaisuudet ja tyypilliset käyttötavat. Opiskelija osaa sujuvasti lukea orkesteripartituuria ja tuntee niissä esiintyvät lyhenteet ja merkinnät.
Harjoitustehtävät osoittavat erilaisten soitinnus- ja sovitusratkaisujen monipuolista hallintaa. Esitysmerkinnät ovat asianmukaiset ja nuottikuva on viimeistelty.

Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät sujuvasti ja oikein; mahdolliset vähäiset virheet eivät vaikuta häiritsevästi kokonaisuuteen.

Musiikkianalyysi ja ohjelmistopraktikum
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan myös tavanomaisesta poikkeavien tapausten analyysiin ja perustella analyyttisiä ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat relevantteja ja muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden

Ilmoittautumisaika

10.06.2024 - 01.09.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 05.05.2025

Laajuus

15 op

Virtuaaliosuus

5 op

TKI-osuus

6 op

Toteutustapa

67 % Lähiopetus, 33 % Verkossa tapahtuva opiskelu

Yksikkö

Musiikki

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

6 - 60

Koulutus
  • Musiikin tutkinto-ohjelma, Muusikko
  • Musiikin tutkinto-ohjelma, Musiikkipedagogi
Opettaja
  • Jussi-Pekka Nuto
  • Matti Ruippo
  • Susanna Vainio
  • Paavo Korpijaakko
  • Markus Yli-Jokipii
Vastuuhenkilö

Hannu Pohjannoro

Pienryhmät
  • Musiikin tietotekniikka, ryhmä 1, 3 op SYKSYN OPETUSKATKOLLA (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Musiikkianalyysi 2, 3 op 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Sovitus ja soitinnnuksen perusteet, 3op (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Säveltapailu 2, 3op (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Säveltapailu 2, 3op (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Musiikin tietotekniikka, ryhmä 2, 3 op (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Musiikin historia 2, 3op (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • 23MUPE
    Musiikkipedagogi
  • 23MUSTE
    Musiikkiteatteri
Pienryhmät
  • Musiikin tietotekniikka, ryhmä 1, 3 op SYKSYN OPETUSKATKOLLA
  • Musiikkianalyysi 2, 3 op 2
  • Sovitus ja soitinnnuksen perusteet, 3op
  • Säveltapailu 2, 3op
  • Säveltapailu 2, 3op
  • Musiikin tietotekniikka, ryhmä 2, 3 op
  • Musiikin historia 2, 3op

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija on laajentanut tiedollista, analyyttista ja käytännöllistä musiikin tietotekniikan, musiikin historian, sovittamisen, musiikkianalyysin ja säveltapailun osaamistaan ja käytännön soveltamistaitojaan.

Musiikin tietotekniikka, 3 op
Opiskelija osaa hyödyntää musiikkiteknologian työvälineitä tulevassa ammatissaan. Näitä ovat musiikin komponointiin liittyvät työkalut, kuten nuotinkirjoitus-, sekvensseri- ja muut moniraitatyöskentelyyn liityvät ohjelmat. Erityisesti kiinnitetään huomiota musiikin julkaisun eri kanavien mahdollisuuksiin.

Musiikin historia, 3 op
Opiskelija tuntee länsimaisen taidemusiikin historian päälinjat romantiikasta aikamme musiikkiin, tunnistaa aikakausille ominaisia tyylipiirteitä sekä hahmottaa tyylikausien kokonaisuuksia ja kehityslinjoja.

Sovittaminen, 3 op
Opiskelija tuntee eri soittimien ja lauluäänen ominaisuuksia sekä niille kirjoittamisen käytäntöjä. Opiskelija tuntee sovittamisen periaatteita ja käytäntöjä ja osaa soveltaa niitä musiikkia kirjoittaessaan.

Säveltapailu, 3 op
Opiskelija hahmottaa musisoiden ja kuullun perusteella kirjoittaen musiikkia vanhasta musiikista myöhäisromantiikkaan sekä hallitsee perusrytmiikan poikkeusjakoisine rytmikuvioineen.

Musiikkipedagogi: Musiikkianalyysi, 3 op
Opiskelija osaa analysoida ja kuvata laajamuotoisia länsimaisen taidemusiikin rakenteita eri tyylikausilta.

Musiikkiteatteri: Ohjelmistopraktikum, 3 op
Opiskelija tuntee keskeisimmän musiikkiteatteriohjelmiston eri tyylikausilta, keskiössä erityisesti angloamerikkalainen musiikkiteatteriperinne. Opiskelija tuntee laajasti musiikkiteatterin teknisiä-, tyylillisiä-, ja tulkinnallisia kysymyksiä. Opiskelija ymmärtää ja osaa hyödyntää kirjallisuutta musiikkiteatterin alueelta, analysoida ja sekä itsenäisesti laajentaa ja syventää omaa musiikkianalyyttistä tuntemustaan ja ohjelmistotuntemustaan.

Sisältö (OJ)

Musiikin tietotekniikka
- nuotinkirjoitus tietokoneella
- sekvensseri- ja muut tallennusohjelmat
- jakelukanavat ja julkaisu musiikkiyhteisöissä
- ilmaiset verkkotyökalut musiikin tekemisessä

Musiikin historia
- romantiikan ajan musiikki
- 1900-2000-luvun musiikki

Sovittaminen ja soitinnuksen perusteet
- yleisesti käytössä olevien soittimien ominaisuudet ja niille kirjoittamisen käytännöt
- sovitusharjoituksia yhtyeille ja kuorolle
Sisältö voidaan painottaa klassisen tai pop-jazz-musiikin mukaisiin käytäntöihin. Sävellysopintojen pohjaosaamisvaatimuksena on klassiseen musiikkiin painottunut sisältö.

Säveltapailu
Melodian hahmottaminen
- tonaalisia, muunnesäveliä ja -sointuja sekä modulaatioita sisältäviä ja kirkkosävellajeihin pohjautuvia melodioita laulaen
- tonaalisen 2-äänisen musiikin hahmottaminen kirjoittaen
- tonaalisia ja modaalisia melodioita laulaen ja kirjoittaen
- asteikkojen ja sointujen hahmottaminen laulaen ja kuulonvaraisesti
- transponointia
Harmonian hahmottaminen
- tonaalisen muunnesointuja monipuolisesti sisältävän harmonian hahmottaminen sointudiktaateista ja musiikkiesimerkeistä
Rytmin hahmottaminen
- perusrytmiikan ja poikkeusjakoisten rytmikuvioiden hahmottaminen musisoiden ja kirjoittaen

Musiikkipedagogi: Musiikkianalyysi
- analyysiharjoituksia
- musiikkianalyyttista kirjalisuutta

Musiikkiteatteri: Ohjelmistopraktikum
- musiikkiteatterin ohjelmistotuntemuksen kartuttaminen ja syventäminen
- analyysi harjoituksia musiikkiteatteriohjelmistosta
- harjoitustyö (esitelmä tms.) johonkin musiikkiteatterin osa-alueeseen syventyen

Esitietovaatimukset (OJ)

Musiikin hahmottaminen ja historia 1 tai vastaava osaaminen

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.

Musiikin tietotekniikka
Opiskelija osaa välttävästi käyttää musiikin tietotekniikkaa oman ammattiosaamisensa apuna.

Musiikin historia
Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet tyydyttävästi, mutta musiikinhistoriallisten asiakokonaisuuksien johdonmukaisessa käsittelemisessä on puutteita. Opiskelijan kirjallinen ilmaisu on heikkoa.

Sovittaminen ja soitinnuksen perusteet
Opiskelijan tuntemus soitinten ominaisuuksista ja tyypillisisitä käyttötavoista on vaatimatonta. Opiskelija osaa pääpiirteittäin lukea orkesteripartituuria. Harjoitustehtävät noudattavat perusratkaisuja eivätkä kaikilta osin ota huomioon soitinten ominaisuuksia. Esitysmerkinnät ovat puutteellisia.

Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät kutakuinkin sujuvasti. Virheitä esiintyy, mutta suoritus muodostaa silti tyydyttävän kokonaisuuden (mm. tempo pysyy, toonika on tunnistettavissa).

Musiikkianalyysi ja ohjelmistopraktikum
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata joitakin musiikillisia rakenteita ja jossain määrin soveltaa musiikinteorian käsitteitä analyyttisiin havaintoihinsa. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat jossain määrin hajanaisia ja muodostavat puutteellisen kokonaisuuden.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.

Musiikin tietotekniikka
Opiskelija osaa käyttää nuotinkirjoitus- ja äänitysohjelmia oman ammattiosaamisensa tukena. Hän osaa julkaista musiikillista materiaalia sähköisesti.

Musiikin historia
Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet ja niiden yksityiskohtia ja osaa käsitellä kriittisesti historiankirjoitusta. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikin historian tutkimuksen näkökulmien kautta.

Sovittaminen ja soitinnuksen perusteet
Opiskelija tuntee yleisesti käytössä olevien soitinten ominaisuuksia ja tyypillisiä käyttötapoja. Opiskelija osaa lukea orkesteripartituuria ja tuntee niissä yleisimmin esiintyviä lyhenteitä ja merkintöjä. Harjoitustehtävät osoittavat erilaisten soitinnus- ja sovitusratkaisujen tuntemusta. Esitysmerkinnöissä ei ole merkittäviä puutteita ja nuottikuva on selkeä.

Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät sujuvasti. Virheitä esiintyy, mutta suoritus muodostaa silti yhtenäisen kokonaisuuden.

Musiikkianalyysi ja ohjelmistopraktikum
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa perustella analyyttisia ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat pääosin relevantteja ja muodostavat kokonaisuuden.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.

