Skip to main content

Timber Purchasing and Harvesting Planning (13 cr)

Code: 6M00BG67-3007

General information


Enrolment period
16.12.2017 - 09.02.2018
Registration for the implementation has ended.
Timing
02.04.2018 - 09.06.2018
Implementation has ended.
Credits
13 cr
Virtual portion
4 cr
Mode of delivery
Blended learning
Unit
Forestry
Campus
TAMK Main Campus
Teaching languages
Finnish
Seats
0 - 30
Degree programmes
Degree Programme in Forestry
Teachers
Miia Seilonen
Jenni Kokkarinen
Manne Viljamaa
Person in charge
Manne Viljamaa
Course
6M00BG67

Objectives (course unit)

The student:
-knows the forms of timber trade icluding e-timber trade and the roundwood market conditions in Finland and their significance in wood supply
-knows the marketing methods in timber trade and the basics of customer relationship management
-knows how to utilize forest resource information, how to purchase wood and how to make the documentation of purchasing
-is aware of different laws, regulations, forest certification and recommendations concerning forestry and knows how to take them into account during the different phases of wood supply
-can identify ecologically important key habitats
-knows how to estimate the total volume of a cutting area and the volume and structure of the removal
-knows how to make plans for purchasing and harvesting and is able to manage operations by utilizing GIS information
-knows how to evaluate operations.

Content (course unit)

Identification of key biotopes (field exercise), timber trade planning exercise, planning exercise on a harvesting area level, utilizing GIS information and GPS tools, chaining harvesting sites and making a resource plan, special features of harvesting in peatland forests, exercises with harvesting planning simulation program, evaluation of harvesting quality in the forest, evaluation of the quality of nature management procedures on a harvesting site, landscape work permit and landscape management in harvesting.

Exam schedules

Verkkotentti 24.5. - 28.5

Assessment methods and criteria

Ennakko- ja etätehtävät 50%: Setrifiointitehtävä 20 % ja puunkorjuun suunnittelun tehtävä 30 %.
Verkkotentti 50%

Assessment scale

0-5

Teaching methods

Lähi- ja verkko-opetus, ennakko- ja etätehtävät, harjoitustyöt,itseopiskelu,verkkotentti.

Learning materials

Luonnonhoito:
Karhunruohosta sudenmarjaan metsäkasviopas, Veli Haikonen, Seppo Vuokko ja Markku Meriluoto, TAPIO
Kasvintunnistusopas (esim. Suomen ja pohjolan kasvit, Bo Nylén, Wsoy)
Liito-orava ja metsän käsittely, TAPIO 2004
Metsäluonnon arvokkaat elinympäristöt, Markku Meriluoto ja Timo Soininen, TAPIO
Talousmetsien luonnonhoito – metsäammattilaisen käsikirja, TAPIO 2009
Metsätalous ja vesiensuojelu, Metsäteho, soveltuvin osin
Petolinnut ja metsätalous, Kontkanen&Nevalainen 2002
Lainsäädäntö soveltuvin osin
Hyvän metsänhoidon suositukset
Puukauppa:
Maisematyölupa kaavoitetuilla metsäalueilla, Tenhola, 2002 TAPIO
Metsäteknologian perusteet, Jori Uusitalo, Metsälehti kustannus, soveltuvin osin
Näin se on: Metsänomistajan lakiopas, Kiviniemi M., 2011
Matti Kiviniemi 2006, Puukauppa, soveltuvat osat
Maastotaulukot
Tapion taskukirja, soveltuvat osat
Maastotaulukot
Puunkorjuu:
Metsäteho Oy:n Puuhuolto-opas, http://www.metsateho.fi/puuhuolto-opas
Metsätehon muut oppaat (mm. Puunkorjuun suunnittelu 2005, säästöpuut –esite, rantametsien käsittelysuositus, ojitusalueiden puunkorjuu) – löytyvät Metsätehon inter-netsivuilta (www.metsateho.fi)
Metsäteknologian perusteet, Jori Uusitalo, Metsälehti kustannus, soveltuvin osin
Muu luennoilla osoitettu materiaali

Student workload

Lähiopetusta noin 55h, josta maasto-opetusta noin 25h ja omatoimista opiskelua 270h.

Content scheduling

Puukauppatavat, puunmyyntisuunnitelman laatiminen, leimikon puumäärän arvioiminen, puukaupan tekeminen ja hinnoittelu, puukaupan ja puunkorjuun kannalta keskeisimmät lait, sertifiointikriteerit ja suositukset talousmetsissä, erityisen tärkeät elinympäristöt ja luonnonhoito puunkorjuukohteilla, korjuun suunnittelu ja työsuojelu, GPS-laitteiden hyödyntäminen korjuun suunnittelussa, korjuun ketjutus, suometsien korjuun erityispiirteet, kunnostusojitus ja vesiensuojelutoimenpiteet puunkorjuussa ja korjuujäljen arviointi.

