Siirry suoraan sisältöön

Metsäbiotuotteiden jälkikäsittely (4 op)

Toteutuksen tunnus: 5P00BI78-3006

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
10.06.2021 - 10.09.2021
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
30.08.2021 - 19.12.2021
Toteutus on päättynyt.
Laajuus
4 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Biotuotetekniikka
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Biotuote- ja prosessitekniikan tutkinto-ohjelma, vuosina 2014-2018 aloittaneet
Opettajat
Virpi Rämö
Ryhmät
19I575A
Biotuote- ja prosessitekniikka, kevät 2019
Opintojakso
5P00BI78

Osaamistavoitteet (Opintojakso)

Opiskelija
- tietää päällystyksen ja pintaliimauksen tavoitteet sekä päällystyksen asettamat vaatimukset pohjapaperille
- tietää eri painomenetelmien asettamat vaatimukset päällystykselle
- osaa laatia pastareseptin huomioiden päällystyksen tavoitteet, painatusmenetelmän, päällystysmenetlmän sekä kustannukset
- tietää erilaiset päällystysmenetömät ja osaa vertaille niiden käyttöä eri kohteissa
- päällysteen kuivatuksen merkityksen lopputuotteen laatuun sekä näiden hallintasuureet
- tietää kalanteroinnin merkityksen päällytetyssä tuotteessa

Sisältö (Opintojakso)

Päällystyksen raaka-aineet: pigmentit, sideaineet ja apuaineet sekä näiden käsittely. Pastareseptien laadinta, pastan reologiset ominaisuudet ja niihin vaikuttaminen. Päällystetyt paperi- ja kartonkilajit ja niiltä vaadittavat ominaisuudet reseptin laadinnan kannalta. Eri päällystysmenetelmät (teräpäällystys, filminsiirtopäällystys, kontaktiton päällystys) ja niiden käyttökohteet. Päällystyksen kuivatusstrategia. Älykkäiden tuotteiden valmistusmahdollisuudet päällystämällä.

Aika ja paikka

Teorialuennot etänä,
Laboratorioharjoitukset TAMKissa.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Tentti teorialuentojen sisällöstä teoriaosuuden päätyttyä opiskelijoiden kanssa yhdessä sovittavana ajankohtana.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi max 60 pistettä koostuu seuraavista osioista:
Kotitehtävät 4 p ( 4 tehtävää a 1 p, 2 palautettua tehtävää vaaditaan läpipääsyyn)
Ryhmätyö 6 p (palautettu ryhmätyö vaaditaan läpipääsyyn)
Tentti teorialuentojen sisällöstä 20 p (50% tarvitaan läpipääsyyn)
Laboratoriotyöskentely ja laboratorioraportit 2 kpl 30 p (palautetut raportit ja läsnäolo vaaditaan läpipääsyyn)
Tunneilla läsnäolosta lisäpisteitä max 2 p. (paikalla 3 tai 4 kertaa --> 2 p., paikalla 2 kertaa --> 1 p)
Tuntiaktiivisuus vaikuttaa rajatapauksissa arvosanaan korottavasti.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Etäopetus,
Itsenäinen oma opiskelu,
Kotitehtävät ja ryhmätyö,
Laboratorioharjoitukset

Oppimateriaalit

Opintojakson aikana osoitettu materiaali (Moodlessa)
Häggblom-Ahnger, U., Komulainen P., Paperin ja kartongin valmistus. Kemiallinen metsäteollisuus II. Jyväskylä 2003/2006. (soveltuvin osin.)
FAPET: Pigment Coating and Surface Sizing of Paper
KnowPap

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Teoriaosuus etäopetuksena 4 x 3 h = 12 h
Laboratorioharjoitukset lähiopetuksena 7 x 4 h = 28 h
Yhteensä 40 h

Kotitehtävät, ryhmätyö, raportointi ja muu opiskelijan oma työ 68 h

Sisällön jaksotus

Viikot 36 - 40 Teoriaopetus
Johdanto, Pigmenttipäällystyksen ja pintaliimauksen tavoitteet, Vaatimukset pohjapaperille ja Painomenetelmien asettamat vaatimukset
Päällystyksen raaka-aineet, Pastan valmistus ja testaus, Reologia
Päällystysmenetelmät, Pintaliimaustekniikat
Päällysteen kuivatus, Päällystettyjen tuotteiden tulevaisuuden näkymät

Viikot 43-50 Laboratoriotyöt

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Vastaava suoritettu korkeakoulutason päällystystekniikan opintojakso (hyvä tai kiitettävä arvosana).

