Alkoholijuomat ja anniskelu (2op)
Toteutuksen tunnus: 8T00GB56-3004
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 24.11.2025 - 30.04.2026
- Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
- Ajoitus
- 01.01.2026 - 29.05.2026
- Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Laajuus
- 2 op
- Virtuaaliosuus
- 2 op
- Toteutustapa
- Verkossa tapahtuva opiskelu
- Yksikkö
- Restonomi
- Toimipiste
- TAMK Pääkampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 60
- Koulutus
- Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
- Opettajat
- Riitta Brännare
- Vastuuhenkilö
- Riitta Brännare
- Ryhmät
-
26RESTOPalveluliiketoiminta, päivätoteutus, syksy 2026
- Opintojakso
- 8T00GB56
Osaamistavoitteet (Opintojakso)
Opiskelija
-osaa toimia ravintolan toimintaympäristössä anniskelulainsäädännön huomioiden
-tunnistaa alkoholijuomaryhmät ja niiden keskeisimmät tuotteet yhdistäen nämä alkoholilainsäädännön edellytyksiin
-ymmärtää juomatuotteiden merkityksen yrityksen toimintaympäristössä sekä asiakaspalvelun että kannattavuudenkin näkökulmasta
-voi saada alkoholilain tuntemista osoittavan todistuksen (anniskelupassin) osoitettuaan osaamisensa tentillä
Sisältö (Opintojakso)
Mitä ammattilaisen tulee tietää alkoholijuomista ja anniskelulainsäädännöstä ravintolan toimintaympäristössä?
MIKSI alkoholijuomien ja lainsäädännön tunteminen on olennaista ravintolan liiketoiminnassa?
MITEN alkoholijuomien ja anniskeluasioiden osaaminen edistää ravintolan yritystoimintaa asiakkaan ja viranomaisen näkökulmasta?
Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (Opintojakso)
Opiskelija tuntee alkoholijuomat siten, että osaa käyttää tuotetuntemustaan asiakaspalvelussa ja suoriutua myyntitilanteista. Opiskelija tuntee lainsäädännön ja osaa soveltaa anniskelulainsäädäntöä erilaisissa ravintolan anniskelutilanteissa pääosin virheettömästi.
Aika ja paikka
-moodleympäristö, joka avautuu 12.1.26 klo 8.00.
-tentti TAMKilla (useita tenttipäiviä), ilmoitetaan myöhemmin syksyn -25 aikana
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
-Tenttejä järjestetään TAMKilla aikataulun (tulee myöhemmin syksyllä -25) mukaisesti. Tentti on joko moodlessa tai perinteisesti paperille tehtynä (asian täsmennys myöhemmin syksyllä -25)
-Lopputenttiin voi osallistu useamman kerran, jos tentti ei ole mennyt läpi tai ei ole riittävästi pisteitä anniskelupassia varten.
-Viimeisen tenttipäivän 29.5.26 jälkeen ei enää järjestetä tenttejä tämän kurssin puitteissa!
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
-lopputentti: anniskeluasiat (riittävillä pisteillä eli vähintään 80 % maksimipisteistä oikeuttaa anniskelupassiin), arvioidaan 0-5 ja muodostaa arvosanan
-välitentti alkoholijuomista (oman osaamisen testaaminen moodletentillä - suoritusmerkintä
-anniskelun lyhyt historia - tehtävä - suoritusmerkinnällä
-HUOM! kurssi arvioidaan 1-5 (on ensimmäisen läpimenneen tentin arvosana)
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
kurssi toteutuu verkkoympäristössä aikavälillä 12.1.-29.5.(viim.ilmoittautumispäivä on 30.4.)
moodleympäristö sisältää:
-videoluenot ja materiaalit - tehtävät
-harjoitukset/tehtävät- kaikki edeltävät suoritukset pitää olla tehtynä ennen lopputenttiin saapumista
-tentti (TAMK) - useita tenttipäiviä, ilmoittautumista tenttiin velvoitetaan
Oppimateriaalit
-moodlekurssilla on materiaalit ja linkit materiaaleihin mutta keskeinen linkki Valviran anniskeluohjeisiin:
https://valvira.fi/alkoholi/ohjeet
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
1 op on 27 tuntia opiskelijan työtä riippuen hänen tavoitteistaan ja aiemmasta osaamisesta
opiskelu on itseopiskelua (tenttiajankohdat kiinteitä)
Sisällön jaksotus
-moodlekurssi omaan tahtiin suoritettavaksi ja tentti TAMKilla (ks. tenttipäivät)
-Kurssi muodostuu kolmesta osa-alueesta, joista edellinen pitää olla suoritettu ennen siirtymistä seuraavaan.
Alkoholijuomien, juomakulttuurin ja anniskelun lyhyt historia
Alkoholijuomat ja oluet
Anniskelu
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
ei ole
Lisätietoja opiskelijoille
-Kurssilla voi suorittaa anniskelupassin (edellyttää tietyn pistemäärän saavuttamista lopputentistä). Anniskelusta vastuussa oleminen ei edellytä erillistä passia(paperia) mutta useimmat työnantajat edellyttävät sen. Myös kurssi, joka sisältää alkoholiasioita ja anniskelua ja on dokumentoitu myös sisältöjen osalta käy anniskelupassin korvaavana dokumenttina.
-Kurssi arvioidaan arvosanalla 0-5 (perustuu lopputentin arvosanaan).