Molekyylibiologia ja genetiikkaLaajuus (7 op)
Tunnus: 7B00EG32
Laajuus
7 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija
- tietää keskeisimpien molekyylibiologiassa käytettävien menetelmien periaatteet ja osaa tehdä harjoitukset ohjatusti
- tietää yhdistelmä-DNA-tekniikan perusteet ja keskeisimmät sovellukset
- tietää nukleiinihappojen puhdistusmenetelmien vaiheet
- osaa kuvata monistusmenetelmien perusteet
- tietää hybridisaatio- ja sekvensointimenetelmien perusteet
- osaa selvittää genetiikan peruskäsitteet
- on selvillä genetiikan tutkimusmenetelmistä ja osaa selvittää genetiikan kliinisissä sovellutuksissa olevien tutkimusmenetelmien periaatteet
- osaa selvittää kromosomianalyysin vaiheet ja kromosomiston tyypittämismenetelmän
- tietää sikiödignostiikassa käytettävistä (molekyyli)genetiikan menetelmistä
- tietää genetiikan ja molekyylibiologian tutkimuksiin yleisesti liittyvät eettiset näkökulmat
Sisältö
Molekyylibiologia, nukleiinihappojen eristys- ja puhdistusmenetelmät, monistusmenetelmät, elektroforeesi
Yhdistelmä-DNA-tekniikka
Hybridisaatiotekniikat ja sekvensointi
Keskeisimmät tutkimusmenetelmät sekä yleisimpiä sovelluksia diagnostiikassa, tutkimustyössä ja bioteknologiassa
Ihmisen genomi, kromosomisto, geenin rakenne ja ilmentyminen, yleisimmät mutaatiotyypit
Genetiikan peruskäsitteet
Genetiikan tutkimusmenetelmät (kromosomianalyysi, FISH, molekyylikaryotyypitys)
Sikiödiagnostiikka
- Syöpägenetiikka ja sen tutkimusmenetelmiä
Esitietovaatimukset
-
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija osaa etsiä tietoa alan tietolähteistä ja tuoda osaamisensa ryhmän käyttöön. Opiskelija osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet. Opiskelija tietää mitä genomilla ja geenien ilmentymisellä tarkoitetaan. Opiskelija tietää molekyylibiologian ja genetiikan perusmenetelmiä ja tietää niiden yleisimpiä sovelluksia diagnostiikassa, tutkimuksessa ja bioteknologiassa. Opiskelija tietää alan eettisiä kysymyksiä. Opiskelija osaa ohjatusti suorittaa yleisimpiä molekyylibiologian perusmenetelmiä laboratoriossa ja osaa turvallisen laboratoriotyöskentelyn.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija osaa etsiä tietoa ja käyttää kriittisesti alan tietolähteitä ja tuoda osaamisensa tavoitteellisesti ryhmän käyttöön. Opiskelija osaa käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti. Opiskelija tietää perustasolla miten genomi ja geenien ilmentyminen ohjaavat solun toimintaa.
Opiskelija tietää molekyylibiologian ja genetiikan perusmenetelmien periaatteita ja tietää niihin vaikuttavista tekijöistä. Opiskelija osaa selittää keskeisimpiä tutkimusmenetelmiä sekä yleisimpiä sovelluksia diagnostiikassa, tutkimuksessa ja bioteknologiassa ja osaa soveltaa saamaansa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä. Opiskelija on perehtynyt alan eettisiin kysymyksiin. Opiskelija osaa ohjatusti käyttää yleisimpiä molekyylibiologian perusmenetelmiä laboratoriossa, osaa toimia vastuullisesti ja suunnitella toimintaansa turvallinen laboratoriotyöskentely huomioiden.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa käyttää alan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti ja tuoda osaamisensa tavoitteellisesti ryhmän käyttöön sekä organisoida ryhmän toimintaa. Opiskelija ymmärtää miten genomi ja geenien ilmentyminen ohjaavat solun toimintaa. Opiskelija tietää molekyylibiologian ja genetiikan perusmenetelmien periaatteet ja niihin vaikuttavista tekijöistä. Opiskelija osaa yksityiskohtaisesti selittää keskeisimpiä tutkimusmenetelmiä sekä yleisimpiä sovelluksia diagnostiikassa, tutkimuksessa ja bioteknologiassa. Opiskelija osaa soveltaa saamaansa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä ja perustella toimintaa oppimansa ja tutkitun tiedon avulla. Opiskelija on perehtynyt alan eettisiin kysymyksiin. Opiskelija osaa käyttää yleisimpiä molekyylibiologian perusmenetelmiä laboratoriossa, toimii vastuullisesti ja suunnittelee toimintaansa turvallinen laboratoriotyöskentely huomioiden.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
-
Lisätiedot
-