Kätilön tutkinto-ohjelma: 23KL
Tunnus: 21KL
Kuvaus
Kätilö (AMK) on seksuaali- ja lisääntymisterveyden sekä hoitotyön asiantuntija. Kätilö osaa tukea ja hoitaa eri ikäistä ihmistä terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja edistämisessä, sekä hoitaa sairastuneita ihmisiä kokonaisvaltaisesti näyttöön perustuen. Kätilön tehtävänä on toimia raskautta suunnittelevien, raskaana olevien, riskiraskauksien, synnyttävien, synnyttäneiden ja vastasyntyneiden sekä koko perheen terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi muuttuvassa monikulttuurisessa yhteiskunnassa. Kätilön ydinosaamista on myös gynekologinen hoitotyö ja naisen terveyden edistäminen koko elämänkulun aikana. Laadukas kätilötyö perustuu vahvaan teoreettiseen tietoon, eettiseen osaamiseen ja käden taitoihin, jotka saavutetaan pitkillä kätilötyön osaamisalueiden harjoittelujaksoilla. Kätilö voi työskennellä monenlaisissa perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja kolmannen sektorin tehtävissä ja yksityisenä ammatin harjoittajana. Kätilö voi toimia erilaisissa suunnittelu- ja kehittämistehtävissä. Koulutus mahdollistaa työskentelyn myös kansainvälisissä tehtävissä.
Kätilö, AMK, tutkinnon laajuus on 270 opintopistettä ja tutkinnon suorittaminen kestää neljä ja puoli vuotta. Opiskelija suorittaa sairaanhoitajan ja kätilön tutkinnon. Ensimmäisen kahden ja puolen opintovuoden aikana keskitytään sairaanhoitajaopintojen suorittamiseen ja viimeisenä kahtena vuotena suoritetaan kätilön ammattiopinnot. Kätilön osaaminen on määritelty kansallisesti ja kansainvälisesti. Sosiaali- ja terveysalan lupavalvontavirasto laillistaa kätilön tutkinnon suorittaneet Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä (559/94) mukaisesti sairaanhoitajaksi ja kätilöksi. TAMKin kätilökoulutus täyttää kätilö- ja sairaanhoitajakoulutusta koskevan Euroopan unionin direktiivien (2005/35/EY ja 2013/55/EU) vähimmäisvaatimukset ammattipätevyyden tunnistamisesta. EU-direktiivien lisäksi koulutuksessa otetaan huomioon International Confederation of Midwives (ICM) ja WHO:n suositukset. TAMKissa suoritettu kätilö- ja sairaanhoitajatutkinto on vertailukelpoinen EU-maiden vastaavien tutkintojen kanssa direktiivin (2013/55/EU) mukaisesti.
Kätilön ammatillinen osaaminen perustuu tieteellisesti tutkittuun näyttöön. Kätilötyöllä on oma tietoperusta ja sitä tukevat muut tieteenalat kuten hoitotiede, lääketiede, luonnontieteet ja yhteiskunta- ja käyttäytymistieteet. Kätilön ammattietiikan arvoperustana ovat ihmisarvo, ihmiskäsitys ja asiakkaan oikeuksien huomioonottaminen. Kätilötyötä ohjaavat kokonaisvaltaisen hoidon periaatteet. Kätilötyö perustuu itsemääräämisoikeuden, tasa-arvon, yksilöllisyyden, terveyskeskeisyyden, vastuullisuuden, turvallisuuden, jatkuvuuden, perhekeskeisyyden ja omatoimisuuden periaatteisiin. Kätilötyötä ohjaavat kansainväliset kätilötyön eettiset ohjeet. Kätilötyön oppiminen on sekä aikaisemmin omaksutun tiedon ja toiminnan reflektiivistä, kriittistä ja eettistä arviointia että uuden oivaltamista ja omien asenteiden pohtimista.
