Siirry suoraan sisältöön

Kansainvälinen liiketoiminta ja Logistiikkaa: Kansainvälinen liiketoiminta ja logistiikka

Tunnus: 22INTERNATIONALBL

Kesto:
1 vuotta (32 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2023

Kuvaus

Koulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijoille ymmärrystä ja osaamista kansainvälistymisvaatimuksista sekä kansainvälisen myynnin ja markkinoinnin strategisesta suunnittelusta. Koulutuksen tavoitteena on lisätä osallistujien kansainvälisessä kaupankäynnissä tarvittavaa osaamista. Koulutuksen jälkeen henkilö tietää ja hallitsee ulkomaankaupassa tarvittavat perustoiminnot ja hän on saanut alaan liittyvää työharjoittelua sekä verkostoitunut alalla toimivien organisaatioden ja yritysten kanssa. Monipuolisen koulutuksen tavoitteena on kaiken kaikkiaan kehittää osallistujien digiajan työelämäkyvykkyyttä siten, että he myös työllistyvät koulutuksen päätteeksi. Koulutuksen tavoitteena onkin näin hyödyttää myös ympäröivää pirkanmaalaista liiketoimintaekosysteemia yhdistämällä suomalaiset vientiyritykset kansainvälistä tieto-taitoa omaaviin osaajiin.

Osaamistavoitteet

Tavoitteena on, että opintojen jälkeen kaikki koulutuksen käyneet opiskelijat työskentelevät yrityksissä, joissa opiskelijat pääsevät hyödyntämään vahvuuksiaan ja tässä koulutuksessa oppimaansa sisältöä. Pitkän aikajänteen tuloksiin päästään systemaattisen ryhmäohjauksen, henkilökohtaisen ohjauksen ja seurannan avulla. Osa opiskelijoista voi tarvita enemmän tukea työharjoittelupaikan hakemiseen ja kouluttajat auttavat tässä opiskelijoita tarpeen mukaan. Opiskelija voi itse myös varata omaehtoisesti ohjausaikaa ja kysyä apua kouluttajilta. Kokemuksemme mukaan osa työvoimakoulutustemme osallistujista työllistyy jo koulutuksen aikana, koska koulutuksessa kehitetään työnvalmiuksia heti alusta lähtien ja opiskelijoita myöskin kannustetaan aktiivisesti harjoittelemaan työnhakutaitojen käyttämistä. Osa opiskelijoista voi työllistyä työharjoittelupaikkaan ja osa voi työllistyä koulutuksen jälkeen muuhun palkkatyöhön. Koulutus antaa opiskelijoille valmiuksia myös freelance-työhön, kevytyrittäjyyteen ja hybridityöhön, jossa henkilö tekee osittain palkkatyötä ja toimii osittain yrittäjänä. Koulutuksen avulla opiskelijat laajentavat ammatillisia verkostojaan, vahvistavat työelämätaitojaan ja tunnistavat uusia työmahdollisuuksia. Ammatillisen osaamisen kehittämisen, ammatillisten verkostojen laajentamisen ja oman osaamisen näkyväksi tekemisen avulla opiskelijoiden työllistymisen valmiudet vahvistuvat ja säilyvät myös koulutuksen jälkeiseen aikaan.

Aikaisemmat tulokset toteutuneista koulutuksista ovat olleet erittäin positiivisia: hankalasta koronatilanteesta huolimatta lähes kaikki koulutukseen osallistuneet työllistyivät työharjoittelujakson jälkeen tai hyvin pian sen jälkeen. Näin pirkanmaalaiset yritykset ovat saaneet itselleen korkean tason kansainvälistä osaamista ja parantaneet samalla omaa työnantajaimagoaan kansainvälisempään suuntaan.

Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö

Työelämäkytkentä ja -vastaavuus on otettu huomioon koulutuksen suunnittelussa erityisesti kuudella eri tavalla:
• opiskelijan kanssa tapahtuva urasuunnittelu, jonka aikana opiskelijaa kannustetaan ottamaan huomioon erityisesti ne häntä kiinnostavat alat, joissa parhaillaan kaivataan lisää osaavaa työvoimaa.
• opiskelijoiden verkostojen systemaattinen kasvattaminen ja piilotyöpaikkojen löytämisen tärkeyden esiin tuominen.
• kursseilla vierailevien alan asiantuntijoiden luennot opiskelijoiden toiveita ja mielenkiinnon kohteita kuunnellen.
• pirkanmaalaiseen yritykseen tehtävä markkina-analyysi (kaikki opiskelijat)
• pirkanmaalaiseen yritykseen tehtävä palvelumuotoiluprojekti (suomen kieltä äidinkielenään puhuvat opiskelijat)
• pirkanmaalaisissa yrityksissä tapahtuva työharjoittelu

