Siirry suoraan sisältöön

Kliinisen mikrobiologian perusteet (3 op)

Toteutuksen tunnus: 7B00BC26-3005

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
02.07.2017 - 30.09.2017
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.08.2017 - 24.12.2017
Toteutus on päättynyt.
Laajuus
3 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Bioanalyytikko
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 36
Koulutus
Bioanalyytikon tutkinto-ohjelma
Opettajat
Marja Kuparinen
Pienryhmät
AB (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
I (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
II (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
III (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
Pienryhmät
AB
I
II
III
Opintojakso
7B00BC26

Osaamistavoitteet (Opintojakso)

Opiskelija
- tietää kl. mikrobiologian peruskäsitteet
- tuntee mikrobeja, niiden rakennetta, ominaisuuksia ja luokitusta
- tietää infektiotauteja, niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä, ehkäisyä ja hoitoa
- tietää kliinisen mikrobiologian näytteiden oton yleisperiaatteet
- tuntee mikrobiologisen tutkimusprosessin vaiheet ja mikrobien osoitusmenetelmien perusteet
- tunnistaa mikrobiologisen työskentelyn turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ja omaa toimintaansa
- tuntee Gram-värjäykseen bakteriologian perusmenetelmänä, osaa Gram-värjäyspreparaatin teon ja mikroskopoinnin perusteet sekä tuntee Gram-värjäyksen tulkintaa, merkitystä, käyttöalueita ja tulosten luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä
-tuntee mikrobiologista toimintaa säätelevän lainsäädännön ja luvanvaraisuuden

Sisältö (Opintojakso)

Mikrobit, niiden rakenne, ominaisuudet ja luokittelu
Kl. mikrobiologian käsitteet
Mikrobien esiintyminen, niiden aiheuttamat yleisimmät sairaudet, näiden ennaltaehkäisy ja hoito
Mikrobiologisten näytteiden otto ja preanalytiikka (yleisperiaatteet)
Mikrobien tunnistamiseen käytettävän laboratoriodiagnostiikan yleiset periaatteet
Mikrobiologinen tutkimusprosessi
Gram-värjäyksen periaate, suoritus, tulkinnan perusteet, merkitys potilaan hoidossa ja laadunvarmistus
Mikrobiologisen työskentelyn turvallisuus
Toimilupakäytäntö, tartuntatautilainsäädäntö ja infektioiden torjunnan organisaatio Suomessa

Esitietovaatimukset (Opintojakso)

Asptiikan perusteet hallittava ennen opintojaksolle osallistumista (7B00BB73)

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Varsinainen koe 12.12.2017

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opiskelija osallistuu opetukseen (laboraatiot ja seminaarit pakollisia). Annettujen tehtävien arviointi numeerisesti (1/3 arvosanasta). Välikokeet (1/3 arvosanasta). Varsinainen koe (1/3 arvosanasta) 1. suorituskerta varsinainen ryhmän sovittu koepäivä, mahdolliset uusinnat Examissa.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

-luento, ryhmätyö, esityseminaarit ja itsenäiset opiskelut (pääosin verkko-opiskeluna), ohjattu harjoittelu opetuslaboratoriossa

Oppimateriaalit

- Hedman, K., Heikkinen. T., Huovinen. P. ym (toim). 2010. Mikrobiologia. Kustannus oy Duodecim, s. bakteerit 14-82, virukset 432-466. Soveltuvin osin ryhmätyömateriaalina.
- Hedman, K., Heikkinen. T., Huovinen. P. ym (toim). 2011. Infektiosairaudet. Kustannus oy Duodecim. s. 14-105 infektiosairauksien diagnostiikka + 264-303 tartuntatautien ehkäisy, torjunta, seuranta + 770-857 rokotukset. Soveltuvin osin ryhmätyömateriaalina

