Finnish cuisine and customs (5 cr)
Code: V387-5-2001
General information
- Enrolment period
- 15.08.2011 - 29.02.2012
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 14.03.2011 - 03.06.2011
- Implementation has ended.
- Credits
- 5 cr
- Local portion
- 5 cr
- Mode of delivery
- Contact learning
- Campus
- TAMK Main Campus
- Teaching languages
- English
Content (course unit)
Type of course: Elective
Level of course: Elective studies
Objective of course:
Students understand the significance of Finnish cuisine as part of folklore.
Students are capable of planning and implementing folksy feasts according to the customer´s needs.
Course contents:
- history of cuisine and customs
- folksy feasts
- traditional dishes
Teaching methods:
- lectures
- exercises
- practical work
Assessment methods:
- exercises
- practical work
- active participation
Required / recommended reading:
Sillanpää, M. 2000. Happamasta makeaan. Jyväskylä: Gummerus Kirjapaino Oy.
Mäkelä, J., Palojoki, P. & Sillanpää, M. 2003. Ruisleivästä pestoon. Porvoo: WS Bookweel Oy.
Other reading will be agreed on at the beginning of the course
Prerequisites
-
Name of lecturer(s):
Sami Salonen, Taija Karhe
Year of study
1-3
Semester
autumn or spring
Language of instruction:
Finnish / English
Assessment criteria, satisfactory (1-2) (course unit)
Satisfactory
The student recognizes phenomena and basic concepts related to Finnish food culture.
The student performs the given tasks, but she/he cannot always justify her/his choices.
The student examines and evaluates issues mainly from her/his own point of view.
Assessment criteria, good (3-4) (course unit)
Good
The student is able to structure the relationships between phenomena and basic concepts related to Finnish food culture.
The student is able to choose the most appropriate way of working and justify her/his choice.
The student takes responsibility and commits her-/himself to the activities of the group in addition to her/his own activities.
Assessment criteria, excellent (5) (course unit)
Excellent
The student understands the issues that have influenced the development of Finnish food culture on a wide scale.
The student is able to find different ways of working and solutions and to justify her/his choices.
The student is able to act responsibly, flexibly and with commitment to the needs and requirements of the community.
Exam schedules
Ei tenttiä.
Evaluation methods and criteria
Aktiivisuus ja osallistuminen lähiopetuspäiville. Itsenäiset kirjalliset tehtävät sekä paritehtävä.
Assessment scale
0-5
Teaching methods
lähiopetus|esitelmät|harjoitukset|kenttätyöskentely (sis. opintoretket)|raportti/työselostus
Learning materials
Luentomateriaalit moodlesta.
Student workload
Lähiopetusta 65h itsenäsitä opiskelua 70h.
Further information
Further information
Kaikki tehtävät palautetaan englanninkielisinä. Opintojakson aikana ollaan kaksi päivää maasto-olosuhteissa.
Dates
Perjantaisin klo 8.30-16.00. Koulukatu 18 3krs.
Aims
Tutustua suomalaiseen ruoka- ja tapakulttuuriin, suomalaisiin raaka-aineisiin ja niiden jalostaminen asiakaslähtöisesti. Työskentely kansainvälisten opiskelijatovereiden kanssa käytännön ruokatuotantotehtävissä sekä keittiössä, että maasto-olosuhteissa.
Learning goals
Tutustua suomalaiseen ruoka- ja tapakulttuuriin.
Tutustua suomalaisiin raaka-aineisiin ja niiden käyttöön ruoanvalmistuksessa.
Harjaannuttaa kommunikointia anglannin kielellä vaihto-opiskelijoiden kanssa.
Implementation method
Työskentely opetuskettiössä ja maasto-olosuhteissa. Itsenäisiä tehtäviä sekä ryhmätehtäviä. Opetuskieli englanti.
eLearning
Opetusmateriaali ja tehtävien palauttaminen tapahtuu moodleen.