Kliinisen mikrobiologian perusteet (3 op)
Toteutuksen tunnus: 7B00BC26-3005
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 02.07.2017 - 30.09.2017
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 01.08.2017 - 24.12.2017
- Toteutus on päättynyt.
- Laajuus
- 3 op
- Lähiosuus
- 3 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Bioanalyytikko
- Toimipiste
- TAMK Pääkampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 36
- Koulutus
- Bioanalyytikon tutkinto-ohjelma
- Opettajat
- Marja Kuparinen
- Pienryhmät
- AB (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
- I (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
- II (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
- III (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
- Pienryhmät
- AB
- I
- II
- III
- Opintojakso
- 7B00BC26
Osaamistavoitteet (Opintojakso)
Opiskelija
- tietää kl. mikrobiologian peruskäsitteet
- tuntee mikrobeja, niiden rakennetta, ominaisuuksia ja luokitusta
- tietää infektiotauteja, niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä, ehkäisyä ja hoitoa
- tietää kliinisen mikrobiologian näytteiden oton yleisperiaatteet
- tuntee mikrobiologisen tutkimusprosessin vaiheet ja mikrobien osoitusmenetelmien perusteet
- tunnistaa mikrobiologisen työskentelyn turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ja omaa toimintaansa
- tuntee Gram-värjäykseen bakteriologian perusmenetelmänä, osaa Gram-värjäyspreparaatin teon ja mikroskopoinnin perusteet sekä tuntee Gram-värjäyksen tulkintaa, merkitystä, käyttöalueita ja tulosten luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä
-tuntee mikrobiologista toimintaa säätelevän lainsäädännön ja luvanvaraisuuden
Sisältö (Opintojakso)
Mikrobit, niiden rakenne, ominaisuudet ja luokittelu
Kl. mikrobiologian käsitteet
Mikrobien esiintyminen, niiden aiheuttamat yleisimmät sairaudet, näiden ennaltaehkäisy ja hoito
Mikrobiologisten näytteiden otto ja preanalytiikka (yleisperiaatteet)
Mikrobien tunnistamiseen käytettävän laboratoriodiagnostiikan yleiset periaatteet
Mikrobiologinen tutkimusprosessi
Gram-värjäyksen periaate, suoritus, tulkinnan perusteet, merkitys potilaan hoidossa ja laadunvarmistus
Mikrobiologisen työskentelyn turvallisuus
Toimilupakäytäntö, tartuntatautilainsäädäntö ja infektioiden torjunnan organisaatio Suomessa
Esitietovaatimukset (Opintojakso)
Asptiikan perusteet hallittava ennen opintojaksolle osallistumista (7B00BB73)
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Varsinainen koe 12.12.2017
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opiskelija osallistuu opetukseen (laboraatiot ja seminaarit pakollisia). Annettujen tehtävien arviointi numeerisesti (1/3 arvosanasta). Välikokeet (1/3 arvosanasta). Varsinainen koe (1/3 arvosanasta) 1. suorituskerta varsinainen ryhmän sovittu koepäivä, mahdolliset uusinnat Examissa.
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
-luento, ryhmätyö, esityseminaarit ja itsenäiset opiskelut (pääosin verkko-opiskeluna), ohjattu harjoittelu opetuslaboratoriossa
Oppimateriaalit
- Hedman, K., Heikkinen. T., Huovinen. P. ym (toim). 2010. Mikrobiologia. Kustannus oy Duodecim, s. bakteerit 14-82, virukset 432-466. Soveltuvin osin ryhmätyömateriaalina.
- Hedman, K., Heikkinen. T., Huovinen. P. ym (toim). 2011. Infektiosairaudet. Kustannus oy Duodecim. s. 14-105 infektiosairauksien diagnostiikka + 264-303 tartuntatautien ehkäisy, torjunta, seuranta + 770-857 rokotukset. Soveltuvin osin ryhmätyömateriaalina
Sisällön jaksotus
Opintojakson tavoitteet, toteutus. Mitä on kliininen mikrobiologia? Mikrobiologian merkitys. Tehtävien jako
Tartunta, mikrobiologinen diagnostiikka ja näytteiden otto.