Musiikin tietotekniikka
Opiskelija osaa käyttää erinomaisesti nuotinkirjoitus- ja äänitysohjelmia oman ammattiosaamisensa tukena. Hän osaa julkaista musiikillista materiaalia, eri kanavia käyttäen sähköisesti.

Musiikin historia
Opiskelija osoittaa erinomaista asiakokonaisuuksien ja niiden yksityiskohtien hallintaa. Hän osaa käsitellä historiallista tietoa kriittisesti ja monipuolisesti omaan ammatilliseen substanssiosaamiseensa soveltaen. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikin historian tutkimuksen näkökulmien kautta.

Sovittaminen ja soitinnuksen perusteet
Opiskelija tuntee yleisesti käytössä olevien soitinten ominaisuudet ja tyypilliset käyttötavat. Opiskelija osaa sujuvasti lukea orkesteripartituuria ja tuntee niissä esiintyvät lyhenteet ja merkinnät.
Harjoitustehtävät osoittavat erilaisten soitinnus- ja sovitusratkaisujen monipuolista hallintaa. Esitysmerkinnät ovat asianmukaiset ja nuottikuva on viimeistelty.

Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät sujuvasti ja oikein; mahdolliset vähäiset virheet eivät vaikuta häiritsevästi kokonaisuuteen.

Musiikkianalyysi ja ohjelmistopraktikum
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan myös tavanomaisesta poikkeavien tapausten analyysiin ja perustella analyyttisiä ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat relevantteja ja muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Musiikin historia: Tentti viimeisellä opetuskerralla.
Musiikin tietotekniikka: Sovitaan erikseen.
Säveltapailu: Kirjallinen ja suulinen tentti viimeisillä opetuskerroilla. Uusinta yleisenä tenttipäivänä.
Musiikkianalyysi: Tentti viimeisellä opetuskerralla.
Sovitus: harjoitustehtävät palautetaan arvioitavaksi kurssin lopussa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Musiikin historia: Tentti, jossa kirjallinen osuus ja kuunteluohjelmiston tentti.
Musiikin tietotekniikka: Osallistuminen opetukseen sekä harjoitustöiden tekeminen muodostavat arvosanan.
Säveltapailu: Tentit ja kurssin harjoitustehtävät.
Musiikkianalyysi: Tentti ja kurssin harjoitustehtävät.
Sovitus: Opettaja arvioi valikoiman harjoitustehtäviä.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Musiikin historia: Luento-opetus ja itsenäinen työskentely.
Musiikin tietotekniikka: lähiopetus, demonstraatiot, opetuskeskustelu, harjoitukset, harjoitustyöt, tentti
Säveltapailu 2: lähiopetus, harjoitustehtävät, itsenäinen työskentely.
Musiikkianalyysi 2: lähiopetus, harjoitustehtävät, itsenäinen työskentely.
Sovitus: ryhmäopetus, harjoitustehtävät, itsenäinen työskentely. Sovitus-osion sisältö perustuu klassisen musiikin käytäntöihin.

Oppimateriaalit

Musiikin historia 2: Kurssimateriaali jaetaan OneDrive-kansioon kurssin yhteydessä.
Musiikin tietotekniikka: Luentomateriaalit, verkkosivut, opetusvideot.
Säveltapailu 2: Oppitunneilla jaettava materiaali.
Musiikkianalyys 2i: Oppitunneilla jaettava materiaali.
Sovitus: Oppitunneilla jaettava materiaali.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Musiikin tietotekniikka: Omakohtaista työskentelyä 45 h, oppitunteja 36 h
Opintojaksolla edellytetään läsnäoloa 80 % lähiopetuksesta.

Sisällön jaksotus

Ryhmä on suunnattu musiikkipedagogiopiskelijoille.

Opintojakso sisältää seuraavat osat:
Musiikin tietotekniikka, Matti Ruippo.
Musiikin historia, Markus Yli-Jokipii
Säveltapailu, Susanna Vainio
Musiikkianalyysi.
Sovitus: Paavo Korpijaakko.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

AHOT

Kansainvälisyys

Musiikin tietotekniikka: Käytettävä ohjelmisto on englanninkielistä.

Ilmoittautumisaika

10.06.2024 - 01.09.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 05.05.2025

Laajuus

15 op

Virtuaaliosuus

5 op

TKI-osuus

5 op

Toteutustapa

67 % Lähiopetus, 33 % Verkossa tapahtuva opiskelu

Yksikkö

Musiikki

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

6 - 60

Koulutus
  • Musiikin tutkinto-ohjelma, Muusikko
  • Musiikin tutkinto-ohjelma, Musiikkipedagogi
Opettaja
  • Matti Ruippo
  • Susanna Vainio
  • Jermo Grundström
  • Kalle Elkomaa
  • Markus Yli-Jokipii
Vastuuhenkilö

Hannu Pohjannoro

Pienryhmät
  • Musiikin historia 2, 3op (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Musiikin tietotekniikka, ryhmä 3, 3op MUSTE (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Ohjelmistopraktikum, 3op (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Säveltapailu 2, 3op, MUSTE (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Sovitus ja soitinnnuksen perusteet, 3op, MUSTE (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • 23MUPE
    Musiikkipedagogi
  • 23MUSTE
    Musiikkiteatteri
Pienryhmät
  • Musiikin historia 2, 3op
  • Musiikin tietotekniikka, ryhmä 3, 3op MUSTE
  • Ohjelmistopraktikum, 3op
  • Säveltapailu 2, 3op, MUSTE
  • Sovitus ja soitinnnuksen perusteet, 3op, MUSTE

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija on laajentanut tiedollista, analyyttista ja käytännöllistä musiikin tietotekniikan, musiikin historian, sovittamisen, musiikkianalyysin ja säveltapailun osaamistaan ja käytännön soveltamistaitojaan.

Musiikin tietotekniikka, 3 op
Opiskelija osaa hyödyntää musiikkiteknologian työvälineitä tulevassa ammatissaan. Näitä ovat musiikin komponointiin liittyvät työkalut, kuten nuotinkirjoitus-, sekvensseri- ja muut moniraitatyöskentelyyn liityvät ohjelmat. Erityisesti kiinnitetään huomiota musiikin julkaisun eri kanavien mahdollisuuksiin.

Musiikin historia, 3 op
Opiskelija tuntee länsimaisen taidemusiikin historian päälinjat romantiikasta aikamme musiikkiin, tunnistaa aikakausille ominaisia tyylipiirteitä sekä hahmottaa tyylikausien kokonaisuuksia ja kehityslinjoja.

Sovittaminen, 3 op
Opiskelija tuntee eri soittimien ja lauluäänen ominaisuuksia sekä niille kirjoittamisen käytäntöjä. Opiskelija tuntee sovittamisen periaatteita ja käytäntöjä ja osaa soveltaa niitä musiikkia kirjoittaessaan.

Säveltapailu, 3 op
Opiskelija hahmottaa musisoiden ja kuullun perusteella kirjoittaen musiikkia vanhasta musiikista myöhäisromantiikkaan sekä hallitsee perusrytmiikan poikkeusjakoisine rytmikuvioineen.

Musiikkipedagogi: Musiikkianalyysi, 3 op
Opiskelija osaa analysoida ja kuvata laajamuotoisia länsimaisen taidemusiikin rakenteita eri tyylikausilta.

Musiikkiteatteri: Ohjelmistopraktikum, 3 op
Opiskelija tuntee keskeisimmän musiikkiteatteriohjelmiston eri tyylikausilta, keskiössä erityisesti angloamerikkalainen musiikkiteatteriperinne. Opiskelija tuntee laajasti musiikkiteatterin teknisiä-, tyylillisiä-, ja tulkinnallisia kysymyksiä. Opiskelija ymmärtää ja osaa hyödyntää kirjallisuutta musiikkiteatterin alueelta, analysoida ja sekä itsenäisesti laajentaa ja syventää omaa musiikkianalyyttistä tuntemustaan ja ohjelmistotuntemustaan.

Sisältö (OJ)

Musiikin tietotekniikka
- nuotinkirjoitus tietokoneella
- sekvensseri- ja muut tallennusohjelmat
- jakelukanavat ja julkaisu musiikkiyhteisöissä
- ilmaiset verkkotyökalut musiikin tekemisessä

Musiikin historia
- romantiikan ajan musiikki
- 1900-2000-luvun musiikki

Sovittaminen ja soitinnuksen perusteet
- yleisesti käytössä olevien soittimien ominaisuudet ja niille kirjoittamisen käytännöt
- sovitusharjoituksia yhtyeille ja kuorolle
Sisältö voidaan painottaa klassisen tai pop-jazz-musiikin mukaisiin käytäntöihin. Sävellysopintojen pohjaosaamisvaatimuksena on klassiseen musiikkiin painottunut sisältö.

Säveltapailu
Melodian hahmottaminen
- tonaalisia, muunnesäveliä ja -sointuja sekä modulaatioita sisältäviä ja kirkkosävellajeihin pohjautuvia melodioita laulaen
- tonaalisen 2-äänisen musiikin hahmottaminen kirjoittaen
- tonaalisia ja modaalisia melodioita laulaen ja kirjoittaen
- asteikkojen ja sointujen hahmottaminen laulaen ja kuulonvaraisesti
- transponointia
Harmonian hahmottaminen
- tonaalisen muunnesointuja monipuolisesti sisältävän harmonian hahmottaminen sointudiktaateista ja musiikkiesimerkeistä
Rytmin hahmottaminen
- perusrytmiikan ja poikkeusjakoisten rytmikuvioiden hahmottaminen musisoiden ja kirjoittaen

Musiikkipedagogi: Musiikkianalyysi
- analyysiharjoituksia
- musiikkianalyyttista kirjalisuutta

Musiikkiteatteri: Ohjelmistopraktikum
- musiikkiteatterin ohjelmistotuntemuksen kartuttaminen ja syventäminen
- analyysi harjoituksia musiikkiteatteriohjelmistosta
- harjoitustyö (esitelmä tms.) johonkin musiikkiteatterin osa-alueeseen syventyen

Esitietovaatimukset (OJ)

Musiikin hahmottaminen ja historia 1 tai vastaava osaaminen

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.

