Kulttuurit ja tavat (5 op)
Toteutuksen tunnus: 8T00DQ84-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 31.01.2020 - 31.03.2020
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 01.04.2020 - 31.07.2020
- Toteutus on päättynyt.
- Laajuus
- 5 op
- Virtuaaliosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Verkossa tapahtuva opiskelu
- Yksikkö
- Liiketoiminta
- Toimipiste
- TAMK Pääkampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 100
- Koulutus
- Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
- Opettajat
- Riitta Brännare
- Vastuuhenkilö
- Riitta Brännare
- Ryhmät
-
AVOINAMKAvoin amk
- Opintojakso
- 8T00DQ84
Osaamistavoitteet (Opintojakso)
Opiskelija osaa
-toimia esimies- ja asiantuntijatehtävissä monikulttuurisessa työympäristössä.
-havainnoida ja tulkita erilaisiin kulttuureihin liittyviä tapoja, arvoja, normeja ja asenteita sekä osaa toimia näiden mukaisesti
-ymmärtää monikulttuurisia toimintatapoja ja arvoperusteita ja osaa viestiä erilaisten kulttuuritaustan omaavien työntekijöiden kanssa.
-toimia rakentavasti monikulttuurisen yhteisön jäsenenä sekä osaa torjua rasismia etnisiä ryhmiä kohtaan
-käyttää monikulttuurisuutta voimavarana ja toimii yhdenvertaisuuden periaatteiden mukaisesti
Sisältö (Opintojakso)
MITÄ on monikulttuurisuus?
MITEN kulttuurierot havaitaan?
MIKSI yhdenvertaisuus on tärkeä?
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (Opintojakso)
Opiskelija osaa määritellä mitä kulttuurien välinen erilaisuus on ja millaisia eroja eri kulttuureissa on. Osaa nimetä eri kulttuurien tapoja, arvoja ja normeja ja ymmärtää, mitä yhdenvertaisuus tarkoittaa kulttuurien välisessä viestinnässä. Käyttää lähdemateriaalia rajoitetusti.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (Opintojakso)
Opiskelija vertailee kulttuurien välistä erilaisuutta monikulttuurisuuden kannalta. Kuvailee kulttuurien erityispiirteitä ja vertailee kulttuurieroihin vaikuttavia syitä ja osaa soveltaa kulttuuria koskevia näkökulmia käytännön elämään. Ymmärtää yhdenvertaisuuden merkityksen kulttuuripätevyydessä. Käyttää lähdekirjallisuutta monipuolisesti.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (Opintojakso)
Opiskelija soveltaa käsiteellisellä tasolla kulttuurisesti erilaisia näkemyksiä. Teoria näkyy konkreettisessa toiminnassa. Analysoi monikulttuurisen yhteisön arvoja, normeja ja asenteita. Arvioi ja kehittää omaa osaamistaan osana monikulttuurista maailmankuvaa. Ymmärtää konkreettisin esimerkein yhdenvertaisuuden merkityksen osana kulttuuripätevyyttä. Opiskelija osaa perustella kulttuurisia näkökulmia ja ilmentymiä teoriasta käsin. Lähdekirjallisuutta on käytetty laaja-alaisesti.
Aika ja paikka
Verkkototeutus: 1.4.-31.7.2020
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arvioinnin kohteet ja kriteerit
1. Tehtävän rakenne, tyyli, kielellinen ilmaus
2. Lähteiden käyttö ja niiden merkitseminen sekä tekstissä että lähdeluettelossa
3. Sisältö:
- tehtävän sisällön tavoitteiden määrittely ja sisällön eteneminen
- teoreettisen viitekehyksen käyttäminen
- tehtäväksi antoihin vastaaminen
- omien kokemusten, havaintojen esimerkkien yhdistäminen tehtäväksi antoihin ja niissä esiintyviin teoreettisiin lähtökohtiin
4. Oman oppimisen ja osaamisen arviointi
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
-tehtävät moodlessa, palautus
Oppimateriaalit
Moodlekurssilla on materiaali (linkit, suositeltu kirjallisuus yms.
