Siirry suoraan sisältöön

MolekyylibiologiaLaajuus (5 op)

Tunnus: 7B00GQ10

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opintojakson tavoitteena on perehtyä molekyylibiologian perusmenetelmiin ja niiden sovelluksiin kliinisessä diagnostiikassa.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
• tietää keskeisimpien molekyylibiologiassa käytettävien menetelmien periaatteet ja käytännön toteutuksen
• tietää yhdistelmä-DNA-tekniikan perusteet ja keskeisimmät sovellukset
• tietää nukleiinihappojen puhdistusmenetelmien vaiheet
• osaa kuvata monistusmenetelmien perusteet
• tietää hybridisaatio- ja sekvensointimenetelmien perusteet
• tietää, miten molekyylibiologian menetelmiä sovelletaan kliinisessä diagnostiikassa.

Sisältö

• Ihmisen genomi, kromosomisto, geenin rakenne ja ilmentyminen, yleisimmät mutaatiotyypit
• Molekyylibiologian näytteet
• Nukleiinihappojen eristys ja puhdistus
• Monistusmenetelmät, elektroforeesi
• Sekvensointi ja hybridisaatio
• Molekyylibiologian sovellukset kliinisessä diagnostiikassa

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija osaa etsiä tietoa alan tietolähteistä ja tuoda osaamisensa ryhmän käyttöön. Opiskelija osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet. Opiskelija tietää molekyylibiologian perusmenetelmiä ja tietää niiden yleisimpiä sovelluksia diagnostiikassa. Opiskelija tietää alan eettisistä kysymyksistä ja lainsäädännöstä. Opiskelija osaa ohjatusti suorittaa yleisimpiä molekyylibiologian perusmenetelmiä laboratoriossa ja osaa turvallisen laboratoriotyöskentelyn.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa etsiä tietoa ja käyttää kriittisesti alan tietolähteitä ja tuoda osaamisensa tavoitteellisesti ryhmän käyttöön. Opiskelija osaa käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti. Opiskelija tietää molekyylibiologian perusmenetelmien periaatteita ja tietää niihin vaikuttavista tekijöistä. Opiskelija osaa selittää keskeisimpiä tutkimusmenetelmiä sekä yleisimpiä sovelluksia diagnostiikassa ja osaa soveltaa saamaansa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä. Opiskelija on perehtynyt alan eettisiin kysymyksiin ja lainsäädäntöön. Opiskelija osaa ohjatusti soveltaa yleisimpiä molekyylibiologian perusmenetelmiä laboratoriossa, osaa toimia vastuullisesti ja suunnitella toimintaansa turvallinen laboratoriotyöskentely huomioiden.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa käyttää alan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti ja tuoda osaamisensa tavoitteellisesti ryhmän käyttöön sekä organisoida ryhmän toimintaa. Opiskelija tietää molekyylibiologian perusmenetelmien periaatteet ja niihin vaikuttavista tekijöistä. Opiskelija osaa yksityiskohtaisesti selittää keskeisimpiä tutkimusmenetelmiä sekä yleisimpiä sovelluksia diagnostiikassa. Opiskelija osaa soveltaa saamaansa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä ja perustella toimintaa oppimansa ja tutkitun tiedon avulla. Opiskelija on perehtynyt ja tietää alan eettisiä kysymyksiä ja lainsäädännön. Opiskelija osaa soveltaa yleisimpiä molekyylibiologian perusmenetelmiä laboratoriossa, toimii vastuullisesti ja suunnittelee toimintaansa turvallinen laboratoriotyöskentely huomioiden.