Practical training and working life cooperation

Vierailija metsäyhtiöstä ja Mhy:ltä. Käytännön harjoituksia todellisilla leimikoillla. Tutustuminen Puuvirtaan eli virtuaaliseen puunhankintaympäristöön. Verkkotentissä hyödynnetään virtuaalikuvaympäristöjä.

Further information

Lähiopetuspäivien (4 kertaa) ohjelmat ja vastuuopettajat mainittu lukkarikoneessa. Kurssin etätehtävien listaus on Tabulassa. Poissaolot lähipäivistä voivat vaikuttaa arviointiin alentavasti ja poissaoloista on hyvä ilmoittaa etukäteen. Pakolliset tehtävät tulee tehdä, ja jos on pois ohjatusta tehtävästä, opiskelijan tulee olla omatoiminen ja ottaa selvää tehtävänannosta ja tehdä tehtävä omalla ajallaan.

Assessment criteria - fail (0) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)

Jos opiskelijalla jää suorittamatta tai hän saa hylätyn tentistä tai jättää suorittamatta tai suorittaa hylätysti etätehtävän, hän saa koko kurssista hylätyn.

Assessment criteria - satisfactory (1-2) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)

Opiskelija osaa kertoa pääasiat luonnonhoitoon, puukauppaan ja puunkorjuun suunnitteluun sisältyvistä asioista mm. metsän arvokkaista elinympäristöistä ja metsäluonnonhoidosta, puukauppatavoista, puukaupan markkinoinnista, puun hinnoittelusta ja leimikon puustomäärän arvioinnista sekä korjuun suunnittelusta. Opiskelija ei kuitenkaan osaa kurssin sisältöön liittyviä asioita syvällisemmin, ei osaa nähdä niiden yhteyksiä toisiinsa osana puunhankinnan kokonaisuutta eikä osaa tehdä asioita käytännössä. Opiskelija osoittaa osaavansa pääasiat saavuttamalla vähintään 50 % näiden asioihin liittyvistä tenttikysymyksistä ja harjoitustehtävistä.

Assessment criteria - good (3-4) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)

Opiskelija osaa kertoa hyvin luonnonhoitoon, puukauppaan ja puunkorjuun suunnitteluun sisältyvistä asioista mm. metsän arvokkaista elinympäristöistä ja metsäluonnonhoidosta, puukauppatavoista, puukaupan markkinoinnista, puun hinnoittelusta ja leimikon puustomäärän arvioinnista sekä korjuun suunnittelusta. Hän näkee asioiden yhteyden toisiinsa ja osana puunhankinnan kokonaisuutta sekä osaa tämän lisäksi soveltaa hallitsemaansa tietoa käytännössä mm. osaamalla itsenäisesti kartottaa maastossa leimikolla olevat luontokohteet, arvioimalla itsenäisesti poistettavan puuston puutavaralajeittain, osaamalla täyttää puukaupan asiakirjat, selviytymällä itsenäisesti tai työparin/ pienryhmän kanssa leimikon rajauksesta ja suunnittelemalla leimikon puunkorjuuta varten. Hän osaa myös käyttää työparin/ pienryhmän kanssa apuna paikkatiedon hallintaan liittyviä laitteita ja ohjelmistoja työtehtävissä, joissa niistä on apua.
Opiskelija osoittaa osaavansa hyvän arvosanan edellyttämän tason olemalla aktiivisesti mukana luennoilla ja maastoharjoituksissa ja saavuttamalla vähintään 70 % asioihin liittyvistä tenttikysymyksistä ja harjoituksista.

Assessment criteria - excellent (5) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)

Opiskelija osaa kertoa yksityiskohtaisesti luonnonhoitoon, puukauppaan ja puunkorjuun suunnitteluun sisältyvistä asioista mm. metsän arvokkaista elinympäristöistä ja metsäluonnonhoidosta, puukauppatavoista, puukaupan markkinoinnista, puun hinnoittelusta ja leimikon puustomäärän arvioinnista sekä korjuun suunnittelusta. Hän osaa tämän lisäksi soveltaa itsenäisesti hallitsemaansa tietoa mm. osaamalla kartottaa maastossa leimikolla olevat luontokohteet, arvioimalla tarkasti poistettavan puuston puutavaralajeittain, osaamalla täyttää puukaupan asiakirjat, selviytymällä itsenäisesti leimikon rajauksesta ja suunnittelemalla leimikon puunkorjuuta varten. Hän osaa myös käyttää itsenäisesti apuna paikkatiedon hallintaan liittyviä laitteita ja ohjelmistoja työtehtävissä, joissa niistä on apua.
Opiskelija osoittaa osaavansa kiitettävän arvosanan edellyttämän tason olemalla aktiivisesti mukana luennoilla ja maastoharjoituksissa ja saavuttamalla vähintään 90 % asioihin liittyvistä tenttikysymyksistä ja harjoituksista.

Go back to top of page