Mikrobiologisen työskentelyn turvallisuus
Gram-värjäyksen periaate, suoritus ja tulkinta
Tunnistusseminaari
Tehtävien esitykset
Käsitteiden kertaus
Koe
Laboraatiot 4 t Gram-värjäyksen teko ja mikroskopointi
3 t Gram-värjäyksen mikroskopointi
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
-
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
-
Kansainvälisyys
-
Lisätietoja opiskelijoille
Kirjoista opiskeltavat osiot:
A
Bakteerisolun rakenne ja toiminta
Bakteerien luokittelu ja tyypittäminen
Bakteerien virulenssitekijät (68 s)
B
Virusinfektioiden patogeneesi
Virusten yleiset ominaisuudet, rakenne ja luokittelu
Virusten lisääntyminen (34 s)
Tartuntatautien ehkäisy, torjunta ja seuranta (39 s)
C
Infektiosairauksien diagnostiikka (91 s)
D
Rokotukset (87 s)
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija tietää tyydyttävästi kl. mikrobiologian peruskäsitteet, tuntee joitain mikrobeja, niiden rakennetta, ominaisuuksia ja luokitusta, tietää infektiotauteja, niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä, ehkäisyä ja hoitoa, tietää kliinisen mikrobiologian näytteiden oton yleisperiaatteet
Opiskelija tuntee pintapuolisesti mikrobiologisen tutkimusprosessin vaiheet ja mikrobien osoitusmenetelmien perusteet, tunnistaa mikrobiologisen työskentelyn turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ja omaa toimintaansa, tuntee Gram-värjäykseen bakteriologian perusmenetelmänä, osaa ohjatusti Gram-värjäyspreparaatin teon ja mikroskopoinnin perusteet sekä tuntee perusasiat Gram-värjäyksen tulkinnasta, merkityksestä, käyttöalueista ja tulosten luotettavuuteen vaikuttavista tekijöistä
Opiskelija tuntee mikrobiologista toimintaa säätelevän lainsäädännön ja luvanvaraisuuden
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija tietää tietää kl. mikrobiologian peruskäsitteet, tuntee mikrobeja, niiden rakennetta, ominaisuuksia ja luokitusta, tietää infektiotauteja, niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä, ehkäisyä ja hoitoa, tietää kliinisen mikrobiologian näytteiden oton yleisperiaatteet
Opiskelija tuntee mikrobiologisen tutkimusprosessin vaiheet ja mikrobien osoitusmenetelmien perusteet, tunnistaa mikrobiologisen työskentelyn turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ja omaa toimintaansa, tuntee Gram-värjäykseen bakteriologian perusmenetelmänä, osaa Gram-värjäyspreparaatin teon ja mikroskopoinnin perusteet sekä tuntee Gram-värjäyksen tulkintaa, merkitystä, käyttöalueita ja tulosten luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä
Opiskelija tuntee mikrobiologista toimintaa säätelevän lainsäädännön ja luvanvaraisuuden
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija tietää kiitettävästi kl. mikrobiologian peruskäsitteet, tuntee mikrobeja, niiden rakennetta, ominaisuuksia ja luokitusta, tietää infektiotauteja, niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä, ehkäisyä ja hoitoa, tietää kliinisen mikrobiologian näytteiden oton yleisperiaatteet
Opiskelija tuntee erittäin hyvin mikrobiologisen tutkimusprosessin vaiheet ja mikrobien osoitusmenetelmien perusteet, tunnistaa mikrobiologisen työskentelyn turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ja omaa toimintaansa, tuntee Gram-värjäykseen bakteriologian perusmenetelmänä, osaa itsenäisesti Gram-värjäyspreparaatin teon ja mikroskopoinnin perusteet sekä tuntee Gram-värjäyksen tulkintaa, merkitystä, käyttöalueita ja tulosten luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä
Opiskelija tuntee hyvin mikrobiologista toimintaa säätelevän lainsäädännön ja luvanvaraisuuden