Siirry suoraan sisältöön

Biotuoteteollisuuden tuotantotalous (4 op)

Toteutuksen tunnus: 5P00EU57-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

09.06.2025 - 31.08.2025

Ajoitus

01.09.2025 - 19.12.2025

Laajuus

4 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Rakennettu ympäristö ja biotalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Pirre Hyötynen

Vastuuhenkilö

Päivi Viitaharju

Ryhmät

  • 22BIOTB
    Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma, syksy 2022
  • 23BIOTA
    Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma, kevät 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija osaa tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeiset käsitteet ja teoriat sekä osaa tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa metsä- ja kemianteollisuudessa. Opiskelija osaa tulkita yrityksen toimintaa ja ratkaisuja yrityksen strategioiden ja kannattavuuden pohjalta. Opiskelija osaa oman alan erilaisten tavaroiden ja palveluiden erityispiirteet ja niiden tuottamiseen liittyvät tyylit. Opiskelija osaa yrityksen kustannusrakenteen sekä yksinkertaisia hinnoittelu-, budjetointi-, kustannuslaskelmia sekä osaa keskeiset kannattavuuden tunnusluvut. Opiskelija osaa vertailla erilaisten investointien kannattavuutta. Opiskelija osaa yrityksen laatu- ja toiminnan ohjausjärjestelmien sisällön ja merkityksen yrityksen toiminnalle. Opiskelija osaa tuotannonsuunnittelun periaatteet sekä toimitusketjun asiakkaalle.

Sisältö (OJ)

Yritysmuodot
Yrityksen strategiat ja menestystekijät
Tuotantomenetelmät erilaisten tavaroiden ja palveluiden mukaan.
Laskentatoimen peruskäsitteet
Yrityksen kustannukset, tuottavuus ja kannattavuus
Budjetointi
Hinnoittelu- ja kustannuslaskelmat
Investoinnit ja investointilaskelmat
Laadun käsitteet
Keskeiset laatuteoriat, laadunhallintajärjestelmät ja laatustandardit
Laatutyökalujen käyttö laadunohjauksessa ja parantamisessa
SAP, TQM, Six Sigma, PDCA

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Tietäminen: Opiskelija osaa tunnistaa ja määritellä tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita sekä osaa nimetä siihen liittyviä peruskäsitteitä. Opiskelija osaa tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa biotuoteteollisuudessa.
Tekeminen: Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä ohjattuna.
Oleminen. Opiskelija tunnistaa tuotantotalouden ja liiketoiminnan tärkeitä toimintatapoja. Opiskelija osallistuu ryhmän

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Tietäminen: Opiskelija osaa soveltaa tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita sekä peruskäsitteitä. Opiskelija osaa vertailla yritysten toimintaa ja ratkaisuja sekä tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa biotuoteteollisuudessa. Opiskelija osaa hakea ja käyttää tietoa, joka liittyy biotuoteteollisuuden toimialaan.
Tekeminen: Opiskelija osaa jakaa omaa osaamistaan sekä osaa ratkaista annetut tehtävät kattavasti
ja tunnistaa pitkäjänteisen prosessimaisen työskentelyn annetun aikataulun mukaan. Opiskelija osaa
vertailla ja valita teorioita ja tietoa tehtävien ratkaisemisessa.
Oleminen: Opiskelija osaa toimia yhteistyössä vuorovaikutteisesti ja vastuullisesti sekä osaa arvioida asioita omasta ja lähiyhteisön näkökulmasta. Opiskelija osaa antaa aktiivisesti rakentavaa palautetta.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Tietäminen: Opiskelija osaa ymmärtää ja käyttää monipuolisesti tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita, peruskäsitteitä ja kokonaisuuksia sekä hahmottaa niiden välisiä suhteita biotuotteiden toimialoilla. Opiskelija osaa monipuolisesti hakea ja yhdistää tietoa sekä analysoida biotuoteteollisuuden nykypäivää ja tulevaisuutta.
Tekeminen: Opiskelija osaa etsiä vaihtoehtoisia teorioita ja tietoa sekä osaa perustellusti ratkaista
tehtäviä toimialan tulevaisuus ja kehittyminen huomioiden.
Oleminen: Opiskelija osaa toimia ammatillisesti yhteistyössä vuorovaikutteisesti, vastuullisesti,
joustavasti ja rakentavasti ja on valmis kehittämään sekä omaa että ryhmän vuorovaikutusta.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojaksolla ei ole tenttiä
Arviointi muodostuu yksilö- ja ryhmätehtävistä
Opintojaksolla on kaksi päätyötä, joiden osuus arvioinnista on yhteensä 70 %:
- Ryhmätyö liiketoiminnan kehittämisestä 40 %
- Yksilötehtävä tuloslaskelmasta 30 %
Loput 30 % muodostuu pienemmistä yksilö- ja ryhmätehtävistä
Toteutuksesta riippuen yksilö- tai ryhmätehtäviä esim. näistä aiheista:
- analyysityökalut
- yritysmuodot
- investoinnit