Musiikin tietotekniikka
Opiskelija osaa välttävästi käyttää musiikin tietotekniikkaa oman ammattiosaamisensa apuna.

Musiikin historia
Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet tyydyttävästi, mutta musiikinhistoriallisten asiakokonaisuuksien johdonmukaisessa käsittelemisessä on puutteita. Opiskelijan kirjallinen ilmaisu on heikkoa.

Sovittaminen ja soitinnuksen perusteet
Opiskelijan tuntemus soitinten ominaisuuksista ja tyypillisisitä käyttötavoista on vaatimatonta. Opiskelija osaa pääpiirteittäin lukea orkesteripartituuria. Harjoitustehtävät noudattavat perusratkaisuja eivätkä kaikilta osin ota huomioon soitinten ominaisuuksia. Esitysmerkinnät ovat puutteellisia.

Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät kutakuinkin sujuvasti. Virheitä esiintyy, mutta suoritus muodostaa silti tyydyttävän kokonaisuuden (mm. tempo pysyy, toonika on tunnistettavissa).

Musiikkianalyysi ja ohjelmistopraktikum
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata joitakin musiikillisia rakenteita ja jossain määrin soveltaa musiikinteorian käsitteitä analyyttisiin havaintoihinsa. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat jossain määrin hajanaisia ja muodostavat puutteellisen kokonaisuuden.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.

Musiikin tietotekniikka
Opiskelija osaa käyttää nuotinkirjoitus- ja äänitysohjelmia oman ammattiosaamisensa tukena. Hän osaa julkaista musiikillista materiaalia sähköisesti.

Musiikin historia
Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet ja niiden yksityiskohtia ja osaa käsitellä kriittisesti historiankirjoitusta. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikin historian tutkimuksen näkökulmien kautta.

Sovittaminen ja soitinnuksen perusteet
Opiskelija tuntee yleisesti käytössä olevien soitinten ominaisuuksia ja tyypillisiä käyttötapoja. Opiskelija osaa lukea orkesteripartituuria ja tuntee niissä yleisimmin esiintyviä lyhenteitä ja merkintöjä. Harjoitustehtävät osoittavat erilaisten soitinnus- ja sovitusratkaisujen tuntemusta. Esitysmerkinnöissä ei ole merkittäviä puutteita ja nuottikuva on selkeä.

Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät sujuvasti. Virheitä esiintyy, mutta suoritus muodostaa silti yhtenäisen kokonaisuuden.

Musiikkianalyysi ja ohjelmistopraktikum
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa perustella analyyttisia ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat pääosin relevantteja ja muodostavat kokonaisuuden.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.

Musiikin tietotekniikka
Opiskelija osaa käyttää erinomaisesti nuotinkirjoitus- ja äänitysohjelmia oman ammattiosaamisensa tukena. Hän osaa julkaista musiikillista materiaalia, eri kanavia käyttäen sähköisesti.

Musiikin historia
Opiskelija osoittaa erinomaista asiakokonaisuuksien ja niiden yksityiskohtien hallintaa. Hän osaa käsitellä historiallista tietoa kriittisesti ja monipuolisesti omaan ammatilliseen substanssiosaamiseensa soveltaen. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikin historian tutkimuksen näkökulmien kautta.

Sovittaminen ja soitinnuksen perusteet
Opiskelija tuntee yleisesti käytössä olevien soitinten ominaisuudet ja tyypilliset käyttötavat. Opiskelija osaa sujuvasti lukea orkesteripartituuria ja tuntee niissä esiintyvät lyhenteet ja merkinnät.
Harjoitustehtävät osoittavat erilaisten soitinnus- ja sovitusratkaisujen monipuolista hallintaa. Esitysmerkinnät ovat asianmukaiset ja nuottikuva on viimeistelty.

Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät sujuvasti ja oikein; mahdolliset vähäiset virheet eivät vaikuta häiritsevästi kokonaisuuteen.

Musiikkianalyysi ja ohjelmistopraktikum
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan myös tavanomaisesta poikkeavien tapausten analyysiin ja perustella analyyttisiä ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat relevantteja ja muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Musiikin historia: Tentti viimeisellä opetuskerralla.
Musiikin tietotekniikka: Sovitaan erikseen.
Säveltapailu: Kirjallinen ja suulinen tentti viimeisillä opetuskerroilla. Uusinta yleisenä tenttipäivänä.
Sovitus: opettaja arvioi valikoiman harjoitustehtäviä.
Ohjelmistopraktikum.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Musiikin historia: Tentti, jossa kirjallinen osuus ja kuunteluohjelmiston tentti.
Musiikin tietotekniikka: Osallistuminen opetukseen sekä harjoitustöiden tekeminen muodostavat arvosanan.
Säveltapailu: Tentit ja kurssin harjoitustehtävät.
Sovitus: opettaja arvioi valikoiman harjoitustehtäviä.
Ohjelmistopraktikum.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Musiikin historia 2: Luento-opetus ja itsenäinen työskentely.
Musiikin tietotekniikka: lähiopetus, demonstraatiot, opetuskeskustelu, harjoitukset, harjoitustyöt, tentti
Säveltapailu 2: lähiopetus ja itsenäiset tehtävät.
Sovitus: lähiopetus ja itsenäiset tehtävät. Sovitus-osio perustuu ns. kevyen musiikin käytäntöihin.
Ohjelmistopraktikum: Lähiopetus.

Oppimateriaalit

Musiikin historia: Kurssimateriaali jaetaan OneDrive-kansioon kurssin yhteydessä.
Musiikin tietotekniikka: Luentomateriaalit, verkkosivut, opetusvideot.
Säveltapailu: Oppitunneilla jaettava materiaali.
Sovitus: Oppitunneilla jaettava materiaali.
Ohjelmistopraktikun: Oppitunneilla jaettava materiaali.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Musiikin tietotekniikka: Omakohtaista työskentelyä 45 h, oppitunteja 36 h
Opintojaksolla edellytetään läsnäoloa 80 % lähiopetuksesta.

Sisällön jaksotus

Opintojakson osat Ohjelmistopraktikum sekä Sovitus painottuvat teatterimusiikkiin. Ryhmä on suunnattu musiikkiteatteriopiskelijoille.

Opintojakso sisältää seuraavat osat:
Musiikin tietotekniikka, Matti Ruippo.
Musiikin historia, Markus Yli-Jokipii
Säveltapailu, Susanna Vainio
Ohjelmistopraktikum.
Sovitus: Kalle Elkomaa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

AHOT

Kansainvälisyys

Musiikin tietotekniikka: Käytettävä ohjelmisto on englanninkielistä.

Ilmoittautumisaika

07.06.2023 - 31.08.2023

Ajoitus

21.08.2023 - 10.05.2024

Laajuus

15 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Musiikki

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

6 - 60

Koulutus
  • Musiikin tutkinto-ohjelma, Muusikko
  • Musiikin tutkinto-ohjelma, Musiikkipedagogi
Opettaja
  • Matti Ruippo
  • Susanna Vainio
  • Kalle Elkomaa
  • Musiikki Virtuaalihenkilö
  • Markus Yli-Jokipii
Vastuuhenkilö

Hannu Pohjannoro

Pienryhmät
  • Säveltapailu 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Sovitus ja soitinnuksen perusteet (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Musiikin historia 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Musiikin tietotekniikka, ryhmä 3 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Musiikin tietotekniikka, ryhmä 4 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • 22MUPE
    Musiikkipedagogi
  • 22MUSTE
    Musiikkiteatteri
Pienryhmät
  • Säveltapailu 2
  • Sovitus ja soitinnuksen perusteet
  • Musiikin historia 2
  • Musiikin tietotekniikka, ryhmä 3
  • Musiikin tietotekniikka, ryhmä 4

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija on laajentanut tiedollista, analyyttista ja käytännöllistä musiikin tietotekniikan, musiikin historian, sovittamisen, musiikkianalyysin ja säveltapailun osaamistaan ja käytännön soveltamistaitojaan.

Musiikin tietotekniikka, 3 op
Opiskelija osaa hyödyntää musiikkiteknologian työvälineitä tulevassa ammatissaan. Näitä ovat musiikin komponointiin liittyvät työkalut, kuten nuotinkirjoitus-, sekvensseri- ja muut moniraitatyöskentelyyn liityvät ohjelmat. Erityisesti kiinnitetään huomiota musiikin julkaisun eri kanavien mahdollisuuksiin.

Musiikin historia, 3 op
Opiskelija tuntee länsimaisen taidemusiikin historian päälinjat romantiikasta aikamme musiikkiin, tunnistaa aikakausille ominaisia tyylipiirteitä sekä hahmottaa tyylikausien kokonaisuuksia ja kehityslinjoja.

Sovittaminen, 3 op
Opiskelija tuntee eri soittimien ja lauluäänen ominaisuuksia sekä niille kirjoittamisen käytäntöjä. Opiskelija tuntee sovittamisen periaatteita ja käytäntöjä ja osaa soveltaa niitä musiikkia kirjoittaessaan.

Säveltapailu, 3 op
Opiskelija hahmottaa musisoiden ja kuullun perusteella kirjoittaen musiikkia vanhasta musiikista myöhäisromantiikkaan sekä hallitsee perusrytmiikan poikkeusjakoisine rytmikuvioineen.