Kätilön ammatillinen osaaminen rakentuu yleissairaanhoidosta vastaavan sairaanhoitajan yhtenäisten osaamisvaatimusten pohjalle. Nämä osaamisvaatimukset on määritelty valtakunnallisesti ja Euroopan tasolla ja ne muodostuvat osaamisesta, johon sisältyy ammatillisuus ja eettisyys, kommunikointi ja asiakaslähtöisyys, moniammatillisuus, terveyden edistäminen, johtaminen ja työntekijyysosaaminen, informaatioteknologia ja kirjaaminen, ohjaus- ja opetusosaaminen sekä omahoidon tukeminen, kliininen hoitotyö, näyttöön perustuva toiminta, tutkimustiedon hyödyntäminen ja päätöksenteko, yrittäjyys ja kehittäminen, laadun varmistus, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmä sekä potilas- ja asiakasturvallisuus.
TAMKin sairaanhoitajakoulutukseen sisältyy edellä mainittujen osaamisalueiden lisäksi genomiosaamisen ja yksilöllistetyn hoidon osaaminen, digitaaliset kommunikointitaidot ja digitaalisten ratkaisujen hyödyntäminen hoitotyössä, hyvinvointiteknologiaosaamisen ja palveluammatin periaatteet. Opiskelija tunnistaa ja osaa hyödyntää ammatissaan myös kestävän kehityksen periaatteita.
Opintojen sisältö ja eteneminen:
Kätilön tutkinto-ohjelma toteutuu suomenkielisenä kokopäiväopiskeluna, jossa osa opinnoista voidaan toteuttaa englanninkielisenä. Kätilökoulutuksen viiden ensimmäisen lukukauden aikana rakennetaan kätilöosaamisessa tarvittavaa vahvaa sairaanhoitajan osaamisperustaa, jonka jälkeen opinnot keskittyvät kätilötyön osaamisen opintoihin.
Ensimmäisen lukukauden jälkeen opiskelija osaa sairaan ihmisen hoitamisen perusteet. Opiskelija osaa noudattaa omassa toiminnassaan terveydenhuoltoa koskevaa lainsäädäntöä ja hoitotyön eettisiä ohjeita. Opiskelija osaa tunnistaa ja ennakoida yksilön ja yhteisön terveysongelmia sekä tietää genomitiedon perusteet. Opiskelija osaa tarkkailla ihmisen peruselintoimintoja ja tunnistaa potilaan hoitotyön tarpeita ja osaa käyttää turvallisesti tilanteeseen sopivia hoitotyön auttamismenetelmiä. Opiskelija osaa toteuttaa lääkehoitoa turvallisesti ja hallitsee lääkelaskut. Opiskelija osaa ottaa huomioon erilaisten kulttuurien merkityksen hoitotyössä.
Toisella lukukaudella paneudutaan sisätautipotilaan kokonaisvaltaiseen hoitotyöhön, kolmannella lukukaudella opitaan kirurgista ja perioperatiivista hoitotyötä, neljännellä lukukaudella paneudutaan perhehoitotyöhön ja viidennellä lukukaudella syvennytään hoitotyöhön muuttuvissa terveydenhuollon ympäristöissä, kuten mielenterveys- ja päihdehoitotyössä. Sairaanhoitajavaiheen opintojen aikana kätilöopiskelijalla on yhdeksän ammattitaitoa edistävää harjoittelua, joissa hän paneutuu laaja-alaisesti hoitotyön eri osa-alueille. Tänä aikana opiskelija kehittää kliinistä osaamistaan hoitotyön eri alueilla sekä osaa määrittää eri-ikäisten asiakkaiden hoitotyön tarpeita sekä suunnitella, toteuttaa ja arvioida näiden hoitotyötä yhteistyössä asiakkaiden ja heidän läheistensä kanssa. Opiskelija osaa ohjata ja tukea asiakkaita itsehoidossa sekä hyödyntää käyttäjälähtöistä hyvinvointiteknologiaa. Opiskelija osaa toimia moniammatillisessa yhteistyössä hoitotyön edustajana asiakkaan edun mukaisesti.
