Siirry suoraan sisältöön

ImmunologiaLaajuus (3 op)

Tunnus: 7B00GQ12

Laajuus

3 op

Osaamistavoitteet

Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija oppii perusteet immunologiasta ja ihmiselimistön immuunijärjestelmästä sekä sen keskeisistä toimintahäiriöistä.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
• nimeää ja paikantaa immuunijärjestelmän keskeiset elimet ja rakenteet ja selittää niiden tehtävät
• nimeää immuunijärjestelmän solut ja selittää niiden tehtävät immuunipuolustuksessa
• kuvaa vasta-aineiden rakenteen ja selittää antigeeni-vasta-ainereaktion periaatteen
• osaa selittää ihmisen luonnollisen ja hankitun immuniteetin toiminnan periaatteet
• määrittelee ja kuvaa keskeiset immuunijärjestelmän toimintahäiriöt
• osaa selittää rokotusten toimintaperiaatteen ja ymmärtää elin- ja kudossiirtoja immunologisesta näkökulmasta

Sisältö

• Lymfaattiset elimet ja kudokset ja niiden tehtävät
• Immuunijärjestelmän solut ja niiden tehtävät
• Vasta-aineiden rakenne ja immuunikompleksien muodostuminen
• Luonnollinen ja hankittu immuniteetti, niihin osallistuvat tekijät ja toimintaperiaatteet
• Immunopatologian perusteita
• Rokotukset ja elin- ja kudossiirrot immunologisesta näkökulmasta

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija osaa luetella immuunijärjestelmän keskeiset elimet. Opiskelija osaa selittää, mitä tarkoitetaan ihmisen synnynnäisellä ja opitulla immuniteetilla, ja tuntee niiden toiminnan perustasolla. Opiskelija osaa luetella immuunijärjestelmän solutyypit, ja tietää niiden toiminnan perusteet. Opiskelija tietää vasta-aineiden perusrakenteen ja antigeeni-vasta-ainereaktion periaatteen. Opiskelija osaa nimetä tilanteita tai sairauksia, joissa immuunijärjestelmän toiminta on häiriintynyt. Opiskelija tietää rokotuksiin sekä elin- ja kudossiirtoihin liittyvän immunologian perusteet.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa nimetä ja paikantaa immuunijärjestelmän keskeiset elimet. Opiskelija osaa selittää ihmisen synnynnäisen ja opitun immuniteetin toiminnan periaatteet. Opiskelija osaa selittää immuunijärjestelmän solujen pääasialliset tehtävät. Opiskelija osaa kuvata vasta-aineiden rakenteen ja antigeeni-vasta-ainereaktion periaatteen. Opiskelija osaa nimetä ja kuvata tilanteita tai sairauksia, joissa immuunijärjestelmän toiminta on häiriintynyt. Opiskelija osaa selittää rokotuksiin sekä elin- ja kudossiirtoihin liittyvän immunologian perusteet.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa nimetä ja paikantaa immuunijärjestelmän keskeiset elimet, ja kuvata niiden rakenteen ja toiminnan immunologisessa puolustuksessa. Hän osaa kattavasti kuvata ihmisen synnynnäisen ja opitun immuniteetin toiminnan. Opiskelija osaa selittää immuunijärjestelmän solujen erilaistumisen periaatteita ja osaa selittää niiden tehtävät. Opiskelija osaa selittää vasta-aineiden rakenteen ja antigeeni-vasta-ainereaktion periaatteen. Opiskelija osaa nimetä ja määritellä tilanteita tai sairauksia, joissa immuunijärjestelmän toiminta on häiriintynyt, ja selittää häiriötilojen syitä ja mekanismeja. Opiskelija osaa selittää rokotuksiin sekä elin- ja kudossiirtoihin liittyvän immunologian perusteet.