Metsäneuvonta (6 op)
Toteutuksen tunnus: 6M00BH37-3005
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 13.12.2018 - 13.01.2019
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 14.01.2019 - 26.04.2019
- Toteutus on päättynyt.
- Laajuus
- 6 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Teollisuusteknologia
- Toimipiste
- TAMK Pääkampus
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Metsätalouden tutkinto-ohjelma
- Opettajat
- Manne Viljamaa
- Eveliina Asikainen
- Metsätalous Virtuaalihenkilö
- Ari Vanamo
- Vastuuhenkilö
- Ari Vanamo
- Opintojakso
- 6M00BH37
Osaamistavoitteet (Opintojakso)
Opiskelija:
- osaa selvittää metsänomistajan tavoitteet ja sovittaa ne yhteen lainsäädännön, suositusten ja edustamansa organisaation tavoitteiden kanssa sekä neuvoa metsäomistajaa metsäomaisuuden hoitoon liittyvissä kysymyksissä
-osaa ohjata metsänomistajaa tekemään metsänhoitoa koskevia päätöksiä ottaen huomioon sosiaalisen, ekologisen ja taloudellisen kestävyyden
-osaa suunnitella ja toteuttaa metsäneuvontatapahtumia erilaisille kohderyhmille
- osaa kirjoittaa yleistajuisia metsäasioihin liittyviä tekstejä
-osaa käyttää sähköisiä viestintäkanavia ja sosiaalista mediaa metsäneuvonnassa
-osaa argumentoida, perustella ja puolustaa omia näkökantojaan
Sisältö (Opintojakso)
Metsätalouteen liittyvän lainsäädännön ja suositusten soveltaminen, neuvontatilanteen suunnittelu ja toteuttaminen sekä siihen liittyvä pedagoginen osaaminen, metsänomistajan arvojen ja tavoitteiden selvittäminen, henkilökohtainen neuvonta ja siihen liittyvät vuorovaikutustaidot.
Aika ja paikka
Alkuinfo opintojaksosta 10.1. klo 9.30-11. Muuten opintojakso ajoittuu välille 13.2. - 18.4.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
1. Tutoriaalityöskentely (30 %)
2. Neuvonnan metsäpoliittinen tausta ja neuvonnan sisällöt (20 %)
a) Metsätaloutta koskevien säädösten ja suositusten pienryhmäesitykset, kirjallinen ja suullinen esitys 10 %
b) Talousneuvonnan laskuharjoitukset ja esitykset (suoritettu)
c) MTK –Amk –metsäseminaariin osallistuminen 13.-14.3. (Helsinki/Espoo)
d) Kirjallinen essee metsäpolitiikasta 10 %, saavutettava arvosanataso 3-5 (tyydyttävät suoritukset pyydetän täydentämään)
3. Ryhmäneuvonnan harjoitukset (30 %)
a) Metsäveroneuvontatilaisuuteen osallistuminen (tammi-helmikuu) ja raportointi (hyväksytty/hylätty). Metsäveroneuvontatilaisuudessa seurataan sekä asiasisältöä (metsä omaisuutena) että tilaisuuden toteuttamista (metsäneuvonta)
b) Ryhmäneuvontatilaisuuden järjestäminen (maalis-huhtikuu),
-IDEEn opiskelijoille pidettävät oppitunnit/maastokohteet (englanniksi, huhtikuun alku
(vaikuttaa myös English for Forestry Professionals –opintojakson arvosanaan)
-4H:n toimeksiannon (koululaisten metsäpäivä) toteuttaminen (huhtikuu)
Vaikutus arvosanaan 30 %
4. Henkilökohtaisen neuvonnan harjoitukset (20 %)
a) Metsänomistajan henkilökohtainen tapaaminen alkutalvella (viikkojen 3-7 aikana). Tavattavien metsänomistajien yhteystiedot annetaan opiskelijoille tammikuun aikana. Aluksi lyhyt suullinen raportointi metsänomistajatapaamisesta maaliskuun alussa (kirjalliset muistiinpanot tukena, opetuskeskustelu) (suoritettu). Neuvontakäynti tämän tai toisen metsänomistajan tilalla huhtikuussa (yksin tai pareittain) + raportointi henkilökohtaisen neuvonnan raportissa.
b) Metsäneuvojan mukana henkilökohtaisen neuvonnan tilanteessa (helmi-huhtikuu), raportointi (numeroarviointi). Neuvontatilanne voi olla maastossa tai sisätiloissa ja sen tulisi olla kestoltaan vähintään noin tunnin mittainen. Varsinainen puukauppatilanne ei sovellu tähän harjoitukseen.