Sisällön jaksotus

Opintojakson tavoitteet, toteutus. Mitä on kliininen mikrobiologia? Mikrobiologian merkitys. Tehtävien jako
Tartunta, mikrobiologinen diagnostiikka ja näytteiden otto.
Mikrobiologisen työskentelyn turvallisuus
Gram-värjäyksen periaate, suoritus ja tulkinta
Tunnistusseminaari
Tehtävien esitykset
Käsitteiden kertaus
Koe
Laboraatiot 4 t Gram-värjäyksen teko ja mikroskopointi
3 t Gram-värjäyksen mikroskopointi

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

-

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

-

Kansainvälisyys

-

Lisätietoja opiskelijoille

Kirjoista opiskeltavat osiot:
A
Bakteerisolun rakenne ja toiminta
Bakteerien luokittelu ja tyypittäminen
Bakteerien virulenssitekijät (68 s)
B
Virusinfektioiden patogeneesi
Virusten yleiset ominaisuudet, rakenne ja luokittelu
Virusten lisääntyminen (34 s)
Tartuntatautien ehkäisy, torjunta ja seuranta (39 s)
C
Infektiosairauksien diagnostiikka (91 s)
D
Rokotukset (87 s)

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija tietää tyydyttävästi kl. mikrobiologian peruskäsitteet, tuntee joitain mikrobeja, niiden rakennetta, ominaisuuksia ja luokitusta, tietää infektiotauteja, niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä, ehkäisyä ja hoitoa, tietää kliinisen mikrobiologian näytteiden oton yleisperiaatteet
Opiskelija tuntee pintapuolisesti mikrobiologisen tutkimusprosessin vaiheet ja mikrobien osoitusmenetelmien perusteet, tunnistaa mikrobiologisen työskentelyn turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ja omaa toimintaansa, tuntee Gram-värjäykseen bakteriologian perusmenetelmänä, osaa ohjatusti Gram-värjäyspreparaatin teon ja mikroskopoinnin perusteet sekä tuntee perusasiat Gram-värjäyksen tulkinnasta, merkityksestä, käyttöalueista ja tulosten luotettavuuteen vaikuttavista tekijöistä
Opiskelija tuntee mikrobiologista toimintaa säätelevän lainsäädännön ja luvanvaraisuuden

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija tietää tietää kl. mikrobiologian peruskäsitteet, tuntee mikrobeja, niiden rakennetta, ominaisuuksia ja luokitusta, tietää infektiotauteja, niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä, ehkäisyä ja hoitoa, tietää kliinisen mikrobiologian näytteiden oton yleisperiaatteet
Opiskelija tuntee mikrobiologisen tutkimusprosessin vaiheet ja mikrobien osoitusmenetelmien perusteet, tunnistaa mikrobiologisen työskentelyn turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ja omaa toimintaansa, tuntee Gram-värjäykseen bakteriologian perusmenetelmänä, osaa Gram-värjäyspreparaatin teon ja mikroskopoinnin perusteet sekä tuntee Gram-värjäyksen tulkintaa, merkitystä, käyttöalueita ja tulosten luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä
Opiskelija tuntee mikrobiologista toimintaa säätelevän lainsäädännön ja luvanvaraisuuden

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija tietää kiitettävästi kl. mikrobiologian peruskäsitteet, tuntee mikrobeja, niiden rakennetta, ominaisuuksia ja luokitusta, tietää infektiotauteja, niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä, ehkäisyä ja hoitoa, tietää kliinisen mikrobiologian näytteiden oton yleisperiaatteet
Opiskelija tuntee erittäin hyvin mikrobiologisen tutkimusprosessin vaiheet ja mikrobien osoitusmenetelmien perusteet, tunnistaa mikrobiologisen työskentelyn turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ja omaa toimintaansa, tuntee Gram-värjäykseen bakteriologian perusmenetelmänä, osaa itsenäisesti Gram-värjäyspreparaatin teon ja mikroskopoinnin perusteet sekä tuntee Gram-värjäyksen tulkintaa, merkitystä, käyttöalueita ja tulosten luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä
Opiskelija tuntee hyvin mikrobiologista toimintaa säätelevän lainsäädännön ja luvanvaraisuuden

Siirry alkuun