Siirry suoraan sisältöön

Koneenosaopin jatkokurssi (5 op)

Toteutuksen tunnus: 5K00DK99-3007

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.07.2024 - 15.09.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 15.12.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Konetekniikka

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Konetekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Aki Martikainen

Vastuuhenkilö

Mikko Ukonaho

Ryhmät

  • 22I111
    Konetekniikka, tuotekehitys

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija osaa valita ja mitoittaa koneenrakennuksen ja tehonsiirron keskeisiä koneenosia ja välityksiä, kuten akselikytkimet ja jarrut sekä ketju- ja hammashihnavälitykset. Opiskelija ymmärtää koneenosien liitosvaihtoehdot ja osaa mitoittaa koneenrakennuksen ja tehonsiirron keskeisiä liitoksia, kuten niittiliitoksia ja akseli-napa-liitoksia (liimaliitos ja profiiliakselit) sekä akselien liitoksia (kytkimet ja nivelakselit). Tuntee standardiperusteisen mitoitustavan ja osaa itse mitoittamiaan sekä valmistajien luetteloista valitsemiaan koneenosia käyttäen muodostaa suurempia kokonaisuuksia, komponentteja ja käyttöjä, kuten moottori-kytkin-vaihde-käytöt. Opiskelija ymmärtää tasapainoituksen, laakereiden asennus/suunnittelu ja akseliliitoksien linjauksen perusteet ja osaa suorittaa ne.

Sisältö (OJ)

Tehonsiirron vaativien koneenosien, välitysten ja liitosten valinta ja mitoitus. Standardiperusteisen mitoitustapa. Akselikytkimet ja jarrut. Ketju- ja hammashihnavälitykset. Niittiliitokset ja akseli-napa-liitokset (liimaliitos ja profiiliakselit) sekä akselien liitokset (kytkimet ja nivelakselit). Projektityöt. Laboratorioharjoitustyöt.

Esitietovaatimukset (OJ)

Koneenosaopin perustiedot, lujuusopin, dynamiikan ja statiikan perustiedot

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tunnistaa koneenrakennuksen ja tehonsiirron keskeisiä koneenosia, liitoksia ja välityksiä, kuten akselikytkimet, niittiliitokset, ketju- ja hihnavälitykset sekä osaa ohjattuna mitoittaa niitä yksinkertaisiin kohteisiin. Opiskelija tiedostaa standardien merkityksen valintamitoituksessa ja osaa ohjattuna muodostaa suurempia kokonaisuuksia esimerkiksi moottori-kytkin-vaihde-käyttö, valitsemistaan komponenteista.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tuntee hyvin koneenrakennuksen ja tehonsiirron keskeisiä koneenosia, liitoksia ja välityksiä, kuten akselikytkimet, niittiliitokset, ketju- ja hihnavälitykset sekä osaa itsenäisesti mitoittaa niitä tavanomaisiin kohteisiin. Opiskelija huomioi oikeat standardit valintamitoituksessa ja osaa muodostaa suurempia kokonaisuuksia esimerkiksi moottori-kytkin-vaihde-käyttö, valitsemistaan komponenteista. Opiskelija osaa soveltaa oppimaansa käytännön ongelmiin ja ottaa vastuun omasta suoriutumisestaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija tietää ja ymmärtää laaja-alaisesti koneenrakennuksen ja tehonsiirron keskeisiä koneenosia, liitoksia ja välityksiä, kuten akselikytkimet, niittiliitokset, ketju- ja hihnavälitykset sekä osaa soveltavasti mitoittaa niitä vaativiin kohteisiin. Opiskelija huomioi perustellusti oikeat standardit ja eri ratkaisuvaihtoehdot valintamitoituksessa ja osaa itsenäisesti muodostaa suurempia kokonaisuuksia esimerkiksi moottori-kytkin-vaihde-käyttö, valitsemistaan komponenteista. Opiskelija osaa etsiä erilaisia toimintatapoja ja ratkaisuvaihtoehtoja, perustella valintojaan ja kokeilla uudenlaisia toimintamalleja. Ymmärtää toimintansa taloudelliset ja hyvinvointia edistävät vaikutukset ja osaa toimia myös niitä ennakoiden.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Ei tenttiä. Sovitaan tarvittaessa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvosana muodostuu oppimistehtäväpalautuksista, Moodle-kotitehtävistä ja laboratoriotöistä saatujen pisteiden mukaan. Pisterajat ilmoitetaan Moodlessa.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Teoriatunnit ja laskuharjoitukset, oppimistehtävistä koostuva harjoitustyö ja Moodle-kotitehtävät. Laboratoriot.

Oppimateriaalit

Oppikirja: Björk & al., Koneenosien suunnittelu, Sanoma Pro, 2014.
Muu materiaali jaetaan Moodlessa

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kotitehtävät ja oppimistehtävät vaativat reilusti aikaa lukujärjestyksen ulkopuolelta.

Sisällön jaksotus

Sisältö on jaettu koneenosittain teemoihin. Oppimistehtävissä sovelletaan useaa kokonaisuutta.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei ole.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Ei ole.

Kansainvälisyys

Ei ole.