Yleissairaanhoidosta vastaavan sairaanhoitajan opintojen päälle rakentuvat kätilön ammatilliset opinnot; kätilötyön perusteet, kätilötyön osaaminen ja kätilötyön kehittäminen. Kätilötyön osaaminen sisältää raskautta edeltävän ja raskauden aikaisen kätilötyön, kätilötyön syntymän aikana, gynekologisen kätilötyön, kätilötyön riskiraskauden aikana ja syntymän jälkeisen kätilötyön. Opiskelija osaa tehdä eettisesti päteviä, näyttöön perustuvia päätöksiä ja toimia ammatillisesti. Opiskelija osaa vastuullisesti kehittää kätilötyötä ja omaa toimintaansa. Opiskelija syventää osaamistaan kätilötyössä opinnäytetyön ja kehittämistehtävän avulla. Ennen opinnäytetyön teon aloittamista opiskelijan tulee olla osallistunut opintojaksoihin strukturoitu tiedonhankinta ja hoitotyön tutkimus sekä suorittanut ohjatut harjoittelut 1-3. Kätilöopintojen aikana opiskelijalla on yhdeksän ammattitaitoa edistävää harjoittelua, joissa hän paneutuu laaja-alaisesti kätilötyön kaikille osa-alueille. Aidoissa asiakaskontakteissa tapahtuvaa ammattitaitoa edistävää harjoittelua on neljän ja puolen vuoden aikana yhteensä 18 jaksoa (112 opintopistettä).
Kuudennen lukukauden jälkeen opiskelija osaa ohjata raskautta suunnittelevaa perhettä, seurata eri menetelmin raskauden kulkua, ohjata lasta odottavaa perhettä fyysiseen muutokseen ja vanhemmuuteen kasvuun liittyvissä asioissa. Opiskelija osaa toteuttaa syntymän aikaista ja syntymän jälkeistä kätilötyötä ohjattuna. Opiskelija osaa tarkkailla, ohjata ja hoitaa synnyttänyttä äitiä ja lasta sekä tukea perhettä synnytyksen jälkeisessä muutostilanteessa.
Seitsemännen ja kahdeksannen lukukauden jälkeen opiskelija osaa hoitaa säännöllisen synnytyksen ja toimia tehokkaasti muuttuvissa tilanteissa. Hän osaa toteuttaa perhekeskeisesti riskiraskauspotilaan kätilötyötä. Hän osaa tunnistaa poikkeavuudet raskauden ja synnytyksen aikana sekä hoitaa häiriöitä yhdessä eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Opiskelija osaa tukea ja ohjata eri ikäisiä naisia ja perheitä seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämiseksi. Opiskelija syventää osaamistaan gynekologisessa hoitotyössä.
Viimeisen puolen vuoden aikana opiskelijan osaaminen vahvistuu kaikilla kätilötyön osa-alueilla ja hän osaa ennakoida, suunnitella ja toteuttaa kätilötyötä. Hän osaa itsenäisesti ratkaista ongelmia, tehdä päätöksiä ja hän osoittaa kriittistä ja kehittävää ajattelua kätilötyössä.
Kätilön tutkinto-ohjelma sisältää 5 opintopistettä vapaasti valittavia opintoja. Opiskelijalla on ristiinopiskelumahdollisuus. Opiskelijoita kannustetaan opintojen aikana osallistumaan seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen hankkeisiin.
Opintojen suorittamisessa noudatetaan seuraavia periaatteita:
Ensimmäisen ja toisen lukukauden opinnoista on suoritettava 30 op ennen kolmannelle lukukaudelle siirtymistä, näiden 30 op tulee sisältää opintojakso lääkehoito ja lääkelaskut. Ennen toista harjoittelua opiskelijan tulee osallistua infektioiden ehkäisy, lääkehoito ja lääkelaskut sekä kliinisen hoitotyön perusta opintojaksoon.
Ennen kolmatta harjoittelua tulee suorittaa hyväksytysti opintojaksot infektioiden ehkäisy, lääkehoito ja lääkelaskut sekä kliinisen hoitotyön perusta. Tämän lisäksi ennen harjoitteluita 3-9 opiskelijan tulee osallistua harjoitteluympäristössä toteutettavaan hoitotyön opintojaksoon.
Kätilön ammattiopintojen alkaessa kuudennella lukukaudella opiskelijalla tulee olla suoritettuna sairaanhoitajavaiheen ammattitaitoa edistävät harjoittelut 1-7 sekä sairaanhoitajavaiheen teoreettiset opinnot.
Kansainvälistyminen
Opiskelijalla on mahdollisuus tutkintoonsa sisältyen syventää osaamistaan osallistumalla englanninkieliseen opetukseen kotimaassa tai kansainvälisessä vaihdossa sekä muissa kansainvälisesti toteutetuissa opinnoissa. Tämän lisäksi opiskelija voi tehdä ammattitaitoa edistäviä harjoitteluja kansainvälisessä vaihdossa.