Läsnäololla ja tuntitehtävillä on vaikutusta arvosanan rajatilanteissa

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Opettajan alustukset ja ohjaus, opetuskeskustelut, ryhmä- ja yksilötehtävät, kirjallisuus sekä laajempi esitettävä ryhmätehtävä.

Oppimateriaalit

Luentodiojen ohella hyödynnetään kirjallisuudesta ja muista lähteistä sopivaa materiaalia, jotka julkaistaan Moodlessa. Lähdemateriaalia täydennetään uusilla löydöksillä myös opintojakson aikana, tehtäväsuoritusten antiin tukeutuen.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakso sisältää yhteensä noin 11 kontaktiopetuskertaa á 2 h.
100 % läsnäolopakkoa ei aseteta.
Yksilö- ja ryhmätehtävät edellyttävät työskentelyä myös luentoaikojen ulkopuolella.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei ole

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan vierailijapuhujia, esim. joistakin biotuotealan
yrityksistä.

Opintojakson harjoitustehtäviä pyritään nivomaan kiinteästi opiskelijoiden hyvin tuntemiin
yrityksiin ja/tai organisaatioihin.

Kansainvälisyys

Opintojaksolla käytetään soveltuvin osin myös englanninkielistä oppimateriaalia.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakson vastuuopettaja:

Pirre Hyötynen
Biotuotetekniikan lehtori
pirre.hyotynen@tuni.fi

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Tietäminen: Opiskelija osaa tunnistaa ja määritellä tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita sekä osaa nimetä siihen liittyviä peruskäsitteitä. Opiskelija osaa tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa biotuoteteollisuudessa.
Tekeminen: Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä ohjattuna.
Oleminen. Opiskelija tunnistaa tuotantotalouden ja liiketoiminnan tärkeitä toimintatapoja. Opiskelija osallistuu ryhmän
toimintaan ja tunnistaa omat vuorovaikutustaitonsa. Opiskelija osaa antaa ja vastaanottaa palautetta.

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Tietäminen: Opiskelija osaa soveltaa tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita sekä peruskäsitteitä. Opiskelija osaa vertailla yritysten toimintaa ja ratkaisuja sekä tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa biotuoteteollisuudessa. Opiskelija osaa hakea ja käyttää tietoa, joka liittyy biotuoteteollisuuden toimialaan.
Tekeminen: Opiskelija osaa jakaa omaa osaamistaan sekä osaa ratkaista annetut tehtävät kattavasti
ja tunnistaa pitkäjänteisen prosessimaisen työskentelyn annetun aikataulun mukaan. Opiskelija osaa
vertailla ja valita teorioita ja tietoa tehtävien ratkaisemisessa.
Oleminen: Opiskelija osaa toimia yhteistyössä vuorovaikutteisesti ja vastuullisesti sekä osaa arvioida
asioita omasta ja lähiyhteisön näkökulmasta. Opiskelija osaa antaa aktiivisesti rakentavaa palautetta

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Tietäminen: Opiskelija osaa ymmärtää ja käyttää monipuolisesti tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita, peruskäsitteitä ja kokonaisuuksia sekä hahmottaa niiden välisiä suhteita biotuotteiden toimialoilla. Opiskelija osaa monipuolisesti hakea ja yhdistää tietoa sekä analysoida biotuoteteollisuuden nykypäivää ja tulevaisuutta.
Tekeminen: Opiskelija osaa etsiä vaihtoehtoisia teorioita ja tietoa sekä osaa perustellusti ratkaista
tehtäviä toimialan tulevaisuus ja kehittyminen huomioiden.
Oleminen: Opiskelija osaa toimia ammatillisesti yhteistyössä vuorovaikutteisesti, vastuullisesti,
joustavasti ja rakentavasti ja on valmis kehittämään sekä omaa että ryhmän vuorovaikutusta.