Siirry suoraan sisältöön

Biotuoteteollisuuden tuotantotalous (4 op)

Toteutuksen tunnus: 5P00EU57-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

30.07.2022 - 05.09.2022

Ajoitus

08.09.2022 - 08.12.2022

Laajuus

4 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Biotuotetekniikka

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 40

Koulutus

  • Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Pasi Kuusijärvi

Vastuuhenkilö

Pasi Kuusijärvi

Ryhmät

  • 20BIOTA
    Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma, kevät 2020
  • 19BIOTB
    Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma, syksy 2019

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija osaa tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeiset käsitteet ja teoriat sekä osaa tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa metsä- ja kemianteollisuudessa. Opiskelija osaa tulkita yrityksen toimintaa ja ratkaisuja yrityksen strategioiden ja kannattavuuden pohjalta. Opiskelija osaa oman alan erilaisten tavaroiden ja palveluiden erityispiirteet ja niiden tuottamiseen liittyvät tyylit. Opiskelija osaa yrityksen kustannusrakenteen sekä yksinkertaisia hinnoittelu-, budjetointi-, kustannuslaskelmia sekä osaa keskeiset kannattavuuden tunnusluvut. Opiskelija osaa vertailla erilaisten investointien kannattavuutta. Opiskelija osaa yrityksen laatu- ja toiminnan ohjausjärjestelmien sisällön ja merkityksen yrityksen toiminnalle. Opiskelija osaa tuotannonsuunnittelun periaatteet sekä toimitusketjun asiakkaalle.

Sisältö (OJ)

Yritysmuodot
Yrityksen strategiat ja menestystekijät
Tuotantomenetelmät erilaisten tavaroiden ja palveluiden mukaan.
Laskentatoimen peruskäsitteet
Yrityksen kustannukset, tuottavuus ja kannattavuus
Budjetointi
Hinnoittelu- ja kustannuslaskelmat
Investoinnit ja investointilaskelmat
Laadun käsitteet
Keskeiset laatuteoriat, laadunhallintajärjestelmät ja laatustandardit
Laatutyökalujen käyttö laadunohjauksessa ja parantamisessa
SAP, TQM, Six Sigma, PDCA

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Tietäminen: Opiskelija osaa tunnistaa ja määritellä tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita sekä osaa nimetä siihen liittyviä peruskäsitteitä. Opiskelija osaa tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa biotuoteteollisuudessa.
Tekeminen: Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä ohjattuna.
Oleminen. Opiskelija tunnistaa tuotantotalouden ja liiketoiminnan tärkeitä toimintatapoja. Opiskelija osallistuu ryhmän

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Tietäminen: Opiskelija osaa soveltaa tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita sekä peruskäsitteitä. Opiskelija osaa vertailla yritysten toimintaa ja ratkaisuja sekä tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa biotuoteteollisuudessa. Opiskelija osaa hakea ja käyttää tietoa, joka liittyy biotuoteteollisuuden toimialaan.
Tekeminen: Opiskelija osaa jakaa omaa osaamistaan sekä osaa ratkaista annetut tehtävät kattavasti
ja tunnistaa pitkäjänteisen prosessimaisen työskentelyn annetun aikataulun mukaan. Opiskelija osaa
vertailla ja valita teorioita ja tietoa tehtävien ratkaisemisessa.
Oleminen: Opiskelija osaa toimia yhteistyössä vuorovaikutteisesti ja vastuullisesti sekä osaa arvioida asioita omasta ja lähiyhteisön näkökulmasta. Opiskelija osaa antaa aktiivisesti rakentavaa palautetta.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Tietäminen: Opiskelija osaa ymmärtää ja käyttää monipuolisesti tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita, peruskäsitteitä ja kokonaisuuksia sekä hahmottaa niiden välisiä suhteita biotuotteiden toimialoilla. Opiskelija osaa monipuolisesti hakea ja yhdistää tietoa sekä analysoida biotuoteteollisuuden nykypäivää ja tulevaisuutta.
Tekeminen: Opiskelija osaa etsiä vaihtoehtoisia teorioita ja tietoa sekä osaa perustellusti ratkaista
tehtäviä toimialan tulevaisuus ja kehittyminen huomioiden.
Oleminen: Opiskelija osaa toimia ammatillisesti yhteistyössä vuorovaikutteisesti, vastuullisesti,
joustavasti ja rakentavasti ja on valmis kehittämään sekä omaa että ryhmän vuorovaikutusta.

Aika ja paikka

8.9. - 8.12.2022, luokkatilana on B2-19.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Jos opintojaksolla päätetään valita tenttivaihtoehto (opintojakson lopulla esitettävän ryhmätehtävän sijasta), sen alustavasti suunniteltu ajankohta on ti 29.11.2022 lähiopetuskerta.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Opettajan alustukset ja ohjaus, opetuskeskustelut, ryhmä- ja paritehtävät, kirjallisuus sekä joko esitettävä ryhmätehtävä tai tentti.
Mahdollisen tenttivaihtoehdon valitsemisesta päätös tehdään 1. lähikerran alkukeskustelun jälkeen.

Oppimateriaalit

Kirjallisuusluettelon 1. versio julkaistaan Moodlessa opintojakson alkuvaiheessa. Sitä täydennetään uusilla löydöksillä myös opintojakson aikana, tehtäväsuoritusten antiin tukeutuen.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakso sisältää yhteensä noin 11 lähiopetuskertaa á 2 h.
100 % läsnäolopakkoa ei aseteta.
Opiskelijan koko työkuorma rajataan enintään n. 107 opiskelutunnin laajuiseksi, sisältäen lähiopetuksen.

Sisällön jaksotus

1. periodin ajan painopiste on modernin talousohjauksen ja -johtamisen keskeisiin sisältöihin, terminologiaan, menetelmiin ja käytäntöihin perehtymisessä.

2. periodissa korostuvat myös toimialakohtaisen tuote- ja palvelutuotannon prosessien ja menetelmien hallinta ja kehittäminen.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei ole.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojakson yhdelle lähiopetuskerralle saatetaan saada vierailijapuhuja, esim. biotuotealan yrityksen talousjohdosta.

Yksi opintojakson harjoitustehtävistä pyritään nivomaan kiinteästi opiskelijoiden hyvin tuntemiin yrityksiin ja/tai organisaatioihin.

Kansainvälisyys

Opintojaksolla käytetään soveltuvin osin myös englanninkielistä oppimateriaalia.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakson vastuuopettaja:

Pasi Kuusijärvi
laskentatoimen ja talousjohtamisen lehtori, KTM, AmO, HHJ PJ
pasi.kuusijarvi@tuni.fi
+358 40 846 3052