Siirry suoraan sisältöön

IoT-projekti (3 op)

Toteutuksen tunnus: 5K00DU89-3019

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

22.11.2023 - 12.01.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 27.04.2024

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Konetekniikka

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Konetekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Aki Martikainen
  • Mikko Korpela

Vastuuhenkilö

Mikko Korpela

Ryhmät

  • 23I112B
    Konetekniikka 2023

Tavoitteet (OJ)

Opintojakson suoritettuaan opiskelija hallitsee koneautomaation sekä sähkötekniikan/elektroniikan perusteet. Opiskelija osaa lukea ja piirtää relekaavioita sekä sähkötekniikan piirikaavioita. Opiskelija tuntee koneautomaation yleisimmät perustoimilaitteet ja anturit. Opiskelija hallitsee logiikkaohjelmoinnin perusteet ja osaa ohjelmoida yksinkertaisen koneautomaatiojärjestelmän. Opiskelija ymmärtää teollisen internetin peruskäsitteet sekä digitalisaation vaikutukset kestävän kehityksen mukaisessa valmistavassa teollisuudessa. Lisäksi opiskelija osaa tunnistaa prosesseista osa-alueita, joita voidaan kehittää teollisen internetin teknologioiden avulla.

Sisältö (OJ)

Opiskelijat suorittavat pienryhmissä koneautomaation projektitöitä sekä perehtyvät sähkötekniikan ja elektroniikan peruskytkentöihin. Projektien pääasiallisena tehtävänä on perehdyttää opiskelija pneumatiikan, hydrauliikan ja sähkökytkentöjen tekemiseen, sekä perehdyttää opiskelija ohjauslaitteiden ohjelmointiin malliesimerkkien avulla.
Lisäksi opiskelijat toteuttavat teollisen internetin projektityön valitulla IoT –alustalla.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija hallitsee välttävästi koneautomaation, sähkötekniikan ja logiikkaohjelmoinnin perusteet. Opiskelija osaa lukea ja piirtää yksinkertaisia relekaavioita ja sähkökaavioita. Kykenee avustetusti selviytymään yksinkertaisista logiikkaohjelmoinnin tehtävistä. Opiskelija ymmärtää teollisen internetin/IoT:n peruskäsitteet. Osaa toimia ryhmässä.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija hallitsee hyvin koneautomaation, sähkötekniikan ja logiikkaohjelmoinnin perusteet. Opiskelija osaa ohjelmoida yksinkertaisen koneautomaation sovelluksen itsenäisesti sekä osaa lukea ja piirtää tyypillisiä koneautomaation rele- ja piirikaavioita. Opiskelija hallitsee teollisen internetin/IoT:n peruskäsitteet ja ymmärtää teollisen internetin mahdollisuudet. Osaa toimia ryhmässä aktiivisesti ja rakentavasti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija hallitsee erinomaisesti koneautomaation, sähkötekniikan ja logiikkaohjelmoinnin perusteet. Opiskelija osaa ohjelmoida tyypillisen koneautomaation sovelluksen itsenäisesti sekä osaa lukea ja piirtää monimutkaisempia koneautomaation rele- ja piirikaavioita. Opiskelija hallitsee teollisen internetin/IoT:n peruskäsitteet ja ymmärtää teollisen internetin mahdollisuudet. Osaa toimia ryhmässä aktiivisesti ja rakentavasti.

Aika ja paikka

Opetusympäristöt
- Lähiopetus laboratoriossa
- Verkkoympäristöt

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Tentit:
- 8.3 (Sähkötekniikka)
- 26.4 (Automaatiotekniikka)