Musiikkipedagogi: Musiikkianalyysi, 3 op
Opiskelija osaa analysoida ja kuvata laajamuotoisia länsimaisen taidemusiikin rakenteita eri tyylikausilta.

Musiikkiteatteri: Ohjelmistopraktikum, 3 op
Opiskelija tuntee keskeisimmän musiikkiteatteriohjelmiston eri tyylikausilta, keskiössä erityisesti angloamerikkalainen musiikkiteatteriperinne. Opiskelija tuntee laajasti musiikkiteatterin teknisiä-, tyylillisiä-, ja tulkinnallisia kysymyksiä. Opiskelija ymmärtää ja osaa hyödyntää kirjallisuutta musiikkiteatterin alueelta, analysoida ja sekä itsenäisesti laajentaa ja syventää omaa musiikkianalyyttistä tuntemustaan ja ohjelmistotuntemustaan.

Sisältö (OJ)

Musiikin tietotekniikka
- nuotinkirjoitus tietokoneella
- sekvensseri- ja muut tallennusohjelmat
- jakelukanavat ja julkaisu musiikkiyhteisöissä
- ilmaiset verkkotyökalut musiikin tekemisessä

Musiikin historia
- romantiikan ajan musiikki
- 1900-2000-luvun musiikki

Sovittaminen ja soitinnuksen perusteet
- yleisesti käytössä olevien soittimien ominaisuudet ja niille kirjoittamisen käytännöt
- sovitusharjoituksia yhtyeille ja kuorolle
Sisältö voidaan painottaa klassisen tai pop-jazz-musiikin mukaisiin käytäntöihin. Sävellysopintojen pohjaosaamisvaatimuksena on klassiseen musiikkiin painottunut sisältö.

Säveltapailu
Melodian hahmottaminen
- tonaalisia, muunnesäveliä ja -sointuja sekä modulaatioita sisältäviä ja kirkkosävellajeihin pohjautuvia melodioita laulaen
- tonaalisen 2-äänisen musiikin hahmottaminen kirjoittaen
- tonaalisia ja modaalisia melodioita laulaen ja kirjoittaen
- asteikkojen ja sointujen hahmottaminen laulaen ja kuulonvaraisesti
- transponointia
Harmonian hahmottaminen
- tonaalisen muunnesointuja monipuolisesti sisältävän harmonian hahmottaminen sointudiktaateista ja musiikkiesimerkeistä
Rytmin hahmottaminen
- perusrytmiikan ja poikkeusjakoisten rytmikuvioiden hahmottaminen musisoiden ja kirjoittaen

Musiikkipedagogi: Musiikkianalyysi
- analyysiharjoituksia
- musiikkianalyyttista kirjalisuutta

Musiikkiteatteri: Ohjelmistopraktikum
- musiikkiteatterin ohjelmistotuntemuksen kartuttaminen ja syventäminen
- analyysi harjoituksia musiikkiteatteriohjelmistosta
- harjoitustyö (esitelmä tms.) johonkin musiikkiteatterin osa-alueeseen syventyen

Esitietovaatimukset (OJ)

Musiikin hahmottaminen ja historia 1 tai vastaava osaaminen

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.

Musiikin tietotekniikka
Opiskelija osaa välttävästi käyttää musiikin tietotekniikkaa oman ammattiosaamisensa apuna.

Musiikin historia
Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet tyydyttävästi, mutta musiikinhistoriallisten asiakokonaisuuksien johdonmukaisessa käsittelemisessä on puutteita. Opiskelijan kirjallinen ilmaisu on heikkoa.

Sovittaminen ja soitinnuksen perusteet
Opiskelijan tuntemus soitinten ominaisuuksista ja tyypillisisitä käyttötavoista on vaatimatonta. Opiskelija osaa pääpiirteittäin lukea orkesteripartituuria. Harjoitustehtävät noudattavat perusratkaisuja eivätkä kaikilta osin ota huomioon soitinten ominaisuuksia. Esitysmerkinnät ovat puutteellisia.

Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät kutakuinkin sujuvasti. Virheitä esiintyy, mutta suoritus muodostaa silti tyydyttävän kokonaisuuden (mm. tempo pysyy, toonika on tunnistettavissa).

Musiikkianalyysi ja ohjelmistopraktikum
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata joitakin musiikillisia rakenteita ja jossain määrin soveltaa musiikinteorian käsitteitä analyyttisiin havaintoihinsa. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat jossain määrin hajanaisia ja muodostavat puutteellisen kokonaisuuden.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.

Musiikin tietotekniikka
Opiskelija osaa käyttää nuotinkirjoitus- ja äänitysohjelmia oman ammattiosaamisensa tukena. Hän osaa julkaista musiikillista materiaalia sähköisesti.

Musiikin historia
Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet ja niiden yksityiskohtia ja osaa käsitellä kriittisesti historiankirjoitusta. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikin historian tutkimuksen näkökulmien kautta.

Sovittaminen ja soitinnuksen perusteet
Opiskelija tuntee yleisesti käytössä olevien soitinten ominaisuuksia ja tyypillisiä käyttötapoja. Opiskelija osaa lukea orkesteripartituuria ja tuntee niissä yleisimmin esiintyviä lyhenteitä ja merkintöjä. Harjoitustehtävät osoittavat erilaisten soitinnus- ja sovitusratkaisujen tuntemusta. Esitysmerkinnöissä ei ole merkittäviä puutteita ja nuottikuva on selkeä.

Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät sujuvasti. Virheitä esiintyy, mutta suoritus muodostaa silti yhtenäisen kokonaisuuden.

Musiikkianalyysi ja ohjelmistopraktikum
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa perustella analyyttisia ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat pääosin relevantteja ja muodostavat kokonaisuuden.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.

Musiikin tietotekniikka
Opiskelija osaa käyttää erinomaisesti nuotinkirjoitus- ja äänitysohjelmia oman ammattiosaamisensa tukena. Hän osaa julkaista musiikillista materiaalia, eri kanavia käyttäen sähköisesti.

Musiikin historia
Opiskelija osoittaa erinomaista asiakokonaisuuksien ja niiden yksityiskohtien hallintaa. Hän osaa käsitellä historiallista tietoa kriittisesti ja monipuolisesti omaan ammatilliseen substanssiosaamiseensa soveltaen. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikin historian tutkimuksen näkökulmien kautta.

Sovittaminen ja soitinnuksen perusteet
Opiskelija tuntee yleisesti käytössä olevien soitinten ominaisuudet ja tyypilliset käyttötavat. Opiskelija osaa sujuvasti lukea orkesteripartituuria ja tuntee niissä esiintyvät lyhenteet ja merkinnät.
Harjoitustehtävät osoittavat erilaisten soitinnus- ja sovitusratkaisujen monipuolista hallintaa. Esitysmerkinnät ovat asianmukaiset ja nuottikuva on viimeistelty.

Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät sujuvasti ja oikein; mahdolliset vähäiset virheet eivät vaikuta häiritsevästi kokonaisuuteen.

Musiikkianalyysi ja ohjelmistopraktikum
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan myös tavanomaisesta poikkeavien tapausten analyysiin ja perustella analyyttisiä ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat relevantteja ja muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Musiikin historia: Tentti exam roomissa kurssin lopussa.

Säveltapailu: Kirjallinen ja suullinen tentti viimeisillä opetuskerroilla.

Uusintatentti yleisenä tenttipäivänä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Musiikin historia: Tentti, jossa kirjallinen osuus ja kuunteluohjelmiston tentti.

Säveltapailu: Kirjallinen ja suullinen tentti viimeisillä opetuskerroilla.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Musiikin historia: Luento-opetus ja itsenäinen työskentely.

Säveltapailu: Lähiopetus.

Oppimateriaalit

Musiikin historia:
Opiskelija tuntee länsimaisen taidemusiikin historian aikakausien estetiikan perusteet romantiikasta aikamme musiikkiin. Hän tunnistaa aikakausille ominaisia tyylipiirteitä sekä hahmottaa tyylikausien kokonaisuuksia ja kehityslinjoja.
Kurssimateriaali jaetaan OneDrive-kansioon kurssin yhteydessä.

Säveltapailu:
Materiaali jaetaan oppituntien yhteydessä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

AHOT

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Musiikin historia: Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet tyydyttävästi, mutta musiikinhistoriallisten asiakokonaisuuksien johdonmukaisessa käsittelemisessä on puutteita. Opiskelijan kirjallinen ilmaisu on heikkoa.

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Musiikin historia: Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet ja niiden yksityiskohtia ja osaa käsitellä kriittisesti historiankirjoitusta. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikinhistorian tutkimuksen näkökulmien kautta.

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Musiikin historia:Opiskelija osoittaa erinomaista asiakokonaisuuksien ja niiden yksityiskohtien hallintaa. Hän osaa käsitellä historiallista tietoa kriittisesti ja monipuolisesti omaan ammatilliseen substanssiosaamiseensa soveltaen. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikinhistorian tutkimuksen näkökulmien kautta

Ilmoittautumisaika

07.06.2023 - 31.08.2023

Ajoitus

21.08.2023 - 10.05.2024

Laajuus

15 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Musiikki

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

6 - 60

Koulutus
  • Musiikin tutkinto-ohjelma, Muusikko
  • Musiikin tutkinto-ohjelma, Musiikkipedagogi
Opettaja
  • Jussi-Pekka Nuto
  • Matti Ruippo
  • Susanna Vainio
  • Paavo Korpijaakko
  • Markus Yli-Jokipii
Vastuuhenkilö

Hannu Pohjannoro

Pienryhmät
  • Sovitus ja soitinnuksen perusteet (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Musiikin historia 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Musiikin tietotekniikka 2, ryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Musiikin tietotekniikka 2, ryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Säveltapailu 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Säveltapailu 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Musiikkianalyysi 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • 22MUPE
    Musiikkipedagogi
  • 22MUSTE
    Musiikkiteatteri
Pienryhmät
  • Sovitus ja soitinnuksen perusteet
  • Musiikin historia 2
  • Musiikin tietotekniikka 2, ryhmä 1
  • Musiikin tietotekniikka 2, ryhmä 2
  • Säveltapailu 2
  • Säveltapailu 2
  • Musiikkianalyysi 2

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija on laajentanut tiedollista, analyyttista ja käytännöllistä musiikin tietotekniikan, musiikin historian, sovittamisen, musiikkianalyysin ja säveltapailun osaamistaan ja käytännön soveltamistaitojaan.

