Prosessitekniikan mikrobiologia ja biokemia (5 op)
Toteutuksen tunnus: 5P00BO88-3003
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 28.11.2016 - 23.01.2017
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 09.01.2017 - 28.04.2017
- Toteutus on päättynyt.
- Laajuus
- 5 op
- Virtuaaliosuus
- 1 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Yksikkö
- Biotuotetekniikka
- Toimipiste
- TAMK Pääkampus
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Biotuote- ja prosessitekniikan tutkinto-ohjelma, vuosina 2014-2018 aloittaneet
Osaamistavoitteet (Opintojakso)
Opiskelija osaa
- kuvata prokaryootti- ja eukaryoottisolujen rakenteet yleisellä tasolla.
- selittää mikrobien kasvun ja aineenvaihdunnan periaatteet.
- kuvata tärkeimpien biomolekyylien rakenteita ja ominaisuuksia sekä niiden merkitystä osana solun toimintaa
- kertoa mikrobien merkityksestä tekniikan aloilla
- mikrobiologisen ja aseptisen työskentelyn perusteet
- tehdä laboratoriotöitä työturvallisuutta noudattaen
Sisältö (Opintojakso)
• solurakenne
• mikrobit sekä niiden kasvu, ravinto- ja elinolosuhdevaatimukset
• aseptinen työskentely ja sterilointi
• biomolekyylit sekä niiden rakenne ja toiminta
• solun aineenvaihdunta
• laboratoriotyöskentely
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Tentti 22.3.
1. uusinta 18.4. korotukset ja uusinnat
2. uusinta 16.5 vain uusinnat
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti, laboratoriotyöt- ja raportit, seminaariesitykset, tehtävät, läsnäolo ja aktiivisuus, plussatehtävät.
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Luennot, ryhmätyöt, harjoitustehtävät, laboratoriotyöt ja -raportti, seminaari
Oppimateriaalit
Luennoilla ja Tabulassa jaettu sekä itse tuotettu materiaali
Suositeltava oheismateriaali esitellään tunneilla.
Lisätietoa:
Turpeenoja Leena, Biokemiaa, Virtsa-aineesta Lääkemaitoon, Opetushallitus.
Sojakka Kirsi, Välimäki Maija-Liisa, Ammatillinen mikrobiologia, Opetushallitus.
Sisällön jaksotus
Aikataulu (suuntaa-antava):
Infot. Mitä mikrobiologia ja biokemia on.
Solujen rakenne.
Nukleiinihapot ja proteiinit
Mikrobit (
Hiilihydraatit ja lipidit
Aseptiikka ja sterilointi
Aineenvaihdunta
Mikrobien elinolosuhteet
Näytteiden käsittely
Mikrobien viljely
Biokemian työtavat
Seminaari
Laboratoriotyöohjeet
Labrat
Tentti
Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelijalta puuttuu suorituksia (seminaari, tentti, tehtävät, laboratoriotyöt ja -raportti) ja/tai opiskelijan niitä ei ole suoritettu hyväksytysti. Opiskelija ei ole noudattanut sovittuja aikatauluja.
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija hallitsee mikrobiologian ja biokemian peruskäsitteistöä, aseptiikan perusteet sekä osaa ohjattuna tehdä laboratoriotöitä. Opiskelija tunnistaa prokaryootti- ja eukaryoottisolujen rakenteet yleisellä tasolla. Opiskelija osaa nimetä tärkeimmät biomolekyylit sekä niiden merkityksen solun toimintaan. Opiskelija tunnistaa mikrobien kasvun ja aineenvaihdunnan periaatteet. Opiskelija osaa kertoa mikrobien merkityksestä tekniikan aloilla.
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Edellisten lisäksi opiskelija osaa kuvata prokaryootti- ja eukaryoottisolujen rakenteet yleisellä tasolla, selittää mikrobien kasvun ja aineenvaihdunnan periaatteet sekä kuvata tärkeimpien biomolekyylien rakenteita ja ominaisuuksia sekä niiden merkitystä osana solun toimintaa.
Opiskelija on aktiivisesti mukana tunneilla, kyselee / osallistuu keskusteluihin ja palauttaa kirjalliset tehtävät/raportit ajallaan. Opiskelija osaa siirtää teoriaa käytännön työskentelyynsä. Opiskelija osaa noudattaa sovittuja aikatauluja. Hän tarvitsee välillä ohjausta, mutta selviytyy jo jo melko itsenäisesti. Opiskelija ottaa vastuuta omasta oppimisestaan sekä auttaa myös muita opiskelijoita.
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Edellisten lisäksi. Opiskelijan vastaukset ovat hyvin jäsenneltyjä ja asiaan on paneuduttu perusteellisesti. Työskentely laboratoriossa sujuu hyvin, opiskelija osaa kehittää osaamistaan ja työskentelyään. Opiskelija osoittaa kauttaaltaan asioiden hyvää ymmärrystä sekä kykenee tekemään laaja-alaisia ja syvällisiä päätelmiä.