Siirry suoraan sisältöön

Puukauppa ja puunkorjuun suunnittelu (13 op)

Toteutuksen tunnus: 6M00BG67-3007

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
16.12.2017 - 09.02.2018
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
02.04.2018 - 09.06.2018
Toteutus on päättynyt.
Laajuus
13 op
Virtuaaliosuus
4 op
Toteutustapa
Monimuoto-opetus
Yksikkö
Metsätalous
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 30
Koulutus
Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettajat
Miia Seilonen
Jenni Kokkarinen
Manne Viljamaa
Vastuuhenkilö
Manne Viljamaa
Opintojakso
6M00BG67

Osaamistavoitteet (Opintojakso)

Opiskelija:
-tuntee puukauppatavat, mukaanlukien sähköinen puukauppa, sekä puumarkkinoiden olosuhteet Suomessa ja niiden merkityksen puunhankinnassa
-tuntee puukaupan markkinointimenetelmiä ja asiakkuuden hallinnan perusteet
-osaa hyödyntää puustotietoja, hinnoitella leimikoita ja tehdä puukauppaan liittyvät asiakirjat
-tuntee puunhankinnan osalta talousmetsien käyttöä ohjaavat lait , metsäsertifioinnin vaatimukset sekä erilaiset suositukset ja osaa soveltaa tätä tietoa puunhankinnan eri vaiheissa
-tunnistaa metsäluonnon arvokkaat elinympäristöt
-osaa arvioida korjuukohteen puuston määrän, kertymän määrän ja rakenteen
-osaa laatia puukaupan ja korjuun suunnitelmia ja ohjata operaatioita hyödyntämällä paikkatietojärjestelmiä
-osaa arvioida toteutettujen toimenpiteiden onnistumista

Sisältö (Opintojakso)

Arvokkaiden elinympäristöjen tunnistaminen, puukaupan ja puunkorjuun suunnitteluharjoitukset leimikkotasolle, paikkatietolaitteiden ja -järjestelmien hyödyntäminen, leimikoiden ketjuttaminen ja resurssisuunnitelman teko, turvemaiden erityispiirteiden huomioiminen, puuvirtaharjoitukset, korjuujäljen arviointiharjoitus, luontolaadun arviointiharjoitus, maisematyölupa ja maiseman huomiointi operaatioissa

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Verkkotentti 24.5. - 28.5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Ennakko- ja etätehtävät 50%: Setrifiointitehtävä 20 % ja puunkorjuun suunnittelun tehtävä 30 %.
Verkkotentti 50%

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Lähi- ja verkko-opetus, ennakko- ja etätehtävät, harjoitustyöt,itseopiskelu,verkkotentti.

Oppimateriaalit

Luonnonhoito:
Karhunruohosta sudenmarjaan metsäkasviopas, Veli Haikonen, Seppo Vuokko ja Markku Meriluoto, TAPIO
Kasvintunnistusopas (esim. Suomen ja pohjolan kasvit, Bo Nylén, Wsoy)
Liito-orava ja metsän käsittely, TAPIO 2004
Metsäluonnon arvokkaat elinympäristöt, Markku Meriluoto ja Timo Soininen, TAPIO
Talousmetsien luonnonhoito – metsäammattilaisen käsikirja, TAPIO 2009
Metsätalous ja vesiensuojelu, Metsäteho, soveltuvin osin
Petolinnut ja metsätalous, Kontkanen&Nevalainen 2002
Lainsäädäntö soveltuvin osin
Hyvän metsänhoidon suositukset
Puukauppa:
Maisematyölupa kaavoitetuilla metsäalueilla, Tenhola, 2002 TAPIO
Metsäteknologian perusteet, Jori Uusitalo, Metsälehti kustannus, soveltuvin osin
Näin se on: Metsänomistajan lakiopas, Kiviniemi M., 2011
Matti Kiviniemi 2006, Puukauppa, soveltuvat osat
Maastotaulukot
Tapion taskukirja, soveltuvat osat
Maastotaulukot
Puunkorjuu:
Metsäteho Oy:n Puuhuolto-opas, http://www.metsateho.fi/puuhuolto-opas
Metsätehon muut oppaat (mm. Puunkorjuun suunnittelu 2005, säästöpuut –esite, rantametsien käsittelysuositus, ojitusalueiden puunkorjuu) – löytyvät Metsätehon inter-netsivuilta (www.metsateho.fi)
Metsäteknologian perusteet, Jori Uusitalo, Metsälehti kustannus, soveltuvin osin
Muu luennoilla osoitettu materiaali

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Lähiopetusta noin 55h, josta maasto-opetusta noin 25h ja omatoimista opiskelua 270h.