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Mahdollisia vierailevia luennoitsijoita.

Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Tehtävät palauttamatta ja tekemättä.
Tenttiä ei ole suoritettu hyväksytysti.
Laboratoriotyöskentely ja/tai raportointi ei ole hyväksytty.

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Tietäminen
Opiskelija tunnistaa ja osaa määritellä päällystyksen ja pintakäsittelyn tuotteet. Osaa määritellä päällystyksen ja pintaliimauksen raaka-aineet ja niiden soveltuvuuden.
Osaa nimetä pastakeittiön toiminnot ja tietää perusteet päällystys- ja pintaliimausmenetelmistä.

Tekeminen
Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä ohjattuna/avustettuna.
Tuntee erilaisia menettelytapoja, muttei osaa perustella valintojaan.

Oleminen
Opiskelija osaa antaa ja vastaanottaa palautetta ja tarkastelee ja arvioi asioita omasta näkökulmastaan.
Osaa toimia ryhmässä ja tunnistaa vuorovaikutustaitonsa.
Tunnistaa omalle alalle tärkeitä toimintatapoja.
Ottaa vastuun omasta suoriutumisestaan.

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Tietäminen
Opiskelija osaa analysoida ja vertailla päällystyksen ja pintakäsittelyn tuotteita. Tuntee päällystyksen raaka-aineet ja osaa selittää niiden valinnan eri lopputuotteisiin.
Osaa selittää pastakeittiön toiminnot ja perusteet päällystys- ja pintaliimausmenetelmistä.


Tekeminen
Osaa suunnitella päällystyspastan ja perustella suunnitelmansa.
Osaa päällystää pohjapaperin/-kartongin ja etsia ratkaisuja päällystyksessä eteen tuleviin haasteisiin.
Osaa kirjoittaa analyyttisen ja teknisesti hyvän raportin.

Oleminen
Opiskelija osaa antaa ja vastaanottaa palautetta aktiivisesti ja rakentavasti.
Osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti ja on valmis kehittämään vuorovaikutustaitojaan.
Tunnistaa ja noudattaa omalle alalle tärkeitä toimintatapoja.
Ottaa vastuuta ja sitoutuu oman toiminnan lisäksi myös ryhmän toimintaan.

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Tietäminen
Opiskelija ymmärtää jaala-alaisesti päällystyksen ja pintaliimauksen soventamishahdollisuudet ja haasteet ja osaa pohtia tulevaisuuden mahdollisuuksia.
Opiskelija osaa perustellusti valita soveltuvat raaka-aineet eri tarkoituksiin sunniteltuihin päällystyspastoihin ja pintaliimoihin.
Ymmärtää päällystysmuuttujien vaikutukset ja osaa soveltaa päällystyksen muuttujia päällystysprosessissa halutun lopputuloksen saavuttamiseksi.
Osaa suunnitella, laskea ja valmistaa toimivan pastareseptin ja ymmärtää suunnittelun vaatimukset laajemmassa kontekstissa (taloudelliset, tuotteen asettamat, päällystysmenetelmän vaatimukset).

Tekeminen
Opiskelija osaa etsiä erilaisia toimintatapoja ja ratkaisuvaihtoehtoja, perustella valintojaan ja kokeilla uudenlaisia toimintamalleja.
Pystyy raporteissaan loogisesti analysoimaan ja kriittisesti tarkastelemaan päällystystuloksia ja havaitsemaan parannuskohtia.
Arvioi erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja sekä yhdistelee ratkaisutapoja luovasti tai luo uusia.
Omaa valmiudet toimia operaattorina päällystyksen ja pintaliimauksen työtehtävissä ja päällystyslaboratoriossa.

Oleminen
Käyttää palautetta systemaattisesti oman ja yhteisönsä ammatillisen kasvun välineenä.
Tarkastelee ja arvioi itseään sekä sitä yhteisöä tai työkokonaisuutta, jossa omalla ammattialallaan toimii.
Osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti, joustavasti ja rakentavasti.
Kehittää sekä omaa että ryhmän vuorovaikutusta.
Toimii vastuullisesti ja sitoutuneesti yhteisön ja oman alan vaatimukset ja tarpeet huomioon ottaen.

Siirry alkuun