Siirry suoraan sisältöön

Näytteenottotoiminta ja vierianalytiikka (3 op)

Toteutuksen tunnus: 7B00BB79-3005

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
02.12.2016 - 31.12.2016
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.01.2017 - 31.05.2017
Toteutus on päättynyt.
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus
1 op
Toteutustapa
Monimuoto-opetus
Yksikkö
Bioanalyytikko
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 36
Koulutus
Bioanalyytikon tutkinto-ohjelma
Opettajat
Varpu Lipponen
Leena Mattila-Oksanen
Ulla Kähkönen
Marja Kuparinen
Pienryhmät
AB (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
I (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
II (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
III (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
Pienryhmät
AB
I
II
III
Opintojakso
7B00BB79

Osaamistavoitteet (Opintojakso)

Opiskelija
- osaa erilaisten ja laadukkaiden näytteiden oton ja käsittelyn, säilyttämisen ja lähettämisen
näyt- osaa arvioida näytteiden tutkimuskelpoisuutta
- tuntee vierianalytiikan käyttöä ja käyttötarkoituksen terveydenhuollossa
- tietää vierianalytiikassa käytössä olevia menetelmiä sekä laitteiden mittaus- ja toimintaperiaatteita
- osaa käyttää ja huoltaa yleisimpiä käytössä olevia vieritestilaitteita
- tietää vieritestilaitteen koestuskäytännön periaatteet
- tuntee vierianalytiikan laadunvarmistusmenetelmiä ja -käytänteitä sekä osaa tulkita laaduntarkkailutuloksia vieritestien toimivuuden ja tulosten luotettavuuden arvioinnissa
- osaa ohjata asiakkaita ja muuta terveydenhuoltohenkilöstöä näytteenottoon ja vierianalytiikkaan liittyvissä kysymyksissä
- tuntee näytteenottoprosessiin ja vierianalytiikkaan liittyvän informaatiotekniikan perusteita
- ymmärtää laboratoriotyötä ohjaavien laatustandardien, laatujärjestelmien ja suositusten merkityksen näytteenottotoiminnassa ja vierianalytiikassa
- osaa arvioida ja kehittää taitojaan näytteenottajana
- tunnistaa vierianalytiikan kehittämistarpeita ja pyrkii hakemaan niihin ratkaisuvaihtoehtoja moniammatillisessa työyhteisössä

Sisältö (Opintojakso)

Näytteenottotoiminnan osaamisen syventäminen.
Informaatioteknologian sovellutukset näytteenottoprosessissa ja vierianalytiikassa. Vierianalytiikka ja sen käyttötarkoitus terveydenhuollossa.
Vierianalytiikan menetelmät, laitteet ja mittausperiaatteet.
Vieritestilaitteiden koestus, käyttöönotto, käyttö ja huolto.
Laadunvarmistus ja laatutavoitteet sekä laboratoriotyötä ohjaavat laatustandardit, laatujärjestelmät ja suositukset näytteenottotoiminnassa ja vierianalytiikassa

Esitietovaatimukset (Opintojakso)

7B00BB78 Preanalytiikka ja näytteenottotoiminta tulee olla suoritettuna ennen opintojaksolle osallistumista

Aika ja paikka

Ks Peppi

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Kolme tehtävää, jotka arvioidaan. Ei tenttiä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osallistuminen laboraatioihin, simulaatioihin, harjoituksiin ja annettujen tehtävien pohdinta ja suorittaminen sekä koe tai tehtävät (3 arvioitavaa).

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Lähiopetus, oppimistehtävät, itsenäinen opiskelu, laboraatiot ja moniammatilliset simulaatioharjoitukset

Oppimateriaalit

Hoitosuositus 8.10.2015: Potilaan ohjaus laboratorionäytteenottoon.
WHO guidelines on drawing blood: best practices in phlebotomy 2010.
Preanalytiikan käsikirjat/Näytteenoton normistot
Erikseen osoitettavat suositukset ja normistot mm. NCCLS, SFS-EN ISO 15189 ja SFS-EN ISO/IEC 17025, Direktiivi 2010/32/EU sekä artikkelit.
LabQualityn preanalytiikka-kierrokset.
Lähiopetuksen materiaali
Vieritestaus terveydenhuollossa 2009 ja muut suositukset ja standardit

