Tuotantotalous (4 op)
Toteutuksen tunnus: 5P00GY35-3001
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
09.06.2025 - 31.08.2025
Ajoitus
01.09.2025 - 19.12.2025
Laajuus
4 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Biotuotetekniikka
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Pirre Hyötynen
Vastuuhenkilö
Päivi Viitaharju
Ryhmät
-
24BIOTBBiotuotetekniikan tutkinto-ohjelma, syksy 2024
Tavoitteet (OJ)
Opintojakson kehittää perusosaamista yrityksen liiketoiminnan ymmärtämisestä.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
• osaa nimetä tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeiset käsitteet ja teoriat sekä osaa tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa biotuoteteollisuudessa
• osaa tulkita yrityksen toimintaa ja ratkaisuja yrityksen strategioiden ja kannattavuuden pohjalta
• osaa analysoida yrityksen kustannusrakennetta sekä yksinkertaisia hinnoittelu-, budjetointi-, kustannuslaskelmia sekä osaa keskeiset kannattavuuden tunnusluvut.
• osaa vertailla erilaisten investointien kannattavuutta.
• osaa määritellä yrityksen laatu- ja toiminnan ohjausjärjestelmien sisällön ja merkityksen yrityksen toiminnalle.
• osaa nimetä toimitusverkoston vaiheet.
Sisältö (OJ)
Yritysmuodot
Yrityksen strategiat ja menestystekijät
Tuotantomenetelmät erilaisten tavaroiden ja palveluiden mukaan.
Laskentatoimen peruskäsitteet
Yrityksen kustannukset, tuottavuus ja kannattavuus
Budjetointi
Hinnoittelu- ja kustannuslaskelmat
Investoinnit ja investointilaskelmat
Laadun käsitteet
Keskeiset laatuteoriat, laadunhallintajärjestelmät ja laatustandardit
Laatutyökalujen käyttö laadunohjauksessa ja parantamisessa
SAP, TQM, Six Sigma, PDCA
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opiskelija osaa tunnistaa ja määritellä tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita sekä osaa nimetä siihen liittyviä peruskäsitteitä. Opiskelija osaa tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa biotuoteteollisuudessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opiskelija osaa soveltaa tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita sekä peruskäsitteitä. Opiskelija osaa vertailla yritysten toimintaa ja ratkaisuja sekä tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa biotuoteteollisuudessa. Opiskelija osaa hakea ja käyttää tietoa, joka liittyy biotuoteteollisuuden toimialaan.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opiskelija osaa ymmärtää ja käyttää monipuolisesti tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita, peruskäsitteitä ja kokonaisuuksia sekä hahmottaa niiden välisiä suhteita biotuotteiden toimialoilla. Opiskelija osaa monipuolisesti hakea ja yhdistää tietoa sekä analysoida biotuoteteollisuuden nykypäivää ja tulevaisuutta.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojaksolla ei ole tenttiä
Arviointi muodostuu yksilö- ja ryhmätehtävistä
Opintojaksolla on kaksi päätyötä, joiden osuus arvioinnista on yhteensä 70 %:
- Ryhmätyö liiketoiminnan kehittämisestä 40 %
- Yksilötehtävä tuloslaskelmasta 30 %
Loput 30 % muodostuu pienemmistä yksilö- ja ryhmätehtävistä
Toteutuksesta riippuen yksilö- tai ryhmätehtäviä esim. näistä aiheista:
- analyysityökalut
- yritysmuodot
- investoinnit
Läsnäololla ja tuntitehtävillä on vaikutusta arvosanan rajatilanteissa
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Opettajan alustukset ja ohjaus, opetuskeskustelut, ryhmä- ja yksilötehtävät, kirjallisuus sekä laajempi esitettävä ryhmätehtävä.
Oppimateriaalit
Luentodiojen ohella hyödynnetään kirjallisuudesta ja muista lähteistä sopivaa materiaalia, jotka julkaistaan Moodlessa. Lähdemateriaalia täydennetään uusilla löydöksillä myös opintojakson aikana, tehtäväsuoritusten antiin tukeutuen.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakso sisältää yhteensä noin 11 kontaktiopetuskertaa á 2 h.
100 % läsnäolopakkoa ei aseteta.
Yksilö- ja ryhmätehtävät edellyttävät työskentelyä myös luentoaikojen ulkopuolella.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei ole
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opintojaksolla hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan vierailijapuhujia, esim. joistakin biotuotealan
yrityksistä.
Opintojakson harjoitustehtäviä pyritään nivomaan kiinteästi opiskelijoiden hyvin tuntemiin
yrityksiin ja/tai organisaatioihin.
Kansainvälisyys
Opintojaksolla käytetään soveltuvin osin myös englanninkielistä oppimateriaalia.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson vastuuopettaja:
Pirre Hyötynen
Biotuotetekniikan lehtori
pirre.hyotynen@tuni.fi
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Tietäminen: Opiskelija osaa tunnistaa ja määritellä tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita sekä osaa nimetä siihen liittyviä peruskäsitteitä. Opiskelija osaa tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa biotuoteteollisuudessa.
Tekeminen: Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä ohjattuna.
Oleminen. Opiskelija tunnistaa tuotantotalouden ja liiketoiminnan tärkeitä toimintatapoja. Opiskelija osallistuu ryhmän
toimintaan ja tunnistaa omat vuorovaikutustaitonsa. Opiskelija osaa antaa ja vastaanottaa palautetta.
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Tietäminen: Opiskelija osaa soveltaa tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita sekä peruskäsitteitä. Opiskelija osaa vertailla yritysten toimintaa ja ratkaisuja sekä tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa biotuoteteollisuudessa. Opiskelija osaa hakea ja käyttää tietoa, joka liittyy biotuoteteollisuuden toimialaan.
Tekeminen: Opiskelija osaa jakaa omaa osaamistaan sekä osaa ratkaista annetut tehtävät kattavasti
ja tunnistaa pitkäjänteisen prosessimaisen työskentelyn annetun aikataulun mukaan. Opiskelija osaa
vertailla ja valita teorioita ja tietoa tehtävien ratkaisemisessa.
Oleminen: Opiskelija osaa toimia yhteistyössä vuorovaikutteisesti ja vastuullisesti sekä osaa arvioida
asioita omasta ja lähiyhteisön näkökulmasta. Opiskelija osaa antaa aktiivisesti rakentavaa palautetta
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Tietäminen: Opiskelija osaa ymmärtää ja käyttää monipuolisesti tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita, peruskäsitteitä ja kokonaisuuksia sekä hahmottaa niiden välisiä suhteita biotuotteiden toimialoilla. Opiskelija osaa monipuolisesti hakea ja yhdistää tietoa sekä analysoida biotuoteteollisuuden nykypäivää ja tulevaisuutta.
Tekeminen: Opiskelija osaa etsiä vaihtoehtoisia teorioita ja tietoa sekä osaa perustellusti ratkaista
tehtäviä toimialan tulevaisuus ja kehittyminen huomioiden.
Oleminen: Opiskelija osaa toimia ammatillisesti yhteistyössä vuorovaikutteisesti, vastuullisesti,
joustavasti ja rakentavasti ja on valmis kehittämään sekä omaa että ryhmän vuorovaikutusta.