Ohjelman aikana tutustutaan laajalti kansainvälisen kaupan alan tarpeisiin ja omiin vahvuuksiin. Koulutuksessa käytetään erilaisia menetelmiä itsetuntemuksen lisäämiseksi sekä tutkitaan erilaisia näihin sopivia ura- ja työllistymismahdollisuuksia. Opiskelijoiden työelämäverkostoja laajennetaan systemaattisesti koko koulutuksen ajan. Suomessa verkostojen kehittämisellä on erityisen suuri merkitys työllistymisen kannalta ja opiskelijoita kannustetaankin olemaan aktiivinen ja osallistumaan moninaisiin Pirkanmaalla järjestettäviin liike-elämän seminaareihin ja tapahtumiin. Aktiivisuutta ja motivaatiota tarvitaan myös piilotyöpaikkojen löytämiseksi.
Hyödynnämme koulutuksessa alan asiantuntijoiden ammattitaitoa ja viimeisintä osaamista. Kutsumme koulutukseen luennoimaan alansa asiantuntijoilta liiketoimintaekosysteemin eri alueilta. Perinteisesti olemme saaneet vierailijoita mm. Business Tampereelta, Tampereen kauppakamarilta, yrityksiltä kuten TT Gasket, Gofore, Polar Partners, Vincit, Unikie ja Kopar. Laajennamme koulutuksen puitteissa myös omia verkostojamme ja pyrimme joka vuosi tuomaan mukaan uusia nimiä niin henkilöissä kuin yrityksissäkin. TAMK on suuri pirkanmaalainen toimija ja omaa kouluttajana erittäin laajat verkostot kansainvälisen kaupan alan toimijoihin ja työpaikkoihin, ei vain paikallisessa vaan myös valtakunnallisessa mittakaavassa tarkasteltuna.

Lisätiedot

Koulutuksen sisältö
Koulutuksen kokonaislaajuus on 32 op. Koulutus koostuu substanssiopinnoista, valmennuksesta sekä työssäoppimisjaksosta. Nämä on kuvattu tarkemmin alla. Koulutuksen teoria ja valmennusosuus on yhteensä 4 kk. Koulutus toteutetaan englanniksi lukuun ottamatta suomen kielen opetusta.

OPETUSMENETELMÄT
Tämän koulutuksen teoriaosuus toteutetaan pääosin lähiopetuksena, verkko-opetusta käytetään vain silloin kun se on tarkoituksenmukaista. Aloitus- ja lopetuspäivä toteutetaan lähiopetuksena Tampereella.
Koulutuksen oppimisalustana käytetään Moodle oppimisympäristöä, johon kaikki koulutusta koskeva oppimismateriaali kootaan opiskelijoiden saavutettavaksi. Opiskelijaryhmälle perustetaan myös oma WhatsApp -ryhmä, jonka avulla viestitään koulutuksen aikana ja lähetään mm. ajankohtaisia linkkejä, vinkkejä työharjoittelupaikoista sekä avoinna olevista työpaikoista.
Koulutus sisältää luentoja ja monimuotoista opetusta. Koulutukseen kuuluu myös itsenäistä opiskelua sisältäen mm. ajankohtaisia artikkeleja ja alan kirjallisuuteen tutustumista, eri teemoihin liittyviä harjoitustehtäviä ja soveltavia harjoituksia. Itsenäisten tehtävien myötä opiskelija kehittää taitojaan ja syventää osaamistaan oman osaamistason ja kiinnostuksen kohteiden mukaan. Opiskelijat tekevät etätehtävät itsenäisesti ja/tai ryhmätöinä. Etätehtävät palautetaan Moodle oppimisympäristössä ko. opinnoista vastaavalle opettajalle, joka käy tehtävät läpi opiskelijoiden kanssa ja antaa tehtävistä palautetta. Jokainen opettaja vastaa itse oman opintokokonaisuuteen sisältyvien tehtävien seurannasta.
Substanssiaineiden lisäksi koulutus sisältää ryhmäohjausta erilaisten työelämätaitojen kehittämiseksi. Koulutukseen kuuluvalla yksilöllisellä ohjauksella pyritään huomioimaan jokaisen henkilökohtainen elämäntilanne, käytössä olevat resurssit ja voimavarat, ammatillinen osaaminen ja kiinnostuksen kohteet urapolun rakentamisen suhteen.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2023-2024 Syksy 2023 Kevät 2024 1. / 2023 2. / 2023 3. / 2024 4. / 2024
TK00GA80 Kansainvälisen kaupan raamit 5 5 2.5 2.5 1.3 1.3 1.3 1.3
TK00GA81 Kansainvälinen kasvustrategia: Kohdemarkkinan potentiaali ja valinta 5 5 2.5 2.5 1.3 1.3 1.3 1.3
TK00GA82 Digiajan asiakaskokemus 5 5 2.5 2.5 1.3 1.3 1.3 1.3
TK00GA83 Projektinhallinnan perusteet 2 2 1 1 0.5 0.5 0.5 0.5
TK00GA84 Uravalmennus 5 5 2.5 2.5 1.3 1.3 1.3 1.3
TK00GA85 Työelämälähtöinen suomen kieli 5 5 5 2.5 2.5
TK00GA86 Työssäoppimisjakso 5 5 5 2.5 2.5
TK00GA87 Palvelumuotoilu 5 5 5 2.5 2.5
Yhteensä 32 37 16 21 8.2 8.2 10.7 10.7

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.