Uusintakoe opintojakson jälkeen erikseen ilmoitettuna ajankohtana. Uusintakokeiden määrä TAMK:n tutkintosäännön mukaan.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija hallitsee koneautomaation sekä sähkötekniikan/elektroniikan perusteet. Opiskelija osaa lukea ja piirtää relekaavioita sekä sähkötekniikan piirikaavioita. Opiskelija tuntee koneautomaation yleisimmät perustoimilaitteet ja anturit. Opiskelija hallitsee logiikkaohjelmoinnin perusteet ja osaa ohjelmoida yksinkertaisen koneautomaatiojärjestelmän.
Opiskelija osaa rakentaa, simuloida ja mitata perustasasähköpiirejä.
Opiskelija ymmärtää teollisen internetin peruskäsitteet sekä digitalisaation vaikutukset kestävän kehityksen mukaisessa valmistavassa teollisuudessa. Lisäksi opiskelija osaa tunnistaa prosesseista osa-alueita, joita voidaan kehittää teollisen internetin teknologioiden avulla.
Opiskelija osaa ammattimaisen raportoinnin perusteet ja osaa tuottaa työstää raportteja.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Opetusmenetelmät
- Teorialuentoja
- Käytännön harjoituksia ja laboratoriotyöskentely ryhmissä
- Itsenäinen opiskelu

Oppimateriaalit

Oppimateriaali
- Kurssimateriaali
- Sähkötekniikan oppikirjat (Esim: Sähkötekniikka, J Ahoranta, WSOY; Piirianalyysi 1, Tarkka, Määttänen, Hietalahti, EDITA)

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Toteutuksen laajuus: 3 op (81 h)

Keskimääräinen työmääräarvio:
- Teoria ja luennot: 15 h
- Labratyöskentely: 20 h
- Itsenäinen opiskelu 45 h

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaisia suoritustapoja.
Pakolliset osuudet:
- Teoriakokeet
- Labra esitehtävät

Hyväksiluku TAMK:n tutkintosäännön mukaan

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

-

Kansainvälisyys

-

Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija ei osaa sähkötekniikan peruskäsitteitä eikä osaa perussähköpiirien teoreettista laskentaa, simulointi tai rakentamista. Opiskelija ei osaa PLC ja reletekniikan peruskäsitteitä eikä pysty suunnittelemaan tai toteuttamaan yksinkertaisia ohjauspiirejä. Opiskelija ei saa raportoida työstään.

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija hallitsee välttävästi koneautomaation, sähkötekniikan ja logiikkaohjelmoinnin perusteet.. Opiskelija osaa lukea ja piirtää yksinkertaisia relekaavioita ja sähkökaavioita. Kykenee avustetusti selviytymään yksinkertaisista logiikkaohjelmoinnin tehtävistä. Opiskelija tuntee sähkötekniikan perustermit ja osaa yksinkertaisten tasasähköpiirien teoreettisen tarkastelun, simuloinnin ja käytännön mittaamisen. Opiskelija ymmärtää teollisen internetin/IoT:n peruskäsitteet. Osaa toimia ryhmässä ja raportoida työstään.

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija hallitsee hyvin koneautomaation, sähkötekniikan ja logiikkaohjelmoinnin perusteet. Opiskelija osaa ohjelmoida yksinkertaisen koneautomaation sovelluksen itsenäisesti sekä osaa lukea ja piirtää tyypillisiä koneautomaation rele- ja piirikaavioita. Opiskelija tuntee sähkötekniikan perustermit ja osaa yksinkertaisten tasasähköpiirien teoreettisen tarkastelun, simuloinnin ja käytännön mittaamisen. Opiskelija osaa arvioida mittauksessa tapahtuvia virheitä. Opiskelija hallitsee teollisen internetin/IoT:n peruskäsitteet ja ymmärtää teollisen internetin mahdollisuudet. Osaa toimia ryhmässä aktiivisesti ja rakentavasti. Opiskelija osaa tuottaa laadukkaita raportteja työstään.

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija hallitsee erinomaisesti koneautomaation, sähkötekniikan ja logiikkaohjelmoinnin perusteet. Opiskelija osaa ohjelmoida tyypillisen koneautomaation sovelluksen itsenäisesti sekä osaa lukea ja piirtää monimutkaisempia koneautomaation rele- ja piirikaavioita. Opiskelija tuntee sähkötekniikan perustermit hyvin ja osaa yksinkertaisten tasasähköpiirien teoreettisen tarkastelun, simuloinnin, soveltamisen ja käytännön mittaamisen. Opiskelija pystyy arvioimaan ja huomioimaan mittaamisessa tapahtuvia virheitä. Opiskelija hallitsee teollisen internetin/IoT:n peruskäsitteet ja ymmärtää teollisen internetin mahdollisuudet. Osaa toimia ryhmässä aktiivisesti ja rakentavasti.