Osaamistavoitteet
Sairaanhoitajan osaamistavoitteet
Opiskelijalla on laaja-alaiset ja näyttöön perustuvat tiedot ihmisestä, terveydestä, ympäristöstä ja hoitamisesta.
Opiskelija osaa toimia yksilövastuisen hoitotyön periaatteiden mukaan potilaan ja hänen perheensä hoitoprosessin kaikissa vaiheissa. Opiskelija osaa hyödyntää monipuolisesti ohjausmenetelmiä hoitotyössä.
Opiskelijalla on vahva sairaanhoitajan ammatti-identiteetti, eettinen osaaminen ja kyky itserefleltion kautta kehittää ja arvioida omaa toimintaansa.
Kätilön osaamistavoitteet
Opiskelijalla on laaja ja asiantuntijatasoinen seksuaali- ja lisääntymisterveyden tieto- ja taitoperusta. Opiskelija hallitsee itsenäisesti kriittisen ajattelun, ongelmanratkaisun ja päätöksenteon taidon kätilötyössä.
Opiskelijalla on vahva kätilötyön kliininen osaaminen. Opiskelija osaa arvioida tietoa kriittisesti, toimia asiakaslähtöisesti, kulttuurisensitiivisesti ja vastuullisesti itsenäisenä osana moniammatillista työtiimiä.
Opiskelija perustaa toimintansa näyttöön ja kehittää itseään ja alaansa. Opiskelija omaa hyvät yhteistyötaidot, eettisesti korkeatasoisen tavan tehdä työtä sekä vahvan kätilön identiteetin.
Lisätiedot
Opetussuunnitelma on käsitelty kätilön tutkinto-ohjelman neuvottelukunnassa 16.2.2021
Opetussuunnitelma on hyväksytty 28.5.2021 korkeakouluneuvostossa.
Opetussuunnitelmassa on huomioitu Suomen terveyspoliittiset ohjelmat ja tulevaisuuden haasteet sekä TAMKin strategia. Lisäksi opetussuunnitelmassa otettu huomioon terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/1994) ja asetuksen (564/1994) säädösten toteutuminen, sairaanhoitajan ammatillisen osaamisen kansallinen määrittely, ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston kompetenssiluokitukset, Tampereen korkeakouluyhteisön yhteisen kompetenssit ja tutkintojen kansallinen viitekehys (NQF). Opetussuunnitelman kehittämisessä on huomioitu myös sosiaali- ja terveysalan kehittämisen erilaiset raportit, mm. OKM:n osaamisella soteen hankkeen raportit. Koulutus täyttää Euroopan unionin direktiivin (2013/55/EU) vaatimukset ammattipätevyyden tunnistamisesta.
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) | 2023-2024 | 2024-2025 | 2025-2026 | 2026-2027 | 2027-2028 | Syksy 2023 | Kevät 2024 | Syksy 2024 | Kevät 2025 | Syksy 2025 | Kevät 2026 | Syksy 2026 | Kevät 2027 | Syksy 2027 | 1. / 2023 | 2. / 2023 | 3. / 2024 | 4. / 2024 | 1. / 2024 | 2. / 2024 | 3. / 2025 | 4. / 2025 | 1. / 2025 | 2. / 2025 | 3. / 2026 | 4. / 2026 | 1. / 2026 | 2. / 2026 | 3. / 2027 | 4. / 2027 | 1. / 2027 | 2. / 2027 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
21KL-1001 |
Sairaanhoitajan ammatin perusteet
(Valitaan kaikki ) |
26 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
7K00FK72 | Alalle orientoituminen | 3 | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FK73 | Kliinisen hoitotyön perusta | 8 | 8 | 8 | 4 | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FK74 | Kokonaisvaltainen terveyden edistäminen ja genetiikan perusteet hoitotyössä | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FK75 | Lääkehoito ja lääkelaskut | 4 | 4 | 4 | 2 | 2 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FK76 | Infektioiden ehkäisy | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FK77 | Ensiapu | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FK78 | Anatomia ja fysiologia 1 | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||
21KL-1003 |
Kokonaisvaltainen hoitotyö
(Valitaan kaikki ) |
18 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN11 | Hoitotyön dokumentointi | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN12 | Laskimonsisäinen nestehoito ja verensiirto | 3 | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN13 | Sisätauteja sairastavan ja palliatiivisen potilaan hoitotyö | 6 | 6 | 6 | 3 | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN14 | Farmakologia | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN15 | Luonnontieteelliset ja lääketieteelliset opinnot 1 | 3 | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN16 | Anatomia ja fysiologia 2 | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||