Henkilökohtaisen neuvonnan tilanteet (metsänomistajan tapaaminen, tilakäynti ja metsäneuvojan neuvontatilanteen seuranta) raportoidaan yhdellä raportilla = HENKILÖKOHTAISEN NEUVONNAN RAPORTTI. Vaikutus kokonaisarvioinnissa on 20 %
c) Argumentointiharjoituksiin osallistuminen ja niiden reflektointi henkilökohtaisen neuvonnan raportissa
d) osallistuminen henkilökohtaisen puhelinneuvonnan pienryhmäharjoitukseen metsäkeskuksella (suoritettu) – henkilökohtaisen neuvonnan raporttiin on hyvä reflektoida myös näitä kokemuksia
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
PBL, opetuskeskustelut, ryhmätyöt, erilaiset harjoitukset, integrointi viestintä- ja vuorovaikutustaitojen, metsä omaisuutena -opintojakson ja English for Forestry Professionals -opintojakson kanssa.
Oppimateriaalit
Tabulassa
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Lähiopetusta n. 50 h, itsenäistä ja pienryhmissä tapahtuvaa työskentelyä n.110 h, yhteensä n.160 h.
Sisällön jaksotus
Opintojakso ajoittuu pääosin välille 13.2.-18.4. Tätä ennen opintojakson yleisesittely ja 4H -toimeksiannon esittely. Opintojakson alussa käydään läpi neuvonnan sisällöllisiä kysymyksiä, viikosta 10 alkaen erilaisia henkilökohtaisen neuvonnan tilanteeseen liittyviä taitoja ja lopuksi ryhmäneuvontatilanteen järjestämistä.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Metsäkeskuksen vierailijaluennot ja henkilökohtaisen neuvonnan harjoitukset metsäkeskuksella, neuvontakäynnin seuraaminen, veroneuvontatilaisuuden seuranta, metsänomistajan neuvontatilanne, 4H -piirin toimeksianto (koululaisten metsäpäivä)
Kansainvälisyys
Opetustilanteiden järjestäminen IDEEn opiskelijoille
Lisätiedot
Opsia muutettu 2016: lisätty kestävyyden eri näkökulmat, sähköiset viestintäkanavat ja sosiaalinen media neuvonnan välineinä
Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija ei tunne metsätalouteen liittyviä suosituksia eikä lainsäädäntöä. Hän ei osaa suunnitella neuvontatilanteita eikä toimia erilaisissa neuvontatilanteissa. Hän ei ole suorittanut vaadittuja harjoitustehtäviä eikä muita osasuorituksia.
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvää lainsäädäntöä ja suosituksia. Niiden käyttö neuvonnan tai omien näkemysten esittelyn perusteena on kaavamaista, eikä osoita metsänomistajan tarpeiden huomioimista. Havainnoi vuorovaikutustilannetta vain vähän eikä juuri muuta toimintaansa vuorovaikutustilanteen mukaan. Opiskelija tarvitsee huomattavasti ohjausta ja tukea neuvontatilaisuuden järjestelyissä ja ryhmäneuvontatilanteen läpiviemisessä. Harjoitustehtävien ja raporttien palautus on huomattavasti myöhässä eikä niitä ole hyödynnetty tutoriaalityöskentelyssä.
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija osaa käyttää aiheeseen liittyvää lainsäädäntöä, suosituksia ja laskentamalleja näkemystensä ja tavallisten hoitoratkaisuiden perustelemiseen. Hän osoittaa kykyä ottaa huomioon metsänomistajan tavoitteita ja tarpeita. Havainnoi vuorovaikutustilannetta ja osaa muuttaa toimintaansa tilanteen mukaan. Opiskelija osaa järjestää tilauksen mukaisen neuvontatilanteen ja viedä ryhmäneuvontatilanteen läpi niin, että olennaiset oppimistavoitteet saavutetaan. Opiskelija on pääosin palauttanut harjoitustehtävät ja raportit ajallaan ja hyödyntänyt niissä opittua kohtalaisesti tutoriaalityöskentelyssä.
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija osaa vuorovaikutustilanteessa yhdistää luontevasti ja kokonaisvaltaisesti metsänomistamiseen liittyvää lainsäädäntöä, suosituksia, laskentamalleja, markkinointiosaamista, ymmärrystä erilaisten ihmistyyppien välisestä vuorovaikutuksesta onnistuneen, metsänomistajan tavoitteet täyttävän vuorovaikutustilanteen rakentamiseen. Neuvontatilaisuuden järjestämisessä ja läpiviennissä osoittaa omatoimisuutta ja luovuutta, jotka mahdollistavat syvällisen oppimisen ryhmän tilanteen huomioiden. Opiskelija on palauttanut kaikki vaadittavat raportoinnit ajallaan ja osannut hyödyntää raporttien sisältöä tutoriaalityöskentelyssä.