Leikkauspotilaan hoitotyön harjoittelu (9 op)
Toteutuksen tunnus: 7K00BK30-3011
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 17.01.2020 - 23.03.2020
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 01.04.2020 - 07.06.2020
- Toteutus on päättynyt.
- Laajuus
- 9 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Toimipiste
- TAMK Pääkampus
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma
Osaamistavoitteet (Opintojakso)
Opiskelija
- Osaa varata potilaan hoidossa tarvittavat välineet ja laitteet sekä osaa tarkistaa niiden toiminnan ja käyttöturvallisuuden
- Osaa ottaa vastaan potilaan leikkausosastolle
- Osaa laittaa potilaan leikkausasentoon
- Osaa potilaan ihon ja limakalvojen desinfioinnissa käytettävät menetelmät
- Osaa toimia sekä instrumentoivana että valvovana sairaanhoitajana leikkauksen aloituksessa, itse toimenpiteen aikana ja sen lopetuksessa
- Osaa toimia leikkauksen aikana assistenttina
- Osaa huolehtia potilaasta otettavista erilaisita näytteistä
- Osaa toteuttaa aseptisen toiminnan periaatteita potilaan intraoperatiivisessa hoitovaiheessa
- Osaa käyttää erilaisia sterilointi- ja desinfektiomenetelmiä
- Osaa ylläpitää hoidon jatkuvuutta sekä suullisesti että manuaalisia ja sähköisiä dokumentteja apuna käyttäen
- Osaa työskennellä osan leikkaustiimiä oman vastuunsa tunnistaen
- Osaa työskennellä potilaan terveyttä edistäen
- Osaa arvioida oman ammatillisuutensa kehittymistä ohjatun harjoittelun aikana ja tunnistaa itsessään jatkuvan kehittymisen tarpeen
Sisältö (Opintojakso)
- kliininen harjoittelu leikkauspotilaan hoitotyössä
Esitietovaatimukset (Opintojakso)
Vaihtoehtoisten ammattiopintojen alkaessa opiskelijalla tulee olla suoritettuna 135 op opintoja. Näihin tulee sisältyä sen alueen keskivaiheen teoreettiset opinnot, mitä opiskelija on valinnut vaihtoehtoisiksi ammattiopinnoikseen ja anatomian ja fysiologian opinnot. Osallistuminen leikkauspotilaan hoitotyö 4 op opintojaksoon.
Aika ja paikka
Opintojakso voi sijoittua viikoille 10-15 tai viikolta 16 eteenpäin. Mahdolliset leikkaustoimintaan liittyvät sulkuviikot voivat vaikuttaa opiskelijan harjoitteluviikkoihin niitä pidentävästi ajallisesti kuitenkin niin että harjoittelun kesto on yhteensä kuusi viikkoa. Mahdolliset juhlapyhät vähentävät harjoittelun kestoa.
Opintojaksoon liittyvistä reflektio- ja seminaaripäivistä ja niihin osallistumisesta opiskelijan harjoittelun ollessa muualla kuin Tamperella sovitaan harjoittelun orientaatiossa.
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Opintojaksoon ei liity kirjallista koetta.
Mikäli opiskelijan kehittyminen ei vastaa oppimistavoitteiden mukaista osaamisen kehittymistä, se todetaan arviointikeskustelujen aikana. Tällöin opiskelijalla on mahdollisuus näyttää osaamisen kehittymistä tarvittavalle tasolle kahden lisäviikon aikana, jonka ajankohta sovitaan ohjaavan opettajan ja harjoittelupaikan välillä. Tällöin opiskelija pitää päivittäin oppimispäiväkirjaa oman osaamisena kehittymisestä, jota ohjaava opettaja ja ohjaaja seuraavat. Lisäviikkojen aikana tapahtuvista tapaamisista sovitaan yhdessä opiskelijan, opettajan ja ohjaajan kanssa. Mikäli opintojaksolla ei saavuteta siinä edellytettävää osaamista, opintojakso suoritetaan kokonaisuudessan muuna yhdessä sovittavana ajankohtana.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Leikkaushoitotyön harjoittelussa on instrumentoivan ja valvovan sairaanhoitajan ammattitaitoon liittyvä sairaanhoitajan osaaminen opiskelijan osaamisen kehittymisen arvioinnin lähtökohta.
Opiskelijan itsearviointitaitojen kehittyminen harjoittelun aikana on oleellista: opiskelija tuottaa sekä kirjallista että suullista arviointia osaamisensa kehittymisestä.
Oman oppimisen reflektio ja opintojaksoon liittyvä seminaari on osa hyväksyttyä suoritusta.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Opiskelijan aktiivinen työskentely harjoittelun aikana nimetyn ohjaajan ja varaohjaajan ohjauksessa ja valvonnassa kuuden viikon ajan opintojaksoon liittyvien oppimistavoitteiden saavuttamiseksi. Opiskelija on aktiivinen toimija tavoitteiden soveltamisessa omaan harjoittelupaikkaan. Tästä syystä keskustelu ohjaajan kanssa tavoitteiden merkityksestä harjoittelupaikassa on opiskelijan tehtävä ensimmäisten päivien aikana. Tästä lähetetään tieto ohjaavalle opettajalle sähköpostiin ensimmäisen harjoitteluviikon loppuun mennessä.
Ohjaavan opettajan kanssa käytävät osaamisen kehittymiseen liittyvät väliarviointi- ja loppuarviointikeskustelut järjestetään ohjaavan opettajan suunnitteleman aikataulun ja tavan mukaan. Mikäli opiskelijan harjoittelu sijoituu poikkeuksellisiin ajankohtiin, opiskelijan kanssa käytävien arviointikeskustelujen ajankohta ja käytettävät yhteistyömenetelmät sovitaan harjoittelun orientaatiossa.
Puhelimen välityksellä käytettävä väliarviointi- ja loppuarviointi ovat mahdollista järjestää, mikäli opiskelijan harjoittelu on eriaikaista tai harjoittelu sijoituu muualle kuin Tampereelle.
Harjoittelun päätteeksi sijoittuvat reflektio- ja seminaariajankohdat lasketaan työvuorotaulukkoon kahdeksan tunnin työpäiväksi. Mikäli opiskelija on eriaikaisessa harjoittelussa, seminaaritehtävä palautetaan Leikkaushoitotyön Tabulaan ryhmän jäsenten luettavaksi.
Oppimateriaalit
-
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijan aktiivista työskentelyä ja osaamisen kehittämistä harjoittelupaikassa 230 tuntia. Siihen listään orientaatio- reflektio- ja arviointiajankohdat niin että kokonaistuntimääräksi tulee 243 tuntia kuudessa viikossa.
Sisällön jaksotus
Harjoittelu pyritään toteuttamaan kuuden viikon jaksona, mikäli harjoittelupaikassa ei ole sulkuja tai muita toimintaan vaikuttavia tekijöitä.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Opintojaksoa ei voi suorittaa valinnaisella suoritustavalla.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
-
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson yhden viikon työskentelyaika on 38.15 tuntia. Opintojaksoon liittyvä orientaatio, väliarviointi- ja reflektiotapaaminen sekä reflektio- ja seminaaripäivä vähentävät harjoittelupaikassa kertyvää työaikaa 14 tuntia.
Pyhäpäivien osuessa harjoittelun ajaksi ne merkitään vapaapäiviksi tuntimäärällä 7.30 tuntia.
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
-
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
-
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
-