Musiikin tietotekniikka, 3 op
Opiskelija osaa hyödyntää musiikkiteknologian työvälineitä tulevassa ammatissaan. Näitä ovat musiikin komponointiin liittyvät työkalut, kuten nuotinkirjoitus-, sekvensseri- ja muut moniraitatyöskentelyyn liityvät ohjelmat. Erityisesti kiinnitetään huomiota musiikin julkaisun eri kanavien mahdollisuuksiin.

Musiikin historia, 3 op
Opiskelija tuntee länsimaisen taidemusiikin historian päälinjat romantiikasta aikamme musiikkiin, tunnistaa aikakausille ominaisia tyylipiirteitä sekä hahmottaa tyylikausien kokonaisuuksia ja kehityslinjoja.

Sovittaminen, 3 op
Opiskelija tuntee eri soittimien ja lauluäänen ominaisuuksia sekä niille kirjoittamisen käytäntöjä. Opiskelija tuntee sovittamisen periaatteita ja käytäntöjä ja osaa soveltaa niitä musiikkia kirjoittaessaan.

Säveltapailu, 3 op
Opiskelija hahmottaa musisoiden ja kuullun perusteella kirjoittaen musiikkia vanhasta musiikista myöhäisromantiikkaan sekä hallitsee perusrytmiikan poikkeusjakoisine rytmikuvioineen.

Musiikkipedagogi: Musiikkianalyysi, 3 op
Opiskelija osaa analysoida ja kuvata laajamuotoisia länsimaisen taidemusiikin rakenteita eri tyylikausilta.

Musiikkiteatteri: Ohjelmistopraktikum, 3 op
Opiskelija tuntee keskeisimmän musiikkiteatteriohjelmiston eri tyylikausilta, keskiössä erityisesti angloamerikkalainen musiikkiteatteriperinne. Opiskelija tuntee laajasti musiikkiteatterin teknisiä-, tyylillisiä-, ja tulkinnallisia kysymyksiä. Opiskelija ymmärtää ja osaa hyödyntää kirjallisuutta musiikkiteatterin alueelta, analysoida ja sekä itsenäisesti laajentaa ja syventää omaa musiikkianalyyttistä tuntemustaan ja ohjelmistotuntemustaan.

Sisältö (OJ)

Musiikin tietotekniikka
- nuotinkirjoitus tietokoneella
- sekvensseri- ja muut tallennusohjelmat
- jakelukanavat ja julkaisu musiikkiyhteisöissä
- ilmaiset verkkotyökalut musiikin tekemisessä

Musiikin historia
- romantiikan ajan musiikki
- 1900-2000-luvun musiikki

Sovittaminen ja soitinnuksen perusteet
- yleisesti käytössä olevien soittimien ominaisuudet ja niille kirjoittamisen käytännöt
- sovitusharjoituksia yhtyeille ja kuorolle
Sisältö voidaan painottaa klassisen tai pop-jazz-musiikin mukaisiin käytäntöihin. Sävellysopintojen pohjaosaamisvaatimuksena on klassiseen musiikkiin painottunut sisältö.

Säveltapailu
Melodian hahmottaminen
- tonaalisia, muunnesäveliä ja -sointuja sekä modulaatioita sisältäviä ja kirkkosävellajeihin pohjautuvia melodioita laulaen
- tonaalisen 2-äänisen musiikin hahmottaminen kirjoittaen
- tonaalisia ja modaalisia melodioita laulaen ja kirjoittaen
- asteikkojen ja sointujen hahmottaminen laulaen ja kuulonvaraisesti
- transponointia
Harmonian hahmottaminen
- tonaalisen muunnesointuja monipuolisesti sisältävän harmonian hahmottaminen sointudiktaateista ja musiikkiesimerkeistä
Rytmin hahmottaminen
- perusrytmiikan ja poikkeusjakoisten rytmikuvioiden hahmottaminen musisoiden ja kirjoittaen

Musiikkipedagogi: Musiikkianalyysi
- analyysiharjoituksia
- musiikkianalyyttista kirjalisuutta

Musiikkiteatteri: Ohjelmistopraktikum
- musiikkiteatterin ohjelmistotuntemuksen kartuttaminen ja syventäminen
- analyysi harjoituksia musiikkiteatteriohjelmistosta
- harjoitustyö (esitelmä tms.) johonkin musiikkiteatterin osa-alueeseen syventyen

Esitietovaatimukset (OJ)

Musiikin hahmottaminen ja historia 1 tai vastaava osaaminen

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.

Musiikin tietotekniikka
Opiskelija osaa välttävästi käyttää musiikin tietotekniikkaa oman ammattiosaamisensa apuna.

Musiikin historia
Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet tyydyttävästi, mutta musiikinhistoriallisten asiakokonaisuuksien johdonmukaisessa käsittelemisessä on puutteita. Opiskelijan kirjallinen ilmaisu on heikkoa.

Sovittaminen ja soitinnuksen perusteet
Opiskelijan tuntemus soitinten ominaisuuksista ja tyypillisisitä käyttötavoista on vaatimatonta. Opiskelija osaa pääpiirteittäin lukea orkesteripartituuria. Harjoitustehtävät noudattavat perusratkaisuja eivätkä kaikilta osin ota huomioon soitinten ominaisuuksia. Esitysmerkinnät ovat puutteellisia.

Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät kutakuinkin sujuvasti. Virheitä esiintyy, mutta suoritus muodostaa silti tyydyttävän kokonaisuuden (mm. tempo pysyy, toonika on tunnistettavissa).

Musiikkianalyysi ja ohjelmistopraktikum
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata joitakin musiikillisia rakenteita ja jossain määrin soveltaa musiikinteorian käsitteitä analyyttisiin havaintoihinsa. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat jossain määrin hajanaisia ja muodostavat puutteellisen kokonaisuuden.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.

Musiikin tietotekniikka
Opiskelija osaa käyttää nuotinkirjoitus- ja äänitysohjelmia oman ammattiosaamisensa tukena. Hän osaa julkaista musiikillista materiaalia sähköisesti.

Musiikin historia
Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet ja niiden yksityiskohtia ja osaa käsitellä kriittisesti historiankirjoitusta. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikin historian tutkimuksen näkökulmien kautta.

Sovittaminen ja soitinnuksen perusteet
Opiskelija tuntee yleisesti käytössä olevien soitinten ominaisuuksia ja tyypillisiä käyttötapoja. Opiskelija osaa lukea orkesteripartituuria ja tuntee niissä yleisimmin esiintyviä lyhenteitä ja merkintöjä. Harjoitustehtävät osoittavat erilaisten soitinnus- ja sovitusratkaisujen tuntemusta. Esitysmerkinnöissä ei ole merkittäviä puutteita ja nuottikuva on selkeä.

Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät sujuvasti. Virheitä esiintyy, mutta suoritus muodostaa silti yhtenäisen kokonaisuuden.

Musiikkianalyysi ja ohjelmistopraktikum
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa perustella analyyttisia ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat pääosin relevantteja ja muodostavat kokonaisuuden.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.

Musiikin tietotekniikka
Opiskelija osaa käyttää erinomaisesti nuotinkirjoitus- ja äänitysohjelmia oman ammattiosaamisensa tukena. Hän osaa julkaista musiikillista materiaalia, eri kanavia käyttäen sähköisesti.

Musiikin historia
Opiskelija osoittaa erinomaista asiakokonaisuuksien ja niiden yksityiskohtien hallintaa. Hän osaa käsitellä historiallista tietoa kriittisesti ja monipuolisesti omaan ammatilliseen substanssiosaamiseensa soveltaen. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikin historian tutkimuksen näkökulmien kautta.

Sovittaminen ja soitinnuksen perusteet
Opiskelija tuntee yleisesti käytössä olevien soitinten ominaisuudet ja tyypilliset käyttötavat. Opiskelija osaa sujuvasti lukea orkesteripartituuria ja tuntee niissä esiintyvät lyhenteet ja merkinnät.
Harjoitustehtävät osoittavat erilaisten soitinnus- ja sovitusratkaisujen monipuolista hallintaa. Esitysmerkinnät ovat asianmukaiset ja nuottikuva on viimeistelty.

Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät sujuvasti ja oikein; mahdolliset vähäiset virheet eivät vaikuta häiritsevästi kokonaisuuteen.

Musiikkianalyysi ja ohjelmistopraktikum
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan myös tavanomaisesta poikkeavien tapausten analyysiin ja perustella analyyttisiä ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat relevantteja ja muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Musiikin historia: Tentti exam roomissa kurssin lopussa.

Säveltapailu: Kirjallinen ja suullinen tentti viimeisillä opetuskerroilla.

Uusintatentti yleisenä tenttipäivänä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Musiikin historia: Tentti, jossa kirjallinen osuus ja kuunteluohjelmiston tentti.