Sisällön jaksotus
Kurssi koostuu kolmesta tehtävästä.
Ensimmäinen tehtävä perustuu muutamaan artikkeliin tmv. Tarkoituksena on näiden juttujen tiimoilta herättää ajatuksia kulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista teemoista ja saada osallistujia vaihtamaan ajatuksia kyseisistä asioista. (huhtikuu)
Toinen tehtävä liittyy erilaisten kulttuurien tiedostamiseen, kulttuureista johtuvaan käyttäytymiseen kuten viestintään sekä taustalla vaikuttaviin tekijöihin. Tehtävää käsitellään kulttuuriin liittyvien erilaisten käsitteiden ja lähestymistapojen määrittämiselle sekä omien havaintojen ja kokemusten yhdistämisellä teoreettisiin taustatekijöihin. (toukokuun puoliväli)
Kolmannen tehtävän painopiste on moninaisuuden ja erityisesti juuri monikulttuurisessa johtamisessa, jota käsitellään niin teoreettisesti kuin soveltaen käytännön toimenpiteiksi. Erilaisissa yhteisöissä työskennellään tai opiskellaan nykyään tiimeissä ja monilla aloilla tiimit ovat monikulttuurisia, joten monikulttuurista johtamista kannattaa miettiä nimenomaan myös tiimitoiminnan kannalta. (kesäkuun 10 pvä)
Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
0 hylätty: Tehtävien rakenne on epälooginen ja sisältö suppea. Lähtökohtia ja tavoitteita ei ole määritelty. Teoreettinen viitekehys on erittäin suppea ja eikä soveltavia esimerkkejä ole. Tehtäväksi annon mukaisia sisältöjä puuttuu. Teksti on suurimmaksi osaksi omaa tuotantoa eikä siis perustu lähdemateriaaliin. Lähteitä ei ole merkitty. Tehtävissä käytetty kieli on huonoa ja jopa vaikeasti ymmärrettävää.
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
1-2: Tehtävien rakenne on vaikeasti hahmotettavissa ja aiheiden käsittely on suppeahkoa. Lähtökohdat ja tavoitteet on määritelty löyhästi. Teoreettista viitekehystä on hyödynnetty suppeasti ja sisältöjä puuttuu. Tehtäväksi antojen noudattamisessa on puutteita. Soveltavia esimerkkejä on hyvin vähän. Lähteitä on käytetty suppeasti. Lähdeviittaustekniikassa on virheitä ja se on epäjohdonmukainen, vaihtelee tekstissä. Tekstin kielessä esiintyy puutteita ja tyyli ei ole hyvää asiakirjoittamisen tyyliä.
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
3-4: Tehtävien rakenne on helposti ymmärrettävä. Aiheita on käsitelty loogisessa järjestyksessä. Lähtökohdat ja tavoitteet on kuvattu selkeästi. Tehtäväksi antoja on noudatettu. Lähteitä on hyödynnetty kattavasti ja se on kytketty tekstiin. Lähdeviittaustekniikka on johdonmukainen ja siinä ei esiinny suuria virheitä. Omia kokemuksia, havaintoja ja esimerkkejä on käytetty ja yhdistävät teoreettisen määrittelyn käytäntöihin. Teksti noudattaa hyvää kirjoittamisen tyyliä.
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
5: Tehtävien rakenne on erittäin selkeä ja johdonmukainen. Lähtökohdat ja tavoitteet on määritelty tarkasti ja ne on perusteltu. Teoreettinen viitekehys on tehtäväksi annon mukainen, käsitteet yms. on kattavasti määritelty ja lähteiden käyttö on monipuolista. Omia kokemuksia, havaintoja ja esimerkkejä on käytetty ja ne yhdistävät selkeästi teoreettisen määrittelyn käytäntöihin kokonaisvaltaisesti. Omaa pohdinta on selkeästi yhteydessä lähdemateriaaleihin ja tehtäväsiantoihin. Teksti noudattaa erinomaista kirjoittamisen tyyliä.