Siirry suoraan sisältöön

Johtamisoppi ja työlainsäädäntö (3 op)

Toteutuksen tunnus: 5K00DK63-3005

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.12.2021 - 09.01.2022

Ajoitus

10.01.2022 - 15.05.2022

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Konetekniikka

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Konetekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Sakari Lepola

Vastuuhenkilö

Sakari Lepola

Ryhmät

  • 21AI112
    Koneteknikka 2021, monimuoto

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija tuntee henkilöstöjohtamisen keskeiset periaatteet ja teoriat sekä hän ymmärtää työpsykologian keskeiset käsitteet sekä kansainvälisen ympäristön eri työkulttuuri eroavaisuudet. Opiskelija ymmärtää teollisen yksikön henkilöstön osaamisen, hyvinvoinnin ja toiminnan tuloksen välisen yhteyden, esim IoT / Big Datan hyödyntäminen toiminnan kehittämisessä..
Opiskelija tuntee yrityksen strategiaprosessin ja työkalut sekä ymmärtää strategian merkityksen yrityksen toiminnalle.
Opiskelija tuntee työyhteisön muutosprosessin periaatteet, osaa motivoida ja palkita teollisen yksikön työntekijöitä tarkoituksenmukaisella tavalla. Opiskelija osaa arvioida ja kehittää itseään esimiehenä huomioiden myös kestävän kehityksen (yhteiskuntavastuu).
Opiskelija tuntee oman toimialansa työlainsäädännön keskeisen sisällön, osaa laatia teollisuusyrityksen työntekijän työsopimuksen. Opiskelija tuntee henkilöstön rekrytointiprosessin ja irtisanomisprosessin eri vaiheet ja säännökset.

Sisältö (OJ)

Henkilöstöjohtaminen, strategiaprosessi, muutoksenhallinta, Itsensäjohtaminen, motivaatio, työlainsäädäntö, työsopimus

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tunnistaa johtamisen ja esimietyön tärkeimmät peruskäsitteet ja vaatimukset. Opiskelija tiedostaa esimiehen toimiin liittyvät tärkeimmät työlainsäädännön lait ja suoriutuu annetuista tehtävistä, tarvittaessa avustettuna.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tuntee esimiestyön ja johtamisen aihepiiriä hallitsevat lait, käsitteet ja toiminnot. Opiskelija suoriutuu itsenäisesti annetuista tehtävistä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija hallitsee hyvin johtamisen ja esimiestyön sekä siihen liittyvän työlainsäädännön osa-alueet ja pystyy soveltamaan taitoaan erilaisiin aihepiirin tehtäviin.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Opintojaksolla ei ole lainkaan pakollista tenttiä. Opintojakso suoritetaan ryhmätöillä ja niihin liittyvällä henkilökohtaisella oppimispäiväkirjalla (portfolio) joka arvioidaan. Opintojakson lopuksi on mahdollista osallistua kertaluonteisesti vapaaehtoiseen korotustenttiin jolla omaa suoritusta voi nostaa yhdellä numerolla (suorituksia 1-4).

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssin kaikille luennoille (force majeure -varaus) ja kaikkiin ryhmätehtäviin osallistuminen tuottaa automaattisesti kurssin arvioinnin pohjaksi arvosanan 1. Opintojakson ajalta täytetään henkilökohtaista oppimispäiväkirjaa, joka palautetaan opintojakson päätyttyä. Oppimispäiväkirja arvioidaan arvosanalla 0-5. Ohjeet oppimispäiväkirjan kirjoittamiseen esitellään luennoilla ja ne löytyvät kurssin TuniMoodlesivuilta. Toteutuksen arvosana perustuu pääosin oppimispäiväkirjan arvosanaan.

Vapaaehtoiseen korotustenttiin osallistumisesta on mahdollista saada lisäpisteitä, joilla oppimispäiväkirjan arvosanaa ja siten toteutuksen arvosanaa voi korottaa.

Opintosuorituksen arviointi: kiitettävä (5), hyvä (3-4), tyydyttävä (1-2), hylätty (0). Arvioinnissa sovelletaan TAMKin yleisiä arviointikriteerejä: https://intra.tamk.fi/fi/web/tutkinto-opinto-opas/arviointi

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

- v. 2022 lähiopetuksena (tilanteen salliessa) toteutettavat luennot
- ryhmäkohtaiset tehtävät, joiden sisältö puretaan ja analysoidaan tunneilla
- itsenäinen opiskelu
- henkilökohtainen oppimispäiväkirja, portfolio, joka palautetaan kurssin lopussa
oppimisympäristö TuniMoodle

Oppimateriaalit

Kurssilla käsitellään useiden eri aihealueen kirjoittajien materiaalia, joista tehdään ryhmäkohtaisia palautuksia.
Opettajan materiaali jaetaan TuniMoodlen oppimisympäristössä

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

3 op:n suoritus vaatii yhteensä noin 81 tuntia työtä.

Sisällön jaksotus

Kukin luentokerta käsittelee yhtä teemaa. Lähiopetuskertojen/luentojen välisellä viikolla opiskelija tekee ryhmänsä kanssa seuraavaksi kerraksi osoitetun tehtävän. Arvan osuessa kohdalle tehtävä esitetään koko kurssille. Tehtävän suoritusta ei arvostella erikseen, mutta sen perusteella täytettävä oppimispäiväkirjan osuus on kurssin arvioinnin perusta. Opintojakson sisältö ja aikataulu sekä luentojen teemat esitellään ensimmäisellä luennolla ja kurssin edetessä TuniMoodlessa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei ole

Lisätietoja opiskelijoille

KEVÄÄN 2022 KURSSIN TOTEUTUSTA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET:
1. Koronapandemian vuoksi Tampereen ammattikorkeakoululla on ollut maaliskuusta 2020 lähtien erityistoimia, jotka saattavat olla edelleen voimassa keväällä 2022 ja vaikuttavaa käytännössä tämän kurssin toteutuskerran loppuun asti.
2. Kohdassa yksi mainittujen mahdollisten erityistoimien vuoksi lähiopetus saatetaan joutua korvaamaan etäopetusmenetelmillä. Mahdolliset koronapandemiasta johtuvat erityistoimet vaikuttavat kurssin ohjelmaan, harjoitustöiden määrään ja arviointiin, kurssin loppukokeeseen ja siten myös kurssin arvosanan muodostukseen.
3. Tähän toteutussuunnitelmaan ennen kurssin aloitusta kirjattuja asioita ei ole mainittujen erityistoimien vuoksi muutettu. Sen sijaan kurssi toteutetaan kohdan yksi antaman viitekehyksen mukaisesti. ESIMERKKI: Alkuperäisessä toteutussuunnitelmassa mahdollisesti mainittuja lähiopetustuntien kappalemääriä ei ole tilanteen johdosta muutettu, sovelletaan mahdollisuuksien mukaan etäopetusmetodeja toteutussuunnitelmassa mainitun lähiopetuksen korvaajana.
3.1.2022 Sakari Lepola