Säveltapailu: Kirjallinen ja suullinen tentti.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Musiikin historia: Luento-opetus ja itsenäinen työskentely.

Säveltapailu: Lähiopetus

Oppimateriaalit

Musiikin historia:
Opiskelija tuntee länsimaisen taidemusiikin historian aikakausien estetiikan perusteet romantiikasta aikamme musiikkiin. Hän tunnistaa aikakausille ominaisia tyylipiirteitä sekä hahmottaa tyylikausien kokonaisuuksia ja kehityslinjoja.
Kurssimateriaali jaetaan OneDrive-kansioon kurssin yhteydessä.

Säveltapailu:
Materiaali jaetaan oppituntien yhteydessä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

AHOT

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Musiikin historia: Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet tyydyttävästi, mutta musiikinhistoriallisten asiakokonaisuuksien johdonmukaisessa käsittelemisessä on puutteita. Opiskelijan kirjallinen ilmaisu on heikkoa.

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Musiikin historia: Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet ja niiden yksityiskohtia ja osaa käsitellä kriittisesti historiankirjoitusta. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikinhistorian tutkimuksen näkökulmien kautta.

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Musiikin historia:Opiskelija osoittaa erinomaista asiakokonaisuuksien ja niiden yksityiskohtien hallintaa. Hän osaa käsitellä historiallista tietoa kriittisesti ja monipuolisesti omaan ammatilliseen substanssiosaamiseensa soveltaen. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikinhistorian tutkimuksen näkökulmien kautta

Ilmoittautumisaika

08.06.2022 - 30.08.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 10.05.2023

Laajuus

15 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Musiikki

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

6 - 60

Koulutus
  • Musiikin tutkinto-ohjelma, Muusikko
  • Musiikin tutkinto-ohjelma, Musiikkipedagogi
Opettaja
  • Matti Ruippo
  • Kalle Elkomaa
  • Aki Haikonen
  • Elina Salmi
  • Tero Lanu
  • Markus Yli-Jokipii
  • Tero Koski
  • Hanna Hurskainen
Vastuuhenkilö

Hannu Pohjannoro

Pienryhmät
  • Musiikin historia 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Säveltapailu 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Sovitus ja soitinnuksen perusteet (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Musiikin tietotekniikka, ryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Musiikin tietotekniikka, ryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Musiikkianalyysi 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Ohjelmistopraktikum (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • 21MUSTE
    Musiikkiteatteri
  • 21MUPE
    Musiikkipedagogi
Pienryhmät
  • Musiikin historia 2
  • Säveltapailu 2
  • Sovitus ja soitinnuksen perusteet
  • Musiikin tietotekniikka, ryhmä 1
  • Musiikin tietotekniikka, ryhmä 2
  • Musiikkianalyysi 2
  • Ohjelmistopraktikum

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija on laajentanut tiedollista, analyyttista ja käytännöllistä musiikin tietotekniikan, musiikin historian, sovittamisen, musiikkianalyysin ja säveltapailun osaamistaan ja käytännön soveltamistaitojaan.

Musiikin tietotekniikka, 3 op
Opiskelija osaa hyödyntää musiikkiteknologian työvälineitä tulevassa ammatissaan. Näitä ovat musiikin komponointiin liittyvät työkalut, kuten nuotinkirjoitus-, sekvensseri- ja muut moniraitatyöskentelyyn liityvät ohjelmat. Erityisesti kiinnitetään huomiota musiikin julkaisun eri kanavien mahdollisuuksiin.

Musiikin historia, 3 op
Opiskelija tuntee länsimaisen taidemusiikin historian päälinjat romantiikasta aikamme musiikkiin, tunnistaa aikakausille ominaisia tyylipiirteitä sekä hahmottaa tyylikausien kokonaisuuksia ja kehityslinjoja.

Sovittaminen, 3 op
Opiskelija tuntee eri soittimien ja lauluäänen ominaisuuksia sekä niille kirjoittamisen käytäntöjä. Opiskelija tuntee sovittamisen periaatteita ja käytäntöjä ja osaa soveltaa niitä musiikkia kirjoittaessaan.

Säveltapailu, 3 op
Opiskelija hahmottaa musisoiden ja kuullun perusteella kirjoittaen musiikkia vanhasta musiikista myöhäisromantiikkaan sekä hallitsee perusrytmiikan poikkeusjakoisine rytmikuvioineen.

Musiikkipedagogi: Musiikkianalyysi, 3 op
Opiskelija osaa analysoida ja kuvata laajamuotoisia länsimaisen taidemusiikin rakenteita eri tyylikausilta.

Musiikkiteatteri: Ohjelmistopraktikum, 3 op
Opiskelija tuntee keskeisimmän musiikkiteatteriohjelmiston eri tyylikausilta, keskiössä erityisesti angloamerikkalainen musiikkiteatteriperinne. Opiskelija tuntee laajasti musiikkiteatterin teknisiä-, tyylillisiä-, ja tulkinnallisia kysymyksiä. Opiskelija ymmärtää ja osaa hyödyntää kirjallisuutta musiikkiteatterin alueelta, analysoida ja sekä itsenäisesti laajentaa ja syventää omaa musiikkianalyyttistä tuntemustaan ja ohjelmistotuntemustaan.

Sisältö (OJ)

Musiikin tietotekniikka
- nuotinkirjoitus tietokoneella
- sekvensseri- ja muut tallennusohjelmat
- jakelukanavat ja julkaisu musiikkiyhteisöissä
- ilmaiset verkkotyökalut musiikin tekemisessä

Musiikin historia
- romantiikan ajan musiikki
- 1900-2000-luvun musiikki

Sovittaminen ja soitinnuksen perusteet
- yleisesti käytössä olevien soittimien ominaisuudet ja niille kirjoittamisen käytännöt
- sovitusharjoituksia yhtyeille ja kuorolle
Sisältö voidaan painottaa klassisen tai pop-jazz-musiikin mukaisiin käytäntöihin. Sävellysopintojen pohjaosaamisvaatimuksena on klassiseen musiikkiin painottunut sisältö.

Säveltapailu
Melodian hahmottaminen
- tonaalisia, muunnesäveliä ja -sointuja sekä modulaatioita sisältäviä ja kirkkosävellajeihin pohjautuvia melodioita laulaen
- tonaalisen 2-äänisen musiikin hahmottaminen kirjoittaen
- tonaalisia ja modaalisia melodioita laulaen ja kirjoittaen
- asteikkojen ja sointujen hahmottaminen laulaen ja kuulonvaraisesti
- transponointia
Harmonian hahmottaminen
- tonaalisen muunnesointuja monipuolisesti sisältävän harmonian hahmottaminen sointudiktaateista ja musiikkiesimerkeistä
Rytmin hahmottaminen
- perusrytmiikan ja poikkeusjakoisten rytmikuvioiden hahmottaminen musisoiden ja kirjoittaen

Musiikkipedagogi: Musiikkianalyysi
- analyysiharjoituksia
- musiikkianalyyttista kirjalisuutta

Musiikkiteatteri: Ohjelmistopraktikum
- musiikkiteatterin ohjelmistotuntemuksen kartuttaminen ja syventäminen
- analyysi harjoituksia musiikkiteatteriohjelmistosta
- harjoitustyö (esitelmä tms.) johonkin musiikkiteatterin osa-alueeseen syventyen

Esitietovaatimukset (OJ)

Musiikin hahmottaminen ja historia 1 tai vastaava osaaminen

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.

Musiikin tietotekniikka
Opiskelija osaa välttävästi käyttää musiikin tietotekniikkaa oman ammattiosaamisensa apuna.

Musiikin historia
Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet tyydyttävästi, mutta musiikinhistoriallisten asiakokonaisuuksien johdonmukaisessa käsittelemisessä on puutteita. Opiskelijan kirjallinen ilmaisu on heikkoa.

Sovittaminen ja soitinnuksen perusteet
Opiskelijan tuntemus soitinten ominaisuuksista ja tyypillisisitä käyttötavoista on vaatimatonta. Opiskelija osaa pääpiirteittäin lukea orkesteripartituuria. Harjoitustehtävät noudattavat perusratkaisuja eivätkä kaikilta osin ota huomioon soitinten ominaisuuksia. Esitysmerkinnät ovat puutteellisia.

Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät kutakuinkin sujuvasti. Virheitä esiintyy, mutta suoritus muodostaa silti tyydyttävän kokonaisuuden (mm. tempo pysyy, toonika on tunnistettavissa).

Musiikkianalyysi ja ohjelmistopraktikum
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata joitakin musiikillisia rakenteita ja jossain määrin soveltaa musiikinteorian käsitteitä analyyttisiin havaintoihinsa. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat jossain määrin hajanaisia ja muodostavat puutteellisen kokonaisuuden.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.

Musiikin tietotekniikka
Opiskelija osaa käyttää nuotinkirjoitus- ja äänitysohjelmia oman ammattiosaamisensa tukena. Hän osaa julkaista musiikillista materiaalia sähköisesti.

Musiikin historia
Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet ja niiden yksityiskohtia ja osaa käsitellä kriittisesti historiankirjoitusta. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikin historian tutkimuksen näkökulmien kautta.

Sovittaminen ja soitinnuksen perusteet
Opiskelija tuntee yleisesti käytössä olevien soitinten ominaisuuksia ja tyypillisiä käyttötapoja. Opiskelija osaa lukea orkesteripartituuria ja tuntee niissä yleisimmin esiintyviä lyhenteitä ja merkintöjä. Harjoitustehtävät osoittavat erilaisten soitinnus- ja sovitusratkaisujen tuntemusta. Esitysmerkinnöissä ei ole merkittäviä puutteita ja nuottikuva on selkeä.

Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät sujuvasti. Virheitä esiintyy, mutta suoritus muodostaa silti yhtenäisen kokonaisuuden.

Musiikkianalyysi ja ohjelmistopraktikum
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa perustella analyyttisia ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat pääosin relevantteja ja muodostavat kokonaisuuden.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.

Musiikin tietotekniikka
Opiskelija osaa käyttää erinomaisesti nuotinkirjoitus- ja äänitysohjelmia oman ammattiosaamisensa tukena. Hän osaa julkaista musiikillista materiaalia, eri kanavia käyttäen sähköisesti.

Musiikin historia
Opiskelija osoittaa erinomaista asiakokonaisuuksien ja niiden yksityiskohtien hallintaa. Hän osaa käsitellä historiallista tietoa kriittisesti ja monipuolisesti omaan ammatilliseen substanssiosaamiseensa soveltaen. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikin historian tutkimuksen näkökulmien kautta.

Sovittaminen ja soitinnuksen perusteet
Opiskelija tuntee yleisesti käytössä olevien soitinten ominaisuudet ja tyypilliset käyttötavat. Opiskelija osaa sujuvasti lukea orkesteripartituuria ja tuntee niissä esiintyvät lyhenteet ja merkinnät.
Harjoitustehtävät osoittavat erilaisten soitinnus- ja sovitusratkaisujen monipuolista hallintaa. Esitysmerkinnät ovat asianmukaiset ja nuottikuva on viimeistelty.

Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät sujuvasti ja oikein; mahdolliset vähäiset virheet eivät vaikuta häiritsevästi kokonaisuuteen.

Musiikkianalyysi ja ohjelmistopraktikum
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan myös tavanomaisesta poikkeavien tapausten analyysiin ja perustella analyyttisiä ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat relevantteja ja muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Musiikin tietotekniikka:
Musiikin historia: Tentti viimeisellä opetuskerralla..
Sovittaminen: Portfolioarviointi: opettaja arvioi valikoiman harjoitustehtäviä.
Säveltapailu: Tentti viimeisellä opetuskerralla.
MUSIIKKIPEDAGOGI: Musiikkianalyysi: Tentti viimeisellä opetuskerralla.
MUSIIKKITEATTERI: Ohjelmistopraktikum: Tentti viimeisellä opetuskerralla.

Tentin uusinta Musiikin yleisinä tenttipäivinä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Musiikin tietotekniikka:
Musiikin historia: Tentti, jossa kirjallinen osuus ja kuunteluohjelmiston tentti.
Sovittaminen: Portfolioarviointi: opettaja arvioi valikoiman harjoitustehtäviä.
Säveltapailu: Tentti viimeisellä opetuskerralla.
MUSIIKKIPEDAGOGI: Musiikkianalyysi: Tentti viimeisellä opetuskerralla.
MUSIIKKITEATTERI: Ohjelmistopraktikum: Tentti viimeisellä opetuskerralla.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Musiikin tietotekniikka: Ryhmäopetus, harjoitustehtävät, itsenäinen työskentely.
Musiikin historia: Luento-opetus ja itsenäinen työskentely.
Sovittaminen: Ryhmäopetus, harjoitustehtävät, itsenäinen työskentely.
Säveltapailu: Ryhmäopetus, harjoitustehtävät, itsenäinen työskentely.
MUSIIKKIPEDAGOGI: Musiikkianalyysi: Ryhmäopetus, harjoitustehtävät, itsenäinen työskentely.
MUSIIKKITEATTERI: Ohjalemistopraktikum: Ryhmäopetus, harjoitustehtävät, itsenäinen työskentely.

Oppimateriaalit

Musiikin historia:
Opiskelija tuntee länsimaisen taidemusiikin historian aikakausien estetiikan perusteet romantiikasta aikamme musiikkiin. Hän tunnistaa aikakausille ominaisia tyylipiirteitä sekä hahmottaa tyylikausien kokonaisuuksia ja kehityslinjoja.
Kurssimateriaali jaetaan OneDrive-kansioon kurssin yhteydessä.

Sisällön jaksotus

Suuntautumispolusta (musiikkipedagogi/musiikkiteatteri) riippuen opintojakso sisältää seuraavat osat :

MUSIIKKIPEDAGOGI:
Musiikin tietotekniikka, Tero Koski.
Musiikin historia, Markus Yli-Jokipii
Säveltapailu,
Musiikkianalyysi, Tero Lanu.
Sovittaminen (pop-jazz-painotus) Kalle Elkomaa.

MUSIIKKITEATTERI:
Musiikin tietotekniikka, Tero Koski.
Musiikin historia, Markus Yli-Jokipii
Säveltapailu,
Ohjelmistopraktikum, Aki Haikonen
Sovittaminen (pop-jazz-painotus) Kalle Elkomaa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

AHOT

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Musiikin historia: Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet tyydyttävästi, mutta musiikinhistoriallisten asiakokonaisuuksien johdonmukaisessa käsittelemisessä on puutteita. Opiskelijan kirjallinen ilmaisu on heikkoa.

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Musiikin historia: Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet ja niiden yksityiskohtia ja osaa käsitellä kriittisesti historiankirjoitusta. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikinhistorian tutkimuksen näkökulmien kautta.

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Musiikin historia:Opiskelija osoittaa erinomaista asiakokonaisuuksien ja niiden yksityiskohtien hallintaa. Hän osaa käsitellä historiallista tietoa kriittisesti ja monipuolisesti omaan ammatilliseen substanssiosaamiseensa soveltaen. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikinhistorian tutkimuksen näkökulmien kautta

Ilmoittautumisaika

08.06.2022 - 30.08.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 08.05.2023

Laajuus

15 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Musiikki

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

6 - 60

Koulutus
  • Musiikin tutkinto-ohjelma, Muusikko
  • Musiikin tutkinto-ohjelma, Musiikkipedagogi
Opettaja
  • Matti Ruippo
  • Susanna Vainio
  • Paavo Korpijaakko
  • Elina Salmi
  • Tero Lanu
  • Markus Yli-Jokipii
  • Tero Koski
Vastuuhenkilö

Hannu Pohjannoro

Pienryhmät
  • Musiikin historia 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Säveltapailu 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Sovitus ja soitinnuksen perusteet (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Musiikin tietotekniikka, ryhmä 3 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Musiikin tietotekniikka, ryhmä 4 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Musiikkinanalyysi 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • 21MUSTE
    Musiikkiteatteri
  • 21MUPE
    Musiikkipedagogi
Pienryhmät
  • Musiikin historia 2
  • Säveltapailu 2
  • Sovitus ja soitinnuksen perusteet
  • Musiikin tietotekniikka, ryhmä 3
  • Musiikin tietotekniikka, ryhmä 4
  • Musiikkinanalyysi 2

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija on laajentanut tiedollista, analyyttista ja käytännöllistä musiikin tietotekniikan, musiikin historian, sovittamisen, musiikkianalyysin ja säveltapailun osaamistaan ja käytännön soveltamistaitojaan.

Musiikin tietotekniikka, 3 op
Opiskelija osaa hyödyntää musiikkiteknologian työvälineitä tulevassa ammatissaan. Näitä ovat musiikin komponointiin liittyvät työkalut, kuten nuotinkirjoitus-, sekvensseri- ja muut moniraitatyöskentelyyn liityvät ohjelmat. Erityisesti kiinnitetään huomiota musiikin julkaisun eri kanavien mahdollisuuksiin.

Musiikin historia, 3 op
Opiskelija tuntee länsimaisen taidemusiikin historian päälinjat romantiikasta aikamme musiikkiin, tunnistaa aikakausille ominaisia tyylipiirteitä sekä hahmottaa tyylikausien kokonaisuuksia ja kehityslinjoja.

Sovittaminen, 3 op
Opiskelija tuntee eri soittimien ja lauluäänen ominaisuuksia sekä niille kirjoittamisen käytäntöjä. Opiskelija tuntee sovittamisen periaatteita ja käytäntöjä ja osaa soveltaa niitä musiikkia kirjoittaessaan.

Säveltapailu, 3 op
Opiskelija hahmottaa musisoiden ja kuullun perusteella kirjoittaen musiikkia vanhasta musiikista myöhäisromantiikkaan sekä hallitsee perusrytmiikan poikkeusjakoisine rytmikuvioineen.

Musiikkipedagogi: Musiikkianalyysi, 3 op
Opiskelija osaa analysoida ja kuvata laajamuotoisia länsimaisen taidemusiikin rakenteita eri tyylikausilta.

Musiikkiteatteri: Ohjelmistopraktikum, 3 op
Opiskelija tuntee keskeisimmän musiikkiteatteriohjelmiston eri tyylikausilta, keskiössä erityisesti angloamerikkalainen musiikkiteatteriperinne. Opiskelija tuntee laajasti musiikkiteatterin teknisiä-, tyylillisiä-, ja tulkinnallisia kysymyksiä. Opiskelija ymmärtää ja osaa hyödyntää kirjallisuutta musiikkiteatterin alueelta, analysoida ja sekä itsenäisesti laajentaa ja syventää omaa musiikkianalyyttistä tuntemustaan ja ohjelmistotuntemustaan.

Sisältö (OJ)

Musiikin tietotekniikka
- nuotinkirjoitus tietokoneella
- sekvensseri- ja muut tallennusohjelmat
- jakelukanavat ja julkaisu musiikkiyhteisöissä
- ilmaiset verkkotyökalut musiikin tekemisessä

Musiikin historia
- romantiikan ajan musiikki
- 1900-2000-luvun musiikki

Sovittaminen ja soitinnuksen perusteet
- yleisesti käytössä olevien soittimien ominaisuudet ja niille kirjoittamisen käytännöt
- sovitusharjoituksia yhtyeille ja kuorolle
Sisältö voidaan painottaa klassisen tai pop-jazz-musiikin mukaisiin käytäntöihin. Sävellysopintojen pohjaosaamisvaatimuksena on klassiseen musiikkiin painottunut sisältö.

