Kliinisen mikrobiologian perusteet (3 op)
Toteutuksen tunnus: 7B00BC26-3002
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 01.08.2015 - 31.12.2015
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 01.10.2015 - 15.12.2015
- Toteutus on päättynyt.
- Laajuus
- 3 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Bioanalyytikko
- Toimipiste
- TAMK Pääkampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 36
- Koulutus
- Bioanalyytikon tutkinto-ohjelma
- Opettajat
- Marja Kuparinen
- Pienryhmät
- AB (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
- a1 (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
- a2 (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
- b1 (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
- b2 (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
- Pienryhmät
- AB
- a1
- a2
- b1
- b2
- Opintojakso
- 7B00BC26
Osaamistavoitteet (Opintojakso)
Opiskelija
- tietää kl. mikrobiologian peruskäsitteet
- tuntee mikrobeja, niiden rakennetta, ominaisuuksia ja luokitusta
- tietää infektiotauteja, niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä, ehkäisyä ja hoitoa
- tietää kliinisen mikrobiologian näytteiden oton yleisperiaatteet
- tuntee mikrobiologisen tutkimusprosessin vaiheet ja mikrobien osoitusmenetelmien perusteet
- tunnistaa mikrobiologisen työskentelyn turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ja omaa toimintaansa
- tuntee Gram-värjäykseen bakteriologian perusmenetelmänä, osaa Gram-värjäyspreparaatin teon ja mikroskopoinnin perusteet sekä tuntee Gram-värjäyksen tulkintaa, merkitystä, käyttöalueita ja tulosten luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä
-tuntee mikrobiologista toimintaa säätelevän lainsäädännön ja luvanvaraisuuden
Sisältö (Opintojakso)
Mikrobit, niiden rakenne, ominaisuudet ja luokittelu
Kl. mikrobiologian käsitteet
Mikrobien esiintyminen, niiden aiheuttamat yleisimmät sairaudet, näiden ennaltaehkäisy ja hoito
Mikrobiologisten näytteiden otto ja preanalytiikka (yleisperiaatteet)
Mikrobien tunnistamiseen käytettävän laboratoriodiagnostiikan yleiset periaatteet
Mikrobiologinen tutkimusprosessi
Gram-värjäyksen periaate, suoritus, tulkinnan perusteet, merkitys potilaan hoidossa ja laadunvarmistus
Mikrobiologisen työskentelyn turvallisuus
Toimilupakäytäntö, tartuntatautilainsäädäntö ja infektioiden torjunnan organisaatio Suomessa
Esitietovaatimukset (Opintojakso)
Asptiikan perusteet hallittava ennen opintojaksolle osallistumista (7B00BB73)
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Kevät 2015
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opiskelija osallistuu opetukseen (laboraatiot ja seminaarit pakollisia). Annettujen tehtävien arviointi numeerisesti (1/2 arvosanasta). Osiosta on kirjallinen koe, joka arvioidaan numeerisesti. 1. suorituskerta varsinainen ryhmän sovittu koepäivä, mahdolliset uusinnat sovittuina uusintakoepäivinä.
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
-luento, ryhmätyö, esityseminaarit ja itsenäiset opiskelu (osin verkko-opiskeluna), ohjattu harjoittelu opetuslaboratoriossa
Oppimateriaalit
- Hedman, K., Heikkinen. T., Huovinen. P. ym (toim). 2010. Mikrobiologia. Kustannus oy Duodecim, s. bakteerit 14-82, virukset 432-466
- vanha painos edellisestä: Huovinen P. ym. (toim).2003. Mikrobiologia ja infektiosairaudet , kirja I. Duodecim. Gummerus Kirjapaino. Jyväskylä
- Diagnostiset värjäykset. Moodi 4-5/2000. LabQuality Oy. Helsinki.
- Hedman, K., Heikkinen. T., Huovinen. P. ym (toim). 2011. Infektiosairaudet.Kustannus oy Duodecim. s. 28-105. Soveltuvin osin ryhmätyömateriaalina.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
-
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
-
Kansainvälisyys
-
Lisätiedot
Opintojakso sisältää harjoittelua ammattikorkeakoulun opetuslaboratoriossa
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija tietää tyydyttävästi kl. mikrobiologian peruskäsitteet, tuntee joitain mikrobeja, niiden rakennetta, ominaisuuksia ja luokitusta, tietää infektiotauteja, niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä, ehkäisyä ja hoitoa, tietää kliinisen mikrobiologian näytteiden oton yleisperiaatteet
Opiskelija tuntee pintapuolisesti mikrobiologisen tutkimusprosessin vaiheet ja mikrobien osoitusmenetelmien perusteet, tunnistaa mikrobiologisen työskentelyn turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ja omaa toimintaansa, tuntee Gram-värjäykseen bakteriologian perusmenetelmänä, osaa ohjatusti Gram-värjäyspreparaatin teon ja mikroskopoinnin perusteet sekä tuntee perusasiat Gram-värjäyksen tulkinnasta, merkityksestä, käyttöalueista ja tulosten luotettavuuteen vaikuttavista tekijöistä
Opiskelija tuntee mikrobiologista toimintaa säätelevän lainsäädännön ja luvanvaraisuuden
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija tietää tietää kl. mikrobiologian peruskäsitteet, tuntee mikrobeja, niiden rakennetta, ominaisuuksia ja luokitusta, tietää infektiotauteja, niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä, ehkäisyä ja hoitoa, tietää kliinisen mikrobiologian näytteiden oton yleisperiaatteet
Opiskelija tuntee mikrobiologisen tutkimusprosessin vaiheet ja mikrobien osoitusmenetelmien perusteet, tunnistaa mikrobiologisen työskentelyn turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ja omaa toimintaansa, tuntee Gram-värjäykseen bakteriologian perusmenetelmänä, osaa Gram-värjäyspreparaatin teon ja mikroskopoinnin perusteet sekä tuntee Gram-värjäyksen tulkintaa, merkitystä, käyttöalueita ja tulosten luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä
Opiskelija tuntee mikrobiologista toimintaa säätelevän lainsäädännön ja luvanvaraisuuden
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija tietää kiitettävästi kl. mikrobiologian peruskäsitteet, tuntee mikrobeja, niiden rakennetta, ominaisuuksia ja luokitusta, tietää infektiotauteja, niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä, ehkäisyä ja hoitoa, tietää kliinisen mikrobiologian näytteiden oton yleisperiaatteet
Opiskelija tuntee erittäin hyvin mikrobiologisen tutkimusprosessin vaiheet ja mikrobien osoitusmenetelmien perusteet, tunnistaa mikrobiologisen työskentelyn turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ja omaa toimintaansa, tuntee Gram-värjäykseen bakteriologian perusmenetelmänä, osaa itsenäisesti Gram-värjäyspreparaatin teon ja mikroskopoinnin perusteet sekä tuntee Gram-värjäyksen tulkintaa, merkitystä, käyttöalueita ja tulosten luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä
Opiskelija tuntee hyvin mikrobiologista toimintaa säätelevän lainsäädännön ja luvanvaraisuuden