Kliinisen hoitotyön perusta 1 (6 op)
Toteutuksen tunnus: 7K00CJ45-3010
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 02.07.2014 - 07.11.2014
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 01.08.2014 - 28.02.2015
- Toteutus on päättynyt.
- Laajuus
- 6 op
- Virtuaaliosuus
- 4 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Toimipiste
- TAMK Pääkampus
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma
- Opettajat
- Hanna Viitala
- Heimo Outinen
- Tutta Tanttari
- Vastuuhenkilö
- Heimo Outinen
- Opintojakso
- 7K00CJ45
Osaamistavoitteet (Opintojakso)
- Osaa perustiedot potilaan lepoon, ravitsemukseen, erittämiseen, puhtauteen, liikkumiseen, kanssakäymiseen ja seksuaalisuuteen liittyvistä tarpeista ja tietää niihin liittyviä hoitotyön auttamismenetelmiä ja osaa edistää terveyttä näillä alueilla.
- Tietää kuntouttavan hoitotyön periaatteet
- Tietää ergonomisen työskentelytavan periaatteet hoitotyössä ja tietää miten niitä sovelletaan potilaan avustamisessa
- Osaa kansallisten ravitsemussuositusten mukaisen terveyttä edistävän ravitsemuksen periaatteet ja keskeiset käsitteet
- Osaa tunnistaa aikuispotilaan ravitsemusohjauksen tarpeen
- Osaa ohjata terveyttä edistävän tai sairauden hoidossa tarvittavan ruokavalion toteuttamista
- Osaa arvioida potilaan vajaaravitsemuksen riskiä
- Osaa toteuttaa tehostettua ravitsemushoitoa osana hoitotyötä
- Ottaa vastuun omasta oppimisestaan ja työskentelystään pienryhmässä ja sitoutuu tavoitteelliseen ongelmanratkaisuprosessiin pienryhmän kanssa
Sisältö (Opintojakso)
Ihmisen perustarpeet; Lepo, liikkuminen, ravitsemus, erittäminen, puhtaus, kanssakäyminen ja seksuaalisuus ja terveyden edistäminen näillä alueilla
Ergonominen työskentelytapa hoitotyössä
Kuntouttava työtapa potilaan avustamisessa
Hoitotyön auttamismenetelmät puhtaudessa, ihonhoidossa, ravitsemuksessa, liikkumisessa ja erittämisessä
Suomalaiset ravitsemussuositukset
Ravitsemushoito keskeisissä kansaterveysongelmissa
Energian ja keskeisten ravintoaineiden tarve aikuisilla
Yleisimmät erityisruokavaliot
Vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoito
Esitietovaatimukset (Opintojakso)
Ei ole
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Kliininen hoitotyö 1 tentti: 14.1.2015
1. uusinta: 17.3.2015 (ilmoittautuminen Heimo Outiselle)
2. uusinta: 14.4.2015 (ilmoittautuminen Heimo Outiselle)
-
Ravitsemustiede tentti:
1. uusinta: 10.2. Ilmoittautuminen Tentti-Wilhon kautta
2. uusinta: 17.3. Ilmoittautumien Tentti-Wilhon kautta
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osa1 Kliininsen hoitotyön perusta 1: Numeerinen arviointi. Portfoliokurssin suorittaminen ja tentti. Sekä portfolio että tentti arvioidaan numeerisesti. kokonaisarvosana muodostuu 50 % portfoliosta ja 50 % tentistä.
Osa 2 Ravitsemustiede: Numeerinen arviointi. Verkkokurssin tehtävät arvioidaan hyväksytty / hylätty periaatteella. Numero määräytyy tentin perusteella. Tentin lisäksi verkkokurssin tehtävät on suoritettava hyväksytysti opintojakson läpäisemiseksi.
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Kliininsen hoitotyön perusta 1 toteutetaan portfoliokurssina, joka löytyy tabulasta omana kurssina. kurssi toteutuu aktiivisena itsenäisenä opiskeluna, johon sisältyy opintokäyntejä, ryhmätyöskentelyä, seminaareja sekä portfoliokurssilla annettujen tehtävien tekemistä.
Ravitsemustieteet toteutetaan verkkokurssina. Verkkokurssin aloitusta varten on orientaatiotunti, jolla on läsnäolovelvoite.