Säveltapailu
Melodian hahmottaminen
- tonaalisia, muunnesäveliä ja -sointuja sekä modulaatioita sisältäviä ja kirkkosävellajeihin pohjautuvia melodioita laulaen
- tonaalisen 2-äänisen musiikin hahmottaminen kirjoittaen
- tonaalisia ja modaalisia melodioita laulaen ja kirjoittaen
- asteikkojen ja sointujen hahmottaminen laulaen ja kuulonvaraisesti
- transponointia
Harmonian hahmottaminen
- tonaalisen muunnesointuja monipuolisesti sisältävän harmonian hahmottaminen sointudiktaateista ja musiikkiesimerkeistä
Rytmin hahmottaminen
- perusrytmiikan ja poikkeusjakoisten rytmikuvioiden hahmottaminen musisoiden ja kirjoittaen

Musiikkipedagogi: Musiikkianalyysi
- analyysiharjoituksia
- musiikkianalyyttista kirjalisuutta

Musiikkiteatteri: Ohjelmistopraktikum
- musiikkiteatterin ohjelmistotuntemuksen kartuttaminen ja syventäminen
- analyysi harjoituksia musiikkiteatteriohjelmistosta
- harjoitustyö (esitelmä tms.) johonkin musiikkiteatterin osa-alueeseen syventyen

Esitietovaatimukset (OJ)

Musiikin hahmottaminen ja historia 1 tai vastaava osaaminen

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.

Musiikin tietotekniikka
Opiskelija osaa välttävästi käyttää musiikin tietotekniikkaa oman ammattiosaamisensa apuna.

Musiikin historia
Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet tyydyttävästi, mutta musiikinhistoriallisten asiakokonaisuuksien johdonmukaisessa käsittelemisessä on puutteita. Opiskelijan kirjallinen ilmaisu on heikkoa.

Sovittaminen ja soitinnuksen perusteet
Opiskelijan tuntemus soitinten ominaisuuksista ja tyypillisisitä käyttötavoista on vaatimatonta. Opiskelija osaa pääpiirteittäin lukea orkesteripartituuria. Harjoitustehtävät noudattavat perusratkaisuja eivätkä kaikilta osin ota huomioon soitinten ominaisuuksia. Esitysmerkinnät ovat puutteellisia.

Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät kutakuinkin sujuvasti. Virheitä esiintyy, mutta suoritus muodostaa silti tyydyttävän kokonaisuuden (mm. tempo pysyy, toonika on tunnistettavissa).

Musiikkianalyysi ja ohjelmistopraktikum
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata joitakin musiikillisia rakenteita ja jossain määrin soveltaa musiikinteorian käsitteitä analyyttisiin havaintoihinsa. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat jossain määrin hajanaisia ja muodostavat puutteellisen kokonaisuuden.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.

Musiikin tietotekniikka
Opiskelija osaa käyttää nuotinkirjoitus- ja äänitysohjelmia oman ammattiosaamisensa tukena. Hän osaa julkaista musiikillista materiaalia sähköisesti.

Musiikin historia
Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet ja niiden yksityiskohtia ja osaa käsitellä kriittisesti historiankirjoitusta. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikin historian tutkimuksen näkökulmien kautta.

Sovittaminen ja soitinnuksen perusteet
Opiskelija tuntee yleisesti käytössä olevien soitinten ominaisuuksia ja tyypillisiä käyttötapoja. Opiskelija osaa lukea orkesteripartituuria ja tuntee niissä yleisimmin esiintyviä lyhenteitä ja merkintöjä. Harjoitustehtävät osoittavat erilaisten soitinnus- ja sovitusratkaisujen tuntemusta. Esitysmerkinnöissä ei ole merkittäviä puutteita ja nuottikuva on selkeä.

Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät sujuvasti. Virheitä esiintyy, mutta suoritus muodostaa silti yhtenäisen kokonaisuuden.

Musiikkianalyysi ja ohjelmistopraktikum
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa perustella analyyttisia ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat pääosin relevantteja ja muodostavat kokonaisuuden.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opintojakson arvosana on toteutusosien laajuuksien mukaan painotettu arvosanojen keskiarvo.

Musiikin tietotekniikka
Opiskelija osaa käyttää erinomaisesti nuotinkirjoitus- ja äänitysohjelmia oman ammattiosaamisensa tukena. Hän osaa julkaista musiikillista materiaalia, eri kanavia käyttäen sähköisesti.

Musiikin historia
Opiskelija osoittaa erinomaista asiakokonaisuuksien ja niiden yksityiskohtien hallintaa. Hän osaa käsitellä historiallista tietoa kriittisesti ja monipuolisesti omaan ammatilliseen substanssiosaamiseensa soveltaen. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikin historian tutkimuksen näkökulmien kautta.

Sovittaminen ja soitinnuksen perusteet
Opiskelija tuntee yleisesti käytössä olevien soitinten ominaisuudet ja tyypilliset käyttötavat. Opiskelija osaa sujuvasti lukea orkesteripartituuria ja tuntee niissä esiintyvät lyhenteet ja merkinnät.
Harjoitustehtävät osoittavat erilaisten soitinnus- ja sovitusratkaisujen monipuolista hallintaa. Esitysmerkinnät ovat asianmukaiset ja nuottikuva on viimeistelty.

Säveltapailu
Opiskelija pystyy suorittamaan tehtävät sujuvasti ja oikein; mahdolliset vähäiset virheet eivät vaikuta häiritsevästi kokonaisuuteen.

Musiikkianalyysi ja ohjelmistopraktikum
Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata musiikillisia rakenteita muodon eri tasoilla, abstrahoida analyyttisia havaintojaan ja soveltaa niihin musiikinteorian käsitteitä. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan myös tavanomaisesta poikkeavien tapausten analyysiin ja perustella analyyttisiä ratkaisujaan. Opiskelijan esittämät analyyttiset havainnot ovat relevantteja ja muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Musiikin tietotekniikka:
Musiikin historia: Tentti viimeisellä opetuskerralla..
Sovittaminen: Portfolioarviointi: opettaja arvioi valikoiman harjoitustehtäviä.
Säveltapailu: Tentti viimeisellä opetuskerralla.
MUSIIKKIPEDAGOGI: Musiikkianalyysi: Tentti viimeisellä opetuskerralla.
MUSIIKKITEATTERI: Ohjelmistopraktikum: Tentti viimeisellä opetuskerralla.

Tentin uusinta Musiikin yleisinä tenttipäivinä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Musiikin historia: Tentti, jossa kirjallinen osuus ja kuunteluohjelmiston tentti.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Musiikin tietotekniikka: Ryhmäopetus, harjoitustehtävät, itsenäinen työskentely.
Musiikin historia: Luento-opetus ja itsenäinen työskentely.
Sovittaminen: Ryhmäopetus, harjoitustehtävät, itsenäinen työskentely.
Säveltapailu: Ryhmäopetus, harjoitustehtävät, itsenäinen työskentely.
MUSIIKKIPEDAGOGI: Musiikkianalyysi: Ryhmäopetus, harjoitustehtävät, itsenäinen työskentely.
MUSIIKKITEATTERI: Ohjalemistopraktikum: Ryhmäopetus, harjoitustehtävät, itsenäinen työskentely.

Oppimateriaalit

Musiikin historia:
Opiskelija tuntee länsimaisen taidemusiikin historian aikakausien estetiikan perusteet romantiikasta aikamme musiikkiin. Hän tunnistaa aikakausille ominaisia tyylipiirteitä sekä hahmottaa tyylikausien kokonaisuuksia ja kehityslinjoja.
Kurssimateriaali jaetaan OneDrive-kansioon kurssin yhteydessä.

Sisällön jaksotus

Suuntautumispolusta (musiikkipedagogi/musiikkiteatteri) riippuen opintojakso sisältää seuraavat osat :

MUSIIKKIPEDAGOGI:
Musiikin tietotekniikka, Tero Koski.
Musiikin historia, Markus Yli-Jokipii
Säveltapailu,
Musiikkianalyysi, Tero Lanu.
Sovittaminen (klassisen musiikin painotus) Paavo Korpijaakko.

MUSIIKKITEATTERI:
Musiikin tietotekniikka, Tero Koski.
Musiikin historia, Markus Yli-Jokipii
Säveltapailu,
Ohjelmistopraktikum, Aki Haikonen
Sovittaminen(klassisen musiikin painotus) Paavo Korpijaakko.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

AHOT

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Musiikin historia: Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet tyydyttävästi, mutta musiikinhistoriallisten asiakokonaisuuksien johdonmukaisessa käsittelemisessä on puutteita. Opiskelijan kirjallinen ilmaisu on heikkoa.

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Musiikin historia: Opiskelija hallitsee kurssin asiakokonaisuudet ja niiden yksityiskohtia ja osaa käsitellä kriittisesti historiankirjoitusta. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikinhistorian tutkimuksen näkökulmien kautta.

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Musiikin historia:Opiskelija osoittaa erinomaista asiakokonaisuuksien ja niiden yksityiskohtien hallintaa. Hän osaa käsitellä historiallista tietoa kriittisesti ja monipuolisesti omaan ammatilliseen substanssiosaamiseensa soveltaen. Opiskelija osaa vertailla musiikinhistoriallisten aikakausien ominaisuuksia ja tyylipiirteitä sekä osaa käsitellä asiakokonaisuuksia erilaisten musiikinhistorian tutkimuksen näkökulmien kautta