Uudet viisasten kivet (10 op)
Toteutuksen tunnus: 8T00DQ72-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 02.06.2021 - 31.08.2021
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 01.08.2021 - 12.12.2021
- Toteutus on päättynyt.
- Laajuus
- 10 op
- Virtuaaliosuus
- 7 op
- TKI-osuus
- 8 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Toimipiste
- TAMK Pääkampus
- Opetuskielet
- suomi
Osaamistavoitteet (Opintojakso)
Opiskelija
- osaa kiinnittää huomiota toimialalla ja yhteiskunnassa oleviin ja syntyviin ilmiöihin, trendeihin ja heikkoihin signaaleihin
- osaa hakea uutta tutkimustietoa oman urapolkunsa mukaisesti ja tuottaa sen pohjalta konkreettisia ideoita toimialan kehittämiseen.
Sisältö (Opintojakso)
MITÄ mahdollisuuksia ala tarjoaa?
MIKSI kehittäminen, innovointi ja visiointi kuuluvat restonomin kompetenssiin ja mitä työkaluja näissä tarvitaan?
MITEN voin löytää ja tunnistaa oman urapolkuni?
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (Opintojakso)
Ammatillinen osallistuminen ei ole ollut aktiivista. Kehittämistyössä on puutteita. Työssä on hyödynnetty niukasti uutta tutkimustietoa ja – artikkeleita. Kehittämistyöstä voidaan tulkita, että opiskelija ei ole täysin sisäistänyt asiaa. Työssä on niukasti omaa pohdintaa. Kehittämistyö on esitelty koko ryhmälle ja toteutettu suunnitelmien mukaan. Työn laajuus ei ole suhteessa opintojakson resursseihin.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (Opintojakso)
Ammatillinen osallistuminen on ollut hyvää tasoa. Kehittämistyö on onnistunut hyvin. Tehtävä on suoritettu ja suunnitelmia on noudatettu. Hyödynnetty uutta tutkimustietoa sekä –artikkeleita. Työhön on liitetty omaa pohdintaa. Kehittämistyöstä voi tulkita, että opiskelija on sisäistänyt asian. Kehittämistyö on esitelty koko ryhmälle ja toteutettu suunnitelmien mukaan. Työn laajuus on suhteessa opintojakson resursseihin.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (Opintojakso)
Ammatillinen osallistuminen on ollut kiitettävää. Kehittämistyö on onnistunut erinomaisesti. Selkeä ja monipuolinen asian käsittely ja toimivat suunnitelmat. Työssä on hyödynnetty monipuolisesti uutta tutkimustietoa sekä –artikkeleita. Työhön on liitetty ansiokkaasti omaa pohdintaa. Kehittämistyöstä voi tulkita, että opiskelija on sisäistänyt asian ja hallitsee sen. Kehittämistyö on esitelty asianmukaisesti koko ryhmälle ja toteutettu suunnitelmien mukaan. Työn laajuus on suhteessa opintojakson resursseihin.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi perustuu 20% tiedonhankinta- ja 80% pääoppimistehtävään (kokeileva ja ketterä kehittämistyö, eli käytännössä tähän pääoppimistehtävään 100%). Arviointimenetelminä hyödynnetään opettajan arviointia ja itsearviointia. Arvioinnin kohteina ovat opiskelijan tiedollinen (termien käyttö, tiedonhaku ja hankitun tiedon ajantasaisuus), taidollinen (soveltava osaaminen ketterän ja kokeilevan kehittämisen parissa) ja vastuullisuus- ja itsensä johtamisen osaaminen (aikataulutus- ja projektityötaidot, yhteistyö asianosaisten kanssa, raportointi ja viestintä).