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kontaktiopetus ja koe 40 t
Itsenäinen opiskelu 41 t

Sisällön jaksotus

Vierianalytiikkaosuus (MK): vieritutkimusten käyttö, laadunohjaus ja hoitajien ohjaaminen vieritutkimusten käyttöön

Näytteenoton osuus (MK): Laadunvarmistus ja laatutavoitteet sekä laboratoriotyötä ohjaavat laatustandardit, laatujärjestelmät ja suositukset näytteenottotoiminnassa ja vierianalytiikassa. Preanalytiikka-esimerkkitapausten toimintavaihtoehtojen pohdintaa. Osallistuminen moniammatillisiin simulaatioharjoituksiin yhtenä päivänä. Syksyllä 2017 aamukiertoja Fimlab/TAYS.
Vieritutkimuslaitteiden menetelmistä ja toimintaperiaatteista.
Harjoitukset vierianalyysilaitteiden koestus: kl hematologian ja kl kemian vierianalyyslaitteet.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

AHOT

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Harjoitustunteja, moniammatillisia simulaatioita.
Aamukierrot syksyllä 2017 Fimlab.

Kansainvälisyys

Englannin kielistä materiaalia

Lisätietoja opiskelijoille

Koestus LM-O =5h/ pienryhmä. Koestamme WBC DIFF ja Sysmex- analysaattoreita, ja teemme näytteen sekottamis-ym tutkimuksen Sysmexillä.
Koestetaan Pika-CRP-laitteet ja tutustutaan vierilaitteisiin ja huoltoon.
Marja Kuparisen osuudessa standardien ja direktiivien osalta oppimistehtävä, Preanalytiikkakierrosten case'ien pohdintaa/ keskustelua yhdessä. Osallistuminen moniammatillisiin simulaatioihin ja aamukiertoihin.
Vierianalytiikka:

Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija tuntee heikosti laadunvarmistus- ja laatutavoitteiden perusteita sekä laboratoriotyötä ohjaavien laatustandardien, laatujärjestelmien ja suositusten perusteita näytteenottotoiminnassa ja vierianalytiikassa. Opiskelija ei saa osaa pohtia ja huomioida näitä omassa toiminnassaan. Opiskelija ei suoriudu näytteenotosta simulaatioharjoituksissa tai tekee huomattavia virheitä.
Opiskelija tietää huonosti tai ei lainkaan opintojaksolla käsiteltyjen vieritestilaitteiden toiminnan perusperiaatteen. Opiskelija ei suoriudu yleisimpien vieritestilaitteiden käytöstä ja käyttöhuollosta ohjatustikaan. Opiskelijalle on epäselvää, mitä vieritestilaitteen koestuksella tarkoitetaan eikä hän osaa suorittaa sitä ohjatustikaan.
Opiskelija ei osaa tehdä koestuksia EDTA-verinäytteestä ja ihopistoverinäytteestä käyttäen WBC DIFF -laitteita avustettunakaan .Laitteiden toimimattomuuteen ei osaa etsiä ratkaisuja, vaan kyselee muilta. Ohjekirjojen hyödyntämisessä ongelmia.
Opiskelija ei osaa määrittää tyydyttävästi EDTA-verinäytteistä Sysmex1000i ja Sysmex KX21 -laitteilla verenkuvia ja verrata eri menetelmillä, eri näytemuodoista ja eri käsittelytavoilla saamiaan arvoja eikä tehdä niistä yksinkertaisia johtopäätöksiä menetelmien välillä.

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija tuntee laadunvarmistus- ja laatutavoitteiden perusteet sekä laboratoriotyötä ohjaavien laatustandardien, laatujärjestelmien ja suositusten perusteet näytteenottotoiminnassa ja vierianalytiikassa. Näiden huomioiminen omassa toiminnassa tyydyttävällä tasolla. Opiskelija suoriutuu heikosti näytteenotosta simulaatioharjoituksissa tai tekee joitain virheitä.
Opiskelija tietää opintojaksolla käsiteltyjen vieritestilaitteiden toiminnan perusperiaatteen. Opiskelija osaa ohjatusti käyttää ja käyttöhuoltaa yleisimpiä käytössä olevia vieritestilaitteita. Opiskelija tietää, mitä vieritestilaitteen koestuksella tarkoitetaan ja osaa suorittaa sen ohjatusti.
Opiskelija osaa tehdä tyydyttävästi toisilta opiskelijoilta/ opettajaalta kysellen koestukset EDTA-verinäytteestä ja ihopistoverinäytteestä käyttäen WBC DIFF -laitteita.Laitteiden toimimattomuuteen ei osaa etsiä ratkaisuja, vaan kyselee muilta. Ohjekirjojen hyödyntämisessä ongelmia.
Opiskelija osaa määrittää tyydyttävästi EDTA-verinäytteistä Sysmex1000i ja Sysmex KX21 -laitteilla verenkuvat ja verrata eri menetelmillä, eri näytemuodoista ja eri käsittelytavoilla saamiaan arvoja ja tehdä niistä yksinkertaisia johtopäätöksiä menetelmien välillä.