21KL-1004 |
Operatiivinen hoitotyö
(Valitaan kaikki ) |
23 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN17 | Kirurginen hoitotyö | 4 | 4 | 4 | 2 | 2 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN18 | Perioperatiivinen hoitotyö | 4 | 4 | 4 | 2 | 2 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN19 | Luonnontieteelliset ja lääketieteelliset opinnot 2 | 3 | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN20 | Anatomia ja fysiologia 3 | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN21 | Professional English for Nurses | 3 | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN22 | Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmä | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN23 | Ohjausosaaminen ja sähköinen viestintä | 3 | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FP26 | Strukturoitu tiedonhankinta | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||
21KL-1005 |
Perhehoitotyö
(Valitaan kaikki ) |
18 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN24 | Lasten ja nuorten hoitotyö sekä vammaisten hoitotyö | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN26 | Mielenterveys- ja päihdehoitotyö | 7 | 7 | 7 | 3.5 | 3.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN27 | Simulaatio 1 | 1 | 1 | 1 | 0.5 | 0.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FO91 | Naisen hoitotyö ja imetysohjaus | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
21KL-1006 |
Hoitotyö muuttuvissa toimintaympäristöissä
(Valitaan kaikki ) |
21 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN28 | Käyttäjälähtöinen hyvinvointiteknologia | 3 | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN29 | Tartuntataudit ja rokottaminen | 3 | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN30 | Hoitotyö sosiaali- ja terveyskeskuksessa | 3 | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN31 | Hoitotyön tutkimus | 3 | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN32 | Ikääntyneiden hoitotyö | 4 | 4 | 4 | 2 | 2 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN38 | Hoitotyön johtaminen ja työelämävalmiudet | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN39 | Yrkessvenska i vården, muntlig | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN40 | Yrkessvenska i vården, skriftlig | 1 | 1 | 1 | 0.5 | 0.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
21KL-1009 |
Kätilötyön perusteet
(Valitaan kaikki ) |
7 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN50 | Johdatus kätilötyöhön | 3 | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN51 | Kätilötyön luonnontieteelliset ja lääketieteelliset perusteet 1 | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN52 | Kätilötyön luonnontieteelliset ja lääketieteelliset perusteet 2 | 2 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
21KL-1010 |
Kätilötyön osaaminen
(Valitaan kaikki ) |
15 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN53 | Raskautta edeltävä ja raskauden aikainen kätilötyö | 3 | 1.5 | 1.5 | 1.5 | 1.5 | 0.8 | 0.8 | 0.8 | 0.8 | ||||||||||||||||||||||||
7K00FN54 | Kätilötyö syntymän aikana | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN55 | Gynekologinen kätilötyö | 2 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN56 | Kätilötyö riskiraskauden aikana | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN57 | Syntymän jälkeinen kätilötyö | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||
21KL-1011 |
Kätilötyön kehittäminen
(Valitaan kaikki ) |
10 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN58 | Kätilötyön kehittämistehtävä | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN59 | Kätilö asiantuntijana | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN60 | Simulaatio 2 kätilötyö | 2 | 1 | 1 | 0.5 | 0.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
21KL-1008 |
Vapaasti valittavat opinnot
(Valitaan kaikki ) |
5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN36 | Vapaasti valittavat opinnot | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
21KL-1002 |
