Siirry suoraan sisältöön

Yrityksen viestintä (5 op)

Toteutuksen tunnus: 3H00DZ71-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
23.11.2020 - 11.01.2021
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
26.05.2021
Toteutus on päättynyt.
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liiketalous
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Liiketalouden tutkinto-ohjelma
Opettajat
Minna-Kaisa Korpela
Vastuuhenkilö
Minna-Kaisa Korpela
Ryhmät
20ALITA
Liiketalouden tutkinto-ohjelma 2020, monimuoto, Myyntiosaaminen
Opintojakso
3H00DZ71

Osaamistavoitteet (Opintojakso)

Opintojaksolla syvennetään neuvottelu- ja kokoustaitoja, yritysviestinnän ja digitaalisen viestinnän osaamista.

Opiskelija osaa
- hyödyntää digitaalista viestintää yrityksen toiminnassa
- käyttää tuloksellisia neuvottelu- ja kokoustaitoja
- esiintyä liike-elämän tilanteissa luontevasti
- laatia kirjallisia tuotoksia yrityksen tarpeisiin.

Sisältö (Opintojakso)

Mitä on digitaalinen viestintä?
Miten neuvotellaan ja toimitaan tuloksellisesti kokouksessa?
Miten esiinnytään asiantuntijana vakuuttavasti eri tilanteissa?
Miten kirjoitetaan asiatyylisiä yritysviestinnän tekstejä?

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (Opintojakso)

Opiskelija on tehnyt annetut tehtävät. Opiskelija osaa kuvailla yritysviestinnän toimintatapoja sekä peruskäsitteitä.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (Opintojakso)

Opiskelija on tehnyt annetut tehtävät. Opiskelija hallitsee yritysviestinnän toimintatapoja sekä peruskäsitteitä. Opiskelija osaa soveltaa oppimaansa käytännön tilanteisiin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (Opintojakso)

Opiskelija on tehnyt annetut tehtävät. Opiskelija osaa yritysviestinnän toimintatapoja sekä peruskäsitteitä. Opiskelija osaa tarvittaessa myös itse etsiä tietoa ja suunnitella toimintavaihtoehtoja haastaviin tilanteisiin.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Opintojaksolla ei järjestetä tenttiä. Osaaminen ja oppiminen osoitetaan ja arvioidaan kirjallisten ja suullisten tehtävien avulla. Tehtävien ohjeet ja aikataulutiedot täsmentyvät opintojakson aikana.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson suorittaminen edellyttää aktiivista osallistumista opetukseen sekä kirjallisten ja suullisten tehtävien suorittamista asetettujen oppimis-, laatu- ja aikataulutavoitteiden mukaan.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luennot, ryhmä- ja yksilötehtävät, viestintä- ja vuorovaikutusharjoitukset, esitykset, itse- ja vertaisarviointi; koronapandemian aikana kaikki opetus Zoomissa.

Oppimateriaalit

Opintojaksolla käytetään Moodlea sähköisenä oppimisympäristönä. Opetusmateriaali, verkkolinkit, kirjalistat, tehtäväohjeet ja -palautukset, suoritusvaatimukset, jakson aikataulu ym. käytännön asiat keskitetään sinne. Opettaja lähettää opintojaksoa koskevat viestit Moodlen kautta.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yhden opintopisteen laskennallinen työaika on noin 27 tuntia. Lähiopetusta on niukasti, joten opiskelijoiden tulee panostaa itsenäiseen opiskeluun (apuna Moodle, jossa selkeät ohjeistukset) ja annettuihin tehtäviin.

Sisällön jaksotus

Opintojakson aikataulu, sisällöt ja vaaditut suoritukset esitellään lähiopetuskerrolla, ja ne ovat nähtävillä Moodlessa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

AHOT-menettely

Lisätietoja opiskelijoille

Kirjallinen viestintä: Asiatyylisen, sujuvan tekstin tuottaminen tavoite- ja kohderyhmälähtöisesti; kaupan alan tekstit ja tekstityöpajat; tekstin suunnittelu, prosessointi, viimeistely. Lähtökohtana yritysviestinnän tarpeet.
Kielen- ja tekstinhuollon perusteita; verkon tarjoamat työkalut; sosiaalinen media ammatillisen verkkoviestinnän välineenä 2020-luvulla; kriisiviestintä
Vuorovaikutus: vakuuttavan viestinnän elementit; liike-elämän neuvottelu- ja esiintymistaitojen kehittäminen; empatia ja tunnetaidot ammatillisessa viestinnässä

Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija ei osallistu lähi- eikä verkko-opetukseen eikä suorita/palauta annettuja tehtäviä.
Hylätytyt tehtäväsuoritukset: opiskelija ei hallitse asiatyyliä, ei osaa viestiä tilannekohtaisesti eikä kykene kohdentamaan viestejään tavoitteiden ja kohderyhmän mukaan. Kielessä ja ilmaisussa on runsaasti puutteita sekä rakenne-, muoto- ja tyylivirheitä. Opiskelija ei hahmota yhteisöviestinnän merkitystä eikä kykene käytännön sovellusten tuottamiseen.

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija viestii ymmärrettävästi ja asiatyylisesti jäljitellen malleja ja ohjeita. Olennainen tieto välittyy, joskin viestien tavoite- ja tilannekohtaisessa jäsentämisessä on puutteita. Viestien rakentaminen on hapuilevaa, ja kielellisen ilmaisun muoto- ja tyyliseikoissa on huomautettavaa. Opiskelija hahmottaa yhteisöviestinnän merkityksen sekä kykenee soveltamaan tietojaan ja osaamistaan tyydyttävästi.

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija viestii jäsentyneesti ja havainnollisesti sekä kohdentaa viestinsä vastaanottajan ja tilanteen mukaisesti. Olennainen tieto välittyy selkeästi ja perustellusti. Viestit ovat helposti vastaanotettavia, sujuvia ja tekstit melko virheettömiä. Opiskelija ymmärtää yhteisöviestinnän merkityksen selkeästi sekä kykenee soveltamaan tietojaan ja osaamistaan onnistuneesti.

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija viestii vakuuttavasti, innostavasti ja vuorovaikutteisesti. Opiskelija perustelee näkemyksensä monipuolisesti. Opiskelija osaa jäsentää ja tiivistää olennaisen tiedon erinomaisesti ja hallitsee tilannekohtaisen kielen, ilmaisun ja tyylin. Opiskelija ymmärtää yhteisöviestinnän merkityksen monipuolisesti sekä osoittaa viestintäkeinojen asiantuntevaa ja sujuvaa hallintaa.

Siirry alkuun