Oppimateriaalit
Tentittävänä materiaalina käytetään kakkea materiaalia, joka on portfolio- ja verkkokurssilla osoitettu. myös lähiopetuksessa esiin tuleva materiaali kuuluu tentittävään materiaaliin.
.
Tentittävä kirjallisuus:
Iivanainen, A. & Syväoja, P. 2012. hoida ja kirjaa. Helsinki: Sanoma Pro Oy.
Henttonen, T & Ojala, M. & Vuorinen, S. 2012. Hoitotyön taidot ja toiminnot. Helsinki: sanoma Pro Oy.
Ravitsemushoito. Suositus sairaaloihin, tervyskeskuksiin, palvelu- ja hoitokoteihin sekä kuntoutuskeskuksiin.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kliininen hoitotyö 1: 4,5op, josta 12h kontaktiopetusta ,121,5h opiskelijan itsenäistä työtä.
Ravitsemustiede: 1,5op, josta 2h kontaktiopetusta, 38,5h opiskelijan itsenäistätyötä.
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Ylempi kategoria sisältää aina alemman!
.
Osa 1: Opiskelija osaa määritellä peruskäsitteistön, nimeää / luettelee hoitotyön auttamismenetelmiä, tietää eri tarkkailualueiden normaaliarvot.
.
Osa 2: Tietää kansallisen ravitsemussuosituksen keskeisiä periaatteita ja käsitteitä. Tunnistaa aikuispotilaan ravitsemusohjauksen tarvetta. Nimeää ravitsemushoidon sisältöä keskeisissä kansanterveysongelmissa. Tuntee energian ja keskeisten ravintoaineiden tarvetta aikuisilla. tuntee erilaisia erityisruokavalioita. Tietää miten potilaan aliravitsemuksen riskiä tunnistetaan.
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Ylempi kategoria sisältää aina alemman!
.
Osa 1: Osaa perustiedot potilaan lepoon, ravitsemukseen, erittämiseen, puhtauteen, liikuntaan, kanssakäymiseen ja seksuaalisuuteen liittyvistä tarpeista ja tietää perustellen niihin liittyviä hoitotyön auttamismenetelmiä ja osaa edistää terveyttä näillä alueilla
Tietää kuntouttavan hoitotyön periaatteet
Tietää ergonomisen työskentelytavan periaatteet hoitotyössä ja tietää miten niitä sovelletaan potilaan avustamisessa
Tietää miten tarkkaillaan aikuisen lämmönsäätelyjärjestelmään, hengitys- ja verenkiertoelimistöön liittyvää toimintaa, tietää niiden normaalin toiminnan sekä osaa perustellen käyttää hoitotyön auttamismenetelmiä alueilla esiintyvissä ongelmissa
Tietää saattohoidon periaatteet ja saa valmiuksia kuolevan potilaan hoitotyöhön
Tietää miten potilaan kipua tarkkaillaan ja on selvillä erilaisista kivun hoidon menetelmistä
.
Osa 2:
Osaa kansallisten ravitsemussuositusten mukaisen terveyttä edistävän ravitsemuksen periaatteet ja keskeiset käsitteet
Osaa tunnistaa aikuispotilaan ravitsemusohjauksen tarpeen
Osaa ohjata terveyttä edistävän tai sairauden hoidossa tarvittavan ruokavalion toteuttamista
Osaa arvioida potilaan vajaaravitsemuksen riskiä
Osaa toteuttaa tehostettua ravitsemushoitoa osana hoitotyötä
Osa 5 hyväksytyn tason arviointikriteerit
Aktiivinen osallistuminen pienryhmätyöskentelyyn
Tehtävien ohjeiden mukainen suorittaminen.
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Ylempi kategoria sisältää aina alemman!
.
Osa 1: Opiskelija analysoi, pohtii, perustelee ja yhdistää hoitotyön toimintoja ja auttamismenetelmiä ammatilliseen kontekstiin.
.
Osa 2: Opiskelija yhdistää ravitsemusosaamisen hoitotyöhön
Perustelee ravitsemukseen liittyvää ohjaustaan ravitsemustieteeseen liittyvällä tiedolla