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu
(Valitaan kaikki ) |
112 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
7K00FK79 | Ohjattu harjoittelu 1 | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FO21 | Ohjattu harjoittelu 2 | 6 | 6 | 6 | 3 | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FO22 | Ohjattu harjoittelu 3 | 7 | 7 | 7 | 3.5 | 3.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FO23 | Ohjattu harjoittelu 4 | 6 | 6 | 6 | 3 | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FO24 | Ohjattu harjoittelu 5 | 6 | 6 | 6 | 3 | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FO25 | Ohjattu harjoittelu 6, perioperatiivinen hoitotyö | 6 | 6 | 6 | 3 | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FO26 | Ohjattu harjoittelu 7, syntymän jälkeinen kätilötyö ja vastasyntyneen tehohoitotyö | 6 | 6 | 6 | 3 | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FO27 | Ohjattu harjoittelu 8 | 6 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
7K00FO29 | Ohjattu harjoittelu 9 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN61 | Ohjattu harjoittelu 10, kätilötyö raskauden aikana | 6 | 6 | 6 | 3 | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN62 | Ohjattu harjoittelu 11, kätilötyö syntymän aikana I | 6 | 6 | 6 | 3 | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN63 | Ohjattu harjoittelu 12, syntymän jälkeinen kätilötyö | 8 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN64 | Ohjattu harjoittelu 13, kätilötyö syntymän aikana II | 6 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN65 | Ohjattu harjoittelu 14, kätilötyö riskiraskauden aikana I | 6 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN66 | Ohjattu harjoittelu 15, gynekologinen kätilötyö | 6 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN67 | Ohjattu harjoittelu 16, kätilötyö riskiraskauden aikana II | 6 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN68 | Ohjattu harjoittelu 17, kätilötyö syntymän aikana III | 9 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
7K00FN69 | Ohjattu harjoittelu 18, kätilötyön syventävä osaaminen | 6 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
21KL-1007 |
Opinnäytetyö
(Valitaan kaikki ) |
15 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
7F00FH00 | Opinnäytetyön suunnittelu | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||||||||||||||||||
7F00FH01 | Opinnäytetyön toteutus | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
7F00FH02 | Opinnäytetyön raportointi | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Yhteensä | 270 | 62 | 59.5 | 59.5 | 0 | 0 | 31 | 31 | 29 | 30.5 | 29 | 30.5 | 0 | 0 | 0 | 15.5 | 15.5 | 15.5 | 15.5 | 14.5 | 14.5 | 15.3 | 15.3 | 14.5 | 14.5 | 15.3 | 15.3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
Todistusjäsentely - amk-tutkinto (EQF 6)
Jäsentely, jossa voidaan tuoda näkyväksi opintojaksojen jakautuminen asetuksen mukaisesti perus- tai ammattiopintoihin, harjoitteluun, opinnäytetyöhön tai vapaasti valittaviin opintoihin.
Euroopan neuvoston direktiivi
Tampere3 yhteiset osaamiset
Yleissairaanhoitajan osaaminen 2020
Yleissairaanhoitajan osaamisvaatimukset
Ammatillisuus ja eettisyys
- Osaa työskennellä hoitotyön arvojen, eettisten periaatteiden ja ohjeiden mukaisesti sekä osaa arvioida niiden toteutumista päivittäisessä työskentelyssä. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Asiakaslähtöisyys
- Arvostaa asiakasta/ potilasta ja kohtaa hänet oman elämänsä asiantuntijana ja toimijana. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Informaatioteknologia ja kirjaaminen
- Osaa tietojen luomisessa, käytössä, säilyttämisessä ja hävittämisessä noudattaa sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuoja- ja turvallisuusvaatimuksia sekä niitä ohjaavia säädöksiä. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Johtaminen ja työntekijyysosaaminen
- Osaa priorisoida työtehtäviään joustavasti tilanteen mukaan. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Kliininen hoitotyö