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija tuntee laadunvarmistus ja laatutavoitteet sekä laboratoriotyötä ohjaavat laatustandardit, laatujärjestelmät ja suositukset näytteenottotoiminnassa ja vierianalytiikassa ja osaa huomioida näihin liittyviä seikkoja omassa toiminnassaan. Opiskelija osaa ottaa luotettavat näytteet turvallisesti simulaatioharjoituksissa. Opiskelija osaa kuvata vierianalytiikassa käytössä olevat yleisimmät menetelmät sekä ymmärtää opintojaksolla käsiteltyjen vieritestilaitteiden mittaus- ja toimintaperiaatteita. Opiskelija osaa kirjallisten ohjeiden avulla itsenäisesti käyttää ja käyttöhuoltaa yleisimpiä käytössä olevia vieritestilaitteita. Opiskelija tietää vieritestilaitteen koestuskäytännön ja osaa suunnitella koestuksen ohjatusti.
Opiskelija osaa tehdä hyvin itsenäisesti ohjeiden mukaisesti koestukset EDTA-verinäytteestä ja ihopistoverinäytteestä käyttäen WBC DIFF -laitteita.Laitteiden toimimattomuuteen etsii ratkaisuja ohjeista ja opettajalta, opiskelijatovereilta kysellen.
Opiskelija osaa määrittää keskittyneesti ja itsenäisesti EDTA-verinäytteistä Sysmex1000i ja Sysmex KX21 -laitteilla verenkuvat ja verrata eri menetelmillä, eri näytemuodoista ja eri käsittelytavoilla saamiaan arvoja ja tehdä niistä johtopäätöksiä menetelmien välillä.

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija tuntee kiitettävästi laadunvarmistus ja laatutavoitteet sekä laboratoriotyötä ohjaavat laatustandardit, laatujärjestelmät ja suositukset näytteenottotoiminnassa ja vierianalytiikassa sekä osaa pohtia krittisesti näiden toteutumista omassa toiminnassaan. Opiskelija osaa ottaa luotettavat ja turvalliset näytteet simulaatioharjoituksissa, pohtia omaa ja toisten toimintaa rakentavasti ja tuottaa kehittämisideoita. Opiskelija osaa selittää ja vertailla vierianalytiikassa käytössä olevia menetelmiä sekä hallitsee opintojaksolla käsiteltyjen vieritestilaitteiden mittaus- ja toimintaperiaatteet. Opiskelija osaa kirjallisten ohjeiden avulla itsenäisesti käyttää ja käyttöhuoltaa yleisimpiä käytössä olevia vieritestilaitteita. Opiskelija tietää vieritestilaitteen koestuskäytännön, osaa suunnitella koestuksen ja arvioida sen tuloksia ja luotettavuutta kriittisesti.
Opiskelija osaa tehdä kiitettävästi ja itsenäisesti työohjeiden mukaisesti koestukset EDTA-verinäytteestä ja ihopistoverinäytteestä käyttäen WBC DIFF -laitteita ja löytää mahdollisiin ongelmakohtiin ratkaisut laitteiden toiminnan ongelmakohdissa.
Opiskelija osaa määrittää luotettavasti ja keskittyneesti EDTA-verinäytteistä Sysmex1000i ja Sysmex KX21 -laitteilla verenkuvat ja verrata eri menetelmillä, eri näytemuodoista ja eri käsittelytavoilla saamiaan arvoja ja tehdä niistä johtopäätöksiä menetelmien välillä ja osaa selvittää perustellen sarjojen luotettavuuteen liittyviä näkökohtia.

Siirry alkuun