Hoitotyön toiminnot arjessa (4op)
Toteutuksen tunnus: 7K00CT66-3028
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 02.12.2017 - 09.01.2018
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 02.01.2018 - 25.02.2018
- Toteutus on päättynyt.
- Laajuus
- 4 op
- Virtuaaliosuus
- 2 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Toimipiste
- TAMK Pääkampus
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma
- Opettajat
- Hanna Viitala
- Heimo Outinen
- Katja Varamäki
- Vastuuhenkilö
- Heimo Outinen
- Pienryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 13 . Avoin AMK : 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 13 . Avoin AMK : 0.)
- Pienryhmä 3 (Koko: 13 . Avoin AMK : 0.)
- Pienryhmät
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
- Pienryhmä 3
- Opintojakso
- 7K00CT66
Osaamistavoitteet (Opintojakso)
Opiskelija
- Osaa perustiedot potilaan lepoon, ravitsemukseen, erittämiseen, puhtauteen, liikkumiseen, kanssakäymiseen ja seksuaalisuuteen liittyvistä tarpeista ja tietää niihin liittyviä hoitotyön auttamismenetelmiä ja osaa edistää terveyttä näillä alueilla.
- Tietää yksilövastuisen hoitotyön periaatteet ja osaa toimia omahoitajana
- Tietää kuntouttavan hoitotyön periaatteet
- Tietää ergonomisen työskentelytavan periaatteet hoitotyössä ja tietää miten niitä sovelletaan potilaan avustamisessa
- Tietää saattohoidon periaatteet ja saa valmiuksia kuolevan potilaan hoitotyöhön.
- Ottaa vastuun omasta oppimisestaan ja työskentelystään pienryhmässä ja sitoutuu tavoitteelliseen ongelmanratkaisuprosessiin pienryhmän kanssa
Sisältö (Opintojakso)
-Ihmisen perustarpeet; lepo, liikkuminen, ravitsemus, erittäminen, puhtaus, ja hoitotyön auttamismenetelmät puhtaudessa, ihonhoidossa, ravitsemuksessa, liikkumisessa ja erittämisessä, kanssakäyminen ja seksuaalisuus ja terveyden edistäminen näillä alueilla
-Yksilövastuinen hoitotyö
-Ergonominen työskentelytapa hoitotyössä
-Kuntouttava työtapa potilaan avustamisessa
-Saattohoidon periaatteet
Esitietovaatimukset (Opintojakso)
ei ole
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Tentti järjestetään kotitenttinä. Viikkojen 8 - 9 aikana (19.2 - 4.3. 2018). Tentin ohjeistus annetaan kurssin aikana erikseen.
Opiskelijalla on oikeus kahteen usintakertaan. uusinnat sovitaan erikseen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi kriteereissä ylempi kategoria sisältää aina alemman.
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Kurssi toetutetaan portfoliotyöskentelynä, joka sisltää luennot, ongelmaperustainen opiskelu, pienryhmä- ja tiimityöskentely, ohjattu itsenäinen työskentely, tabulatyöskentely, opetuskeskustelut.
Oppimateriaalit
- Iivanainen, A. & Syväoja, P. 2013. Hoida ja kirjaa. Helsinki: Sanoma Pro Oy.
- Tamminen-Peter, L. & amp; Wickström, G. 2013. Potilassiirrot - Taitava avustaja aktivoi ja auttaa.Työterveyslaitos.
- Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014. www.vrn.fi
- Hoitosuositus Painehaavan ehkäisy ja tunnistaminen
aikuispotilaan hoitotyössä. 2015.Hoitotyön tutkimussäätiö.wwww.hotus.fi
- Hyvän saattohoidon suositukset.2011.Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä = Social- och hälsovårdsministeriets broschyrer = Brochures of the Ministry of Social Affairs and Health : 2011:3.http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-3118-3
- Rautava-Nurmi, H. & Westergård, A. & Henttonen, T. & Ojala, M. & Vuorinen, S. 2012. Hoitotyön taidot ja toiminnot. Helsinki: Sanoma Pro Oy.
- Muu tunneilla osoitettu materiaali sekä porfoliota varten osoitettujen tehtävien oheismateriaali Tabula-alustalla.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
1op = 27h opiskelijan työtä.
Sisällön jaksotus
Ihmisen perustarpeet; lepo, liikkuminen, ravitsemus, erittäminen, puhtaus, ja hoitotyön auttamismenetelmät puhtaudessa, ihonhoidossa, ravitsemuksessa, liikkumisessa ja erittämisessä, kanssakäyminen ja seksuaalisuus ja terveyden edistäminen näillä alueilla
-Yksilövastuinen hoitotyö
-Ergonominen työskentelytapa hoitotyössä
-Kuntouttava työtapa potilaan avustamisessa
-Saattohoidon periaatteet
Lisätietoja opiskelijoille
- Osaa perustiedot potilaan lepoon, ravitsemukseen, erittämiseen, puhtauteen, liikkumiseen, kanssakäymiseen ja seksuaalisuuteen liittyvistä tarpeista ja tietää niihin liittyviä hoitotyön auttamismenetelmiä ja osaa edistää terveyttä näillä alueilla.
- Tietää yksilövastuisen hoitotyön periaatteet ja osaa toimia omahoitajana
- Tietää kuntouttavan hoitotyön periaatteet
- Tietää ergonomisen työskentelytavan periaatteet hoitotyössä ja tietää miten niitä sovelletaan potilaan avustamisessa
- Tietää saattohoidon periaatteet ja saa valmiuksia kuolevan potilaan hoitotyöhön.
- Ottaa vastuun omasta oppimisestaan ja työskentelystään pienryhmässä ja sitoutuu tavoitteelliseen ongelmanratkaisuprosessiin pienryhmän kanssa
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Osaa määritellä kuntouttavan hoitotyön ja ergonomisen työskentelytavan
Tietää ihmisen lepoon, liikuntaan, ravitsemukseen, erittämineen, puhtauteen, kanssakäymiseen ja seksuaalisuuteen liittyvät perustarpeet ja nimeää hoitotyön auttamismenetelmiä näillä alueilla.
Tietää kansallisen ravitsemussuorituksen keskeisiä periaatteita ja käsitteitä. .
Osaa luetella saattohoidon periaatteita
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Osaa perustiedot potilaan lepoon, ravitsemukseen, erittämiseen, puhtauteen, liikuntaan, kanssakäymiseen ja seksuaalisuuteen liittyvistä tarpeista ja tietää perustellen niihin liittyviä hoitotyön auttamismenetelmiä ja osaa edistää terveyttä näillä alueilla.
Tietää kuntouttavan hoitotyön periaatteet.
Tietää ergonomisen työskentelytavan periaatteet hoitotyössä ja tietää miten niitä sovelletaan potilaan avustamisessa.
Osaa kansallisten ravitsemussuositusten mukaisen terveyttä edistävän ravitsemuksen periaatteet ja keskeiset käsitteet.
Osaa tunnistaa aikuispotilaan ravitsemusohjauksen tarpeen.
Tietää saattohoidon periaatteet ja saa valmiuksia kuolevan potilaan hoitotyöhön.
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Yhdistää teoreettisen osaamisen hoitotyöhön.
Perustelee ravitsemukseen liittyvää ohjaustaan ravitsemussuosituksiin liittyvällä tiedolla.
Analysoi, pohtii, perustelee ja yhdistää ammatilliseen kontekstiin.