Sisällön jaksotus

Puukauppatavat, puunmyyntisuunnitelman laatiminen, leimikon puumäärän arvioiminen, puukaupan tekeminen ja hinnoittelu, puukaupan ja puunkorjuun kannalta keskeisimmät lait, sertifiointikriteerit ja suositukset talousmetsissä, erityisen tärkeät elinympäristöt ja luonnonhoito puunkorjuukohteilla, korjuun suunnittelu ja työsuojelu, GPS-laitteiden hyödyntäminen korjuun suunnittelussa, korjuun ketjutus, suometsien korjuun erityispiirteet, kunnostusojitus ja vesiensuojelutoimenpiteet puunkorjuussa ja korjuujäljen arviointi.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Vierailija metsäyhtiöstä ja Mhy:ltä. Käytännön harjoituksia todellisilla leimikoillla. Tutustuminen Puuvirtaan eli virtuaaliseen puunhankintaympäristöön. Verkkotentissä hyödynnetään virtuaalikuvaympäristöjä.

Lisätietoja opiskelijoille

Lähiopetuspäivien (4 kertaa) ohjelmat ja vastuuopettajat mainittu lukkarikoneessa. Kurssin etätehtävien listaus on Tabulassa. Poissaolot lähipäivistä voivat vaikuttaa arviointiin alentavasti ja poissaoloista on hyvä ilmoittaa etukäteen. Pakolliset tehtävät tulee tehdä, ja jos on pois ohjatusta tehtävästä, opiskelijan tulee olla omatoiminen ja ottaa selvää tehtävänannosta ja tehdä tehtävä omalla ajallaan.

Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Jos opiskelijalla jää suorittamatta tai hän saa hylätyn tentistä tai jättää suorittamatta tai suorittaa hylätysti etätehtävän, hän saa koko kurssista hylätyn.

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija osaa kertoa pääasiat luonnonhoitoon, puukauppaan ja puunkorjuun suunnitteluun sisältyvistä asioista mm. metsän arvokkaista elinympäristöistä ja metsäluonnonhoidosta, puukauppatavoista, puukaupan markkinoinnista, puun hinnoittelusta ja leimikon puustomäärän arvioinnista sekä korjuun suunnittelusta. Opiskelija ei kuitenkaan osaa kurssin sisältöön liittyviä asioita syvällisemmin, ei osaa nähdä niiden yhteyksiä toisiinsa osana puunhankinnan kokonaisuutta eikä osaa tehdä asioita käytännössä. Opiskelija osoittaa osaavansa pääasiat saavuttamalla vähintään 50 % näiden asioihin liittyvistä tenttikysymyksistä ja harjoitustehtävistä.

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija osaa kertoa hyvin luonnonhoitoon, puukauppaan ja puunkorjuun suunnitteluun sisältyvistä asioista mm. metsän arvokkaista elinympäristöistä ja metsäluonnonhoidosta, puukauppatavoista, puukaupan markkinoinnista, puun hinnoittelusta ja leimikon puustomäärän arvioinnista sekä korjuun suunnittelusta. Hän näkee asioiden yhteyden toisiinsa ja osana puunhankinnan kokonaisuutta sekä osaa tämän lisäksi soveltaa hallitsemaansa tietoa käytännössä mm. osaamalla itsenäisesti kartottaa maastossa leimikolla olevat luontokohteet, arvioimalla itsenäisesti poistettavan puuston puutavaralajeittain, osaamalla täyttää puukaupan asiakirjat, selviytymällä itsenäisesti tai työparin/ pienryhmän kanssa leimikon rajauksesta ja suunnittelemalla leimikon puunkorjuuta varten. Hän osaa myös käyttää työparin/ pienryhmän kanssa apuna paikkatiedon hallintaan liittyviä laitteita ja ohjelmistoja työtehtävissä, joissa niistä on apua.
Opiskelija osoittaa osaavansa hyvän arvosanan edellyttämän tason olemalla aktiivisesti mukana luennoilla ja maastoharjoituksissa ja saavuttamalla vähintään 70 % asioihin liittyvistä tenttikysymyksistä ja harjoituksista.

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija osaa kertoa yksityiskohtaisesti luonnonhoitoon, puukauppaan ja puunkorjuun suunnitteluun sisältyvistä asioista mm. metsän arvokkaista elinympäristöistä ja metsäluonnonhoidosta, puukauppatavoista, puukaupan markkinoinnista, puun hinnoittelusta ja leimikon puustomäärän arvioinnista sekä korjuun suunnittelusta. Hän osaa tämän lisäksi soveltaa itsenäisesti hallitsemaansa tietoa mm. osaamalla kartottaa maastossa leimikolla olevat luontokohteet, arvioimalla tarkasti poistettavan puuston puutavaralajeittain, osaamalla täyttää puukaupan asiakirjat, selviytymällä itsenäisesti leimikon rajauksesta ja suunnittelemalla leimikon puunkorjuuta varten. Hän osaa myös käyttää itsenäisesti apuna paikkatiedon hallintaan liittyviä laitteita ja ohjelmistoja työtehtävissä, joissa niistä on apua.
Opiskelija osoittaa osaavansa kiitettävän arvosanan edellyttämän tason olemalla aktiivisesti mukana luennoilla ja maastoharjoituksissa ja saavuttamalla vähintään 90 % asioihin liittyvistä tenttikysymyksistä ja harjoituksista.

Siirry alkuun