Siirry suoraan sisältöön

Infran kustannuslaskenta (5 op)

Toteutuksen tunnus: T300DI11-3005

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.07.2024 - 15.09.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 31.12.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Rakennustekniikka

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Rakennustekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Anne Hämäläinen
  • Johanna Plihtari-Siltanen

Vastuuhenkilö

Hannu Kauranen

Ryhmät

  • 22I351
    Infrarakentaminen

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija osaa valita ajantasaisen infrarakentamisessa käytettävän määrämittausohjeen ja osaa lukea ja soveltaa ohjetta määrälaskentoja tehtäessä. Opiskelija osaa muodostaa kustannusarvion valmiin määräluettelon pohjalta käytettäessä jotain alalla olevaa ohjelmistoa. Opiskelija osaa laatia resurssipohjaisen kustannusarvion ja osaa laskea eri työvaiheille kustannusarvion kapasiteetti- ja hintatietojen perusteella. Opiskelija tietää YSEn keskeisimmän sisällön. Opiskelija osaa selittää urakkamuodot ja niiden keskeiset erot. Opiskelija osaa luetella, minkälaisia riskejä hankkeisiin voi liittyä. Opiskelijalla on opintojakson suoritettuaan valmiudet rakennushankkeen talouteen liittyviin kustannuslaskentatehtäviin rakennuttamis- ja rakentajaorganisaatiossa sekä ymmärrys kustannusten muodostumisesta hankkeen eri vaiheissa.

Sisältö (OJ)

Kustannushallinta projektin eri vaiheissa. Kustannuslaskennan menetelmät rakennushankkeen eri vaiheissa. Infran rakennusosa- ja hankenimikkeistöt sekä määrämittausohje. Määrien laskeminen ja kaluston mitoittaminen. Kustannusarvion laatiminen. Tarjouksen, yksikköhintojen ja maksuerätaulukon laatiminen. Urakkamuodot. Riskit (käsitetasolla). Tuotannon aikainen kustannusseuranta.

Esitietovaatimukset (OJ)

Rakentamistalouden perusteet (TAL1), Maarakennustekniikka (GEO4)

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

- Osaa lukea infrarakentamisessa käytettävää määrämittausohjetta ja laskea joidenkin infrarakentamisessa käytössä olevien työvaiheiden määriä.
- Osaa muodostaa kustannusarvion valmiin määräluettelon sekä annettujen yksikköhintojen avulla.
- Tietää, miten kustannusarvio lasketaan resurssipohjaisesti.
- Osaa luetella keskeisimmät urakkamuodot ja joitain infrarakentamiseen liittyviä riskejä.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

- Osaa laskea keskeisimpien infrarakentamisessa käytössä olevien työvaiheiden määriä infrarakentamisessa käytettävää määrämittausohjetta käyttäen.
- Osaa muodostaa kustannusarvion valmiin määräluettelon sekä annettujen yksikköhintojen avulla sekä osaa jyvittää muita kuin työmaalle kohdistuvia kustannuksia yksikköhintoihin.
- Osaa laskea kustannusarvion resurssipohjaisesti annettujen lähtötietojen ja kapasiteettien avulla keskeisimpien infrarakentamisessa käytettävien työvaiheiden osalta.
- Osaa päätellä, mitä hyviä ja huonoja puolia eri urakkamuodoissa on erilaisissa tapauksissa.
- Osaa määritellä yksinkertaisen infrarakentamiskohteen keskeisimmät riskit.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

- Ed. lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä taito esittää, analysoida ja perustella loogisesti ratkaisut.

Arviointiasteikko

0-5