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Opintojakson ideana on jatkaa Tutkimustyön opintojaksolla hankitun tutkimusaineiston pohjalta tunnistettujen johtopäätösten, tutkimustulosten ja kehittämistarpeiden parissa. Opiskelija tunnistaa uusia viisasten kiviä mahdollisina ratkaisuvaihtoehtoina tunnistamiinsa kehittämistarpeisiin, suunnittelee ammattimaisen kokeilun (esim. palveluidea, uusi palvelu- tai liiketoimintakonsepti, uusi prosessi tai toimintatapa tms.) ja toteuttaa sen.
Opintojakso rakentuu opiskelijan itsenäisesti tai työparina valitseman kehittämisaiheen ja -projektin ympärille. Opiskelija saa opettajan ohjausta kehittämistyön eri vaiheissa; kuten tutkimustulosten tai tarpeen muotoileminen kehittämisaiheeksi, kokeilun suunnittelu, ja kokeilun toteutus sekä johtopäätökset ja jatkokehittämistoimenpiteiden määritteleminen.
Opintojaksoon kuuluu niin tiedonhankintaa (ajankohtaisiin ilmiöihin ja trendeihin perehtyminen ja toimintaympäristön mahdollisuuksien tunnistaminen) kuin soveltavaa kehittämistyötä (nykytilan analysointi, kokeilevan ja ketterän kehittämisprosessin suunnittelu ja toteutus).
Tehtävät voi tehdä itsenäisesti tai työparin kanssa. Opiskelijan on suositeltavaa jatkaa Tutkimustyön opintojaksolla jo valitsemansa aiheen parissa (ja mahdollisesti saman työparin kanssa).
Oppimateriaalit
Opettajan opintojakson alkaessa osoittama materiaali, opiskelijan itsenäiseen tiedonhankintaan ja omiin ammatillisiin painotuksiin perustuva materiaali.
Kehittämistyö nojaa voimakkaasti ketterän ja kokeilevan kehittämisen (agile and experimental development, service design, lean service creation) ja liiketoiminnan muotoilun (business design) toimintatapoihin.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
1 op = 26,67 h opiskelijan työtä, eli 10 op = 267 h, joka jakautuu lähiopetus- ja/tai verkko-opetuskontaktien (21.9. iltapäivä, 9.11. aamupäivä) ja mahdollisen ohjauksen (yhteensä n. 10 h), kehittämistyötä tukevaan materiaaliin tutustumisen (n. 25 h) sekä kehittämis- ja kokeilutehtävään liittyvän itsenäisen tai parityöskentelyn (n. 210 h) kesken.
Sisällön jaksotus
Sisältö tarkentuu viimeistään opintojakson alkaessa (riippuen Tutkimustyön opintojakson tutkimus- ja kehittämisaihevalinnoista), mutta pyritään informoimaan opiskelijoille syyskuun alussa.
Opintojaksolla opiskelija paneutuu oman alansa ajankohtaisiin ilmiöihin, trendeihin ja heikkoihin signaaleihin, hyödyntää tutkittua tietoa alan eteenpäin viemiseen sekä etsii tarvittaessa uutta tutkimustietoa valitsemaansa urapolkuun, aihepiiriin tai ammatillisiin tavoitteisiinsa tai taustayhteisönsä liiketoiminnan kehittämiseen liittyen.
Opintojakso auttaa vastaamaan kysymyksiin, kuten:
MITÄ mahdollisuuksia ala (ja naapurialat ja uudet innovatiivisetkin osaamisen yhdistelmät!) tarjoaa?
MIKSI kehittäminen, innovointi ja visiointi kuuluvat restonomin kompetenssiin ja mitä työkaluja näissä tarvitaan?
MITEN voin löytää ja tunnistaa oman urapolkuni?
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei vaihtoehtoisia suoritustapoja.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opiskelijan on suositeltavaa hyödyntää oman työyhteisönsä kehittämis- ja kokeilutarpeita aihetta valitessaan ja johtaa Tutkimustyön opintojaksolla hankkimastaan tutkimustiedosta taustaorganisaatiotaan tai omia ammatillisia intressejään tukevia kehittämisideoita ja -ratkaisuja.