- Osaa vastata asiakkaan/ potilaan tarpeisiin suunnittelemalla, toteuttamalla ja arvioimalla sopivan ja yksilöllisen hoidon yhteistyössä asiakkaan/ potilaan, läheisten ja muiden sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kanssa. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Kommunikointi ja moniammatillisuus
- Osaa viestiä ammatillisesti. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Laadun varmistus
- Arvioi hoitotyön laatua kehittääkseen asiakkaan/ potilaan hoitoa ja omaa työskentelyään. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Näyttöön perustuva toiminta, tutkimustiedon hyödyntäminen ja päätöksenteko
- Ymmärtää sairaanhoitajan työskentelyn perustuvan näyttöön ja sitoutuu toteuttamaan sitä. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Ohjaus- ja opetusosaaminen sekä omahoidon tukeminen
- Osaa arvioida asiakkaan/ potilaan tarpeet, voimavarat sekä oman vastuun ohjauksen suunnittelussa ja omahoidossa. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Potilas- ja asiakasturvallisuus
- Hallitsee potilas- ja asiakasturvallisuuden keskeisen tietoperustan |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmä
- Ymmärtää sosiaali- ja terveydenhuollon organisoinnin, palvelujen tuottamisen ja järjestämisen tavat sekä ohjauksen ja valvonnan Suomessa. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Terveyden edistäminen
- Osaa soveltaa ajankohtaista terveyden edistämisen tutkimustietoa ja muuta näyttöä asiakas/potilastyössä. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Yrittäjyys ja kehittäminen
- Ymmärtää sisäisen yrittäjyyden idean ja sitoutuu noudattamaan sitä työssään. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Luokittelemattomat |
Alalle orientoituminen |
Kliinisen hoitotyön perusta |
Kokonaisvaltainen terveyden edistäminen ja genetiikan perusteet hoitotyössä |
Lääkehoito ja lääkelaskut |
Infektioiden ehkäisy |
Ensiapu |
Anatomia ja fysiologia 1 |
Hoitotyön dokumentointi |
Laskimonsisäinen nestehoito ja verensiirto |
Sisätauteja sairastavan ja palliatiivisen potilaan hoitotyö |
Farmakologia |
Luonnontieteelliset ja lääketieteelliset opinnot 1 |
Anatomia ja fysiologia 2 |
Kirurginen hoitotyö |
Perioperatiivinen hoitotyö |
Luonnontieteelliset ja lääketieteelliset opinnot 2 |
Anatomia ja fysiologia 3 |
Professional English for Nurses |
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmä |
Ohjausosaaminen ja sähköinen viestintä |
Strukturoitu tiedonhankinta |
Lasten ja nuorten hoitotyö sekä vammaisten hoitotyö |
Mielenterveys- ja päihdehoitotyö |
Simulaatio 1 |
Naisen hoitotyö ja imetysohjaus |
Käyttäjälähtöinen hyvinvointiteknologia |
Tartuntataudit ja rokottaminen |
Hoitotyö sosiaali- ja terveyskeskuksessa |
Hoitotyön tutkimus |
Ikääntyneiden hoitotyö |
Hoitotyön johtaminen ja työelämävalmiudet |
Yrkessvenska i vården, muntlig |
Yrkessvenska i vården, skriftlig |
Johdatus kätilötyöhön |
Kätilötyön luonnontieteelliset ja lääketieteelliset perusteet 1 |
Kätilötyön luonnontieteelliset ja lääketieteelliset perusteet 2 |
Raskautta edeltävä ja raskauden aikainen kätilötyö |
Kätilötyö syntymän aikana |
Gynekologinen kätilötyö |
Kätilötyö riskiraskauden aikana |
Syntymän jälkeinen kätilötyö |
Kätilötyön kehittämistehtävä |
Kätilö asiantuntijana |
Simulaatio 2 kätilötyö |
Vapaasti valittavat opinnot |
Ohjattu harjoittelu 1 |
Ohjattu harjoittelu 2 |
Ohjattu harjoittelu 3 |
Ohjattu harjoittelu 4 |
Ohjattu harjoittelu 5 |
Ohjattu harjoittelu 6, perioperatiivinen hoitotyö |
Ohjattu harjoittelu 7, syntymän jälkeinen kätilötyö ja vastasyntyneen tehohoitotyö |
Ohjattu harjoittelu 8 |
Ohjattu harjoittelu 9 |
Ohjattu harjoittelu 10, kätilötyö raskauden aikana |
Ohjattu harjoittelu 11, kätilötyö syntymän aikana I |
Ohjattu harjoittelu 12, syntymän jälkeinen kätilötyö |
Ohjattu harjoittelu 13, kätilötyö syntymän aikana II |
Ohjattu harjoittelu 14, kätilötyö riskiraskauden aikana I |
Ohjattu harjoittelu 15, gynekologinen kätilötyö |
Ohjattu harjoittelu 16, kätilötyö riskiraskauden aikana II |
Ohjattu harjoittelu 17, kätilötyö syntymän aikana III |
Ohjattu harjoittelu 18, kätilötyön syventävä osaaminen |
Opinnäytetyön suunnittelu |
Opinnäytetyön toteutus |
Opinnäytetyön raportointi |